Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση Βούτση- Μητσοτάκη στη Βουλή
  • [02] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος ενώ πρέπει να ανοίξουμε και την συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος
  • [03] Ερντογάν στο "Reuters": Πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος
  • [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία
  • [05] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή

  • [01] Αντιπαράθεση Βούτση- Μητσοτάκη στη Βουλή

    Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

    «Επί είκοσι ημέρες διακινείτε μια πολιτική αθλιότητα εναντίον μιας μεγάλης πλειοψηφίας που στηρίζει την απλή αναλογική. Κεντρικά πολιτικά σας στελέχη διακινούν πολιτική αλητεία σε συνεργασία με δημοσιογραφική αλητεία. Έπρεπε να αποδοκιμάσετε», τόνισεο Νίκος Βούτσης, απαντώντας επί προσωπικού στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τηνκυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

    «Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος γνωρίζαμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και η συζήτηση έδειξε ότι η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται με το μέτωπο που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική».

    «Η Βουλή αυτή έχει 300 βουλευτές και από το 2012 ζει μια ιδιότυπη κατάσταση εξαιτίας της ύπαρξης ενός κόμματος, της Χρυσής Αυγής, της οποίας η ηγεσία από ένα σημείο και έπειτα βρίσκεται εγκαλούμενη για ηθική αυτουργία σε σοβαρά εγκλήματα. Έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες και ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού της ψήφου και των 300 βουλευτών» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε:

    «Η Αριστερά, ως άτομα και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του και το ότι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα. Σας προκαλώ, εάν θεωρείτε ότι έχετε επιχειρήματα, να καταθέσετε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής, ή να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η συζήτηση απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις, έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας τα όσα καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως το Μαξίμου διέρρεε αριθμητικά σενάρια συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Ν. Βούτση επιβεβαίωσε αυτά που ο ίδιος είπε, ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

    «Θα περίμενα, κ. πρόεδρε της Βουλής, να υπηρετήσετε το αξίωμά σας με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση. Πόσο μάλλον, που αυτά που είπα επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ρωτώ και εσάς και τον κ. πρωθυπουργό, αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θα ίσχυε - ναι ή όχι; - ο εκλογικός νόμος; Το Μαξίμου διέρρεε αριθμούς συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Τα εννοούσατε ή όχι;».

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάγκη που την κάνει φιλοτιμία η κυβέρνηση: «Να θυμίσω, επειδή ρωτάτε για αυξημένες πλειοψηφίες, τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ότι δεν διεκδικεί να εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Τιμώ και σέβομαι τους αγώνες της Αριστεράς ενάντια στο φασισμό και την δικτατορία. Εγώ έξι μηνών ήμουν πολιτικός κρατούμενος και έχασα έξι χρόνια από τη ζωή μου στην εξορία. Μαθήματα δημοκρατίας, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη δημοκρατία, δεν δέχεται».

    Ανταπαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε πως κατά τη διαδικασία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, είχαν υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

    [02] Π. Καμμένος: Η απλή αναλογική ο μόνος δρόμος ενώ πρέπει να ανοίξουμε και την συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

    Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

    Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως σήμερα, πρέπει όλοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική , την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, και μετά, όπως είπε, μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών - ενώ σημείωσε πως πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε πως «πρέπει να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που θα καταργεί τις κομματικές ομαδοποιήσεις της αντιπολίτευσης που οδήγησαν στην κατάρρευση του κοινοβουλευτισμού», ενώ εκτίμησε πως «μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις σε αυτό το Κοινοβούλιο και να υπάρξουν πολύ πιο σταθερές κυβερνήσεις».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, μαζί με τον εκλογικό νόμο «πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου ης Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι ήρθε η ώρα για να μπουν όρια στη θητεία των βουλευτών, «ίσως και να δούμε» είπε, «το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή».

    Κλείνοντας, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να κάνουν το πρώτο βήμα ψηφίζοντας τα δύο άρθρα που θα κάνουν τους βουλευτές να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της κομματικής πειθαρχίας και θα ξεκινήσει η συζήτηση και για τις άλλες αλλαγές».

    [03] Ερντογάν στο "Reuters": Πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του υπέπεσαν σε σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις, προτού εκδηλωθεί η απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής στην χώρα και ότι οι ένοπλες δυνάμεις σύντομα θα αναδιαρθρωθούν.

    Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επισήμανε ότι μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος είναι πιθανή ωστόσο δεν θα είναι κάτι το εύκολο, καθώς "βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση".

    "Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και παραλείψεις στις υπηρεσίες μας πληροφοριών, δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρήσουμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Το είπα στον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών" τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

    [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

    Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία σε υψηλούς τόνους στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας τον για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

    «Οδεύετε σε μία βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι? αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς, επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

    Ο νόμος που θα ψηφιστεί σήμερα θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων μετά τις επόμενες εκλογές, που θα ακυρώσουν το σχέδιο για ακυβερνησία». Εξήγησε την θέση του λέγοντας πως «οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον υφιστάμενο νόμο» για να πει στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι «μετά θα ανοίξουμε την συζήτηση για εκλογικό νόμο που θα αποτελεί πραγματική τομή - και εκεί θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Η ΝΔ θα επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες και όχι ετερόκλητες συμμαχίες όπως η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

    Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς «απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία» και «θέλουμε ένα σύστημα που να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Ποτέ η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσει κομματικά οφέλη. Με την απλή αναλογική ο σχηματισμός κυβέρνησης εκφυλίζεται σε ένα αλισβερίσι εκβιασμών, και κάποιοι θα ράψουν κοστούμι ρυθμιστή».

    Η πρόθεση του πρωθυπουργού για την απλή αναλογική είναι «ιδιοτελής ατεκμηρίωτη και ανιστόρητη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί δεν αλλάξατε το νόμο στην πρώτη θητεία σας; Γιατί πήγατε στις εκλογές με το μπόνους;» Κυνικός τυχοδιωκτισμός και πολιτικός αμοραλισμός και όχι ιδεολογία είναι το κίνητρο του κ. Τσίπρα, ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης εξαντλείται στο μπόνους και στην ψήφο στους δεκαεπτάρηδες και αφήνει απέξω μεγάλα θέματα όπως το σπάσιμο των Περιφερειών. «Γιατί δεν συμφωνείτε κ. Τσίπρα στο αυτονότητο;» ρώτησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Γιατί δεν συμφωνείτε με την πρόταση που έχουμε καταθέσει για την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού; Γιατί δεν το κάνετε σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν το κάνετε: γιατί δεν σας βολεύει, γιατί είσαστε η επιτομή του κομματικού καιροσκοπισμού και του πολιτικού αμοραλισμού».

    Είπε ακόμη ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα θέματα της οικονομίας, που είναι δυσάρεστα για την κυβέρνηση. «Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθήσει σαν τοξικό νέφος επάνω από την χώρα, σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα ακούγεται σαν υπεκφυγή, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δυστυχώς η κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο παίζει με τους θεσμούς. Πέρυσι είχαμε το δημοψήφισμα-παρωδία, ακολούθησαν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη και τώρα έρχεται και η πρόταση για την απλή αναλογική. Θυμίζετε εκείνον που πριν εγκαταλείψει την εξουσία, βάζει μία βόμβα στα θεμέλια».

    Αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του Συντάγματος που θα ανοίξει η κυβέρνηση: «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος, αλλά οι αρμοδιότητές του και η αποσύνδεση του τρόπου εκλογής από την διάλυση της Βουλής» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι οι πολίτες που με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές θα δώσουν και το περιεχόμενο της αναθεώρησης αυτής, επιλέγοντας μαζί με τη κυβέρνηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ.

    Κλείνοντας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για τη σημερινή διαδικασία, πως «η κυβέρνηση θα υποστεί μία δεινή κοινοβουλευτική ήττα, γιατί δεν συγκεντρώνει τους 200 βουλευτές και δεν θα τους συγκέντρωνε ούτε όταν χάιδευε την Χρυσή Αυγή. Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Θα είναι αυτή μία καλή εξέλιξη - όχι για τη ΝΔ, αλλά για τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και όχι ακυβερνησία, χρειάζεται δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστή. Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για να υλοποιούνται αποφάσεις, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και ανασφάλεια»

    «Πώς θα ληφθούν αποφάσεις από μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία σε μία γεωπολιτική κρίση;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους».

    [05] Εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την επόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική Επιτροπή

    Με ιδιοκτήτες ή εκπροσώπους τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης θα συνεχίσει τις εργασίες της από την επόμενη εβδομάδα, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και μμε.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές επιστολές και έχει ήδη απαντήσει θετικά ο ιδιοκτήτης του SKY Γιάννης Αλαφούζος, για να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιουλίου.

    Επιστολές έχουν αποσταλεί επίσης προς τον ιδιοκτήτη της εταιρίας «Πήγασος», Φώτη Μπόμπολα για τις 2 Αυγούστου, και τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού "ALPHA" Δημήτρη Κοντομηνά για τις 4 του ίδιου μήνα.

    Κατά την σημερινή κατάθεση του, ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ, Δημήτρης Μηλιάκος, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι για όλα τα δάνεια τα οποία χορήγησε η τράπεζα του προς τα κόμματα, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 22:32:28 UTC