Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταψηφίζει συνολικά το ν/σ για τον εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ
  • [02] «Ο Οδυσσέας κάλεσε σε συμπόσιο τους Κερκυραίους», σε μια εσπερίδα για τη διατροφή
  • [03] Δεκαεπτάχρονος με κινητικά προβλήματα έγινε για λίγο «πιλότος»
  • [04] ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε οκτώ εταιρείες για πτήσεις προς και από την Αβάνα
  • [05] Ν. Κορέα: Επιδίωξη ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος THAAD μέχρι το τέλος του 2017
  • [06] Τέταρτος αστυνομικός νεκρός από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας
  • [07] Π. Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο

  • [01] Καταψηφίζει συνολικά το ν/σ για τον εκλογικό νόμο το ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική διαδικασία την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε σε σύσκεψη των βουλευτών του κινήματος υπό την Φώφη Γεννηματά, στηΒουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο, ούτε κατ'αρχήν ούτε κατ'άρθρον, τόσο στην επιτροπή όσο και στην ολομέλεια.

    Η καταψήφιση αφορά και την διάταξη για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

    [02] «Ο Οδυσσέας κάλεσε σε συμπόσιο τους Κερκυραίους», σε μια εσπερίδα για τη διατροφή

    Συμπόσιο με αρχαίες ελληνικές γεύσεις, εμπνευσμένες από τη διατροφή των Φαιάκων προσέφερε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, στο κοινό που παραβρέθηκε στην εσπερίδα, που πραγματοποιήθηκε στον Κήπο του Λαού στα Παλαιά Ανάκτορα.Την εσπερίδα πλαισίωσαν το Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου διακεκριμένοι καθηγητές αναφέρθηκαν στις διαχρονικές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, πώς επηρεάζονται από τον πολιτισμό και πώς επηρεάζουν τα παιδιά. Τι έχει να προτείνει η Επιστήμη και ο Αθλητισμός και τι μας διδάσκει η Ιστορία.

    Ελιές, αρνάκι, χοιρινό με μήλα, ανθότυρο με μέλι, λαχανοσαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα, φρέσκα μικρά ψαράκια και οικολογικό κρασί ήταν κάποια από τα γαστρονομικά εδέσματα που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι.

    «Σκοπός της εσπερίδας ήταν να συνδυαστεί η γνώση που προκύπτει από την έρευνα στις ανθρωπιστικές σπουδές και ιδιαίτερα στην ιστορία και την κλασσική φιλολογία σχετικά με τη διατροφή στην αρχαιότητα ξεκινώντας από τον Όμηρο, περνώντας στην κλασσική περίοδο και βλέποντας μέσω του Ιπποκράτη ποιες ήταν οι αντιλήψεις σχετικά με την ιατρική και τη σωστή διατροφή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Ευσταθίου.

    [03] Δεκαεπτάχρονος με κινητικά προβλήματα έγινε για λίγο «πιλότος»

    Το όνειρό του είναι να γίνει πιλότος και στην ευχή του ανταποκρίθηκε άμεσα η Πολεμική Αεροπορία, όταν έγινε γνωστή από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Make-A-Wish».

    Ο 17χρονος Πάτρικ Θεοχάρης, με κινητικά προβλήματα, συνοδευόμενος από την οικογένειά του και εθελοντές του οργανισμού, επισκέφθηκαν την 114 πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχτηκε ο διοικητής της, σμήναρχος Αθανάσιος Γκανάς.

    Μεταξύ άλλων, ο 17χρονος ξεναγήθηκε στην 331 μοίρα όπου εδρεύουν τα Mirage 2000, κάθισε στο πιλοτήριο αεροσκάφους, περιηγήθηκε με τον εξομοιωτή πτήσεων και παρακολούθησε πτήσεις.

    [04] ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε οκτώ εταιρείες για πτήσεις προς και από την Αβάνα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει προκαταρκτική έγκριση πτήσεων σε οκτώ αμερικανικές εταιρείες για να εκτελέσουν δρομολόγια στην Αβάνα της Κούβας από το φθινόπωρο, με το μεγαλύτερο μερίδιο των περιορισμένων δρομολογίων να πηγαίνει στον όμιλο των American Airlines, είπε το υπουργείο Μεταφορών χθες.

    Η απόφαση, ένα χρόνο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, περιλαμβάνει 35 πτήσεις την εβδομάδα στις Αμερικανικές Αερογραμμές, την μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό πτήσεων. Η ανταγωνιστική της εταιρεία στην Καραϊβική, JetBlue, πήρε έγκριση για 27 πτήσεις.

    Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δώσει τελική έγκριση για τα δρομολόγια προς το τέλος του καλοκαιριού. Ενέκρινε επίσης και πτήσεις από τις Αερογραμμές Delta, United Continental, Southwest, Alaska, Spirit και Frontier.

    [05] Ν. Κορέα: Επιδίωξη ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος THAAD μέχρι το τέλος του 2017

    Η Νότια Κορέα επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του εξελιγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) στο έδαφος της, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την τελική επιλογή της περιοχής που θ' αναπτυχθεί το THAAD, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

    Το Πεκίνο εκφράζει δυσαρέσκεια

    Την οξεία αντίθεσή της εκφράζει η Κίνα στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας. «Η κινεζική πλευρά είναι δυσαρεστημένη, αλλά κι αντίθετη με την εξέλιξη αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

    [06] Τέταρτος αστυνομικός νεκρός από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας

    Τέσσερις αστυνομικοί είναι νεκροί και επτά τραυματίες από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Ντάλας, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.Οι αστυνομικοί δέχτηκαν τους πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του δεύτερου περιστατικού άσκησης θανατηφόρας βίας κατά Αφροαμερικανού, μέσα σε 48 ώρες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

    Ο Ντέιβιντ Μπράουν, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι δύο ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν έντεκα αστυνομικούς, σκοτώνοντας τρεις από αυτούς. Στη συνέχεια, ανάρτηση της τοπικής αστυνομίας στο Twitter ανέφερε ότι κι ένας τέταρτος αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον ένας ακόμη αστυνομικός βρίσκεται στο χειρουργείο.

    Ο κ. Μπράουν δήλωσεότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη τα κίνητρα της επίθεσης των δραστών.

    Στα χέρια των αρχών ο ύποπτος που είχε εντοπιστεί σε γκαράζ

    Ο ύποπτος που είχε εντοπιστεί σε γκαράζ στο κέντρο του Ντάλας παραδόθηκε στις αρχές σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.Προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις ομάδες των ειδικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ δίπλα του εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο.

    Παράλληλα,σε εξέλιξηβρίσκονται οι δαπραγματεύσεις με δεύτερο ύποπτο για τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν οι 11 αστυνομικοί.Ο ύποπτος σποραδικά πυροβολεί κατά των αστυνομικών, ενώ βρίσκεται μέσα σε γκαράζ, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της τοπικής αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν.

    Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από το κέντρο του Ντάλας

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) προχωρεί στην έκδοση οδηγίας προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το κέντρο του Ντάλας, μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν 11 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι νεκροί.

    ΤοFacebook ενεργοποιεί εφαρμογή προσωπικής ασφάλειας

    Το Facebook ενεργοποιεί την εφαρμογή προσωπικής ασφάλειας «safety check»μετά τους πυροβολισμούς που δέχτηκαν 11 αστυνομικοί από δύο ελεύθερους σκοπευτές στο Ντάλας του Τέξας.

    [07] Π. Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο

    Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

    Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους και με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αλλαγή αυτή συνιστά κίνηση καλής θέλησης προς το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει την διατήρηση του ορίου του 3% για το οποίο έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

    "Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στο κοινοβούλιο" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ , Γιάννης Γκιόλας, κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Συνεχίζοντας ο κ. Γκιόλας τόνισε ότι, "η απλή αναλογική προάγει την σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας που ενισχύουν την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή".

    "Δεν αποσκοπούμε σε μικροκομματικά οφέλη, δεν νομοθετούμε ευκαιριακά", ανέφερε μεταξύ άλλων.

    "Ψηφίζετε την ακυβερνησία και επιδιώκετε να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης" είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης και υποστήριξε ότι, με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, είναι δυνατή μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή τεσσάρων μικρότερων.

    Συνεχίζοντας απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διαπίστωση του κυβερνώντος κόμματος "ότι χάνει την ηγεμονία του και την αγωνία για το ρόλο του μετά τις επόμενες εκλογές".

    "Γιατί δεν φέρνετε την κατάτμηση των περιφερειών και την ψήφο των ομογενών που θα μπορούσε να υπάρξει ευρεία συμφωνία;" διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

    "Στις εκλογές αυτές η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία θα καταργήσει αυτό το νόμο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ" κατέληξε.

    "Δεν θέλουμε αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά αλλαγή του εκλογικού συστήματος", ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πολιτικό καιροσκοπισμό" και ότι "επισπεύδει μια διαδικασία εν μέσω κοινωνικής οικονομικής λαίλαπας, για μικροκομματικούς λόγους".

    «Εμείς θα πούμε όχι επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος, αλλά και για τη διαδικασία που οξύνει την πόλωση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ πρότεινε την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και τη σύσταση εν συνεχεία διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα επεξεργαστεί νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.

    «Δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ εξαρχής έχει αποσαφηνίσει ότι ψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη απλή αναλογική και το όριο του 3% δεν είναι απλή αναλογική .

    "Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17, «ναι» στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση" σημείωσε ο κ. Κατσώτης, ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ διατηρεί επιφύλαξη, για το πλαφόν του 3% και θα φέρει στην Ολομέλεια τροπολογία για την κατάργησή του.

    Για "πολιτικό αιφνιδιασμό", έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας ενώ υποστήριξε ότι, με την εφαρμογή του νόμου "το πιθανότερο είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης".

    "Χρειαζόμαστε ένα σύστημα με μικρές μονοεδρικές, τη δυνατότητα ψήφισης κόμματος και βουλευτή ανεξάρτητα και τη δυνατότητα ενός μικρού, κλιμακούμενου μπόνους στο πρώτο κόμμα, που να επιτρέπει στη χώρα να κυβερνηθεί", κατέληξε ο κ. Μπαργιώτας.

    "Φοβάστε την ψήφο των δεκαεπτάχρονων και όχι των ογδοντάχρονων; Φοβάστε τις περισσότερες φωνές στην περίπτωση που η Βουλή είναι πολυκομματική"; διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα κατά του σχεδίου νόμου "έωλα και μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα".

    Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Καράς, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του και δεν είναι συγκαιριακή ούτε αποσκοπεί σε συνεργασίες. Ο κ. Καράς τάχθηκε κατά του μπόνους των 50 εδρών για το οποίο είπε ότι φαλκιδεύει την λαϊκή ψήφο, ενώ πρόσθεσε ότι το όριο του 3% προσβάλει την συνταγματική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου.

    "Το αποδεχόμαστε όμως γιατί εξυπηρετεί την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα", είπε, ενώ τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει διάταξη για την ψήφο των αποδήμων "οποτεδήποτε και εάν έρθει στη Βουλή".

    "Η Χρυσή Αυγή θα μελετήσει το εν λόγω νομοσχέδιο μέχρι την τελική κατάθεσή του στην Ολομέλεια που πιθανώς θα προκύψουν αλλαγές και θα ψηφίσει με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Λαού", ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ιωάννης Λαγός.

    Π. Κουρουμπλής:Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο

    "Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της", ανέφερε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "σκουριασμένες σκέψεις" και είπε ότι ο πολιτικός της λόγος διακατέχεται από μεγάλη υποκρισία.

    "Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση, και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές. Μπορεί να είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά ως πρώτο δείγμα λέει ότι θα καταργήσει αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει τον προηγούμενο εκτρωματικό με τον οποίο υπήρχαν νομοί όπου το πρώτο κόμμα έβγαζε τέσσερις βουλευτές και τα άλλα κόμματα ούτε έναν", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, συμφωνεί με την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Κώστας Σκανδαλίδης, να συσταθεί διακομματική επιτροπή για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα.

    "Το γιατί ένα 40% του λαού έχει γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους" είπε χαρακτηριστικά.

    Απευθυνόμενος τέλος στα κόμματα της "ευρύτερης αντιπολίτευσης", ζήτησε "να βοηθήσουν για να βρεθούν οι κοινοί τόποι, να μην κλείσουν αυτό το δρόμο" και πρόσθεσε.

    "Οι στιγμές είναι ιστορικές. Επιτέλους ύστερα από χρόνια υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για μεγαλύτερη διαφάνεια, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία και να εμπεδωθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου".

    Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, στην αρμόδια επιτροπή, θα συνεχισθεί την Τρίτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 July 2016 - 6:32:22 UTC