Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικοί κύκλοι: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ας αποφασίσουν αν θ' ανοίξουν το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας
  • [02] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς
  • [03] Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής: Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει
  • [04] Συνεχίζονται οι «ενέσεις οικονομικής ρευστότητας» από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας
  • [05] Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [06] Συνεχίστηκαν, για δεύτερη νύχτα, τα επεισόδια βορείως του Παρισιού
  • [07] «Η μέθοδος του Κ.Π. Καβάφη», κείμενα ερμηνείας
  • [08] Η «Κάρμεν» στο Ηρώδειο, από τη Λυρική
  • [09] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο
  • [10] Τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία
  • [11] Τουλάχιστον 14 νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κίνα

  • [01] Κυβερνητικοί κύκλοι: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ας αποφασίσουν αν θ' ανοίξουν το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας

    Από την στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος.

    Ορισμένα από τα αδιανόητα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια αυτή είναι ότι «η κυβέρνηση επιστρατεύει για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων την Χρυσή Αυγή» καθώς επίσης και ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας πως «τα προσχήματα τελείωσαν».

    Υπενθυμίζουν πως σε ότι αφορά το θέμα των νεοναζί, ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε επί λέξει:

    «..Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό».

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για εκλογικό σύστημα, «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες». Στην ομιλία της στην Συνδιάσκεψη εκείνη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, είχε μιλήσει για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα», ενώ μόλις πριν ένα χρόνο (2/6/2105), το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Σήμερα ? σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι - το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο, ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση.

    Συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο

    Ταυτόχρονη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «καιροσκοπισμό και αδημονία».Συνεχίζοντας κατηγόρησε το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ότι «δεν υπερασπίστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου όταν κάποιοι όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης τον καθύβριζαν», ενώ επανέλαβε πως όταν το 1990 το ΠΑΣΟΚ έφερε την απλή αναλογική, «η Αριστερά δεν την ψήφισε δεν έκανε την υπέρβασή της και δεν κέρδισε».

    Έντονη κριτική στην Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε στην "συντηρητική παράταξη" ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ ενισχυμένης αναλογικής και αναφέρθηκε στο "τριφασικό εκλογικό σύστημα" το οποίο είχε εφαρμόσει η ΕΡΕ το 1956 με αποτέλεσμα, ενώ είχε το 47% των ψήφων να καταλάβει το 55% των εδρών.

    Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο για το χτύπημα στις δομές της διαπλοκής και με την έννοια αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

    «Από αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα, γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια.Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι σταθερή στην θέση της για ενισχυμένη αναλογική γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνησιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητες, και ότι προτείνει ένα παράλογο εκλογικό σύστημα που είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.

    «Πιστεύετε πως εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή που προβλέπεται στο σ/ν για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι εάν, για παράδειγμα, μείνουν έξω από τη Βουλή πέντε κόμματα με 2,8% σημαίνει ότι με όρους απλής αναλογικής θα μείνει εκτός Βουλής η κομματική προτίμηση του 14% όσων έχουν ψηφίσει.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι' αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

    Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης στην ομιλία του στην Ολομέλεια.

    «Αύριο ψηφίζουμε για εκλογικό νόμο, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή της αναποτελεσματικής κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ» ανέφερε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΜΑΡ), ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο.

    "Πλήρη νόθευση" της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιος Καρράς.

    Για «μόνιμη πολιτική ασάφεια στη χώρα» έκανε λόγο στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, Χάρης Θεοχάρης.

    [02] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς

    Την απόφασή του να μησυμμετάσχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας, κατά τη διάρκεια τηςσυνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη, απευθυνόμενος στα μέλη, ανέφερε: «Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991, με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μία σημαντική σε μέγεθος τράπεζα, με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά».

    «Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά, κυρίως, οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή. Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα, ήδη, από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα, ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το ΔΣ της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του ΔΣ, αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το ΔΣ της Τράπεζας» πρόσθεσε ο κ. Σάλλας.

    Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και επί 25 χρόνια πρόεδρος.

    Προσωρινή πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ηκαθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, να μην συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    «Τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας βασικό κριτήριο για την λειτουργία της τράπεζας Πειραιώς»

    Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του Μ. Σάλλα

    [03] Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής: Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει

    «Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του δεύτερου τριμήνου του 2016 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την ελληνική οικονομία. Οι συντάκτες της έκθεσης, στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου μνημονίου».

    Επισημαίνουν, όμως, ότι εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016. «Πρόκειται για αποφάσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις», τονίζουν. Όπως αναφέρουν, «οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», εννοώντας τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

    [04] Συνεχίζονται οι «ενέσεις οικονομικής ρευστότητας» από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

    Συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι «ενέσεις οικονομικής ρευστότητας»της κεντρικής κινεζικής τράπεζας στην πραγματική οικονομία.Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διέθεσε σήμερα κεφάλαια 4,49 δισ. δολαρίων για την αγορά ρέπος επταήμερης διάρκειας.Μέσω της διαδικασίας αυτής, η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρεόγραφα τραπεζών υπό τον όρο ότι θα τα πωλήσει πίσω στις τράπεζες. Η απόδοση έχει προσδιοριστεί στο 2,25% και διατηρείται σταθερή.

    Η εφαρμογή του μέτρου στοχεύει στην αντιμετώπιση των πιέσεων οικονομικής ρευστότητας που δέχεται η κινεζική οικονομία, διασφαλίζοντας τα απαραίτητα επίπεδα οικονομικής ρευστότητας στις τράπεζες.

    [05] Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με βασικό θέμα την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, που είδαμε για πρώτη φορά σε ζωντανή σύνδεση, κυκλοφορεί σήμερα το Πρακτορείο.

    Λίγες ώρες μετά τα δραματικά γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά και λίγο πριν πάει στο τυπογραφείο το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιχάλης Ψύλος γράφει, μεταξύ άλλων, στην ανάλυσή του ότι «ο Ερντογάν κατόρθωσε να κινητοποιήσει χιλιάδες οπαδούς του που βγήκαν στους δρόμους για να εναντιωθούν στους στασιαστές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μια λαϊκή, κοινωνική βάση που τον στηρίζει, καθώς από το 2002 που βρίσκεται στην εξουσία προσπάθησε να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού».

    Επίσης, στο Πρακτορείο, υπάρχει θέμα για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας, με 84 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, από τον Ισλαμικό Στρατό με τίτλο «ο τρόμος έφτασε στην Κυανή Ακτή».

    Ο Ερντογάν, η ιστορία και οι Κεμαλιστές

    Του Μιχάλη Ψύλου

    Απέτυχε παταγωδώς η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόπειρα πνίγηκε στο αίμα καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που κράτησαν σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο. Οι πιστές στον Ερντογάν δυνάμεις συνέλαβαν κάπου 3.000 στασιαστές στρατιωτικούς -ανάμεσά τους πέντε στρατηγούς και 29 συνταγματάρχες, οι οποίοι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ήταν οπαδοί του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

    Ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έσπευσε μάλιστα να διαβεβαιώσει ότι για την Τουρκία έχει «κλείσει το κεφάλαιο των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά».

    Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται να γλύτωσε τον θάνατο, καθώς το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στη Μαρμαρίδα βομβαρδίστηκε λίγο μετά την αναχώρησή του, έκανε λόγο για μια «πράξη εσχάτης προδοσίας». Διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. «Η Τουρκία δεν είναι πια η παλιά Τουρκία» είπε ο Ερντογάν και προειδοποίησε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα είναι ένας λόγος για να υπάρξει κάθαρση στις τάξεις του στρατού.

    Οι λόγοι που το πραξικόπημα απέτυχε είναι πολλοί. Δύο είναι όμως οι κυρίαρχοι, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές:

    Πρώτον, γιατί ο Ερντογάν κατόρθωσε να κινητοποιήσει χιλιάδες οπαδούς του που βγήκαν στους δρόμους για να εναντιωθούν στους στασιαστές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μια λαϊκή, κοινωνική βάση που τον στηρίζει καθώς από το 2002 που βρίσκεται στην εξουσία προσπάθησε να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού.

    Δεύτερον, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αξιοποιήσει το «τεχνολογικό όπλο» που τόσο μισούσε: τo Ιντερνετ και τα social media, αφού χρησιμοποίησε το smart phone του και μέσω face time έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη προκειμένου να αποδείξει κατ αρχήν ότι ζει και δεύτερον ότι βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όταν πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

    Η Τουρκία των πραξικοπημάτων

    Το νέο στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε στόχο την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου ηγέτη της Τουρκίας -το 5ο από το 1960- έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα στρατιωτικών στάσεων που έχουν σημαδέψει τη νεώτερη ιστορία της γείτονος. Το 1960 ο στρατός ανέτρεψε και οδήγησε στην αγχόνη τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές. Το 1970, ήταν αρκετή μια απλή διακήρυξη για να ανατραπεί η τότε κυβέρνηση, αλλά το 1980 ο στρατηγός Κενάν Εβρέν ανέτρεψε με τη βία την κυβέρνηση και έστειλε στη φυλακή εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς, συνδικαλιστές και διανοούμενους. Το 1997, με αναίμακτη παρέμβαση του στρατού ανατράπηκε επίσης ο μέντορας του Ερντογάν, Νετσμετίν Ερμπακάν που είχε αποπειραθεί για πρώτη φορά να επιβάλει μια ισλαμική εξουσία.

    Αυτή τη φορά στόχος του στρατού ήταν ο, κατά τα φαινόμενα, μακροβιότερος ηγέτης της χώρας, καθώς ο Ερντογάν βρίσκεται ήδη 14 χρόνια στο τιμόνι της 'Αγκυρας και φιλοδοξεί να παραμείνει ως το 2023 όταν η Τουρκία θα γιορτάζει τα 100 χρόνια της μετα-Οθωμανικής ιστορίας της. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ παρέμεινε στην εξουσία 15 χρόνια.

    «Μετά την αποτυχημένη απόπειρα μάλιστα ο στρατός αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ως θεσμός, ενώ ο Ερντογάν βγαίνει πολύ περισσότερο ενισχυμένος». Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, «δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί εν αντιθέσει με τα προηγούμενα πραξικοπήματα, αυτή τη φορά τα πράγματα γίνονταν σε βάρος ενός ηγέτη που ήταν λαοφιλής».

    Το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν -ο επονομαζόμενος και «Σουλτάνος»- είχε κατορθώσει με την πολιτική του πάντως να στρέψει εναντίον του σχεδόν όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη Ρωσία και τη Γερμανία. «Η Τουρκία, πέρα από τη στρατηγική της σημασία, πέραν του ότι είναι μία μεγάλη μουσουλμανική χώρα των περίπου 80 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μίας περιοχής που βρίθει αβεβαιοτήτων και αποσταθεροποιήσεων. Αν και η Τουρκία έπεφτε σε μία κατάσταση αστάθειας, αυτό θα είχε για τη διεθνή τάξη πάρα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Ένας βασικός λόγος που έσπευσαν όλοι να προσφέρουν στον Ερντογάν τη στήριξή τους, πέραν του ότι είναι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και ας μην είναι δημοκρατική στη φύση της, ήταν αυτός» εξήγησε ο καθηγητής Κ.Φίλης.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος στο Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικών Ερευνών, Φρανσουά Ασμπούργκ υποστηρίζει ότι με τα χέρια του Ερντογάν λυμένα πλέον θα ενισχυθούν «οι αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταστραφεί η εικόνα της Τουρκίας ως μια σύγχρονη χώρα, θα υποχωρήσουν οι ξένες επενδύσεις και θα καταρρεύσει ο τουρισμός».

    Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επί ηγεσίας Ερντογάν στη γείτονα ουδεμία μεγάλη κρίση βιώσαμε, σε αντίθεση με τους Κεμαλιστές προκατόχους του που δε δίστασαν να μας φέρουν στα πρόθυρα πολέμου είτε με το περίφημο ερευνητικό σκάφος «Χόρα», είτε με το Πίρι Ρέις, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και φυσικά την κρίση των Ιμίων...

    [06] Συνεχίστηκαν, για δεύτερη νύχτα, τα επεισόδια βορείως του Παρισιού

    Εξαγριωμένοι νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας κι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα σε περιοχή βορείως του Παρισιού στη διάρκεια της νύχτας, μετά το θάνατο ενός νεαρού στα χέρια της αστυνομίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα βίας, με τη συμμετοχή 200 διαδηλωτών στην περιοχή Val d'Oise σε απόσταση 40 χλμ., βορείως του Παρισιού. Στη διάρκεια των ταραχών έγιναν εννέα συλλήψεις, ενώ κινητοποιήθηκαν 180 αστυνομικοί.

    Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν 15 αυτοκίνητα και δεκάδες κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν βόμβες μολότοφ σε παιδικό σταθμό και στο τοπικό δημαρχείο.Οι τοπικές αστυνομικές αρχές δενδιασυνδέουν τα επεισόδια αυτά με την αιματηρή επίθεση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νίκαια.Από τα επεισόδια που έγιναν τις δύο προηγούμενες νύχτες δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ το Παρίσι είχε βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλων ταραχών το 2005, μετά το θάνατο νεαρών που έπαθαν ηλεκτροπληξία όταν είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία, σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    [07] «Η μέθοδος του Κ.Π. Καβάφη», κείμενα ερμηνείας

    Τι νόημα έχει ένα ακόμη βιβλίο για τον Καβάφη; Με αυτό το ερώτημα στον πρόλογο του βιβλίου των 119 σελίδων, με τίτλο «Η μέθοδος του Κ.Π. Καβάφη», ξεκινάει ο Γιώργος Βαρθαλίτης τη συνάθροιση των κειμένων του για τον αιώνιο Αλεξανδρινό.

    Πρόκειται για διεισδυτικά σημειώματα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, αλλά και νέα αδημοσίευτα που συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση του οίκου Γκούτενμπεργκ.

    Ο μελετητής, γεννημένος το 1972 στην Κόρινθο, με σπουδές φιλολογίας στην Αθήνα και τη Χαϊδελβέργη, ποιητής και δοκιμιογράφος, απαντάει ότι προσπάθησε να φωτίσει το έργο του Καβάφη, συσχετίζοντάς το με τη λογοτεχνία της εποχής του. Εξηγεί ότι επιχειρεί να αφουγκραστεί τη μυστική συνομιλία των λογοτεχνημάτων που έχουν γεννηθεί σε μια κοινή ατμόσφαιρα και κυρίως ερευνώντας ορισμένους κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς όπως είναι ο Φλωμπέρ και ο Σικελιανός.

    Τα κείμενα αφορούν τον Καβάφη και τη νέα ιστοριογραφία, την ηθοποιία και την ιστορική του φαντασία, τις τρεις εποχές της Αλεξάνδρειας, τη θεωρία περί κάλλους, τον συμβολισμό, τις συγκλήσεις και τις αποκλίσεις με τον συγκαιρινό του συγγραφέα αρχαιοπρεπών συγγραμμάτων Δημήτριο Βερναρδάκη, την νεκρομαντεία και την τέχνη της ειρωνείας. Και βέβαια, τα πολυσχολιασμένα θέματα του ελληνικού οράματος και τους αρχαίους μύθους.

    [08] Η «Κάρμεν» στο Ηρώδειο, από τη Λυρική

    Στην Ανδαλουσία του Ζορζ Μπιζέ θα μας μεταφέρει, με τη δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία στις 24, 26, 27 και 29 Ιουλίου θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, την Κάρμεν, την πιο δημοφιλή όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, σε μουσική διεύθυνση, Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Όπερας, του Γκέτεμποργκ, Στίβεν Λάνγκριτζ.

    Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της παραγωγής έχει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνογράφος, Γιώργος Σουγλίδης, τις προβολές σχεδιάζει ο Τόμας Μπέργκμαν, τους φωτισμούς ο Τζουζέππε ντι Ιόριο και την κινησιολογία οι Nταν Ο'Νηλ και Φώτης Νικολάου. Στον ομώνυμο ρόλο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο από τις πιο επιτυχημένες Κάρμεν της εποχής μας, την Ρινάτ Σαχάμ και την Ζεραλντίν Σοβέ.

    Το ρόλο του Δον Χοσέ, στο πρώτο καστ, θα τραγουδήσει ο Ιταλοαμερικάνος τενόρος, Λεονάρντο Καπάλμπο, ενώ στο δεύτερο, ο τενόρος της ΕΛΣ, Δημήτρης Πακσόγλου. Το ρόλο του Εσκαμίγιο θα ερμηνεύσουν, εναλλάξ, δύο εξαιρετικοί βαρύτονοι της νέας γενιάς, ο διαρκώς ανερχόμενος, Διονύσης Σούρμπης και ο Ιταλός, Ομάρ Καμάτα. Στο ρόλο της Μικαλέα, η Ισπανίδα υψίφωνος, Σαϊόα Ερνάντεθ και η νεαρή Άννα Στυλιαννάκη. Μαζί τους οι νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Πέτρος Μαγουλάς, Νίκος Κοτενίδης, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Κόκκα, Ελένη Δάβου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Κωστής Ρασιδάκις, Γιάννης Σελητσανιώτης, Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, Χρήστος Κεχρής. Συμμετέχουν, η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της.

    Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη.

    [09] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο

    Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

    Το τουρκικό ΥΠΕΣ διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα

    Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

    Διαβάστε επίσης:Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

    [10] Τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

    Από σήμερα εφαρμόζεται η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η οποία σύμφωνα με την άποψη των αρχών θα επιτρέψει την ανάληψη αποφασιστικής και ευέλικτης δράσης κατά των υπευθύνων της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

    Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε στη μία μετά τα μεσάνυχτα σήμερα τοπική ώρα, με τον Πρόεδρο Ρ.Τ.Ερτογάν να έχει ενεργοποιήσει πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες από τις 15 Ιουλίου που έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος δηλώνει ότι η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, αλλά και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

    Η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες στην Τουρκία, εάν αυτό, κριθεί αναγκαίο.

    Την απόφαση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση ο Ερντογάν μπροστά από τους υπουργούς του, μετά από σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών.

    Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

    [11] Τουλάχιστον 14 νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην Κίνα

    Τουλάχιστον 14 νεκροί και 72 αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν από χθες το πρωί, στην επαρχία Χεμπέι στα βόρεια της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 6:32:47 UTC