Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ν. Κοτζιά-Ιω. Κασουλίδη
  • [02] ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης προβλέπουν αναλυτές λόγω του Brexit
  • [03] Eurostat: Στο 176,3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το α' τρίμηνο του 2016
  • [04] ΔΝΤ προς G20: Mε το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
  • [05] Αύριο, ενεργοποιείται η κάρτα αλληλεγγύης
  • [06] Συνάντηση Κοτζιά - Κασουλίδη, με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία

  • [01] Σε εξέλιξη η συνάντηση Ν. Κοτζιά-Ιω. Κασουλίδη

    Την αποφασιστικότητά τους για την άμεση επίλυση του Κυπριακού τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης, σε σύντομη συνομιλία που είχαν λίγο πριν από τη σύσκεψή τους.

    «Και εσείς και εγώ μεγαλώσαμε με το κυπριακό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η ελληνική Δημοκρατία και ειδικότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών νιώθει πάντα μία χαρά και μία ευθύνη όταν έρχεστε στην Αθήνα».

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως προσβλέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία και φιλική σχέση τους, «διότι μπαίνουμε και στα βαθιά νερά ενός θέματος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που έχει πρώτο λόγο η Ελλάδα, σαν απερχόμενη εγγυήτρια δύναμη, που είναι το θέμα της ασφάλειας». «Οριστικά απερχόμενη», παρατήρησε σε αυτό το σημείο ο κ. Κοτζιάς.

    «Αυτό είναι το κύριο θέμα που θα μας απασχολήσει- θα ήθελα να το δούμε μαζί- αλλά μετά έχουμε να μιλήσουμε λίγο για τη γείτονά μας χώρα, με τις εξελίξεις της, πώς τις βλέπετε, πώς τις βλέπουμε», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

    [02] ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης προβλέπουν αναλυτές λόγω του Brexit

    Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018, κυρίως λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, προβλέπουν 51 επαγγελματίες αναλυτές σε έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,4% για το 2017 και το 1,6% για το 2018 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Για φέτος, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%.

    «Με βάση τα αναλυτικά σχόλια των ερωτηθέντων, οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», σημείωσε η ΕΚΤ. Οι αναλυτές, που ενσωμάτωσαν το Brexit στις προβλέψεις τους, εκτίμησαν ότι οι συνέπειές του θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 κατά 0,26 της ποσοστιαίας μονάδας και τον πληθωρισμό κατά 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας. Η επίπτωση στην ανάπτυξη θα επέλθει μέσω μείωσης των καθαρών εξαγωγών στη Βρετανία, που θα περιορισθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της στερλίνας, την αβεβαιότητα για τη φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ και την αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικής αγορές, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα. Η επίπτωση του Brexit στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα είναι, ωστόσο, μικρότερη. Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 1,2% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,8% σε πέντε χρόνια.

    Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της χθες, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μία περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για την επιβράδυνση και την οικονομική επίπτωση του δημοψηφίσματος.

    [03] Eurostat: Στο 176,3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το α' τρίμηνο του 2016

    Στο 176,3% του ΑΕΠ ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

    Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε κατά 5,8%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι επί του 176,3% του ΑΕΠ, το 137,9% είναι δάνεια και το 35,1% άλλοι τίτλοι. Σε απόλυτους αριθμούς, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 309,2 δισ. ευρώ, από 311,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και ακολούθησαν η Ιταλία με 135,4% και η Πορτογαλία με 128,9%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχε η Εσθονία με 9,6%, Λουξεμβούργο με 21,8% και η Βουλγαρία με 30,3%.

    Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρατηρήθηκε αύξηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση στην ευρωζώνη από 90,7% σε 91,7%, ενώ στην ΕΕ των 28 μειώθηκε από 85,3% σε 84,8%.

    [04] ΔΝΤ προς G20: Mε το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

    Με το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη G 20 (την ομάδα των είκοσι μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών), εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της αύριο και μεθαύριο στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας.

    Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που αναμενόταν να αναθεωρηθούν ελαφρά ανοδικά πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, αναθεωρήθηκαν ελαφρά πτωτικά για το 2016 και το 2017, αντανακλώντας τις αναμενόμενες μακροοικονομικές συνέπειες από μία σημαντική αύξηση της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητας. «Αλλά με το Brexit να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρα πιθανό να υπάρξουν πιο αρνητικά αποτελέσματα», σημειώνουν τα στελέχη του Ταμείου.

    Αυτό το πισωγύρισμα, σημειώνεται, συμβαίνει σε ένα περιβάλλον, όπου οι βάσεις της ανάπτυξης είναι ήδη αδύναμες, λόγω ενός συνδυασμού επίμονων και αλληλοσυνδεόμενων δυνάμεων, που περιλαμβάνουν:

    α) Την μετά την κρίση τάση επιβράδυνσης στην αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας, η οποία επιδεινώνεται από τη γήρανση του πληθυσμού,

    β) Το υπερβολικό χρέος στις αναπτυγμένες οικονομίες, την αυξανόμενη μόχλευση των επιχειρήσεων και νησίδες υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας σε αναδυόμενες οικονομίες, που έχουν μείνει από την κρίση και

    γ) Τη μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας μετά την κρίση, λόγω των επίμονα χαμηλών επενδύσεων και της υψηλής ανεργίας.

    [05] Αύριο, ενεργοποιείται η κάρτα αλληλεγγύης

    Αύριο, Σάββατο 23 Ιουλίου 2016, θα ενεργοποιηθεί, για 13η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι δικαιούχοι θα μπορούν από αύριο το πρωί να κάνουν χρήση του ποσού που τους αναλογεί. Το ποσόν που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης, ανέρχεται συνολικά σε 16.654.980 ευρώ και αφορά 148.044 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσόν των 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

    [06] Συνάντηση Κοτζιά - Κασουλίδη, με φόντο τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, συναντάταιο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δύο μέρες πριν από την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στο Ισραήλ, αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, με έμφαση το νέο περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς στη δήλωση του για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Τον κ. Κασουλίδη στην Αθήνα συνοδεύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2016 - 10:32:31 UTC