Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η αγορά του ΟΛΠ από την Cosco του 67% προσελκύει και άλλες επενδύσεις»
  • [02] Τζακ Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
  • [03] Τουριστικές επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
  • [04] EE: Τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν ο Ερντογάν μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό αυταρχικό κράτος

  • [01] «Η αγορά του ΟΛΠ από την Cosco του 67% προσελκύει και άλλες επενδύσεις»

    Η αγορά από την κινεζική Cosco του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) προσελκύει και άλλους ξένους επενδυτές στον τομέα μεταφορών της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή, αναφορικά με τις μεταφορές, της Κίνας, η οποία θέλει ένα άνοιγμα στη Δύση και βλέπει την Ελλάδα ως γέφυρα», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας: «Οι μεταφορές είναι ανταγωνιστικός τομέας και η κινεζική παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά δημιουργεί την ανάγκη και σε άλλους να έχουν παρουσία στην Ελλάδα».

    Οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Ενδιαφέρον για το πακέτο αυτό έχουν εκφράσει εταιρείες από το Ντουμπάι, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία και ιδιαίτερα τη Ρωσία, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήταν βασικό στοιχείο και των τριών προγραμμάτων βοήθειας της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα αναμένει να επιτύχει τον στόχο του 2016 για έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, με τον στόχο για έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018 να είναι εφικτός, αναφέρει το δημοσίευμα. «Εάν κρίνουμε από φέτος, το Ταμείο και το πρόγραμμά του ήταν το βασικό στοιχείο για να γίνει πιο θετική η στάση των πιστωτών», δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι δημιούργησε ένα ευνοϊκό περιβάλλον και βοήθησε τη θέση της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους εταίρους της.

    [02] Τζακ Λιου: Πρέπει να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

    Συγκεκριμένα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση, ο κ.Λιού επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.

    Όπως σημείωσε ο κ. Λιου, "βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος". Όπως τόνισε, "πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας". Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους".

    Όπως πρόσθεσε ο κ.Τσακαλώτος, με τον κ. Λιου"συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα" ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ.Λιού θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης "ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους".

    [03] Τουριστικές επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

    Ενδεικτικές της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα είναι οι μεγάλες επενδύσεις που αξιολογήθηκαν από την Enterprise Greece, στον τομέα του τουρισμού.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο άμεσες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού που αξιολογήθηκαν από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ) και εντάχθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων.

    Οι επενδύσεις αφορούν δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και παραθεριστική κατοικία, εκ των οποίων το πρώτο είναι στην Εύβοια (δήμος Καρύστου) και το δεύτερο στην Κρήτη (δήμος Αγ. Νικολάου), συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

    Τα δύο έργα προβλέπεται να δημιουργήσουν περίπου 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσες.

    Παράλληλα, οι δύο επενδυτές, αραβικών και ρωσικών συμφερόντων, έχουν δεσμευθεί να παράσχουν προσυμφωνημένα και μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών τοπικών επιχειρήσεων, εργατικού δυναμικού της περιοχής και προμήθεια τοπικών προϊόντων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    «Στο πλαίσιο αυτό, νέα επενδυτικά σχέδια στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη χώρα αξιολογούνται από τον Οργανισμό Enterprise Greece, καθώς οι επενδύσεις λειτουργούν θετικά και ως προπομποί για την προσέλκυση και άλλων σημαντικών ξένων άμεσων επενδύσεων», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

    Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε άλλη μία σημαντική επένδυση στη Χίο, ύψους 100 εκατομμυρίων Ευρώ, που συνολικά αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν εμπλουτίζοντάς το με νέες υπηρεσίες και εφαρμόζοντας διεθνούς κύριους βέλτιστες πρακτικές και οικολογικά πρότυπα κατασκευής και διαχείρισης. Από τις επενδύσεις αυτές επιτυγχάνεται εισροή ξένων κεφαλαίων κατά την περίοδο της αρχικής επένδυσης και ξένου συναλλάγματος κατά την περίοδο της λειτουργίας, ενώ προκύπτουν και σημαντικά δημόσια έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους που θα προκύψουν.

    [04] EE: Τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν ο Ερντογάν μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό αυταρχικό κράτος

    Τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία «βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

    Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επέκρινε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Αγκυρα. Το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας και αυτή εξαρτάται ουσιωδώς από την Ε.Ε. η οποία πρέπει να θέσει την εξάρτηση αυτή σε πρώτο πλάνο. Ο Ερντογάν τραυματίζει με τη συμπεριφορά του όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του. "Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου".

    Για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής στην Τουρκία ο Ελμαρ Μπροκ είπε ότι αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει την χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Το να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μεν νόμιμο, όπως γίνεται και στη Γαλλία, αλλά «το θέμα είναι πως θα το χρησιμοποιεί κανείς. Το γεγονός ότι λίγες μόνον ώρες μετά το πραξικόπημα υπάρχει μία λίστα με 3000 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολύθηκαν, όπως επίσης και η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και οι απειλές κατά δημοσιογράφων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, η οποία οδηγεί μακριά από την Ευρώπη», τόνισε ο Μπροκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 10:32:26 UTC