Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση Βούτση - Μητσοτάκη στη Βουλή
  • [02] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος. Nα ανοίξουμε και τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • [03] Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμφώνησαν Τσίπρας-Λιου
  • [04] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
  • [05] Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου
  • [06] Δημόσιο Ταμείο για τα «κόκκινα δάνεια» προτείνει ο Μάριο Ντράγκι
  • [07] Αναγκαστική προσγείωση στην Κίνα για αεροσκάφος της Β. Κορέας, εξαιτίας φωτιάς
  • [08] «Οιδίπους Τύραννος» στην Επίδαυρο από τον Ρίμας Τούμινας
  • [09] Οι κινηματογραφικές αφίσες της συλλογής HELLAFFI χαρακτηρίστηκαν μνημείο
  • [10] Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.
  • [11] Αναθεωρήθηκε το πολεμικό εγχειρίδιο του αμερικανικού Πενταγώνου

  • [01] Αντιπαράθεση Βούτση - Μητσοτάκη στη Βουλή

    Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε τον λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

    «Επί είκοσι ημέρες διακινείτε μια πολιτική αθλιότητα εναντίον μιας μεγάλης πλειοψηφίας που στηρίζει την απλή αναλογική. Κεντρικά πολιτικά σας στελέχη διακινούν πολιτική αλητεία σε συνεργασία με δημοσιογραφική αλητεία. Έπρεπε να αποδοκιμάσετε», τόνισεο Νίκος Βούτσης, απαντώντας επί προσωπικού στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τηνκυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

    «Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος γνωρίζαμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και η συζήτηση έδειξε ότι η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται με το μέτωπο που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική».

    «Η Βουλή αυτή έχει 300 βουλευτές και από το 2012 ζει μια ιδιότυπη κατάσταση εξαιτίας της ύπαρξης ενός κόμματος, της Χρυσής Αυγής, της οποίας η ηγεσία από ένα σημείο και έπειτα βρίσκεται εγκαλούμενη για ηθική αυτουργία σε σοβαρά εγκλήματα. Έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες και ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού της ψήφου και των 300 βουλευτών» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε:

    «Η Αριστερά, ως άτομα και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του και το ότι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα. Σας προκαλώ, εάν θεωρείτε ότι έχετε επιχειρήματα, να καταθέσετε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής, ή να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η συζήτηση απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις, έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας τα όσα καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως το Μαξίμου διέρρεε αριθμητικά σενάρια συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Ν. Βούτση επιβεβαίωσε αυτά που ο ίδιος είπε, ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

    «Θα περίμενα, κ. πρόεδρε της Βουλής, να υπηρετήσετε το αξίωμά σας με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση. Πόσο μάλλον, που αυτά που είπα επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ρωτώ και εσάς και τον κ. πρωθυπουργό, αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θα ίσχυε - ναι ή όχι; - ο εκλογικός νόμος; Το Μαξίμου διέρρεε αριθμούς συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Τα εννοούσατε ή όχι;».

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάγκη που την κάνει φιλοτιμία η κυβέρνηση: «Να θυμίσω, επειδή ρωτάτε για αυξημένες πλειοψηφίες, τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ότι δεν διεκδικεί να εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Τιμώ και σέβομαι τους αγώνες της Αριστεράς ενάντια στο φασισμό και την δικτατορία. Εγώ έξι μηνών ήμουν πολιτικός κρατούμενος και έχασα έξι χρόνια από τη ζωή μου στην εξορία. Μαθήματα δημοκρατίας, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη δημοκρατία, δεν δέχεται».

    Ανταπαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε πως κατά τη διαδικασία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, είχαν υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

    [02] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος. Nα ανοίξουμε και τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

    Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

    Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως σήμερα, πρέπει όλοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική , την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, και μετά, όπως είπε, μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών - ενώ σημείωσε πως πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε πως «πρέπει να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα καταργεί τις κομματικές ομαδοποιήσεις της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού», ενώ εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτό το Κοινοβούλιο και να υπάρξουν πολύ πιο σταθερές κυβερνήσεις».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, μαζί με τον εκλογικό νόμο «πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου ης Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι ήρθε η ώρα για να μπουν όρια στη θητεία των βουλευτών, «ίσως και να δούμε» είπε, «το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή».

    Κλείνοντας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να κάνουν το πρώτο βήμα ψηφίζοντας τα δύο άρθρα που θα κάνουν τους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τις άλλες αλλαγές».

    [03] Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμφώνησαν Τσίπρας-Λιου

    Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια στην περιοχή», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». «Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». «Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Λιου σημείωσε πως συμφωνεί ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική («now become an actual policy»), που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά. Επίσης, επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά και αυτό είναι κάτι που πάντα πίστευε.

    Με αφορμή την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στη δυτική Ευρώπη και τις συζητήσεις για θέματα μεταξύ ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση των G20 θα επισημάνει τη σημασία που έχει, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουν προσηλωμένες στο να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικών για να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο.

    Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι ανυπομονεί για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ότι ανυπομονεί να εργαστούν μαζί.

    Τζ. Λιου: Στόχος να συμφωνηθεί απομείωση του χρέους πριν από τη λήξη της θητείας Ομπάμα

    Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν.

    Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

    Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

    Αλ. Τσίπρας στο Τwitter: Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή

    «Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

    «Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τονίζει σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.

    Το αμερικάνικο ΥΠΟΙΚ έκανε "retweet" τις αναρτήσεις Τσίπρα για τη συμφωνία που είχαν στη συνάντηση με τον Τζ. Λιου

    Ως ενδεικτική του θετικού κλίματος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζακ Λιου και της μεταξύ τους συμφωνίας ως προς την αναγκαιότητα να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμάται και η κίνηση εκ μέρους του επίσημου λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο Twitter (US Treasury Department) να προχωρήσει σε "retweet" των σχετικών αναρτήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Στις εν λόγω αναρτήσεις του για τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μιας σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να στηριχθεί η οικονομία και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Λιου

    Τζακ Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    Τζακ Λιου: Τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν

    Τσακαλώτος-Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    [04] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

    Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

    Η δήλωση αυτή έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά κι άλλους αξιωματούχους του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος.

    [05] Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία σε παραγωγή πετρελαίου

    Η Ρωσία ξεπέρασε σε παραγωγή πετρελαίου τη Σαουδική Αραβία το Μάιο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Rosstat.«Κατά μέσο όρο, η Ρωσία παρήγαγε 10,46 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ η ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας καταγράφηκε στα 10,24 εκατ. βαρέλια»σημειώνει η Rosstat.

    Η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά τον ίδιο μήνα, καταγράφηκε στα 32,36 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

    Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία το πεντάμηνο Ιανουαρίου -Μαΐου 2016 η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση στους 228,1 εκατ. τόνους.

    [06] Δημόσιο Ταμείο για τα «κόκκινα δάνεια» προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

    Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου το οποίο θα μπορεί να απορροφά κόκκινα δάνεια (public backstop) τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την ευρωζώνη.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι τόσο η δημιουργία του όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

    O ίδιος υποστήριξε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο για την μελλοντική τους κερδοφορία όσο και τη χρηματοδοτική τους ικανότητα.

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είπε, εκτός από τη συνδρομή του εν λόγω Ταμείου, απαιτεί ακόμη συνέπεια από την πλευρά του εποπτικού μηχανισμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία μίας δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Όσον αφορά στο τελευταίο, επισήμανε ότι ήδη έχουν αναληφθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες σε χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως -όπως είπε- δεν είναι επαρκείς.

    [07] Αναγκαστική προσγείωση στην Κίνα για αεροσκάφος της Β. Κορέας, εξαιτίας φωτιάς

    Αεροσκάφος του εθνικού αερομεταφορέα της Βόρειας Κορέας, Air Koryo, που πραγματοποιούσε πτήση από την Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο, έκανε σήμερα αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Σενιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας.

    Η αναγκαστική προσγείωση έγινε επειδή ξέσπασε φωτιά στο αεροσκάφος, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο επιβάτη της πτήσης.

    [08] «Οιδίπους Τύραννος» στην Επίδαυρο από τον Ρίμας Τούμινας

    «Οι περισσότεροι από τους σημερινούς ηγέτες δεν αναγνωρίζουν στον εαυτό τους καμία ενοχή. Τα πάντα εγκρίνονται και επιτρέπονται. 'Ηρθε η ώρα να θυμίσουμε τις έννοιες της αρετής και της τιμής, δύο αξίες που βρίσκονται σε λήθαργο... Κι αυτό επιχειρεί να κάνει η παράσταση μας» λέει ο Ρίμας Τούμινας.

    Το εγχείρημά του στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, μια ελληνορωσική σύμπραξη του φημισμένου θεάτρου Βαχτάνγκοφ της Μόσχας με το Εθνικό Θέατρο, ανεβαίνει στην Επίδαυρο στις 29 και 30 Ιουλίου. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαχτάνγκοφ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την προσέγγιση του στην αρχαία δραματουργία, τον ιστορικό θεατρικό οργανισμό που διευθύνει, αλλά και το μότο του : «Χωρίς Γιορτή δεν υπάρχει Θέατρο».

    Ο Ρίμας Τούμινας νιώθει την αρχαία ελληνική τραγωδία σαν «μία αξεπέραστη, αθάνατη μελωδία» κι ετοιμάζεται να την ...τραγουδήσει. Επέλεξε τον «Οιδίποδα Τύραννο», διότι θεωρεί ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή γι' αυτό το έργο» και εξηγεί :«είναι μια ιστορία για έναν ηγέτη, έναν άνθρωπο αρκετά δυνατό ώστε να δεχθεί την τιμωρία για τις αμαρτίες του: εξορία και φτώχεια έως το τέλος της ζωής του. Ο Οιδίποδας τιμωρεί τον εαυτό του για το έγκλημά του. Είναι σχεδόν απίθανο να βρεις ένα τέτοιο πρόσωπο στις μέρες μας. Οι ηθικές αξίες του ήρωα είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει. Ήρθε η ώρα λοιπόν να τις θυμηθούμε. Ο Οιδίποδας είναι ένας Τιτάνας για τη δύναμη της προσωπικότητας του. Τέτοιοι Τιτάνες υπήρχαν στη γενιά των γονιών μου, όχι πολύ καιρό πριν και όχι μόνο στην αρχαιότητα! 'Ανθρωποι που αναγνώριζαν τα λάθη τους και θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τους εαυτούς τους, αν πίστευαν ότι αυτό ήταν δικαιοσύνη».

    [09] Οι κινηματογραφικές αφίσες της συλλογής HELLAFFI χαρακτηρίστηκαν μνημείο

    Οι ζωγραφισμένες στο χέρι κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες της συλλογής HELLAFFI χαρακτηρίστηκαν χτες, ομόφωνα, μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Πρόκειται για εντυπωσιακές αφίσες, έργα μεγάλων διαστάσεων, με κεντρικό θέμα μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας που ήθελαν να διαφημίσουν. "Η κάλπική λίρα", "Για ποιον χτυπά η καμπάνα", "Η Αλίκη στο ναυτικό", "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας", "Μανταλένα" και "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" είναι λίγες μόνο από τις ταινίες που αποτυπώνονται. Οι δημιουργοί τους (μεταξύ αυτών ο Στέφανος Αλμαλιώτης, ο Γιώργος Βακιρτζής, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Γεράσιμος Τουλιάτος) τις ζωγράφιζαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μέγεθος τόσο μεγάλο όσο η πρόσοψη της κινηματογραφικής αίθουσας.

    Αναλυτικά η συλλογή περιλαμβάνει 193 ζωγραφικά έργα σε καμβά που αποτυπώνουν κινηματογραφικές αφίσες, 24 ακουαρέλες αφισών μικρότερου μεγέθους, περίπου 50 προσχέδια έργων με διάφορα μέσα, 35 λιθογραφικές αναπαραγωγές αφισών και 29 φωτογραφίες. Η πλειονότητα των έργων της συλλογής χρονολογούνται την περίοδο 1950-1975.

    [10] Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων αποφάσισε το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ).

    Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «η απόφαση εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.»

    «Το επίσημο αίτημα συμμετοχής της χώρας μας στην AIIB θα υποβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Αυγούστου, ενώ ως διαπραγματευτής και εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς ορίστηκε ο καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης.»

    «Η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων - στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ασιατικά κράτη, δεκαεπτά χώρες από την Ευρώπη καθώς και κράτη από τις υπόλοιπες ηπείρους - θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσονται στην περιοχή της Ασίας, ή έργα που υλοποιούνται στις υπόλοιπες ηπείρους και βοηθούν τη διασύνδεση αυτών με την Ασία. Ειδικότερα, η ΑΙΙΒ θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα που αναπτύσσουν ελληνικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στην Κίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ασία καθώς και έργα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα από εταιρείες ασιατικών κρατών.»

    [11] Αναθεωρήθηκε το πολεμικό εγχειρίδιο του αμερικανικού Πενταγώνου

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρεί σε αναθεώρηση του πολεμικού εγχειριδίου του, καθώς η προηγούμενη έκδοση επέτρεπε στους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων ν' αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως εν δυνάμει κατασκόπους.Το εγχειρίδιο ήταν το πρώτο και το πιο λεπτομερές, ενώ εκδόθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, περιείχε συγκρίσεις δημοσιογραφικών αντικειμένων με την κατασκοπεία ή την άσκηση άλλων επιθετικών ενεργειών από τον εχθρό.

    Υπό τη λογική αυτή, άφηνε ανοιχτό το περιθώριο κάποιοι από τους δημοσιογράφους να θεωρούνται «εχθρικοί»και «μη προνομιούχοι»υποβιβάζοντας το καθεστώς συμπεριφοράς των στρατιωτικών απέναντί τους, σχεδόν στο επίπεδο των αιχμαλώτων πολέμου.«Η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, μπορεί να ισοδυναμεί με τη συλλογή πληροφοριών ή ακόμη και την άσκηση κατασκοπείας»ανέφερε χαρακτηριστικά μία παράγραφος του εγχειριδίου.

    Υπό τη λογική αυτή, το εγχειρίδιο προκαλούσε σύγχυση μεταξύ της δημοσιογραφικής δράσης-κάλυψης και των μαχητών στο πεδίο μάχης, ενώ οι διοικητές των μονάδων μπορούσαν να συλλάβουν δημοσιογράφους χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.Η αναβαθμισμένη έκδοση του εγχειριδίου περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες το νομικό πλαίσιο της δημοσιογραφικής δράσης και ξεκαθαρίζει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 July 2016 - 6:32:29 UTC