Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens κατέθεσε ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [02] Ψηφίσθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα άρθρα του νέου εκλογικού νόμου
  • [03] «Ο λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζεται με πλειοδοσία υποσχέσεων, αλλά με μία συμφωνία αλήθειας»
  • [04] Πειθαρχική έρευνα από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δίκη της Siemens
  • [05] Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο»
  • [06] Ρ. Αντωνοπούλου: Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σίνδο
  • [07] Η Μέρκελ προσκάλεσε την Τερέζα Μέ για συνομιλίες στο Βερολίνο
  • [08] Κίνα:Αποφασιστική απάντηση σε περιπτωση πρόκλησης στη Νότια Σινική Θάλασσα
  • [09] Γιούνκερ και Σουλτς πιέζουν την Μέι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες
  • [10] «WOW», ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ήρωας σε κόμικ
  • [11] Διαγωνιστικό τμήμα για πρωτοεμφανιζόμενους στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [12] Παράταση 6 εβδομάδων στην Google για να ανταποκριθεί στην υπόθεση περί αντιμονοπωλιακής στρατηγικής
  • [13] Η νέα τρέλα του Pokemon GO σαρώνει τον πλανήτη και τους... λογαριασμούς των χρηστών
  • [14] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Κνεσέτ
  • [15] Τετραμελής οικογένεια Σύρων από το Χαλέπι, τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας στη Λέσβο
  • [16] Η JP Morgan θα χρηματοδοτήσει την πώληση κόκκινων δανείων της τράπεζας Monte dei Paschi
  • [17] «Ράλι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια

  • [01] Δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens κατέθεσε ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος επισκέφθηκε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και κατέθεσε δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens.Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

    «Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι' αυτό δικαιολογείται και μία κατ' εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

    Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.

    Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».

    [02] Ψηφίσθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα άρθρα του νέου εκλογικού νόμου

    Στις 19 και 20 Ιουλίου εισάγεται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο νέος εκλογικός νόμος, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και την ψήφιση κατά πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου.

    Τα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, η οποία επιφυλάχθηκε μόνον στο άρθρο 1 το οποίο αφορά την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών.

    Τα άρθρα του σχεδίου νόμου υπερψήφισε και το ΚΚΕ, εκτός από το άρθρο 3, το οποίο αφορά τη διατήρηση του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή.

    Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το σύνολο των άρθρων, ενώ νωρίτερα σήμερα κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και την κατάτμηση της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας των Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, αναμένοντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης για τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να αποσαφηνίσει τη θέση της και η Χρυσή Αυγή.

    [03] «Ο λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζεται με πλειοδοσία υποσχέσεων, αλλά με μία συμφωνία αλήθειας»

    Με έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΟ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Πριν από έξι μήνες πάνω από 400.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για την εκλογή προέδρου της ΝΔ. Με τη συμμετοχή τους και την πίστη τους επισφράγισαν την ενότητα της παράταξης. Με τίμησαν προσωπικά με την εμπιστοσύνη τους και εμείς ανταποκρινόμαστε. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και ανταποκρινόμαστε μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Στο 10ο συνέδριο αποκτήσαμε ένα καινοτόμο καταστατικό, ανοίξαμε το κόμμα στα μέλη μας και νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας -ενώ σε ένα μήνα μετακομίζουμε στα νέα γραφεία- ξεκινήσαμε δε τη διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα του κόμματος».

    Ακολούθως έδωσε τις βασικές γραμμές της αντιπολιτευτικής του τακτικής ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση: «Ασκούμε σκληρή αλλά υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ο λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζεται με πλειοδοσία υποσχέσεων, αλλά με μία συμφωνία αλήθειας. Ο πολιτικός χάρτης αλλάζει και το πολιτικό προβάδισμα της ΝΔ είναι ισχυρό. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ενώ καταγράφεται και υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του πρωθυπουργού. Αυτό οφείλεται στο ότι ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας πιστεύει στη ΝΔ.

    Το εξάμηνο που πέρασε αποδείχθηκε η ανικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μνημόνιο που εκείνη υπέγραψε. Τώρα ξεκινάμε να πληρώνουμε τον λογαριασμό της περήφανης διαπραγμάτευσης των κκ. Τσίπρα και Βαρουφάκη αλλά και τον λογαριασμό της διαπραγμάτευσης του κ. Τσακαλώτου.

    Η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα άνω των 9 δισ. ευρώ. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι νιώθουν στην τσέπη τους το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κανείς δεν υποχρέωσε την κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα, μόνη της τα πήρε από ιδεοληψία».

    [04] Πειθαρχική έρευνα από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δίκη της Siemens

    Η πειθαρχική έρευνα η οποία διατάχθηκε χθες προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ? αόριστον, αφορά συγκεκριμένα, στη διαπίστωση ή μη πειθαρχικών παραβάσεων που τυχόν τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία, μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.

    Αναλυτικότερα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαϊρη, στην οποία έχει ανατεθεί από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου η πειθαρχική έρευνα, θα ερευνήσει για:

    1) Τη μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως,

    2) την απαράδεκτη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος και της κλήσεως σε δικηγόρους του Φάνη Λυγινού και

    3) τη μη επιμέλεια να κληθεί στο ακροατήριο διερμηνέας της γαλλικής γλώσσας για τον Γαλλοελβετό Ζαν Κλων Όσβαλτ.

    Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική έρευνα έχει το χαρακτήρα του κατεπειγόντως.

    [05] Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο»

    Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, όπου τον συνόδευσε κλιμάκιο υπουργών και περίπου 40 Έλληνες επιχειρηματίες. Ο Μιχάλης Ψύλος γράφει για τη νέα υπερδύναμη, τις ανησυχίες που προκαλεί σε άλλες υπερδυνάμεις η μετεωρική της άνοδο. Σημειώνει δε ότι «η Κίνα μεταμορφώνεται σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν συμμορφώνεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τιμωρητικής λιτότητας και χαράσσει τη δική της πορεία». Επίσης, ο Χρίστος Καλουντζόγλου περιγράφει τι είδε ένας Έλληνας στην πόλη των 5 εκατομμυρίων Γκουιλίν, στην επαρχία Γουανσί. Μία πανέμορφη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα της τουριστικής βιομηχανίας, στη μεγάλη Ασιατική χώρα.

    Το σύνδρομο της Κίνας

    του Μιχάλη Ψύλου

    Ο Aμερικανός καθηγητής Αλφρεντ Μακόι στο βιβλίο του με τίτλο «η Γεωπολιτική της παγκόσμιας αμερικανικής παρακμής» γράφει χαρακτηριστικά:

    "Η Κίνα έχει βουτήξει βαθειά στο παγκόσμιο χωριό προσπαθώντας να αναμορφώσει σε βάθος τις γεωπολιτικές βασικές αρχές της παγκόσμιας δύναμης ... Αν η Κίνα κατορθώσει να συνδέσει την αυξανόμενη βιομηχανική της ισχύ με τους τεράστιους φυσικούς πόρους της καρδιάς της Ευρασίας ,τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε μπροστά μας μια νέα παγκόσμια ηγεμονική δύναμη».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον προειδοποιεί με άρθρο της στο περιοδικό "Foreign Affairs υπό τον τίτλο «Αιώνας του Ειρηνικού για τις ΗΠΑ ότι «το μέλλον της παγκόσμιας πολιτικής δεν θα αποφασιστεί στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, αλλά στην Ασία και στην Κίνα»

    Είναι σαφές ότι η μετεωρική άνοδος της Κίνας ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον, όχι γιατί η Κίνα είναι μια απειλή για τους γείτονές της ή την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επειδή η επιρροή της Κίνας επεκτείνεται οικονομικά σε όλη την περιοχή της Ευρασίας. Με τη δημιουργία οικονομικών θεσμών όπως η τράπεζα των BRICS ή η ασιατική τράπεζα επενδύσεων, την κατασκευή υποδομών που απαιτούνται για τη σύνδεση των ηπείρων ,όπως σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας για το νέο δρόμο του Μεταξιού που ακούει στο όνομα «Μια ζώνη ,ένας δρόμος», η Κίνα προσελκύει πλέον νέους συμμάχους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της για την ανάπτυξη και την ευημερία.

    Ηδη το Πεκίνο άρχισε να συνεργάζεται με τα γειτονικά κράτη για ένα τεράστιο έργο ενοποίησης των εθνικών σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας σε ένα διηπειρωτικό δίκτυο.

    Αυτό είναι που ανησυχεί τη Δύση: Η Κίνα μεταμορφώνεται σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν συμμορφώνεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τιμωρητικής λιτότητας και χαράσσει τη δική της πορεία.

    Όπως γράφει η Χίλαρι Κλίντον «η αξιοποίηση της ανάπτυξης και ο δυναμισμός της Ασίας είναι κεντρικής σημασίας για τα αμερικανικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα...Οι ανοικτές αγορές στην Ασία παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωτοφανείς ευκαιρίες για επενδύσεις, στο εμπόριο και την πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής .Η περιοχή έχει ήδη περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου».

    Ταυτόχρονα, το Πεκίνο ρίχνει τεράστιο βάρος στην έρευνα και την τεχνολογία. Όπως γράφει το περιοδικόNature "η oικονομική άνθηση της Κίνας οφείλεται και σε μια παρόμοια άνοδό της στην υψηλή ποιότητα της επιστήμης" .Το Nature γράφειότι η Κίνα είναι πλέον δεύτερη στον κόσμο σε υψηλής ποιότητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και ο όγκος αυτός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Τώρα η Κίνα είναι στα πρόθυρα να η μηχανή του κόσμου στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Και αυτό ωθεί την κινεζική οικονομία προς τα εμπρός, ακόμη πιο γρήγορα, γιατί η τεχνολογία και η επιστήμη είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη.

    Αυτό λέει πολλά αν θυμηθούμε ότι τα τελευταία 500 χρόνια , η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο χάρη στην τεχνολογική της υπεροχή.Η τεχνολογία ήταν με άλλα λόγια το κλειδί για την υποταγή του πλανήτη στη Δύση. Τώρα όλα αυτά αλλάζουν...

    Ο 21ος αιώνας θα είναι Ασιατικός

    Ο Κουρτ Κέιμπελ , πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για μια νέα αμερικανική πολιτική Ασφαλείας, το λέει με μια πρόταση: «Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του 21ου αιώνα πρόκειται να εξελιχθεί στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού»

    Φυσικά ,οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αγνοήσουν και το γεγονός ότι «η σημερινή σχέση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των διεθνών σχέσεων» όπως λέει ο κινέζος πολιτικός επιστήμονας Πάνγκ Τσοννγινγκ . «Το επίπεδο αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία. Οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύνθετο πλέγμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεσμών».

    Για παράδειγμα η Κίνα διαθέτει αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ελέγχει με άλλα λόγια ένα σημαντικό τμήμα του αμερικανικού εξωτερικού χρέους. Αυτή η αλληλεξάρτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επέμβουν στα εσωτερικά της Κίνας με τον ίδιο τρόπο που το επιχειρούν στη Ρωσία , χωρίς να θέσουν την ίδια την Αμερική σε κίνδυνο.

    Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας -Κίνας

    Πολύ σωστά λοιπόν η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία 10 χρόνια να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την Κίνα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη είναι η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία .Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

    Ενθαρρυντικά και τα λόγια του κινέζου πρεσβευτή στην Αθήνα Ζου Σιαολί σε συνέντευξή του Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο αποτελεί «ορόσημο» στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας.Οπως είπε χαρακτηριστικλά ο κ.Ζού «οι συναντήσεις και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό όπως είπε, είναι «το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους».

    [06] Ρ. Αντωνοπούλου: Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σίνδο

    Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων «Frakapor» στη Σίνδο «προγραμματίζεται να κλείσει σε ένα πολύ εύλογο χρονικό διάστημα» γνωστοποίησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σε δηλώσεις στο περιθώριο των συναντήσεων, που είχε στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το πρωί επικοινώνησε με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να καταθέσει αυτά τα οποία είδε κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε, για να επιθεωρήσει τις συνθήκες εργασίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στα οποία, όπως είπε, «υπάρχουν τεράστιες διαφορές».

    «Το κέντρο στα Διαβατά που επισκέφθηκα είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένο και αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των ανθρώπων. Όπως γνωρίζετε, στο άλλο κέντρο που πήγα (σσ: στη Σίνδο) υπήρχε μία αναστάτωση και φυσικά υπάρχει αναστάτωση στον κόσμο, όταν ζουν σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες» είπε η αν. υπουργός, προσθέτοντας: «περιμένουμε τον ίδιο τον κ. Μουζάλα να μας καταθέσει τις αποφάσεις του».

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την υποστήριξη των αναγκών που δημιουργεί το Προσφυγικό, η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε: «Σε συνεργασία με τον κ. Μουζάλα έχουμε βγάλει μία πρόσκληση για 2.500 ανέργους στα hot spots και σε κάποια κέντρα που είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις τους έως τα τέλη Μαρτίου». Πρόσθεσε δε ότι για το πρόγραμμα αυτό κατατέθηκαν 30.447 αιτήσεις.

    [07] Η Μέρκελ προσκάλεσε την Τερέζα Μέ για συνομιλίες στο Βερολίνο

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως προσκάλεσε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για συνομιλίες στο Βερολίνο και είπε πως προσβλέπει στη συνεργασία μαζί της.

    "Είναι καθήκον μας να εργαζόμαστε πολύ στενά με τις κυβερνήσεις συμμαχικών χωρών", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κόσμο που καθιστούν αυτή τη στενή συνεργασία απαραίτητη.

    Η καγκελάριος δήλωσε πως μίλησε με τη Μέι τηλεφωνικώς αργά χθες και την προσκάλεσε για συνομιλίες στο Βερολίνο. "Προσβλέπω στη συνεργασία μας", πρόσθεσε.

    Η Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει την απροσδόκητη απόφαση της Μέι να διορίσει υπουργό Εξωτερικών τον Μπόρις Τζόνσον, έναν από τους ηγέτες της εκστρατείας για το Βrexit, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο ο κύριος αντίπαλός της για τη θέση του πρωθυπουργού.

    Χθες το γραφείο της Μέι ανέφερε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε τηλεφωνικώς στη Μέρκελ και στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πως η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διαβάστε είσης:

    Γιούνκερ και Σουλτς πιέζουν την Μέι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες

    [08] Κίνα:Αποφασιστική απάντηση σε περιπτωση πρόκλησης στη Νότια Σινική Θάλασσα

    Το Πεκίνο υποσχέθηκε σήμερα να δώσει "αποφασιστική απάντηση" σε οποιαδήποτε "προκλητική ενέργεια" στη Νότια Σινική Θάλασσα, δύο ημέρες μετά την ετυμηγορία του διαιτητικού δικαστηρίου του ΟΗΕ το οποίο απέρριψε τις κινεζικές διεκδικήσεις σ' αυτή τη διαφιλονικούμενη περιοχή.

    "Αν κάποιος επιθυθμεί να πραγματοποιήσει κάποια προκλητική ενέργεια εναντίον των κινεζικών συμφερόντων ασφαλείας με βάση αυτή την ετυμηγορία, η Κίνα θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο", δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "παράνομο" το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο που έχει την έδρα του στη Χάγη και υπογράμμισε πως η ετυμηγορία του "δεν θα έχει καμιά επίδραση στην πολιτική της Κίνας".

    [09] Γιούνκερ και Σουλτς πιέζουν την Μέι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες

    Πρώτα να προσαρμοστεί ή να πιεστεί να δράσει άμεσα; Οι ευχές υψηλόβαθμων πολιτικών προς την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας είναι διφορούμενες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να μιλήσει άμεσα με την Τερέζα Μέι για τις συνέπειες του Brexit. Στη συγχαρητήρια επιστολή του της έγραψε: "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση την οποία πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση". Ο Γιούνκερ πρόσθεσε επίσης ότι θα χαρεί να ακούσει τις απόψεις της επί του θέματος και ελπίζει σε μια συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον.

    Η καγκελάριος Μέρκελ θα χαρεί επίσης να συνεργαστεί με την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ. Στο ερώτημα ποιες προσδοκίες έχει η καγκελάριος από τις διαπραγματεύσεις με την Μέι, ο εκπροσωπος απάντησε: "Θέλουμε τώρα να αφήσουμε τη βρετανική πλευρά να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν υπάρχουν νέες προσδοκίες. Όλες έχουν εκφραστεί".

    Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα χαιρόταν "οι σχέσεις συνεργασίας να είναι επιτυχείς". Πρόσθεσε δε στην επιστολή του ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί την Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς συνέδεσε τις ευχές του με το αίτημα για σύντομο ξεκαθάρισμα του θέματος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. "Το θέμα της ηγεσίας λύθηκε, τώρα αναμένω ότι θα εργασθούμε γοργά ώστε να υπάρξει βεβαιότητα".

    [10] «WOW», ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ήρωας σε κόμικ

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης τώρα και σε κόμικ; Ναι! Οι εκδόσεις Πατάκη εξέδωσαν την ιστορία της διαπραγμάτευσης του πρώην υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές στο κρίσιμο α' εξάμηνο του 2015. Όταν αναστάτωσε τους κατεστημένους υπουργούς του Εurogroup, όχι μόνο με τα πολύχρωμα πουκάμισά του αλλά και με τη διαπραγματευτική του τακτική, η οποία τον κατέστησε σταρ πολιτικό αλλά και «παίχτη», όπως λένε πολλοί, με τη φωτιά της εξόδου από το ευρώ.

    Το μεγάλων διαστάσεων βιβλίο 124 σελίδων έχει τίτλο το αγγλόηχο επιφώνημα «WΟW» («Ουάου») το οποίο εξεστόμισε κατά την πρώτη και ιστορική συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν ο τελευταίος στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του είπε το...«μόλις σκότωσες την τρόικα».

    Δημιουργός της σκιτσο-ιστορίας η Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά, με κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές σπουδές στην Ελλάδα και στη Σορβόννη, υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκαν επίσης ο Άρης (Γρηγόρης) Παπαδόπουλος, του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών και δημοσιογράφος στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, καθώς και ο Δημήτρης Σωτηράκης με σπουδές σκίτσου στη Σχολή Ορνεράκη.

    Όπως σημειώνει στον πρόλογο η έχουσα «την ιδέα, την έρευνα και την καλλιτεχνική διεύθυνση», η έμπνευση βασίζεται στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων, όπως τα αντιλαμβάνεται ζώντας στην ελληνική κοινωνία. Και συνεχίζει: «Την εποχή της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της παραβίασης του Συντάγματος αλλά και της κατάλυσης των ευρωπαϊκών ιδεωδών και θεσμών με τραγική κατάληξη για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015, παρακολουθώ τους συνανθρώπους μου να βυθίζονται στην εξαθλίωση, τους φίλους μου να μεταναστεύουν, τα παιδιά να υποσιτίζονται, τα ιδανικά να καταρρέουν». Επισημαίνει ότι η ιστορία του «WOW» ξετυλίγεται στον πραγματικό κόσμο και σε έναν παράλληλο φανταστικό κόσμο στην αρένα του Eurogroup.

    [11] Διαγωνιστικό τμήμα για πρωτοεμφανιζόμενους στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, «ανανεώνεται και αποκτά διαγωνιστικό τμήμα για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες απ' όλο τον κόσμο» ανακοίνωσε το Φεστιβάλ. Το ντεμπούτο του διαγωνιστικού τμήματος θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του 19ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017.

    Τα ντοκιμαντέρ που θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν, ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, «είναι οι πρώτες και δεύτερες ταινίες τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους (διάρκειας άνω των 50 λεπτών), σκηνοθετών απ' όλο τον κόσμο, που δεν έχουν πραγματοποιήσει πρεμιέρα στην Ελλάδα. Το τμήμα αυτό θα περιλαμβάνει έως και 14 ταινίες, ενώ μέχρι τρεις από αυτές θα είναι ελληνικής παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο το φεστιβάλ ενισχύεται και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως».

    [12] Παράταση 6 εβδομάδων στην Google για να ανταποκριθεί στην υπόθεση περί αντιμονοπωλιακής στρατηγικής

    Παράταση 6 εβδομάδων, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, δόθηκε στη Google σχετικά με την αντιμονοπωλιακή υπόθεση που αφορά στο λειτουργικό της σύστημα για φορητές συσκευές Android.

    Η Google θα έχει το επιπλέον χρονικό περιθώριο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντιμονοπωλιακή της στρατηγική που αφορά στο Android, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

    Τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απαίτηση της Google που ήθελε τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να προεγκαθιστούν τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας και τον Chrome, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε άλλες εφαρμογές όπως το Google Play Store --τη μεγαλύτερη πηγή εφαρμογών Android-- θα μπορούσε να βλάψει τόσο τους καταναλωτές όσο και τον ανταγωνισμό.

    «Η επιτροπή συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία που είχε δοθεί στη Google, ώστε να απαντήσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου στην υπόθεση που αφορά στο Android. Η Google ζήτησε επιπλέον χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει τα έγγραφα τις δικογραφίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η υπηρεσία επιτήρησης της ΕΕ είχε δώσει προθεσμία έως τις 27 Ιουλίου στη Google για να απαντήσει στις κατηγορίες. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Google ότι ευνοεί την διαδικτυακή της υπηρεσία αγορών στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην μηχανή αναζήτησης έναντι του ανταγωνισμού.

    [13] Η νέα τρέλα του Pokemon GO σαρώνει τον πλανήτη και τους... λογαριασμούς των χρηστών

    Είναι γεγονός. Το νέο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας Pokemon Go έχει προκαλέσει παγκόσμια τρέλα, τόση που πολλά μουσεία, ιδρύματα ακόμα και νεκροταφεία (!) ανά τον κόσμο έχουν βγάλει ανακοινώσεις απαγορεύοντας στους επισκέπτες να παίζουν το video game στις εγκαταστάσεις τους.

    Ωστόσο, με κάθε καινούρια τρέλα υπάρχει πάντα κάποιος που προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί προς όφελός του και φυσικά εις βάρος των χρηστών. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, χάκερς εκμεταλλεύονται τη μανία των παικτών για το Pokemon Go με σκοπό να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

    Το παιχνίδι βασίζεται στη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων Pokemon και στην ουσία ο χρήστης προσπαθεί να συλλέξει τα συνολικά 250 τερατάκια σε πραγματικούς δρόμους. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, καθώς και το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS, το οποίο σε συνδυασμό με την κάμερα του smartphone δημιουργεί έναν χάρτη της περιοχής, όπου ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει διάφορα Pokemon.

    Η νέα απάτη που σχετίζεται με το συγκεκριμένο παιχνίδι περιλαμβάνει ένα email, το οποίο οι χάκερς στέλνουν στους χρήστες με το μήνυμα ότι πρέπει να εγγραφούν στη νέα επί πληρωμή (12,99 δολάρια) έκδοση του Pokemon Go μέσα σε 24 ώρες, αλλιώς ο λογαριασμός τους στο παιχνίδι θα παγώσει.

    «Με λύπη σάς ενημερώνουμε ότι εξαιτίας της τεράστιας ανταπόκρισης στη νέα μας εφαρμογή Pokemon GO και της ανάγκης για ισχυρότερους σέρβερς, δεν είμαστε πλέον σε θέση να διατηρήσουμε τον λογαριασμό σας δωρεάν. Ο λογαριασμός σας θα παγώσει σε 24 ώρες εάν δεν προχωρήσετε στην αναβάθμιση» είναι το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αναφέρεται επίσης ότι οι νέοι όροι και προϋποθέσεις της υπηρεσίας απαιτούν πλέον μηνιαία αμοιβή 12,99 δολαρίων, ώστε οι χρήστες να μπορούν να παίξουν το Go. Αυτό, βέβαια, παρέχει τη δυνατότητα σε σέρβερς τρίτων να κλέψουν στοιχεία των χρηστών, που πληρώνουν, όπως κωδικοί πρόσβασης για email και πληροφορίες των τραπεζικών τους λογαριασμών.

    [14] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Κνεσέτ

    Τις δυνατότητες διεύρυνσης της στρατηγικής σημασίας τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος καλωσορίζοντας, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Κνεσέτ του Ισραήλ Γιούλι-Γιοέλ Εντελστάιν.

    Αναφερόμενος στην Κνεσέτ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι βρίσκεται στην καρδιά του Κοινοβουλευτισμού στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η υποδειγματική λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού στη χώρα σας αποτελεί παράγοντα πολιτικής και δημοκρατικής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.

    Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων Ελλάδος και Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΙSIS, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «οι διασπορές μας σε όλη την υφήλιο συνεργάζονται πολύ καλά».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνεργάζονται οι Ισραηλινής και Ελληνικής καταγωγής βουλευτές στο πλαίσιο του Κογκρέσου και επανέφερε την πρόταση, που είχε υποβάλει κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, να υπάρξει αυτή η συνεργασία γενικότερα σε όλον τον κόσμο, σε όποια Κοινοβούλια υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι έχουν είτε ελληνική είτε ισραηλινή καταγωγή.

    Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος της Knesset του Ισραήλ, χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στρατηγικής σημασίας τόσο στον τομέα της άμυνας, όσο και της ενέργειας και τάχθηκε και αυτός υπέρ της ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

    Τόνισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Knesset επισκέπτεται την Ελλάδα και προέβλεψε ότι θα αποτελέσει την απαρχή για πολλές ακόμα στο μέλλον, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την ισραηλινή πλευρά για διακοινοβουλευτική συνεργασία και ειδικότερα με τους Κοινοβουλευτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, προανήγγειλε την οργάνωση στην Knesset μιας συνάντησης διακοινοβουλευτικής στην οποία -όπως σημείωσε- θα προσκληθούν και Έλληνες συνάδελφοι.

    [15] Τετραμελής οικογένεια Σύρων από το Χαλέπι, τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας στη Λέσβο

    Τα μέλη μιας οικογένειας Σύρων προσφύγων από το βομβαρδιζόμενο Χαλέπι είναι τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας δυο μίλια ανοικτά από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Πρόκειται για έναν άνδρα, μια γυναίκα με τα δυο τους παιδιά ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών που πνίγηκαν όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν, ανατράπηκε. Στη βάρκα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων επέβαιναν άλλα εννέα άτομα. Τα έξι διασώθηκαν, ενώ τρία, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος μεταφορέας, ακόμα αγνοούνται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις νεκροί-μέλη της ίδιας οικογένειας αναγνωρίστηκαν όταν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρήκαν στη θάλασσα να επιπλέει μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών μέσα στην οποία βρίσκονταν έγγραφα των μελών της οικογένειας.

    Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλεί στις αρχές η αυξημένη κίνηση πλαστικών λεμβών από τα απέναντι παράλια προς τη Λέσβο. Δυο βάρκες με 55 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν την περασμένη Κυριακή. Τρεις βάρκες με 79 άτομα εντοπίστηκαν χθες, ενώ ακόμα και σήμερα Πέμπτη στη βόρεια Λέσβο έφθασε νωρίς το πρωί μια βάρκα με 40 περίπου άτομα. Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο από την Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι και σήμερα -σε 15 δηλαδή συνολικά μέρες- εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά μόλις 12 πρόσφυγες και μετανάστες. «Το γεγονός» έλεγε χθες στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών, «δημιουργεί την εντύπωση ότι επανενεργοποιήθηκε με την ανοχή των τουρκικών αρχών ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, τις περιοχές του Δικελί ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης και του Μπεχράμ Καλέ βόρεια της περιοχής Μήθυμνας και Εφταλούς».

    Πρόκειται για δρόμους που το περσινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο διάβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη Χίο και στη Σάμο δεν παρατηρούνται ροές μεταναστών αφού η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και ιδιαίτερα Τούρκων στον Τσεσμέ και στο Κουσάντασι απέναντι από αυτά τα νησιά, λόγω του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων, δεν επέτρεψαν τη λειτουργία του δουλεμπορικού κυκλώματος.

    Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.902 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο βρίσκονταν 2.420 και στη Σάμο 1.063. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.385 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

    [16] Η JP Morgan θα χρηματοδοτήσει την πώληση κόκκινων δανείων της τράπεζας Monte dei Paschi

    Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan είναι διατεθειμένη να δώσει βραχυχρόνιο δάνειο, ύψους 7 δισ. ευρώ, στον φορέα-όχημα που θα αγοράσει «κόκκινα» δάνεια της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero. To δημοσίευμα, που δεν αναφέρει πηγές, σημειώνει ότι η Monte dei Paschi αναμένεται να πουλήσει κόκκινα δάνεια ύψους 26,6 δισ. ευρώ στον φορέα-όχημα, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την αγορά με την έκδοση ομολόγων που θα έχουν ως εγγύηση τα μη εξυπηρετούμενα αυτά δάνεια.

    Το ιταλικό ταμείο διάσωσης τραπεζών, Atlante, θα αγοράσει την πιο ριψοκίνδυνη μερίδα των νέων ομολόγων, ενώ η ανώτερη μερίδα τους, αξίας 7 δισ. ευρώ, θα ωφεληθεί από μία κρατική εγγύηση που χρειάζεται 4-6 μήνες για να δοθεί. Το δάνειο της JP Morgan θα επιτρέψει να προχωρήσει η συναλλαγή, ενώ θα ρυθμίζεται η έκδοση των τιτλοποιημένων ομολόγων.

    Η μετοχή της Monte dei Paschi αυξήθηκε σχεδόν 5% το πρωί στο χρηματιστήριο, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από τον γενικό δείκτη καθώς και τον τραπεζικό δείκτη. Η Il Messaggero ανέφερε ότι τα δάνεια, την αξία των οποίων η Monte dei Paschi έχει μειώσει κατά 63,3%, θα πουληθούν με έκπτωση 70%, οδηγώντας σε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι σύμβουλοι της ιταλικής τράπεζας, UBS και Citi, έχουν επικοινωνήσει με περίπου 15 διεθνείς τράπεζες που θα ήταν διατεθειμένες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε μία ανακεφαλαιοποίηση.

    [17] «Ράλι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η στερλίνα κάνουν ράλι σήμερα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίασή της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τριάντα από τους 54 οικονομολόγους, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προβλέπουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της σήμερα, με την πλειοψηφία τους να βλέπει μία μείωση 25 μονάδων βάσης (ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,25%.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 αυξανόταν 1% πριν από λίγο, ενώ ο δείκτης μετοχών MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκε 0,1%, σε συνέχεια της ανόδου του 3,6% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,6% στα 1,3223 δολάρια, έχοντας φθάσει χθες έως τα 1,3338 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιουλίου. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα ανατιμήθηκε 0,5% στις 83,93 πένες ανά ευρώ. Παρά την πρόσφατη άνοδο, η ισοτιμία της στερλίνας είναι περίπου 11% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Η ισοτιμία της κατρακύλησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στις 24 Ιουνίου, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Το ιαπωνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά και το γεν έκανε βουτιά, εν μέσω εικασιών ότι ο πρωθυπουργός Σίντζο 'Αμπε εξετάζει την πολιτική του λεγόμενου «χρήματος από το ελικόπτερο» για να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας του. Ένας σύμβουλος του 'Αμπε, ο Ετσούρο Χόντα, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, είχε προειδοποιήσει ότι η Ιαπωνία ανά πάσα στιγμή μπορούσε να επιστρέψει στον αποπληθωρισμό και είχε σημειώσει ότι το χρήμα από το ελικόπτερο - δηλαδή η έκδοση ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης από την κυβέρνηση, τα οποία δεν διαπραγματεύονται στην αγορά και θα αγοράζονταν απευθείας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας - θα μπορούσε να είναι το πιο ισχυρό μέσο για να ξεπερασθεί ο αποπληθωρισμός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2016 - 10:32:39 UTC