Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση στην Τουρκία
  • [02] Κύκλωμα ζημίωνε ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου με εικονικές ασφαλίσεις
  • [03] «Η απλή αναλογική καθρεφτίζει τη λαϊκή θέληση» τονίζει η Ρ. Σβίγκου
  • [04] Σε κλίμα ιδίατερης συγκίνησης και νονό τον Π. Καμμένο, η βάπτιση του γιου του υποπλοιάρχου Κ. Πανανά
  • [05] Ημέρα εθνικού πένθους στο Αφγανιστάν
  • [06] Τουρκία: Συγκέντρωση για τη δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη ενώ συνεχίζονται οι διώξεις
  • [07] Στους 21 αυξήθηκαν οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση του ISIS, στη Βαγδάτη
  • [08] Γερμανία: Μία νεκρή και δύο τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ρόιτλιγκεν

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση στην Τουρκία

    Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις και να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και επισημαίνει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή. «Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», κατέστησε σαφές και υπεραμύνθηκε τη θέση της ΕΕ για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

    Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», προσέθεσε και σημείωσε πως «δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας πως «εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα, και προσέθεσε πως σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι, δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς. Επιπλέον, όπως τόνισε, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

    Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς εστίασε στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα πως μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του τουρκικού στρατού από τη Μεγαλόνησο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης», σημείωσε και συμπλήρωσε πως αντίθετα αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία και εστία που γεννά πραξικοπηματίες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη ενάντια στον φανατισμό, σε κάθε μορφή φανατισμού, και στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αδιάκοπη. Ως προς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, παρατήρησε ότι το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από μουσουλμάνους πολίτες αυτών των κρατών, επισημαίνοντας πως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία των κρατών-μελών της EE.

    Ειδική μνεία έκανε επίσης, για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ μετά το Brexit, λέγοντας πως οφείλει να λάβει μια θεμελιακή απόφαση: θέλει να εμβαθύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης; Και αν ναι, κατανοεί ότι αυτές πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της περισσότερης δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης; Ότι είναι πια η στιγμή να αποχαιρετήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις πολιτικές μνημονίων; Στην κατεύθυνση αυτή, εκτίμησε πως «αν η ΕΕ συνεχίσει να πορεύεται με τον τρόπο που πορεύεται, μάλλον θα βυθιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις...».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και αν θα πρέπει να επανεξεταστεί, ο κ. Κοτζιάς αφού εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, «εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε πως κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην ΕΕ προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η ΕΕ την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν» σημείωσε καταληκτικά.

    [02] Κύκλωμα ζημίωνε ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου με εικονικές ασφαλίσεις

    Κύκλωμα που προέβαινε συστηματικά σε εικονικές ασφαλίσεις ατόμων, ζημιώνοντας ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γυναίκες 36 ετών, που διατηρούν λογιστικό γραφείο σε περιοχή της Αττικής. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προέβαιναν, έναντι χρηματικής αμοιβής, στην εικονική ασφάλιση ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τουλάχιστον από το 2011.

    Οι δύο κατηγορούμενες υπέβαλαν ηλεκτρονικά ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργαζομένων, που δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική εργασία και ζημίωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ασφαλιστικούς φορείς του Δημοσίου, τουλάχιστον κατά 153.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ασφάλισαν εικονικά 157 άτομα. Την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος διευκόλυνε ανθυπαστυνόμος, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος βεβαίωνε ψευδώς το γνήσιο της υπογραφής σε διάφορα έγγραφα, θέτοντας σε αυτά τις σφραγίδες της Υπηρεσίας του.

    Μέσω των εικονικών ασφαλίσεων πολλοί αλλοδαποί κατάφεραν, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα, να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής στη χώρα (εξακριβώθηκαν 47 περιπτώσεις), ενώ σε άλλα περιστατικά ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κατέβαλαν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία περί επιλογής του ασφαλιστικού φορέα. Οι δύο λογίστριες χρησιμοποιούσαν δύο δικές τους επιχειρήσεις, με δραστηριότητα τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων και τήρησης λογιστικών βιβλίων καθώς και τέσσερις άλλες επιχειρήσεις, δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών.

    Οι κατηγορούμενες δρούσαν οργανωμένα και λάμβαναν αυξημένα μέτρα για την απόκρυψη των παράνομων δραστηριοτήτων τους από τις διωκτικές αρχές. Μάλιστα, άλλαζαν συχνά διάφορα στοιχεία των επιχειρήσεων, υποβάλλοντας πλαστές και ψευδείς αναφορές στις αρχές σχετικά με τα στοιχεία επικοινωνίας των ιδιοκτητών, τις έδρες των επιχειρήσεων και την έναρξη ή διακοπή των εργασιών τους.

    Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έντυπα αναγγελίας προσλήψεων, φωτοαντίγραφα διαβατηρίων, ατομικά βιβλιάρια υγείας αλλοδαπών και ανάγλυφα γράμματα και αριθμοί για κατασκευή εντυπωμάτων σφραγίδων.

    Σε βάρος των δύο 36χρονων γυναικών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και τη νόθευσπ, πράξεις τελεσθείσες κατά Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Παράλληλα, σε βάρος του αστυνομικού, που κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση και νόθευση, κινείται η διαδικασία της πειθαρχικής δικαιοδοσίας.

    Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

    [03] «Η απλή αναλογική καθρεφτίζει τη λαϊκή θέληση» τονίζει η Ρ. Σβίγκου

    «Η απλή αναλογική είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που καθρεφτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λαϊκή θέληση και αντιπροσώπευση» και που «ανταποκρίνεται πραγματικά στην παρούσα πολιτική κατάσταση», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Η εποχή".

    Σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό πρόβλημα, αυτό που πίστευε πάντοτε, αυτό και πράττει» και ότι, αντίθετα, «πρόβλημα έχουν όσοι μόλις πριν από λίγο καιρό παρουσίαζαν προτάσεις σχεδόν πανομοιότυπες με το σημερινό νομοσχέδιο, και τώρα δεν τις ψηφίζουν προφασιζόμενοι διάφορες σαθρές δικαιολογίες». Υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ «φαίνεται ότι επέλεξε για άλλη μια φορά να γίνει παρακολούθημα της ΝΔ». Χαρακτηρίζει αναμενόμενη την καταψήφιση εκ μέρους της ΝΔ και υπογραμμίζει πως «το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χαρίζουν, εκ των πραγμάτων, 50 έδρες στο πρώτο κόμμα», διότι «πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές θα βγει πρώτη η ΝΔ», για να προσθέσει ότι «εκείνοι που επιζητούν να σκάψουν τον λάκκο των άλλων, μπορεί να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Και θα πέσουν».

    Σχετικά με την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Σβίγκου επισημαίνει ότι θα πρόκειται για συζήτηση που θα διαρκέσει πολύ και δεν θα είναι ερήμην της κοινωνίας. Αναφέρει ότι κατά τη γνώμη της η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε ζητήματα που έχει θέσει η Αριστερά εδώ και χρόνια, όπως η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, η σχέση κράτους και εκκλησίας, η θεσμοθέτηση λαϊκών δημοψηφισμάτων για κρίσιμης σημασίας ζητήματα, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών. «Δεν πρέπει να εμμένουμε τόσο στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο στις αρμοδιότητες που θα έχει», προσθέτει, τονίζοντας ότι «το κρίσιμο στοιχείο, αυτό που προσιδιάζει στην παράδοσή της ανανεωτικής Αριστεράς, είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, κάτι που περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου και από την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, κι όχι ένα πολιτειακό σύστημα, όπου ο μονοπρόσωπος θεσμός του ΠτΔ θα συγκεντρώνει υπέρμετρες εξουσίες». «Για όλα αυτά, ο διάλογος, τόσο στην κοινωνία, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στα αρμόδια όργανα και στο επικείμενο συνέδριο, τώρα εγκαινιάζεται», αναφέρει.

    Για τις εξελίξεις στην Τουρκία, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο σκηνικό, όπου κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εμμείνει στην τήρηση και την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία». «Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση», τονίζει, «διότι, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι εκτός από τους διεθνείς συσχετισμούς, πέρα και πάνω από αυτούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι, μια ολόκληρη κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».

    Ως προς τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, επισημαίνει ότι η απόφαση για την έκδοση στην Τουρκία βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία θα κρίνει με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το εσωτερικό δίκαιο. «Θα πρέπει, λοιπόν, να τηρηθούν όσα επιτάσσουν το Διεθνές Δίκαιο και οι συγκεκριμένες διεθνείς Συμβάσεις», αναφέρει και προσθέτει ότι «το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και θα πρέπει να τηρούνται από όλους και σε κάθε περίπτωση». «Το αν και κατά πόσον αυτά είναι σεβαστά από την Τουρκία, αυτήν την εποχή, δεν μπορεί παρά να συνεκτιμηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη», αναφέρει.

    Η κ. Σβίγκου τονίζει ότι «ανάπτυξη, καθημερινότητα των πολιτών και αριστερές τομές είναι ζητήματα που αλληλοδιαπλέκονται» και σημειώνει ότι «μια ανάπτυξη που διευρύνει την παραγωγική βάση, δημιουργεί μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς, που αποτρέπει την μετανάστευση των νέων ανθρώπων, δεν μπορεί παρά να έχει αριστερό πρόσημο». Ως προς το έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση στον τομέα της καθημερινότητας, παραπέμπει μεταξύ άλλων στην πρόσβαση για όλους τους πολίτες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα όσα έχουν γίνει και θα γίνουν στο πεδίο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις μεγάλες τομές στον χώρο της παιδείας, οι οποίες θα υλοποιηθούν σύντομα, στα όσα έχουν γίνει στον χώρο των δικαιωμάτων: «Οι μεγάλες αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα, η ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τι άλλο είναι παρά αριστερές τομές;», επισημαίνει.

    Στο ερώτημα για το ποια είναι τα επίδικα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το πώς θα επανενεργοποιηθεί το κόμμα και θα ανακτήσει σχέσεις με το κίνημα, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι τα βασικά επίδικα είναι: στρατηγική για την Ευρώπη και την αλλαγή των συσχετισμών, αριστερό πρόγραμμα μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της επιτροπείας, σχέση κόμματος-κυβέρνησης. «Δεν θα συμφωνούσα ότι το κόμμα είναι απενεργοποιημένο, θα έλεγα όμως ότι έχασε τον ρόλο του, έγινε σε πολλές περιπτώσεις παρακολούθημα της κυβέρνησης, υπήρξε όμως και αδύναμο να εκπονήσει μια δική του στρατηγική στους μαζικούς χώρους. Επίσης δεν καταφέραμε συλλογικά να υλοποιήσουμε αυτό που προκρίνουμε σε κάθε συνέδριο ως διακύβευμα, το περίφημο "κόμμα των μελών"», προσθέτει.

    Τέλος, όσον αφορά στα κινήματα, αναφέρει ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργό κομμάτι τους, στο προσφυγικό, στην αλληλεγγύη, στα κινήματα πόλης, και πως «αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, όμως, όχι μόνο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συνολικά μέσα στην Αριστερά, είναι η υποχώρηση των κινημάτων». «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς αναπνέει μέσα από τα κινήματα και τα έχει ανάγκη», σημειώνει.

    [04] Σε κλίμα ιδίατερης συγκίνησης και νονό τον Π. Καμμένο, η βάπτιση του γιου του υποπλοιάρχου Κ. Πανανά

    Στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Άρια Ναυπλίου τελέσθηκε, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, η βάπτιση του γιου του υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, όταν το ελικόπτερο ΑΒ-212 στο οποίο ήταν συγκυβερνήτης συνετρίβη σε απόκρυμνη πλαγιά της Κινάρου, ευρισκόμενο σε διατεταγμένη αποστολή, στο πλαίσιο της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού ΑΣΤΡΑΠΗ 2/2016

    Και το όνομα αυτού Κωνσταντίνος. Ανάδοχος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

    «Είμαστε όλοι οικογένειά του, όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός, γιατί είναι ένα παιδί το οποίο ανήκει στην Ελλάδα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου, ευχόμενος στη μητέρα και τον αδελφό του υποπλοιάρχου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον μεγάλο χαμό.

    Το αγοράκι γεννήθηκε 12 ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα.

    Στη βάπτιση παραβρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.

    Στο δυστύχημα στην απόκρυμνη πλαγιά της Κινάρου έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος οι υποπλοιάρχοι Αναστάσιος Τουλίτσης και Κωνσταντίνς Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου.

    [05] Ημέρα εθνικού πένθους στο Αφγανιστάν

    Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα στο Αφγανιστάν. Η Καμπούλ θρηνεί και κηδεύει τους νεκρούς της την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που μέχρι χθες περιόριζε τη δράση της στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Ορισμένοι πέρασαν τη νύχτα στον τόπο της επίθεσης, υπό το φως των κεριών. Ξαγρύπνησαν και προσευχήθηκαν ανάμεσα σε μια λίμνη αίματος και τα συντρίμμια από την επίθεση στην πλατεία ΝτεχΜαζάνγκ που μετονομάστηκε σε "πλατεία Μαρτύρων" από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι ως φόρος τιμής στους 80 νεκρούς και τους 213 τραυματίες, μέλη κυρίως της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα.

    Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για μια διαδρομή γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος που αποκλείει την επαρχία Μπαμιάν, προπύργιο των Χαζάρα, επί μακρόν παραμελημένο από την κεντρική κυβέρνηση.

    Μπροστά στο νοσοκομείο Ιστικμπάλ, το πλησιέστερο στον τόπο της επίθεσης, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα από συγγενείς των θυμάτων που ζητούν να ενημερωθούν.

    Στο γειτονικό τζαμί Μαζαρί, οι αρχές έχουν απλώσει μια τεράστια αφγανική σημαία, τη σημαία που μετέφεραν χθες οι διαδηλωτές. Προσωπικά αντικείμενα των νεκρών είναι συγκεντρωμένα στο σημείο αυτό: παπούτσια, ρούχα, σάλια, όλα ματωμένα που περιγράφουν την οδύνη και την απόγνωση, απέναντι στον θάνατο ενός αδελφού, ενός φίλου.

    Η σφαγή αυτή είναι η χειρότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στην Καμπούλ μετά την αμερικανική εισβολή και την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001, και η μεγαλύτερη που έχει διαπράξει το ΙΚ στην πρωτεύουσα αυτή των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.

    Η ένταση παραμένει μεγάλη στο κόσμο που κατηγορεί τους οργανωτές της διαδήλωσης όπως και την αστυνομία για την ανικανότητά τους να εγγυηθούν την ασφάλεια της κινητοποίησης.

    Χθες βράδυ ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής που θα διεξαγάγει "εκτενή" έρευνα για την επίθεση. Δεσμεύτηκε "να εκδικηθεί για τα θύματα τους δράστες της επίθεσης, όπου κι αν βρίσκονται" και "να τιμωρήσει τους ενόχους, εντός ή εκτός της κυβέρνησης".

    Για τις δέκα επόμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε συγκέντρωση ή πορεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

    [06] Τουρκία: Συγκέντρωση για τη δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη ενώ συνεχίζονται οι διώξεις

    Συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, οκτώ ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα καιενώ συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση.

    Το προσκλητήριο για συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη απηύθυνε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό). Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ, ισλαμοσυντηρητικό) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε αυτό το κάλεσμα.

    Ο Ερντογάν απέρριψε ξερά χθες τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την ΕΕ για τις εκκαθαρίσεις που άρχισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από ένα μέρος του στρατού.

    "Δεν τους ακούω"

    Αυτά που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι "δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω", δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

    Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

    Τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί: η Τουρκία, όπου κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, αύξησε σε 30 ημέρες τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και διέλυσε περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς, μεταξύ των οποίων, η προεδρική φρουρά.

    Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ερντογάν, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι "φυλακίζει το μέλλον" της Τουρκίας.

    Ο πρώτος αντίκτυπος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αναφέρεται επίσημα: αύξηση έως 30 ημέρες της προσωρινής κράτησης από τέσσερις που ήταν, ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν... και χθες βράδυ, ένας αξιωματούχος ανακοίνωσε τη σύλληψη του Χαΐλς Χαντσί, ο οποίος χαρακτηρίζεται το "δεξί χέρι" του Γκιουλέν.

    Έκλεισαν 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα... Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τη βούλησή του να ξεριζώσει αυτόν τον "ιό", τον "καρκίνο" που θα μπορούσε να γίνει "μεταστατικός" στους κόλπους των ιδρυμάτων και των θεσμών.

    Βέβαια, η δικαιοσύνη ανακοίνωσε την αποφυλάκιση 1.200 στρατιωτικών, μια πρωτοφανής απόφαση απελευθέρωσης μετά την έναρξη των μαζικών εκκαθαρίσεων που άρχισαν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που στοίχισε τη ζωή 270 ανθρώπων, μεταξύ τους 24 στασιαστές, 179 πολίτες, 62 αστυνομικοί και πέντε στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Ερντογάν.

    Αλλά το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς που "δεν έχει λόγο να υπάρχει". Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

    Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

    Το κίνημα του Γκιουλέν "πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος"

    "Ελάτε εδώ! Ελάτε να δείτε πόσο σοβαρό είναι!", δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ σε αυτούς που ίσως νόμιζαν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος "ήταν απλά ένα παιχνίδι Πόκεμον". Ο Γκιουλέν είναι "πιο επικίνδυνος από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν" και το κίνημά του "πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε.

    Ο υπουργός τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, η οποία σταμάτησε τη ροή των μεταναστών προς την ΕΕ, συνεχίσει να εφαρμόζεται "απρόσκοπτα" και ζήτησε να δοθεί "νέα ώθηση" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Ενόψει της σημερινής διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ, που αναμένεται μαζική, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατέβηκαν χθες βράδυ στους δρόμους κραυγάζοντας το μίσος τους για τον Γκιουλέν, του οποίου ο ανιψιός, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, και ο στενός συνεργάτης Χαΐλς Χαντσί συνελήφθησαν.

    Η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν. Σε ένα τεταμένο κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι το θέμα μιας ενδεχόμενης έκδοσης του Γκιουλέν θα εξεταστεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αποδείξεις που στηρίζουν αυτό το αίτημα έκδοσης θα σταλούν μέσα σε "δέκα ημέρες".

    Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουλουσί Ακάρ, που παρέμεινε πιστός και κρατείτο όμηρος των στρατιωτικών που έκαναν το πραξικόπημα, είχε προταθεί από τους πραξικοπηματίες να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν.

    [07] Στους 21 αυξήθηκαν οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση του ISIS, στη Βαγδάτη

    Ο αριθμός των νεκρών από τη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα στη Βαγδάτη αυξήθηκε στους 21, με τους τραυματίες να είναι τουλάχιστον 35, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, όταν βομβιστής αυτκτονίας ανατινάχθηκε σε σημείο ασφάλειας των αρχών, στο προάστιο Χαντιμίγια.

    [08] Γερμανία: Μία νεκρή και δύο τραυματίες από επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Ρόιτλιγκεν

    Σύρος πρόσφυγας οπλισμένος με ματσέτα συνελήφθη στην πόλη Ρόιτλιγκεν αφού σκότωσε μία γυναίκα και τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους, ανακοίνωσε η αστυνομία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 July 2016 - 16:32:43 UTC