Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Αλέξη Τσίπρα
  • [02] Φ. Τσαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους
  • [03] Ξεκινά η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς
  • [04] Παραπέμπονται 11 άτομα για τις φρεγάτες «S» - Στη Βουλή η δικογραφία για Παπαντωνίου
  • [05] Αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων
  • [06] ΓΓΕΕ: Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν καθοριστεί με νόμο σε τέσσερις, και αυτό δεν αλλάζει
  • [07] Στη Χίλαρι Κλίντον και επισήμως το χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [08] Αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία
  • [09] Ο Γκιουλέν καλεί την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην έκδοσή του
  • [10] Δεύτερος κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ινδονησία, με στόχο επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης
  • [11] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενίσχυση 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας

  • [01] Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Αλέξη Τσίπρα

    Συνεδριάζει το μεσημέρι στις 13:30το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

    Σημειώνεται ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ.

    [02] Φ. Τσαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους

    «Η εταιρία πλήρωσε "αμαρτήματα"που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους» τονίζει ο καθηγητής, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ Φίλιππος Τσαλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους (45 εκατ. ευρώ) το χαρακτηρίζει «πάρα πολύ χαμηλό».

    Ο κ. Τσαλίδης μιλάει για την επόμενη μέρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους και στους πελάτες εωσότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η διοίκηση συνεχίζει το αναπτυξιακό της έργο.

    Κύριε Τσαλίδη έχει δρομολογηθεί ήδη η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους. Ποιά θα είναι η ?επόμενη μέρα? και ο ρόλος της Διοίκησης της εταιρείας για τους μήνες που θα ακολουθήσουν;

    «Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών (Shares Purchase Agreement - SPA), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων. Αμέσως μετά επίκειται ο έλεγχος της SPA από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι την υπογραφή της SPA, η σημερινή διοίκηση θα ασκεί την εκτελεστική της εξουσία όπως την ασκεί και σήμερα, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της. Μετά την υπογραφή της SPA, η διοίκηση θα έχει περιορισμένη αυτονομία στις κινήσεις της (όπως περιγράφεται στη Συμφωνίας Μεταβίβασης των Μετοχών)».

    Θα παγώσουν τα αναπτυξιακά σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το επόμενο διάστημα;

    «Συνεχίζει να είναι προτεραιότητά μας η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, και εργαζόμαστε για την αξιολόγηση των νέων κυκλωμάτων (του προσωπικού έλξης -μηχανοδηγοί και του προσωπικού κίνησης - συνοδοί), καθώς και του νέου σύγχρονου Οργανογράμματος της εταιρείας. Όλα αυτά θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ολίγων εβδομάδων. Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας και, ειδικότερα, η αγορά ή το leasing τροχαίου υλικού, καθώς και η δημιουργία θυγατρικής διαμεταφορικής εταιρείας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης».

    Πώς κρίνετε εσείς με βάση την εμπειρία σας στην εταιρία το τίμημα πώλησης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;

    «Με την απελευθέρωση της αγοράς και την αδυναμία λόγω θεσμικού πλαισίου να ενισχυθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες (λόγω της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων) αποφασίζεται το 2005 η δημιουργία αυτόνομης εταιρείας που ανέλαβε τη σιδηροδρομική εκμετάλλευση, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Η εταιρεία λειτούργησε πλήρως κατά το 2008, μεταφέροντας όμως τα προβλήματα από τη μητρική εταιρεία (ΟΣΕ ΑΕ). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δραστηριότητα αυτή μείωνε τις ζημιές του ΟΣΕ ΑΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ενδο-ομιλική μεταφορά ζημιών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το 2011 συσσώρευσε ζημιές 700 εκ. ευρώ (προς τον ΟΣΕ), γεγονός που την οδήγησε σε αρνητική καθαρή θέση. Στη διευθέτηση που προτάθηκε το 2011 περιλαμβάνεται η διαγραφή του χρέους προς τον ΟΣΕ, εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση. Η πρόταση βασίζεται στο πρωτοφανές σκεπτικό ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει και πόρους που θα προέρχονται από αυτή. Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, σημειώνεται ότι 75 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης + 50 εκατ. ευρώ από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών) θα είναι διαθέσιμα στον αγοραστή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης. Πέραν αυτών, 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν ακόμη από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών (2017 - 2020). Κατά συνέπεια, το τίμημα των 45 εκατ. ευρώ κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό. Ουσιαστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε "αμαρτήματα"που σχετίζονται με τρίτους (τον ΟΣΕ ΑΕ) και όχι δικά της, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκήθηκαν για διατήρηση του διαγωνισμού στο αντικείμενο και τους όρους που περιλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη (κατά την προηγούμενη περίοδο), υπό την απειλή μάλιστα καταλογισμού των κρατικών ενισχύσεων και εκκαθάρισης της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδόλως αναμίχθηκε σε αυτές. Πρέπει να σημειώσω ότι η χώρα μας θα έχει το "προνόμιο"να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν θα διαθέτει σιδηροδρομική εταιρεία».

    Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρχαν συζητήσεις από τη πλευρά σας για να δοθούν στους εργαζόμενους κρυφές αυξήσεις;

    «Οι πληροφορίες αυτές, με τη μορφή των διαρροών, είναι ανακριβείς και ψευδείς. Επίσης, είναι βέβαιο ότι πίσω από τις διαρροές αυτές υπήρξαν σκοπιμότητες, με σημαντικότερη (ίσως) εκείνη του "ευνουχισμού"της διοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση μέσω της αναδιάρθρωσης της εταιρίας και της αξιοποίησης του προσωπικού της μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αύξηση του μεταφορικού της έργου και χαμηλότερο κόστος. Εκτιμάται ότι, με τις ενέργειες αυτές, το ετήσιο οικονομικό κόστος της εταιρείας θα είχε μια μείωση της τάξης των 500.000 ευρώ περίπου».

    Το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή συζητεί το θέμα της υπογραφής ΣΣΕ με τους εργαζόμενους, χωρίς τη παρουσία της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πώς σχολιάζετε την καθυστέρηση που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες στην υπογραφή της σύμβασης;

    «Όπως γνωρίζετε η διοίκηση ανέλαβε πολύ πρόσφατα, στο τέλος Μαρτίου. Εξ άλλου, το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως βάση για τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους το τελευταίο σχέδιο της νέας ΣΣΕ που είχε δοθεί από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των εργαζομένων θα φανούν τις επόμενες μέρες. Τέλος, πρέπει να σας πω ότι ήταν απόφαση της διοίκησης να μην παραστεί στις συναντήσεις που είχε το ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ».

    Ποια είναι η εκτίμησή σας για την οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα;

    «Η οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω Ειδομένης και απεργιακών κινητοποιήσεων είναι μεγάλη και προσεγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η ζημία. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ταυτόχρονα όμως η μείωση αυτής της ζημίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως από τη διαθεσιμότητα (του απαραίτητου για το μεταφορικό της έργο) τροχαίου υλικού».

    Σύμφωνα με πληροφορίες το τροχαίο υλικό το οποίο μισθώνετε για την εκτέλεση του μεταφορικού σας έργου, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, και υπάρχουν πολλές καταγγελίες επιβατών. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές της ΕΕΣΣΤΥ οφείλετε αρκετά εκατομμύρια στην εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού. Τι θα κάνετε για αυτό τους επόμενους μήνες;

    «Είναι αληθές αυτό που αναφέρατε για την κατάσταση του τροχαίου υλικού. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αδυναμία της ΕΕΣΣΤΥ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εκτιμούμε βέβαια τις προσπάθειες του προσωπικού της ΕΕΣΣΤΥ, αλλά αποτελεί ευθύνη της ΕΕΣΣΤΥ η μετά βίας παροχή κάλυψης των δρομολογίων και διατήρησης της διαθεσιμότητας (λόγω της παροχής μειωμένου αριθμού μονάδων τροχαίου υλικού), που έχει ως αποτέλεσμα είτε τις μεγάλες καθυστερήσεις και καταργήσεις δρομολογίων, είτε την εκτέλεση δρομολογίων με ελλιπείς συνθέσεις, είτε την υπέρμετρη αύξηση του κόστους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η πρόσφατη εμπειρία του μεταξύ μας διακανονισμού χρεώσεων συντήρησης της χρήσης 2014, όπου η ΕΕΣΣΤΥ ζητούσε αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση ή τα στοιχειώδη παραστατικά 3 εκ. ευρώ επιπλέον για την ετήσια συντήρηση (αίτημα που τελικά απέσυρε μετά από διαπραγματεύσεις), είναι η καλύτερη απόδειξη για την ορθότητα των επιφυλάξεων των "καθυστερήσεων εξόφλησης"από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, μέχρι του τελικού ελέγχου των στοιχείων τιμολόγησης. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ έχει εξοφλήσει κάθε τυπική υποχρέωσή της προς την ΕΕΣΣΤΥ μέχρι το τέλος του Α'τριμήνου του 2016».

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν προβλήματα με μεγάλους εμπορικούς πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της περιορισμένης εκτέλεσης του μεταφορικού τους έργου, είτε με τον αποκλεισμό της Ειδομένης, είτε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ποιά είναι τα μηνύματα που παίρνετε εσείς από τις μεταφορικές εταιρίες και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η σχέση σας με την COSCO;

    «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να "επουλωθούν οι πληγές"που δημιουργήθηκαν από τον αποκλεισμό της Ειδομένης και τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει και η εμπιστοσύνη (προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ) όλων των μεγάλων εμπορικών πελατών θα αποκατασταθεί πλήρως. Η σχέση μας με την COSCO ήταν και εξακολουθεί να είναι άριστη».

    Τι έχετε να πείτε για τις σοβαρές καταγγελίες που ?εκτόξευσε? στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

    «Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες οικονομικού περιεχομένου (εάν έχουν αποδοθεί ορθά), ο Ισολογισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το οικονομικό έτος χρήσης 2015, εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο (εντός των νόμιμων προθεσμιών) στις 17 Ιουνίου 2016. Ο μέτοχός της (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκρίνει τον Ισολογισμό χρήσης 2015. Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία των Ρώσων για την οικονομική προσφορά των Ιταλών (εάν έχει αποδοθεί ορθά), η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδεμία εικόνα έχει, αφού (όπως τόνισα και πιο πάνω) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδεμία ανάμιξη είχε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

    Τη συνέντευξη πήρε η Βασιλική Κουτσούμπα

    [03] Ξεκινά η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

    Ξεκινά σήμερα,όπως έχει προγραμματιστεί, η διαδικασία των συνεντεύξεων για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς από την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα.Οι συνεντεύξεις διενεργούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων που έχουν υποβάλει οι οκτώ στρατιωτικοί για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται, ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας των στρατιωτικών και σύμφωνα με τον νόμο οι αιτούντες είχαν περιθώριο επτά ημερών από την καταγραφή, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη συνέντευξη.

    Όπως προβλέπει η διαδικασία, αφού ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις, ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει την πρωτοβάθμια απόφαση. Σε περίπτωση που είναι αρνητική, οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους.

    [04] Παραπέμπονται 11 άτομα για τις φρεγάτες «S» - Στη Βουλή η δικογραφία για Παπαντωνίου

    Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία περί την υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις, δόθηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, κατά 11 ατόμων σχετικά με τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμού μέσης ζωής 6 φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δόθηκε εντολή, αντίγραφο της δικογραφίας να διαβαστεί στην Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

    Ειδικότερα, η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Σπυρίδωνα Τραυλού και ακόμη σε βάρος 10 μελών της επιτροπής διαπραγματεύσεων, για απιστία περί την υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις, καθώς η ζημιά που προκλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ (κακούργημα).

    Ακόμη, αντίγραφο της δικογραφίας διαβιβάσθηκε στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

    [05] Αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων

    Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη, από άτομα που φαίνεται ότι πρόσκεινται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

    Πρόκειται για το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στη οδό Γρ. Λαμπράκη στην 'Ανω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κι ένα 8όροφο κτίριο επί της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης. Τα πρώτα δύο οικήματα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός προσαγωγών από το εσωτερικό των τριών κτιρίων. Στην επιχείρηση συμμετέχουν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

    [06] ΓΓΕΕ: Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν καθοριστεί με νόμο σε τέσσερις, και αυτό δεν αλλάζει

    Για νόμιμη συνέχιση μιας διαδικασίας που άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφιση του νόμου 4339/2015, κάνει λόγο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφορικά με την παραλαβή της οριστικής μελέτης του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, η οποία αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια τηρώντας όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες σχετικά με τον κανονισμό προμηθειών δημοσίου.

    «Ας μην επιχαίρουν λοιπόν όσοι βλέπουν τη λέξη διαγωνισμός σε δημόσια έγγραφα» τονίζει η ΓΓΕΕ. Τέλος, σημειώνει ότι ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του νόμου 4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [07] Στη Χίλαρι Κλίντον και επισήμως το χρίσμα των Δημοκρατικών

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε χθες το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, και αποτελεί πιά την πρώτη γυναίκα που ηγείται του ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το σύνολο των 2.383 ψήφων που χρειάζονταν για να κερδίσει υποψήφιος το χρίσμα "κλείδωσε" με τις 15 ψήφους των εκπροσώπων της πολιτείας Νότιας Ντακότα, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ανά πολιτεία στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.

    Αφού εξασφαλίστηκε ο αναγκαίος αριθμός ψήφων, και προτού ολοκληρωθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ο πρώην αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, σηκώθηκε, πήρε το μικρόφωνο, και πρότεινε την παράκαμψη της υπόλοιπης διαδικασίας και την ψήφο δια βοής άμεσα.

    Η προεδρεύουσα του συνεδρίου το δέχτηκε και ακολούθησε η δια βοής ψήφος και η επιβεβαίωση της απονομής του χρίσματος.

    Μετά από σκληρή μάχη με τον Σάντερς, η Κλίντον αποτελεί πια τη σημαιοφόρο του κόμματος εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία για τις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.

    Οι εκπρόσωποι επαναλάμβαναν "Χίλαρι, Χίλαρι", καθώς η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μικούλσκι της πολιτείας Μέριλαντ υπέβαλλε επίσημα το όνομα της υποψηφίου πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

    "Ναι, όντως σπάμε φραγμούς, και εγώ έσπασα φραγμούς όταν έγινα η πρώτη Δημοκρατική γυναίκα που εκλέχθηκε στη γερουσία βάσει της δικής της δύναμης", είπε η Μικούλσκι, "οπότε είναι με πολλή συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να υποβάλλω το όνομα της Χίλαρι Κλίντον ως πρώτης γυναίκας προέδρου".

    Οι υποστηρικτές της Κλίντον ισχυρίζονται ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι έχει την αναγκαία εμπειρία για την προεδρία αυτή την δύσκολη εποχή καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας στο εξωτερικό.

    Οι αντίπαλοι τής Κλίντον θεωρούν ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κατεστημένο και ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν που ξεκινά από την αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του '90.της προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του '90.

    [08] Αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία

    Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας, αναγνωρίστηκε ως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γεννηθείς στην Γαλλία, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν.

    Όπως τόνισε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

    Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

    Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ο Μολάν.

    [09] Ο Γκιουλέν καλεί την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην έκδοσή του

    Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσετις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν» στον «πειρασμό να δώσουν (στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν όλα όσα θέλει», δηλαδή την έκδοσή του στην πατρίδα του, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της εφημερίδας The New York Times.

    Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι ήταν ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

    Ο ιερωμένος στο άρθρο αυτό διαψεύδει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της Άγκυρας σε βάρος του, καταδικάζει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κι επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται στη βία.

    Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για τη στρατηγική του τούρκου προέδρου ο οποίος «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

    «Ο στόχος του: να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης», προσθέτει ο 75χρονος ιμάμης.

    «Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν.

    Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία.

    [10] Δεύτερος κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Ινδονησία, με στόχο επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης

    Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο ανακοίνωσε σήμερα τον δεύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό του, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και αύξησης της πολιτικής υποστήριξης προς την κυβέρνησή του.

    Το μεγαλύτερο μέρους του ανασχηματισμού αφορά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ γίνεται κυβερνητική προσπάθεια επαναπατρισμού οικονομικών κεφαλαίων, στο πλαίσιο εφαρμογής προγράμματος επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

    [11] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενίσχυση 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας

    Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, που επλήγη από την πυρκαγιά, αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Στις δηλώσεις του στο Πρακτορείο, ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας τις ανταγωνιστικές δυνατότητες της μαστιχοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει ότι θα δοθεί βάρος σε αυτή, «δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την εξασφάλιση του εισοδήματος στο νησί».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, καθώς και η χρηματοδότηση μίας επένδυσης που αφορά αποθήκες και ψυγεία της ένωσης μαστιχοπαραγωγών, γύρω στα 500.000 ευρώ, «για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που βοηθάει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα της μαστίχας».

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος μετέβη σήμερα στη Χίο, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά και είχε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσει την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χίο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 July 2016 - 6:32:41 UTC