Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η απλή αναλογική καθρεφτίζει τη λαϊκή θέληση» τονίζει η Ρ. Σβίγκου
  • [02] Σε κλίμα ιδίατερης συγκίνησης και νονό τον Π. Καμμένο, η βάπτιση του γιου του υποπλοιάρχου Κ. Πανανά
  • [03] Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο 7χρονος που χτυπήθηκε από λέμβο
  • [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Γέργερη Ηρακλείου
  • [05] «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία», φώναξαν χιλιάδες Τούρκοι στην πλατεία Ταξίμ
  • [06] Διεθνής Αμνηστία: Βασανισμοί στα τουρκικά κέντρα κράτησης μετά το πραξικόπημα
  • [07] Γερμανική αστυνομία: Έγκλημα πάθους το φονικό στο Ρόιτλινγκεν
  • [08] Για ενέργεια και ασφάλεια συζήτησαν Νετανιάχου-Αναστασιάδης
  • [09] ΣΥΡΙΖΑ: Oι εποχές του «δούναι και λαβείν» με τους πλούσιους φοροφυγάδες, παρήλθαν ανεπιστρεπτί»

  • [01] «Η απλή αναλογική καθρεφτίζει τη λαϊκή θέληση» τονίζει η Ρ. Σβίγκου

    «Η απλή αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που καθρεφτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λαϊκή θέληση και αντιπροσώπευση» και που «ανταποκρίνεται πραγματικά στην παρούσα πολιτική κατάσταση», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Η εποχή".

    Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό πρόβλημα, αυτό που πίστευε πάντοτε, αυτό και πράττει» και ότι, αντίθετα, «πρόβλημα έχουν όσοι μόλις πριν από λίγο καιρό παρουσίαζαν προτάσεις σχεδόν πανομοιότυπες με το σημερινό νομοσχέδιο, και τώρα δεν τις ψηφίζουν προφασιζόμενοι διάφορες σαθρές δικαιολογίες». Υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ «φαίνεται ότι επέλεξε για άλλη μια φορά να γίνει παρακολούθημα της ΝΔ». Χαρακτηρίζει αναμενόμενη την καταψήφιση εκ μέρους της ΝΔ και υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χαρίζουν, εκ των πραγμάτων, 50 έδρες στο πρώτο κόμμα», διότι «πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει πρώτη η ΝΔ», για να προσθέσει ότι «εκείνοι που επιζητούν να σκάψουν τον λάκκο των άλλων, μπορεί να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Και θα πέσουν».

    Σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Σβίγκου επισημαίνει ότι θα πρόκειται για συζήτηση που θα διαρκέσει πολύ και δεν θα είναι ερήμην της κοινωνίας. Αναφέρει ότι κατά τη γνώμη της η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε ζητήματα που έχει θέσει η Αριστερά εδώ και χρόνια, όπως η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, η σχέση κράτους και εκκλησίας, η θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών. «Δεν πρέπει να εμμένουμε τόσο στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο στις αρμοδιότητες που θα έχει», προσθέτει, τονίζοντας ότι «το κρίσιμο στοιχείο, αυτό που προσιδιάζει στην παράδοσή της ανανεωτικής Αριστεράς, είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, κάτι που περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και από την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, κι όχι ένα πολιτειακό σύστημα, όπου ο μονοπρόσωπος θεσμός του ΠτΔ θα συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες». «Για όλα αυτά, ο διάλογος, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στα αρμόδια όργανα και στο επικείμενο συνέδριο, τώρα εγκαινιάζεται», αναφέρει.

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο σκηνικό, όπου κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εμμείνει στην τήρηση και την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία». «Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει, «διότι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκτός από τους διεθνείς συσχετισμούς, πέρα και πάνω από αυτούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι, μια ολόκληρη κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».

    Ως προς τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, επισημαίνει ότι η απόφαση για την έκδοση στην Τουρκία βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία θα κρίνει με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το εσωτερικό δίκαιο. «Θα πρέπει, λοιπόν, να τηρηθούν όσα επιτάσσουν το Διεθνές Δίκαιο και οι συγκεκριμένες διεθνείς Συμβάσεις», αναφέρει και προσθέτει ότι «το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και θα πρέπει να τηρούνται από όλους και σε κάθε περίπτωση». «Το αν και κατά πόσον αυτά είναι σεβαστά από την Τουρκία, αυτήν την εποχή, δεν μπορεί παρά να συνεκτιμηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», αναφέρει.

    Η κ. Σβίγκου τονίζει ότι «ανάπτυξη, καθημερινότητα των πολιτών και αριστερές τομές είναι ζητήματα που αλληλοδιαπλέκονται» και σημειώνει ότι «μια ανάπτυξη που διευρύνει την παραγωγική βάση, δημιουργεί μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, που αποτρέπει την μετανάστευση των νέων ανθρώπων, δεν μπορεί παρά να έχει αριστερό πρόσημο». Ως προς το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση στον τομέα της καθημερινότητας, παραπέμπει μεταξύ άλλων στην πρόσβαση για όλους τους πολίτες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα όσα έχουν γίνει και θα γίνουν στο πεδίο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις μεγάλες τομές στον χώρο της παιδείας, οι οποίες θα υλοποιηθούν σύντομα, στα όσα έχουν γίνει στον χώρο των δικαιωμάτων: «Οι μεγάλες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, η ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τι άλλο είναι παρά αριστερές τομές;», επισημαίνει.

    Στο ερώτημα για το ποια είναι τα επίδικα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα επανενεργοποιηθεί το κόμμα και θα ανακτήσει σχέσεις με το κίνημα, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι τα βασικά επίδικα είναι: στρατηγική για την Ευρώπη και την αλλαγή των συσχετισμών, αριστερό πρόγραμμα μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της επιτροπείας, σχέση κόμματος-κυβέρνησης. «Δεν θα συμφωνούσα ότι το κόμμα είναι απενεργοποιημένο, θα έλεγα όμως ότι έχασε τον ρόλο του, έγινε σε πολλές περιπτώσεις παρακολούθημα της κυβέρνησης, υπήρξε όμως και αδύναμο να εκπονήσει μια δική του στρατηγική στους μαζικούς χώρους. Επίσης δεν καταφέραμε συλλογικά να υλοποιήσουμε αυτό που προκρίνουμε σε κάθε συνέδριο ως διακύβευμα, το περίφημο "κόμμα των μελών"», προσθέτει.

    Τέλος, όσον αφορά στα κινήματα, αναφέρει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργό κομμάτι τους, στο προσφυγικό, στην αλληλεγγύη, στα κινήματα πόλης, και πως «αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, όμως, όχι μόνο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά μέσα στην Αριστερά, είναι η υποχώρηση των κινημάτων». «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αναπνέει μέσα από τα κινήματα και τα έχει ανάγκη», σημειώνει.

    [02] Σε κλίμα ιδίατερης συγκίνησης και νονό τον Π. Καμμένο, η βάπτιση του γιου του υποπλοιάρχου Κ. Πανανά

    Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Άρια Ναυπλίου τελέσθηκε, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, η βάπτιση του γιου του υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, όταν το ελικόπτερο ΑΒ-212 στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης συνετρίβη σε απόκρυμνη πλαγιά της Κινάρου, ευρισκόμενο σε διατεταγμένη αποστολή, στο πλαίσιο της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού ΑΣΤΡΑΠΗ 2/2016

    Και το όνομα αυτού Κωνσταντίνος. Ανάδοχος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    «Είμαστε όλοι οικογένειά του, όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, γιατί είναι ένα παιδί το οποίο ανήκει στην Ελλάδα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου, ευχόμενος στη μητέρα και τον αδελφό του υποπλοιάρχου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον μεγάλο χαμό.

    Το αγοράκι γεννήθηκε 12 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα.

    Στη βάπτιση παραβρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.

    Στο δυστύχημα στην απόκρυμνη πλαγιά της Κινάρου έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος οι υποπλοιάρχοι Αναστάσιος Τουλίτσης και Κωνσταντίνς Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

    [03] Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο 7χρονος που χτυπήθηκε από λέμβο

    Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, ο 7χρονος που χτυπήθηκε από λέμβο στην παραλιακή περιοχή Τσιλιβί στη Ζάκυνθο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 7χρονος έχει ήδη υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση και η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί θα περιμένει δύο με τρία 24ωρα προκειμένου να εκτιμήσουν την πορεία της υγείας του, με δεδομένο ότι έχει αναπτυχθεί εγκεφαλικό οίδημα.

    [04] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Γέργερη Ηρακλείου

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε περιοχή της Γέργερης Ηρακλείου πριν πάρει διαστάσεις.

    Στην κατάσβεση της πήραν μέρος τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δέκα άνδρες καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα.

    [05] «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία», φώναξαν χιλιάδες Τούρκοι στην πλατεία Ταξίμ

    «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία»: χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν απόψε στην πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, αλλά επίσης για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την απάντηση της τουρκικής ηγεσίας στην αποτυχημένη απόπειρα με τα εκτεταμένα πογκρόμ κατά του στρατού, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και των μέσων ενημέρωσης.

    Την πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση είχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ομως μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης απόψε οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας.

    «Υπερασπιζόμαστε τον ρεπουμπλικανισμό και τη δημοκρατία», «Η κυριαρχία ανήκει στον λαό χωρίς όρους», «Οχι στο πραξικόπημα, ναι στη δημοκρατία», έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών.

    Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή».

    [06] Διεθνής Αμνηστία: Βασανισμοί στα τουρκικά κέντρα κράτησης μετά το πραξικόπημα

    Η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία» για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

    «Η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατεί ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού , καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων.

    «Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

    Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ορισμένοι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ούτε μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις κατηγορίες που τους αφορούν.

    Δύο δικηγόροι της Άγκυρας έχουν καταγγείλει στην Διεθνή Αμνηστία ότι αξιωματικοί του στρατού έχουν «βιαστεί με γκλομπς» από την αστυνομία.

    Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων να επισκεφθεί «επειγόντως» την Τουρκία για «να εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησης».

    [07] Γερμανική αστυνομία: Έγκλημα πάθους το φονικό στο Ρόιτλινγκεν

    Η γερμανική αστυνομία προσανατολίζεται προς ένα «έγκλημα πάθους» στην υπόθεση της δολοφονίας με ματσέτα μίας γυναίκας από 21χρονο σύρο πρόσφυγα σήμερα στην πόλη Ρόιτλινγκεν της νοτιο-δυτικής Γερμανίας.

    «Οταν ένας άνδρας και μία γυναίκα διαπληκτίζονται, εκκινούμε από την αρχή ότι πρόκειται για ένα έγκλημα πάθους», δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, τη στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο δράστης και το θύμα γνωρίζονταν και εργάζονταν στην ίδια δουλειά.

    [08] Για ενέργεια και ασφάλεια συζήτησαν Νετανιάχου-Αναστασιάδης

    Την πέμπτη συνάντηση τους μέσα σε ένα χρόνο είχαν απόψε στα Ιεροσόλυμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οι δύο ηγέτες είχαν κατ'ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενέργεια, η ασφάλεια, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    [09] ΣΥΡΙΖΑ: Oι εποχές του «δούναι και λαβείν» με τους πλούσιους φοροφυγάδες, παρήλθαν ανεπιστρεπτί»

    «Στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Real, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS, Βrad Βirkenfeld, χαρακτηρίζει τησυγκεκριμένη τράπεζα ως μια "παγκόσμια εγκληματική οργάνωση", η οποία έχει διαπράξει πολλαπλές πράξεις απάτης, υποκλοπής αλληλογραφίας, απάτης τίτλων, φοροδιαφυγής κτλ για πολλές δεκαετίες», επισημαίνει ανακοίνωση τουΓραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με την τράπεζα UBS και τον κ. Σκλαβούνη.

    «Αυτή είναι η τράπεζα για την οποία ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή είναι η τράπεζα του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του ΤΧΣ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Του κ. Σκλαβούνη, ο οποίος ορίστηκε από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και παραμένει, ακόμα και σήμερα, υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Δεν μας προξενεί εντύπωση. Επί δεκαετίες, μια κάστα "ανέγγιχτων", εύπορων, επιχειρηματιών, μπορούσε να διακινεί μαύρο χρήμα και να φοροδιαφεύγει, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είχαν καμιά διάθεση να "ενοχλήσουν" τους φίλους τους».

    «Ο κ. Μητσοτάκης αυταπατάται, θεωρώντας ότι τίποτα δεν άλλαξε, και προδίδει τις σκέψεις του, από τις επιλογές προσώπων που κάνει. Τον πληροφορούμε ότι οι εποχές της ανομίας, του "κουκουλώματος" και του "δούναι και λαβείν" με τους πλούσιους φοροφυγάδες "φίλους", παρήλθαν ανεπιστρεπτί» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 July 2016 - 20:32:37 UTC