Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανδρέας Λοβέρδος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία
  • [03] Σ. Αναγνωστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπολογίζουμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας
  • [05] Κινηματογραφικές Τρίτες για τα παιδιά, στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα
  • [06] Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [07] Απελευθερώθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που είχε τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες
  • [08] ΕΕ: Να υπάρξει «ταχεία επάνοδος στη συνταγματική τάξη στην Τουρκία»
  • [09] Ο Ρ.Τ. Ερντογάν καταγγέλλει μια «προδοσία»
  • [10] Ο Ρ.Τ. Ερντογάν καλεί τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους
  • [11] Παραδόθηκαν, στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες στρατιωτικοί

  • [01] Ανδρέας Λοβέρδος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις

    «Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο σε δόσεις. Δεν δίνουμε δεκανίκι στις λαθροχειρίες»» δηλώνει κατηγορηματικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι απόλυτα εχθρικοί ειδικά και με την σκέψη για κατάργηση του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

    Στην ερώτηση αν θα υπάρξει βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα μπορούσε να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο ώστε να βρεθούν οι 200 ψήφοι που ψάχνει η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά λέγοντας «Δεν ξεπουλιέται κανένας βουλευτής μας», ωστόσο δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλο που θα ψηφίσει «Ναι», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

    Τέλος χαρακτηρίζει «καταστροφική πρόταση» την απευθείας εκλογή από το λαό του Προέδρου Δημοκρατίας.

    Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάποιες αλλαγές στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο ώστε να συμφωνήσουν και άλλα κόμματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποιες προϋποθέσεις θα ψήφιζε «ΝΑΙ»;

    «Δεν ψηφίζουμε τίποτε αποσπασματικό. Δεν ψηφίζουμε εκλογικό σύστημα σε δόσεις. Την παρωδία των τεσσάρων άρθρων, εκ των οποίων το ένα προβλέπει καταργούμενες διατάξεις και το άλλο την έναρξη εφαρμογής! Δεν συμμετέχουμε στην παρωδία ΣΥΡΙΖΑ, μιας εκλογικής κοπτοραπτικής, που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας».

    Η κατάτμηση αλλαγών σε ξεχωριστά άρθρα θα μπορούσε να σας δώσει ένα περιθώριο ελιγμών; Ή θα πείτε «ΟΧΙ» σε όλα;

    «Η γραμμή μας είναι σαφής και καθαρή: παρών σε όλα. Επί της αρχής και στα τέσσερα άρθρα. Ένας εκλογικός νόμος περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες θεμάτων: την κατανομή των εδρών, τις εκλογικές περιφέρειες και τα όρια εισόδου στη Βουλή. Στο νόμο Τσίπρα υπάρχει μόνο η κατάργηση του bonus. Ως εκλογική τακτική του 2ου κόμματος».

    Δεν θα ήταν ένα «δέλεαρ» για το ΠΑΣΟΚ (που το είχε υποστηρίξει και στο παρελθόν) η απλή αναλογική με κατάργηση του 3%;

    «Τέρμα τα κόλπα. Τέρμα οι λαθροχειρίες! "Βάλε αυτό για να πάρουμε το ΚΚΕ, βγάλε αυτό για να πάρουμε την Ένωση Κεντρώων, βάλε εκείνο για το ΠΑΣΟΚ" κοκ. Παπατζίδικα παιχνίδια, ασυμβίβαστα με τη σοβαρότητα των θεσμών, συμβατά με την Αριστερά-Μαδούρο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την κατάργηση ή τη μείωση του 3% είμαστε απόλυτα εχθρικοί».

    Πώς, όμως, θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα γιατί, ενώ, ήταν υπέρμαχος της απλής αναλογικής τώρα λέει όχι;

    «Εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν ψηφίζουμε δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό. Διακομματική επιτροπή για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για τους μείζονες κανόνες της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, απόσυρση του νόμου παρωδία, αφού ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε τη συναίνεση και προχώρησε μονομερώς, πέντε σημεία για εκλογικό νόμο (χορήγηση ενός μικρότερου bonus για όποιον πάρει ποσοστό άνω του 42%,ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού κλπ), όλα αυτά απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν δίνουμε δεκανίκι στις λαθροχειρίες, λοιπόν».

    Η διαφοροποίηση του «εταίρου» σας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Θεοχαρόπουλου δημιουργεί ρήγμα στο κόμμα σας και πρόβλημα στην περαιτέρω συνεργασία σας με τη ΔΗΜΑΡ;

    «Αφού δεν μετακινείται πολιτικά, δεν υπάρχει για μας πρόβλημα».

    Μετρώντας και τους ψήφους της Χρυσής Αυγής (η οποία βεβαίως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της) βγαίνουν 197 ψήφοι υπέρ της απλής αναλογικής. Τουτέστιν η κυβέρνηση ψάχνει μόλις 3 ψήφους. Θα υπάρξουν, λέτε, εκπλήξεις είτε από σας είτε από το ΠΟΤΑΜΙ; Να διαφοροποιηθούν κάποιοι που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους;

    «Δεν ξεπουλιέται κανένας βουλευτής μας. Τέρμα τα κόλπα, τέρμα όμως και η πολιτική αλητεία. Η κυβέρνηση οδηγείται σε μεγάλη πολιτική ήττα».

    Κυβερνητικές φωνές κάνουν λόγο για συμπίεση των μικρών κομμάτων με θέμα τον εκλογικό νόμο. Μήπως είμαστε μπροστά σε ένα νέο σκηνικό που θα επικυρωθεί με την ψήφιση του εκλογικού νόμου;

    «Προς το παρόν συμπιέζεται η κυβέρνηση, που έχει φτάσει να παρακαλάει για να της εξυπηρετήσουν άλλοι την τακτική του 2ου κόμματος που ακολουθεί. Πέρσι που ήταν 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρότεινε απλή αναλογική . Επωφελήθηκε και επωφελείται του bonus των 50 εδρών. Και τώρα που χάνει, θέλει να εμποδίσει το 1ο κόμμα να γίνει κυβέρνηση. Το οποίο όμως με τη σειρά του, η ΝΔ δηλαδή, δεν έχει κάνει ούτε μια δήλωση πως θα περιορίσει το bonus όταν αποκτήσει πλειοψηφία. Απαράδεκτη η στάση τους αυτή, της πολιτικής συμφεροντολογίας. Να προσέξουν!»

    Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο;

    «Σας είπα ήδη, η τακτική του 2ου κόμματος που ψάχνει δεκανίκια. Και η δυνατότητα να κάνει εκλογές, όποτε αποφασίσει .Άρα να παίζει η προοπτική των δεύτερων εκλογών, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση».

    Βλέπετε την πιθανότητα εκλογών το φθινόπωρο;

    «Κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει. Όταν η κυβέρνηση φέρνει εν θερμώ και εσπευσμένα εκλογικό νόμο των στενών συμφερόντων της, τότε όποιος αποκλείει τις εκλογές, ως άμεσο ενδεχόμενο, είναι αφελής».

    Εν πάση περιπτώσει όποτε και αν γίνουν εκλογές εάν η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τους 200 θα πάει με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο των 50 εδρών μπόνους. Άρα γιατί μιλάει ο κόμμα σας για σκοπιμότητα;

    «Μα η σκοπιμότητα είναι να μην πάει με το bonus των 50 εδρών, γι'αυτό και ευτελίζονται με συνεχείς πολιτικές κυβιστήσεις. Και αν οδηγηθούν σε ήττα, δηλαδή αν δεν συγκεντρώσουν τις 200 έδρες, να έχουν το νέο εκλογικό νόμο για την περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών».

    Ως καθηγητής-συνταγματολόγος πέραν της ιδιότητας του βουλευτής θα βλέπατε θετικά την πιθανότητα εκλογής προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από το λαό κάτι που, όπως φαίνεται από δημοσκοπήσεις, το θέλουν και οι πολίτες;

    «Πρόκειται περί της πιο καταστροφικής πρότασης που έχει ακουστεί, για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Ο δυϊσμός της εκτελεστικής εξουσίας αποτέλεσε αφορμή δραματικής κυβερνητικής αστάθειας, κυρίως στο μεσοπόλεμο, γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε, με τη διαμόρφωση του εκλογικευμένου κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, όπου ο βασιλιάς ή ο Πρόεδρος δεν έχουν πολιτική ισχύ. Άμεση εκλογή θα σημάνει πολιτική ισχύ μεγαλύτερη της κυβέρνησης κι ας μην έχει καμία αρμοδιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία

    Η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά, στέλνει μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας στην Τουρκία, της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και βεβαίως της συνταγματικής νομιμότητας,δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM»για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

    «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός επικοινωνεί και ενημερώνεται συνεχώς. Πριν από λίγη ώρα έγινε και επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα έχει επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο πρωθυπουργό»..

    «Από την πρώτη στιγμή», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, «η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα. Οι επικοινωνίες είναι συνεχείς και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε παρά να ανησυχεί, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε απόψε, η προσπάθεια αυτή».

    Αυτή τη στιγμή, σημείωσε,«φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι εμφανιζόταν στην αρχή»και «φαίνεται να υπάρχει αντιρρόπηση». Αυτό που απομένει, όπως τόνισε, είναι «να παρακολουθήσουμε και έχουμε όλο τον χρόνο να κάνουμε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις και να συζητήσουμε όσα πρέπει να συζητήσουμε».

    [03] Σ. Αναγνωστοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπολογίζουμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις

    «Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να μην επιτρέψει να ναυαγήσει μία διεκδίκηση την οποία και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είχε» τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας για την απλή αναλογική και υπογραμμίζει ότι «η ΧΑ δεν είναι ούτε στο πολιτικό μας, ούτε στο ιδεολογικό μας τοπίο και δεν μας αφορά η ψήφος της όπως δεν μας αφορά σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο». Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. μετά το Brexit, «οφείλει να ξαναδεί τον εαυτό της και να σκεφτεί γιατί οι λαοί των κρατών-μελών αναπτύσσουν τέτοιας έντασης και έκτασης ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα» και εκτιμά ότι «αν συνεχίσει προς την κατεύθυνση της άτεγκτης λιτότητας αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις άμεσα στην Ελλάδα κυρίως στο θέμα των διαπραγματεύσεων, μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα θα έχει ίσως πολύ πιο σύνθετες συνέπειες στην ίδια την συνοχή αλλά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η αν. υπουργός Παιδείας αποκλείει το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, και δηλώνει ότι στις προτεραιότητές της είναι «η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων» η «ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό" και η "ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας".

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίζει την απλή αναλογική, τι σημαίνει αυτό για σας;

    «Ελπίζω η Δημοκρατική Συμπαράταξη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να μην επιτρέψει να ναυαγήσει μία διεκδίκηση την οποία και το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι είχε. Από την άλλη μεριά, αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να χαρίσει στον κύριο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία τη διατήρηση της αναχρονιστικής ενισχυμένης αναλογικής που νοθεύει σε μεγάλο βαθμό τη βούληση του ελληνικού λαού».

    Πόσο πιθανό θεωρείται το να περάσει η απλή αναλογική με 200 ψήφους; Σας ενοχλεί ότι μπορεί να περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαιτίας της στήριξης της ΧΑ;

    «Δεν μπορώ να υπολογίσω, ούτε είναι στις προθέσεις μου να κάνω αριθμητικούς υπολογισμούς για το αν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών. Είναι ευθύνη ατομική και συλλογική των βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν είναι θέμα παζαριού. Δεν κατεβάσαμε το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο είτε συνομιλώντας είτε διαπραγματευόμενοι με την Χρυσή Αυγή. Κατεβάσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο βασίζεται στις πάγιες θέσεις της αριστεράς. Από την άλλη μεριά υπολογίζαμε στη στήριξη του εκλογικού νόμου από τις δημοκρατικές δυνάμεις. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε στο πολιτικό μας, ούτε στο ιδεολογικό μας τοπίο και δεν μας αφορά η ψήφος της όπως δεν μας αφορά σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο».

    Ως υπουργός της κυβέρνησης γνωρίζατε ότι υπήρχε plan B, όπως υποστηρίζουν Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ, το οποίο θα εφαρμοζόταν σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές;

    «Δεν μπορώ να συζητήσω ένα θέμα που συντηρείται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς που επιδιώκουν εδώ και ενάμισι χρόνο να ''στήσουν στον τοίχο'' τον ΣΥΡΙΖΑ με εμφυλιακούς όρους ως προδοτικό κόμμα. Πλάνα και σενάρια μια κυβέρνηση οφείλει να κάνει όταν διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις. Μακάρι να διεξήγαγαν σκληρές διαπραγματεύσεις και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ας είχαν όσα πλάνα ήθελαν στα συρτάρια τους».

    Πιστεύετε ότι το Brexit θα μας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου ή οι απαιτήσεις τους θα είναι περισσότερες και σκληρότερες;

    «Το Brexit σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία μπορούν να αναδειχθούν πολλές και πολύπλοκες καταστάσεις. Δεν μπορούμε λοιπόν να υπολογίσουμε τις συνέπειές του με γνώμονα μόνο τις διαπραγματεύσεις. Η Ε.Ε. οφείλει πια να ξαναδεί τον εαυτό της και να σκεφτεί γιατί οι λαοί των κρατών-μελών αναπτύσσουν τέτοιας έντασης και έκτασης ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα. Αν συνεχίσει λοιπόν προς την κατεύθυνση της άτεγκτης λιτότητας αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις άμεσα στην Ελλάδα κυρίως στο θέμα των διαπραγματεύσεων, μεσοπρόθεσμα όμως και μακροπρόθεσμα θα έχει ίσως πολύ πιο σύνθετες συνέπειες στην ίδια την συνοχή αλλά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στους τομείς των αρμοδιοτήτων σας;

    «Αυτές που έχουν ήδη διαφανεί στο διάστημα που είμαι σε αυτή τη θέση δηλαδή: ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των ανώτατων ιδρυμάτων, ανάσχεση της διαρροής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Όπως γνωρίζετε ίσως, δόθηκαν θέσεις μελών ΔΕΠ στα ανώτατα ιδρύματα μετά από έξι χρόνια. Επίσης μετά από τόσα χρόνια ξαναλειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών του ΙΚΥ για διδακτορικές -μεταδιδακτορικές σπουδές, ενισχύονται τα ιδρύματα με νέους ερευνητές με μεταδιδακτορικές υποτροφίες και για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας των νέων επιστημόνων. Από την άλλη μεριά ενισχύονται οι υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές με χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα και εξασφαλίζονται κονδύλια για επιπλέον στήριξη της φοιτητικής μέριμνας. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε το DNA των πανεπιστημίων, θέλουμε να επιβιώσει το επιστημονικό δυναμικό από το οποίο εξαρτάται και η επιβίωση των ιδρυμάτων».

    Στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης πιστεύετε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια;

    «Δεν το συζητάω καν».

    Συμμετείχατε στην αποστολή της κυβέρνησης στην Κίνα. Ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα, από την επίσκεψη;

    «Έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός διεξοδικά. Αυτό που θα τόνιζα είναι ότι η Ελλάδα, έστω και μικρή χώρα φαίνεται να έχει κατοχυρώσει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Πρώτον λόγω μιας μακράς ιστορικής πορείας, δεύτερον λόγω της γεωπολιτικής της θέσης -κράτος μέλος τη Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ιστορικός πολιτικός συνομιλητής τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ανατολίτικης κουλτούρας. Από την άλλη μεριά η Ελλάδα όπως φάνηκε στην Κίνα διαθέτει τεχνογνωσία και παράγει έρευνα σε θέματα υψηλής εξειδίκευσης»

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρώπη πρέπει να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας

    Το μέλλον της εργασίας και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις τεχνολογικές και δημογραφικές εξελίξεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στις 14 και 15 Ιουλίου 2016.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης - Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφερόμενος στην ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η γενικευμένη απογοήτευση των λαών, σύμπτωμα της οποίας ήταν και το Brexit, δεν έχει ως αιτία το ευρωπαϊκό εγχείρημα καθ? αυτό, αλλά τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν στη διάβρωση της μεσαίας τάξης, την υπονόμευση του κράτους πρόνοιας και την έκρηξη των ανισοτήτων.

    O υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να αναστρέψει τις πολιτικές λιτότητας.

    Στην συνέχεια, τονίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί πολιτικό και οικονομικό σταθεροποιητή, ο υπουργός ενημέρωσε για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα της χώρας την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικότερα μέσω της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    [05] Κινηματογραφικές Τρίτες για τα παιδιά, στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα

    Οι Τρίτες στο κέντρο προσφύγων στη Ριτσώνα είναι διαφορετικές. Τα παιδιά του camp περιμένουν να πέσει ο ήλιος για να δούνε έναν φίλο τους, αν και κάποια χρόνια μεγαλύτερο από εκείνα. Έναν περίεργο τύπο με κάμερες στο χέρι, μηχανήματα, προτζέκτορα και πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο. Ο φωτογράφος από τηΧαλκίδα, Βασίλης Νίκας είναι ο άνθρωπος, ο οποίος όλη την εβδομάδα φροντίζει τις λεπτομέρειες και οργανώνει τα πάντα, ώστε την Τρίτη να είναι όλα έτοιμα και στη θέση τους για την προβολή.

    Όπως δηλώνει ο κ.Νίκας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «κάθε φορά μαζεύονται και παρακολουθούν την ταινία γύρω στα 150 παιδιά, αλλά έχουμε και μεγάλους. Και κάποιοι γονείς, γύρω στους 20, είναι μόνιμοι θεατές μας».

    Η χαρά και η προσμονή των παιδιών της Ριτσώνας για τις κινηματογραφικές Τρίτες έχουν συγκινήσει ιδιαίτερα τον Βασίλη Νίκα. «Δεν χάνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία που κάθε φορά φέρνω στο Κέντρο. Μόλις με δούνε να μπαίνω, μαζεύονται γύρω μου, έρχονται να με καλωσορίσουν, να με βοηθήσουν. Περιμένουν υπομονετικά να στήσω τον προτζέκτορα, να τακτοποιήσω ό,τι χρειάζεται και αμέσως μετά, παίρνουν θέση. Είναι όλα τα παιδάκια κατενθουσιασμένα κι αυτό είναι που με κάνει πολύ χαρούμενο. Εξάλλου, είχα έρθει στο camp ως εθελοντής για να βοηθήσω και να προσφέρω. Κάποια στιγμή ένας φίλος μου, μού το πρότεινε ως ιδέα, το σκέφτηκα και το αποφάσισα αμέσως. Μόλις είπα την ιδέα μου στα παιδιά καταχάρηκαν».

    [06] Ο Φετουλάχ Γκιουλέν καταδικάζει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του Tούρκου Pροέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε "με τους πιο κατηγορηματικούς όρους", από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

    "Υπέφερα από πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα τα 50 τελευταία χρονια και βρίσκω συνεπώς ιδιαίτερα προσβλητικο το να κατηγορούμαι ότι έχω οποιαδήποτε σχέση μ' αυτή την απόπειρα. Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Ερντογάν ότι συνδέεται με τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

    "Καταδικάζω με τους πιο κατηγορηματικούς όρους την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία", τόνισε ο 75χρονος Γκιουλέν.

    "Η άνοδος μιας κυβέρνησης στην εξουσία δεν πρέπει να γίνεται παρά μόνο έπειτα από μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία", αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του.

    Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ιεροκήρυκα, ο οποίος από το 1999 ζεί απομονωμένος σε μια ορεινή περιοχή της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια (βορειοανατολικές ΗΠΑ), ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.

    [07] Απελευθερώθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που είχε τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες

    Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

    Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

    [08] ΕΕ: Να υπάρξει «ταχεία επάνοδος στη συνταγματική τάξη στην Τουρκία»

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα να υπάρξει «ταχεία επάνοδος στη συνταγματική τάξη στην Τουρκία», με μια κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

    «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να συντονιζόμαστε με τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε στην Τουρκία, έναν «εταίρο-κλειδί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μογγολία, όπου βρίσκονται οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη σύνοδο της ΕΕ και ασιατικών χωρών.

    «Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος του δικαίου», προσθέτουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, εξ ονόματος των κρατών-μελών που συμμετείχαν στη σύνοδο. Παρόμοιες ήταν νωρίτερα οι τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και αρκετών ηγετών ευρωπαϊκών χωρών μεμονωμένα.

    [09] Ο Ρ.Τ. Ερντογάν καταγγέλλει μια «προδοσία»

    Δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν. Ανακοίνωσε πως αμέσως μετά την αναχώρησή του από τη Μαρμαρίδα, οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την περιοχή που βρισκόταν.

    Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μία μειοψηφία που δυστυχώς έβαλε εναντίον της ενότητας της χώρας» και τόνισε πως «πρόκειται για κίνηση προδοσίας και αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα τιμωρηθούν πληρώνοντάς το πολύ ακριβά».

    Ο Ερντογάν είπε πως η απόπειρα πραξικοπήματος «θα σταθεί αφορμή για να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας».

    Ο Ερντογάν είπε πως οι πραξικοπηματίες έχουν συλλάβει τον γενικό γραμματέα της προεδρίας της δημοκρατίας. Τόνισε πως έχει αρχίσει η διαδικασία σύλληψης αξιωματικών.

    «Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος» είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Το τέλος θα είναι αίσιο».

    [10] Ο Ρ.Τ. Ερντογάν καλεί τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

    Απευθυνόμενος σ' ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει στο τιμόνι. Δήλωσε ακόμη πως η αναταραχή συνεχίζεται στην Άγκυρα και πως ελπίζει ότι θα τελειώσει σύντομα.

    Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines επανελήφθησαν.

    [11] Παραδόθηκαν, στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες στρατιωτικοί

    Σχεδόν εξήντα στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία, παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά, όπως καταγράφηκε σε πλάνα που μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό δίκτυο CNN T?rk πριν από λίγο.

    Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN T?rk.

    Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

    Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 6:32:33 UTC