Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης
  • [02] Υπ.Υποδομών: Οι ανακοινώσεις της ΝΔ για τα υδατοδρόμια, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας
  • [03] Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο
  • [04] Πυρκαγιές σε δύο περιοχές της Εύβοιας
  • [05] Αναβολή για τις 17 Αυγούστου πήρε η δική των Κ. Σακκά και Μ. Σεισίδη
  • [06] Αρ. Μπαλτάς για το Ελληνικό: Μπορούν να συνυπάρξουν οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά
  • [07] Εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
  • [08] Εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
  • [09] Έρευνα: Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο έχουν οι έφηβοι που παίζουν online παιχνίδια
  • [10] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα στον κόσμο ζωικά ίχνη πάνω σε λίθινα εργαλεία
  • [11] Γερμανός ψυχίατρος σκοπεύει να μελετήσει τους εγκεφάλους των προσφύγων
  • [12] Τα πουλιά μπορούν να πετάνε κοιμισμένα!
  • [13] Γ. Σταθάκης: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επενδύσεων
  • [14] Οι γυναίκες αποδέχονται πια περισσότερο το σώμα τους, αλλά ακόμη όχι όσο οι άνδρες
  • [15] Η ελληνική αγωνιστική παρουσία την 4η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο

  • [01] Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης

    «Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη συμφωνία του Λονδίνου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι σαν σήμερα το 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της. Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, θυμίζει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου με ατζέντα την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, την οικονομία και το προσφυγικό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

    "Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου».

    Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος.

    Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της".

    [02] Υπ.Υποδομών: Οι ανακοινώσεις της ΝΔ για τα υδατοδρόμια, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας

    Με την βαρύτατη καταγγελία ότι «οι ανακοινώσεις της ΝΔ συμπίπτουν με τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας», απαντά το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το σχέδιο νόμο για τα υδατοδρόμια, και τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά χτυπάει τις ιδιωτικές επενδύσεις και υπονομεύει την ανάπτυξη.

    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών καταγγέλλει εξάλλου ότι η ΝΔ, εδώ και χρόνια έδινε γη και ύδωρ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς εθνικό σχέδιο, και την ίδια στάση τηρεί και σήμερα, εντός και εκτός της χώρας, και ότι συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

    «Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα που ανακάλυψε η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της αυτήν τη φορά, έχει τίτλο «Η Κυβέρνηση μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και φρενάρει επενδύσεις». Ως κεντρικό θέμα του νέου αφηγήματος της για σήμερα, η ΝΔ αναδεικνύει το νέο καινοτόμο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια που τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση», αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «δυστυχώς συνεχίζει την πολιτική της στρέβλωσης, θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει, όπως αυτή και οι συνοδοιπόροι της είχαν σχεδιάσει, αποικία χρέους και συμφερόντων, που θα νομοθετεί κατά παραγγελία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».

    [03] Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο

    Την κινητοποίηση των δήμων και των περιφερειών της χώρας για να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης κατά τηδιήμερη επίσκεψή του στη Λευκάδα.

    Ο υφυπουργός, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο δήμος Λευκάδας στις 5 και 6 Αυγούστου. Το θέμα της ομιλίας του υφυπουργού ήταν: «Η σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη - Η νέα αντίληψη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

    Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ανέπτυξε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι σχετικές πρωτοβουλίες: ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ζωντανή σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό, στήριξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής και ευρύτερα της αποκαλούμενης «δημιουργικής βιομηχανίας».

    Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε πως οι άξονες αυτοί εισέρχονται ως προτεραιότητες στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εξέθεσε διεξοδικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που αποδίδεται στις νέες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) στον τομέα της «πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας».

    Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός: «Συνολικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο στοχεύουμε, βάζει στο κέντρο τη γνώση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων». Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ακόμη στη συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του πολιτισμού αφενός και της έρευνας και καινοτομίας αφετέρου, και συγκεκριμένα στη δράση «Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» που ανήγγειλαν ο Τομέας Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού (με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ). Η προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο όπου η χώρα μας ήδη πρωτοστατεί και όπου διαφαίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

    Ο υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έργα υποδομής για τον πολιτισμό θα μπορούν κατά κύριο λόγο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. «Έγκειται», τόνισε, «στους δήμους και τις περιφέρειες να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης».

    Τέλος, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας, που αποτέλεσε και την αφορμή για την πραγματοποίηση της διημερίδας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον δήμο Λευκάδας και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αποκάλυψης του μνημείου.

    [04] Πυρκαγιές σε δύο περιοχές της Εύβοιας

    Με ενισχυμένες δυνάμεις επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά της πυρκαγιάς στην Κύμης Ευβοίας (περιοχή Σουτσίνι). Συνολικά επιχειρούν 36 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    Πυρκαγιά σημειώθηκε επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Θύμιο Καρύστου στην Εύβοια. Εκεί επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 8 πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    [05] Αναβολή για τις 17 Αυγούστου πήρε η δική των Κ. Σακκά και Μ. Σεισίδη

    Για την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 αναβλήθηκε λόγω κρείσσονος η δίκη των Μάριου Σεισίδη και Κώστα Σακκά, από το Β'Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω της απουσίας των τριών αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση, οι οποίοι αν και είχαν κλητευθεί δεν προσήλθαν στο δικαστήριο. Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Κώστας Σακκάς, αφού οι αστυνομικοί του έβγαλαν τις χειροπέδες, ζήτησε να του αφαιρεθεί και το αλεξίσφαιρο γιλέκο και το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και για τους δύο κατηγορούμενους.

    Ωστόσο, ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων Δημήτρης Κατσαρής, διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι η υπεράσπιση δεν έχει λάβει ακόμα γνώση της δικογραφίας, ενώ και οι δύο συλληφθέντες αρνούνται τις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και παράλληλα, ο Κώστας Σακκάς τόνισε στην έδρα ότι επιθυμεί να λάβει γνώση της δικογραφίας. «Ξυλοκοπηθήκαμε και από την άλλη μας κατηγορούν εμάς πως επιτεθήκαμε» είπε στους δικαστές με τον δικηγόρο του να επισημαίνει στην έδρα ότι η υπεράσπιση επιθυμεί να προσέλθουν οι μάρτυρες-αστυνομικοί και να καταθέσουν στη δίκη.

    [06] Αρ. Μπαλτάς για το Ελληνικό: Μπορούν να συνυπάρξουν οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά

    «Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά. Υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Είναι σαν να μην ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται και να μην γνωρίζει τους νόμους βάσει των οποίων κινούνται τα ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις σε συνάρτηση με την πολιτιστική κληρονομιά. Επιλέγει να κάνει θόρυβο χωρίς λόγο», ανέφερε από την Κρήτη προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Επίσης, επισήμανε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν αρμονικά, και για αμοιβαίο όφελος, οι επενδύσεις και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» και ότι «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, και έξω από τα όρια του οικοπέδου του Ελληνικού, είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών».

    «Μια τέτοια κήρυξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης. Το μόνο που συνεπάγεται η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είναι μια θεσμική γνωστοποίηση ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, συνεπώς πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία όλων των έργων που εκτελούνται εντός της περιοχής που οριοθετείται. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά και στους επενδυτές, είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους. Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό νομικό πλαίσιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια.

    [07] Εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

    Η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου εντυπωσίασε το βράδυ της ΔευτέραςΈλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στα εκθέματα χαρακτηριστικών αρχαιοτήτων διαχρονικά προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και η οποία με τη σύμφωνη γνώμη ειδικών και αρχαιολόγων διαθέτει ένα ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικό τοπίο.

    Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, το βράδυ της Δευτέρας, οι πόρτες του καθολικού του Ενετικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου που θα φιλοξενήσει έως την δημιουργία του μόνιμου μουσείου στον νομό την προσωρινή έκθεση, άνοιξαν, και αποκαλύφθηκε το τεράστιο έργο των αρχαιολόγων αλλά και όσων εργάζονται κοπιαστικά για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας. Όπως μάλιστα ανέφερε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο κα Τσιγκουνάκη: «Οι Ανασκαφές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, αποκαλύπτουν την εξέλιξη μέσα από την προϊστορία, την πρωτοιστορία και την ιστορία του Ρεθύμνου. Μέρος της ιστορίας οι ίδιες οι ανασκαφές, που διαπλάθουν γενεές αρχαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι υιοθετούν το Ρέθυμνο και γίνεται δεύτερη πατρίδα τους».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο υπάρχει πλήθος ανασκαφών ξένων αρχαιολογικών σχολών και ιδρυμάτων, αλλοδαπών και ημεδαπών πανεπιστημίων, και της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται, στους Αρμένους, στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα, και την Ελεύθερνα του δήμου Ρεθύμνου, στο Μοναστηράκι το Αποδούλου, και τη Σύβριτο του δήμου Αμαρίου, στη Ζώμινθο και του Ιδαίο 'Αντρο του δήμου Ανωγείων, στους Πέρα Γαληνούς και το Καλό Χωράφι του δήμου Μυλοποτάμου, στο Ιερό Κορυφής των Ατσιπάδων και την Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς και επιφανειακές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ζωμίνθου και του Ιδαίου 'Αντρου του δήμου Ανωγείων και στον Πλακιά και την κοιλάδα Αγίου Βασιλείου. Όλες οι ανασκαφές ουσιαστικά εμπλουτίζουν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τη γνώση μας για τη ζωή στην περιοχή από την παλαιολιθική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο σε ένα χρονικό άξονα δηλαδή, κατοίκησης και δημιουργίας χιλιετηρίδων.

    Ο κ. Μπαλτάς επιμένει πως το Ρέθυμνο χρειάζεται οπωσδήποτε ένα μεγάλο νέο, σύγχρονο μουσείο, μιας και όπως δήλωσε: «ένα Μουσείο φιλοξενεί τους προγόνους, μία φιλοξενία από τους σύγχρονους ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους φιλοξενούνται μιας και θα παραδώσουν στις επόμενες γενεές? Τόπος διπλής φιλοξενίας δηλαδή είναι το κάθε μουσείο. Ταυτόχρονα όμως ένα μουσείο είναι μία διπλή πύλη. Μία πύλη στο παρόν που ανοίγεται στο παρελθόν και που ανοίγεται και προς το μέλλον. Από το παρελθόν διδασκόμαστε, στο μέλλον βγαίνουμε, ελπίζοντας να πετύχουμε με τα διδάγματα του παρελθόντος. 'Αρα το μουσείο είναι μία διπλή πύλη που συνδέει το μέλλον μας με το παρελθόν μας?. Τα μουσεία σήμερα πια δεν είναι παθητικοί χώροι που περνάνε κάποιοι επισκέπτες και θαυμάζουν, βγάζουν κάποιες φωτογραφίες. Πρόκειται για ζωντανούς χώρους κάθε κοινότητας, πυλώνες ανάπτυξης με την πληρέστερη σημασία του όρου? δεδομένου ότι γύρω από κάθε μουσείο, όλες αυτές οι δραστηριότητες που σήμερα πια συμβαίνουν, το καθιστούν πυλώνα ανάπτυξης. Οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα έχουν κατανοήσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, αλλά μπορούμε να στηριχτούμε για την ανάπτυξη».

    Αυτή είναι και η άποψη της προϊσταμένης του υπουργείου Πολιτισμού υπεύθυνης των Μουσείων της χώρας Χούλια Καπελώνη η οποία όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για τα μουσεία μας, ενδιαφέρον που μπορεί να αγγίξει πολλούς τομείς της ζωής μιας κοινωνίας τοπικής αλλά και του συνόλου της χώρας».

    Η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου στο Ρέθυμνο, τόσο με το δήμαρχο της πόλης Γιώργη Μαρινάκη όσο και με τον περιφεριάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, επιμένει πως: «είναι τεράστια η ανάγκη δημιουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο νομό μιας και μόνο μέσα σε αυτό θα μπορέσουμε να προβάλουμε στην απόλυτη και ολοκληρωμένη διάσταση τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας κα Τσιγκουνάκη μίλησε και για τη δυνατότητα που θα υπάρξει να λειτουργήσει το νέο Μουσείο όταν γίνει, ως ένα μεγάλο διεθνούς εμβέλειας ερευνητικό κέντρο.

    [08] Εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

    Τα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στο καθολικό του ενετικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου στο Ρέθυμνο, πραγματοποίησετο βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, των δήμων Ρεθύμνου και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

    Ο κ. Μπαλτάς που τη Δευτέρα περιόδευσε και ξεναγήθηκε στη Μονή Αρκαδίου και στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, δήλωσε πως η κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη σε συνάρτηση με τον πολιτισμό ενισχύοντας τη σχέση αυτών τον δύο δεδομένης της σημαντικής τους προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες αλλά και την ίδια τη χώρα.

    Στην ομιλία του τόνισε πως μπορεί η πρόοδος να είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης του πολιτισμού μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων ενώ σχετικά με το νέο αρχαιολογικό Μουσείο που θα στηθεί στο Ρέθυμνο συμφώνησε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ότι θα συμπράξουν για το κόστος της μελέτης του.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε πως «το Ρέθυμνο διαθέτει τεράστιο πλούτο από όλες τις εποχές της ελληνικής ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει πραγματική ανάγκη για ένα καινούργιο, νέο σύγχρονο Μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζει την προσωρινή έκθεση και που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι ένα κάλεσμα για να γίνει το μόνιμο και πιστεύω πως όλος ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει ότι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ανάπτυξη, όλες οι πλευρές της σύγχρονης ζωής, συνομιλούν ενεργά με τον αρχαίο κόσμο, τον κόσμο της κληρονομιάς μας και αν αυτά τα συνειδητοποιήσουμε καταλαβαίνουμε τότε σε ποια χώρα ζούμε και το τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε».

    [09] Έρευνα: Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο έχουν οι έφηβοι που παίζουν online παιχνίδια

    Οι έφηβοι που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια είναι περισσότερο πιθανό να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην Αυστραλία.Την έρευνα πραγματοποίησε το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) και διαπίστωσε ότι οι μαθητές που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση, έχουν καλές επιδόσεις στα μαθηματικά, στα αντικείμενα των επιστημών, αλλά και στο διάβασμα.

    «Οι μαθητές που παίζουν καθημερινά παιχνίδια στο διαδίκτυο έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά 15 μονάδες από το μέσο όρο στα μαθηματικά και κατά 17 μονάδες από τις μέσες μαθητικές επιδόσεις στα επιστημονικά αντικείμεν»σύμφωνα με τον Άλμπερτ Πόσο του RMIT που συμμετείχε στην αναφερόμενη επιστημονική έρευνα.

    «Όταν παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια, επιλύεις προβλήματα προκειμένου να μετακινηθείς στο επόμενο επίπεδο και αυτό σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις τόσο γενική γνώση, όσο και μαθηματικές γνώσεις, αλλά και γνώσεις από την επιστήμη και την ανάγνωση των γνωστικών αντικειμένων που έκανες στη διάρκεια της ημέρας»τόνισε ο ίδιος επιστήμονας.

    [10] Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα στον κόσμο ζωικά ίχνη πάνω σε λίθινα εργαλεία

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε στη βορειοανατολική Ιορδανία τα αρχαιότερα στον κόσμο ίχνη ζωικών πρωτεϊνών πάνω σε λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται προ 250.000 ετών, περίπου. Τα εργαλεία είχαν χρησιμοποιηθεί προφανώς για τον τεμαχισμό ζώων.

    Τα απομεινάρια των πρωτεϊνών πάνω στα λίθινα εργαλεία προέρχονται από διάφορα ζώα, όπως άλογα, ρινόκερους, καμήλες, πάπιες κ.ά., τα οποία πιθανώς είχαν σκοτωθεί από κυνηγούς.

    Οι επιστήμονες έφεραν στο φως περίπου 10.000 λίθινα εργαλεία στη διάρκεια των τριετών ανασκαφών τους στην περιοχή Άζρακ, που σήμερα είναι έρημος αλλά κάποτε εκτιμάται ότι ήταν υγρότοπος. Από αυτά τα εργαλεία, μετά από δειγματοληπτικές αναλύσεις, στα 17 βρέθηκαν ίχνη ζώων (αίματος και άλλων πρωτεϊνών).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αυστραλή Παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόγουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό "Journal of Archaeological Science", ανέφεραν ότι η ανακάλυψη δείχνει πως εκείνοι οι πρόγονοί μας είχαν αξιοσημείωτες ικανότητες επιβίωσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον, πολλές χιλιάδες χρόνια προτού εμφανισθεί ο «Έμφρων άνθρωπος» (Homo sapiens) στην Αφρική και αρχίσει τις μεταναστεύσεις του σε άλλα μέρη.

    [11] Γερμανός ψυχίατρος σκοπεύει να μελετήσει τους εγκεφάλους των προσφύγων

    Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Ένας διακεκριμένος Γερμανός ψυχίατρος θέλει να εμβαθύνει στο πρόβλημα, κάνοντας την πρώτη συστηματική μελέτη στους εγκεφάλους τους, με τη χρήση των κατάλληλων απεικονιστικών τεχνικών.Ο Αντρέας Μέγιερ-Λίντενμπεργκ, διευθυντής του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, μελετά εδώ και χρόνια με ποιούς τρόπους το περιβάλλον επηρεάζει τον ψυχισμό των ανθρώπων, προκαλώντας ψυχώσεις και άλλες διαταραχές.

    Τώρα, αναζητά χρηματοδότηση για να επεκτίνει τις έρευνές του στους πρόσφυγες, μια ομάδα ανθρώπων που κατ' εξοχήν έχουν βιώσει -και συνεχίζουν να βιώνουν- στρεσογόνες καταστάσεις στο περιβάλλον τους. Αυτό αφορά τόσο την περίοδο όταν ακόμη ζούσαν στην πατρίδα τους που τελικά εγκατέλειψαν, όσο και κατά την ταξιδιωτική «οδύσσειά» τους μέχρι να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, όπου επίσης σχεδόν τίποτε δεν είναι εύκολο γι' αυτούς.«Είναι μια ευκαιρία να διευρύνουμε τις προηγούμενες μελέτες μας σχετικά με το πώς το παρατεταμένο στρες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Μέγιερ-Λίντενμπεργκ στο περιοδικό "Nature".

    [12] Τα πουλιά μπορούν να πετάνε κοιμισμένα!

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν: ότι τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται την ώρα που πετάνε. Είναι γνωστό ότι διάφορα είδη πουλιών ταξιδεύουν χωρίς στάση για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι θα πρέπει να κοιμούνται εν πτήσει, αλλά δεν είχαν τις αποδείξεις περί αυτού.

    Οι Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλς Ράτενμποργκ του Γερμανικού Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications»μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα στα θαλάσσια πελαγικά πτηνά «φρεγάτες».Διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω μεγάλα ταξιδιάρικα πουλιά, που πετούν για καιρό πάνω από τους ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, κοιμούνται εν πτήσει με διάφορους τρόπους, είτε μόνο με το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο τη φορά (εναλλάξ), είτε πιο σπάνια και με τα δύο ταυτόχρονα, οπότε κάνουν πιο βαθύ ύπνο.

    [13] Γ. Σταθάκης: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επενδύσεων

    Την άποψη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, διατύπωσε τη Δευτέρααπό τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    Με αφορμή το «κλείσιμο» της κοινοβουλευτικής περιόδου και του απολογισμού του έργου τους, ο κ. Σταθάκης και οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, στη διάρκεια της οποίας υπουργός Οικονομίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.

    Θα είναι ένας συνδυασμός με δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά ο βασικός κορμός θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις».

    [14] Οι γυναίκες αποδέχονται πια περισσότερο το σώμα τους, αλλά ακόμη όχι όσο οι άνδρες

    Παρόλη τη μόδα με τις φωτογραφίες «σέλφι», το «στίγμα» της παχυσαρκίας και τη γενικότερη μανία με το ωραίο σώμα, οι σημερινές γυναίκες αποδέχονται πλέον περισσότερο το σώμα και το βάρος τους από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πιο ανικανοποίητες με το σώμα τους σε σχέση με τους άνδρες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Μπράϊαν Καράτζια του Κολλεγίου Γούστερ στο Οχάιο, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (δεν έχει υπάρξει ακόμη η σχετική επιστημονική δημοσίευση).Οι επιστήμονες μελέτησαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα άνω των 250 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1981-2012 και αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 100.000 άτομα και των δύο φύλων.

    [15] Η ελληνική αγωνιστική παρουσία την 4η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο

    Στην κωπηλασία, τησκοποβολή, την τοξοβολία, το τζούντο, την ιστιοπλοΐα και την κολύμβηση θα έχει η Ελλάδα αγωνιστική παρουσία την 4η ημέρα (σήμερα Τρίτη 9/8) των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016».

    Στην κωπηλασία, δύο ελληνικά πληρώματα (διπλό σκιφ γυναικών, τετράκωπος άνευ ελ.βαρών) αγωνίζονται στα ημιτελικά, ενώ η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Ρίο χθες στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων, συμμετέχει και στα προκριματικά στο πιστόλι 25μ.

    Στην τοξοβολία, η Ψάρρα αγωνίζεται στη φάση των 64, ενώ ο Ρομάν Μουστόπουλος θα συμμετέχει στα -81 κιλά του τζούντο.

    Δράση έχουμε και στην ιστιοπλοία σε Finn και RSX, ενώ στα προκριματικά της κολύμβησης συμμετέχουν οι Γκολομέεβ, Κουλούρης και Σαμιλίδης.

    Το πρόγραμμα των Ελλήνων την 4η ημέρα:

    ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

    16:20 Ημιτελικά - Διπλό σκιφ γυναικών (Νικολαίδου/Ασουμανάκη)

    16:50 Ημιτελικά - Τετράκωπος χωρίς πηδαλιούχο ελαφρών βαρών ανδρών (Ντούσκος/Γιάνναρος/Πέτρου/Μαγδανής)

    ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

    15:00 Κορακάκη Αννα, 25m Πιστόλι, προκριματικά

    ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

    15:39 Ψάρρα Ευαγγελία με Καουανάκα (Ιαπωνία) φάση των 64

    ΤΖΟΥΝΤΟ

    16:54 Μουστόπουλος Ρομάν, -81 Kg πρώτος γύρος με Τούρσιος (Ελ Σαλβαδόρ)

    ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    19:05 Μιτάκης (Finn - 1η & 2η ιστιοδρομία)

    19:05 Κοκκαλάνης (RSX - 4η, 5η & 6η ιστιοδρομία)

    19:05 Σκαρλάτου (RSX - 4η, 5η & 6η ιστιοδρομία)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    13:14 Γκολομέεβ Κριστιάν, 100μ ελεύθερο, προκριματικά

    13:55 Κουλούρης Δημήτρης, 200μ πρόσθιο, προκριματικά

    14:00 Σαμιλίδης Παναγιώτης, 200μ πρόσθιο προκριματικά


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2016 - 6:32:42 UTC