Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν το ατσάλινο τόξο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Το Σύνταγμά μας δεν αλλάζει με φιέστες
  • [03] Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΚΟΙΠ, με εισήγηση του Αλ. Τσίπρα
  • [04] Ουδεμία αύξηση του χρέους προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
  • [05] Αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία
  • [06] Ο Γκιουλέν καλεί την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην έκδοσή του
  • [07] Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπεται το Λαϊκό Κόμμα
  • [08] Ολάντ: Πιο σοβαρή από ποτέ η απειλή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη
  • [09] Κοινές δράσεις Ελλάδας-Κύπρου για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης
  • [10] Αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Δένδια στη Βουλή
  • [11] Siemens: Διορία στο ΥΠΕΞ μέχρι 15 Σεπτεμβρίου για τη μετάφραση του βουλεύματος, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους

  • [01] «Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν το ατσάλινο τόξο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

    «Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχοντας στενή συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποτελούν το ατσάλινο τόξο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ανακοινώνοντας παράλληλα την επέκταση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. «Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και κατ' επέκταση η Κύπρος προς το νότο και η Ρουμανία προς το βορρά, είμαστε οι χώρες που ουσιαστικά αποτελούμε τα σύνορα της Δύσης με την Ανατολή. Η στενή συνεργασία θα βοηθήσει στο χτίσιμο μιας ασφαλούς Ευρώπης», επανέλαβε.

    Με αφορμή το μεταναστευτικό, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να κατανοήσουν ότι η ενίσχυση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας είναι σημαντική και για τις άλλες χώρες της Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας, δημιουργεί συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους λαούς μας και θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες της Συμμαχίας».

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Το Σύνταγμά μας δεν αλλάζει με φιέστες

    «Το Σύνταγμά μας πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν αλλάζει όμως με φιέστες. Θέλουμε ένα Σύνταγμα προοδευτικό και όχι ένα Σύνταγμα γραφειοκρατικό και συντηρητικό, όπως αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας», ανέφερε σήμερα φθάνοντας στην Κρήτη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου παραβρεθεί στην κηδεία του στελέχους του Ποταμιού, γνωστού επιχειρηματία, Δημήτρη Καδιανάκη.

    Επίσης, σημείωσε πως η χώρα θα πρέπει να προχωρήσι σε μεγάλες αλλαγές, αναφέροντας ως παράδειγμα τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Το ζητά η νεολαία μας, το ζητά η πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη» επισήμανε.

    Ακόμη μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των προνομίων που έχουν οι πολιτικοί, στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, που είναι το μέλλον, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί η πολιτική να βασίζεται μόνο στις αποφάσεις των κομμάτων».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ανάφερε πως δεν πιστεύει ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας: «Πιο πολύ με απασχολεί ο τρόπος που την παρουσίασε, η φιέστα που θέλει να στήσει σ? όλη τη χώρα, για να ξεχάσουμε τα προβλήματα που έχουμε και να ασχοληθούμε με το Σύνταγμα του μέλλοντος».

    [03] Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΚΟΙΠ, με εισήγηση του Αλ. Τσίπρα

    Αύριο, Τετάρτη 27 Ιουλίου, στη 1:30 μ.μ. θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

    Σημειώνεται ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ.

    [04] Ουδεμία αύξηση του χρέους προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    «Δεν προέκυψε αύξηση του χρέους από την διαπραγμάτευση, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από την διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών «όσοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση, αυτό το κόστος των 86 δισ. ευρώ, εννοούν το συνολικό ποσό του δανείου, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015. Υιοθετούν, δηλαδή, την άποψη ότι ολόκληρο το ποσό της δανειακής σύμβασης αποτελεί νέο χρέος. Τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου κατανέμονται ως εξής:

    - Πενήντα τέσσερα δισ. ευρώ θα πάνε στην αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί νέο χρέος.

    -Εικοσι πέντε δισ. ευρώ είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν. Οπότε, τα υπόλοιπα 20 δισ. [από τα 25 δισ. ευρώ] δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως κόστος της διαπραγμάτευσης εφόσον δεν θα χρησιμοποιηθούν! Αυτό το αναγνωρίζει και ο Γ. Στουρνάρας [Βουλή, 11.07.2016]. Τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν διότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει τις ανάγκες των τραπεζών -μη επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων δανείων", λανθασμένες προβλέψεις για το 2015, κ.λπ.

    - Επτά δισ. ευρώ θα πάνε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου. Σε ένα, δηλαδή, προϋπάρχον διαφορετικό χρέος. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανταλλαγή ενός χρέους προς τους ιδιώτες με ένα άλλο χρέος προς τους δανειστές. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τα, περίπου, 4,5 δισ. ευρώ υπήρχαν από το 2014, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά είναι χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας αύξηση του ΑΕΠ μειώνοντας, συνεπακόλουθα, τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ -εφόσον αυξάνεται ο παρονομαστής ενός κλάσματος, το ίδιο το κλάσμα μειώνεται».

    Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών επικαλούνται μάλιστα και τις αναλύσεις του Βρετανού δημοσιογράφου Χιούγκο Ντίξον, σύμφωνα με τον οποίον, λόγω των ευνοϊκών όρων της δανειακής σύμβασης των 86 δισ. ευρώ πρόκειται ουσιαστικά για απομείωση χρέους και, μάλιστα, της τάξης των 40 δισ.

    «Το ότι δεν προέκυψε αύξηση του χρέους από την διαπραγμάτευση προκύπτει και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το δημόσιο χρέος στις 31.12.2014 ήταν 324 δισ., ενώ στις 31.12.2015 ήταν 321 δισ.

    Τέλος, για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από τη διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Προφανώς δεν είναι για να πανηγυρίζουμε αλλά η μείωση της ανεργίας δεν συνηγορεί σε καμία περίπτωση με καταστροφή της πραγματικής οικονομίας».

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για «διαφυγόντα κέρδη», ύψους 20 δισ. ευρώ, από τη μη επιστροφή στην ανάπτυξη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Θα είχαμε, όμως, 20 δισ. ευρώ ανάπτυξη το 2015 και το 2016, όπως ισχυρίζονται; Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ [άποψη στην οποία ήδη υπάρχει απάντηση παραπάνω], παρότι, όπως είπε, δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να γίνει αυτή η μέτρηση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας το έχει υπολογίσει στα 80 δισ. ευρώ και προσέθεσε άλλα 20 δισ. ευρώ που θα ήταν η ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Πώς προέκυψαν αυτά τα 20 δισ.; Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα είχαμε 2,5% ανάπτυξη το 2015 και 3,5% το 2016 τα όποια αθροίζουν σε 6% του ΑΕΠ. Αρχικά να σημειώσουμε ότι το 6% του ΑΕΠ είναι 10 δισ. ευρώ και όχι 20 δισ. -για να του "βγουν", δηλαδή, τα νούμερα διπλασίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας!... Αλλά ακόμη και αυτά τα 10 δισ. ευρώ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι, βέβαια, προφανές, ότι το οικονομικό έτος 2016 δεν έχει κλείσει ακόμα και άρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό, όμως, σφάλμα του κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι συγκρίνει την πραγματικότητα με τις προβλέψεις για να δείξει πόσο έξω έπεσε η πραγματικότητα. Αν κάναμε και εμείς το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια μεθοδολογία, ότι τα έτη 2011, 2012 και 2013 χάσαμε 33 δισ. ευρώ»

    Βιωσιμότητα του χρέους

    Αναλύοντας τη βιωσιμότητα του χρέους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι «μία τρίτη ανάλυση, την οποία παρουσίασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 11 Ιουλίου 2016, αναφέρει ότι «εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και τη συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015 θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ». Προσπαθεί, δηλαδή, να υποστηρίξει ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 30% του ΑΕΠ, περίπου 54 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια προσθέτει και ποσά από τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ! Στη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους [DSA] του 2015, αναφέρεται ότι, στην προηγούμενη έκθεση, το ελληνικό χρέος ήταν μεν βιώσιμο αλλά ασταθές. Οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο εκθέσεων μπορούν να εξηγηθούν, σε μεγάλο βαθμό, με βάση τις σημαντικές διαφορές στις παραδοχές τους και κυρίως σ' αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, ότι στην έκθεση του 2014 [σελ. 9 και 66] η υπόθεση για τα μακροχρόνια σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πάνω από 4% φτάνοντας το 4,5%. Για πάντα!

    Ακόμη και αν ο Ι. Στουρνάρας εννοεί την έκθεση του 2016, στην οποία φαίνεται μεγάλη διαφορά στο DSA, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάλυση σ' αυτή έχει γίνει με βάση μακροπρόθεσμες προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1.5%! Με άλλα λόγια το περίφημο κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την ανάλυση του 2016, δεν υπάρχει! Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τίποτα άλλο παρά μόνο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις, θέματα για τα οποία διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ ? ΠΑΣΟΚ».

    Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσθέτουν ότι «σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ υπάρχουν δύο "πολιτικές" μεταβλητές που εξαρτώνται από την κυβέρνηση:

    - Τα πρωτογενή πλεονάσματα και

    - Το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων.

    Και οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να προβλεφθούν με σχετική ακρίβεια καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Υπάρχουν, όμως, και δυο "αυτόματες" μεταβλητές που δεν ελέγχει άμεσα η κυβέρνηση και οι προβλέψεις τους είναι, συνήθως, πιο επισφαλείς.

    Είναι:

    - Ο ρυθμός μεγέθυνσης και

    - Το επιτόκιο.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ, μπορούμε να διακρίνουμε ότι στην πρόβλεψη του 2014 το χρέος προς το ΑΕΠ ,το 2020 βρίσκεται στο 128%, ενώ σ' αυτήν του 2015 η πρόβλεψη εκτοξεύεται στο 150%! Για το ίδιο έτος, δηλαδή, το 2020, αυξάνεται κατά 22 μονάδες από τον ίδιο οργανισμό, το ΔΝΤ! Από αυτές τις 22 μονάδες, περίπου οι 8,5 μονάδες οφείλονται στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και, περίπου, 7,5 μονάδες στα μικρότερα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή 16 από τις 22 μονάδες αύξησης του λόγου χρέος/ΑΕΠ οφείλονται σε αλλαγές πολιτικής! Οι υπόλοιπες μονάδες της διαφοράς οφείλονται σε αλλαγές στις αυτόματες μεταβλητές, όπως είναι τα επιτόκια και ο ρυθμός μεγέθυνσης. Αλλά ακόμα και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο κόστος που προήλθε από την διαπραγμάτευση»

    Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζουν, τέλος, την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε συνέντευξή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών, 23.07.2016) στους ισχυρισμούς των Ρέγκλινγκ, Στουρνάρα και Σταϊκούρα περί κόστους 100 ή 86 δισ. ευρώ της πρώτης περιόδου διαπραγμάτευσης: «Και οι τρεις» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «είναι οικονομολόγοι και θα έπρεπε να ήξεραν καλύτερα! Να ήξεραν ότι ένα μέρος του χρέους απλώς ανακυκλώνει το παλιό [και με καλύτερους όρους], ότι το χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κατά 20 δισ. ευρώ λιγότερο από το προβλεπόμενο, και ότι θα το είχαμε αποφύγει αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αξιωθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", και άλλα πολλά. Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσουμε την αριθμητική των Ρέγκλινγκ, Σταϊκούρα και Στουρνάρα, τότε το δημόσιο χρέος σήμερα, από τα 320 δισ. που το παραλάβαμε, θα ήταν 420 δισ., ή αλλιώς, αν η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές του Γενάρη του 2015, σε ένα χρόνο θα είχε μειώσει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και θα το είχαμε φτάσει στα 220 δισ. Οπότε θα είχε δίκιο ο Σόιμπλε που υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση! Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ισχυρισμός πλησιάζουν την πραγματικότητα και με αυτή την έννοια εκθέτουν τους εμπνευστές τους αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    [05] Αναγνωρίστηκε ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία

    Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας, αναγνωρίστηκε ως ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γεννηθείς στην Γαλλία, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολάν.

    Όπως τόνισε ο Μολάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κερμίς βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές έπειτα από δύο αποτυχημένες του απόπειρες να φτάσει στη Συρία πέρσι.

    Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Κερμίς, με καταγωγή από την πόλη της Νορμανδίας όπου συνέβη η επίθεση, είχε προφυλακιστεί με κατηγορίες για σχέσεις με μια τρομοκρατική οργάνωση, πριν απελευθερωθεί υπό όρους να φεύγει από το σπίτι του για λίγες μόνο ώρες την ημέρα και είχε υποχρεωθεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

    Η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητεί να ταυτοποιήσει τον δεύτερο δράστη της επίθεσης και έφοδοι της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη δήλωσε ο Μολάν.

    [06] Ο Γκιουλέν καλεί την Ουάσινγκτον να μην προχωρήσει στην έκδοσή του

    Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε σήμερα τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν» στον «πειρασμό να δώσουν (στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν όλα όσα θέλει», δηλαδή την έκδοσή του στην πατρίδα του, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπο της εφημερίδας The New York Times.

    Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, κατηγορείται από τον Ερντογάν ότι ήταν ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

    Ο ιερωμένος στο άρθρο αυτό διαψεύδει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της Άγκυρας σε βάρος του, καταδικάζει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κι επαναλαμβάνει ότι αντιτίθεται στη βία.

    Εκφράζει εξάλλου την ανησυχία του για τη στρατηγική του τούρκου προέδρου ο οποίος «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στον συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

    «Ο στόχος του: να επιτύχει την έκδοσή μου, παρά την έλλειψη αξιόπιστων αποδείξεων και χωρίς καμιά προοπτική μιας δίκαιης δίκης», προσθέτει ο 75χρονος ιμάμης.

    «Ο πειρασμός να δοθούν στον κ. Ερντογάν όλα όσα θέλει είναι κατανοητός», προσθέτει, «αλλά οι ΗΠΑ πρέπει να αντισταθούν» σε αυτόν.

    Ο Γκιουλέν καταγγέλλει «την εξέλιξη της κυβέρνησης Ερντογάν σε μια δικτατορία» και για τις συνέπειες στην τουρκική κοινωνία.

    [07] Ισπανία: Σε δίκη παραπέμπεται το Λαϊκό Κόμμα

    Το Λαϊκό Κόμμα (PP), στελέχη του οποίου συγκροτούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ισπανίας, θα παραπεμφθεί σε δίκη για την καταστροφή δύο φορητών υπολογιστών που χρησιμοποιούσε ένας πρώην ταμίας του, ο οποίος ήδη δικάζεται για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των μαύρων κομματικών ταμείων, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο της Μαδρίτης.

    Το PP προσάγεται σε δίκη ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, όπως και η νέα ταμίας του κόμματος Κάρμεν Ναβάρο, με την κατηγορία της απόπειρας παρακώλυσης της δικαιοσύνης με την καταστροφή δύο λάπτοπ στους σκληρούς δίσκους των οποίων πιθανόν περιέχονταν σημαντικά στοιχεία.

    Ήδη δικάζονται έξι μέλη του PP, περιλαμβανομένου του πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, για σύσταση και συμμορία, πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη χρήση επιρροής και φορολογικά αδικήματα.

    Ο Μπάρθενας έχει παραδεχθεί πως οι δύο υπολογιστές που αναφέρονται στη δικαστική απόφαση με την οποία το PP και η Ναβάρο προσάγονται σε δίκη ανήκαν στον ίδιο όταν ήταν ταμίας του κόμματος.

    Μια εκπρόσωπος του κόμματος της ισπανικής δεξιάς απέφυγε σήμερα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση. Το κόμμα απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να αποκαθάρει την εικόνα του κόμματος, έπειτα από μια σειρά σκανδάλων.

    Η αγανάκτηση των πολιτών για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενεπλάκησαν τόσο το PP όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην ανάδειξη νέων κομμάτων και στο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

    [08] Ολάντ: Πιο σοβαρή από ποτέ η απειλή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως η απειλή που θέτουν οι ισλαμιστές μαχητές στη Γαλλία και την Ευρώπη δεν υπήρξε ποτέ τόσο σοβαρή όσο σήμερα, ώρες μετά την επίθεση που διέπραξαν δύο μαχητές -πιστοί στο Ισλαμικό Κράτος στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, κατά τη διάρκεια της οποίας σφαγιάστηκε ένας ηλικιωμένος ιερέας.

    Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο πόλεμος ενάντια στον ισλαμικό φανατισμό, και στο εξωτερικό και εντός της χώρας, θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Μπροστά σε αυτή την απειλή, που δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη στην Γαλλία και την Ευρώπη, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να (συντρίψει) την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ολάντ.

    Όπως παράλληλα έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Γαλλίας ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Πράγα.

    [09] Κοινές δράσεις Ελλάδας-Κύπρου για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

    Το ασταθές και γοργά μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και μεγαλοστομίες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος τόνισε ότι από την άλλη πλευρά «οφείλουμε να μην διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα, να έχουμε πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας και στις δυνάμεις μας και να αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη μας εμπειρία».

    Ο υφυπουργός, ο οποίος μιλούσε απόψε στην Λευκωσία κατά την εναρκτήρια τελετή της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου των Οργανώσεων των Αποδήμων Κυπρίων, αφού μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, διαβεβαίωσε ότι ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής συμφωνίας λύσης του Κυπριακού «στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής». Επίσης, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει τονίσει επανειλημμένα προς κάθε κατεύθυνση πως «συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, δεν νοείται χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».

    Ο υφυπουργός κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη ψήφιση του νόμου για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» και δήλωσε «ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στις συναφείς δράσεις που σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε από κοινού». Επίσης, είπε ότι το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και του ρόλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού.

    Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και στην συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδος για την τελική διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε τρίτες χώρες. «Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι να ανταποκριθούμε στις ειδικές συνθήκες και ανάγκες της συνεργασίας μας με την Κύπρο, στον ευαίσθητο αυτό τομέα» σημείωσε. Τέλος, δήλωσε ότι ένας σπουδαίος στόχος που εξυπηρετείται από την ενεργοποίηση του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, είναι η σύσταση ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα.

    [10] Αντιπαράθεση Τσακαλώτου-Δένδια στη Βουλή

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους έγινε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις αιτίες της επιβολής τραπεζικής αργίας το καλοκαίρι του 2015.

    Αφορμή υπήρξε η αναφορά του υπουργού των Οικονομικών στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ότι «λόγω δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά τον Ρουσώ», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

    «Ενόχλησε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η ειρωνική αναφορά σας στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος είναι απών. Η αναφορά σας οφείλετε στην ιδεοληψία σας ότι κατά της δικτατορίας πολέμησε μόνο η αριστερά και δικαιούνται υστεροφημίας», είπε απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

    «Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν στη δικτατορία σε κατ? οίκον περιορισμό. Αναχώρησε δε στο εξωτερικό μετά από παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμη αβάπτιστος. Η αναφορά σας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ανάγωγη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη» είπε ο κ. Δένδιας και ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να ζητήσει συγγνώμη.

    Ανταπαντώντας ο υπουργός Οικονομικών ότι αυτό που είπε ήταν «αστείο και πταίσμα», μπροστά στους χαρακτηρισμούς που έχει χρησιμοποιήσει η Ν.Δ για τον πρωθυπουργό.

    «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει πάει στο Χάρβαρντ, να αποκαλεί τον πρωθυπουργό τυχοδιώκτη και κατά συρροή ψεύτη» είπε ο κ. Τσακαλώτος εννοώντας τον κ. Μητσοτάκη.

    [11] Siemens: Διορία στο ΥΠΕΞ μέχρι 15 Σεπτεμβρίου για τη μετάφραση του βουλεύματος, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους

    Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 (μία ημέρα πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους) το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να έχει μεταφράσει το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens σε δύο γλώσσες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος, αφού συνεννοήθηκε προηγουμένως με τους αρμοδίους του υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης σεδύο γλώσσες (ΓαλλικάκαιΓερμανικά) και ζήτησε να ολοκληρωθεί η μετάφραση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.

    Όπως είναι γνωστό, στις 14.7.2016ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση των δυο υποθέσεων της Siemens που αναβλήθηκαν επ΄ αόριστον.

    Κατόπιν αυτού, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελίαστονκ. Ντογιάκο για να διαβιβάσει άμεσα το βούλευμα που αφοράτην υπόθεση της Siemens στο υπουργείο Εξωτερικών γιανα μεταφραστεί το συντομότερο δυνατόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 July 2016 - 20:32:36 UTC