Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που ταιριάζει στη ΝΔ»
  • [02] Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την αντίθεσή του για τον εκλογικό νόμο
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα του Βήματος: Λάσπη και ευφάνταστα σενάρια που μαρτυρούν τον πανικό τους
  • [04] "Τα τρομολαγνικά σενάρια στα εργασιακά δεν επιβεβαιώνονται και μάλλον υποκινούνται από εγχώριες δυνάμεις"
  • [05] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη
  • [06] Εχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στη Σάμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική
  • [07] Η οργάνωση «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Αιγύπτιου στα Εξάρχεια
  • [08] Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου
  • [09] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την πυρκαγιά στη Σάμο
  • [10] Μπ. Ομπάμα:Το ΝΑΤΟ ποτέ από την ίδρυσή του δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις
  • [11] Ένας νεκρός, δύο τραυματίες στις ταυροδρομίες της Παμπλόνας
  • [12] Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ, Ρέντσι και Ερντογάν στη Βαρσοβία

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που ταιριάζει στη ΝΔ»

    «Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που ταιριάζει στη ΝΔ», είναι το σχόλιο που επεφύλασσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της Ν.Δ. σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. «Η ΝΔ είναι αυτή που επί δεκαετίες -μαζί με το ΠΑΣΟΚ- άφησαν ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χωρίς νόμιμες άδειες, χωρίς κανόνες, έρμαιο στα συμφέροντα της διαπλοκής», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η ΝΔ συστηματικά απαξίωσε και παραβίασε το Σύνταγμα για χάρη των ίδιων συμφερόντων και της επιθυμίας της να μην υπάρξει καμία νομιμότητα στο χώρο των τηλεοπτικών ΜΜΕ» και «είναι η ίδια που μπλοκάρισε και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, στην προσπάθειά της να σαμποτάρει την αδειοδότηση». «Δεν της βγήκε», σχολιάζει η Κουμουνδούρου προσθέτοντας ότι «τώρα η ΝΔ παριστάνει τον εκπρόσωπο της συνταγματικής νομιμότητας, χωρίς να πείθει κανέναν. Ο ρόλος του εκπροσώπου της διαπλοκής είναι ο μόνος που της ταιριάζει».

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα του Βήματος: Λάσπη και ευφάνταστα σενάρια που μαρτυρούν τον πανικό τους

    [02] Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την αντίθεσή του για τον εκλογικό νόμο

    Την αντίθεση του στην πρόταση του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην συνάντηση των αντιπροσώπων από τις οργανώσεις του Ποταμιού όλης της χώρας.

    «Το Ποτάμι δεν συνεργάζεται με τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Με τους λαϊκιστές και με τους λαοπλάνους εμείς δεν συνεργαζόμαστε», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    «Οι μάχες που δίνουμε κόντρα στις επικίνδυνες απόψεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστούν και κάποιες από αυτές θα τις κερδίσουμε» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι το Ποτάμι κατάφερε να πείσει και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για το πόσο επικίνδυνη είναι η πρόταση εκλογικού νόμου του κ.Τσίπρα.

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια για την δημιουργία μιας ριζοσπαστικής μεταρρυθμιστικής παράταξης τόνισε ότι χρειάζεται συνεννόηση για τα οργανωτικά αλλά αντιπαράθεση στα πολιτικά.

    «Σκοπός μας είναι να ψηφίσουν πάνω από 200.000 και αυτό είναι το μέλημα μας κόντρα στους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς που θέλουν μικρή συμμετοχή για να ελέγξουν τις εξελίξεις», τόνισε.

    [03] ΣΥΡΙΖΑ για δημοσίευμα του Βήματος: Λάσπη και ευφάνταστα σενάρια που μαρτυρούν τον πανικό τους

    «Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι θεωρούν ότι μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις, τα ευφάνταστα σενάρια και τη λάσπη, μπορούν να φοβίσουν τον οποιονδήποτε. Το μόνο που μαρτυρούν όλα αυτά είναι τον πανικό τους», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για τις τηλεοπτικές άδειες.

    «Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών θα προχωρήσει ως μια συνταγματική επιταγή δημοκρατίας και διαφάνειας. Οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν και τον διαχρονικό ρόλο και τα συμφέροντα αυτών που πολεμούν με όλα τα μέσα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] "Τα τρομολαγνικά σενάρια στα εργασιακά δεν επιβεβαιώνονται και μάλλον υποκινούνται από εγχώριες δυνάμεις"

    "Το κρίσιμο ζήτημα είναι η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που νομοθετούνται και αυτό είναι θέμα αποκλειστικά δικής μας ευθύνης", τονίζει σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι τα μέτρα που υπολείπονται να ληφθούν αφορούν, κυρίως, αλλαγές του θεσμικού και του ρυθμιστικού πλαισίου και δεν έχουν άμεσες δημοσιονομικές επιπτώσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι "στα εργασιακά, τρομολαγνικά σενάρια για θέματα πέραν του συμφωνημένου πλαισίου, δεν επιβεβαιώνονται και μάλλον υποκινούνται από εγχώριες δυνάμεις".

    Αναφερόμενος στα έσοδα και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του "κόφτη", ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι "η πρόβλεψη του "κόφτη" δεν σημαίνει και ενεργοποίησή του. Εξάλλου, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι στόχοι υπερκαλύπτονται. Συγκεκριμένα το α' εξάμηνο του 2016 τα έσοδα σημείωσαν αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, κατά 6,5% παρουσιάζοντας υπέρβαση 3,72%, συγκριτικά με τον στόχο του Προϋπολογισμού. Μάλιστα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Χαρακτηρίζει "παγίδα για τη χώρα" την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πλεόνασμα 2%, υπογραμμίζοντας ότι "αυτό που υπόσχεται απλόχερα, ως βασιλικότερος του βασιλέως, είναι και άλλες περικοπές δαπανών, τις οποίες όμως δεν προσδιορίζει".

    Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και τις πρόσφατες αιτήσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, ο Γιάννης Δραγασάκης τονίζει ότι: "Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονομένες περιπτώσεις, αλλά για μοντέλα επιχειρηματικότητας που διαμορφώθηκαν στα χρόνια της μεγάλης ασυδοσίας. Πρόκειται για έναν κρατικοδίαιτο και τραπεζοδίαιτο καπιταλισμό, που φόρτωνε το Δημόσιο και τις τράπεζες με χρέη εξαιτίας αποτυχημένων επιχειρηματικών επιλογών ή σε ορισμένες περιπτώσεις, επειδή οι επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν από τα μέσα και τα κέρδη διοχετεύονταν εκτός επιχείρησης ή και στο εξωτερικό". "Μου κάνει εντύπωση", σημειώνει, "η ηχηρή σιωπή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουν τίποτα για το έγκλημα; Τώρα αποκαλύπτονται και η ουσία και η υποκρισία του αντικρατισμού. Διότι, εδώ έχουμε ένα κράτος που μεγαλώνει απορροφώντας χρέη επιχειρήσεων και μικραίνει όταν αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των πολιτών".

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι "αφελληνισμός" δεν είναι η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε μια επιχείρηση, αλλά η απουσία ή η αδυναμία άσκησης δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου, είτε πρόκειται για ξένο, είτε για εγχώριο κεφάλαιο και προσθέτει: "το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό σύστημα διαμόρφωσε στο παρελθόν ένα καθεστώς ασυδοσίας. Τώρα, ορισμένες από τις δυνάμεις αυτές, για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Ονομάζουν αυταρχισμό κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ασυδοσία τους και αφελληνισμό κάθε προσπάθεια αλλαγής".

    [05] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη

    Την σκανδιναβική χώρα θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φιλανδοί το θυμούνται ακόμα.

    Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

    Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ΄ αυτόν τρεις λίγους: την κατάρρευση της Νόκια, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα. Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας (20%).

    Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

    «Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», γράφει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.

    Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ότι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».

    [06] Εχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στη Σάμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

    Η πυρκαγιά που μαίνεται για δεύτερη ημέρα σε δασική έκταση στην περιοχή της παλιάς χωματερής στη Σάμο, έχει οριοθετηθεί πλέον, ενώ υπάρχουν ενεργές μικροεστίες, σύμφωνα με όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πριν από λίγο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα, 90 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 50 εθελοντές, 20 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

    Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες στη Σάμο, πρόκειται να ενισχυθούν αργά το απόγευμα με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα, που μεταφέρει το αρματαγωγό Ικαρία του Πολεμικού Ναυτικού, που απέπλευσε το πρωί από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

    Οσον αφορά στην πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από το πρωί.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνελήφθησαν δύο άτομα για την πυρκαγιά στη Σάμο

    [07] Η οργάνωση «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του Αιγύπτιου στα Εξάρχεια

    Μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που υπογράφει ως «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων», ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου, γνωστού με το ψευδώνυμο Χαμπίμπι, στις 7 Ιουλίου στα Εξάρχεια, με κείμενο που αναρτήθηκε το μεσημέρι στον ιστότοπο indymedia.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την εκτέλεση του μαφιόζου Χαμπίμπι, ο οποίος εδώ και χρόνια πρωτοστατούσε σε περιστατικά βίας απέναντι σε κατοίκους και θαμώνες της περιοχής των Εξαρχείων, με αποκορύφωμα την δολοφονική επίθεση σε τρεις συντρόφους του κατειλημμένου κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ τον περασμένο Μάρτη».

    Ο συντάκτης του κειμένου κάνει μια μακροσκελή ανάλυση της κατάστασης στα Εξάρχεια, αναφέροντας ότι ο Αιγύπτιος ήταν ένας «παρανοϊκός», που έσπερνε τον φόβο «με τη δύναμη μιας αγέλης κανιβάλων που τον περιστοίχιζε, αλλά και με τις πλάτες της μαφίας και της αστυνομίας, πουλώντας ναρκωτικά και τρομοκρατώντας τη γειτονιά».

    Επίσης κάνει λόγο για «ταξικό πόλεμο, ενώ καλεί τη νεολαία να απομακρυνθεί από τον κόσμο των ναρκωτικών και απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους χρήστες, χούλιγκαν και άλλα στοιχεία που κινούνται στα Εξάρχεια.

    Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης ανάλυση για τους πολιτοφύλακες, που όπως αναφέρει ήταν «φρουροί και τιμωροί» και υπογραμμίζεται ότι «η μαφία έχει κηρύξει τον πόλεμο και υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

    Η ανακοίνωση καταλήγει με την φράση: «Ή εμείς ή αυτοί. Μέση λύση δεν υπάρχει».

    Μετά την ανάληψη ευθύνης στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας, μπαίνει πλέον και επίσημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    [08] Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου

    Το προνοιακό πρόγραμμα για τα άτομα και τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρουσίασε στον Βόλο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης", η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον τρέχοντα μήνα, σε 30 Δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι ένα πολύπλευρο σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. Όπως είπε η κ. Φωτίου, στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και μονοπρόσωπα νοικοκυριά που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Στην χώρα μας σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 700.000 άτομα.

    Παράλληλα, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύαμε και δωρεάν ύδρευση από τους Δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.

    Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά και ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα πριμοδοτούνται όσα προέρχονται από οικογένειες με ακραία φτώχεια. Από τα 81.000 παιδιά, τα 18.000 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα προέλθουν κατά 75 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 95 από τα Δημόσια Ταμεία.

    Παράλληλα, η κ. Φωτίου έκανε αναφορά και στο νέο Νόμο Πλαίσιο για την Προστασία προς άτομα ΑμΕΑ, άστεγους, Ρομά, ηλικιωμένους κλπ. Στόχος των προγραμμάτων δεν είναι η παγίωση της κατάστασης με παροχές, αλλά η επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνική παραγωγική διαδικασία, γι' αυτό και όσοι θα ενταχθούν στα Κέντρα Κοινότητας, σε ποσοστό 10% θα καταβληθεί προσπάθεια να βρουν εργασία.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την θέση της κ. Λαγκάρντ, ότι θεωρείται υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, η κ. Φωτίου απάντησε ότι "το ΔΝΤ αποτελεί την ακραία έκφραση νεοφιλελευθερισμού και κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι όσο συμπιέζονται οι μισθοί, θα αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.Με αυτές τις πολιτικές χάσαμε τα τελευταία χρόνια το 1/4 του ΑΕΠ". Η κ. Φωτίου, η οποία συνοδευόταν και από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα, αύριο θα επισκεφθεί την Καρδίτσα.

    [09] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την πυρκαγιά στη Σάμο

    Δύο άτομα συνελήφθησαν σήμερα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλιά Χωματερή του νησιού.

    Οι συλληφθέντες, ένας 46χρονος και ένας 23χρονος , θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

    Παράλληλα, η πυρκαγιά στη Σάμο βρίσκεται πλέον σε ύφεση και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έχουν οριοθετήσει.

    [10] Μπ. Ομπάμα:Το ΝΑΤΟ ποτέ από την ίδρυσή του δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις

    Το ΝΑΤΟ ποτέ από την ίδρυσή του δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις όπως αυτήν την εποχή, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην συνέντευξή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, προτάσσοντας στην αρχή της ομιλίας του μακροσκελή αναφορά στα δραματικά γεγονότα του Ντάλας.

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τελευταία στην οποία παίρνει μέρος ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του στον Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Ομπάμα επέκρινε την Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε, χαρακτηριστικά ότι η σύνοδος Ρωσίας-ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι "business as usual".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις γενιές των συμπατριωτών του που από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ευρώπη, "υπερασπιζόμενοι την κοινή μας ασφάλεια", όπως είπε, και τόνισε ότι "τόσο στις καλές, όσο και στις κακές στιγμές, η Ευρώπη μπορεί πάντα να υπολογίζει στην στήριξη των ΗΠΑ"

    Η Ευρώπη θα μπορεί "πάντα" να υπολογίζει στις ΗΠΑ, διεμήνυσε ο Μπαράκ Ομπάμα

    O πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ευρώπη θα μπορεί «πάντα» να υπολογίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ.

    «Στις καλές όπως και στις κακές στιγμές η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, που παρέστη στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε τη στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και την προάσπιση όλων των συμμάχων τους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο συμφώνησε στη σημαντικότερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

    «Αυτό που ποτέ δεν θα αλλάξει (είναι η) ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης» τόνισε ο ίδιος.

    Oι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν πρέπει να πλήξουν την "ασταθή" παγκόσμια οικονομία, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα

    O Ομπάμα διεμήνυσε ότι αναμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται, τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να περιοριστεί ενδεχόμενη ζημία στη βρετανική οικονομία αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και ευρύτερα παγκοσμίως από την εξέλιξη αυτή.

    Ως φίλος, σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των Βρετανών και της ΕΕ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει να λάβει χώρα μια ομαλή και ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων αλλά και να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση στο μέλλον.

    «Είναι σημαντικό καμία πλευρά να μην σκληρύνει τη στάση της με τρόπο που τελικά θα πλήξει την οικονομία της και την παγκόσμια οικονομία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παραμένει αρκετά ασταθής...» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από τη Βαρσοβία μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

    [11] Ένας νεκρός, δύο τραυματίες στις ταυροδρομίες της Παμπλόνας

    Ένας Ισπανός έχασε την ζωή του και άλλοι δύο άνδρες, ανάμεσά τους ένας Ιάπωνας, τραυματίστηκαν από τους ταύρους κατά τη διάρκεια ταυροδρομιών στην Ισπανία σήμερα καθώς το φεστιβάλ Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα στη βόρειο τμήμα διανύει ήδη την τρίτη ημέρα του.

    Ο 28χρονος σκοτώθηκε αφού τα κέρατα ενός ταύρου διαπέρασαν τον πνεύμονά και την καρδιά του σε μια ταυροδρομία στο χωριό Πεδρεγκουέρ κοντά στη Βαλένθια, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης.

    Το ζώο του επιτέθηκε ενώ εκείνος επιχειρούσε να βοηθήσει έναν άλλο δρομέα που συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε επίσης πέρυσι την ζωή του ένας άνδρας.

    Επιπλέον στους σημερινούς αγώνες ένας 33χρονος Γιαπωνέζος τραυματίστηκε από τα κέρατα ενός ζώου στο στήθος και ένας 24χρονος Ισπανός στο μπράτσο, ενώ άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, επισήμανε η τοπική κυβέρνηση στον ιστότοπό της.

    Ο άνδρας από την Ιαπωνία νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του φεστιβάλ.

    [12] Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ, Ρέντσι και Ερντογάν στη Βαρσοβία

    Σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον ομόλογό του της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα όπου συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων των χωρών του νότου,απέναντι στη λιτότητα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την τρομοκρατία στην Τουρκία, τη συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στο προσφυγικό θέμα, αλλά και το Κυπριακό.

    Στα Ελληνικά χαιρέτισε τον πρωθυπουργό ο Τριντό

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, ΤζαστινΤριντό, ο οποίος τον χαιρέτισε λέγοντας στα ελληνικά «γειάσας».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Καναδό ομολογό του από που γνωρίζει ελληνικά και ο κ. Τριντό απάντησε πως έχει επαφές με την ελληνική κοινότητα η οποία τον στηρίζει.

    Ο κ. Τριντό επιβεβαίωσε την παρατήρηση του Α. Τσίπρα ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα σε μικρή ηλικία με τον πατέρα του ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός του Καναδά.

    Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τους κκ Τσίπρα και Τριντό συνάντησε ο πρόεδρος Ομπάμα ο οποίος τους είπε "εσείς είστε νέοι, αντέχετε, εγώ σε λίγο βγαίνω στη σύνταξη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2016 - 18:32:30 UTC