Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική
  • [02] H αποτίμηση των εξελίξεων στην Τουρκία στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών
  • [03] Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων
  • [04] Ο Αλέξης Χαρίτσης επισκέφτηκε τη Μεσσηνία
  • [05] Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους οκτώ συλληφθέντες Τούρκους στρατιωτικούς
  • [06] Ομπάμα: "Έργο δειλών" ο θάνατος τριών αστυνομικών στο Μπατόν Ρουζ
  • [07] Δεκαεπτά κτίρια του Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO
  • [08] «Αρραγής ενότητα των Ελλήνων στις προκλήσεις»
  • [09] Φ. Γκιουλέν: Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα

  • [01] Π. Ρήγας: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική

    Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στην Hellenic Mail επισημαίνει ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα σηματοδοτούσε αναντιστοιχία λόγων και πράξεων αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ "που έχει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης" άφηνε στην άκρη την θεμελιώδη αυτή απόψή του και επέτρεπε "τη διαιώνιση αυτού του στρεβλού και καλπονοθευτικού μπόνους".

    "Το αδιανόητο σενάριο, όπου το πρώτο κόμμα με ποσοστό κάτω του 30% και διαφορά μικρότερη του 3% από το δεύτερο κόμμα καταλαμβάνει σχεδόν 60 περισσότερες έδρες, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Η απλή αναλογική ως αντίληψη δεν αφορά μόνο την πολιτική, αφορά το σύνολο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί κάποια στιγμή στη χώρα η κουλτούρα συνεννόησης, σύγκλισης και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυστυχώς δείχνουν ότι παραμένουν παγιδευμένοι στα στρατηγικά και τακτικιστικά τους αδιέξοδα. Διαλαλούν διαρκώς την κεντροαριστερή και προοδευτική τους ταυτότητα και στο δια ταύτα, όταν καλούνται να ικανοποιήσουν ένα ουσιαστικό και σοβαρό αίτημα του προοδευτικού κόσμου, όπως αυτό της αναλογικότητας της ψήφου, κάνουν μεταβολή και συντάσσονται στην πράξη πίσω από τις αγκυλώσεις και τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης" πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τα οξυμένα προβλήματα στην κοινωνία και στην αγορά, ο κ. Ρήγας αφού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρέφει αυταπάτες "ότι η κατάσταση είναι ειδυλλιακή, ή ότι οι κοινωνικές αντοχές δεν δοκιμάζουν τα όριά τους" τόνισε ότι "χρέος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μαζέψουν τα συντρίμμια που δημιούργησαν πολιτικές δεκαετιών, ενώ φιλοδοξία μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας." "Αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί δεν πρόκειται να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας, δεν θα κάνουμε το απαραίτητο βήμα ακόμα και αν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε ένα χρόνο πριν" υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την δραστική μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα.

    "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -με τον πρόσφατα ψηφισμένο αναπτυξιακό νόμο- έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το δικό της παραγωγικό μοντέλο. Προωθούνται κατά το δυνατό επενδύσεις που εξασφαλίζουν και κυρίως θα εξασφαλίσουν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τη μετανάστευση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων και μυαλών της χώρας και θα πείσουμε όσους βρίσκονται έξω, να γυρίσουν και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας και της οικονομίας" είπε στην συνέχεια.

    [02] H αποτίμηση των εξελίξεων στην Τουρκία στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών

    Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος και διασάλευσης της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, υπογραμμίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την αξιολόγηση των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα και για την εκτίμηση του νέου περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή.

    Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα -αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Κοτζιά από τη Μογγολία, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης- σημειώθηκε πως για τον ελληνικό λαό η προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής. Η χώρα μας, τονίστηκε για άλλη μια φορά, τάσσεται υπέρ της προάσπισης του κράτους δικαίου και της ανάπτυξης της δημοκρατίας στην Τουρκία. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη επίδειξης αυτοσυγκράτησης και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και να αποκατασταθεί η ηρεμία.

    Τέλος, σημειώθηκε πως η Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία προς όφελος της διμερούς συνεργασίας και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

    [03] Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων

    Παράταση μέχρι και τη Δευτέρα (18 Ιουλίου) για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων και μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα (25 Ιουλίου) για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί».

    Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

    1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

    2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

    [04] Ο Αλέξης Χαρίτσης επισκέφτηκε τη Μεσσηνία

    Μεγάλη σημασία αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στη συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης στις συναντήσεις που είχε στη Μεσσηνία από την Παρασκευή 15 έως και σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου.

    Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και όπως σημειώνεται, ο υφυπουργός ανέφερε σχετικά ότι: "Η ανασυγκρότηση της οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου δεν μπορεί να είναι υπόθεση απλώς και μόνο ενός κυβερνητικού σχεδιασμού, αλλά απαιτεί την ενεργητική εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών". Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου στην Καλαμάτα με τους προέδρους των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προγράμματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και η ανάγκη ρύθμισης των δανείων που έλαβαν επιχειρήσεις των νομών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Ο υφυπουργός αναγνώρισε την οξύτητα του προβλήματος, καθώς στην απουσία ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας επισωρεύτηκε η παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων χρόνων και δεσμεύτηκε στην αναζήτηση μιας λύσης που θα ανακουφίζει τους δανειολήπτες, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τη σχετική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε τοπικά ΜΜΕ, ο υφυπουργός στάθηκε στη στρατηγική για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ, αλλά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πεδία της κοινωνικής πολιτικής και των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών. Απαντώντας σε ερωτήσεις για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος (διαχείριση απορριμμάτων, δρόμος Καλαμάτας-Ριζόμυλου), ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα έργα στη λογική του παρελθόντος με υποσχέσεις-πυροτεχνήματα και υπερδεσμεύσεις πόρων. «Σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες προχωρούμε σε έναν προσεκτικό σχεδιασμό των έργων, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική και οικονομική χρησιμότητα, καθώς και η χρηματοδότησή τους» τόνισε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε ακόμη στο νέο σύστημα διαφάνειας και ελέγχου σε σχέση με τη διαχείριση των πόρων των προγραμμάτων που δίνονται στις περιφέρειες.

    [05] Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους οκτώ συλληφθέντες Τούρκους στρατιωτικούς

    Τη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου με το οποίο προσήχθησαν σήμερα ενώπιόν της οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αποφάσισε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς όπως εκτιμά «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».

    «Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.

    Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.

    Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου (θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου στο κέντρο κράτησης) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

    «Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κ. Πολυχρόνη.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

    Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

    [06] Ομπάμα: "Έργο δειλών" ο θάνατος τριών αστυνομικών στο Μπατόν Ρουζ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε με σθένος την επίθεση εναντίον αστυνομικών στο Μπατόν Ρουζ όπου σκοτώθηκαν τρία στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου και άλλα τρία τραυματίστηκαν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει "καμία δικαιολογία" για τη βία.

    "Μπορεί έως αυτήν τη στιγμή να μην γνωρίζουμε τα κίνητρα αυτής της επίθεσης, ωστόσο θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία εναντίον των δυνάμεων επιβολης του νόμου. Καμία. Αυτές οι επιθέσεις είναι έργο δειλών ανθρώπων που δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλο" τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια ανακοίνωση.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε ότι προσφέρει την "πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης" στον κυβερνήτη της Λουιζιάνας, τον δήμαρχο του Μπατόν Ρουζ και την τοπική αστυνομία.

    "Θα αποδοθεί Δικαιοσύνη" σημείωσε ο ίδιος.

    [07] Δεκαεπτά κτίρια του Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO

    Δεκαεπτά κτίρια που σχεδίασε ο γαλλο-ελβετός πρωτοποριακός αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ανέφερε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για περισσότερη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους.

    Τα κτίρια αυτά περιλαμβάνουν την Οικία Γκιέτ στην Αμβέρσα (Βέλγιο), το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο και άλλα κτίρια στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αργεντινή, τη Γερμανία και την Ινδία.

    "Η εργασία του Λε Κορμπιζιέ αποτελεί μια κεντρική συμβολή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική", ανέφερε στη δήλωσή της η κυβέρνηση.

    Τα έργα αυτά "εκφράζουν τις εξαιρετικές αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές απαντήσεις στις κοινωνικές προκλήσεις του 20ού αιώνα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανερέ ?ο οποίος έχει αποκαλέσει την κατοικία μια μηχανή μέσα στην οποία ζούμε? γεννήθηκε στη Λα Σο-ντε-Φον της Ελβετίας το 1887. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο Λε Κορμπιζιέ ?από τον παππού του, από την πλευρά της μητέρας του, Λεκορμπεζιέ? το 1920.

    Απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1930 και πέθανε το 1965. Η εικόνα του αποτυπώνεται στα χαρτονόμισμα των δέκα ελβετικών φράγκων.

    [08] «Αρραγής ενότητα των Ελλήνων στις προκλήσεις»

    «Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέλνει το μήνυμα προς τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιλογές εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια βεβαίως και πλήττουν την ενότητά της, πλην όμως πρωτίστως δυσχεραίνουν την δική τους προοπτική». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στησημερινή τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.

    Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, στηριζόμενη στους λαούς εκείνους που μένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα» και συνέχισε: «Η μοναχική πορεία κάθε ευρωπαϊκού, εκ καταγωγής, λαού όχι μόνο δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικώς την δική του θετική συμβολή στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά επιπλέον τον αφήνει ν' αντιμετωπίσει μόνος τους κινδύνους που εκπορεύονται από τις φωτιές του πολέμου και από τις θύελλες της βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τις εντεύθεν, άκρως επικίνδυνες, πολλαπλές συνέπειες».

    Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι «αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια».

    Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ' αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».

    Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

    Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μια τέτοια κοσμοϊστορική αποστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον πολιτισμό της και την δημοκρατική της παράδοση, μπορεί να φέρει σε πέρας καλύτερα από άλλα κράτη, ακόμη κι αν αυτά διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ή στρατιωτική ισχύ».

    Αναφερόμενος στην Αιτωλική Συμπολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας διδάσκει πως μόνον η αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπορεί ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την χώρα μας και τον λαό μας» και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι οι διχασμοί και τα εμφύλια πάθη οδήγησαν τον Ελληνισμό σε περιπέτειες ή και τραγωδίες, ορισμένες από τις οποίες μας στοίχησαν ως και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πηγή διδαγμάτων, τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, να παρακολουθήσουμε, προκειμένου ν' ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τόσο την συνοχή όσο και την μελλοντική προοπτική του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

    Πρώτο μας μέλημα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «να θυμόμαστε, μ' εφόδιο την βαριά κληρονομιά των ιδρυτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι το οικοδόμημα τούτο και η πορεία προς την τελική του ολοκλήρωση και ενοποίηση δρομολογήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς για ν' αποφύγουμε, οριστικά και αμετακλήτως, μιαν επανάληψή του που θα ήταν μοιραία για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαμορφώνει την πορεία της προς τον τελικό προορισμό της με βάση τις αρχές της ενότητας και της ισοτιμίας των λαών της οι οποίες, από την φύση τους, αποκλείουν κάθε μορφή «ηγεμονίας» οιουδήποτε κράτους-μέλους». Οι αρχές αυτές, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θέτουν στο επίκεντρο του "κοινού των Ευρωπαίων" τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αφού μόνο μέσω αυτών οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να υπερασπισθούν επιτυχώς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

    Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «είναι ένα σύγχρονο πραγματικό κόσμημα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, καθώς κλείνει μέσα του τα πολύτιμα τεκμήρια μιας από τις πιο εμβληματικές, από θεσμική και πολιτική άποψη, περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας δηλαδή την περίοδο της ανόδου και της πτώσης της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών».

    Όπως πρόσθεσε, «η διαδρομή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, πέρα από την, αδιαμφισβήτητη, ιστορική της αξία "ακτινοβολεί" ακόμη και σήμερα με τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει» και συνέχισε: «Δεν αγνοώ πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία, ανάλογα με τις περιστάσεις, διδάσκει ή πρέπει να διδάσκει, αφενός ως προς την θετική συμβολή των προγόνων μας για όσα πρέπει να εμπνέουν την δική μας πορεία και, αφετέρου, ως προς τα λάθη τους εκείνα, τα οποία έχουμε χρέος ν' αποφύγουμε, ιδίως όταν μπορεί ν' αποδειχθούν καθοριστικά αναφορικά με την εξέλιξη του μέλλοντός μας».

    [09] Φ. Γκιουλέν: Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα

    Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορεί ο πρόεδρος Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα υπακούσει σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές.

    Ο Γκιουλέν επανέλαβε ωστόσο ότι ο ίδιος ο Ερντογάν οργάνωσε το πραξικόπημα.

    "Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης" είπε ο Γκιουλέν σε δημοσιογράφους, με τη βοήθεια μεταφραστή, από την Πενσιλβάνια όπου διαμένει.

    Συγκρούσεις δυνάμεων ασφαλείας με πραξικοπηματίες

    Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών που αντιστέκονταν στη σύλληψή τους σε περιοχή κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και σε μια αεροπορική βάση στην κεντρική Τουρκία, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.

    Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έριξαν προειδοποιητικά πυρά σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Sabiha Gokcen στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, οι πραξικοπηματίες δεν ανταπέδωσαν και τελικά συνελήφθησαν.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο έναν Τούρκο αξιωματούχο, συγκρούσεις ξέσπασαν και σε αεροπορική βάση στο Ικόνιο, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και συμμετεχόντων στην απόπειρα πραξικοπήματος.

    "Η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο" επισήμανε ο αξιωματούχος.

    Επανεξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ενώπιον υποστηρικτών του ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε επίσημα το 2004 στο πλαίσιο της υποψηφιότητας για την ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Ως κυβέρνηση και ως Κράτος, εμείς γνωρίζουμε και ακούμε αυτό το αίτημα που είναι δικό σας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό το αίτημα» απάντησε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πραξικοπηματιών.

    «Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα συζητήσει με την αντιπολίτευση και μια απόφαση αναμφίβολα θα ληφθεί» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Ερντογάν απάντησε στους πολίτες που φώναζαν «θέλουμε την θανατική ποινή» μετά την κηδεία θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος.

    «Στη Δημοκρατία, η απόφαση, είναι αυτό που θέλει ο λαός» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτήν την απόφαση καθώς σε αυτήν την χώρα εκείνοι που διαπράττουν ένα πραξικόπημα εναντίον του Κράτους υποχρεωτικά θα πληρώσουν το τίμημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 July 2016 - 20:32:32 UTC