Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ. Κουίκ: Για εθνικούς λόγους, το όριο εισόδου στη Βουλή, δεν μπορεί να κατέβει κάτω από το 2,5%
  • [02] Συνάντηση της Φ. Γεννηματά με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ
  • [03] Μ.Τάισεν: Η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και θα τη βοηθήσουμε
  • [04] Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο»
  • [05] Η παρενόχληση εργαζόμενης σε καφενείο, αιτία του φονικού στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] Σε λειτουργία στις 25 Ιουλίου το νέο αεροδρόμιο Πάρου
  • [07] Μικροψυχία και μικροπολιτική αντίληψη καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη το υπ. Προστασίας του Πολίτη
  • [08] Πίστωση χρόνου ζητεί η Τ. Μέι ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit
  • [09] Μπόρις Τζόνσον: Οι σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα
  • [10] Διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα
  • [11] Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • [12] Τζ. Πιτέλα: Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν

  • [01] Τ. Κουίκ: Για εθνικούς λόγους, το όριο εισόδου στη Βουλή, δεν μπορεί να κατέβει κάτω από το 2,5%

    «Το θέμα του ορίου, δεν έχει να κάνει με πόσα κόμματα θα μπουν ή όχι στη Βουλή, αλλά με τα εθνικά γνωστά θέματα. Τα αυτονόητα» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ σε συνέντευξή τουστον ραδιοσταθμό Real FM ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του ορίου εισδοχής στην Βουλή. Εξειδικεύοντας ο κ. Κουίκ, σημείωσε πως στην περιοχή της Θράκης, «το όριο ασφαλείας είναι αναμφίβολα το 2,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε ζητήσει το 3%, αλλά επαναλαμβάνω ότι το «όριο ασφαλείας» είναι το 2,5%. Το έχω συζητήσει με ανθρώπους του πολιτικού πεδίου, που ξέρουν τα πράγματα. Το συζητούσα πρόσφατα και με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Ήθελα να πάρω την άποψη του. Το κουβέντιασα σε μία τυχαία συνάντηση και με βουλευτή του ΚΚΕ» είπε ο κ. Κουίκ, προσθέτοντας ότι «για εμάς και ως κυβέρνηση και ως ΑΝΕΛ, το θέμα του ορίου δεν μπαίνει σε επίπεδο «δούναι και λαβείν» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι «είναι μια αντικειμενική ανάγκη, να βρούμε ένα όριο, που να εξυπηρετεί και την απεικόνιση πρόθεσης του λαού μέσα στη Βουλή και δεν είναι «αλισβερίσι», για να το πω έτσι με μια λέξη πιο δημοσιογραφική». Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο το όριο εισόδου στην Βουλή να κατέβει κάτω από το 2,5% («δεν μπορούμε για εθνικούς λόγους» σημείωσε», προσθέτοντας ότι το όριο του 2,5% «διασφαλίζει απόλυτα τα εθνικά μας θέματα».

    Επίσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2019.

    [02] Συνάντηση της Φ. Γεννηματά με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, το πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣΔΑ και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της Τετάρτης αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

    Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ , σύμφωνα με την απόφαση της πρόσφατης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσής της , για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Φ. Γεννηματάεπαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

    [03] Μ.Τάισεν: Η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και θα τη βοηθήσουμε

    «Βαθιές μεταρρυθμίσεις» στην ελληνική αγορά εργασίας έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανάπτυξη βρίσκονται στο «μενού» της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Απασχόλησης, Μαριάν Τάισεν. Η Βελγίδα επίτροπος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος αποδυναμώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνοντας ωστόσο πως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων και η αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες έτσι ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη και να τονωθούν οι επενδύσεις.

    Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Ποια είναι η κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η Ελλάδα ως προς αυτόν τον τομέα;

    Καταρχάς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις μπροστά της. Πολλά κράτη-μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και αυτό που προωθούμε εμείς είναι η ανάπτυξη ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας. Ο στόχος μας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ξέρουμε ότι για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μακροοικονομικές πολιτικές και επενδύσεις αλλά από την άλλη ξέρουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι όταν υπάρξει και πάλι ζήτηση στην αγορά εργασίας. Και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι όταν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας οι άνθρωποι θα θέλουν να τις πάρουν γι'αυτό χρειαζόμαστε ενεργές πολιτικές. Στην Ελλάδα για παράδειγμα αν δει κανείς πως λειτουργεί το σύστημα, οι συντάξεις, οι μισθοί και πως ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο, είναι ξεκάθαρο πως χρειαζόμαστε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Είναι δύσκολο κάποιες φορές να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξεις, αλλά στο τέλος ο στόχος είναι να διασφαλίσεις ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εργασίας βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Ποιες είναι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα;

    Πρώτ'απ'όλα η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου. Και αυτό γιατί έτσι μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα οι πολιτικές καθώς επίσης και να εφαρμοστούν. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ δύσκολος αυτός ο διάλογος γι'αυτό και πιέζουμε τώρα για την αποκατάστασή του. Επίσης, χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τις απεργίες, αλλά πρέπει να γίνει με συλλογικό τρόπο, στη νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα, τις συλλογικές απολύσεις που είναι πραγματικά ένα εμπόδιο στις επενδύσεις, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στη δεύτερη αξιολόγηση αυτό που πιστεύω ότι έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βγαίνει από μια μεγάλη κρίση που την προκάλεσε όχι μόνο η οικονομική συγκύρια αλλά και κάποια διαρθρωτικά προβλήματα που είχε και δεν είχε αντιμετωπίσει για δεκαετίες. Γι'αυτό πιστεύω και ότι πλήρωσε η Ελλάδα διπλά το κόστος της κρίσης.

    Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπολογιστεί και το κοινωνικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει η Ελλάδα. Γι΄αυτό και η Επιτροπή Γιούνκερ για πρώτη φορά εισήγαγε την αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων των προγραμμάτων. Ξέρουμε ότι βραχυπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιπτώσεις στον κοινωνικό τομέα, οι οποίες πρέπει να μετριαστούν. Για παράδειγμα, είπαμε ότι ναι μεν πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό, αλλά τονίσαμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Οι συλλογικές απολύσεις, το δικαίωμα της ανταπεργίας και γενικά οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που προβλέπονται και στο μνημόνιο, είναι ζητήματα που δυσκόλεψαν όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Πιστεύετε ότι μπορούν να προκαλέσουν μια αναζωπύρωση της κρίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα;

    Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο. Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε και να κάνουν και οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον οι αλλαγές αυτές, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Δεν είναι κανενός η θέση να πει οι «κακοί Έλληνες» πρέπει να κάνουν αυτό. Όπως είπε ο πρόεδρος Γιούνκερ λίγες ημέρες πριν, είμαστε με το μέρος των Ελλήνων. Θα υποστηρίξουμε, θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με τα απαραίτητα κεφαλαία και τις πολιτικές για μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν το συμφέρον των πολιτών. Και βλέπουμε, ότι οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν. Και στην Ελλάδα, από τα ποσοστά ανεργίας των νέων ή μακροχρόνιας ανεργίας καταλαβαίνει κανείς πως δουλεύουν. Αλλά και αν δει κανείς τα υπόλοιπα κράτη που ήταν σε πρόγραμμα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η πρόοδος είναι εμφανής. Αυτός είναι λόγος για τον οποίο λέμε «κάντε το».

    Πως δηλαδή μπορούν οι Έλληνες πολιτικοί να εξηγήσουν ότι η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων για παράδειγμα είναι προς το συμφέρον του κόσμου;

    Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές απολύσεις, στην Ευρώπη έχουμε κανόνες, θέλουμε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται. Έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχουμε κεφάλαια που διατίθενται για τη στήριξη των απολυμένων και τον προσανατολισμό τους σε άλλη εργασία. Όμως, δεν απαγορεύουμε τις συλλογικές απολύσεις, όπως γίνεται μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα, γιατί κάτι κοστίζει σε επενδύσεις. Κανένας επενδυτής Έλληνας ή ξένος δε θα θέλει να επενδύσει αν ξέρει ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, η κρατική διοίκηση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις του επιχειρηματία. Αυτό εμποδίζει τις επενδύσεις, τις οποίες τις χρειάζεται η Ελλάδα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θέλουμε να πάμε και στο άλλο άκρο. Υπάρχουν κανόνες.

    Μιλήσατε για καταπολέμηση της ανεργίας, ωστόσο τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι θεσμοί έχουν ως στόχο να κάνουν πιο ευέλικτες τις σχέσεις εργασίας. Μήπως όμως η μεγαλύτερη ευελιξία δημιουργεί μόνο μια επίφαση μείωσης της ανεργίας;

    Περισσότερη ευελιξία από μόνη της σίγουρα δεν είναι αρκετή. Αλλά είναι ένα στοιχείο που όμως είναι χρήσιμο. Και αυτό βλέπουμε και σε άλλα κράτη-μέλη. Αν κοιτάξουμε τις συστάσεις της Επιτροπής για άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης βλέπουμε ότι η ευελιξία δουλεύει. Χωρίς ευελιξία βλέπουμε ότι πηγαίνεις κατευθείαν σε μια κατακερματισμένη αγορά εργασίας. Όσοι έχουν τα λεγόμενα «παλιά καλά συμβόλαια» είναι πολύ προστατευμένοι και μένουν εντός της αγοράς εργασίας, αλλά οι νεοεισερχόμενοι έχουν μεγάλες δυσκολίες να μπουν στην αγορά εργασίας, γιατί οι εταιρίες δε θέλουν να προσλάβουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, χωρίς δηλαδή να μπορούν να απολύσουν. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται νέες, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, όπως βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, συμβόλαια μερικής απασχόλησης κλπ. Που γίνονται τελικά ο κανόνας. Όταν έχεις περισσότερη ευελιξία μπορείς να έχεις καλύτερες σχέσεις εργασίας με όλους και μεγαλύτερη προοπτική για τους νέους.

    Φέτος η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εγγυώνται μια πιο δίκαιη αγορά εργασίας, το λεγόμενο πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Πιστεύετε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται σε αντίφαση με το σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο υπερισχύει;

    Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το σύμφωνο σταθερότητας είναι η εφαρμογή κάποιων κανόνων που πηγάζουν από τη Συνθήκη και έχουν στόχο να αμβλύνουν τις μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χώρων. Από την άλλη όμως έχουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για το 2020 που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για το πρώτο έχουμε ένα μηχανισμό κυρώσεων γιατί είναι στα χέρια των κυβερνήσεων να τα διορθώσουν. Αν ξοδεύεις πάρα πολλά και κινδυνεύουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, πρέπει να σε προσέχουμε και να προχωρήσεις σε μια προσαρμογή. Στο δεύτερο, δεν είναι τόσο εύκολο να επιβάλεις κυρώσεις, επειδή δεν έχεις πιάσει το στόχο για τη μείωση της ανεργίας ή την καταπολέμηση της φτώχειας. Γιατί δεν είναι μόνο στα χέρια της κυβέρνησης, είναι και ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις. Και ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι ακόμα μια διαφορετική πρωτοβουλία που έρχεται να συμβάλει στην προστασία των χωρών από νέες προκλήσεις, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση και η δημογραφική γήρανση, οι οποίες δημιουργούν νέα μοντέλα εργασίας. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι ένα κοινωνικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.

    Μια ακόμη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να ενσωματώσει στην ήδη πιεσμένη αγορά εργασίας της δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο έδαφός της. Τι μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τη βοηθήσει;

    Πρώτα απ'όλα η Επιτροπή προσπαθεί να πείσει όλες οι χώρες να μοιραστούν το βάρος, μέσω της μετεγκατάστασης και της αναθεώρησης του Δουβλίνου. Παράλληλα, ήμασταν ρεαλιστές και παρά την κριτική, κάναμε τη συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές. Αυτό που κάνουμε επίσης με τα κοινωνικά ταμεία της ΕΕ, και έχουμε ενημερώσει εξαρχής τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις χώρες, είναι ότι διαθέτουμε κεφάλαια για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και για τους πρόσφυγες. Και δηλώσαμε ότι είμαστε ευέλικτοι για να αλλάξουμε ό, τι από αυτά δε λειτουργεί για να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη. Βρήκαμε χρήματα από το Erasmus+ για την εκμάθηση της γλώσσας. Επίσης, διευκολύναμε τα κράτη-μέλη στο να μπορούν να εντάξουν γρήγορα τους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας. Γιατί δεν είναι μόνο βάρος οι πρόσφυγες αλλά εάν δουλεύουν νόμιμα συνδράμουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit και επειδή ως επίτροπος Απασχόλησης, είχατε αναλάβει να εφαρμόσετε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο δικαίωμα μετακίνησης του εργατικού δυναμικού, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία στο κομμάτι της εργασίας;

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δυστυχώς, ήταν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά πρέπει να το σεβαστούμε. Οπότε αυτή η συμφωνία που είχαμε συνάψει το Φεβρουάριο έχει ακυρωθεί αυτόματα. Έτσι, δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα για καμία χώρα, ήταν εξαιρέσεις που αφορούσαν το Ην. Βασίλειο. Για τη μέλλουσα σχέση με τη Βρετανία, το πρώτο βήμα ανήκει στους Βρετανούς, να ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Δηλαδή να ενεργοποιήσουν το διάσημο άρθρο 50 και μετά θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Γιατί δεν είναι απλά ένα «γεια σας», έχει να κάνει με χρήματα, κεφάλαια από τα Ταμεία της ΕΕ, τον προϋπολογισμό της ΕΕ κλπ. Σε ό,τι αφορά τους ευρωπαίους που δουλεύουν στο Ην. Βασίλειο, μπορώ να μαντέψω ότι είναι εκεί επειδή τους χρειάζονται και ότι δε θα τους πετάξουν έξω. Αλλά όλα αυτά θα είναι κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

    [04] Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο»

    Με δέκα σελίδες γεμάτες Κίνα κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, όπου τον συνόδευσε κλιμάκιο υπουργών και περίπου 40 Έλληνες επιχειρηματίες. Ο Μιχάλης Ψύλος γράφει για τη νέα υπερδύναμη, τις ανησυχίες που προκαλεί σε άλλες υπερδυνάμεις η μετεωρική της άνοδο. Σημειώνει δε ότι «η Κίνα μεταμορφώνεται σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν συμμορφώνεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τιμωρητικής λιτότητας και χαράσσει τη δική της πορεία». Επίσης, ο Χρίστος Καλουντζόγλου περιγράφει τι είδε ένας Έλληνας στην πόλη των 5 εκατομμυρίων Γκουιλίν, στην επαρχία Γουανσί. Μία πανέμορφη πόλη που φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα της τουριστικής βιομηχανίας, στη μεγάλη Ασιατική χώρα.

    Το σύνδρομο της Κίνας

    του Μιχάλη Ψύλου

    Ο Aμερικανός καθηγητής Αλφρεντ Μακόι στο βιβλίο του με τίτλο «η Γεωπολιτική της παγκόσμιας αμερικανικής παρακμής» γράφει χαρακτηριστικά:

    "Η Κίνα έχει βουτήξει βαθειά στο παγκόσμιο χωριό προσπαθώντας να αναμορφώσει σε βάθος τις γεωπολιτικές βασικές αρχές της παγκόσμιας δύναμης ... Αν η Κίνα κατορθώσει να συνδέσει την αυξανόμενη βιομηχανική της ισχύ με τους τεράστιους φυσικούς πόρους της καρδιάς της Ευρασίας ,τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε μπροστά μας μια νέα παγκόσμια ηγεμονική δύναμη».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία Χίλαρι Κλίντον προειδοποιεί με άρθρο της στο περιοδικό "Foreign Affairs υπό τον τίτλο «Αιώνας του Ειρηνικού για τις ΗΠΑ ότι «το μέλλον της παγκόσμιας πολιτικής δεν θα αποφασιστεί στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ, αλλά στην Ασία και στην Κίνα»

    Είναι σαφές ότι η μετεωρική άνοδος της Κίνας ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον, όχι γιατί η Κίνα είναι μια απειλή για τους γείτονές της ή την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά επειδή η επιρροή της Κίνας επεκτείνεται οικονομικά σε όλη την περιοχή της Ευρασίας. Με τη δημιουργία οικονομικών θεσμών όπως η τράπεζα των BRICS ή η ασιατική τράπεζα επενδύσεων, την κατασκευή υποδομών που απαιτούνται για τη σύνδεση των ηπείρων ,όπως σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας για το νέο δρόμο του Μεταξιού που ακούει στο όνομα «Μια ζώνη ,ένας δρόμος», η Κίνα προσελκύει πλέον νέους συμμάχους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της για την ανάπτυξη και την ευημερία.

    Ηδη το Πεκίνο άρχισε να συνεργάζεται με τα γειτονικά κράτη για ένα τεράστιο έργο ενοποίησης των εθνικών σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας σε ένα διηπειρωτικό δίκτυο.

    Αυτό είναι που ανησυχεί τη Δύση: Η Κίνα μεταμορφώνεται σε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που δεν συμμορφώνεται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της τιμωρητικής λιτότητας και χαράσσει τη δική της πορεία.

    Όπως γράφει η Χίλαρι Κλίντον «η αξιοποίηση της ανάπτυξης και ο δυναμισμός της Ασίας είναι κεντρικής σημασίας για τα αμερικανικά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα...Οι ανοικτές αγορές στην Ασία παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωτοφανείς ευκαιρίες για επενδύσεις, στο εμπόριο και την πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής .Η περιοχή έχει ήδη περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής και σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου».

    Ταυτόχρονα, το Πεκίνο ρίχνει τεράστιο βάρος στην έρευνα και την τεχνολογία. Όπως γράφει το περιοδικόNature "η oικονομική άνθηση της Κίνας οφείλεται και σε μια παρόμοια άνοδό της στην υψηλή ποιότητα της επιστήμης" .Το Nature γράφειότι η Κίνα είναι πλέον δεύτερη στον κόσμο σε υψηλής ποιότητας επιστημονικές δημοσιεύσεις και ο όγκος αυτός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Τώρα η Κίνα είναι στα πρόθυρα να η μηχανή του κόσμου στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Και αυτό ωθεί την κινεζική οικονομία προς τα εμπρός, ακόμη πιο γρήγορα, γιατί η τεχνολογία και η επιστήμη είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τη σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη.

    Αυτό λέει πολλά αν θυμηθούμε ότι τα τελευταία 500 χρόνια , η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο χάρη στην τεχνολογική της υπεροχή.Η τεχνολογία ήταν με άλλα λόγια το κλειδί για την υποταγή του πλανήτη στη Δύση. Τώρα όλα αυτά αλλάζουν...

    Ο 21ος αιώνας θα είναι Ασιατικός

    Ο Κουρτ Κέιμπελ , πρώην υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου για μια νέα αμερικανική πολιτική Ασφαλείας, το λέει με μια πρόταση: «Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του 21ου αιώνα πρόκειται να εξελιχθεί στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού»

    Φυσικά ,οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αγνοήσουν και το γεγονός ότι «η σημερινή σχέση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των διεθνών σχέσεων» όπως λέει ο κινέζος πολιτικός επιστήμονας Πάνγκ Τσοννγινγκ . «Το επίπεδο αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία. Οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύνθετο πλέγμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεσμών».

    Για παράδειγμα η Κίνα διαθέτει αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ελέγχει με άλλα λόγια ένα σημαντικό τμήμα του αμερικανικού εξωτερικού χρέους. Αυτή η αλληλεξάρτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επέμβουν στα εσωτερικά της Κίνας με τον ίδιο τρόπο που το επιχειρούν στη Ρωσία , χωρίς να θέσουν την ίδια την Αμερική σε κίνδυνο.

    Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας -Κίνας

    Πολύ σωστά λοιπόν η Ελλάδα επέλεξε τα τελευταία 10 χρόνια να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την Κίνα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη είναι η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία .Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

    Ενθαρρυντικά και τα λόγια του κινέζου πρεσβευτή στην Αθήνα Ζου Σιαολί σε συνέντευξή του Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο αποτελεί «ορόσημο» στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας.Οπως είπε χαρακτηριστικλά ο κ.Ζού «οι συναντήσεις και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό όπως είπε, είναι «το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους».

    [05] Η παρενόχληση εργαζόμενης σε καφενείο, αιτία του φονικού στο κέντρο της Αθήνας

    Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τησύλληψη του δράστη του μακελειού που είχε ως αποτέλεσμα έναν 47χρονο νεκρό και δύο τραυματίες, 53 και 57 ετών, το απόγευμα της Τετάρτηςστο κέντρο της Αθήνας. Ο δράστης παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα άφαντος. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το αιματηρό περιστατικό έγινε για μια γυναίκα, ομογενή απο το Καζακστάν, η οποία εργάζεται σε καφενείο της οδού Ζήνωνος, φίλη του δράστη, ο οποίος είναι Ιρακινός κουρδικής καταγωγής.

    Ο δράστης φέρεται ότι ενόχλησε κάποια στιγμή την κοπέλα, η οποία ζήτησε την παρέμβαση του 47χρονου ιδιοκτήτη, ο οποίος, μαζί με έναν συνεργάτη του, απομάκρυναν τον Ιρακινό. Αυτός όμως, επέστρεψε μετά από λίγο με ένα πιστόλι, με το οποίο πυροβόλησε και σκότωσε τον 47χρονο, ενώ τραυμάτισε τον δεύτερο άνδρα και ένα διερχόμενο στα πόδια.

    [06] Σε λειτουργία στις 25 Ιουλίου το νέο αεροδρόμιο Πάρου

    Στις 25 Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό στο νησί, με βασικούς αρωγούς την «Aegean» και «Olympic Air».

    Το αεροδρόμιο της Πάρου διαθέτει πλέον διάδρομο μήκους 2.000 μέτρων (με επιχειρησιακό μήκος 1400 μέτρων), ενώ πέραν των έργων κατασκευής του αεροσταθμού, επιφάνειας 750 τ.μ., ολοκληρώθηκαν και τα συνοδά έργα (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, περιβάλλον χώρος κλπ).

    Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, η «Olympic Air» παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες για την αύξηση του τουρισμού σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

    [07] Μικροψυχία και μικροπολιτική αντίληψη καταλογίζει στον Κυρ. Μητσοτάκη το υπ. Προστασίας του Πολίτη

    Για μικροψυχία και μικροπολιτική αντίληψη κατηγορεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον πρόεδρο της ΝΔ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις που έκανε κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν αποτέλεσμα την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δεσμεύτηκε ότι όταν έρθει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη σε όλη την Ελλάδα.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τις δηλώσεις αυτές αναφέρει:

    «O κ. Μητσοτάκης δεν είχε το ηθικό σθένος να αναγνωρίσει τις επιτυχίες, που έχει η Ελληνική Αστυνομία κατά το τελευταίο διάστημα. Επιλέγει να αντιμετωπίσει με μικρόψυχη και μικροπολιτική αντίληψη την πραγματικότητα.

    Πέρα από τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις τις οποίες κατά κόρον διακινούσε και διακινεί στο όνομα της δήθεν "τάξης και ασφάλειας", το κόμμα του κ. Μητσοτάκη είναι αυτό που αδιαφορούσε για την πραγματική ασφάλεια των πολιτών, παρά μόνο συσσώρευε προβλήματα σε γειτονιές της Αθήνας.

    Ακόμη και σήμερα, δεν έχει την ικανότητα να επανεξετάσει βασικές αρχές σύγχρονης αντίληψης υπό τις οποίες λειτουργούν οι αστυνομικές υπηρεσίες προηγμένων χωρών, αλλά επιλέγει να σέρνεται πίσω από παρακμιακές και ξεπερασμένες αντιλήψεις των αποστράτων της Συγγρού. Μόλις τώρα διαπίστωσε ότι τα οχήματα της αστυνομίας είναι πεπαλαιωμένα!

    ΝΔ: Είναι φανερός ο πανικός από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο κέντρο της Αθήνας

    «Ο πανικός από την επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο της Αθήνας, που επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μετατραπεί σε άβατο για τους πολίτες, είναι φανερός», αναφέρει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    «Θα συνιστούσαμε στον κατ' ευφημισμό υπουργό Προστασίας του Πολίτη να κάνει μια βόλτα, αν το αντέχει και μπορεί, στο κέντρο της πόλης και τότε θα αντιληφθεί πως οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν την ασφάλεια "Α λα ΣΥΡΙΖΑ"» αναφέρει η ΝΔ.

    [08] Πίστωση χρόνου ζητεί η Τ. Μέι ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit

    Η νέα πρωθυπουργός του Βρετανίας Τερίσα Μέι ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες ότι η κυβέρνησή της θα χρειαστεί χρόνο προτού ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, λίγες ώρες αφότου αντικατέστησε στην πρωθυπουργία τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε ανακοινώσει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου γιά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ότι θα παραιτηθεί.

    "Σε όλες τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, η πρωθυπουργός τόνισε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε μια εκπρόσωπος της Μέι.

    "Η πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις αυτές και εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα διεξαχθούν με εποικοδομητικό και θετικό πνεύμα", πρόσθεσε.

    [09] Μπόρις Τζόνσον: Οι σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα

    Ο Μπόρις Τζόνσον είπε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι "πρώτες στην ουρά" μετά τον αναπάντεχο διορισμό του ως υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Τερίζα Μέι.

    Η δήλωσή του αναφερόταν σε προειδοποίηση του Aμερικανού Pροέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα "βρεθεί στο τέλος της ουράς" όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια νέα και ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά "όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ", όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα στο BBC και είχε μεταδώσει το Reuters.

    Όταν ο Τζόνσον ρωτήθηκε από έναν ρεπόρτερ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News εάν σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ομπάμα για τις δηλώσεις του σε άρθρο που είχε γράψει για την βρετανική εφημερίδα Sun ότι "ο ημι-Κενυάτης" Πρόεδρος ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας λόγω "μιάς προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία", ο Τζόνσον απάντησε, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά".

    "Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα αυτή να αποκτήσουμε μεγάλη επιτυχία στη νέα σχέση μας με την Ευρώπη και παγκόσμια, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το ότι μου ζητήθηκε να παίξω και εγώ ένα ρόλο σε αυτό", είπε.

    [10] Διπλωματικές κινήσεις των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διακριτική διπλωματία για να πείσουν τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρεςνα μην προχωρήσουν σε έντονες κινήσεις για να εκμεταλλευτούν την απόφαση του διεθνές δικαστηρίου της Χάγης η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες.

    "Αυτό που θέλουμε είναι να ηρεμήσουμε τα πράγματα ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν με λογική αντί με συναίσθημα", είπε ένας αξιωματούχος υπό συνθήκες ανωνυμίας για να περιγράψει προσωπικά διπλωματικά μηνύματα.Μερικά από τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω αμερικανικών πρεσβειών στο εξωτερικό και ξένων αποστολών στην Ουάσιγκτον, ενώ άλλα δόθηκαν άμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους από τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και άλλα υψηλά ιστάμενα μέλη της κυβέρνησης, είπαν οι πηγές.

    Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι αυτή η διπλωματική τους πρωτοβουλία θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην Ινδονησία, η οποία θέλει να στείλει εκατοντάδες ψαράδες στα νησιά Νατούνα για να επιβεβαιώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές στην Νότια Σινική Θάλασσα όπου η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα, και στις Φιλιππίνες, της οποίας οι ψαράδες έχουν παρενοχληθεί επανειλημμένως από το κινεζικό λιμενικό σώμα και πλοία του κινεζικού στόλου.

    [11] Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Συνεδριάζει στις12 το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

    [12] Τζ. Πιτέλα: Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα λείψει στην Ευρώπη, έκρινε ο Τζάνι Πιτέλα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός που οδήγησε την χώρα του στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit, εγκατέλειψε τον θώκο του, παραδίδοντας την εξουσία στην Τερίσα Μέι.

    «Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό» επισήμανε ο Πιτέλα σε μια δήλωσή του.

    «Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανένα» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο της διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον.

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

    «Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την «υπομονή» που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

    Και ο Τζάνι Πιτέλα κάλεσε σήμερα τη Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα 2 ετών ώστε το Λονδίνο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2016 - 4:32:31 UTC