Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιάσων Φωτήλας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τη στήριξαν
  • [02] Γιάννης Δραγασάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπλοκή αποσυντίθεται
  • [03] Λ. Φραγκιαδάκης: Προτεραιότητα της ΕΤΕ η ορθή χρήση των κεφαλαίων
  • [04] Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank, σε περίπτωση συστημικού κινδύνου, προτείνει οικονομολόγος
  • [05] Όλ. Γεροβασίλη για το Ελληνικό: Σε αδιέξοδο εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της ΝΔ
  • [06] Τη Δευτέρα η δίκη των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη
  • [07] Συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών, τυχερά παιχνίδια, παρεμπόριο και κλοπές στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια της πόλης Χαλέπι στη Συρία
  • [09] Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο πρωτοπόρος πλαστικός χειρουργός Ίβο Πιτάνγκι
  • [10] Βρετανία: Νέο φάρμακο για το άσθμα εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας για τους ασθενείς
  • [11] Ι. Ανδριανός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια

  • [01] Ιάσων Φωτήλας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τη στήριξαν

    Η κυβέρνησηέχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που τη στήριξανελπίζοντας σε μία καλύτερη διακυβέρνηση, υποστηρίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και εκτιμά ότι δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.

    «Αρκείται σε συνεχείς διακηρύξεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος ενώ αφήνει άθικτες τις διάχυτες αντιπαραγωγικές-ανορθολογικές ιδεολογίες και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση», λέει χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «το κλείσιμο του ματιού μιας σειράς υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανομία και τους αντιεξουσιαστές είναι το τελευταίο ιδεολογικό, πολιτικό άλλοθί τους», για να συμπληρώσει «ίσως θεωρούν ότι το να φλερτάρουν με καταλήψεις και τραμπουκισμούς τους κάνει να εμφανίζονται και ολίγον αριστεροί. Πόσο γελασμένοι είναι όμως...».

    Ο βουλευτής του Ποταμιού εκτιμά πως στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη «συγκεντρώνονται περισσότερες ελπίδες για μια ουσιαστική και βαθειά μεταρρυθμιστική πορεία που η χώρα έχει ανάγκη», ενώ δηλώνει σκεπτικός για το «αν το ΠΑΣΟΚ ενστερνίζεται πραγματικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων».

    Δηλώνει αντίθετος με τα δημοψηφίσματα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας ότι «πρόκειται για "συνταγματικό λαϊκισμό" της κυβέρνησης», θεωρεί ώριμη «την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών» και διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής Προέδρου, σημειώνοντας ότι «πιθανή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε συνδυασμό με αύξηση των αρμοδιοτήτων του, συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος, πράγμα το οποίο, από το ίδιο το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν προβλέπεται αλλά απαγορεύεται».

    Για το προσφυγικό, μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Φωτήλας δηλώνει ότι «χρειάζεται ένα προληπτικό έκτακτο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ορατών κινδύνων, ταυτόχρονη πίεση και προς τον κ. Γιούνκερ και προς τον κ. Ερντογάν, ώστε να τηρηθεί η εύθραυστη συμφωνία».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσωνα Φωτήλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα;

    Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα ή αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τη συλλογή των δυσβάστακτων φόρων που έχει επιβάλει και τον συναρτώμενο σε περίπτωση αποτυχίας «κόφτη» δαπανών που έχει ψηφίσει. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, και δεν το λένε πια μόνο οι δημοσκοπήσεις, είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που την στήριξαν ελπίζοντας σε μία καλύτερη διακυβέρνηση. Αντ' αυτής βλέπουν το αντίθετο: μείωση μισθών και συντάξεων (και νέες θα έλθουν το φθινόπωρο), υπεροφορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, στήριξη νέων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών και ταυτόχρονη ασυλία σε αντιεξουσιαστικές ομάδες ή ανοιχτή στήριξή τους ακόμα και από υπουργούς. Με δεδομένα τα παραπάνω και την αμετροεπή ιδεοληψία και αρτηριοσκληρωτική στάση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θεωρώ ότι εντέλει δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.

    Ποια είναι η άποψή σας για την κυβερνητική πρόταση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;

    Όπως είπα και πιο πριν η κυβέρνηση, εκτός από την αγωνία για παράταση της εξουσίας της, δεν έχει κανένα ορατό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Αρκείται σε συνεχείς διακηρύξεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος ενώ αφήνει άθικτες τις διάχυτες αντιπαραγωγικές-ανορθολογικές ιδεολογίες και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση.

    Έτσι καταφεύγει σε «πιρουέτες» με τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση. Η διατύπωση τους ήταν πομπώδης και πανηγυρική. Εκτός όμως από τις ώριμες και αποδεκτές απ' όλους θέσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών, όλες οι άλλες είναι άνευ ουσίας.

    Απουσιάζει κάποια πρόταση για μη κυβερνητική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η πρόβλεψη για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ είναι εμφανέστατη η αμήχανη υποχώρηση στο ζήτημα του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Αντί δε να απλοποιήσει τη διαδικασία, την κάνει πιο περίπλοκη με την ενδεχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και με τον συνακόλουθο κίνδυνο δυαρχίας. Τέτοιες προτάσεις, όμως, είναι αχρείαστες αυτή τη στιγμή. Θέλω να τονίσω επιπλέον ότι πιθανή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε συνδυασμό με αύξηση των αρμοδιοτήτων του, συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος πράγμα το οποίο, από το ίδιο το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν προβλέπεται αλλά απαγορεύεται. Στη νεότερη ελληνική ιστορία συντελέστηκαν αρκετές φορές αλλαγές του πολιτεύματος, μόνο όμως μετά από εκτροπή.

    Συμφωνείτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση;

    Πρόκειται για «συνταγματικό λαϊκισμό» της κυβέρνησης η καθιέρωση δημοψηφισμάτων και μέσω αυτής η κολακεία του λαού για την δήθεν εφαρμογή αμεσοδημοκρατικών θεσμών. Παραβλέπουν όμως ότι έτσι το πολιτικό σύστημα είναι ευάλωτο στην πίεση πλειοψηφικών συντηρητικών αντιλήψεων. Για να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι από υιοθέτηση μίας τέτοιας αντίληψης, ο κ. Ερντογάν θέλει να καταφύγει στη γείτονα Τουρκία σε δημοψήφισμα για την επιστροφή της θανατικής ποινής ενισχυμένος από τη συγκυρία. Για φανταστείτε να συγκεντρωθούν υπογραφές για ανάλογο θέμα στη χώρα μας από πολίτες ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

    Αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού στη ΝΔ μιλήσατε με πολύ θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και προεκλογικά με τη ΝΔ, στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονιστικού, μεταρρυθμιστικού μετώπου;

    Αυτό που εγώ έχω ανοιχτά προτείνει είναι το Ποτάμι να διατηρήσει την αυτονομία του και ταυτόχρονα να αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις, που δεδομένα υπάρχουν, και, αφού καταγραφούν, να συμφωνηθούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε μετεκλογικά πιθανόν να μπορέσουν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα εφόσον υπάρχει διάθεση, έτι δε περισσότερο εφόσον η βούληση του ελληνικού λαού οδηγήσει αναγκαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αισθάνεστε ποιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τη Φώφη Γεννηματά;

    Εγώ προσωπικά, και για ιστορικούς λόγους, δυνητικά θα αισθανόμουν καλύτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και κοντά στην κ. Γεννηματά, αλλά αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με προσωπικά συναισθήματα. Είναι προφανές πως από τη θέση που πήρα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, εκτιμώ πως στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται περισσότερες ελπίδες για μια ουσιαστική και βαθειά μεταρρυθμιστική πορεία που η χώρα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

    Εκτιμώ ιδιαιτέρως την κ. Γεννηματά, αλλά παρόλα αυτά κάποιες τοποθετήσεις σε μείζονα θέματα τον τελευταίο καιρό (βλέπε εκλογικός νόμος, μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις) με κάνουν να είμαι λίγο περισσότερο σκεπτικός αν το ΠΑΣΟΚ ενστερνίζεται πραγματικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

    Πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα για ενωμένη Κεντροαριστερά;

    Για να προχωρήσει και να έχει επιτυχή κατάληξη οποιοδήποτε εγχείρημα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν. Το κοινό πόρισμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που βγήκε στη δημοσιότητα είναι σε θετική κατεύθυνση μεν, δεν απαντάει όμως με ποιον επικεφαλής. Βλέπω επιπλέον αναπαλαίωση προσώπων, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η ανανέωση, και δεν απαντάται το κρίσιμο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστούμε, μετεκλογικά τουλάχιστον, σε περίπτωση που χρειαστεί. Κακά τα ψέματα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι άν προκηρυχθούν, το δίλλημα θα είναι, όπως φαίνεται, μεταξύ της συνέχισης αυτής της αδιέξοδης πολιτικής των κκ Τσίπρα, Καμμένου ή της ριζικής αλλαγής της. Και σε αυτό πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση.

    Μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, που απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

    Οι εξελίξεις είναι όντως ανησυχητικές. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες και ο κ. Ερντογάν εξαπολύει όλο και πιο συχνά απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν. Γίνεται σαφές, πως η Ελλάδα ως χώρα εισόδου των προσφυγικών ροών κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβλήματος του προσφυγικού/μεταναστευτικού με δραματικές συνέπειες, στην περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ναυαγήσει. Γι' αυτό χρειάζεται ένα προληπτικό έκτακτο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ορατών κινδύνων, ταυτόχρονη πίεση και προς τον κ. Γιούνκερ και προς τον κ. Ερντογάν, ώστε να τηρηθεί η εύθραυστη συμφωνία.

    Πως σχολιάζετε τη διγλωσσία που υπάρχει στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων;

    Το κλείσιμο του ματιού μιας σειράς υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανομία και τους αντιεξουσιαστές είναι το τελευταίο ιδεολογικό, πολιτικό άλλοθί τους. Αφού δέχτηκαν τα πάντα, αφού υπέγραψαν το τρίτο πιο άδικο δικό τους Μνημόνιο, αφού αλλάξανε ένα δημοψήφισμα που άλλα κάνανε από αυτά που υποσχέθηκαν, αφού προσπαθούν να δικαιολογήσουν εκατοντάδες ψέματα βάθους πενταετίας τώρα πρέπει να δείξουν κάποια επαναστατικότητα. Ίσως θεωρούν ότι το να φλερτάρουν με καταλήψεις και τραμπουκισμούς τους κάνει να εμφανίζονται και ολίγον αριστεροί. Πόσο γελασμένοι είναι όμως... Αν κάτι έχει αξία απ' όλη αυτή την κατάσταση, είναι η αποκάλυψη του περιθωριακού χαρακτήρα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοικητική αδυναμία, σε συνδυασμό με μία απίστευτη ιδεοληψία. Με ολίγον όμως αταξία και καταλήψεις και πολύ μνημόνιο, πολλές μειώσεις στους συνταξιούχους, καταστροφή της οικονομίας, διεύρυνσης της φτώχειας, πολύ λαϊκισμό και άφθονα ψέματα, δεν οδηγείσαι πουθενά. Τα ξέρει αυτά ο κ. Τσίπρας και για αυτό προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με την αλλαγής ατζέντας.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [02] Γιάννης Δραγασάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπλοκή αποσυντίθεται

    Θα προασπίσουμε με κάθε μέσον το δημόσιο συμφέρον, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγα 24ωρα μετά τις εντυπωσιακές καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα.

    «Οι δεσμοί τις διαπλοκής ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικούς, τράπεζες και επιχειρηματικά συμφέροντα από τον χώρο των ΜΜΕ -αν και όχι μόνο- σπάνε και το όλο σύστημα της παλιάς διαπλοκής αποσυντίθεται», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης για τις στενές σχέσεις του τριγώνου τράπεζες - κόμματα - ΜΜΕ, και επισημαίνει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι τόσα χρόνια δεν μιλούσαμε για "φαντάσματα", αλλά για ένα πραγματικό πλέγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων, για πρακτικές αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας και άνισων όρων ανταγωνισμού, ορισμένες από τις οποίες περιγράφηκαν μάλιστα με λεπτομέρειες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές».

    Ερωτηθείς για τις ανακατατάξεις του τραπεζικού χάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες παύουν να λειτουργούν ως ένα κλειστό και ανεξέλεγκτο σύστημα εξουσίας» και «οι διοικήσεις τους υπόκεινται σε συστήματα αξιολόγησης, διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και ελέγχου». Όπως εξάλλου σημειώνει, η κυβέρνηση ενεργεί με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Προσθέτει ωστόσο πως στον αγώνα που γίνεται, «δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να ασκούν κριτική από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος εγκλωβίζονται σε παγίδες ιδιοτελών συμφερόντων». Όπως εξηγεί ο Γιάννης Δραγασάκης, στόχος είναι να τεθούν για πρώτη φορά οι βάσεις για ένα τραπεζικό σύστημα με ενιαίους κανόνες, χωρίς διακρίσεις και με διοικήσεις αξιοκρατικές, που να λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία, για «ένα τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Η κρίση, άλλωστε, έδειξε ότι ένα τραπεζικό σύστημα αποσπασμένο από τις ανάγκες και τον έλεγχο της κοινωνίας γρήγορα ή αργά οδηγείται σε κρίση, συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρη την οικονομία», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να υπογραμμίσει πως «ακριβώς γι'αυτό, το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει τελικά έξω από ένα πλαίσιο πολιτικής ευθύνης».

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο Πρόγραμμα "διάσωσης", χαρακτηρίζει «εγκληματικό λάθος τη μη ρύθμιση του χρέους το 2010» και υπογραμμίζει πως η υποβάθμιση του ζητήματος του χρέους -απ΄όπου και αν προέρχεται- υποκρύπτει την πρόθεση κάποιων να παραμείνει ένα άλυτο πρόβλημα «ως μηχανισμός πίεσης και εκβιασμού». Όταν δε ερωτάται αν τελικά η Ελλάδα θα συμπαραταχθεί με το ΔΝΤ, που όμως είναι «σκληρό» σε άλλους τομείς ή θα συμβαδίσει με τους Ευρωπαίους, απαντά πως η κυβέρνηση δεν μπαίνει στο δίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ, αλλά επιδιώκει λύση προς το συμφέρον της χώρας.

    Ερωτηθείς, ποιο είναι τελικά το «κλειδί» για να βγει η οικονομία στο «ξέφωτο» και αν είναι ορατή η ανάκαμψη, ο Γιάννης Δραγασάκης επισημαίνει πως οι οικονομίες που ανακάμπτουν είναι αυτές που δημιουργούν απασχόληση, αυξάνουν τις επενδύσεις και βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα και άρα «από αυτούς τους παράγοντες θα κριθεί και στη χώρα μας η ταχύτητα και ο ρυθμός ανάκαμψη της οικονομίας».

    Μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως εξηγεί, είναι η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. «Η ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, η αποσαφήνιση του νέου παραγωγικού υποδείγματος και της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας, καθώς και η θεσμοθέτηση των νέων χρηματοδοτικών αναπτυξιακών εργαλείων αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης και επισημαίνει ότι μόνο από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας.

    Σημειώνει ότι για την κυβέρνηση, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική προστασία είναι έννοιες αλληλένδετες, αντιθέτως, όπως λέει, «ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και σήμερα υποστηρίζει το νεοφιλελεύθερο μύθο ότι πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε νέο πλούτο και μετά να ασχοληθούμε με την κοινωνική προστασία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την αναδιανομή».

    Ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι σήμερα συντελείται αθόρυβα ένας βαθύς μετασχηματισμός για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, καθώς τα αιτήματα ατόμων ή ομάδων δεν αγνοούνται, αλλά αξιοποιούνται ως ερεθίσματα ή ως αφορμές για να θεσμοθετηθούν καθολικές λύσεις και με τρόπο ώστε «από μια κοινωνία του "μέσου" του "ρουσφετιού", της πελατειακής πολιτικής, γινόμαστε μια κοινωνία δικαιωμάτων, ευθυνών και υποχρεώσεων ως τη βάση του νέου κοινωνικού συμβολαίου που πρέπει να συγκροτήσουμε.

    Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

    Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ για το πρώτο Πρόγραμμα «διάσωσης». Τι προκύπτει, κατά την άποψή σας, από τα συμπεράσματά της;

    Η Έκθεση επιβεβαιώνει δύο πολύ σημαντικά ευρήματα. Το πρώτο είναι ότι κακώς δεν έγινε εξ αρχής η ρύθμιση του χρέους και το δεύτερο ότι η χώρα επιβαρύνθηκε με δυσανάλογη λιτότητα και ύφεση. Τα δύο αυτά εγκληματικά «λάθη», τα οποία είναι εγκληματικά ακριβώς γιατί ενώ εντοπίστηκαν, δεν διορθώθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί η χώρα μας σε μία επώδυνη παγίδα χρέους, σ? ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, με τα γνωστά δραματικά επακόλουθα. Επιβεβαιώνεται, επομένως, αυτό που εξ αρχής υποστηρίξαμε, ότι δηλαδή η κρίση προϋπήρξε των Μνημονίων, όμως τα Μνημόνια τη μετέτρεψαν σε κοινωνική καταστροφή. Και η Ελλάδα με ευθύνη των δικών της κυβερνήσεων αλλά και των «λαθών» των Μνημονίων αποτελεί τον μεγάλο χαμένο αυτής της κρίσης σε όλη την Ευρώπη, αν όχι σε όλο τον κόσμο. Έπειτα, λοιπόν, από αυτές τις παραδοχές, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει σε πρόσφατη δήλωσή ότι συμφωνεί με ένα σημαντικό ποσοστό των όσων προτείνει το ΔΝΤ;

    Αρκετοί όμως επιμένουν, μεταξύ αυτών και ο εκ των οικονομικών συμβούλων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλέμενς Φουστ, ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος. Πώς το σχολιάζετε;

    Χωρίς να έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση, βεβαίως και το χρέος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της χώρας, αλλά έχει καταστεί σαφές ότι η μη αντιμετώπισή του λειτουργεί ως σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων, ενώ η εξυπηρέτηση του απαιτεί επ'αόριστον ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα. Η υποβάθμιση, λοιπόν, του προβλήματος του χρέους, απ'όπου και αν προέρχεται, είναι προσχηματική και σε ορισμένες περιπτώσεις υποκρύπτει την πρόθεση να παραμείνει το χρέος άλυτο πρόβλημα, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται εσαεί ως μηχανισμός πίεσης, ακόμη και εκβιασμού.

    Τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος, λοιπόν; Θα συμπαραταχθεί η Ελλάδα με το ΔΝΤ, που όμως είναι «σκληρό» σε άλλους τομείς, ή θα συμβαδίσει με τους Ευρωπαίους;

    Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτό το δίλημμα. Προτάσσουμε τα συμφέροντα της χώρας και ενεργούμε με βάση τις δίκες μας απόψεις, χωρίς να ετεροκαθοριζόμαστε. Επιδιώκουμε η υπαρκτή, και ομολογημένη πλέον, αντίθεση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να μην καταλήξει σε αποτελέσματα εις βάρος της Ελλάδας, αλλά αντίθετα να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη ρύθμιση, η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη χώρα και τον λαό μας, καθώς και για την ίδια την Ευρώπη, ιδιαίτερα στη συγκυρία αυτή που δοκιμάζεται τόσο η αξιοπιστία της όσο και η συνοχή της.

    Πολλοί μιλούν για επαναχάραξη του τραπεζικού χάρτη, καθώς και για αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος. Τι απαντάτε;

    Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται όντως σε μεταβατική φάση. Συντελούνται ταυτόχρονα πολλές διαδικασίες και ανακατατάξεις στη μετοχική σύνθεση, στο θεσμικό πλαίσιο, στη λειτουργία του.

    Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι τόσα χρόνια δεν μιλούσαμε για «φαντάσματα», αλλά για ένα πραγματικό πλέγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων, για πρακτικές αυθαιρεσίας, αδιαφάνειας και άνισων όρων ανταγωνισμού, ορισμένες από τις οποίες περιγράφηκαν μάλιστα με λεπτομέρειες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

    Τώρα, οι δεσμοί της διαπλοκής ανάμεσα σε κόμματα και πολιτικούς, τράπεζες και επιχειρηματικά συμφέροντα από τον χώρο των ΜΜΕ -αν και όχι μόνο- σπάνε και το όλο σύστημα της παλιάς διαπλοκής αποσυντίθεται. Παράλληλα, οι τράπεζες παύουν να λειτουργούν ως ένα κλειστό και ανεξέλεγκτο σύστημα εξουσίας. Οι διοικήσεις τους υπόκεινται σε συστήματα αξιολόγησης, διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και ελέγχου. Οι σχέσεις ανάμεσα στις τράπεζες, τους μετόχους τους, το κράτος και την κοινωνία βρίσκονται σε μια πορεία αναπροσδιορισμού.

    Τα ποικίλα προβλήματα, λοιπόν, που επισημαίνονται σε αυτό το στάδιο, οφείλονται σε αυτή τη δυναμική της μετάβασης και γι? αυτό οι εύλογες κριτικές πρέπει να στοχεύουν στην υπαγωγή όλων αυτών των διαδικασιών σε ένα σύστημα δημόσιου ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας, και όχι στην παλινόρθωση του παλιού χρεοκοπημένου καθεστώτος.

    Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι συγκρούσεις γύρω από τις τράπεζες. Πώς εκτιμά την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση και ποια είναι η στάση της;

    Σε αυτή τη δυναμική μετάβασης δημιουργούνται κενά εξουσίας, ασάφειες αρμοδιοτήτων, κερδοσκοπικές φιλοδοξίες, συγκρούσεις αντιτιθέμενων συμφερόντων. Αναπτύσσεται, λοιπόν, ένας σκληρός ανταγωνισμός για τον έλεγχο του συστήματος.

    Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ενεργεί με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, διατυπώνοντας την αλήθεια ανοικτά, ώστε η κοινωνία, αλλά και οι φορείς της οικονομίας, να είναι ενήμεροι. Αυτό το καθήκον προκύπτει ιδιαίτερα από τη στιγμή που για τη διάσωση των τραπεζών έχουν διατεθεί δημόσιοι πόροι, χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

    Ο αγώνας, όμως, θα είναι σκληρός και περίπλοκος, και δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να ασκούν κριτική από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος, εγκλωβίζονται σε παγίδες ιδιοτελών συμφερόντων.

    Για την κυβέρνηση, ο στόχος δεν είναι απλώς ένα «ανακάτεμα της τράπουλας» αλλά να τεθούν, για πρώτη φορά, οι βάσεις για ένα τραπεζικό σύστημα με ενιαίους κανόνες, χωρίς διακρίσεις με εξυπηρετούμενους και αποκλεισμένους, όπως και με διοικήσεις αξιοκρατικές, που να λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία. Για ένα τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το αντίθετο. Η κρίση, άλλωστε, έδειξε ότι ένα τραπεζικό σύστημα αποσπασμένο από τις ανάγκες και τον έλεγχο της κοινωνίας γρήγορα ή αργά οδηγείται σε κρίση, συμπαρασύροντας μάλιστα ολόκληρη την οικονομία.

    Ακριβώς γι'αυτό το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει τελικά έξω από ένα πλαίσιο πολιτικής ευθύνης.

    Αρκετά γράφονται στον ελληνικό Τύπο σχετικά με τη συμπεριφορά ορισμένων ξένων επενδυτών...

    Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι οι ξένοι επενδυτές είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και οι επενδυτές είναι έξω ή πάνω από κανόνες. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, μειοψηφούντες μέτοχοι να θέλουν να ελέγχουν ολόκληρες τράπεζες και μάλιστα με πρακτικές που δημιουργούν ερωτηματικά. Έργο των αρμόδιων θεσμών, ελληνικών και ευρωπαϊκών, είναι να διασφαλίζουν το κανονιστικό πλαίσιο και όχι να λειτουργούν ως ιμάντες προώθησης εξατομικευμένων συμφερόντων και αιτημάτων.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έθεσαν εξ αρχής το θέμα του τριγώνου της διαπλοκής, το οποίο σήμερα επιβεβαιώνεται, όμως, δεν θα επιτρέψουμε στη θέση της παλιάς να δημιουργηθεί μία νέα, ακόμη χειρότερη, διεθνοποιημένη διαπλοκή.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις άλλωστε στο ΤΧΣ δείχνουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν πάντα δίκιο. Και οι κρίνοντες λοιπόν κρίνονται...

    Ποιο είναι τελικά το «κλειδί» για να βγει η οικονομία στο «ξέφωτο»; Είναι ορατή η ανάκαμψη;

    Δεν χρειάζονται ωραιοποιήσεις, ούτε ασφαλώς καταστροφολογία. Είμαστε ακόμα μέσα στην παγίδα του χρέους και της κρίσης, αλλά δημιουργούνται, επιτέλους, για πρώτη φορά, οι προϋποθέσεις για να βγούμε από αυτήν. Ήδη η οικονομία κινείται από μια φάση σχετικής σταθεροποίησης προς μια φάση ανάκαμψης με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Σε όλον τον κόσμο οι οικονομίες που ανακάμπτουν είναι αυτές που δημιουργούν απασχόληση, αυξάνουν τις επενδύσεις και βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Από αυτούς τους παράγοντες θα κριθεί και στη χώρα μας η ταχύτητα και ο ρυθμός ανάκαμψη της οικονομίας.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, η κατάσταση και στους τρεις αυτούς τομείς επιτρέπει αισιοδοξία;

    Η ως τώρα εμπειρία από την εφτάχρονη πλέον κρίση δικαιολογεί την επιφυλακτική στάση. Ωστόσο, όπως είπα, αρχίζουν να διαμορφώνονται ορισμένες συγκεκριμένες και μετρήσιμες προϋποθέσεις.

    Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία απασχόλησης και τη στήριξη των εισοδημάτων, διαθέτουμε δύο εργαλεία:

  • Τα ειδικά προγράμματα εγγυημένης, μισθωτής εργασίας 6-12 μηνών, στα οποία προβλέπονται 90.000 θέσεις και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στα οποία αντιστοιχούν 42.000 θέσεις, συνολικά δηλαδή 132.000 θέσεις για το 2016. Τα προγράμματα αυτά είναι σημαντικά, διότι για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται, τα 59 επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία ως εισφορές και φόροι, ενώ παράλληλα για κάθε 100 ευρώ δαπάνης το εθνικό εισόδημα αυξάνεται κατά 230 ευρώ. Τέλος, για κάθε 100 θέσεις προσωρινής εργασίας έχει υπολογιστεί ότι δημιουργούνται 30-32 θέσεις μόνιμης εργασίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι πόροι για να είναι ακόμη πιο εκτεταμένα τα προγράμματα αυτά, αλλά ήδη η λειτουργία τους είναι σημαντική.

  • Τις επενδύσεις. Σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις, τα περισσότερα από τα 6,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2016 δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα, και έτσι αναμένεται να πέσουν στην οικονομία τους επόμενους μήνες με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Δεδομένου όμως ότι οι δημόσιοι πόροι είναι πεπερασμένοι, η νέα μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. Η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, η αποσαφήνιση του νέου παραγωγικού υποδείγματος και της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας, καθώς και η θεσμοθέτηση των νέων χρηματοδοτικών αναπτυξιακών εργαλείων αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, και μάλιστα στους νέους τομείς και τις νέες δυναμικές δραστηριότητες που θα επιφέρουν και την αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι μόνο από την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου θα μπορέσουν να δημιουργηθούν περί τις 300.000 θέσεις εργασίας

    Το συμπέρασμα είναι ότι οι βάσεις για την ανάκαμψη έχουν τεθεί- θα χρειαστεί, όμως, να εξασφαλίσουμε επιτάχυνση και πιο αποτελεσματικό συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

    Η κοινωνία, όμως, πώς και κυρίως πότε θα αντιληφθεί αυτές τις αλλαγές;

    Όσα αναφέρονται εδώ είναι πράγματα που γίνονται ήδη, και όχι πράγματα που θα γίνουν στο αόριστο μέλλον. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια γενικότερη επισήμανση. Η πολιτική μας διαφοροποιείται από τη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων εκτός των άλλων και σε δυο κρίσιμα σημεία, που και τα δυο τροποποιούν το περιεχόμενο της πολιτικής και τη σχέση του πολίτη με τη πολιτική και το κράτος.

    Το πρώτο αφορά τη σχέση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και σήμερα υποστηρίζει το νεοφιλελεύθερο μύθο ότι πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε νέο πλούτο και μετά να ασχοληθούμε με την κοινωνική προστασία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την αναδιανομή. Όμως, οι δυο αυτές διαδικασίες είναι αλληλένδετες. Οι κοινωνικές δαπάνες όταν αξιοποιούνται σωστά συνιστούν επενδυτική δαπάνη και όχι καταναλωτική. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στηρίζει την κοινωνία, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή η νέα αντίληψη επέτρεψε στη σημερινή κυβέρνηση να εφαρμόσει προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων παρά τα περιορισμένα μέσα, και αυτή η τάση ενισχύεται, και από το 2017 γενικεύεται σε πολλούς τομείς. Και αυτή η πολιτική συνέβαλε ώστε να περιοριστεί η δυναμική της ύφεσης το 2015 στο 0,3% παρά τα capital controls.

    Το δεύτερο σημείο αφορά στη σχέση δημόσιων πολιτικών και αναγκών των πολιτών. Οι κυβερνήσεις του παρελθόντος κατανοούσαν τις δημόσιες πολιτικές ως συρραφή αποσπασματικών ρυθμίσεων που κατακερμάτιζαν κάθε έννοια καθολικότητας, ενιαίων κανόνων και δικαιοσύνης. Αυτή ήταν η λογική της «ανάθεσης» και των πελατειακών σχέσεων που ήταν η βάση του πολιτικού μας συστήματος επί δεκαετίες. Ως τώρα η σχέση του κράτους με τον πολίτη ήταν εξατομικευτική, με την έννοια ότι το κράτος προσπαθούσε με διάφορες μικρο-πελατειακές ρυθμίσεις να εξυπηρετήσει επιμέρους συμφέροντα με τρόπο αποσπασματικό. Αυτό οδηγούσε σε κερματισμό του κοινωνικού σώματος και ενέτεινε το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη πολιτική και τους πολιτικούς θεσμούς.

    Θα μπορέσετε, όμως, εσείς να σπάσετε αυτή την παράδοση; Με ποιον τρόπο;

    Σήμερα συντελείται αθόρυβα ένας βαθύς μετασχηματισμός. Τα αιτήματα ατόμων ή ομάδων δεν αγνοούνται, αλλά αξιοποιούνται ως ερεθίσματα ή ως αφορμές για να θεσμοθετηθούν καθολικές λύσεις, λύσεις για όλους όσους αφορά το ίδιο πρόβλημα. Έτσι οι δημόσιες πολιτικές ως κύριο στόχο τους αποκτούν την άρση της αποσπασματικότητας και των αδικιών, τη θέσπιση ενιαίων κανόνων ή τη δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορούν να εφαρμόζονται καθολικοί κανόνες. Με τον τρόπο αυτό συντελείται μια ανασυγκρότηση της ίδιας της έννοιας του δικαιώματος, και από μια κοινωνία του «μέσου» του «ρουσφετιού», της πελατειακής πολιτικής γινόμαστε μια κοινωνία δικαιωμάτων, ευθυνών και υποχρεώσεων ως τη βάση του νέου κοινωνικού συμβολαίου που πρέπει να συγκροτήσουμε. Η διαδικασία αυτή υποστηρίζεται και από διοικητικές και άλλες αλλαγές στο κράτος, το φορολογικό σύστημα, με την πάλη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς κ.λπ.

    Η διαδικασία θα είναι μακρά και όχι τόσο εύκολη όσο ίσως φαίνεται. Αλλά, τουλάχιστον, αρχίζει ήδη να αποδίδει καρπούς, και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης.

    Η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ανάπτυξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη γειτονιά, η ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους άνεργους, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών αποτελούν ορισμένες μόνο από τις πολιτικές που ήδη συντελούνται στην προσπάθεια θέσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων καθολικής ισχύος που θεμελιώνουν σε νέες ισχυρές βάσεις την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών στο κράτος και την πολιτική διαδικασία.

    Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Βλαχοδήμου

    [03] Λ. Φραγκιαδάκης: Προτεραιότητα της ΕΤΕ η ορθή χρήση των κεφαλαίων

    «Η ορθή χρήση των κεφαλαίων στην παρούσα χρονική στιγμή, που είναι αναγκαίο η οικονομία μας να ανακάμψει, σημαίνει πως τα κεφάλαια πρέπει να διοχετεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες, με τις προοπτικές της χρήσης τους και με τις ευκαιρίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν», επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή»της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    «Εμείς στην Εθνική έχουμε δεσμευτεί πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε στην ανάκαμψη. Για να πραγματοποιηθεί η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, δεν μπορούμε παρά να δράσουμε δίκαια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κάνει εκτενή αναφορά στις ρυθμίσεις οφειλών ανά κατηγορίες δανειοληπτών, επισημαίνοντας ότι «η δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος είναι μονόδρομος και σημαίνει δύο πράγματα: δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός στους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, και ταυτόχρονα δικαιοσύνη και σεβασμός στα κεφάλαια των καταθετών και μετόχων».

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απευθύνεται και στους δανειολήπτες που στα χρόνια της κρίσης σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις από επιλογή, παρόλο που αντικειμενικά είναι σε θέση να το κάνουν. «Σε αυτούς τους δανειολήπτες, που επέλεξαν τη στάση πληρωμών ως στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε και δεν θα ήταν δίκαιο -ούτε για τους καταθέτες ούτε για τους ενήμερους δανειολήπτες ούτε για τους δανειολήπτες που είναι σε πραγματική δυσκολία ούτε για όσους συνεισέφεραν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων- να προσφέρουμε τις ίδιες λύσεις με αυτές που προσφέρουμε στους δανειολήπτες που θέλουν να είναι ενήμεροι αλλά αδυνατούν να το κάνουν. Οι δανειολήπτες που έχουν επιλέξει τη στρατηγική αθέτησης υποχρεώσεων έχουν να διαλέξουν από εδώ και στο εξής ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν και εάν θα συμπεριφερθούν ως μέρος του οικονομικού συνόλου που συνεισφέρει ενεργά στην οικονομία και φέρεται δίκαια και με σεβασμό στους υπόλοιπους καταθέτες. Σε αντίθετη περίπτωση, και αν από μόνοι τους δεν σεβαστούν τα κεφάλαια του κοινωνικού συνόλου, θα αναλάβουν οι τράπεζες την προστασία των καταθετών και την ανάκτηση τω κεφαλαίων τους».

    [04] Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank, σε περίπτωση συστημικού κινδύνου, προτείνει οικονομολόγος

    Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank σε περίπτωση ανάγκης εισηγείται ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» Μάρτιν Χέλβιγκ, εκ των εγκυρότερων εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας για τον τραπεζικό τομέα, ενώ κατηγορεί την ΕΚΤ για καθυστερήσεις και λάθος προτεραιότητες.

    «Εάν μία τράπεζα μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς συστημικούς κινδύνους, θα πρέπει να τους αναλάβει το κράτος», δηλώνει ο κ. Χέλβιγκ στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Deutsche Bank, τονίζει: «Εάν μια ανάμιξη του κράτους φαίνεται ως αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει το γερμανικό κράτος να πάρει τις μετοχές και να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ελέγχου που είναι συνδεδεμένη με αυτές τις μετοχές».

    Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμη κριτική στην ΕΚΤ, η οποία, όπως εκτιμά, ευθύνεται εν μέρει για την διαρκή αναβολή της διάσωσης των τραπεζών. «Αντί να ασχολείται πρωτίστως με την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, θα ήταν καλύτερα να είχε προηγουμένως να βάλει σε τάξη τις τράπεζες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    [05] Όλ. Γεροβασίλη για το Ελληνικό: Σε αδιέξοδο εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της ΝΔ

    «Ο μόνος που βρίσκεται (ξανά) σε αδιέξοδο είναι εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της ΝΔ», υπογραμμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό της, ως απάντηση στην ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε από τη ΝΔ, για το Ελληνικό.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος παραθέτει μάλιστα σημεία της σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με τα οποία:

    «Σε σειρά καταστροφολογικών δημοσιευμάτων αναφέρεται ότι ο Υπουργός Πολιτισμού και η Κυβέρνηση δήθεν θέτουν εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.

    Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

    Για την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου

    - Η πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου αφορά σε μία ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

    - Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί και στην περίπτωση Αφάντου, η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

    - Στις περιοχές που πρόκειται να καλύψουν χωρικά σχέδια, όπως το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης που προβλέπεται για την επένδυση του Ελληνικού, σύμφωνα με τη νομοθεσία προηγείται η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, εφόσον υπάρχουν ανάλογα αρχαιολογικά δεδομένα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Συνεπώς, η κήρυξη - οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης του Ελληνικού ούτε στρέφεται ενάντιά της. Απλά επισημαίνει και γνωστοποιεί με θεσμικό τρόπο ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, συνεπώς θα πρέπει να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες του αρχαιολογικού νόμου, που ισχύουν σε όλα τα μεγάλα και μικρά έργα σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Για την πρόταση χαρακτηρισμού νεότερων μνημείων

    - Ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτηρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.

    - Στα δημοσιεύματα αποκρύπτεται ότι η αρμόδια διεύθυνση έχει ήδη αποστείλει την τελική εισήγησή της προς τους ενδιαφερόμενους φορείς για χαρακτηρισμό ή μη μόνο των εξής κτηρίων: (α) του κελύφους του αρχικού κτηρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων - αναχωρήσεων εξωτερικού), (β) του παλαιού πύργου ελέγχου του αεροσταθμού, (γ) του αγγλικού υπόστεγου (Παγόδα) και (δ) του αρχικού πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην αμερικανικού κολλεγίου Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ).

    Στο επόμενο διάστημα επίκειται η εξέταση των προτάσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων. Αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει εγκαίρως, χωρίς να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εξέλιξη της επένδυσης.

    Η όλη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με την επένδυση του Ελληνικού δεν στρέφεται εναντίον της αλλά εντάσσεται στην έγκαιρη ολοκλήρωση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αφήσει για χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων η έγκριση του ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης.

    Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τα δημοσιεύματα γύρω από το Ελληνικό οφείλεται σε κύκλους που, θολώνοντας τα γεγονότα, επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα στην Κυβέρνηση.

    Οι εξελίξεις για μία ακόμα φορά θα τους διαψεύσουν.

    Και η πολιτιστική κληρονομιά θα προστατευτεί και θα αναδειχτεί και η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο πολιτισμός και εν τέλει κερδίζοντας προστιθέμενη αξία».

    ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση για το Ελληνικό

    Η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει θέσει άμεσα στο θέμα που προέκυψε για το Ελληνικό.

    Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα.

    Αιτία - σημειώνει η ΝΔ - είναι η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει - «με ακατανόητη καθυστέρηση» - ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού.

    «Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος - πίσω στο ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων, έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτέςa ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες, τη δυναμιτίζουν.

    «Το Ελληνικό κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα αυτής της νοσηρής κατάστασης. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Ο Μ. Λαζαρίδης ζητά από την ΌλγαΓεροβασίλη να απαντήσει αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν τις επενδύσεις

    Απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη έδωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

    Ο κ. Λαζαρίδης απευθυνόμενος στην κα Γεροβασίλη τονίζει πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και φτωχοποιεί την κοινωνία.

    «Κόβετε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ, και δεν ζητάτε ούτε μία συγγνώμη» τονίζει ο κ. Λαζαρίδης ζητώντας από την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντήσει αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν τις επενδύσεις. «Αν τις πιστεύει, που πολύ αμφιβάλω ο Αλέξης Τσίπρας» καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης.

    Διαβάστε επίσης:Απάντηση του υπ. Πολιτισμού σε δημοσιεύματα για την επένδυση στο Ελληνικό

    Ο Γ. Μανιάτης για το θέμα του Ελληνικού

    Στ. Θεοδωράκης: Υπουργοί καικαι ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    [06] Τη Δευτέρα η δίκη των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη του Κώστα Σακκά και του Μάριου Σειϊσίδη ενώπιον του Β'Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και έβαλαν τριήμερη αναβολή της δίκης τους.

    Σε βάρος τους έχει ασκηθείποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

    Διαβάστε επίσης:ΝΔ: «Μαύρες πλερέζες» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη

    [07] Συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών, τυχερά παιχνίδια, παρεμπόριο και κλοπές στη Θεσσαλονίκη

    Στη σύλληψη 22 ατόμων προχώρησαν το τελευταίο 24ωρο άντρες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των καθημερινών πεζών και εποχούμενων περιπολιών καθώς και αστυνομικών ερευνών.

    Για ναρκωτικά συνελήφθησαν επτά άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλων διατάξεων.

    Έξι άτομα συνελήφθησαν καθώς διαπιστώθηκε ότι σε βάρος τους εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, δύο άτομα για παράβαση του Νόμου που αφορά τα τυχερά παιχνίδια και ισάριθμα για παρεμπόριο. Για περιπτώσεις κλοπών συνελήφθησαν πέντε άτομα.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, 30χρονου, ο οποίος χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, μπήκε σε διαμέρισμα και αφαίρεσε διάφορα κοσμήματα.

    [08] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια της πόλης Χαλέπι στη Συρία

    Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στα νότια προάστια του Χαλεπιού, μία ημέρα αφότου μια συμμαχία ισλαμιστών και τζιχαντιστών ανταρτών ανακοίνωσε ότι έσπασε την πολιορκία που είχαν επιβάλει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

    Οι ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει το προάστιο Ραμούσα στα νότια, σχηματίζοντας έτσι μια "γέφυρα" με τα ανατολικά προάστια του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Ωστόσο ο δρόμος παραμένει επικίνδυνος για τους αμάχους, υπογράμμισε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για "μάχες και σποραδικές αεροπορικές επιδρομές, μικρότερης έντασης" σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

    "Ούτε ένας πολίτης δεν έφυγε από τα ανατολικά προάστια διότι ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος και καθόλου ασφαλής", εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το Σάββατο, οι αντάρτες κατέλαβαν αρχικά πολλά κτίρια σε μια στρατιωτική ακαδημία στο νοτιοδυτικό άκρο του Χαλεπιού. Κατόπιν προωθήθηκαν και κατέλαβαν το προάστιο Ραμούσα απ' όπου μπορούν πλέον να έχουν επικοινωνία με τα ανατολικά προάστια που πολιορκούνταν από το καθεστώς από τις 17 Ιουλίου. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους αντάρτες δείχνουνς του μαχητές να αγκαλιάζονται και να γιορτάζουν την άρση της πολιορκίας.

    Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου ένα φορτηγό γεμάτο με λαχανικά, το πρώτο εδώ και έναν μήνα, κατάφερε να μπει στις συνοικίες των ανταρτών, περνώντας από μια ζώνη που ελεγχόταν μέχρι τώρα από το καθεστώς. Ντομάτες και πατάτες θα πουληθούν στις αγορές του τομέα αυτού όπου δεν υπήρχαν καθόλου τρόφιμα.

    Τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης πάντως διαψεύδουν ότι η πολιορκία έσπασε, μεταδίδοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται. "Οι τρομοκρατικές οργανώσεις υφίστανται τεράστιες απώλειες και δεν κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό των συνοικιών του Χαλεπιού" μετέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το επίσημο πρακτορείο Sana, επικαλούμενο μια στρατιωτική πηγή. "Ο συριακός στρατός, σε συντονισμό με τις συμμαχικές δυνάμεις, συνεχίζει τη μάχη του στα νότια του Χαλεπιού", πρόσθεσε.

    Το πρακτορείο έκανε λόγο για 10 άμαχους που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς των ανταρτών σε δύο συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 130 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 31 Ιουλίου, όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στην περιοχή. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 700 ένοπλοι και από τις δύο πλευρές, οι περισσότεροι όμως ήταν αντικαθεστωτικοί μαχητές λόγω της "αεροπορικής υπεροπλίας" του καθεστώτος.

    [09] Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο πρωτοπόρος πλαστικός χειρουργός Ίβο Πιτάνγκι

    Ο κορυφαίος πλαστικός χειρουργός Ίβο Πιτάνγκι, ένας από τους πρωτοπόρους της αισθητικής χειρουργικής σε όλον τον κόσμο, πέθανε το Σάββατο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της κλινικής του.Ο Ίβο Πιτάνγκι πέθανε σήμερα (σ.σ. Σάββατο) στις 17.30 (23.30 ώρα Ελλάδας) από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στην Γκάβεα", μια από τις αριστοκρατικότερες συνοικίες του Ρίο, είπε η Πατρίσια Σάλουμ διευκρινίζοντας ότι η σορός του πρόκειται να αποτεφρωθεί σήμερα.

    Την Παρασκευή, μία ημέρα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο διάσημος χειρουργός είχε μεταφέρει με το αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε το τελευταίο διάστημα την ολυμπιακή φλόγα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

    Ο Πιτάνγκι είχε περισσότερες από 1.800 δημοσιεύσεις -βιβλία, επιστημονικά άρθρα, ομιλίες σε συνέδρια κλπ. Εργάστηκε ακούραστα σε όλη τη ζωή του ώστε να αναγνωριστεί η ειδικότητά του, καθώς η πλαστική χειρουργική στην εποχή του ήταν υποτιμημένη. Σπούδασε αρχικά στη Βραζιλία και κατόπιν στο Σινσινάτι των ΗΠΑ και τη Γαλλία, όπου εργάστηκε σε νοσοκομεία του Παρισιού το 1950-51. Ανέπτυξε και εφάρμοσε πολλές νέες τεχνικές ενώ υπήρξε δάσκαλος για εκατοντάδες πλαστικούς χειρουργούς τις επόμενες δεκαετίες.

    Στην περίφημη κλινική που ίδρυσε το 1963 στη συνοικία Μποταφόγκο του Ρίο ο "χειρουργός των σταρ" είχε πραγματοποιήσει αισθητικές επεμβάσεις σε δεκάδες διασημότητες του θεάματος αλλά και σε πολιτικούς, χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τα ονόματα των πελατών του. Σύμφωνα πάντως με τα αμέτρητα άρθρα που γράφτηκαν για τον ίδιο και το "μαγικό" νυστέρι του, είχαν ζητήσει τη βοήθειά του μεταξύ άλλων η Τζίνα Λολομπριτζίτα, η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μικ Τζάγκερ. Η κλινική του ήταν τόσο διάσημη που χρησιμοποιήθηκε σαν "πρότυπο" για μια από τις ερωτικές ταινίες της σειράς "Εμμανουέλα", στην οποία η πρωταγωνίστρια Σίλβια Κριστέλ προσπαθεί να αλλάξει ταυτότητα.

    Το 2009 ο Πιτάνγκι αποκάλυψε ότι είχε χειρουργήσει τον Γάλλο απατεώνα Αλμπέρ Σπαγκιαρί, τον δράστη της "διάρρηξης του αιώνα" στη Societe Generale της Νίκαιας το 1977, όταν κρυβόταν στη Λατινική Αμερική. "Τη δεκαετία του '80 ήρθε να με δει ένας Γάλλος. Μου εξήγησε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από το πρόσωπό του, θα το ήθελε λιγότερο γωνιώδες. Τον χειρούργησα, έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και χάθηκε. Χρόνια αργότερα ανακάλυψα την πραγματική ταυτότητά του. Ήταν ο Αλμπέρ Σπαγκιαρί", εξήγησε.

    Ωστόσο, ο πλαστικός του διεθνούς τζετ-σετ χειρούργησε δωρεάν και χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους που έφεραν σοβαρά εγκαύματα ή έπασχαν από δυσμορφίες, στο δημόσιο νοσοκομείο Σάντα Κάζα ντα Μιζερικόρντια του Ρίο.

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα τσίρκο στο Νιτερόι, κοντά στο Ρίο, το 1961, υπήρξε ένα επεισόδιο που τον σημάδεψε βαθιά. Στην τραγωδία εκείνη σκοτώθηκαν 500 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά, ενώ άλλοι τόσοι υπέστησαν εγκαύματα. Ο Πιτάνγκι, που τότε ακόμη έκανε την ειδικότητά του, χειρουργούσε τους τραυματίες ακατάπαυστα, επί τρεις ημέρες και τρεις νύχτες.

    Για την υπέρμετρη ενασχόληση με το σώμα "δεν ευθύνεται η αισθητική χειρουργική αλλά το μάρκετινγκ που προωθεί την εικόνα της νεότητας, της ομορφιάς", είχε δηλώσει.

    [10] Βρετανία: Νέο φάρμακο για το άσθμα εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας για τους ασθενείς

    Ένα νέο φάρμακο για το άσθμα, που βρίσκεται στη φάση των κλινικών δοκιμών, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία της ασθένειας και να μειώσει τον αριθμό των θανάτων, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

    Ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας έχει αλλάξει ελάχιστα την τελευταία 20ετία: όσοι δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα τα συμπτώματά τους βασίζονται στους εισπνευστήρες ή χρησιμοποιούν στεροειδή, τα οποία όμως μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, σε διαβήτη, οστεοπόρωση και υπέρταση.

    Μόνο στη Βρετανία, 500.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν από σοβαρή ή μέτρια μορφή άσθματος. Η ανάπτυξη του νέου φαρμάκου, του Fevipiprant, θα δώσει την ευκαιρία στους μισούς από αυτούς, όσους παρουσιάζουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα, να λαμβάνουν απλώς ένα χάπι δυο φορές την ημέρα, αντί να βασίζονται στις παλαιότερες μεθόδους. Από τη νέα θεραπεία θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν και οι άλλοι 250.000 ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα.

    [11] Ι. Ανδριανός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια

    «Όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την πορεία της χώρας», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός.

    Παράλληλα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα βάρη ενώ εκτιμά ότι μέχρι τις εκλογές η συζήτηση για συνεργασίες της ΝΔ με άλλα κόμματα μπορεί να καταστεί άκαιρη.

    Επίσης, σαφώς τάσσεται υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει και την περίοδο μέχρι την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, «οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια, τι πραγματικά έγινε και ποιος φέρει την ευθύνη για την περιπέτεια στην οποία οδηγήθηκε η χώρα», σημειώνει, ενώ σχετικά με τη δικαστική διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, λέει ότι «θα ακυρωθούν μια και καλή οι επίμονες και ενορχηστρωμένες προσπάθειες όσων για τους δικούς τους σκοπούς όλα αυτά τα χρόνια παραπλανούν, συσκοτίζουν και συκοφαντούν».

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ, πρώην υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    H απλή αναλογική δεν πέρασε μεν με 200 ψήφους, ωστόσο ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτή η εξέλιξη θεωρείτε ότι φέρνει πιο κοντά ή πιο μακριά τον χρόνο των επόμενων εκλογών; Και επιπλέον, επηρεάζει το αίτημα της ΝΔ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

    Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της συγκυβέρνησης με τον εκλογικό νόμο καθόλου δεν επηρεάζουν το αίτημά μας για προσφυγή. Κάθε μέρα που περνά, άλλωστε, γίνεται ολοένα και πιο ορατό το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν τη χώρα οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πραγματική οικονομία να έχει γονατίσει. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο άρχισε και η κυβέρνηση τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση -ως αντιπερισπασμό από την πλήρη αδυναμία τους να παραγάγουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες.

    Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για την πορεία της χώρας.

    Πολλοί στη ΝΔ συνδέουν τις πολιτικές εξελίξεις με την πορεία της οικονομίας. Εκτιμούν ότι ο "κόφτης" θα ενεργοποιηθεί και ότι η κυβέρνηση θα σκοντάψει στη δεύτερη αξιολόγηση. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις;

    Κανείς, πιστεύω, σώφρων πολιτικός ή πολίτης δεν μπορεί να επιχαίρει με τις αποτυχίες της κυβέρνησης, αφού μάλιστα αυτές φορτώνουν νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες των πολιτών. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι τα δεδομένα της οικονομίας σήμερα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και καταδεικνύουν ξεκάθαρα την ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής, που αντί να στραγγαλίζει τους Έλληνες, θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την παραγωγή και την ανάπτυξη -μιας πολιτικής που δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση ούτε πιστεύει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εφαρμόσει.

    Σε κάθε περίπτωση, κι αυτό είναι ξεκάθαρο, η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα βάρη, που δεν τα αντέχει η κοινωνία και η πραγματική οικονομία.

    Το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απορρίφθηκε από τη Βουλή. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα συσταθεί αυτή η εξεταστική για όσα συνέβησαν στην οικονομία το α' εξάμηνο του 2015. Στο παρελθόν, η ΝΔ έχει μιλήσει και για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής που θα διερευνήσει την περίοδο μέχρι την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Τι θα κάνετε τελικά; Ποια από τις δυο εξεταστικές επιθυμείτε ως ΝΔ; Ή μήπως και τις δυο;

    Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια, τι πραγματικά έγινε και ποιος φέρει την ευθύνη για την περιπέτεια στην οποία οδηγήθηκε η χώρα. Εμείς την αλήθεια δεν την φοβόμαστε, ίσα-ίσα είμαστε η πολιτική δύναμη που, αδιαφορώντας για το όποιο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, συνειδητά επιλέγουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο, από το να γινόμαστε αρεστοί με μεγάλα λόγια και ψέματα.

    Υπήρξατε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Πώς είδατε την τελευταία εξέλιξη με τη δικαστική διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009;

    Πιστεύω ότι μέσα από τη δικαστική διαδικασία θα διαλευκανθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου αυτές ανήκουν. Και μαζί, φωτίζοντας το τι πραγματικά συνέβη τους κρίσιμους μήνες από τις εκλογές του 2009 μέχρι και το Καστελόριζο, θα ακυρωθούν μια και καλή οι επίμονες και ενορχηστρωμένες προσπάθειες όσων, για τους δικούς τους σκοπούς, όλα αυτά τα χρόνια παραπλανούν, συσκοτίζουν και συκοφαντούν.

    Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν προβάδισμα στη ΝΔ, ωστόσο ακόμα και αν επιβεβαιωνόταν στην κάλπη, το πιθανότερο θα ήταν ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων. Με ποια κόμματα νομίζετε ότι θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε;

    Μέχρι τις εκλογές, η συζήτηση για συνεργασίες μπορεί να έχει καταστεί άκαιρη. Σε κάθε περίπτωση, οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες, το συμβόλαιο τιμής που προτείνουμε στους πολίτες σαφές, και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Έλληνες στις λεπτομέρειές του. Αυτή είναι και η αδιαπραγμάτευτη βάση της αυριανής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ποτέ θα έχουμε ολοκληρωμένη την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ; Γιατί εκλογές ζητάτε αλλά ακόμα κυβερνητικό πρόγραμμα δεν έχετε παρουσιάσει.

    Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Στις αρχές του φθινοπώρου, στη ΔΕΘ, ένα μεγάλο μέρος των προτάσεών μας για την οικονομία και την ανάπτυξη θα παρουσιαστεί αναλυτικά και στη συνέχεια, σταδιακά, θα παρουσιαστούν όλες οι πτυχές του προγράμματός μας. Όλα στην ώρα τους.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Αρμένης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 August 2016 - 8:32:35 UTC