Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική
  • [02] Ένας 29χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε τη μητέρα του στα Γεληνιάτικα Ξυλοκάστρου
  • [03] «Θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης»
  • [04] Ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να διασφαλίσει την προστασία των ρώσων τουριστών στην Τουρκία
  • [05] Δύο νέες συλλήψεις σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια
  • [06] Τουρκία: Συνελήφθη ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ
  • [07] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός
  • [08] «Αρραγής ενότητα των Ελλήνων στις προκλήσεις»
  • [09] Ερντογάν: Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης θα συνεχιστεί και στις δημόσιες υπηρεσίες

  • [01] Π. Ρήγας: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική

    Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στην Hellenic Mail επισημαίνει ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα σηματοδοτούσε αναντιστοιχία λόγων και πράξεων αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ "που έχει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης" άφηνε στην άκρη την θεμελιώδη αυτή απόψή του και επέτρεπε "τη διαιώνιση αυτού του στρεβλού και καλπονοθευτικού μπόνους".

    "Το αδιανόητο σενάριο, όπου το πρώτο κόμμα με ποσοστό κάτω του 30% και διαφορά μικρότερη του 3% από το δεύτερο κόμμα καταλαμβάνει σχεδόν 60 περισσότερες έδρες, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Η απλή αναλογική ως αντίληψη δεν αφορά μόνο την πολιτική, αφορά το σύνολο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί κάποια στιγμή στη χώρα η κουλτούρα συνεννόησης, σύγκλισης και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυστυχώς δείχνουν ότι παραμένουν παγιδευμένοι στα στρατηγικά και τακτικιστικά τους αδιέξοδα. Διαλαλούν διαρκώς την κεντροαριστερή και προοδευτική τους ταυτότητα και στο δια ταύτα, όταν καλούνται να ικανοποιήσουν ένα ουσιαστικό και σοβαρό αίτημα του προοδευτικού κόσμου, όπως αυτό της αναλογικότητας της ψήφου, κάνουν μεταβολή και συντάσσονται στην πράξη πίσω από τις αγκυλώσεις και τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης" πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τα οξυμένα προβλήματα στην κοινωνία και στην αγορά, ο κ. Ρήγας αφού ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρέφει αυταπάτες "ότι η κατάσταση είναι ειδυλλιακή, ή ότι οι κοινωνικές αντοχές δεν δοκιμάζουν τα όριά τους" τόνισε ότι "χρέος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μαζέψουν τα συντρίμμια που δημιούργησαν πολιτικές δεκαετιών, ενώ φιλοδοξία μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας." "Αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί δεν πρόκειται να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας, δεν θα κάνουμε το απαραίτητο βήμα ακόμα και αν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε ένα χρόνο πριν" υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την δραστική μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα.

    "Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -με τον πρόσφατα ψηφισμένο αναπτυξιακό νόμο- έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το δικό της παραγωγικό μοντέλο. Προωθούνται κατά το δυνατό επενδύσεις που εξασφαλίζουν και κυρίως θα εξασφαλίσουν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τη μετανάστευση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων και μυαλών της χώρας και θα πείσουμε όσους βρίσκονται έξω, να γυρίσουν και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας και της οικονομίας" είπε στην συνέχεια.

    [02] Ένας 29χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε τη μητέρα του στα Γεληνιάτικα Ξυλοκάστρου

    Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Γεληνιάτικα Ξυλοκάστρου, από το γεγονός ότι ένας 29χρονος κατά τη διάρκεια οικογενειακού καυγά μαχαίρωσε και σκότωσε την 57χρονη μητέρα του.

    Ειδικότερα, σήμερα τα ξημερώματα, στα Γεληνιάτικα Ξυλοκάστρου μέσα στο σπίτι τους, μετά από διαπληκτισμό που είχαν μητέρα και γιός για προσωπικές διαφορές, ο 29χρονος πήρε το κουζινομάχαιρο και μαχαίρωσε τη μητέρα του τραυματίζοντάς την θανάσιμα στο λαιμό.

    Το πρωί επιστρέφοντας στο σπίτι από την εργασία του ο αδελφός του 29χρονου βρήκε την μητέρα του νεκρή από τον αδελφό του και ειδοποίησε την αστυνομία, που συνέλαβαν τον 29χρονο στην αυλή του σπιτιού, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε το μαχαίρι που χρησιμοποίησε.

    Ο μητροκτόνος με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για ανθρωποκτονία, από το αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

    [03] «Θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης»

    «Η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά οι εορτασμοί της δημοκρατίας θα συνεχιστούν» δηλώνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζητώντας όμως από τα πλήθη που βγαίνουν στους δρόμους να αποφεύγουν τις «ακραίες αντιδράσεις».

    «Θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας παντού, με πρώτες τις πλατείες Κιζίλαϊ στην 'Αγκυρα και Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο Γιλντριίμ και τόνισε ότι την ημέρα οι πολίτες εργάζονται, ενώ τα βράδια «θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας, αλλά και τους εορτασμούς. Αυτό θα συνεχιστεί έτσι, για ένα διάστημα ακόμη».

    «Το έθνος μας πήρε βαθιά ανάσα, αλλά δεν τελειώσαμε» είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι «θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης. Θα δώσουμε στους πραξικοπηματίες την ποινή που τους ταιριάζει, με τρόπο που κανείς να μην έχει στο μέλλον το θράσος να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να είναι «ήρεμοι». «Να αποφεύγουμε τις ακραίες αντιδράσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι το μέλλον και η εγγύησή μας. Να μην συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα ζημιώσει τη θεσμική ταυτότητα των ενόπλων δυνάμεών μας» είπε ο Γιλντιρίμ.

    Κι αυτό καθώς μετά την πληροφορία περί άγριας δολοφονίας Τούρκου φαντάρου δια αποκεφαλισμού το πρωί του Σαββάτου, αφού είχε παραδοθεί μαζί με άλλους στρατιώτες στην αστυνομία και στο συγκεντρωμένο πλήθος στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, αυξάνονται οι καταγγελίες για λιντσαρίσματα στρατιωτών από τους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    [04] Ο Πούτιν ζήτησε από τον Ερντογάν να διασφαλίσει την προστασία των ρώσων τουριστών στην Τουρκία

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο είπε ότι ελπίζει πως η τουρκική πλευρά είναι σε θέση να διασφαλίσει την προστασία των ρώσων τουριστών στη χώρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία κρίνει ως απαράδεκτες τις αντισυνταγματικές ενέργειες και τη βία και πως ελπίζει ότι η τάξη και η σταθερότητα θα αποκατασταθούν στην Τουρκία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο RIA-Novosti ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανότητα μίας διμερούς συνάντησης η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Αύγουστο.

    "Συζητήθηκε το θέμα της συνάντησης. Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο", δήλωσε ο Πεσκόφ.

    Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή της τουρκικής προεδρίας, ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.

    [05] Δύο νέες συλλήψεις σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια

    Ένας άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Εξάλλου πέντε άλλα πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί - η σύζυγος του δράστη, από την οποία είχε χωρίσει, και τέσσερις άνδρες του περιβάλλοντός του -εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται υπό κράτηση, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ο οποίος οδήγησε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

    Ο δράστης είχε προβεί σε αναγνώριση του τόπου της επίθεσης

    Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ - Μπουλέλ, είχε προβεί σε αναγνώριση του τόπου της επίθεσης στις 12 και τις 13 Ιουλίου με το φορτηγό που χρησιμοποίησε στις 14 Ιουλίου για να πραγματοποιήσει τη σφαγή, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στην υπόθεση.

    Μεταξύ των εκατοντάδων μαρτύρων που έχουν ήδη καταθέσει στους ανακριτές, πολλοί είπαν ότι ο φονιάς ήταν θρησκευόμενος, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο δράστης της επίθεσης, την ευθυνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, φαινόταν μέχρι τώρα να έχει περισσότερο ένα προφίλ ανισόρροπου ανθρώπου, ενώ δεν είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.

    [06] Τουρκία: Συνελήφθη ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ

    Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους στον διεθνή συνασπισμό κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κρατείται σε σχέση με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός επανέλαβε τις αεροπορικές επιχειρήσεις του κατά του ΙΚ από την Τουρκία, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

    "Οι επιχειρήσεις του συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επαναλήφθηκαν σε όλες τις βάσεις στην Τουρκία", μετά το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου στα στρατιωτικά αεροσκάφη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

    [07] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

    Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

    Κύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύετε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί;

    Για να επιτευχθεί, επιδιώκουμε αφενός τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας από τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου τη στήριξη στα διεθνή και ευρωπαϊκά στηρίγματα της χώρας, αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

    Γιατί η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά τη γενική κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θεμελιώδη επιλογή ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τη γενικευμένη απορρύθμιση, που ευαγγελίζεται το ΔΝΤ. Θεωρώ ότι η στρατηγική του τελευταίου θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό».

    Έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού;

    «Όχι. Ούτε θα δεχθούμε να συζητηθούν παρόμοια θέματα, γιατί είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία του Ιουλίου και που περιλαμβάνει μόνο τρεις άξονες: Επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχουμε θέσει εμείς και ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο, που τέθηκαν από τους δανειστές μας».

    Τι θα ισχύσει με τον κατώτατο μισθό;

    «Επιδιώκουμε να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια».

    Έχετε χαρακτηρίσει το ΔΝΤ ως τον ακραίο παίκτη της διαπραγμάτευσης. Έχει τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων;

    «Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη επίσημα ξεκινήσει, γιατί αναμένεται ως εναρκτήριο λάκτισμά της η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ειδικών, που έχει συγκροτηθεί.

    Φαίνεται, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, όμως, κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Για το λόγο τούτο, θεωρώ ότι το Ταμείο θα απομονωθεί και θα χάσει και στο σημείο αυτό».

    Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει στο καθεστώς που ισχύει για τις απεργίες, τη διαιτησία και τα συνδικάτα;

    «Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, προβλέπεται από το Σύνταγμα μας, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Είναι αλήθεια ότι τα συνδικάτα πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και όσων εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας. Αυτό, όμως, είναι πρωταρχικά καθήκον των ίδιων και της κοινωνίας, λιγότερο του νομοθέτη. Βεβαίως, δεδομένου ότι ο συνδικαλιστικός νόμος ψηφίστηκε το 1982, είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του».

    Πιστεύετε ότι το πόρισμα που θα συντάξει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις; Επίσης, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει, από τις επαφές σας με τους κοινωνικούς εταίρους;

    «Η Επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς υψηλού κύρους. Αν και τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι βαθύτατα πολιτικά, θέλω να πιστεύω ότι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ειδικούς, θα βασίσουν τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε.

    Η εικόνα που έχω από τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και σε μία κοινή δήλωση τους, που θα αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης της εθνικής θέσης διαπραγμάτευσης».

    Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

    «Είμαι ανέκαθεν και από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής».

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πείτε μας τι σχεδιάζει το υπουργείο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

    «Έχουμε διάφορες σκέψεις, αλλά θα αποκρυσταλλωθούν, μετά το Σεπτέμβρη, αφού συζητηθούν και με τους δανειστές. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, πάντως, η επανένταξη χιλιάδων ανθρώπων στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι αποβλήθηκαν βίαια από αυτό, λόγω της κρίσης».

    Πρόσφατα, δηλώσατε ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών;

    «Πρέπει πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το νέο ασφαλιστικό, είχε αποφασιστεί ήδη από τον Ιούλιο, με ψήφους και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, αφού είχε προαναγγελθεί με το e-mail Χαρδούβελη. Για το μέλλον, θεσπίσαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που παρέχει πληρέστερη προστασία από τον κίνδυνο της φτώχειας, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων.

    Επειδή, όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακουφίσουμε αυτούς που το χάνουν σήμερα, έχουν γίνει πράγματι πολλές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ορισμένες υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα. Ήδη, κοστολογούνται εναλλακτικές προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα».

    Τη συνέντευξη πήρε η Γεωργία Μπάρλα

    [08] «Αρραγής ενότητα των Ελλήνων στις προκλήσεις»

    «Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέλνει το μήνυμα προς τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιλογές εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια βεβαίως και πλήττουν την ενότητά της, πλην όμως πρωτίστως δυσχεραίνουν την δική τους προοπτική». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στησημερινή τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.

    Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, στηριζόμενη στους λαούς εκείνους που μένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα» και συνέχισε: «Η μοναχική πορεία κάθε ευρωπαϊκού, εκ καταγωγής, λαού όχι μόνο δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικώς την δική του θετική συμβολή στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά επιπλέον τον αφήνει ν' αντιμετωπίσει μόνος τους κινδύνους που εκπορεύονται από τις φωτιές του πολέμου και από τις θύελλες της βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τις εντεύθεν, άκρως επικίνδυνες, πολλαπλές συνέπειες».

    Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι «αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια».

    Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ' αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».

    Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

    Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μια τέτοια κοσμοϊστορική αποστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον πολιτισμό της και την δημοκρατική της παράδοση, μπορεί να φέρει σε πέρας καλύτερα από άλλα κράτη, ακόμη κι αν αυτά διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ή στρατιωτική ισχύ».

    Αναφερόμενος στην Αιτωλική Συμπολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας διδάσκει πως μόνον η αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπορεί ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την χώρα μας και τον λαό μας» και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι οι διχασμοί και τα εμφύλια πάθη οδήγησαν τον Ελληνισμό σε περιπέτειες ή και τραγωδίες, ορισμένες από τις οποίες μας στοίχησαν ως και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πηγή διδαγμάτων, τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, να παρακολουθήσουμε, προκειμένου ν' ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τόσο την συνοχή όσο και την μελλοντική προοπτική του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

    Πρώτο μας μέλημα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «να θυμόμαστε, μ' εφόδιο την βαριά κληρονομιά των ιδρυτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι το οικοδόμημα τούτο και η πορεία προς την τελική του ολοκλήρωση και ενοποίηση δρομολογήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς για ν' αποφύγουμε, οριστικά και αμετακλήτως, μιαν επανάληψή του που θα ήταν μοιραία για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαμορφώνει την πορεία της προς τον τελικό προορισμό της με βάση τις αρχές της ενότητας και της ισοτιμίας των λαών της οι οποίες, από την φύση τους, αποκλείουν κάθε μορφή «ηγεμονίας» οιουδήποτε κράτους-μέλους». Οι αρχές αυτές, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θέτουν στο επίκεντρο του "κοινού των Ευρωπαίων" τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αφού μόνο μέσω αυτών οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να υπερασπισθούν επιτυχώς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

    Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «είναι ένα σύγχρονο πραγματικό κόσμημα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, καθώς κλείνει μέσα του τα πολύτιμα τεκμήρια μιας από τις πιο εμβληματικές, από θεσμική και πολιτική άποψη, περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας δηλαδή την περίοδο της ανόδου και της πτώσης της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών».

    Όπως πρόσθεσε, «η διαδρομή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, πέρα από την, αδιαμφισβήτητη, ιστορική της αξία "ακτινοβολεί" ακόμη και σήμερα με τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει» και συνέχισε: «Δεν αγνοώ πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία, ανάλογα με τις περιστάσεις, διδάσκει ή πρέπει να διδάσκει, αφενός ως προς την θετική συμβολή των προγόνων μας για όσα πρέπει να εμπνέουν την δική μας πορεία και, αφετέρου, ως προς τα λάθη τους εκείνα, τα οποία έχουμε χρέος ν' αποφύγουμε, ιδίως όταν μπορεί ν' αποδειχθούν καθοριστικά αναφορικά με την εξέλιξη του μέλλοντός μας».

    [09] Ερντογάν: Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης θα συνεχιστεί και στις δημόσιες υπηρεσίες

    Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια της απόπειρας πραξικοπήματος.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν στο οποίο από την πρώτη στιγμή αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Αναφερόμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια». Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το δημόσιο.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο όλοι όσοι προσάγονται, πρόσκεινται πράγματι στον Γκιουλέν, ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι.

    Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ποινής του θανάτου. Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», πράγμα που κάνουν εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Ο Ερντογάν είπε «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς».

    Ωστόσο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

    Τέλος, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες «για μια εβδομάδα ακόμα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 July 2016 - 14:32:28 UTC