Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται για ένα καλύτερο αύριο
  • [02] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους
  • [03] Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί τη Σλοβενία με προσφυγή στη δικαιοσύνη
  • [04] Fitch: Τα capital controls θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από τα τέλη του 2016
  • [05] Ιταλική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • [06] Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017
  • [07] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών
  • [08] Γ. Πατούλης: Οριακή η κατάσταση για τη λειτουργία των δήμων
  • [09] Έρχεται η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες
  • [10] Η Ευρώπη μετά το Brexit, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [11] Υπερψηφίστηκε η πρόταση για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής
  • [12] Τριμελές πλήρωμα ταξιδεύει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [13] Σύγκληση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη
  • [14] Κινεζικό ρομπότ-παρκαδόρος αναλαμβάνει να παρκάρει το αυτοκίνητό σας
  • [15] Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία κερδίζουν νομικό έδαφος
  • [16] Ο Άρης κάποτε είχε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα φεγγάρια
  • [17] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους
  • [18] Λ. Αυγενάκης: Η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η πολιτική του ρεαλισμού
  • [19] Νέο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων στο Δημόσιο

  • [01] Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται για ένα καλύτερο αύριο

    «Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Μουσείο της Σαγκάης, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Κίνα.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης. Οι αρχαιότεροι πολιτισμοί συναντιούνται στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο».

    --«Ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο, ο Ζου Σιαολί επισήμανε ότι οι συναντήσεις και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι «το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί:

    «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα είχε τεράστια επιτυχία. Αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των σχέσεών μας. Σηματοδοτεί και μια νέα αρχή για τη νέα δεκαετία στις σχέσεις μας. Πιστεύω πως οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα ήταν σημαντικές, οι συμφωνίες ήταν σημαντικές, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων είναι το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους. Πιστεύω πως, αν έχουμε αμοιβαία κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη, είναι η βάση για να κάνουμε δουλειές. Είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι μοιραζόμαστε αυτή τη φιλοσοφία. Υπάρχει μια προσωπική χημεία ανάμεσα στις δύο επιχειρηματικές κοινότητες και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που συμμετείχα σ? αυτή την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη».

    Τι περιμένετε τώρα να γίνει συγκεκριμένα;

    «Οι δύο πλευρές συνήψαν πολλές συμφωνίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι δύο πλευρές είναι σταθερά δεσμευμένες στο ότι προχωρούμε προς ένα νέο μέλλον, ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα έρθουν γρήγορα στην Ελλάδα και θα εργαστούμε μαζί με προοπτική να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά στο πιο σημαντικό στη Μεσόγειο και σεολόκληρη την Ευρώπη. Και η Ελλάδα θα είναι ένα σημαντικό σημείο στήριξης της στρατηγικής της "μιας ζώνης και ενός δρόμου". ».

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Αλλάζουν επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

    [02] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους

    "Ή εικονα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο.Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα" τόνιζαν ανώτατες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς,όπως έδειξαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη,αλλά και τα ανοίγματα στη Ρωσία,το Ιράν,το Ισραήλ και την Αίγυπτο."Η σημερινή πολιτική της χώρας είναι ένα δένδρο που εχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο,την Ευρώπη αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς Ανατολάς με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα"εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές."Αυτά που φέραμε από το Πεκινο δεν τα είχε καν φανταστει ο κ.Σαμαρας. Και αυτό το πετύχαμε γιατι ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας".

    Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

    Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα , οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: "Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ.Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κριυαζιέρας,την δραστική αυξηση του αριθμού των κοντέινερς,την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα αλλά και την δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά".

    Το σημαντικότερο είναι -έλεγαν οι ίδιες πηγές ότι όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο "κεφάλι του δράκου" και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του....Εχουμε προωθήσει μεγάλες αλλαγές,αλλά όσο πιο πολύ τρέξουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιφερουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία".

    Η ενίσχυση της απασχόλησης πρώτο καθήκον

    " Η δουλειά είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας" διευκρίνισαν οι κυβερνητικές πηγές . "Στόχος μας είναι το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα" πρόσθεταν.

    Αναφορικά με τα πολύ άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση,οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά."Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων" τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

    Σε ερώτηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της υγείας παρά τις δύσκολες συνθήκες.

    Για το προσφυγικό ,οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η συμφωνί Ευρωπαιλής Ενωσης -Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και θα βρεθει τρόπος να μην σπάσει.

    Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ,αν και όπως ειπώθηκε "αλλαγές θα υπάρξουν". Για πιθανά πρόσωπα εκτός Συριζα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ,οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση.Θα μπορουσαμε να βρούμε τετοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστει κατά περιπτωση.

    Περισσότερες τηλεοπτικές αδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

    Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες ,οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών εχει προκύψει απο τη διαφημιστική πίτα."Αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε" διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές ,εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

    Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών,οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό,όπως επίσης και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

    [03] Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί τη Σλοβενία με προσφυγή στη δικαιοσύνη

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε χθες τη Σλοβενία ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά από την έφοδο της αστυνομίας στην κεντρική τράπεζα της χώρας στηΛιουμπλιάνα και την κατάσχεση εγγράφων, σε μια σπάνια αντιπαράθεση μεταξύ τοπικών αρχών και ενός από τους πιό σεβαστούς θεσμούς της ευρωζώνης.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι αποδοκιμάζει την κατάσχεση, η οποία παραβιάζει τα νομικά προνόμια και τις νομικές ασυλίες της ΕΚΤ, και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επέμβει.

    Η αστυνομία της Σλοβενίας διεξήγαγε έρευνες σε τέσσερα σημεία στη Λιουμπλιάνα χθες, στα οποία περιλαμβάνονταν η κεντρική τράπεζα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για μια προκαταρκτική έρευνα που αφορά πιθανές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής αναδιάρθρωσης το 2013.

    "Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και αυτές οι πληροφορίες προστατεύονται από το άμεσα εφαρμόσιμο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Ντράγκι σε επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα της χώρας. "Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης και σχετικά ένδικα μέσα του σλοβενικού δικαίου", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αστυνομία κατάσχεσε πληροφορίες στους υπολογιστές του διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο καθορίζει τιμές και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η αστυνομία της Σλοβενίας δήλωσε ότι η έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση μιας τράπεζας η οποία διασώθηκε από την πολιτεία το 2013, πράγμα που σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ομολόγων δεύτερης προτεραιότητας και υποτελών οφειλών, συνολικής αξίας 257 εκατομμύρια ευρώ.

    Το 2013 η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε να τονώσει με πάνω από 3 δις ευρώ τις τοπικές τράπεζες για να αποφύγει το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν από τον τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων. Η κίνηση βοήθησε τη χώρα να αποφύγει με πολύ μικρό περιθώριο τη διάσωση μέσω διεθνούς δανεισμού. Ως τμήμα της αναδιάρθρωσης, διαγράφηκαν δευτερεύοντα ομόλογα αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες.

    Το 2014, η Σλοβενική Ένωση Μικρών Μετόχων κατέθεσε σειρά μηνύσεων εναντίον της Τράπεζας της Σλοβενίας και τοπικών τραπεζών, ισχυριζόμενη ότι τα επισφαλή ομόλογα και το κεφάλαιο των μετόχων στις διασωθείσες τράπεζες δεν θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί. Καμία από τις προσφυγές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

    Η Τράπεζα της Σλοβενίας έχει επανειλημμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν χειρίστηκε σωστά τις πληροφορίες όταν συνέτασσε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της χώρας.

    [04] Fitch: Τα capital controls θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από τα τέλη του 2016

    Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) θα μπορούσαν να χαλαρώνουν σταδιακά από τα τέλη του 2016, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Οι ελληνικές Αρχές, σημειώνει ο οίκος, είναι πιθανόν να θέλουν να δουν περαιτέρω βελτιώσεις στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη, πριν χαλαρώσουν ουσιαστικά τα capital controls.

    «Τα capital controls θα μπορούσαν να χαλαρώνουν σταδιακά από τα τέλη του 2016, εάν το πολιτικό και το λειτουργικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, κατά την άποψή μας», αναφέρει ο οίκος.

    «Κατά την άποψή μας, το οικονομικό και το πολιτικό περιβάλλον παραμένουν εύθραυστα και η εμπιστοσύνη δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνει ο οίκος.

    [05] Ιταλική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. (οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι) ήταν τελικά η μόνη εταιρεία που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την ολοκλήρωση σήμερα της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αντίθετα, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, δεν υπήρξε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων, τη RZD.

    Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, ακολουθεί άμεσα η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού στις 27 Ιανουαρίου εφέτος.

    Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν συμμετάσχει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.

    [06] Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017

    Η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της από το 2018 και μετά, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η εμπειρία και από τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έδειξε ότι δοκίμασαν τις αγορές πριν από τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τον ESM. Αυτό έγινε, είπε, με μικρά ποσά, κάτι που είναι λογικό, επειδή το κόστος δανεισμού από τις αγορές ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος δανεισμού μέσω του ESM.

    «Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο το 2017», είπε, προσθέτοντας ότι «από το 2018 και μετά αναμένεται ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται από τις αγορές».

    [07] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών

    Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στα ειδικά μαθήματα, με την βαθμολογία να κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, κυρίως μεταξύ του 12 και 18. Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα των Γερμανικών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα βαθμολογήθηκαν από 15 έως 20, κάτι που προϊδεάζει για μεγάλη άνοδο στις βάσεις των σχολών της Γερμανικής Φιλολογίας.

    Αναλυτικά, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

    [08] Γ. Πατούλης: Οριακή η κατάσταση για τη λειτουργία των δήμων

    Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στους Δήμους ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρθαλίτης, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιέχεται ρύθμιση που προβλέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων των Δήμων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητάς τους κατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε την επιχορήγηση από το Ταμείο, δύο δράσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: α) κάλυψη του κόστους υλικών για έργα που υλοποιούν οι ΟΤΑ μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, β) επιχορήγηση μελετών μικρών Δήμων.

    Σε λίγες μέρες, είπε, θα είναι διαθέσιμο σχετικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό, που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ενταχθούν στην εν λόγω δράση ακόμα και Δήμοι με δανειακή επιβάρυνση που υπερβαίνει το 60%.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προανήγγειλε κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών. Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «οριακή» τη σημερινή κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων, σημειώνοντας ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης «πληρώνει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων».

    Αναφερόμενος στα αιτήματα των Δήμων, ζήτησε την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου στα θέματα δημόσιας πολιτικής θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο.

    Επίσης, την άμεση ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η ΚΕΔΕ, όπως, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε κάθε Δήμο, την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και την κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση τις αλλαγές στον Καλλικράτη, συμπληρώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να είναι ένα όραμα στα χαρτιά, αλλά να λειτουργήσει στην πράξη. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του αριθμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αντίθετα θα πρέπει να καταργηθούν.

    Ο κ. Αγοραστός επιτέθηκε λεκτικά, σε έντονο ύφος, στον παρευρισκόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς, για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες, λόγω διαχειριστικών δυσκολιών σε περιφέρειες.

    Απαντώντας ο κ. Γκοτσόπουλους, τόνισε ότι το πρόγραμμα (σ.σ. εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής), πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πως ο ίδιος δεν εννοούσε ότι οι Περιφέρειες σκόπιμα το καθυστερούν.

    Την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους Δήμους, όπως, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά, οι βελτιώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η επανεξέταση του «Καλλικράτη» και η ενίσχυση του αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας, τόνισε ο δήμαρχος Παλλήνης και επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Αθανάσιος Ζούτσος.

    Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει «το υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό κράτος» με τη θεσμοθέτηση αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, Δημήτρης Μπίρμπας σημείωσε ότι η χώρα είναι σε επιτροπεία και ότι θα πρέπει «να προασπίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, να διεκδικήσουμε πόρους και μέσα από μια συνοχή να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων».

    Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ελπίδα Παντελάκη, πρότεινε η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει πλήρη κρατική επιχορήγηση και ζήτησε τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων «ενάντια στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης».

    [09] Έρχεται η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες

    Πριν από το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.

    Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι επιβάτες θα πληρώνουν ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν.

    «Έχουμε χρέος να εξορθολογίσουμε τις αστικές συγκοινωνίες», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

    [10] Η Ευρώπη μετά το Brexit, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Το Brexit κυριαρχεί και στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου» που κυκλοφορεί σήμερα, καθώς ενισχύεται ο άνεμος του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες της ΕΕ και πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που ζητούν μια άλλη Ευρώπη.

    Στο νέο τεύχος, παρουσιάζεται επίσης η κατάσταση που διαμορφώθηκε, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη. Συνοπτικά αναφέρουμε:

    Στη Γαλλική πρωτεύουσα οι διαδηλώσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, αποδεικνύοντας ότι «η Γαλλία είναι η πλέον μη μεταρρυθμίσιμη χώρα της Ευρώπης».

    Στη Ρώμη ο Μπέπε Γκρίλο μπήκε στο κάδρο της μετριοπάθειας και ο αντιπρόεδρός του Ντι Μάιο δηλώνει ότι «μετά το τσουνάμι του Brexit, στη Γαλλία προθερμαίνεται η Λε Πεν. Θα πρέπει να νιώθετε ανακούφιση, που στην Ιταλία έχετε εμάς...»

    Στην Ισπανία το Brexit διαμόρφωσε τις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αξιοποιήθηκε από τις «παραδοσιακές» πολιτικές δυνάμεις σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη «συγκρουσιακή» στάση των Unidos Podemos με την ΕΕ.

    Στην Αυστρία το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την επανάληψη των Προεδρικών εκλογών, λόγω παρατυπιών και έτσι δίνεται και πάλι η ευκαιρία στον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊστή Χόφερ να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας.

    Στο Βερολίνο τα σχέδια για μεγαλύτερη εμβάθυνση της ΕΕ μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι, ενώ στις Βρυξέλλες κάνουν υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβρη για το «συναινετικό διαζύγιο» με το Λονδίνο.

    [11] Υπερψηφίστηκε η πρόταση για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής

    Υπερψηφίσθηκε την Τετάρτη στο ΕΚ στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).

    Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

    Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.

    «Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών » δήλωσε ο Λετονός εισηγητής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία.

    Αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ? όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

    Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.

    Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτης Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν γενέσει στρατό της ΕΕ.

    [12] Τριμελές πλήρωμα ταξιδεύει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Ένα πλήρωμα τριών ατόμων από διαφορετικές χώρες επιβαίνει σε ρωσικό πύραυλο Soyuz ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν σήμερα για ένα διήμερο ταξίδι προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με μετάδοση της τηλεόρασης της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA).Η Αμερικανίδα αστροναύτης της NASA Καθλίν (Κέιτ) Ρούμπινς, ο Ρώσος κοσμοναύτης Ανατόλι Ιβανίσιν και ο Ιάπωνας αστροναύτης Τακούγια Ονίσι απογειώθηκαν από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στις 4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα.

    Οι τρεις αστροναύτες θα φτάσουν αύριο στον Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, για να ξεκινήσουν μια αποστολή διάρκειας τεσσάρων μηνών.Η Ρούμπινς, ο Ιβανίσιν και ο Ονίσι θα συναντηθούν με τον αστροναύτη της NASA και διοικητή του Σταθμού Τζεφ Ουίλιαμς και δύο Ρώσους κοσμοναύτες που βρίσκονται στον Σταθμό από τον Μάρτιο.Η χθεσινή εκτόξευση αποτελεί την πρώτη πτήση της νέας γενιάς της διαστημικής κάψουλας Σογιούζ, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή οι μόνες που μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες και κοσμοναύτες προς και από τον Σταθμό, ένα έργο αξίας 90 δισεκατομμυρίων ευρώ (100 δισ.δολάρια) στο οποίο συμμετέχουν 15 χώρες.

    [13] Σύγκληση του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη

    Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν επίσημα με τη Ρωσία στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής της συμμαχίας στη Βαρσοβία, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.Το φόρουμ που έφερε στο ίδο τραπέζι τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, πρώην αντίπαλό της στον Ψυχρό Πόλεμο, συγκλήθηκε τελευταία φορά τον Απρίλιο μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο χρόνων, καθώς οι σχέσεις των δύο μερών κύλισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες λόγω της προσάρτησης από τη Ρωσία της Κριμαίας, της χερσονήσου της Ουκρανίας.

    Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συναντηθεί σε επίπεδο πρέσβεων ξανά στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, μετά από τη σύνοδο στη Βαρσοβία όπου οι Δυτικοί ηγέτες θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη αλλά θα επικεντρωθούν στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

    [14] Κινεζικό ρομπότ-παρκαδόρος αναλαμβάνει να παρκάρει το αυτοκίνητό σας

    Δεν του δίνεις τα κλειδιά για να σου παρκάρει το αυτοκίνητο, όπως κάνεις με έναν παρκαδόρο, αλλά μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά και μάλιστα χωρίς να φοβάσαι πώς θα σου το τρακάρει. Πρόκειται για ένα κινεζικό ρομπότ-πλατφόρμα, που τρυπώνει κάτω από το όχημα, το ανυψώνει ελαφρά και μετά το μεταφέρει στη θέση παρκαρίσματος. Το ρομπότ "Geta" χρησιμοποιεί λέιζερ για την καθοδήγησή του, πράγμα που του επιτρέπει να «χώνει» το αυτοκίνητο στην μικρότερη δυνατή θέση παρκαρίσματος (αν και καλύτερα ο ιδιοκτήτης, ιδίως αν είναι αγχωτικός τύπος, να μη βλέπει πού το ρομπότ πάει να στριμώξει το αυτοκίνητό του).

    Το ρομπότ, που κάνει κινήσεις 360 μοιρών, χρειάζεται μόνο δύο λεπτά ακόμη και για το πιο δύσκολο παρκάρισμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Yee Fung Automation Technology.Όπως είπε ο 33χρονος εφευρέτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκο Γου, «το ρομπότ σχεδιάσθηκε προκειμένου να αυξήσει τον διαθέσιμο για παρκάρισμα χώρο. Μπορεί να πάει παντού και θα αλλάξει τον τρόπο παρκαρίσματος στο μέλλον».

    [15] Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία κερδίζουν νομικό έδαφος

    Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία σιγά-σιγά νομιμοποιούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά ακόμη παραμένουν σπάνιες, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Πάνω από το 70% των θανάτων με ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία αφορούν καρκινοπαθείς.

    Στην ευθανασία είναι ο γιατρός, ο οποίος ενεργά θέτει τέρμα στη ζωή του ασθενούς με τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου, ενώ στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία τα θανατηφόρα φάρμακα δίνονται ή συνταγογραφούνται από τον γιατρό, αλλά τα παίρνει μόνος του ο ασθενής.

    Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ασκούνται νόμιμα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά και την Κολομβία. Είναι, επίσης, νόμιμες σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Μοντάνα, Βερμόντ και Καλιφόρνια).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Εζεκιήλ Εμάνουελ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA», διαπίστωσαν ότι η κοινή γνώμη στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζει αυξανόμενη υποστήριξη σε αυτές τις πρακτικές, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έχει παρατηρηθεί ότι όπου και όποτε μειώνεται το θρησκευτικό αίσθημα, η υποστήριξη στην ευθανασία αυξάνεται, ενώ ισχύει και το αντίστροφο.

    Σε όσες χώρες ή πολιτείες η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες, το 0,3% έως 4,6% των θανάτων λαμβάνουν χώρα με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, όπου αυτές οι πρακτικές νομιμοποιούνται, καταγράφεται αμέσως αύξηση των σχετικών θανάτων.

    [16] Ο Άρης κάποτε είχε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα φεγγάρια

    Οι δύο μικροί δορυφόροι του 'Αρη, ο Φόβος και ο Δείμος, είναι οι μόνοι επιζήσαντες από την πρόσκρουση ενός άλλου πρωτοπλανήτη πάνω στον «κόκκινο πλανήτη» πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες Ευρωπαίων επιστημόνων.Η κατακλυσμική πρόσκρουση, παρόμοια με αυτή που συνέβη κάποτε στη Γη και γέννησε τη Σελήνη, εκτιμάται ότι δημιούργησε πολλά άλλα φεγγάρια -τουλάχιστον δέκα- που σήμερα πια δεν υπάρχουν. Ένα από αυτά τα εξαφανισμένα φεγγάρια είχε διάμετρο περίπου 200 χιλιομέτρων, δηλαδή ήταν σχεδόν 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Φόβο. Και οι δύο μελέτες πάντως βασίζονται όχι σε απτά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά σε προσομοιώσεις σε υπολογιστές.

    Η μία μελέτη, από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", αποκλείει το «σενάριο» ότι ο Φόβος και ο Δείμος είναι πρώην αστεροειδείς που εγκλωβίστηκαν από τη βαρύτητα του 'Αρη και έγιναν δορυφόροι του. Οι υπολογισμοί δείχνουν ως μοναδική πιθανή εκδοχή την προέλευση των φεγγαριών από μια σύγκρουση του πλανήτη με κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, το οποίο είχε μέγεθος το ένα τρίτο περίπου του 'Αρη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Βέλγοι και Γάλλοι ερευνητές της δεύτερης μελέτης, με επικεφαλής τον Πασκάλ Ρόζενμπλατ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου στις Βρυξέλες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", προσομοίωσαν μια γιγάντια πρόσκρουση στον 'Αρη και ανέπτυξαν ένα μοντέλο που δείχνει τι πιθανώς συνέβη στη συνέχεια.

    [17] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους

    "Ή εικονα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο.Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα" τόνιζαν ανώτατες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς, όπως έδειξαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και τα ανοίγματα στη Ρωσία,το Ιράν,το Ισραήλ και την Αίγυπτο. "Η σημερινή πολιτική της χώρας είναι ένα δένδρο που εχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς Ανατολάς με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα" εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές. "Αυτά που φέραμε από το Πεκινο δεν τα είχε καν φανταστει ο κ. Σαμαρας. Και αυτό το πετύχαμε γιατι ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας".

    Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

    Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα , οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: "Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ.Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κριυαζιέρας,την δραστική αυξηση του αριθμού των κοντέινερς,την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα αλλά και την δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά".

    Το σημαντικότερο είναι -έλεγαν οι ίδιες πηγές ότι όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο "κεφάλι του δράκου" και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του....Εχουμε προωθήσει μεγάλες αλλαγές,αλλά όσο πιο πολύ τρέξουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιφερουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία".

    Η ενίσχυση της απασχόλησης πρώτο καθήκον

    " Η δουλειά είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας" διευκρίνισαν οι κυβερνητικές πηγές . "Στόχος μας είναι το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα" πρόσθεταν.

    Αναφορικά με τα πολύ άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση,οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά."Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων" τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

    Σε ερώτηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της υγείας παρά τις δύσκολες συνθήκες.

    Για το προσφυγικό ,οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η συμφωνί Ευρωπαιλής Ενωσης -Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και θα βρεθει τρόπος να μην σπάσει.

    Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ,αν και όπως ειπώθηκε "αλλαγές θα υπάρξουν". Για πιθανά πρόσωπα εκτός Συριζα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ,οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση.Θα μπορουσαμε να βρούμε τετοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστει κατά περιπτωση.

    Περισσότερες τηλεοπτικές αδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

    Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες ,οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών εχει προκύψει απο τη διαφημιστική πίτα."Αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε" διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές ,εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

    Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών,οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό,όπως επίσης και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

    [18] Λ. Αυγενάκης: Η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η πολιτική του ρεαλισμού

    «Η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η πολιτική του ρεαλισμού, η πολιτική της αλήθειας και των καθαρών επιλογών» υπογράμμισε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος, που διοργάνωσε στον Εύοσμο η τοπική οργάνωση της ΝΔ και η ΝΟΔΕ δυτικού τομέα της ΝΔ.

    Ο κ. Αυγενάκης προέβλεψε ότι οι επόμενες εκλογές «δεν είναι μακριά» και κάλεσε τα στελέχη να εργαστούν οργανωμένα και μεθοδικά, εκτιμώντας ότι από τις επόμενες κάλπες θα προκύψει μια «αυτοδύναμη» κυβέρνηση. Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και ότι τέτοια θα είναι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.

    «Στην Ελλάδα, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει» είπε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε : «Η πολιτική της αλήθειας, της ευθύνης, της συνέπειας, της αποτελεσματικότητας, που αψηφά το πολιτικό κόστος, που υπηρετεί διαχρονικά η παράταξη μας , η πολιτική των πέντε άλφα : αξιοκρατία, αριστεία, ανάπτυξη, αλληλεγγύη, αξιοπιστία. Η πολιτική που χαρακτηρίζει τον αυριανό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

    Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, σημειώνοντας ότι «μας κόστισε πολύ ακριβά» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα προβλήματα που προέκυψαν, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν, στο διάστημα αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά την επιβολή των capital controls , την επιδείνωση των δεικτών, την έλλειψη ρευστότητας, κ.α. Ζήτησε, επίσης, να μην ξεχάσει ο κόσμος τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες στελεχών και πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τηρήθηκαν. Υπογράμμισε, ότι από τη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που όπως είπε ο κ. Αυγενάκης είναι «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, κοστολογημένο και αξιόπιστο», χαρακτηρίζοντας το σαν μια «συμφωνία αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες» και επεσήμανε ότι η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι τα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με μια μεταρρυθμιστική πολιτική, που «θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη» σχεδιάζοντας και στοχεύοντας στην ανάπτυξη μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών και επεσήμανε ότι μόνο μια τέτοια κυβέρνηση, με πρωθυπουργό όπως είπε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να αλλάξει το κλίμα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.

    «Αυτή την εμπιστοσύνη, μόνο μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση μπορεί να χτίσει» είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:

    «Είναι υποχρέωση όλων μας, πατριωτική ευθύνη, να δώσουμε μια μάχη. Μάχη ισχυρή, δημοκρατική μάχη, μάχη με επιχειρήματα πολιτικά, στις εκλογές που έρχονται, δεν είναι μακριά» είπε ο κ. Αυγενάκης, καλώντας τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ να δουλέψουν «οργανωμένα, μεθοδικά, συλλογικά» σε αυτή την προοπτική και πρόσθεσε : «Και είμαι βέβαιος, η άλλη μέρα θα δώσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια πραγματική ελπίδα, ότι θα φέρει μια αισιόδοξη μέρα για τη χώρα μας».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού Πέτρος Σούλας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Μηνάς Σαμαντζίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Ηλίας Ζάχαρης, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Θόδωρος Καλλίτσης, στελέχη της ΝΔ, κ.α.

    [19] Νέο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων στο Δημόσιο

    Νέο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων εισάγει στο Δημόσιο το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, που τέθηκε τοαπόγευμα της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση και εκτιμάται ότι θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή σε περίπου 10 ημέρες.

    Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων σε άλλους φορείς θα είναι εθελοντικές, ενώ μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις προσφερόμενες κενές θέσεις. Καταργούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα τα σχετικά αιτήματα να ικανοποιούνται κατά μέσο όρο μετά από ενάμιση χρόνο (υπάρχουν και περιπτώσεις ακόμα και μετά από τρία χρόνια) και πλέον τίθεται όριο η έκδοση της απόφασης να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς η έκδοση της απόφασης προβλέπεται να γίνεται μόνο από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και δεν θα απαιτείται πλέον σύμπραξη του φορέα προέλευσης, εκτός κιαν πρόκειται για δήμους.

    Στο σύστημα υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των δήμων και των περιφερειών, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος. Εξαιρούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί (εκτός από όσους υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις), τα σώματα ασφαλείας, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 July 2016 - 4:32:35 UTC