Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Κατρούγκαλος: Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά
  • [02] ΕΚΤ: Βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης
  • [03] Υπέρ της παραμονής στο ΗΒ οι πιο πολλοί Σκοτσέζοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [04] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Φαράκλα Ευβοίας
  • [05] Νεκρός 73χρονος σερφερ στη Λευκάδα
  • [06] Βέλγιο: Συνελήφθησαν δύο άνδρες που φέρονται ότι σχεδίαζαν επίθεση
  • [07] Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ
  • [08] Τριήμερες εκδηλώσεις στα Χανιά, αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη

  • [01] Γ.Κατρούγκαλος: Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στα εργασιακά

    «Τα εργασιακά αποτελούν θέμα ταυτότητας για εμάς και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αντιθέτως ξεκινάμε άμεσα την αντιστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας», υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Επένδυση».Ο υπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης επί των εργασιακών, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

    Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «δεν προσπαθούμε απλώς να αποκρούσουμε αμυντικά τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά προωθούμε επιθετικά τις θέσεις μας». Τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ότι ουσιαστικά «αυτό που ζητάμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα».

    Αναγνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και μιλά με βεβαιότητα για την έκβαση της, λέγοντας ότι θα συμβεί το ίδιο που έγινε με τις συντάξεις, όταν απομονώσαμε το ΔΝΤ το οποίο αντιδρούσε μέχρι τέλος και βεβαίως έχασε, ως προς «τη μικρή αύξηση των εισφορών που προτείναμε για να μη μειωθούν κατά 30% όλες οι επικουρικές».

    Ο υπουργός αποκλείει, το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και χαρακτηρίζει «ιδεοληπτική» την εμμονή του Ταμείου στις απολύσεις και τις απεργίες. Αναφέρει ότι στις βασικές διεκδικήσεις περιλαμβάνεται η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επανεξέταση του ζητήματος της ρύθμισης των 100 δόσεων.

    [02] ΕΚΤ: Βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης

    H άσκηση αντοχής στην οποία υποβλήθηκαν 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (από τις οποίες οι 37 της Ευρωζώνης), δείχνει βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Ειδικότερα, η ΕΚΤ σημειώνει:

    -Οι τράπεζες είναι σε θέση να απορροφούν καλύτερα τις οικονομικές διαταραχές σε σύγκριση με την άσκηση του 2014.

    -37 τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ συμμετείχαν στην εν λόγω άσκηση σε επίπεδο ΕΕ με έναν ισχυρό μέσο δείκτη κεφαλαίου CET1 στο 13%.

    -Υπό το δυσμενές σενάριο, η μέση μείωση του κεφαλαίου CET1 ήταν 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι μέσοι δείκτες κεφαλαίου CET1 είναι στο 9,1%, δηλαδή παραμένουν υψηλότεροι από τους δείκτες της άσκησης του 2014.

    -Δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας των τραπεζών. Τα αποτελέσματα δεν θα ενσωματωθούν αυτομάτως στις αποφάσεις της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (SREP) του 2016.

    -Οι συνολικές προσδοκίες όσον αφορά το εποπτικό κεφάλαιο για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές σε σύγκριση με το 2015.

    Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει τα εξής:

    «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε σήμερα ότι τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ βελτιώθηκε και οι συνολικές προσδοκίες όσον αφορά το εποπτικό κεφάλαιο θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές σε σύγκριση με το 2015.

    Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, την οποία συντόνισε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), συμμετείχαν 51 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεταξύ των οποίων 37 σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ, τα οποία καλύπτουν το 70% περίπου του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ. Τα αποτελέσματα της άσκησης δημοσιεύθηκαν σήμερα από την ΕΑΤ στον δικτυακό της τόπο. Οι 37 τράπεζες που υπόκεινται στην εποπτεία της ΕΚΤ συμμετείχαν στην άσκηση με μέσο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) στο 13%, ο οποίος είναι υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη 11,2% στο πλαίσιο της προηγούμενης άσκησης του 2014 σε επίπεδο ΕΕ.

    Υπό το δυσμενές σενάριο, η μέση μείωση κεφαλαίου ήταν 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή υψηλότερη σε σχέση με τις 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο πλαίσιο της άσκησης του 2014. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι για την άσκηση του 2016 χρησιμοποιήθηκε αυστηρότερη μεθοδολογία και δυσμενέστερο σενάριο το οποίο αφορούσε και πάλι ορίζοντα τριετίας και χρησιμοποιούσε στατικούς ισολογισμούς. Χάρη σε υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου και άλλες βελτιώσεις από το 2014 και μετά, ο τελικός μέσος δείκτης CET1 υπό το δυσμενές σενάριο ήταν ωστόσο υψηλότερος στο 9,1%, έναντι 8,6% το 2014.

    Με μία εξαίρεση, όλες οι τράπεζες εμφανίζουν επίπεδα κεφαλαίου CET1 κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το όριο αναφοράς 5,5% το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 2014 υπό το υποθετικό δυσμενές σενάριο. Αυτό αντανακλά την ευρωστία του συνολικού επιπέδου κεφαλαίων των τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση η οποία διενεργήθηκε από την ΕΑΤ.

    «Τα αποτελέσματα αντανακλούν το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τράπεζες άντλησαν σημαντικά κεφάλαια και προχώρησαν σε περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους», δήλωσε η Dani?le Nouy, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πιο ανθεκτικός και μπορεί να απορροφά καλύτερα τις οικονομικές διαταραχές από ό,τι δύο χρόνια πριν».

    Διαβάστε επίσης:

    Stress test: Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες

    [03] Υπέρ της παραμονής στο ΗΒ οι πιο πολλοί Σκοτσέζοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Οι περισσότεροι Σκοτσέζοι τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία στη Σκοτία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Η σκοτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον κρίνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit σήμανε πως η ανεξαρτησία της Σκοτίας τίθεται ξανά στην ημερήσια διάταξη, δύο χρόνια αφότου η πρόταση αυτή απορρίφθηκε σε δημοψήφισμα.

    Ενώ οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ κατά 52% έναντι 48%, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής κατά ένα 62% έναντι ενός 38% κατά, αποτέλεσμα που για την Στέρτζον μετέβαλε άρδην το πολιτικό τοπίο όσον αφορά την ενδεχόμενη απόσχιση της Σκοτίας.Όμως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, το 53% των Σκοτσέζων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ΗΒ, ενώ το 47% υπέρ της ανεξαρτησίας.

    Ακόμη και στην ερώτηση εάν θα προτιμούσαν να μείνουν στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψουν το ΗΒ, το 46% εκ των 1.006 προσώπων του δείγματος απάντησε ότι θα προτιμούσε την παραμονή στο ΗΒ και μόλις το 37% απάντησε ότι προτιμά η Σκοτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Φαράκλα Ευβοίας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε, πριν από λίγη ώρα, σε δασική έκταση στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας.Όπως τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κίνδυνος από τη φωτιά για κατοικημένες περιοχές.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 9 ατόμων και 2 αεροσκάφη.

    Σε λίγο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα, με 2 ακόμη αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    [05] Νεκρός 73χρονος σερφερ στη Λευκάδα

    Χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, από την θαλάσσια περιοχή Άγιου Ιωάννη Λευκάδας, 73χρονος Ιταλός σέρφερ. Ο 73χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός του θα μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών για διενέργεια νεκροψίας -νεκροτομής. Έρευνα διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Λευκάδας.

    [06] Βέλγιο: Συνελήφθησαν δύο άνδρες που φέρονται ότι σχεδίαζαν επίθεση

    Δύο άνδρες συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία, καθώς σε βάρος τους υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζαν μια επίθεση στο Βέλγιο, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας.

    Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία πρόκειται για τουςαδελφούς Νουρεντίν, 33 ετών και Χάμζα Χ. (το επώνυμό τους δεν δόθηκε στη δημοσιότητα). Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από έρευνες που πραγματοποίηθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε σπίτια στην περιοχή της Μονς και της Λιέγης. "Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι υπάρχαν σχέδια για επιθέσεις στο Βέλγιο", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Οι δύο αδελφοί θα προσαχθούν σήμερα ενώπιον δικαστή που θα αποφασίσει αν θα παραταθεί η κράτησή τους και πέραν των αρχικών 24 ωρών.Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επτά έρευνες σε σπίτια στην περιοχή της Μονς και ερεύνησαν επίσης άλλο ένα σπίτι στη Λιέγη, χωρίς να βρεθούν σε αυτά όπλα ή εκρηκτικά.

    [07] Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ

    Η ολλανδική αστυνομία διενήργησε σήμερα έρευνες ασφαλείας στην περιοχή του αεροδρομίου Σίπχολ του Άμστερνταμ έπειτα από "ενδείξεις" για την ύπαρξη απειλής, όπως δήλωσε αξιωματούχος. Αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους σε μια εποχή που οι μετακινήσεις είναι μεγαλύτερες λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

    Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για την Πολιτική κατά της Τρομοκρατίας και την Ασφάλεια (NCTV) δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ενδεχόμενη απειλή, ανέφερε όμως ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, περιλαμβανομένου και του ελέγχου οχημάτων.

    "Υπήρξε μια ένδειξη (απειλής) σε σχέση με το αεροδρόμιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Έντμοντ Μέσαερτ. "Τα αυξημένα μέτρα έχουν σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και των ταξιδιωτών". Το εθνικό επίπεδο απειλής στην Ολλανδία παραμένει στο "υπαρκτή" ή μία βαθμίδα κάτω από την υψηλότερη.

    [08] Τριήμερες εκδηλώσεις στα Χανιά, αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη

    Με μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια, που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε στίχους του αδελφού του Γιάννη Θεοδωράκη, συνεχίζονται απόψε στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, οι 3ημερες εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον διάσημο μουσικοσυνθέτη. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ερωφίλη, ο Κώστας Θωμαϊδης και η Ελισάβετ Βερούλη σε ενορχηστρώσεις του Γιώργου Σαλτάρη ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής στον ίδιο χώρο όπου ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το «Μαουτχάουζεν» σε μεταγραφή για πιάνο.

    Τα έσοδα της συναυλίας με το εισιτήριο να έχει καθοριστεί στα 10 ευρώ, θα διατεθούν για την ενίσχυση του συλλόγου «Ορίζοντα» που ασχολείται με την φροντίδα παιδιών με νεοπλασίες.Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στο χωριό Γαλατάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 July 2016 - 10:32:34 UTC