Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου με αντιπροσωπεία Συλλόγων Ιμβρίων
  • [02] Ν. Τόσκας για το No Border Camp: Τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές
  • [03] Δέκα εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, δήλωσε ο Απ. Τζιτζικώστας
  • [04] Απόψε οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  • [05] Πόσες και ποιες δράσεις του ΕΣΠΑ πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους
  • [06] Αναστασιάδης - Νετανιάχου: Έργα στον τομέα της ενέργειας, με βάση με το διεθνές δίκαιο
  • [07] Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [08] «Ο ΣΕΒ δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση»
  • [09] Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού σε ξενοδοχείο, στη Βουλιαγμένη
  • [10] Επαναλειτουργεί ο σταθμός του μετρό Γκόλντερς Γκριν στο βόρειο Λονδίνο
  • [11] Ν. Κοτζιάς: Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση στην Τουρκία
  • [12] Τη Δευτέρα οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  • [13] Σε κατάσταση ανάγκης τα Μαστιχοχώρια, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά
  • [14] Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

  • [01] Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου με αντιπροσωπεία Συλλόγων Ιμβρίων

    Αντιπροσωπεία Συλλόγων Ιμβρίων δέχθηκε, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας την σημασία της δράσης και του έργου τους.

    «Ο Σύλλογος Ιμβρίων, ως επικεφαλής, μπορεί να επαίρεται για το έργο το οποίο κάνει, ώστε ο Ελληνισμός και ο Ελληνικός Πολιτισμός γενικότερα να αναβιώσουν στην Ίμβρο. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος εξήρε, επίσης, το γεγονός ότι ξαναλειτουργεί το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην δράση του κ. Καμπουρόπουλου, ο οποίος έχει συμβάλλει -όπως είπε- τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση και κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασίατων εκδηλώσεων, που πρόκειται να οργανώσουν για τα 25 χρόνια Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου. του κ. Βαρθολομαίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατάγεται από την Ίμβρο και είναι πολύ συνδεδεμένος με το νησί.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας Π. Ασανάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή την εποχή προσπαθούμε να αναδείξουμε την Ίμβρο σε μια γέφυρα αλληλογνωριμίας, αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, από τη στιγμή που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον το νησί κατοικείται κατά πλειοψηφία από μουσουλμάνους πολίτες της Τουρκίας και να αποτελέσει ένα εργαστήρι για θετικές πρακτικές.

    [02] Ν. Τόσκας για το No Border Camp: Τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές

    «Νομίζω ότι η αστυνομία κράτησε ψύχραιμη στάση, τη σωστή ισόρροπη στάση και γι αυτό μπράβο της και αυτή τη στιγμή η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήσυχη» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη διοργάνωση «No Border Camp» μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, το προηγούμενο δεκαήμερο.

    «Έφυγαν οι αντιεξουσιαστές, έχουν μείνει ελάχιστοι που φεύγουν σήμερα το πρωί. Επομένως προς τι αυτός ο τεράστιος θόρυβος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που παρέσυραν και άλλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Τόσκας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο» και διευκρίνισε: «Νομίζω ότι τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές φάνηκαν και στην Ξάνθη και στις Καστανιές του Έβρου και στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειάστηκε. Εξάλλου και οι βουλευτές της ΝΔ της Θεσσαλονίκης που ήλθαν στο γραφείο μου, εδώ πίσω από τις κλειστές πόρτες, δε μου ζήτησαν βία, δε μου ζήτησαν επέμβαση, ήθελαν επέμβαση χωρίς βία».

    «Η αστυνομία καταφεύγει πολλές φορές στην καταστολή, αλλά πρέπει να είναι έσχατο μέσο, προέχει η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης» πρόσθεσε ο αν. υπουργός, εξηγώντας ότι «υπήρξαν ελάχιστες ζημιές, υπήρξαν επιπτώσεις, καταρχάς ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε, γι αυτόν τον χώρο έπρεπε να πάρουν άδεια» όμως, «το μεγάλο ζητούμενο ήταν και είναι η κοινωνική ειρήνη».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τόσκας εκτίμησε ότι «η συζήτηση θα προσανατολιστεί στο πώς θα ενισχυθεί η Δημοκρατία, η διαφάνεια, το κοινωνικό κράτος» καθώς «καιρός είναι να ζητηθεί το μεγάλο, η ακόμη μεγαλύτερη εδραίωση της Δημοκρατίας μας, η βελτίωσή της και η βελτίωση και του κοινωνικού κράτους μέσα σε αντίξοες συνθήκες».

    Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στη Λέσβο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, απάντησε: «Οι ροές που είχαμε προχθές και χθες -100 άτομα την κάθε μέρα στη Λέσβο- δεν ήταν τέτοιες, για τις οποίες μπορούμε να πούμε ότι αντιστράφηκαν τα δεδομένα και άρα έχουμε μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, εκτιμούμε τα πράγματα, ακόμη και αυτές τις μικρές ροές και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα στην πορεία».

    Τη συνέντευξη πήραν η Δήμητρα Κεχαγιά και η Σοφία Παπαδοπούλου

    Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

    [03] Δέκα εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, δήλωσε ο Απ. Τζιτζικώστας

    Κονδύλι ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ έχει εξασφαλιστεί μέσα από το νέο ΕΣΠΑ για την ανάπλαση του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Εκεί θα γίνει μια παρέμβαση ύψους 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου, μόλις αποδοθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το στρατόπεδο Παύλου Μελά στον δήμο Παύλου Μελά, σύμφωνα και με την προεκλογική μας δέσμευση την οποία υλοποιούμε και κάνουμε πράξη, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πανέμορφου μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες, στην καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Ανέφερε ακόμη ότι «στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης θα διατεθούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για αστικές αναπλάσεις» και επισήμανε ότι η Περιφέρεια περιμένει από τους δήμους να ξεκινήσουν τις μελέτες τους.

    Για τα οδικά έργα που εκτελούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στην εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στους δρόμους Θεσσαλονίκης - Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε λίγο καιρό, αφού δοθεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα ξεκινήσουν εργασίες στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανίων.

    [04] Απόψε οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

    Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απόψε στις 20:00 στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

    Με την εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, γιαέναν"ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο" πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

    Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι: Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές. Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο τουδημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσηςθεσμών άμεσης δημοκρατίας,τηςενίσχυσης τουκράτους δικαίου,τηςενίσχυσηςτης εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας,τηςκατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών καιτηςπροστασίας της εργασίας.

    Επίσης θα περιλαμβάνονταιθεσμικά αντίβαρα "ώστε να εκλείψουνφαινόμενααυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν τηνπερίοδο του δικομματισμού",καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών,τιςασυλίεςτων βουλευτών,τα κοινοβουλευτικά προνόμια, καιδιασφάλιση τηςδιαφάνειαςστην χρηματοδότηση των κομμάτων.

    Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην αυριανή εκδήλωση, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

    [05] Πόσες και ποιες δράσεις του ΕΣΠΑ πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους

    Στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τα χρήματα που θα κατευθυνθούν στην οικονομία μέχρι το τέλος του έτους αλλά και στον νέο αναπτυξιακό φορέα, αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

    "Για το 2016, στόχος μας είναι να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 6,75 δισ. συνολικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυτό σημαίνει μια απορρόφηση της τάξης του 7% ως ελάχιστο (απόλυτα εφικτό) ετήσιο στόχο δαπανών." Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους.

    Όπως είπε, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει ο β' κύκλος υποβολής προτάσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ, ήδη έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων, ενώ έπεται η δράση για τη δικτύωση των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Σύντομα θα δημοσιευτεί μια επιπλέον δράση για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκεται η προκήρυξη ενός προγράμματος για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, και ενός προγράμματος για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, ενώ θα ενισχυθούν συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

    Ανέφερε επίσης πως μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η πορεία υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι την αντίστοιχη χρονική στιγμή της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Σημείωσε ακόμη, πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μόχλευσης των διαθέσιμων πόρων, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, αλλά και η αναζήτηση νέων πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

    [06] Αναστασιάδης - Νετανιάχου: Έργα στον τομέα της ενέργειας, με βάση με το διεθνές δίκαιο

    Κύπρος και Ισραήλ συμφωνούν ότι τα όποια έργα στον τομέα της ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου ΝίκοςΑναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση τους, συμφώνησαν πως, στο πλαίσιο της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, η επίλυση των διαφορών μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας θα διευκολύνει την υλοποίηση μελλοντικών έργων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

    Συνεπώς, σημειώνεται, το Ισραήλ ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυση των ζητημάτων αυτών.

    Στη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών συζητήθηκε το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Αφροδίτη και Yishai και συμφωνήθηκε ότι τοn Σεπτέμβριο οι δύο υπουργοί Ενέργειας θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τον διάλογο.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επισήμαναν, παράλληλα, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στην κοινή δήλωση σημειώνεται, επίσης,ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών για περιφερειακή σταθερότητα και συμφώνησαν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις πηγές του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

    [07] Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει στο Πρακτορείο FM 104,9 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, καθώς παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των φορολογούμενων ενώ δεν θα χάσουν την απαλλαγή από τον φόρο όσοι έχουν υψηλούς τόκους.

    Παράλληλα ο κ.Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2017.

    Ειδικότερα, όπως επεσήμανε στην διάρκεια συνέντευξής του στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9 ο κ.Αλεξιάδης, μετά από σειρά λαθών που παρατηρήθηκαν στην καταχώριση αγροτεμαχίων αποφασίστηκε τα αγροτεμάχια να μην ληφθούν εφέτος υπόψη σε ό,τι αφορά στην βεβαίωση του συμπληρωματικού φόρου.

    Χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης ανέφερε παράδειγμα πολίτη στα Γρεβενά ο οποίος θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ επειδή αγροτεμάχιό του εμφανιζόταν ως καταχωρηθέν δίπλα στην θάλασσα ενώ ήταν ορεινό.

    "Σε τέτοιες περιπτώσεις, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δεν θα ληφθούν υπόψη τα αγροτεμάχια για τον συμπληρωματικό φόρο", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    Σε ό,τι αφορά στις δόσεις ο κ.Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα είναι από το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι για τον σκοπό αυτό θα κατατεθεί διάταξη προς ψήφιση στην Βουλή.

    [08] «Ο ΣΕΒ δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση»

    «Ο ΣΕΒ, με τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», σχετικά με την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και τις μεταγενέστερες ανακοινώσεις ορισμένων από αυτούς.

    Όπως είπε, «η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ σημαντική, διότι διαμορφώνει τη βάση ενός εθνικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών. Στη δήλωσή τους, μεταξύ άλλων, αποδέχονται ως "καλές πρακτικές" που πρέπει να υιοθετηθούν, μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζητούν την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ελάχιστο μισθό, δηλώνουν καθαρά ότι δεν τίθεται καν θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερες κοινές δηλώσεις τους, επαναλαμβάνουν ότι δεν υφίσταται ανάγκη εισαγωγής λοκ άουτ ή αλλαγής του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ θέτουν εκ νέου επί τάπητος την ανάγκη επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων».

    «Είναι ιδιαίτερα θετική η συνυπογραφή της δήλωσης αυτής και από τον ΣΕΒ. Το γεγονός ότι, μετά την υπογραφή, ακολούθησαν ανακοινώσεις του σε διαφορετικό ύφος προσωπικά δεν με αιφνιδίασε. Είναι προφανές ότι τα ταξικά συμφέροντα των βιομηχάνων δεν είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, παρόλα αυτά, ο ΣΕΒ, με τελική του δήλωση, εμμένει στα από κοινού συμφωνηθέντα και δεν διασπά την εθνική διαπραγματευτική θέση. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η προσπάθεια της κυβέρνησής μας να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα της κοινωνικής Ευρώπης, με την απομόνωση των ακραίων παικτών που επιδιώκουν τα αντίθετα. Ήρθε η ώρα να πάρουν θέση επί του ζητήματος και τα κόμματα, ιδίως η Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο πρόεδρος έχει αρκετές φορές δηλώσει ότι υιοθετεί τις "διαρθρωτικές αλλαγές" που προτείνει το ΔΝΤ».

    [09] Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού σε ξενοδοχείο, στη Βουλιαγμένη

    Αγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό σε πλαϊνή είσοδο ξενοδοχείου στην οδό Λητούς, στη Βουλιαγμένη, ο οποίος εξερράγη στις 05:10. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά μικρής έκτασης, που προκάλεσε ζημιές στην πλαϊνή είσοδο.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [10] Επαναλειτουργεί ο σταθμός του μετρό Γκόλντερς Γκριν στο βόρειο Λονδίνο

    Άνοιξε πάλι ο σταθμός του μετρό Γκόλντερς Γκριν στο βόρειο Λονδίνο, ο οποίος είχε νωρίτερα εκκενωθεί καθώς είχε εντοπιστεί έξω από αυτόν ένα εγκαταλελειμμένο όχημα που θεωρήθηκε ύποπτο.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου, ο σταθμός άνοιξε και πάλι καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το όχημα που είχε εντοπιστεί έξω από τον σταθμό δεν είναι ύποπτο και δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

    «Οι έλεγχοι έδειξαν ότι το όχημα στο Γκόλντερς Γκριν δεν είναι ύποπτο και οι δρόμοι ανοίγουν τώρα και πάλι», ανέφερε η τοπική αστυνομία στο Twitter.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου ανέφερε ότι οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για εγκαταλελειμμένο όχημα κοντά στο σταθμό, που βρίσκεται στην καρδιά της εβραϊκής συνοικίας του Λονδίνου, και ότι προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη του.

    [11] Ν. Κοτζιάς: Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση στην Τουρκία

    Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή. «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

    Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα, και προσέθεσε πως σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι, δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς. Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

    Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς εστίασε στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα πως μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του τουρκικού στρατού από τη Μεγαλόνησο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως αντίθετα αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία και εστία που γεννά πραξικοπηματίες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στον φανατισμό, σε κάθε μορφή φανατισμού, και στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αδιάκοπη. Ως προς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, παρατήρησε ότι το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από μουσουλμάνους πολίτες αυτών των κρατών, επισημαίνοντας πως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία των κρατών-μελών της EE.

    Ειδική μνεία έκανε επίσης, για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ μετά το Brexit, λέγοντας πως οφείλει να λάβει μια θεμελιακή απόφαση: θέλει να εμβαθύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης; Και αν ναι, κατανοεί ότι αυτές πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της περισσότερης δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης; Ότι είναι πια η στιγμή να αποχαιρετήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις πολιτικές μνημονίων; Στην κατεύθυνση αυτή, εκτίμησε πως «αν η ΕΕ συνεχίσει να πορεύεται με τον τρόπο που πορεύεται, μάλλον θα βυθιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις...».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και αν θα πρέπει να επανεξεταστεί, ο κ. Κοτζιάς αφού εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, «εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε πως κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην ΕΕ προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν» σημείωσε καταληκτικά.

    [12] Τη Δευτέρα οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

    Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

    Με την εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτείται η έναρξη ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ορίζοντα -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- την άνοιξη του 2017.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, γιαέναν"ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο" πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

    Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι: Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές. Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο τουδημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσηςθεσμών άμεσης δημοκρατίας,τηςενίσχυσης τουκράτους δικαίου,τηςενίσχυσηςτης εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας,τηςκατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών καιτηςπροστασίας της εργασίας.

    Επίσης θα περιλαμβάνονταιθεσμικά αντίβαρα "ώστε να εκλείψουνφαινόμενααυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν τηνπερίοδο του δικομματισμού",καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών,τιςασυλίεςτων βουλευτών,τα κοινοβουλευτικά προνόμια, καιδιασφάλιση τηςδιαφάνειαςστην χρηματοδότηση των κομμάτων.

    Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην αυριανή εκδήλωση, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα παρουσιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λογική της πρότασης θα κινείται στην εξής κατεύθυνση: εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει ΠτΔ, τότε εκείνος να εκλέγεται από τον λαό. Παράμετρος που επίσης θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ.

    [13] Σε κατάσταση ανάγκης τα Μαστιχοχώρια, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά

    Σκληρή μάχη με τη μεγάλη φωτιά στα Μαστιχοχώρια στη νότια -νοτιοδυτική Χίο δίνουν επίγειες και εναέριες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις έχοντας καταφέρει να ελέγξουν τμήματα του μεγάλου πύρινου μετώπου στον άξονα βορράς-νότος.

    Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της Χίου, όπου είναι σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά.

    Το αίτημα της Περιφέρειας υποβλήθηκε «δεδομένης τη δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο».

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

    Σημειώνεται ότι κάηκαν καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

    [14] Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο, μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι:

    "1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

    2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

    3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

    4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

    5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δηλώνει ο Τρ. Αλεξιάδης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 July 2016 - 10:32:43 UTC