Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nεότερη επικοινωνία Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός
  • [03] Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα
  • [04] Η Αυστραλία επιθυμεί τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία
  • [05] Ενώπιον του εισαγγελέα οι Τούρκοι στρατιωτικοί που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο
  • [06] O Oμπάμα προτρέπει όλες τις πλευρές να σεβαστούν «το Κράτος δικαίου» στην Τουρκία
  • [07] Ο Φ. Γκιουλέν διαψεύδει ότι υποκίνησε το πραξικόπημα στην Τουρκία
  • [08] Η Μογκερίνι καλεί την Άγκυρα να «εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»
  • [09] Ο Ερντογάν ζητά συσπείρωση και κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του
  • [10] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός

  • [01] Nεότερη επικοινωνία Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Για τις εξελίξεις σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, καθώς και για το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη συζήτησαν το Σάββατο, σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι' αυτό κολάσιμη ενέργεια.

    Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

    Μ. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς

    Η Ελλάδα θα εκδώσει τους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο καταφεύγοντας με ελικόπτερο, είπε από την πλευράτου,ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώνταςσε δημοσιογράφους.

    Όπως υπογράμμισε, ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης και συνέχισε λέγονταςπως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

    [02] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

    Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

    Κύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύετε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί;

    Για να επιτευχθεί, επιδιώκουμε αφενός τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας από τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου τη στήριξη στα διεθνή και ευρωπαϊκά στηρίγματα της χώρας, αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

    Γιατί η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά τη γενική κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θεμελιώδη επιλογή ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τη γενικευμένη απορρύθμιση, που ευαγγελίζεται το ΔΝΤ. Θεωρώ ότι η στρατηγική του τελευταίου θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό».

    Έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού;

    «Όχι. Ούτε θα δεχθούμε να συζητηθούν παρόμοια θέματα, γιατί είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία του Ιουλίου και που περιλαμβάνει μόνο τρεις άξονες: Επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχουμε θέσει εμείς και ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο, που τέθηκαν από τους δανειστές μας».

    Τι θα ισχύσει με τον κατώτατο μισθό;

    «Επιδιώκουμε να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια».

    Έχετε χαρακτηρίσει το ΔΝΤ ως τον ακραίο παίκτη της διαπραγμάτευσης. Έχει τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων;

    «Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη επίσημα ξεκινήσει, γιατί αναμένεται ως εναρκτήριο λάκτισμά της η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ειδικών, που έχει συγκροτηθεί.

    Φαίνεται, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, όμως, κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Για το λόγο τούτο, θεωρώ ότι το Ταμείο θα απομονωθεί και θα χάσει και στο σημείο αυτό».

    Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει στο καθεστώς που ισχύει για τις απεργίες, τη διαιτησία και τα συνδικάτα;

    «Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, προβλέπεται από το Σύνταγμα μας, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Είναι αλήθεια ότι τα συνδικάτα πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και όσων εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας. Αυτό, όμως, είναι πρωταρχικά καθήκον των ίδιων και της κοινωνίας, λιγότερο του νομοθέτη. Βεβαίως, δεδομένου ότι ο συνδικαλιστικός νόμος ψηφίστηκε το 1982, είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του».

    Πιστεύετε ότι το πόρισμα που θα συντάξει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις; Επίσης, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει, από τις επαφές σας με τους κοινωνικούς εταίρους;

    «Η Επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς υψηλού κύρους. Αν και τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι βαθύτατα πολιτικά, θέλω να πιστεύω ότι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ειδικούς, θα βασίσουν τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε.

    Η εικόνα που έχω από τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και σε μία κοινή δήλωση τους, που θα αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης της εθνικής θέσης διαπραγμάτευσης».

    Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

    «Είμαι ανέκαθεν και από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής».

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πείτε μας τι σχεδιάζει το υπουργείο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

    «Έχουμε διάφορες σκέψεις, αλλά θα αποκρυσταλλωθούν, μετά το Σεπτέμβρη, αφού συζητηθούν και με τους δανειστές. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, πάντως, η επανένταξη χιλιάδων ανθρώπων στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι αποβλήθηκαν βίαια από αυτό, λόγω της κρίσης».

    Πρόσφατα, δηλώσατε ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών;

    «Πρέπει πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το νέο ασφαλιστικό, είχε αποφασιστεί ήδη από τον Ιούλιο, με ψήφους και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, αφού είχε προαναγγελθεί με το e-mail Χαρδούβελη. Για το μέλλον, θεσπίσαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που παρέχει πληρέστερη προστασία από τον κίνδυνο της φτώχειας, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων.

    Επειδή, όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακουφίσουμε αυτούς που το χάνουν σήμερα, έχουν γίνει πράγματι πολλές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ορισμένες υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα. Ήδη, κοστολογούνται εναλλακτικές προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα».

  • Τη συνέντευξη πήρε η Γεωργία Μπάρλα

    [03] Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

    Ανοιχτά θα είναι σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα.Κατά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων (οι οποίες ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου) τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανονικά βάσει του νόμου 4177/2013.

    Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν σήμερα, είναι από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα μεγάλα εμπορικά θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    Απεργία

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε, για σήμερα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE), με απόφαση της διοίκησής της.

    «Καλούμε τα σωματεία μας, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, να συμμετάσχουν στην απεργία, δίνοντας δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ούτε αναγκαία είναι, ούτε ωφέλιμη για τους καταναλωτές, που τόσο μεγάλος λόγος γίνεται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ομοσπονδία.

    [04] Η Αυστραλία επιθυμεί τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία

    Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ διαβεβαίωσε την ομόλογό του της Βρετανίας Τερέζα Μέι πως θέλει οι δύο χώρες να συνάψουν μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο, μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της Μέι.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν χθες τις προτεραιότητές τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Μέι την Τετάρτη και την παραμονή του Τέρνμπουλ στην εξουσία μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.Ο Τέρνμπουλ συνεχάρη τηΜέι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, και «εξέφρασε την επιθυμία να συναφθεί (διμερής) συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο δυνατόν».Παρότι επισήμανε πως οι νομικές υποχρεώσεις της δεν επιτρέπουν στη Βρετανία να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες όσο ακόμη παραμένει μέλος της ΕΕ, η Μέι απάντησε ότι θα ήθελε και εκείνη να ολοκληρωθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

    [05] Ενώπιον του εισαγγελέα οι Τούρκοι στρατιωτικοί που αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο

    Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγούνται σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου.

    Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

    Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

    Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

    [06] O Oμπάμα προτρέπει όλες τις πλευρές να σεβαστούν «το Κράτος δικαίου» στην Τουρκία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε όλες τις πλευρές στην Τουρκία "να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου" έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε χθες στην χώρα, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    "Ο πρόεδρος και η ομάδα του εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών και υπογραμμίζουν την ζωτικής σημασίας ανάγκη όλες οι πλευρές στην Τουρκία να ενεργήσουν με σεβασμό στο Κράτος δικαίου και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα βίας ή αστάθειας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε επιπλέον την υποστήριξή του στη "δημοκρατικά εκλεγμένη, πολιτική" κυβέρνηση της Τουρκίας.

    [07] Ο Φ. Γκιουλέν διαψεύδει ότι υποκίνησε το πραξικόπημα στην Τουρκία

    Ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη σε μια συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Γκιουλέν, 75 ετών, ζει απομονωμένος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ από το 1999 και πολύ σπάνια μιλάει στον Τύπο, είναι όμως επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, που διαθέτει ιεροδιδασκαλεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν είναι γνωστό με το όνομα Χιζμέτ (Υπηρεσία).

    Ο ιμάμης είναι ορκισμένος εχθρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ο οποίος χθες τον κατηγόρησε ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265 άνθρωποι, και απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοσή του.

    [08] Η Μογκερίνι καλεί την Άγκυρα να «εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να «ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο», μία ημέρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, σε συνέντευξή της στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi η οποία δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

    «Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι επίσης τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος», είπε η Μογκερίνι. «Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία», πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τουρκία, οι οποίες «κράτησαν τον κόσμο σε αγωνία για πολλές ώρες», η Μογκερίνι είπε ότι της δόθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο για μια οπισθοδρόμηση στη βαρβαρότητα. «Δινόταν η εντύπωση ότι γυρίσαμε πίσω στον χρόνο, σε έναν άλλο αιώνα», είπε.

    Ερωτηθείσα για τη σφαγή στη Νίκαια, η Μογκερίνι εκτίμησε ότι η «καλύτερη αντίδραση είναι αυτή που περιέχεται στις τρεις λέξεις που οι Γάλλοι, μαζί με όλους εμάς, εορτάζουν την 14η Ιουλίου: ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη».

    Εκτίμησε ότι είναι «ψευδαίσθηση» να πιστεύει κανείς ότι «μια βίαιη αντίδραση θα μπορούσε να επιλύσει ένα τόσο βαθύ πρόβλημα στις κοινωνίες μας».

    «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που επιλέγουν τον δρόμο της τρομοκρατίας, αλλά μόνο όταν κατανοήσουμε τι μπορεί να ωθεί σε αυτό τον δρόμο του θανάτου τους νέους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», πρόσθεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

    [09] Ο Ερντογάν ζητά συσπείρωση και κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θελει να σταθεροποιήσει την εξουσία του μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, απαίτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ορκισμένο εχθρό του τον οποίο κατηγορεί ότι υπέθαλψε το πραξικόπημα.

    Ο 75χρονος Γκιουλέν ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αλλά ο ισλαμοσυντηρητικός Πρόεδρος βλέπει το χέρι του πίσω από τη συντομη απόπειρα πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 256 ανθρώπους.

    "Εδώ απευθύνω έκκληση στην Αμερική, απευθύνω έκκληση στον Πρόεδρο (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα). Κύριε Πρόεδρε, σας λέω, διώξτε ή παραδώστε μας αυτό το πρόσωπο", τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινουπολη, χωρίς πάντως να προφέρει το όνομα του Γκιουλέν.

    Αυτός ο τελευταίος αρνήθηκε στους New York Times οποιαδήποτε ανάμιξη στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής και υπονόησε μάλιστα πως ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να έχει ενορχηστρώσει ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει την Άγκυρα να ερευνήσει το πραξικόπημα που αποτράπηκε και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει αποδείξεις εναντίον του Γκιουλέν πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του.

    "Μήνυμα αλληλεγγύης"

    Χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχούσε κατ' αρχάς ο ενθουσιασμός. Οι οπαδοί του Ερντογάν βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του."Η συγκέντρωση αυτή είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης που στέλνουμε σ' ολόκληρο τον κόσμο", εξήγησε ο 29χρονος Μπεσίρ Ντεμιροζούρ.

    Όμως ο απολογισμός του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι πολύ βαρύς: 161 νεκροί και 1.440 τραυματίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αμάχων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού, σκοτώθηκαν επίσης 104 πραξικοπηματίες.

    Σε μια ένδειξη ότι η κατάσταση απέχει ακόμη πολύ από την επιστροφή στην ομαλότητα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

    Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι προσβάσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ έχουν κλείσει, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέστειλαν ως εκ τούτου τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

    Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο "σ' αυτούς τους δειλούς θα επιβληθεί η ποινή που τους αξίζει".

    Ζητώντας να αποφευχθεί κάθε "συλλογική τιμωρία", ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Ντιόν κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διευθετήσει την κατάσταση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος σύμφωνα με τις "θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας".

    Διότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, υποστηρικτές του καθεστώτος λιντσάρισαν στασιαστές στρατιώτες σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Είδε το πλήθος να λιντσάρει μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του έναν από τους στρατιωτικούς, ενώ δεν γνωρίζει τι απέγινε ένας άλλος που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

    "Κύριοι των δρόμων"

    Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ανακοινωθέν των "τουρκικών ενόπλων δυνάμεων" επέβαλλε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία.

    Οι πραξικοπηματίες εξήγησαν ότι "καταλαμβάνουν πλήρως την εξουσία" επειδή υπάρχει ανάγκη "να αποκατασταθούν η συνταγματική τάξη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να επικρατήσει ο ανώτατος νόμος της χώρας".

    Οι μάχες, με την υποστήριξη καταδιωκτικών αεροπλάνων και αρμάτων μάχης, προκάλεσαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σκηνές βίας πρωτοφανείς εδώ και δεκαετίες. Στην πρωτεύουσα βομβαρδίσθηκε το κοινοβούλιο ενώ αεροπλάνο έριξε νωρίς το πρωί του Σαββάτου μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο, πέριξ του οποίου καταδιωκτικά F-16 επιτέθηκαν σε άρματα μάχης των ανταρτών, σύμφωνα με την προεδρία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως το ξενοδοχείο στο οποίο έκανε τις διακοπές του βομβαρδίσθηκε μετά την αναχώρησή του.

    Ο Ερντογάν κάλεσε αμέσως τον πληθυσμό να αντιταχθεί στο πραξικόπημα, με απ' ευθείας τηλεοπτική παρέμβασή του.

    Πολύ γρήγορα άρχισαν να φθάνουν οι διεθνείς καταδίκες. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να υποστηριχθεί η "δημοκρατικά εκλεγμένη" τουρκική κυβέρνηση και το ίδιο έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι δηλώσεις υποστήριξης του Τούρκου Προέδρου πολλαπλασιάσθηκαν στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία επέμεινε στους "κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα" οι οποίοι αυξάνονταν μ' αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος.

    [10] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός

    Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξης που παραχωρεί στο Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγματεύσης. Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει θέσει η κυβέρνηση, και οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, που τέθηκαν από τους δανειστές.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

    Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

    Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.

    Κύριε υπουργέ, έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύετε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί;

    Για να επιτευχθεί, επιδιώκουμε αφενός τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης, ξεκινώντας από τους κοινωνικούς εταίρους και αφετέρου τη στήριξη στα διεθνή και ευρωπαϊκά στηρίγματα της χώρας, αλλά και όλους όσοι υποστηρίζουν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

    Γιατί η έκβαση της διαπραγμάτευσης δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά τη γενική κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη θεμελιώδη επιλογή ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τη γενικευμένη απορρύθμιση, που ευαγγελίζεται το ΔΝΤ. Θεωρώ ότι η στρατηγική του τελευταίου θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό».

    Έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θέμα μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού;

    «Όχι. Ούτε θα δεχθούμε να συζητηθούν παρόμοια θέματα, γιατί είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία του Ιουλίου και που περιλαμβάνει μόνο τρεις άξονες: Επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχουμε θέσει εμείς και ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο, που τέθηκαν από τους δανειστές μας».

    Τι θα ισχύσει με τον κατώτατο μισθό;

    «Επιδιώκουμε να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια».

    Έχετε χαρακτηρίσει το ΔΝΤ ως τον ακραίο παίκτη της διαπραγμάτευσης. Έχει τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων;

    «Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη επίσημα ξεκινήσει, γιατί αναμένεται ως εναρκτήριο λάκτισμά της η παράδοση του πορίσματος της επιτροπής ειδικών, που έχει συγκροτηθεί.

    Φαίνεται, όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, όμως, κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά. Για το λόγο τούτο, θεωρώ ότι το Ταμείο θα απομονωθεί και θα χάσει και στο σημείο αυτό».

    Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να αλλάξει στο καθεστώς που ισχύει για τις απεργίες, τη διαιτησία και τα συνδικάτα;

    «Το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, πάση θυσία, ως το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Η διαιτησία, επίσης, προβλέπεται από το Σύνταγμα μας, ακόμη και ως προς το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτήν, όπως έκρινε, πριν από λίγο καιρό και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Είναι αλήθεια ότι τα συνδικάτα πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς τους, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και όσων εργάζονται με ατυπικές μορφές εργασίας. Αυτό, όμως, είναι πρωταρχικά καθήκον των ίδιων και της κοινωνίας, λιγότερο του νομοθέτη. Βεβαίως, δεδομένου ότι ο συνδικαλιστικός νόμος ψηφίστηκε το 1982, είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του».

    Πιστεύετε ότι το πόρισμα που θα συντάξει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις; Επίσης, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει, από τις επαφές σας με τους κοινωνικούς εταίρους;

    «Η Επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς υψηλού κύρους. Αν και τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι βαθύτατα πολιτικά, θέλω να πιστεύω ότι, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ειδικούς, θα βασίσουν τις προτάσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο οποίο θέλουμε να επιστρέψουμε.

    Η εικόνα που έχω από τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και σε μία κοινή δήλωση τους, που θα αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης της εθνικής θέσης διαπραγμάτευσης».

    Η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο ζήτημα;

    «Είμαι ανέκαθεν και από θέση αρχής υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής».

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει προαναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Πείτε μας τι σχεδιάζει το υπουργείο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.

    «Έχουμε διάφορες σκέψεις, αλλά θα αποκρυσταλλωθούν, μετά το Σεπτέμβρη, αφού συζητηθούν και με τους δανειστές. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, πάντως, η επανένταξη χιλιάδων ανθρώπων στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι αποβλήθηκαν βίαια από αυτό, λόγω της κρίσης».

    Πρόσφατα, δηλώσατε ότι εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως ελάφρυνση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ. Έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχετε συναντηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών;

    «Πρέπει πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το νέο ασφαλιστικό, είχε αποφασιστεί ήδη από τον Ιούλιο, με ψήφους και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, αφού είχε προαναγγελθεί με το e-mail Χαρδούβελη. Για το μέλλον, θεσπίσαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που παρέχει πληρέστερη προστασία από τον κίνδυνο της φτώχειας, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων.

    Επειδή, όμως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ανακουφίσουμε αυτούς που το χάνουν σήμερα, έχουν γίνει πράγματι πολλές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ορισμένες υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα. Ήδη, κοστολογούνται εναλλακτικές προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα».

    Τη συνέντευξη πήρε η Γεωργία Μπάρλα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 July 2016 - 6:32:36 UTC