Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Πολιτικοί και ιδιώτες που ποντάρουν στην ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα χάσουν
  • [03] Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  • [04] Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμβουλος της Goldman Sachs
  • [05] Το «Νησί των Ονείρων» ζωντανεύει και μετατρέπεται σε νησί των τεχνών
  • [06] Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά στη Σάμο. Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άνδρο και Κρήτη
  • [07] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαπιστώνει ο Μπαν Κι Μουν
  • [08] Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει στο Ντάλας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας
  • [09] Τερέζα Μέι: Brexit σημαίνει έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων

  • [01] Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

    Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις διεθνείς συναντήσεις προώθησης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, καθώς και του σχεδίου του για την Ελλάδα τής μετά τον λαϊκισμό εποχής, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στη ΝΔ. Πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας τις γεωπολιτικέςκαι γεωστρατηγικές εξελίξεις, τα ενεργειακά ζητήματα, την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, το προσφυγικό θα έχει ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη, καθώς σχετίζεται άμεσα με την κρίση στην Συρία και την επικίνδυνη ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, θα αναδείξει το σταθεροποιητικό περιφερειακό ρόλο που μπορεί και θέλει να ασκήσει η Ελλάδα με διάθεση ουσιαστικής συνεργασίας σε ευρύτατο φάσμα τομέων, πάντα στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, των σχέσεων καλής γειτονίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου.

    Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι επαφές του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο, αλλά και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φραγκφούρτη, όπου βασικό θέμα ήταν η κατάσταση της οικονομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, που θα βασίζεται στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στη μείωση της φορολογίας και στη μείωση των δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει επισκέψεις το επόμενο διάστημα σε Αίγυπτο και Τουρκία.

    [02] Πολιτικοί και ιδιώτες που ποντάρουν στην ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα χάσουν

    Για απροκάλυπτη στήριξη των διαπλεκομένων συμφερόντων, κατηγορεί τη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με αιχμή τη θέση που διατυπώνουν στην πορεία υλοποίησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. «Η ΝΔ δια των στελεχών, του προέδρου και του αντιπροέδρου της, δηλώνει ότι επιθυμεί να ακυρώσει το νόμο που για πρώτη φορά αποδίδει νόμιμες άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι θα αναστήσει τη ντροπή της ασυδοσίας και της μη αδειοδότησης.

    Τόσο απλά, τόσο απροκάλυπτα, τόσο διαπλεκόμενα», δήλωσε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν θα συμβεί» και «ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ΝΔ θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση».

    «Ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως «όσοι, πολιτικοί και ιδιώτες ποντάρουν τα λεφτά τους στην ακύρωση του, απλώς θα τα χάσουν» και «οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και υπουργών δε θα λειτουργήσουν».«Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή δύναμη», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

    [03] Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας

    Οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν το αντικείμενο του χθεσινοβραδυνού δείπνου εργασίας που παρέθεσε ο πρόεδρος της Πολωνίας στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ότι παρότι το ΝΑΤΟ ενδυνάμωσε την προκεχωρημένη παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, εάν επικεντρωθεί μόνο σε αυτό, τότε ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλους κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, η συλλογική ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς την επανέναρξη οικοδόμησης μιας νέας βιώσιμης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της. Ο κ. Τσίπρας, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε ότι αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι «εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων - την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν. Ο πρωθυπουργός, είπε, ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα και να στηρίξουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.

    Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα καλωσόρισε και υποστήριξε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι αποτελεί πεποίθηση της Ελλάδας πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα, να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις. Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει κατ' αρχήν αποφασισθεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε στην παρέμβασή του το μεγάλο βαθμό αποδόμησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας, όπως αυτό οικοδομήθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αναφέροντας ως ενδεικτικά σημεία της αποδόμησης αυτής την αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων, η διάλυση της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και η αποδυνάμωση του Κειμένου της Βιέννης και η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να προασπίσουμε τη συνολική, αδιαίρετη ασφάλειά μας. Κάθε Σύμμαχος έχει το δικαίωμα να εκφράσει και να προβάλλει τις ανάγκες του για λήψη διαβεβαιώσεων ασφαλείας και η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί αποφασιστικά στις ανάγκες αυτές, υπογράμμισε, τέλος ο πρωθυπουργός.

    Στην σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, πρώτη θέση στην ατζέντα, από ελληνικής πλευράς, καταλαμβάνει η προγραμματισμένη για τις 14.30 (τοπική ώρα/15.30 ώρα Ελλάδος) συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το μεσημέρι η συνάντηση Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξη Τσίπρα

    [04] Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμβουλος της Goldman Sachs

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας θα έχει επίσης θέση συμβούλου της Goldman Sachs, προστίθεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για έναν διορισμό με ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η Goldman Sachs θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την Les Echos.

    Ο Μπαρόζο, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 ως το 2004, ήταν επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 ως το 2014, μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος συγκλονίστηκαν από την σοβαρή οικονομική κρίση του 2008.

    Η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται την ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η απόφαση και τις συνέπειες του Brexit στην οικονομία, σύμφωνα με το AFP.

    Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που έχουν σημαντικές δραστηριότητες στο Σίτι του Λονδίνου ανησυχούν για τις συνέπειες του Brexit στην πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προσθέτει το AFP.

    Αν η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, οι αμερικανικές τράπεζες που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα μπορεί πράγματι να αναγκαστούν να μετατοπίσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Les Echos.

    "Γνωρίζω καλά την ΕΕ, γνωρίζω επίσης σχετικά καλά το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Μπαρόζο στους Financial Times. "Αν οι συμβουλές μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτές τις συνθήκες, είμαι έτοιμος να μετάσχω".

    "Ο Ζοζέ Μπαρόζο θα προσφέρει μια τεράστια αναλυτική ικανότητα και εμπειρία στην Goldman Sachs και κυρίως μια βαθειά κατανόηση της Ευρώπης. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του καθώς συνεχίζουμε να βοηθάμε τους πελάτες μας να εξελιχθούν μέσα σε ένα αβέβαιο και ευαίσθητο πλαίσιο στην οικονομία και στην αγορά", σημειώνουν οι γενικοί διευθυντές της Goldman Sachs International Μάικλ Σέργουντ και Ρίτσαρντ Γκνοντ, η δήλωση των οποίων αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της επενδυτικής τράπεζας.

    [05] Το «Νησί των Ονείρων» ζωντανεύει και μετατρέπεται σε νησί των τεχνών

    Το «φιλί της ζωής» στο "Νησί των Ονείρων"δίνει μια ομάδα νέων, δημιουργικών ανθρώπων. Η Χαρά Ευδαίμων κι ο Δημήτρης Κατσαρής, οι εμπνευστές του Influence Festival, επιλέγουν να ξαναζωντανέψουν το Πεζονήσι της Ερέτριας και να ανοίξουν -εννιά χρόνια μετά- την πόρτα στους 46 ξενώνες που την δεκαετία του '70 και '80 γέμιζαν με χιλιάδες τουρίστες.

    Φέτος, το πανέμορφο μέρος με τις καταγάλανες παραλίες θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα 52 δωμάτια των μικρών σπιτιών που είναι διάσπαρτα στο νησί. «Πρόκειται για ένα νησάκι που καταλαμβάνει 66 στρέμματα γης και εδώ και εννιά χρόνια οι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να αξιοποιήσουν», δηλώνει στο Πρακτορείο η κ. Ευδαίμων.

    «Μέσα από εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος που γίνονται στο χώρο», αναφέρει, «οι εκάστοτε φορείς επιχειρούν να του δώσουν νέα πνοή.Εμείς, ως ομάδα του Influence Festival οραματιστήκαμε το "Νησί των Ονείρων"να αποτελέσει για ένα τριήμερο, από τις 12 μέχρι και τις 14 Αυγούστου, την καλλιτεχνική "στέγη"Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ήρθαμε σε επαφή με τον δήμο Ερέτριας, ο οποίος ήταν πολύ θετικός και υποστηρικτικός. Πήραμε την σχετική άδεια και με τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Δια Βίου Μάθησης, "Δαφνηφόρος Απόλλων", στο πλευρό μας, προχωράμε σε εργασίες καθαρισμού του χώρου, φροντίζουμε το εσωτερικό των ξενώνων, ώστε να μπορούν να εκθέσουν οι καλλιτέχνες τα έργα τους, αλλά και να λειτουργήσουν κάποιες υπηρεσίες εντός του νησιού».

    [06] Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά στη Σάμο. Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άνδρο και Κρήτη

    Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην παλιά χωματερή της Σάμου, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί και τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πλέον 90 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 50 εθελοντές, 20 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Επίσης, αναμένεται να φτάσουν στη Σάμο από την Αθήνα άλλοι 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

    Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 5 το πρωί στην περιοχή Γάλιπε του νομού Ηρακλείου. Στο σημείο επιχειρούν πέντε οχήματα και δεκαπέντε άνδρες της πυροσβεστικής.

    [07] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαπιστώνει ο Μπαν Κι Μουν

    Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού διαπιστώνει στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος προτρέπει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συνεχίσουν με αφοσίωση την προσπάθεια τους.

    Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακκιντζί, να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για «να μετατρέψουν σε σημαντικές συγκλίσεις τις σημαντικές αμοιβαίες αντιλήψεις, στις οποίες έχουν καταλήξει κατά τη διάρκεια του έτους».

    Ο Μπαν Κι Μουν τονίζει πως, παρά το ό,τι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα,«υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για θετική κατάληξη εντός του 2016». Επίσης, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείαςνα ανανεώσει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης για ακόμη έξι μήνες, δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου του 2017.

    [08] Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει στο Ντάλας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα ταξιδέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο Ντάλας, όπου πέντε αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από πυρά ένοπλου, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

    Ο Ομπάμα, που βρίσκεται στην Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του NATO, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ, συντομεύοντας κατά μία μέρα το ταξίδι του στην Ευρώπη και δεν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Σεβίλλη στην Ισπανία, τόνισε η αμερικανική προεδρία.

    [09] Τερέζα Μέι: Brexit σημαίνει έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων

    Η Τερέζα Μέι, μία από τις δύο φιναλίστ στην κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και τον θώκο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε χθες πως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει έλεγχος στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων που έρχονται στην Βρετανία.

    "Εάν γίνω πρωθυπουργός, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ και μέρος αυτού θα είναι και ο έλεγχος της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων", δήλωσε η Μέι στην εφημερίδα The Daily Telegraph.

    Η αντίπαλος της Μέι για την διαδοχή, Άντρεα Λίντσομ, τόνισε από την πλευρά της πως οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ που θα έρχονται στην Βρετανία μόλις η χώρα θα χει αποχωρήσει από την Ένωση, θα πρέπει να αποκτούν άδειες εργασίας αν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα.

    "Μόλις αποχωρήσει το ΗΒ από την ΕΕ, θα επιστρέψουμε στον έλεγχο της μετανάστευσης. Οι άνθρωποι που έρχονται για διακοπές, ή για επαγγελματικό ταξίδι, είτε στο πλαίσιο συνεργασίας τους για μια εργασία τους σε επιστημονικό πεδίο, θα είναι σε θέση να το κάνουν, αλλά το δικαίωμα στην παραμονή και στην εργασία στην χώρα θα γίνεται έπειτα από έκδοση άδειας εργασίας", δήλωσε η Λίντσομ στην εφημερίδα The Times.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2016 - 8:32:25 UTC