Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Φάμελλος: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αυτοχειριάστηκαν
  • [02] Κ. Γκιουλέκας: «Ελάχιστη σημασία θα έχει πώς θα εκλέγεται ο ΠτΔ, αν περικοπούν ακόμα περισσότερο οι αρμοδιότητές του»
  • [03] Διήμερη επίσκεψη Γιάννη Αμανατίδη στην Κύπρο
  • [04] Μία συζήτηση στην τηλεόραση για τη συνταγματική αναθεώρηση, δεν μας αφορά, είπε ο Π. Χρηστίδης
  • [05] Περαιτέρω αύξηση των "κόκκινων δανείων" το 2016 προβλέπει η ΤτΕ
  • [06] Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο
  • [07] Επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα
  • [08] Διαπρέπουν οι Έλληνες μαθητές στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες
  • [09] Πυροβολισμοί με ένα νεκρό σε πανεπιστημιακή κλινική στo Βερολίνο
  • [10] Στη Νορμανδία ο Ολάντ μετά την επίθεση σε εκκλησία
  • [11] Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής Δημ. Συμπαράταξη και Ποτάμι
  • [12] «Έχω συχνές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, γιατί δεν ζητώ τίποτα»
  • [13] Ουδεμία αύξηση του χρέους προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

  • [01] Σ. Φάμελλος: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αυτοχειριάστηκαν

    Για ασυνέπεια με την ιστορία, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης από τη στιγμή που τάχθηκαν κατά της απλής αναλογικής αυτοχειριάστηκαν, έβαλαν «αυτογκόλ» και ξεπουλήθηκαν.

    «Αυτοχειριάσθηκαν και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αντί να πάρουν την ευκαιρία και να είναι συνεπείς με την ιστορία, ακόμα και του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, όλου του κεντροαριστερού χώρου και να υπηρετήσουν την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου ξεπουλήθηκαν και πήγαν με τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής «χέρι συνεργασίας» προς τα μικρότερα κόμματα. «Νομίζω ότι έρχονται σε κόντρα με τη δημοκρατική συνείδηση της κοινωνίας αυτά τα δύο κόμματα και έχουν ένα μεγάλο θέμα ταυτότητας γιατί δυστυχώς άλλοι πόλοι καθορίζουν προς τα πού θα πάνε και όχι οι αρχηγοί τους» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα».

    [02] Κ. Γκιουλέκας: «Ελάχιστη σημασία θα έχει πώς θα εκλέγεται ο ΠτΔ, αν περικοπούν ακόμα περισσότερο οι αρμοδιότητές του»

    Πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, θα έχει λίγη σημασία με ποιο τρόπο θα εκλέγεται.

    «Αν περικόψουμε και άλλο τις αρμοδιότητες, τότε θα έχει πολύ λίγη σημασία πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν ασκεί έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο θα έχει πολύ μικρή σημασία αν θα εκλέγεται από τον λαό ή από το Κοινοβούλιο», τόνισε στην εκπομπή «Δύο στις 12» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε ότι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η κυβερνητική τετραετία δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την εκλογή, ή μη εκλογή του εκάστοτε Προέδρου.

    [03] Διήμερη επίσκεψη Γιάννη Αμανατίδη στην Κύπρο

    Στην Κύπρο βρίσκεται από σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης προκειμένου συμμετάσχει στο 26ο Συνέδριο του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών - Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ).

    Ο κ. Αμανατίδης αναμένεται να χαιρετίσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τις εργασίες του συνεδρίου σήμερα το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο θα έχει σειρά διμερών επαφών.

    Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός αύριο το πρωί από τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ θα λάβει χώρα τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού με τίτλο «Η Ελιά», δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αμανατίδης θα έχει συνάντηση εργασίας με τον επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτη Φωτίου, για ζητήματα της Διασποράς.

    Τέλος, θα επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β' και θα αποτίσει τιμή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας με την κατάθεση στεφάνου.

    [04] Μία συζήτηση στην τηλεόραση για τη συνταγματική αναθεώρηση, δεν μας αφορά, είπε ο Π. Χρηστίδης

    Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, για να μετατρέπεται σε ένα show έξω από τη Βουλή, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας άνοιξε μία συζήτηση με έναν τρόπο, ο οποίος δεν είναι ο θεσμικά προβλεπόμενος», ενώ «η πραγματική συζήτηση πρέπει να γίνει στη Βουλή, εκεί πρέπει να καταθέσουν τα κόμματα τις προτάσεις τους».

    «Είναι ένα show, γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι όλη αυτή η διαδικασία θα πάει για το 2017» είπε ο κ. Χρηστίδης στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο» και πρόσθεσε: «Μία συζήτηση, που είναι για την τηλεόραση και για να ξεφεύγει ο κ. Τσίπρας επικοινωνιακά από τα πραγματικά προβλήματα, είναι κάτι το οποίο εμάς δε μας αφορά. Εάν θέλει να γίνει αυτή η συζήτηση, υπάρχει η διαδικασία, την οποία πρέπει να ακολουθήσει, να την ανοίξουμε στη Βουλή κι εκεί θα καταθέσουμε κι εμείς τις προτάσεις μας, όπως θα καταθέσουν και όλα τα υπόλοιπα κόμματα και προφανώς οι φορείς».

    Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των προτάσεων, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε: «Έχουμε τοποθετηθεί συνολικά για την ανάγκη μίας νέας σχέσης του πολιτικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία και αυτό σίγουρα έχει να κάνει με τη συνταγματική αναθεώρηση», ενώ για τα δημοψηφίσματα ανέφερε ότι «είναι ουσιαστική η συζήτηση, διότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συμμετέχει στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, όμως είναι μία συζήτηση, η οποία αποπροσανατολίζει, έτσι όπως τη βάζει ο πρωθυπουργός».

    Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο κ. Χρηστίδης σημείωσε: «Εδώ και περίπου 7 μήνες έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο με το Ποτάμι, αλλά και με πολλές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, της κοινωνίας και είμαστε σε θέση να πούμε ότι περίπου στα τέλη Αυγούστου θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα αφορά την παράταξη, την ευρύτερη Κεντροαριστερά, που μπορεί να εκφράσει σήμερα την ελπίδα, όπως ακριβώς την έχει ανάγκη ο κόσμος».

    [05] Περαιτέρω αύξηση των "κόκκινων δανείων" το 2016 προβλέπει η ΤτΕ

    Περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) για εφέτος προβλέπει η "Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος" της Τραπέζης της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

    Όπως επισημαίνει η ΤτΕ στο βαθμό που οι τράπεζες δεν προβούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, (π.χ. περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων μέσω της αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερο για τις εταιρίες επιτόκιο, ανταλλαγή εταιρικού χρέους με μετοχικό κεφάλαιο), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να αυξηθούν και κατά τη διάρκεια του 2016, ακόμη στην περίπτωση ομαλοποίησης των μακροοικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί ιστορικά χρονική υστέρηση μεταξύ της θετικής αναστροφής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο πιστωτικός κίνδυνος και η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή αστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    [06] Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

    Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Χίο, που κατέκαψε, από χθες τα χαράματα που ξεκίνησε, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, ώστε να αποφευχθούν οι αναζωπυρώσεις, τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα τρία ελικόπτερα, που το βράδυ παρέμειναν στη Χίο ώστε να ξεκινήσουν τις ρίψεις από το πρωί.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, η καμένη έκταση είναι περίπου 35.000 στρέμματα, ενώ όπως σημείωσε «η φωτιά θα σβήσει εντελώς μέχρι το απόγευμα αν βοηθήσει ο καιρός και διατηρηθούν οι χαμηλής έντασης άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή».

    Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η ζημιά στα μαστιχόδεντρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.

    Σήμερα τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ.

    [07] Επίθεση μελών του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα

    Περίπου δέκα άτομα, τα οποία ανήκουν στην αντιεξουσιαστική ομάδα «Ρουβίκωνας», πέταξαν, πριν από λίγη ώρα, μαύρες και κόκκινες μπογιές στην πρόσοψη της τουρκικής πρεσβείας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου, στο Κολωνάκι. Παράλληλα, πέταξαν φέϊγ βολάν με συνθήματα υπέρ του λαού της Τουρκίας.

    Μετά την επίθεση, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» έφυγαν, ενώ ανέλαβαν την ευθύνη για αυτήν την πράξη τους με ανάρτησή σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αστυνομία δεν προχώρησε σε κάποια προσαγωγή.

    [08] Διαπρέπουν οι Έλληνες μαθητές στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες

    Νέες διακρίσεις πέτυχαν οι Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν και φέτος σε διεθνείς Ολυμπιάδες, με τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο, συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες,

    έναν θεσμό υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου.

    Στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα του Χόνγκ Κογκ, που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 16 Ιουλίου, η Ελλάδα κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια και τρεις εύφημες μνείες.

    [09] Πυροβολισμοί με ένα νεκρό σε πανεπιστημιακή κλινική στo Βερολίνο

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι πυροβολισμοί ερρίφθησαν σε κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charite του Βερολίνου στο Στέγκλιτς, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, σήμερα γύρω στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

    Η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι ένας γιατρός πυροβολήθηκε και ένας ένοπλος αυτοπυροβολήθηκε και είναι νεκρός.

    Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ασθενής πυροβόλησε τον γιατρό, τον οποίο τραυμάτισε βαριά, πριν ο ένοπλος θέσει τέλος στη ζωή του. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση", τόνισε.

    "Ο γιατρός νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας με βαρύτατο τραύμα", ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter.

    Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charite δεν έχει προβεί σε καμιά δήλωση.

    Το περιστατικό σημειώνεται έπειτα από ακόμη τέσσερις επιθέσεις στη Γερμανία, οι οποίες από τις 18 Ιουλίου έχουν προκαλέσει τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

    [10] Στη Νορμανδία ο Ολάντ μετά την επίθεση σε εκκλησία

    Ενας ιερέας έχασε τη ζωή κατά τη σύλληψη ομήρων στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στα περίχωρα της Ρουέν, στη Νορμανδία από δύο άνδρες οπλισμένους με μαχαίρι, στη βορειοδυτική Γαλλία, μία επίθεση που ενισχύει την ένταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία έχει γίνει στόχος σειράς τζιχανιστικών επιθέσεων τους τελευταίους 18 μήνες.

    Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να μεταβεί αμέσως επι τόπου. Τη διεξαγωγή της έρευνας ανέλαβε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.

    Ενας ιερέας έχασε τη ζωή του και ένας από τους ομήρους βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι δύο δράστες της επίθεσης, αγνώστων κινήτρων, σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας.

    [11] Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής Δημ. Συμπαράταξη και Ποτάμι

    Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο, τάχθηκαν οι εισηγητές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ξεκαθάρισαν ότι θα δηλώσουν «παρών» ενώ κατά τάχθηκαν ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, επανέφερε το αίτημα του κόμματός του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 2002 έως σήμερα, διευκρινίζοντας, ότι, το κόμμα του υπερψηφίζει την πρόταση της ΝΔ.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε ως την καλύτερη περίοδο το διάστημα 2002 - 2004, μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από το 2004 - 2008 ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι με τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της χρέωσε δύο χρόνια καινούργια βάρη στους έλληνες πολίτες και οδήγησε τη χώρα δύο χρόνια πίσω στην οικονομική κατάσταση που ήταν η χώρα το 2014.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και επέρριψε ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές.

    [12] «Έχω συχνές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, γιατί δεν ζητώ τίποτα»

    Τη διαφωνία του με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε αντίθετος και με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

    Είπε πως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι έχει συχνές συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως είπε, δεν ζητά τίποτα και λέει ελεύθερα την άποψή του.

    Σε ό,τι αφορά τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό προτείνοντας να λειτουργήσει το ΕΣΡ και να εξετάσει το θέμα. «Να ψηφίσουμε στη Βουλή και εμείς ως Ένωση Κεντρώων που δεν είχαμε ψηφίσει» είπε.

    [13] Ουδεμία αύξηση του χρέους προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    «Δεν προέκυψε αύξηση του χρέους από την διαπραγμάτευση, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από την διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών «όσοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση, αυτό το κόστος των 86 δισ. ευρώ, εννοούν το συνολικό ποσό του δανείου, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015. Υιοθετούν, δηλαδή, την άποψη ότι ολόκληρο το ποσό της δανειακής σύμβασης αποτελεί νέο χρέος. Τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου κατανέμονται ως εξής:

    - Πενήντα τέσσερα δισ. ευρώ θα πάνε στην αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί νέο χρέος.

    -Εικοσι πέντε δισ. ευρώ είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν. Οπότε, τα υπόλοιπα 20 δισ. [από τα 25 δισ. ευρώ] δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως κόστος της διαπραγμάτευσης εφόσον δεν θα χρησιμοποιηθούν! Αυτό το αναγνωρίζει και ο Γ. Στουρνάρας [Βουλή, 11.07.2016]. Τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν διότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει τις ανάγκες των τραπεζών -μη επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων δανείων", λανθασμένες προβλέψεις για το 2015, κ.λπ.

    - Επτά δισ. ευρώ θα πάνε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου. Σε ένα, δηλαδή, προϋπάρχον διαφορετικό χρέος. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανταλλαγή ενός χρέους προς τους ιδιώτες με ένα άλλο χρέος προς τους δανειστές. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τα, περίπου, 4,5 δισ. ευρώ υπήρχαν από το 2014, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά είναι χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας αύξηση του ΑΕΠ μειώνοντας, συνεπακόλουθα, τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ -εφόσον αυξάνεται ο παρονομαστής ενός κλάσματος, το ίδιο το κλάσμα μειώνεται».

    Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών επικαλούνται μάλιστα και τις αναλύσεις του Βρετανού δημοσιογράφου Χιούγκο Ντίξον, σύμφωνα με τον οποίον, λόγω των ευνοϊκών όρων της δανειακής σύμβασης των 86 δισ. ευρώ πρόκειται ουσιαστικά για απομείωση χρέους και, μάλιστα, της τάξης των 40 δισ.

    «Το ότι δεν προέκυψε αύξηση του χρέους από την διαπραγμάτευση προκύπτει και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το δημόσιο χρέος στις 31.12.2014 ήταν 324 δισ., ενώ στις 31.12.2015 ήταν 321 δισ.

    Τέλος, για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από τη διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Προφανώς δεν είναι για να πανηγυρίζουμε αλλά η μείωση της ανεργίας δεν συνηγορεί σε καμία περίπτωση με καταστροφή της πραγματικής οικονομίας».

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για «διαφυγόντα κέρδη», ύψους 20 δισ. ευρώ, από τη μη επιστροφή στην ανάπτυξη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Θα είχαμε, όμως, 20 δισ. ευρώ ανάπτυξη το 2015 και το 2016, όπως ισχυρίζονται; Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ [άποψη στην οποία ήδη υπάρχει απάντηση παραπάνω], παρότι, όπως είπε, δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να γίνει αυτή η μέτρηση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας το έχει υπολογίσει στα 80 δισ. ευρώ και προσέθεσε άλλα 20 δισ. ευρώ που θα ήταν η ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Πώς προέκυψαν αυτά τα 20 δισ.; Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα είχαμε 2,5% ανάπτυξη το 2015 και 3,5% το 2016 τα όποια αθροίζουν σε 6% του ΑΕΠ. Αρχικά να σημειώσουμε ότι το 6% του ΑΕΠ είναι 10 δισ. ευρώ και όχι 20 δισ. -για να του "βγουν", δηλαδή, τα νούμερα διπλασίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας!... Αλλά ακόμη και αυτά τα 10 δισ. ευρώ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι, βέβαια, προφανές, ότι το οικονομικό έτος 2016 δεν έχει κλείσει ακόμα και άρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό, όμως, σφάλμα του κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι συγκρίνει την πραγματικότητα με τις προβλέψεις για να δείξει πόσο έξω έπεσε η πραγματικότητα. Αν κάναμε και εμείς το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια μεθοδολογία, ότι τα έτη 2011, 2012 και 2013 χάσαμε 33 δισ. ευρώ»

    Βιωσιμότητα του χρέους

    Αναλύοντας τη βιωσιμότητα του χρέους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι «μία τρίτη ανάλυση, την οποία παρουσίασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 11 Ιουλίου 2016, αναφέρει ότι «εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και τη συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015 θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ». Προσπαθεί, δηλαδή, να υποστηρίξει ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 30% του ΑΕΠ, περίπου 54 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια προσθέτει και ποσά από τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ! Στη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους [DSA] του 2015, αναφέρεται ότι, στην προηγούμενη έκθεση, το ελληνικό χρέος ήταν μεν βιώσιμο αλλά ασταθές. Οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο εκθέσεων μπορούν να εξηγηθούν, σε μεγάλο βαθμό, με βάση τις σημαντικές διαφορές στις παραδοχές τους και κυρίως σ' αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, ότι στην έκθεση του 2014 [σελ. 9 και 66] η υπόθεση για τα μακροχρόνια σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πάνω από 4% φτάνοντας το 4,5%. Για πάντα!

    Ακόμη και αν ο Ι. Στουρνάρας εννοεί την έκθεση του 2016, στην οποία φαίνεται μεγάλη διαφορά στο DSA, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάλυση σ' αυτή έχει γίνει με βάση μακροπρόθεσμες προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1.5%! Με άλλα λόγια το περίφημο κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την ανάλυση του 2016, δεν υπάρχει! Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τίποτα άλλο παρά μόνο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις, θέματα για τα οποία διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ ? ΠΑΣΟΚ».

    Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσθέτουν ότι «σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ υπάρχουν δύο "πολιτικές" μεταβλητές που εξαρτώνται από την κυβέρνηση:

    - Τα πρωτογενή πλεονάσματα και

    - Το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων.

    Και οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να προβλεφθούν με σχετική ακρίβεια καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Υπάρχουν, όμως, και δυο "αυτόματες" μεταβλητές που δεν ελέγχει άμεσα η κυβέρνηση και οι προβλέψεις τους είναι, συνήθως, πιο επισφαλείς.

    Είναι:

    - Ο ρυθμός μεγέθυνσης και

    - Το επιτόκιο.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ, μπορούμε να διακρίνουμε ότι στην πρόβλεψη του 2014 το χρέος προς το ΑΕΠ ,το 2020 βρίσκεται στο 128%, ενώ σ' αυτήν του 2015 η πρόβλεψη εκτοξεύεται στο 150%! Για το ίδιο έτος, δηλαδή, το 2020, αυξάνεται κατά 22 μονάδες από τον ίδιο οργανισμό, το ΔΝΤ! Από αυτές τις 22 μονάδες, περίπου οι 8,5 μονάδες οφείλονται στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και, περίπου, 7,5 μονάδες στα μικρότερα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή 16 από τις 22 μονάδες αύξησης του λόγου χρέος/ΑΕΠ οφείλονται σε αλλαγές πολιτικής! Οι υπόλοιπες μονάδες της διαφοράς οφείλονται σε αλλαγές στις αυτόματες μεταβλητές, όπως είναι τα επιτόκια και ο ρυθμός μεγέθυνσης. Αλλά ακόμα και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο κόστος που προήλθε από την διαπραγμάτευση»

    Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζουν, τέλος, την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε συνέντευξή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών, 23.07.2016) στους ισχυρισμούς των Ρέγκλινγκ, Στουρνάρα και Σταϊκούρα περί κόστους 100 ή 86 δισ. ευρώ της πρώτης περιόδου διαπραγμάτευσης: «Και οι τρεις» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «είναι οικονομολόγοι και θα έπρεπε να ήξεραν καλύτερα! Να ήξεραν ότι ένα μέρος του χρέους απλώς ανακυκλώνει το παλιό [και με καλύτερους όρους], ότι το χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κατά 20 δισ. ευρώ λιγότερο από το προβλεπόμενο, και ότι θα το είχαμε αποφύγει αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αξιωθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", και άλλα πολλά. Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσουμε την αριθμητική των Ρέγκλινγκ, Σταϊκούρα και Στουρνάρα, τότε το δημόσιο χρέος σήμερα, από τα 320 δισ. που το παραλάβαμε, θα ήταν 420 δισ., ή αλλιώς, αν η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές του Γενάρη του 2015, σε ένα χρόνο θα είχε μειώσει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και θα το είχαμε φτάσει στα 220 δισ. Οπότε θα είχε δίκιο ο Σόιμπλε που υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση! Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ισχυρισμός πλησιάζουν την πραγματικότητα και με αυτή την έννοια εκθέτουν τους εμπνευστές τους αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 July 2016 - 12:32:33 UTC