Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό
  • [02] Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιου
  • [03] Η Ένωση Κεντρώων για τα 42 χρόνια απο την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο
  • [04] Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής:Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη
  • [05] Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του Μ. Σάλλα
  • [06] Τίμησαν στη Φούρκα τη Γυναίκα της Πίνδου
  • [07] Απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά
  • [08] Ο Μ. Βαλς παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για τον εργασιακό νόμο
  • [09] Τουρκία: Λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
  • [10] Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι θα γίνει συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου
  • [11] Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου
  • [12] Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Ε. Ευθυμίου στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [13] Η «Κάρμεν» στο Ηρώδειο, από τη Λυρική
  • [14] Η παθολογία του Λος Άντζελες με το βλέμμα του Τζέιμς Ελρόι
  • [15] Φ. Γεννηματά: Είναι αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή
  • [16] Το Ποτάμι για την επέτειο της τουρκικής εισβολής την Κύπρο: Θυμόμαστε αλλά και αγωνιζόμαστε
  • [17] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς
  • [18] Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό

    Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι «42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα και την κατοχή, η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ».

    Σε άλλη ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, που θα διασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Κοτζιάς: Διαρκές μέλημα ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

    Κυρ. Μητσοτάκης: Μια επανενωμένη Κύπρος είναι η μόνη αποκατάσταση δικαιοσύνης

    Βουλή:Ενός λεπτού σιγή της ελληνικής Βουλής για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974

    ΣΥΡΙΖΑ:Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν από τη βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο, κι εμείς δεν ξεχνάμε, διότι οφείλουμε να θυμόμαστε

    Το Ποτάμι για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Θυμόμαστε αλλά και αγωνιζόμαστε

    Φ. Γεννηματά: Είναι αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή

    ΚΚΕ: Το έγκλημα σε βάρος του λαού τηςΚύπρου συνεχίζεται

    Η Ένωση Κεντρώων για τα 42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

    [02] Αύριο το μεσημέρι η συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιου

    Αύριο Πέμπτη, στις 2 μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εξάλλου, αύριο, ο Τζακ Λιου θα συναντηθεί και με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    [03] Η Ένωση Κεντρώων για τα 42 χρόνια απο την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

    «Σήμερα συμπληρώθηκαν 42 χρόνια κατοχής του μεγαλύτερου μέρους της μαρτυρικής Κύπρου. Μαυροντυμένα πονεμένες οικογένειες αναζητούν ακόμη αγνοούμενους εκεί που Τούρκοι έποικοι νέμονται τις περιουσίες των Κύπριων αδερφών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος και τονίζει:

    «Έστω και τώρα καλείται η παγκόσμια κοινότητα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί την ευθύνη των στιγμών ώστε και πάλι, δημοκρατικά και ελεύθερα, η Κύπρος να ξαναγίνει ενιαία».

    [04] Γρ. Προϋπολογισμού της Βουλής:Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

    «Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης του δεύτερου τριμήνου του 2016 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την ελληνική οικονομία. Οι συντάκτες της έκθεσης, στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου μνημονίου».

    Επισημαίνουν, όμως, ότι εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016. «Πρόκειται για αποφάσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις», τονίζουν. Όπως αναφέρουν, «οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», εννοώντας τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

    [05] Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του Μ. Σάλλα

    Η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει απαράλλακτη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι έχει, ήδη, επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά, ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

    Για την πρόθεση της παραίτησής του ο κ. Σάλλας, όπως ανέφερε, μιλώντας και στο ΔΣ της τράπεζας, είχε ενημερώσει από τις αρχές του 2016, τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο επίτιμος, πλέον, πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ, στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της τράπεζας, μπροστά στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής.

    Ο ίδιος, όπως σημείωσε και στο ΔΣ, έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και πρόεδρος της τράπεζας.

    [06] Τίμησαν στη Φούρκα τη Γυναίκα της Πίνδου

    Μαυροφορεμένα κορίτσια να κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά στους ώμους. Στρατιώτες με στολές του '40 να φωνάζουν "αέρα" και να ορμούν με την ξιφολόγχη να απωθήσουν τον εχθρό. Ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα της Κόνιτσας. Υψόμετρο 1.750 μέτρα. Μπροστά ο Γράμμος. Πίσω ο Σμόλικας. Ανήμερα της γιορτής του Αη Λιά αγόρια και κορίτσια από τα χωριά της Κόνιτσας τίμησαν σήμερα τη "γυναίκα της Πίνδου" με την αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940. Επέλεξαν -όπως κάθε χρόνο -το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα γιατί εκεί βρίσκονται οι προτομές δύο ηρώων του Έπους του 40: του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που τραυματίστηκε στη μάχη της Φούρκας και του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια μάχη. Τη μάχη που σήμανε την αρχή της μεγάλης εποποιίας του 40.

    Η κοινότητα της Φούρκας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο σύνδεσμο με το ιστορικό γεγονός του έπους του ΄40, αφού εκεί βρίσκεται το άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου, σημείο αναφοράς του εορτασμού στη μνήμη τους.

    «Ποτέ σε άλλο μέρος τη γης, γυναίκες δεν στάθηκαν τόσο γενναία βοηθώντας τα μαχόμενα τμήματα και αψηφώντας τον θάνατο», είπε ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου στην ομιλία του. «Ατέλειωτες φάλαγγες από κορίτσια, νέες και γριές, σκαρφάλωναν σε υψόμετρο πολύ πάνω από 2.000 μέτρα για να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους φαντάρους μας. Και όταν γύριζαν μετέφεραν στους ώμους νεκρούς και τραυματίες. Ριγούσαν από συγκίνηση οι μαχητές μας, όταν έβλεπαν τις φάλαγγες αυτές να αναρριχώνται στα πιο απρόσιτα μέρη, κάτω από ασταμάτητες βροχές, μέσα στη χιονοθύελλα».

    Στον γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα των Γυναικών της Πίνδου αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Ξάφνιασε τον κόσμο ολόκληρο ο ηρωισμός, η πίστη, η τόλμη, το θάρρος και η αντοχή των γυναικών, που κουβαλούσαν στους ώμους τους την Ελλάδα. Γυναίκες από τη Φούρκα, την Αγία Παρασκευή, τη Ζούζιουλη, αλλά και από το Επταχώρι και τον Πεντάλοφο και το Πωγώνι. Τα κατορθώματά τους, με θαυμασμό και σεβασμό θα τα θυμόμαστε. Το μήνυμα σήμερα είναι ένα: Όλοι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, την ίδια άκρη. Ενωμένοι για την Ελλάδα».

    Στην εκδήλωση τιμής για τη Γυναίκα της Πίνδου στη Φούρκα παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Ανδρέας, δήμαρχοι και κοινοτάρχες της περιοχής, αλλά και ο δήμαρχος Χάλκης από την οποία καταγόταν ο ήρωας υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος. Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των Γυναικών της Πίνδου. Ανακοινώθηκε μάλιστα και η πρόθεση αδελφοποίησης των Δήμων Κόνιτσας, Νεστορίου και Χάλκης.

    [07] Απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά

    Σε απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων από πενταόροφη πολυκατοικία, στο ισόγειο διαμέρισμα της οποίας έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προχώρησε η πυροσβεστική υπηρεσία.

    Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή είναι ακόμα σε εξέλιξη ενώ στην κατάσβεση της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Από τη φωτιά μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν παρακείμενα κτίρια.

    [08] Ο Μ. Βαλς παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση για τον εργασιακό νόμο

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επικαλέστηκε σήμερα τις ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να περάσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν αριστεροί βουλευτές.

    Η κίνηση αυτή, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη από πολιτικούς αναλυτές, σημαίνει ότι τα μέλη της Κάτω Βουλής της Γαλλίας έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες να αποτρέψουν την οριστική έγκριση του νομοσχεδίου.

    Έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να υποβάλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά ΟλάντΒ· εάν αυτή καταψηφιστεί, το κείμενο αυτό θα γίνει νόμος του γαλλικού κράτους.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει στόχο να καταστήσει τις προσλήψεις και τις απολύσεις πολύ ευκολότερες, πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων και απεργιών από τα συνδικάτα που διήρκεσε τρεις μήνες.

    [09] Τουρκία: Λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

    Ολοκληρώθηκε στις 17.50 η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όπου συζητήθηκε η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τα μέτρα που θα ληφθούν.

    Οι αποφάσεις του Συμβουλίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει απόψε για να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν. Προεδρεύων στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως συνέβη και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

    Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα εκδοθεί ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως συμβαίνει κατά κανόνα, ή αν θα υπάρξουν μόνο ανακοινώσεις της κυβέρνησης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    [10] Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι θα γίνει συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στη Ρωσία στις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

    «Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες του μηνός Αυγούστου. Αυτό θα γίνει στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Βρισκόμαστε στη διαδικασία διευκρίνισης του τόπου και της ημερομηνίας» της συνάντησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Την Κυριακή ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και ευχήθηκε να αποκατασταθεί το ταχύτερο η πολιτική σταθερότητα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ του ζήτησε παράλληλα να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων τουριστών.

    [11] Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στις αρχές Αυγούστου

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στη Ρωσία στις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, επιβεβαιώνοντας έτσι πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

    «Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες του μηνός Αυγούστου. Αυτό θα γίνει στη Ρωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Βρισκόμαστε στη διαδικασία διευκρίνισης του τόπου και της ημερομηνίας» της συνάντησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Την Κυριακή ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και ευχήθηκε να αποκατασταθεί το ταχύτερο η πολιτική σταθερότητα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, ενώ του ζήτησε παράλληλα να εγγυηθεί την ασφάλεια των ρώσων τουριστών.

    Την ίδια ημέρα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή είχε μεταδώσει ότι οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συναντηθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, χωρίς να διευκρινίσει πού.

    [12] Η «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Ε. Ευθυμίου στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Σε ένα δυστοπικό κλινικό περιβάλλον, όπου «η νεότητα και το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνία σε σημείο μηδέν», τοποθετεί η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου, τη δράση της «Αντιγόνης» του Ζαν Ανούιγ.

    Κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942 στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η «Αντιγόνη» του Ανούιγ συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος.

    «Παρότι είναι γραμμένο το 1942 το κείμενο μοιάζει να είναι πολύ επίκαιρο σήμερα» λέει η σκηνοθέτις για το έργο που παρουσιάζεται, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, την Πέμπτη και την Παρασκευή (21-22/7) στο θέατρο «Rex/Σκηνή Κοτοπούλη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Τη μουσική επιμελείται η Ελένη Ευθυμίου, τη δραματουργική επεξεργασία η Σοφία Ευτυχιάδου, τα σκηνικά η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη, τα κοστούμια η Ηλένια Δουλαδίρη, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και την κίνηση η Βιτόρια Κοτσάλου και η Κική Μπάκα.

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Φαίδων Καστρής (Χορός), Βασιλική Τρουφάκου (Αντιγόνη), Ανέζα Παπαδοπούλου (Τροφός), Ιωάννα Μαυρέα (Ισμήνη), Γιώργος Φριντζήλας (Αίμων), Στέλιος Μάινας (Κρέων), Ερρίκος Μηλιάρης (Υπηρέτης Κρέοντα), Νίκος Ντάλλας (Φρουρός), Ερρίκος Λίτσης (Β' Φρουρός - Αγγελιαφόρος)και Μαίρη Λιαμή (Ευρυδίκη).

    [13] Η «Κάρμεν» στο Ηρώδειο, από τη Λυρική

    Στην Ανδαλουσία του Ζορζ Μπιζέ θα μας μεταφέρει, με τη δεύτερη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία στις 24, 26, 27 και 29 Ιουλίου θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, την Κάρμεν, την πιο δημοφιλή όπερα του γαλλικού ρεπερτορίου, σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας, σε μουσική διεύθυνση, Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Όπερας, του Γκέτεμποργκ, Στίβεν Λάνγκριτζ.

    Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της παραγωγής έχει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνογράφος, Γιώργος Σουγλίδης, τις προβολές σχεδιάζει ο Τόμας Μπέργκμαν, τους φωτισμούς ο Τζουζέππε ντι Ιόριο και την κινησιολογία οι Nταν Ο'Νηλ και Φώτης Νικολάου. Στον ομώνυμο ρόλο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο από τις πιο επιτυχημένες Κάρμεν της εποχής μας, την Ρινάτ Σαχάμ και την Ζεραλντίν Σοβέ.

    Το ρόλο του Δον Χοσέ, στο πρώτο καστ, θα τραγουδήσει ο Ιταλοαμερικάνος τενόρος, Λεονάρντο Καπάλμπο, ενώ στο δεύτερο, ο τενόρος της ΕΛΣ, Δημήτρης Πακσόγλου. Το ρόλο του Εσκαμίγιο θα ερμηνεύσουν, εναλλάξ, δύο εξαιρετικοί βαρύτονοι της νέας γενιάς, ο διαρκώς ανερχόμενος, Διονύσης Σούρμπης και ο Ιταλός, Ομάρ Καμάτα. Στο ρόλο της Μικαλέα, η Ισπανίδα υψίφωνος, Σαϊόα Ερνάντεθ και η νεαρή Άννα Στυλιαννάκη. Μαζί τους οι νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Πέτρος Μαγουλάς, Νίκος Κοτενίδης, Μαρία Μητσοπούλου, Μαρία Κόκκα, Ελένη Δάβου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Κωστής Ρασιδάκις, Γιάννης Σελητσανιώτης, Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, Χρήστος Κεχρής. Συμμετέχουν, η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της.

    Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη.

    [14] Η παθολογία του Λος Άντζελες με το βλέμμα του Τζέιμς Ελρόι

    Η αμερικανική μεγαλούπολη είναι ο τόπος γέννησης του νουάρ, αντανακλώντας με τη δύναμη και την πολυανθρωπία της, όχι μόνο τη βία της οικονομικής εξουσίας, αλλά και την απέραντη έκταση της δημόσιας και της ιδιωτικής διαφθοράς.

    Αυτός ακριβώς είναι ο κόσμος του Λος Άντζελες στον οποίο επικεντρώνει το βλέμμα του ο Τζέιμς Ελρόι με το μυθιστόρημά του «Perfidia. Ο κύκλος της προδοσίας», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, σε μετάφραση Ανδρέα Αποστολίδη από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Η σχέση του Ελρόι με το Λος Άντζελες δεν είναι τωρινή και, το κυριότερο, δεν είναι ακαδημαϊκή ή τυχαία: πρόκειται για την πόλη όπου δολοφονήθηκε η μητέρα του και όπου έζησε και ο ίδιος ως αλκοολικός, ως χρήστης ναρκωτικών και ως άστεγος.

    Κι όσο κι αν ο συγγραφέας αρέσκεται στις συνεντεύξεις του να δηλώνει πως είναι μια πόλη που δεν ξέρει τόσο καλά, μια πόλη που δεν μελέτησε ποτέ συστηματικά, το Λος Άντζελες θα πρωταγωνιστήσει στα πιο διάσημα βιβλία του: στη «Μαύρη ντάλια», στο «Μεγάλο πουθενά», στο «Λος 'Αντζελες εμπιστευτικό» και στη «Λευκή τζαζ». Τέσσερα μυθιστορήματα, μια τετραλογία: «Η τετραλογία του Λος Άντζελες», που έδωσε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και άλλαξε εκ θεμελίων το νουάρ, περνώντας από τις κλασικές αρχές του είδους στη μεταμοντέρνα γραφή της ιστορικής μυθοπλασίας.

    Γραμμένη με σύντομες, κοφτές φράσεις, ενσωματώνοντας τα ιδιώματα των μαύρων, της τζαζ και των κυκλωμάτων των ναρκωτικών και κινούμενη μονίμως σε μια σκοτεινή αλλά άκρως ποιητική ατμόσφαιρα, η «Τετραλογία του Λος Άντζελες» τοποθετείται στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 και σκοπός της είναι να κάνει φύλλο και φτερό την αμερικανική πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία: από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τις μαύρες λίστες του μακαρθισμού μέχρι την ανέχεια των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων ή στο αντίθετο άκρο, μέχρι τον απαστράπτοντα κινηματογραφικό λόφο του Χόλιγουντ.

    [15] Φ. Γεννηματά: Είναι αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή

    «Είναι τελείως αδιανόητο για μια χώρα κράτος- μέλος της ΕΕ να υπάρχει στρατιωτική κατοχή. Θα πρέπει να επηρεάσει η Ευρώπη για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που βάση της αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, με πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βεβαίως κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για τα «42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο». Εισβολή που ακολούθησε, όπως επισημαίνει «το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη του 1974 κατά του Μακαρίου από τους απριλιανούς δικτάτορες».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει επίσης ότι «το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής μας, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία είναι ασταθές και απαιτεί εγρήγορση και εθνική ομοψυχία του ελληνισμού. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και συμβάλλει σταθερά το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη».

    [16] Το Ποτάμι για την επέτειο της τουρκικής εισβολής την Κύπρο: Θυμόμαστε αλλά και αγωνιζόμαστε

    «Σήμερα στη θλιβερή 42η επέτειο της στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο έχει αξία όλοι οι Έλληνες να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στους Κύπριους αδελφούς μας. Να καταδικάσουμε την, πέρα από κάθε έννοια δικαίου, συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και να εκφράσουμε τις ευχές μας για την επανένωση του νησιού, χωρίς ξένα στρατεύματα στα πλαίσια μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, και συμπληρώνει:

    «Αυτή θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων μας αυτή την ταραγμένη εποχή, για το καλό όλων των Κυπρίων αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

    [17] Αποχώρηση Μ. Σάλλα από το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς

    Την απόφασή του να μησυμμετάσχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

    Ειδικότερα, ο κ. Σάλλας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στα μέλη, ανέφερε: «Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών. Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 1991, με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μία σημαντική σε μέγεθος τράπεζα, με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ' αυτά».

    «Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς, ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά, κυρίως, οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή. Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα, ήδη, από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα, ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το ΔΣ της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts. Σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του ΔΣ, αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το ΔΣ της Τράπεζας» πρόσθεσε ο κ. Σάλλας.

    Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και επί 25 χρόνια πρόεδρος.

    Προσωρινή πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, ηκαθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε την καθηγήτρια Χαρίκλεια Απαλαγάκη προσωρινή πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, να μην συμμετέχει στο νέο διοικητικό σχήμα της Τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του Μ. Σάλλα

    [18] Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

    Οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 July 2016 - 16:32:36 UTC