Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς στο twitter: Το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν είναι το ίδιο με το να ανοίγεις κομμωτήριο
  • [02] Πρόταση ΕΣΕΕ για μια νέα συμφωνία για την απασχόληση
  • [03] Πάνω από 60 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σε διάφορες ακτές της Λέσβου
  • [04] Στάση εργασίας ΕΣΗΕΑ: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδει ειδήσεις, από την Αττική, 11:00 -16:00
  • [05] Στον Bρετανό Τζούλιαν Κινγκ αναθέτει ο Γιούνκερ το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας της ΕΕ
  • [06] Κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης και συλλήψεις, στη Βολιβία
  • [07] Αισχύλεια 2016: Ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής
  • [08] Αρχίζει, αύριο, το 38ο River party στο Νεστόριο Καστοριάς
  • [09] Εγκαίνια Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, τη Δευτέρα
  • [10] Αποκαθίσταται το Τρόπαιο του Σύλλα
  • [11] Η έλλειψη νερού σκότωσε τα τελευταία μαμούθ, πριν από 5.600 χρόνια
  • [12] Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια βοηθάνε την καρδιά έπειτα από ένα έμφραγμα
  • [13] Νέα έρευνα: Η ύπνωση αλλάζει πράγματι τον εγκέφαλο
  • [14] Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια, εάν επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις
  • [15] Συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

  • [01] Ν. Παππάς στο twitter: Το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν είναι το ίδιο με το να ανοίγεις κομμωτήριο

    Με σειρά μηνυμάτων του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς δηλώνει τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης και του ιδίου στην διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Ο υπουργός έγραψε:

    «Η επιτροπή ενστάσεων θα αποφανθεί πριν το 15αύγουστο για τις τηλεοπτικές άδειες»

    «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι τα ελατήρια βασικών μοχλών που εξαπολύουν επιθέσεις ειναι τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα,όχι η ελευθεροτυπία»

    «Συνεχίζουμε με τις τεκμηριωμένες θέσεις μας και με την πρόνοια να αποκατασταθεί η "χρησικτησία" των τηλεοπτικών αδειών»

    «Η κουβέντα για 5η άδεια γίνεται για να θολώσουν τα νερά. Ο διαγωνισμός θα γίνει»

    «Το φάσμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν είναι το ίδιο με το να ανοίγεις κομμωτήριο όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ»

    «16 νόμοι έχουν ψηφιστεί για τα κανάλια.4 από αυτούς προέβλεπαν δημοπρασία η οποία δεν έγινε ποτέ. Αυτή την φορά θα γίνει»

    «Προσπαθούμε να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο των εξαρτήσεων καναλιών, τραπεζών, πολιτικού συστήματος»

    [02] Πρόταση ΕΣΕΕ για μια νέα συμφωνία για την απασχόληση

    Μία νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ προτείνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

    Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συμφωνία αυτή θα διέπεται από την αρχή της εταιρικότητας και θα εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζητημάτων της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας με την παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    «Επειδή πολλές φορές η πραγματικότητα μας εφοδιάζει με καλές πρακτικές, αξίζει να αναφερθεί η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό και την ωρίμανση δράσεων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, οι οποίες ενσωματώνουν καινοτομίες ικανές να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Θεωρούμε ότι αυτή ευκαιρία για συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς όταν ετοιμάζονται δράσεις για την αγορά, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ξέρεις τις ανάγκες της και το πώς θα την προσεγγίσεις, πράγμα που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων» όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ.

    Πέρα από το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, όμως, η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο για συνεργασία για ζητήματα διάγνωσης, ρύθμισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Οι κοινωνικοί εταίροι ως τώρα έχουν συνεργαστεί σε πολλές κομβικές δράσεις (Διάγνωση αγοράς εργασίας, μαθητεία, πιστοποίηση προσόντων κ.ά.) με καλά αποτελέσματα τα οποία είχαν και την πολιτική τους ανακεφαλαίωση (π.χ. άρση αυτοδέσμευσης για το Σύστημα Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας), «όμως η βάση της συνεργασίας ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις ad hoc. Θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την συστηματοποίηση της συνεργασίας αυτής, με περιεχόμενο το οποίο θα συναποφασιστεί από όλες τις πλευρές» αναφέρει η ΕΣΕΕ.

    Η συνομοσπονδία, τέλος, επιμένει στην πάγια θέση της να δοθούν ισχυρά κίνητρα με τις πολιτικές απασχόλησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες, δημιουργώντας τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας και οι περισσότεροι από 500.000 μικρομεσαίοι εργοδότες να προσλάβουν από έναν άνεργο, αφού, όπως φαίνεται άλλωστε, οι Μμε Επιχειρήσεις είναι αυτές που τονώνουν την απασχόληση.

    [03] Πάνω από 60 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σε διάφορες ακτές της Λέσβου

    Πάνω από 60 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σήμερα σε διάφορες ακτές της Λέσβου. Στις 5 τα χαράματα, στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς, στο βόρειο τμήμα του νησιού, περισυνελέγησαν 15 άτομα. Μια ώρα μετά, στις 6 το πρωί, ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, εντοπίστηκαν 16 άτομα ενώ συνελήφθη και ο Τούρκος μεταφορέας τους. Τέλος στις 9 το πρωί, ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας, στη βορειοανατολική Λέσβο, περισυνελέγησαν άλλοι 32.

    Εκτός από τους παραπάνω, το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου διασώθηκαν, σε δυο επιχειρήσεις, 90 άτομα (34 στη Λέσβο και 56 στη Χίο). Οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο παραμένουν μηδενικές. Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου έως και σήμερα, στη Σάμο έφτασαν συνολικά 56 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Σήμερα Τρίτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3583 άτομα, στη Χίο 2654 και στη Σάμο 1035. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7272 πρόσφυγες ή μετανάστες. Στο σύνολο τους διαμένουν στα χοτ σποτς όπου ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των όσων διαμένουν εκεί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμικότητα τους, στους δημοτικούς καταυλισμούς του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη και στη Σούδα της Χίου, σε δομές μη Κυβερνητικών οργανώσεων, στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου της Χίου αλλά και σε εγκαταλειμμένα σπίτια και αγροικίες. Επίσης κάποιοι διαμένουν σε δημόσιους χώρους όπου και διανυκτερεύουν.

    Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικες μετανάστες κυρίως από την Αφρική ή το Πακιστάν που ταξιδεύουν μόνοι τους και οι οποίοι, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, «μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησης τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες».

    [04] Στάση εργασίας ΕΣΗΕΑ: Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδει ειδήσεις, από την Αττική, 11:00 -16:00

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδει ειδήσεις, που αφορούν την Αττική, και δεν θα ανανεώνει τις ιστοσελίδες του, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, λόγω της 5ωρης στάσης εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των μελών της στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ (12μμ, ξενοδ. Royal Olympic, Αθ. Διάκου 28, Αθήνα).

    Σημειώνεται ότι η στάση εργασίας ισχύει μόνο για τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, ως εκ τούτου στη ροή ειδήσεων του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα αναρτώνται οι ειδήσεις από όλη την Ελλάδα, πλην της Αττικής.

    Η σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 5ωρης στάσης εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα της Τρίτης, 2 Αυγούστου 2016, ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ. Στη στάση εργασίας συμμετέχουν όλοι οι συντάκτες, που εργάζονται σε όλα τα ιδιωτικά, δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου, προκειμένου να ασκήσουν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα.

    Οι δημοσιογράφοι παλεύουν για την αυτοτέλεια των Ταμείων και τη διασφάλιση του πόρου, ο οποίος θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους. Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

    Καλούμε όλους τους δημοσιογράφους να προσέλθουν στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ για να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να απολέσουμε τη σημαντικότερη κατάκτηση του Κλάδου.

    [05] Στον Bρετανό Τζούλιαν Κινγκ αναθέτει ο Γιούνκερ το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας της ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον Bρετανό Τζούλιαν Κινγκ.Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ορίσει τον Τζούλιαν Κινγκ υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον ευρωπαίο επίτροπο Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος που αποφάσισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας θα περιλαμβάνει την πολιτική αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο Τζούλιαν Κινγκ είναι πρώην Bρετανός πρεσβευτής στο Παρίσι και ο διορισμός του ως ευρωπαίου επιτρόπου για την Ασφάλεια πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [06] Κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης και συλλήψεις, στη Βολιβία

    Σε κατάσχεση 7,5 τόνων κοκαΐνης και τη σύλληψη τριών Βολιβιανών προέβη η αστυνομία της Βολιβίας σε μια εκτεταμένη επιχείρηση ναρκωτικών τα οποία προορίζονταν για τις Ονδούρες, με πιθανό τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος χθες.Η αξία της κοκαΐνης, η οποία είχε συσκευαστεί σε φορτίο ορυκτών, έχει αξία που υπερβαίνει τα 143 εκατομμύρια ευρώ (160 εκατ. δολάρια) στις Ονδούρες και τα 313 εκατομμύρια ευρώ (350 εκατ. δολάρια) στις ΗΠΑ, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Κάρλος Ρομέρο σε συνέντευξη Tύπου.

    Ο Ρομέρο πρόσθεσε πως η κοκαΐνηβρισκόταν σε φορτηγά που μετέφεραν βορικά άλατα χρησιμοποιώντας έναν απομακρυσμένο ορεινό δρόμο που συνδέει τη Βολιβία με τα λιμάνια της Χιλής.Τον Μάιο, η αστυνομία της Κολομβίας είχε κατασχέσει 8 τόνους κοκαΐνης, μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    [07] Αισχύλεια 2016: Ο πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής

    Με την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο Του Πολέμου» ξεκινά, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016, που διοργανώνει εδώ και 42 χρόνια ο δήμος Ελευσίνας.

    Με περισσότερες από εξήντα πέντε εκδηλώσεις: 25 παραστάσεις θεάτρου, χορού και χοροθεάτρου, 23 μουσικές, 8 κινηματογραφικές προβολές, 3 εικαστικές εκθέσεις, 3 περφόρμανς, έναν ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου, ένα διεθνές συνέδριο, μία διάλεξη και μία διεθνή ημερίδα, ο πολιτισμός γίνεται στην πόλη της Ελευσίνας τρόπος ζωής και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προσπάθειας για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση.

    Κι όλα αυτά μέσα σε μια από τις πιο σημαντικές χρονιές, στην ιστορία της Ελευσίνας, η οποία παραμερίζοντας το στερεότυπο της υποβαθμισμένης πόλης, πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

    Την παράσταση «Θουκυδίδης Δραματικός: Το θέατρο του Πολέμου», ακολουθεί στις 18 Αυγούστου βραδιά πανσέληνου με τη Σόνια Θεοδωρίδου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

    Τον λόγο έχει, στις 24 Αυγούστου, ο Σωκράτης Μάλαμας με τη συναυλία «πώς λαβώνεται ο χρόνος?», ενώ στις 28 Αυγούστου η Hangzhou Opera Theater παρουσιάζει την παράσταση «The honest advice unpleasant on the ear" βασισμένη στον «Βασιλιά Λιρ» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Huizhu Sun, Chunfang Fei.

    Ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η παράσταση "Η ασπίς και το συμπόσιο" των Μενάνδρου-Λουκιανού. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Η είσοδος σε όλα τα ΑΜΕΑ θα είναι δωρεάν.

    Στις 31 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

    [08] Αρχίζει, αύριο, το 38ο River party στο Νεστόριο Καστοριάς

    Ανοίγει αύριο τις πύλες του το μακροβιότερο, μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της Ελλάδας στο Νεστόριο Καστοριάς. Στις πηγές του Αλιάκμονα, στο 38ο River party απο 3 - 7 Αυγούστου, θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής και ξένης μουσικής, με συναυλίες, παιχνίδια στο ποτάμι, εξερευνήσεις και περπάτημα στα δάση του Γράμμου.

    Πέντε ημέρες γεμάτες μουσική, σε ένα μοναδικό τοπίο δίπλα στο ποτάμι, καθιστούν το River Party όχι μόνο το απόλυτο φεστιβάλ του καλοκαιριού, αλλά και μοναδικό προορισμό διακοπών για τους νέους.

    Σημαντικοί Έλληνες τραγουδιστές και μουσικοί και ένα συγκρότημα θρύλος από το εξωτερικό, οι Kadebostany, στη μοναδική τους φεστιβαλική εμφάνιση έρχονται στο 38ο River Party για ένα μουσικό πενταήμερο που θα μείνει στην ιστορία του θεσμού.

    Το river party διοργανώνεται τα τελευταία 38 χρόνια στην πανέμορφη τοποθεσία του Νεστορίου Καστοριάς και υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 50.000 επισκέπτες.

    Το πρόγραμμα του μουσικού φεστιβάλ:

    03/08/2016

    Youth Stage @ Into the Jungle

    16:30 : Οι νεανικές μπάντες που εσείς επιλέξατε!

    Into the Jungle

    16:50 : Starwound

    Forestage

    18:30 : GAD. feat Nadia Boule

    Forestage

    20:00 : Στέλιος Σαλβαδόρ "Μωρά στη Φωτιά"

    Riverside

    21:30 : Gadjo Dilo

    Riverside

    23:00 : Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη

    Tequila stage

    01:00 : Thodoris Triantafillou, Echonomist

    04/08/2016

    Youth Stage @ Into the Jungle

    16:45 : Οι νεανικές μπάντες που εσείς επιλέξατε!

    Into the Jungle

    17:40 : Ορέστης Ντάντος

    Forestage

    18:30 : Koza Mostra

    Forestage

    20:00 : Αλκίνοος Ιωαννίδης

    Riverside

    21:30 : Γιάννης Αγγελάκας

    Riverside

    23:00 : Σωκράτης Μάλαμας

    Tequila stage

    01:00 :TBA

    05/08/2016

    Youth Stage @ Into the Jungle

    16:30 : Οι νεανικές μπάντες που εσείς επιλέξατε!

    Into the Jungle

    16:50 : Les Au Revoir

    Into the Jungle

    17:40 : Μαρία Παπαγεωργίου

    Forestage

    18.30 : Φωτεινή Βελεσιώτου

    Forestage

    20:00 : Φίλιππος Πλιάτσικας

    Riverside

    21:30 : Locomondo

    Riverside

    23:15 : Maraveyas Ilegal

    Tequila stage

    01:30 : TBA

    06/08/2016

    Youth Stage @ Into the Jungle

    16:30 : Οι νεανικές μπάντες που εσείς επιλέξατε!

    Into the Jungle

    16:50 : Liebe

    Forestage

    18:30 : ΜΠΛΕ

    Forestage

    20:00 : Onirama

    Riverside

    21:30 : V.I.C. (Villagers of Ioannina City)

    Riverside

    23:00 : Γιάννης Χαρούλης

    Tequila stage

    01:30 : TBA

    07/08/2016

    Youth Stage @ Into the Jungle

    16:30 : Οι νεανικές μπάντες που εσείς επιλέξατε!

    Into the Jungle

    16:50 : Μαρσύας

    Riverside

    17:30 : COLOR PARTY!

    Forestage

    18:30 : Ευρυδίκη

    Forestage

    20:00 : Μέλιssεs

    Riverside

    21:30 : Μιχάλης Χατζηγιάννης, Βίκυ Καρατζόγλου

    Riverside

    23:15 : Kadebostany

    Tequila stage

    01:00 Xenia Ghali

    [09] Εγκαίνια Προσωρινής Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, τη Δευτέρα

    Από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, θα πραγματοποιηθούν, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, η οποία στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

    Η χρονολογική παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες τους Προϊστορικούς, τους Ιστορικούς και τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους και οργανώνεται στους θεματικούς άξονες του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Τα εκθέματα δίνουν μια διαχρονική εικόνα της ανθρώπινης παρουσίας στο Ρέθυμνο από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την Ενετοκρατία.

    Κατά την τελετή των εγκαινίων, τον αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση, μικρή δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του ναού και μουσική εκδήλωση, με τον Αιμίλιο Πολίτη στο πιάνο.

    Η είσοδος στον χώρο των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

    [10] Αποκαθίσταται το Τρόπαιο του Σύλλα

    Ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική ιστορία, το Τρόπαιο του Σύλλα, που βρέθηκε τυχαία το 2004 στη θέση «Κυδωνιές» του Ορχομενού Βοιωτίας, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί, σύμφωνα με μελέτη που πήρε πρόσφατα το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ. Το λίθινο τρόπαιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της τελικής επικράτησης των στρατευμάτων του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. έναντι του στρατού του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ' στην περιοχή της βόρειας Κωπαΐδας.

    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η πρόταση των μελετητών αντιμετωπίζει με επιτυχία, τόσο την αρχαιολογική τεκμηρίωση, τη στατική επάρκεια και τη δομική αποκατάσταση του μνημείου, όσο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. Το σημαντικό, εξάλλου, για την αποκατάστασή του είναι ότι έχει αποκαλυφθεί το σύνολο των λίθων που το αποτελούσαν και ως εκ τούτου πιστοποιείται με ασφάλεια η αρχική μορφή του. Το μνημείο εντοπίστηκε σε αγρό, στο βόρειο τμήμα της αποξηραμένης σήμερα λίμνης Κωπαΐδας. Η επιγραφή που αποκαλύφθηκε επιβεβαίωσε την ασφαλή ταύτιση του μνημείου με το τρόπαιο που στήθηκε για να θυμίζει τη νίκη του Λεύκιου Κορνήλιου Σύλλα στον Ορχομενό κατά των στρατευμάτων του Μιθριδάτη ΣΤ' του Ευπάτορος.

    Σημειώνεται, ότι στον Ορχομενό έλαβε χώρα μία από τις δύο καθοριστικές μάχες, όπου ο Σύλλας επιβλήθηκε επί των στρατευμάτων του Μιθριδάτη, οι επεκτατικές επιδιώξεις του οποίου στη Μικρά Ασία τον είχαν φέρει σε σύγκρουση με τη Ρώμη. Ο Σύλλας, ο οποίοε το 87 π.Χ. ανέλαβε την ευθύνη της αντιμετώπισης του Μιθριδάτη, αποβιβάστηκε με την ιδιότητα του ανθυπάτου στην Ήπειρο και κινήθηκε προς τα νότια. Η αποφασιστική σύγκρουση πραγματοποιήθηκε το 86 π.Χ. στη Βοιωτία, σε δύο μάχες, που πραγματοποιήθηκαν στη Χαιρώνεια και τον Ορχομενό, για τις οποίες αντλούμε πληροφορίες από τον Πλούταρχο.

    [11] Η έλλειψη νερού σκότωσε τα τελευταία μαμούθ, πριν από 5.600 χρόνια

    Ενώ ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης μόλις είχε εμφανισθεί, τα τελευταία μαλλιαρά μαμούθ εξαφανίζονταν στη νήσο του Αγίου Παύλου στην Αλάσκα εξαιτίας της έλλειψης γλυκού νερού για να πιούν. Αυτό συμπέρανε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η εξαφάνιση των τριχωτών γιγάντων συνέβη πριν από 5.600 χρόνια, περίπου 5.000 χρόνια αργότερα αφότου είχαν εξαφανισθεί τα «αδέρφια» τους στις ηπειρωτικές περιοχές.

    Η νήσος του Αγίου Παύλου βρίσκεται περίπου 600 χλμ. βόρεια από τις Αλεούτιες νήσους και αρχικά αποτελούσε τμήμα της «γέφυρας» ξηράς που κάλυπτε το σημερινό Βερίγγειο πορθμό, προτού τα νερά ανέβουν μετά τη σταδιακή άνοδο της θερμοκραίας και το λιώσιμο των πάγων της τελευταίας παγετωνικής περιόδου.Εκτός από τα μαμούθ, τα μόνα άλλα μεγάλα ζώα που παγιδεύθηκαν στο νεοδημιούργητο νησί κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήσαν οι αρκτικές αλεπούδες, ενώ οι αρκούδες εμφανίσθηκαν πριν από 4.000 χρόνια και οι άνθρωποι δεν έφθασαν εκεί παρά το 1787 μ.Χ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωεπιστημών Ράσελ Γκράχαμ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους για να αναλύσουν μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με τη ζωή και το τέλος των μαμούθ.

    [12] Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια βοηθάνε την καρδιά έπειτα από ένα έμφραγμα

    Οι άνθρωποι που, μετά από ένα έμφραγμα, παίρνουν καθημερινά και επί ένα εξάμηνο μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ιχθυέλαιο, εμφανίζουν βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς και μειώνουν τις επιπτώσεις από το καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρέιμοντ Κουόνγκ, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 360 άτομα που είχαν επιζήσει μετά από έμφραγμα.

    Εντός ενός μηνός μετά το έμφραγμα, οι μισοί από τους ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν μεγάλες δόσεις ωμέγα-3 (τέσσερα γραμμάρια ημερησίως) και οι άλλοι μισοί ένα εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), παράλληλα με τα άλλα φάρμακά τους.

    [13] Νέα έρευνα: Η ύπνωση αλλάζει πράγματι τον εγκέφαλο

    Όταν κανείς υπνωτίζεται, πρόκειται για αυθυποβολή ή όντως συμβαίνουν αλλαγές στον εγκέφαλό του; Στο παλαιό αυτό ερώτημα, η απάντηση είναι ότι συμβαίνει το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντέιβιντ Σπίγκελ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Cerebral Cortex», μελέτησαν τον εγκέφαλο 36 ανθρώπων που ήσαν υπνωτισμένοι, συγκριτικά με τον εγκέφαλο 21 που δεν είχαν υπνωτισθεί.

    Η μαγνητική απεικόνιση αποκάλυψε ότι ορισμένες ζωτικές εγκεφαλικές περιοχές λειτουργούν διαφορετικά στη φάση της ύπνωσης, συνεπώς η επίδραση της τελευταίας δεν βρίσκεται μόνο στο μυαλό του ατόμου (τουλάχιστον όχι μόνο), αλλά είναι και θέμα νευροφυσιολογίας.

    [14] Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια, εάν επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις

    «Εάν η Ελλάδα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε περίπου δύο χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    «Μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα ESM, η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση γιατί εμφάνιζε τις πιο σοβαρές οικονομικές αποκλίσεις», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Korea Herald.

    [15] Συνεχίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

    Συνεχίζεται και για τις επόμενες παραστάσεις το πιλοτικό πρόγραμμα της πρώτης δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά στην Επίδαυρο, που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Οι θεματικές ενότητες των καλλιτεχνικών και παιδαγωγικών δράσεων εμπνεύστηκαν από την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», όπου τόσο τα θέματα του θεατρικού έργου, όσο και η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία και η μουσική της παράστασης αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία της δημιουργικής έκφρασης παιδιών από 4 έως 12 ετών.

    Τα εργαστήρια ήταν χωρισμένα σε τρεις ηλικιακές ομάδες όπου η καθεμία εστίασε και σε μία άλλη παράμετρο του θεατρικού έργου. Τα μεγαλύτερα παιδιά ασχολήθηκαν με την πλοκή και το μυθολογικό πλαίσιο του έργου μέσα από θεατροπαιδαγωγικές δράσεις, τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δημιούργησαν μουσικά μοτίβα και θεατρικές συνθέσεις βασισμένες στη μουσική της παράστασης και τα πιο μικρά κατασκεύασαν, μέσα από μια διαδικασία δημιουργικού παιχνιδιού, μια ευφάνταστη και πολύχρωμη σφίγγα. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και παιδιά με άλλες μητρικές γλώσσες τα οποία παρακολούθησαν με ευκολία όλες τις δράσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 August 2016 - 8:32:32 UTC