Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια κυβερνητική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
  • [02] Ερώτηση Μητσοτάκη προς Τσίπρα στη Βουλή για «τις αθλιότητες στο ΑΠΘ»
  • [03] «Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους "φίλους εργολάβους" με τους "κουμπάρους εργολάβους"»
  • [04] Ο Ρ. Τ. Ερντογάν καταγγέλλει τις «προκαταλήψεις» της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας
  • [05] Συλλήψεις έπειτα από νέα βίαια επεισόδια βορείως του Παρισιού
  • [06] «Η επίθεση στο Μόναχο δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες»
  • [07] Ο πρίγκιπας Χάρι και ο σερ Έλτον Τζον κατά του AIDS
  • [08] Θαυμαστής του 17χρονου μακελάρη του Βινεντέν ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο
  • [09] Αστυνομία Μονάχου: Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια κυβερνητική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

    Αντίθετος με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά", όμως, τονίζει ότι το «ζήτημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο του προσεχούς φθινοπώρου».

    Ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι «σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια κυβερνητική συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και υπογραμμίζει ότι «η θέσπισή της απλής αναλογικής θα έβαζε δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου το θέμα των ουσιαστικών προγραμματικών συγκλίσεων. Άρα, οι προγραμματικές συγκλίσεις, ως βάση κυβερνητικών συνεργασιών, σε συνδυασμό με τη γνήσια και αντιπροσωπευτική έκφραση των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών, θα οδηγήσουν σε σταθερές κυβερνήσεις».

    Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι «δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η ΔΕΗ, αλλά στο νέο ταμείο αξιοποίησης και μη πώλησης της δημόσιας περιουσίας». «Όσον αφορά στην πορεία δημιουργίας του νέου ΑΔΜΗΕ, που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και κατοχυρώνει με νόμο τη συμμετοχή του 51% του Δημοσίου σε αυτόν, προχωράει με επιτυχία», τονίζει.

    Για την τροπολογία που κατέθεσε για το ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει ότι «μας απασχολεί να προστατεύσουμε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και τα νοικοκυριά από παράλογες αυξήσεις της τάξης του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή έπειτα από τη προτροπή της ΡΑΕ, που έχει την ευθύνη για τις τιμές με βάση το νόμο». Και προσθέτει: «Προστατεύουμε την αγορά φυσικού αερίου, μια και αυξήσεις της τάξης που σας ανέφερα θα οδηγούσαν σε μείωση της ζήτησης, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών. Κατ'ουσίαν, ορθολογικοποιούμε τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών».

    [02] Ερώτηση Μητσοτάκη προς Τσίπρα στη Βουλή για «τις αθλιότητες στο ΑΠΘ»

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας «αθλιότητες που συντελούνται από καταληψίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται να γίνονται ζημιές στο Πανεπιστήμιο και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια από τους καταληψίες, παρά τη δημόσια παρέμβασή του αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας του κόμματός του προς τον αρμόδιο υπουργό.

    Ταυτόχρονα, επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός, διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «ποινικές ευθύνες» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, αν συμφωνεί με τον υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση και αν εγκρίνει εντολή να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ρωτά τον πρωθυπουργό «αν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών».

    Ν. Τόσκας: Η θερινή επικοινωνιακή εκστρατεία της ΝΔ είναι μία επίθεση στο κενό

    Επίθεση στο κενό, έλλειψη στρατηγικής και προτροπή σε μεθόδους ακραίας καταστολής, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, την τακτική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το θέμα της κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν απο λίγο από το γραφείο του κ. Τόσκα, αναφέρεται: «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, αφού βλέπουν ότι δεν υλοποιούνται οι προσδοκίες τους, συνεχίζουν να προτρέπουν σε εφαρμογή των μεθόδων ακραίας καταστολής που τόσα χρόνια εφάρμοσαν και οι οποίες δεν έχουν αποδώσει, ούτε στα Εξάρχεια, ούτε αλλού. Όσες συνδυασμένες επικοινωνιακές ενέργειες κάνουν ωθώντας πανεπιστημιακούς και άλλους κύκλους, οδηγούνται σε αποτυχία λόγω έλλειψης στρατηγικής. Η θερινή τους επικοινωνιακή εκστρατεία είναι μία επίθεση στο κενό. Οι καθημερινές επιτυχίες σε θέματα ασφάλειας (Εξάρχεια, μαφίες, απάτες, φοροδιαφυγή) αποδεικνύουν τη σωστή στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης».

    [03] «Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους "φίλους εργολάβους" με τους "κουμπάρους εργολάβους"»

    «Όχι πάντρεμα μηχανισμών αλλά πολιτική - πολιτική - πολιτική», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην "Εφημερίδα των Συντακτών" σχετικά με τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος που θα περιλαμβάνει όλες τις κεντρώες προοδευτικές δυνάμεις και προσέθεσε: «Αυτό που λείπει είναι μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση. Γι'αυτό λέμε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε μια ελάχιστη οργανωτική συμφωνία στην κορυφή και μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στην κοινωνία. Να πει ο καθένας τις απόψεις του, τις λύσεις που προτείνει για την χώρα και ο κόσμος σε ανοιχτή ψηφοφορία να επιλέξει ηγέτη και θέσεις».

    Ο κ. Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι «είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε. Χωρίς εγωισμούς, χωρίς αρχηγισμούς και χωρίς μηχανισμούς» και προσθέτει: «Εννοώ κάτι εντελώς καινούργιο, δηλαδή, που θα έλκει εκτός από όλους αυτούς που είπατε και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που κρατούν απόσταση από τα σημερινά κόμματα».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών επανέλαβε τη θέση του ότι είναι «ανάγκη να σπάσουμε τις τριγωνικές σχέσεις media- τράπεζες- πολιτικοί» και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση ήθελε να δώσει όλη την εξουσία σε έναν υπουργό της. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τα αποτελέσματα των επιλογών της. Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουμε τους "φίλους εργολάβους" με τους "κουμπάρους εργολάβους"».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών και το χειρισμό του ζητήματος από την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει η ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις». «Και είναι άστοχες οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα περί "γρήγορης έκδοσης". Επιτέλους υπάρχουν και νομικά κείμενα και διεθνείς συμβάσεις. Ας μην παριστάνουμε όλοι τους πλημμελειοδίκες Αλεξανδρούπολης», προσθέτει.

    [04] Ο Ρ. Τ. Ερντογάν καταγγέλλει τις «προκαταλήψεις» της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για την καταστολή που εφαρμόζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορώντας τους ότι συντηρούν "προκαταλήψεις" έναντι της χώρας του, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

    "Όσον αφορά την Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. "Είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα", πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράστηκαν στα γαλλικά από το France 24.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, θέτει τέρμα στις ελπίδες της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    "Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα", απάντησε ο Ερντογάν. "Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό".

    "Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο πολύ υποφέρει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσον αφορά την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων" για τους τούρκους πολίτες, τόνισε ο Ερντογάν εκτιμώντας ότι η χώρα του είναι σε "καλύτερη θέση" από ό,τι οι περισσότερες άλλες που εντάχθηκαν στην Ένωση.

    Στη μεταναστευτική κρίση "ενεργήσαμε ως ασπίδες στην Ευρώπη", "αυτοί έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις τήρησαν", δήλωσε.

    [05] Συλλήψεις έπειτα από νέα βίαια επεισόδια βορείως του Παρισιού

    Δέκα άτομα συνελήφθησαν τη χθεσινή νύχτα σε βόρειο προάστιο του Παρισιού, το οποίο πλήττεται από τη βία μετά το θάνατο, την Τρίτη, ενός νεαρού κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.Αυτή ήταν η τέταρτη συνεχής νύχτα ταραχών στο προάστιο αυτό. Οι δυνάμεις της τάξης αποτέλεσαν τον στόχο πυρών, σύμφωνα με φωτογράφο AFP που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

    Τέσσερις χωροφύλακες "τραυματίστηκαν πολύ ελαφρά", ανακοίνωσε η νομαρχία, η οποία ανέφερε επίσης πως πυρκαγιά σημειώθηκε σε μια εταιρία εμπορίας παλετών, δέκα οχήματα κάηκαν όπως και κάδοι απορριμμάτων.Οι ταραχές επικεντρώθηκαν στο δήμο του Μπομόν-σιρ-Ουάζ, απ' όπου καταγόταν ο 24χρονος Ανταμά Τραορέ που πέθανε την Τρίτη, καθώς στους γειτονικούς δήμους Περσάν και Μπριγιέρ-σιρ-Ουάζ.

    Αστυνομικοί κατέφθασαν το βράδυ για να ενισχύσουν την ήδη ισχυρή δύναμη ασφαλείας που αριθμεί 150 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

    [06] «Η επίθεση στο Μόναχο δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες»

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαυαρία δηλώνει ότι η χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Μόναχο δε συνδέεται με τους πρόσφυγες. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο δράστης είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο, ενώ ήταν μαθητής.Η αστυνομία γνωστοποιεί επίσης, ότι ο δράστης δεν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ δε βρέθηκε κάποια απόδειξη για σχέσεις του, με το Ισλαμικό Κράτος στο δωμάτιο του. Στο δωμάτιο εντοπίστηκε βιβλίο που αναφέρονταν σε μαζικούς πυροβολισμούς.

    Η σκηνή της επίθεση είναι προσβάσιμη και πάλι, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θ' ανοίξουν τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου OLYMPIA.

    Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το δράστη, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την επίθεση. Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν επίσης 300 σφαίρες στο σακίδιο του δράστη.

    Διαβάστε επίσης: Θαυμαστής του 17χρονου μακελάρη του Βινεντέν ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

    [07] Ο πρίγκιπας Χάρι και ο σερ Έλτον Τζον κατά του AIDS

    Ο πρίγκιπας Χάρι ενώνει τις δυνάμεις του με τον σερ Έλτον Τζον για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον ιό του AIDS, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου.

    Μόλις μία εβδομάδα μετά την παρότρυνση του, οι άνθρωποι να κάνουν ελέγχους για τον ιό HIV, μέσω Facebook και της εκστρατείας «Ζήστε το Λονδίνο», ο πρίγκιπας Χάρι βρέθηκε στην πόλη Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο για το AIDS, εκπροσωπώντας το ίδρυμα Sentebale, που έχει ιδρυθεί για την υποστήριξη ορφανών παιδιών που πολλά έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

    Στο συνέδριο, που διήρκησε μία εβδομάδα και ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή, ο πρίγκιπας χρήστηκε πρεσβευτής της νεολαίας για να μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της σωφροσύνης και βρέθηκε μαζί με έναν άλλο μεγάλο υποστηρικτή του αγώνα κατά του AIDS, τον σερ Έλτον Τζον.

    Το βρετανικό δίδυμο ένωσε τις δυνάμεις του και υπέγραψε από κοινού στον τοίχο UNAIDS#ProTESTHIV, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν εξετάσεις για τον ιό.

    «Κάντε το τεστ. Γιατί όχι;», έγραψε στον τοίχο ο πρίγκιπας, υπογράφοντας απλά ως «Χάρι».

    Στη συνέχεια στον τοίχο υπέγραψε και ο Έλτον Τζον. Ακολούθως οι δυο τους συζήτησαν με εκπροσώπους του ιδρύματος Children's Radio, μία οργάνωση που διδάσκει τους νέους της Αφρικής για το πώς μπορούν να γίνουν δημοσιογράφοι.

    [08] Θαυμαστής του 17χρονου μακελάρη του Βινεντέν ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο

    Θαυμαστής του 17χρονου ο οποίος το 2009 είχε σκοτώσει 15 άτομα στο σχολείο του στο Βινεντέν της Στουτγκάρδης φέρεται να ήταν ο 18χρονος Ιρανογερμανός δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» του Μονάχου, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την Αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος μεγάλωσε στην Γερμανία, καθώς οι γονείς του ήρθαν από το Ιράν την δεκαετία του '90, περνούσε πολλές ώρες παίζοντας στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή παιχνίδια που είχαν σχέση με μάχες, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στο σχολείο του.

    Στο μεταξύ από την Αστυνομία έχει γίνει γνωστό ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι ηλικίας 16-21 ετών.

    [09] Αστυνομία Μονάχου: Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα

    H αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κανενός είδους ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα για την πράξη του 18χρονου Ιρανογερμανού Nτάβιντ Σ.

    Το ARD μετέδωσε ότι τα 8 θύματα της χθεσινής ένοπλης επίθεσης είναι ηλικίας 14-21 ετών και μια γυναίκα 45 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 10:32:52 UTC