Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το ν/σ για τη στήριξη των ΑΠΕ - Την Πέμπτη η ψήφισή του
  • [02] Υπόθεση Noor1: Ισόβια σε πέντε από τους δεκατρείς κατηγορούμενους
  • [03] Αντιπαράθεση Χατζηδάκη-Σπίρτζη στη Βουλή για τα δημόσια έργα
  • [04] Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας αποδοκιμάζουν πράξεις που διαταράσσουν τη θρησκευτική ειρήνη
  • [05] Πυροσβεστική: Η πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας έχει οριοθετηθεί και είναι υπό έλεγχο
  • [06] «Με αυτοθυσία και καλό συντονισμό του κρατικού μηχανισμού δεν υπήρξαν ανθρώπινες και υλικές απώλειες»

  • [01] Κατατέθηκε το ν/σ για τη στήριξη των ΑΠΕ - Την Πέμπτη η ψήφισή του

    Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο στήριξης τωνανανεώσιμωνπηγώνενέργειας.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές αύριο και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    [02] Υπόθεση Noor1: Ισόβια σε πέντε από τους δεκατρείς κατηγορούμενους

    Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και χρηματική ποινή, επέβαλε με σημερινή του απόφαση, το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στους 5 από τους 13 βασικούς κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor Οne» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα, τον Ιούνιο του 2014.

    Επίσης παρά την αρνητική πρόταση της Εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε για άλλους 5 κατηγορούμενους, η έφεση στην ποινή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

    Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες ηρωίνης που εντοπίστηκαν από τις αρχές ήταν εξαιρετικά μεγάλες για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Πρόσθεσε ότι η διακινούμενη ποσότητα των 2,1 τόνων πολύ υψηλής καθαρότητας, δεν θα μπορούσε να διατεθεί αυτούσια και θα πολλαπλασιαζότανε (ύστερα από την πρόσμιξή της με άλλες ουσίες) φτάνοντας τουλάχιστον στους 8 τόνους.

    Τόνισε ότι η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών, εφόσον δεν εντοπίζονταν από τις διωκτικές αρχές, θα οδηγούσε οπωσδήποτε σε βέβαιο θάνατο χιλιάδων ανθρώπους, που στην πλειονότητά τους θα ήταν νεαρής ηλικίας.

    Έτσι η εισαγγελέας πρότεινε να μη δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, σε κανέναν από τους καταδικασθέντες κατηγορούμενους.

    Μάλιστα, παρά τις υπερασπιστικές γραμμές των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας είπε ότι εμμένει στην απόφασή της, προσθέτοντας ότι η άμεση εκτέλεση των ποινών των κατηγορουμένων, δεν θα έχει καμία ανεπανόρθωτη βλάβη για τους καταδικασθέντες και τις οικογένειές τους.

    [03] Αντιπαράθεση Χατζηδάκη-Σπίρτζη στη Βουλή για τα δημόσια έργα

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, όταν κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο δημόσιο έργο Πάτρας-Πύργου, και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι, «αποφάσισε να κάνει κατάτμηση σε οκτώ τμήματα, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν υποτίθεται περισσότερες εταιρείες έκτης τάξεως, αλλά μετά το διαγωνισμό και τα τρία τμήματα ανατέθηκαν στην ίδια εταιρεία».

    «Είναι νόμιμο, απλώς τυχαίνει να είναι η ίδια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει δυο κουμπάρους υπουργούς και είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για τις τηλεοπτικές άδειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

    «Κάνουμε δημοπρατήσεις έργων με πολλαπλούς διαγωνισμούς μικρότερου αντικειμένου, για να μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι διαγωνιζόμενοι και μικρομεσαίες εταιρείες» απάντησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, και κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη, ότι «ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα».

    «Οι σχέσεις μου είναι φιλικές από παλιά και όχι με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που λέτε, αλλά με τον γιο του, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ επαγγελματικές σχέσεις. Δεν ήξερα ότι με το που γίνατε εσείς βουλευτής ή υπουργός, θα έπρεπε να σταματήσει τις δραστηριότητές του όποιος γνωρίζατε εσείς στο παρελθόν» είπε ο υπουργός Μεταφορών και κατέληξε:

    «Θα θέλαμε όμως να μου απαντήσετε - και αυτή είναι μια πολύ ωραία ερώτηση -πώς ο συνέταιρος του εν λόγω επιχειρηματία είναι το δεξί χέρι του προέδρου σας Κυριάκου Μητσοτάκη και σας κάνει και σεμινάρια».

    [04] Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας αποδοκιμάζουν πράξεις που διαταράσσουν τη θρησκευτική ειρήνη

    Με αφορμή την διατάραξη θρησκευτικής λειτουργίας στην Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και Παιδείας Ν. Φίλης, σε κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν:

    «Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η θρησκευτική ειρήνη και γαλήνη και η απρόσκοπτη άσκηση λατρείας της επικρατούσας στην Ελλάδα Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, αλλά και των άλλων θρησκειών, αποτελούν βασικές εγγυημένες αξίες στη χώρα μας».

    Η αποδοκιμασία πράξεων - αναφέρουν οι εν λόγω δύο υπουργοί - που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη «είναι αυτονόητη, πολύ περισσότερο όταν έχουν κινητοποιηθεί αρμόδιες υπηρεσίες δίωξης ασκώντας τα καθήκοντά τους».

    «Ενώπιον των αυτονοήτων, νομίζουμε οι διευκρινήσεις είναι περιττές, ίσως και ανεπίτρεπτες στις παραμονές μιας δίκης» συνεχίζουν οι δύο υπουργοί και καταλήγουν εκφράζοντας «ως μήνυμα παιδείας και δικαιοσύνης», την «προσδοκία» τους ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

    [05] Πυροσβεστική: Η πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας έχει οριοθετηθεί και είναι υπό έλεγχο

    Η πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας έχει οριοθετηθεί και είναι υπό έλεγχο, καθώς δεν υπήρξαν ενεργά μέτωπα σ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντιμετωπίστηκαν οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, όπως τονίζει η Πυροσβεστική σε αποψινή ανακοίνωσή της.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένει και θα παραμείνει τα επόμενα 24ωρα το σύνολο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, 60 πυροσβεστικά οχήματα και 300 πυροσβέστες, για την πλήρη κατάσβεσή της.

    [06] «Με αυτοθυσία και καλό συντονισμό του κρατικού μηχανισμού δεν υπήρξαν ανθρώπινες και υλικές απώλειες»

    Πάνω από 50.000 στρέμματα, κυρίως δάσος, έχουν καεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή στη Λίμνη Ευβοίας, εκτιμά ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Καλυβιώτης.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καλυβιώτης επισημαίνει τη μεγάλη κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, «τον καλό συντονισμό που υπήρξε, με καλή συνεργασία, με αυτοθυσία». «Αν δεν υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση θα είχαμε θρηνήσει και θύματα, αλλά και περιουσίες, σε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά δεν υπήρξε το παραμικρό», λέει χαρακτηριστικά, και ευχαριστεί όλες τις υπηρεσίες.

    Ακόμη, απευθύνει έκκληση προς όλους τους επισκέπτες και φίλους του δήμου, να επισκεφθούν την περιοχή. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Να έρθουν οικογένειες να περάσουν πάρα πολύ καλά, έχουμε πολλά υπόλοιπα ωραιότατα δάση και πευκοδάση, και με πλατάνια. Τους προσκαλούμε να έρθουν, θα περάσουν πάρα πολύ καλά, και θα έχουν την ευκαιρία να δουν τι ζημιά κάνει μια πυρκαγιά για να προσέχουμε το περιβάλλον σαν τα μάτια μας», επισημαίνει.

    Η συνέντευξη του δήμαρχου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, Χρήστου Καλυβιώτη, έχει ως εξής:

    Πιστεύετε ότι η φωτιά τελειώνει σήμερα; Σβήνει;

    Αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, γιατί εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, και συγκεκριμένα από τον άνεμο. Το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι στην ανατολική πλευρά του μετώπου της πυρκαγιάς, στην ανατολική πλευρά του δήμου μας, κοντά στο Όρος Καντήλι, όπου εκεί έχουν πέσει όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις, κόβονται ζώνες με πάρα πολλά μηχανήματα για να μην επεκταθεί η φωτιά. Κατά τα υπόλοιπα, στον δήμο μας δεν υπάρχουν προβλήματα, αναμένουμε κάποιες αναφλέξεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον άνεμο.

    Έχω την αίσθηση, κύριε δήμαρχε, ότι έπεσε πάνω όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέσα, ή κάνω λάθος;

    Ακριβώς έτσι είναι, και εγώ έχω από τη θέση αυτή να σας πω με υπερηφάνεια ότι το υπουργείο, η Γενική Γραμματεία (Πολιτικής Προστασίας), οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, όλο το δασαρχείο, όλη η κρατική μηχανή έπεσε πάνω στη φωτιά. Και ήδη υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως ήταν άνισος ο αγώνας. Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους, όπως το λέω και δημόσια, για τον καλό συντονισμό που υπήρξε, με καλή συνεργασία, με αυτοθυσία, όλες τις υπηρεσίες. Δεν έχω να πω κανένα παράπονο, αντιθέτως τα καλύτερα. Ακόμη και ο δήμαρχος που τηλεφωνούσε για να έρθουν εναέριες δυνάμεις γινόταν αμέσως, και σας το λέω με υπερηφάνεια, και ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

    Αν δεν υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση από τη Γενική Γραμματεία και το Συντονιστικό Κέντρο θα είχαμε θρηνήσει και θύματα αλλά και περιουσίες. Προσέξτε, σε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά δεν υπήρξε το παραμικρό. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό που σας λέω.

    Αυτή η φωτιά τι αφήνει πίσω της, δήμαρχε; Πόσες χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει και τι έχει κάψει;

    Από μια πρώτη εκτίμηση πρέπει να έχουμε χάσει πάνω από το 10% της έκτασης του δήμου μας. Ο δήμος μας είναι περίπου 550.000 στρέμματα. Πρέπει να έχουμε χάσει πάνω από 50.000 στρέμματα.

    Αυτά τα 50.000 στρέμματα σε τι ποσοστό είναι δάσος; Έχει και καλλιέργειες και ελιές;

    Είναι πευκοδάσος το μεγαλύτερο ποσοστό και υπήρξαν ενδιάμεσα στα χωριά, στην πορεία της φωτιάς, κάποιες περιοχές που ήταν καλλιεργημένες, κάποια ελαιόδεντρα στην πλευρά του μοναστηριού. Πάντως, ήταν το μικρότερο κακό που μπορούσε να γίνει σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή.

    Εσείς τι ζητάτε τώρα από την Πολιτεία, την επόμενη μέρα;

    Εμείς ήδη ζητήσαμε μετά τη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό (Προστασίας του Πολίτη), και ανταποκρίθηκε άμεσα, και τον ευχαριστούμε θερμά όλοι οι πολίτες του τόπου μας, τον ευχαριστούμε γιατί κατά τη σύσκεψη που έγινε χθες με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, μας το υποσχέθηκε και εγκρίθηκε, και ο δήμος μας τέθηκε σε έκτακτη ανάγκη. Και ήδη αυτή τη στιγμή προχωράει η νόμιμη διαδικασία για να μπορέσουν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του δήμου μας, τα έκτακτα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Φανταστείτε πόσες μηχανές δουλεύουν, πόσες μπουλντόζες πόσα αυτοκίνητα. Μπορώ να σας πω ότι τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητα ξεπερνάνε τα 120 με 150, και είναι μεγάλα οχήματα.

    Άρα κινητοποιηθήκατε και εσείς πάρα πολύ. Κύριε δήμαρχε, πόσοι κάτοικοι μένουν στον δήμο σας;

    Στη Λίμνη τώρα πρέπει να είμαστε γύρω στους 4.500 με 5.000 -το καλοκαίρι, αυτή τη στιγμή. Και κινδύνεψε και η Λίμνη, όπως ξέρετε, η έδρα του δήμου μας. Αλλά υπήρξε τέτοιος καλός συντονισμός και προληπτικά μέτρα. Έγινε ψυχολογική προετοιμασία των κατοίκων, καθάρισαν οι δρόμοι για να διέρχονται βαριά οχήματα, ενόψει εκκένωσης της πόλης. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Φοβηθήκαμε μήπως αλλάξει ο καιρός. Ευτυχώς δεν άλλαξε, όπως συνήθως αλλάζει σε εμάς εδώ, έχουμε τη λεγόμενη μπουκαδούρα- θα μας έφερνε όλη την κάπνα και θα πνιγόταν όλο το χωριό. Δεν άλλαξε και η προετοιμασία μας παρέμεινε ως προετοιμασία, δεν υλοποιήθηκε η εκκένωση των πολιτών. Βεβαίως, αμέσως η Πολιτική Προστασία, με την προετοιμασία που κηρύξαμε εμείς ως δήμος, έστειλε και πλοίο για διαφυγή από θαλάσσης, για οτιδήποτε ανάγκες υπήρξε ιατρείο από τους Σαμαρείτες, δεν είχαμε προβλήματα. Θεωρώ ότι παρά την κακοτυχία μας από την πυρκαγιά, δεν είχαμε το παραμικρό, ανθρώπινες ζωές ή τραυματισμούς, δεν χάσαμε ούτε ένα ζώο, τα προστάτεψαν όλοι -βεβαίως είχαμε άλλες υλικές ζημιές, στο περιβάλλον, στο δάσος μας-, και προστατευτήκαν στο μέγιστο βαθμό οι περιουσίες, ξενοδοχεία και οικείες.

    Θέλω να υποβάλω μια παράκληση προς όλους τους συμπατριώτες, τους τουρίστες, τους επισκέπτες και φίλους του δήμου μας. Μπορεί να πάθαμε αυτή τη ζημιά, αλλά είναι μέσα στα δάση η ζημιά αυτή. Ερχόμενος κάποιος στον δήμο μας από Χαλκίδα προς το Προκόπι, Μαντούδι, Λίμνη, Αγία Άννα κ.λπ. δεν θα δει καμένα πράγματα, δεν θα μαυρίσει η ψυχή του εκεί. Το μόνο που θα νιώσει άσχημα είναι όταν πάει μέσα στο δάσος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Να έρθουν οικογένειες, να περάσουν πάρα πολύ καλά, έχουμε πολλά υπόλοιπα ωραιότατα δάση, και πευκοδάση και με πλατάνια. Τους προσκαλούμε να έρθουν, θα περάσουν πάρα πολύ καλά, και θα έχουν την ευκαιρία να δουν τι ζημιά κάνει μια πυρκαγιά για να προσέχουμε το περιβάλλον σαν τα μάτια μας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ν. Τόσκας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2016 - 18:32:28 UTC