Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Σταθάκη σε ΝΔ
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Περάσαμε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες
  • [03] Αλ. Τσίπρας:Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ

  • [01] Επίθεση Σταθάκη σε ΝΔ

    Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης κατηγορώντας την ότι η κριτική της κατά της κυβέρνησης περιορίζεται στην παρελθοντολογία και στα διαφημιστικά σποτάκια και δεν καταθέτει καμία σοβαρή πολιτική πρόταση.

    Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρέωσαν με 86 δισ. ευρώ επιπλέον τη χώρα. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, για την ελάφρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, την οποία ο κ. Σταθάκης την απέρριψε, «ως μη ρεαλιστική υπό τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

    «Η κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση με οριακό πλεόνασμα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Με εκτίναξη της ανεργίας, συρρίκνωση της οικονομίας της τάξεως του 25% του ΑΕΠ, με 46% "κόκκινα δάνεια" και 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2015», τόνισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

    «Παρακολουθώ με δέος τη ΝΔ, στην εμμονή της να αναζητά τα αίτια για το πώς φθάσαμε στο 2015, διότι δεν έχει πολιτική. Δεν αποτελεί όμως σοβαρή κριτική προς την κυβέρνησή μας. Περιμένω μια φορά να έρθει η ΝΔ και να μας εξηγήσει πως βγάζει αυτό το κόστος των 86 δισ ευρώ, κάτι το οποίο υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ».

    Και ο κ. Σταθάκης κατέληξε:

    «Από τα 86 δισ. ευρώ του δανείου, τα 50 δισ. ευρώ είναι η αναχρηματοδότηση των δανείων με νέους ευνοϊκότερους όρους και αποπληρωμή τους σε 30 χρόνια, αντί για πέντε ή έξι χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν τα χρειαστήκαμε και δεν τα χρησιμοποιήσαμε, ενώ τα 11 δισ. ευρώ είναι τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα».

    Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά τα επιδεινώνει τονίζοντας ότι, «με την ενεργοποίηση του "κόφτη", ο λογαριασμός θα φθάσει στα 12 δισ. ευρώ».

    «Δεν είστε σε θέση να προσελκύσετε νέες επενδύσεις, να δημιουργήσετε ένα επενδυτικό σοκ στην αγορά. Υλοποιείτε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά. Κανένα έργο δεν δημιουργείτε, μηδέν είναι οι επενδύσεις το 2015 και το 2016 και πιθανόν θα είναι και το 2017. Η πολιτική σας στηρίζεται κατά τα 2/3 στην αύξηση των φόρων», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι απλώνουν ασπίδα προστασίας των τραπεζών και του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυρών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    «Η πλειοψηφία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα συνεχίσουν να είναι όμηροι των τραπεζών και των όποιων ατέλειωτων εκβιασμών καθώς και των όποιων συνεπειών των νόμων που έχετε ψηφίσει για να τους διασφαλίζουν », επισήμανε ο κ. Κατσώτης, ενώ υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του, την οποία όπως σημείωσε, είχε καταθέσει και το 2013 και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση την είχε υπερψηφίσει.

    Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση υποστήριξε, ότι, επί της ουσίας της πρότασης νόμου δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει, ωστόσο όπως είπε, αν εφαρμοστεί θα κουρεύονταν όλα τα δάνεια αδιακρίτως με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ζημιές στις τράπεζες, οι οποίες θα χρειάζονταν και πάλι ένα κολοσσιαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

    Ο Ηλίας Παναγιώταρος, ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» η οποία όπως είπε, εφάρμοσε το επαχθέστερο μνημόνιο, με μέτρα που σφίγγουν τη μέγγενη στο λαιμό των Ελλήνων.

    Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για πολιτική της κυβέρνησης που δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά περιορίζεται σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και επιβολή νέων φόρων.

    Ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στερείται σοβαρότητας και δεν βοηθά με την πολιτική της στη λύση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

    «Για κοντή μνήμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο», μίλησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης.

    Ο Μάριος Γεωργιάδης, από την Ένωση Κεντρώων, έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου, τονίζοντας, ότι το ίδιο κόμμα, που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, το 2013, σήμερα ως κυβέρνηση, την απορρίπτει μετά επαίνων.

    Μεταξύ άλλων η πρόταση νόμου του ΚΚΕ προέβλεπε:

    -Διαγραφή του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, από κάθε είδους οφειλή, από κάθε μορφής δάνειο από τα πιστωτικά ιδρύματα.

    -Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών, να διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

    -Να αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των οφειλών εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

    -Από την έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου, να παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Περάσαμε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες

    Συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν.

    Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε.

    Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος.

    Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.

    Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του.

    "Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη.

    Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές.

    Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει.

    Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά."

    "Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία.

    Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης.

    Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.

    Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου.

    Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

    Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας."

    Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες.

    Εξάλλου δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απόεκεί.

    [03] Αλ. Τσίπρας:Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ

    Συνέντευξη παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία. Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. "Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, "κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα", είπε ο κ. Τσίπρας.

    Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

    Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

    Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε. Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε "να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ", συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ' αυτόν τον σχεδιασμό.

    Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

    Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη.

    Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι.

    Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν.

    Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε.

    Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος.

    Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.

    Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του.

    "Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη.

    Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές.

    Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει.

    Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά."

    "Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία.

    Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης.

    Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.

    Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου.

    Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

    Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας."

    Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες.

    Εξάλλουδεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απόεκεί.

    Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B".

    Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2016 - 20:32:26 UTC