Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την πρόεδρο της εταιρίας ΖΤΕ
  • [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba
  • [03] Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους Αθήνας και Πειραιά λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς
  • [04] Πανελλαδικές: Τι «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των μορίων των υποψηφίων
  • [05] Χειρόφρενο στα μέσα σταθερής τροχιάς - Στάση εργασίας στο τραμ
  • [06] Κίνα: Αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές που πλήττονται από τις καταρρακτώδεις βροχές
  • [07] Η εικαστική δημιουργία στο Αιγαίο
  • [08] Δίπλα στο κύμα με 10 + 1 θρίλερ
  • [09] Η Chinatown «πάει» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
  • [10] Κινεζικό ρομπότ-παρκαδόρος αναλαμβάνει να παρκάρει το αυτοκίνητό σας
  • [11] Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία κερδίζουν νομικό έδαφος
  • [12] Ο Άρης κάποτε είχε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα φεγγάρια
  • [13] Το σκάφος Juno τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Δία

  • [01] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την πρόεδρο της εταιρίας ΖΤΕ

    Η ελληνική αγορά αποκτά νέο ενδιαφέρον για την Κίνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προηγμένη τεχνολογία, καθώς οι κινεζικές εταιρίες μπορούν να επεκτείνουν, μέσω της Ελλάδας, τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του ομίλου ΖΤΕ στη Σαγκάη.

    Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την πρόεδρο του ομίλου, Τζέιν Τσεν, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εταιριών προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα.

    «Η Ελλάδα έχει δύο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: τη γεωγραφική της θέση και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτά τα δυο πλεονεκτήματα καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρία σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες δίνει προστιθέμενη αξία, ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΖΤΕ τόνισε ότι η εταιρία δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως, τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητες της ΖΤΕ.

    Η κινεζική εταιρία είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες και η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη. Το 2015 είχε έσοδα 13.7 δισ. ευρώ και κέρδη 85 εκατ. ευρώ.

    Συμφωνία ΖΤΕ -FORTHNET

    Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη μάλιστα στη Σαγκάη μνημόνιο συνεργασία της ΖΤΕ με την ελληνική FORTHNET για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.

    [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba

    Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba Τζακ Μα, είχε το πρωί στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

    Η Αlibaba ειναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρίες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο.

    Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:

  • Η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες.

  • Η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα.

    Ο Τζακ Μα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι την ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

    Ο Τζακ Μα που, ας σημειωθεί, ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε μάλιστα ο Τζακ Μα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

    Το πρόβλημα που υπάρχει είπε ο πρόεδρος της Alibaba είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

    [03] Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους Αθήνας και Πειραιά λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς

    Αυξημένη είναι η κίνηση, από νωρίς το πρωί, σε πολλούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, λόγω της σημερινής απεργίας των εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προαστιακό. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο τραμ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 14:00.

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, η κάθοδος της Μεσογείων, η άνοδος της Λεωφόρου Συγγρού, από το ύψος του Αγίου Σώστη, η Ποσειδώνος, από το Ελληνικό έως την Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα του Κηφισού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της Π.Ράλλη έως τη Μεταμόρφωση.

    Παράλληλα, αυξημένη είναι τώρα η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους του Πειραιά, γύρω από το λιμάνι.

    Οι οδηγοί, λοιπόν, θα πρέπει σήμερα να «οπλιστούν» με υπομονή, ενώ μπορούν να βλέπουν την εξέλιξη της κίνησης στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

    Συγκεκριμένα, πρέπει να πηγαίνουν στην ενότητα «Η Τροχαία Συμβουλεύει» και από εκεί στην υποενότητα «Κυκλοφορία στους δρόμους», όπου μπορούν να βλέπουν αναλυτικά την κίνηση σε όλους τους δρόμους.

    [04] Πανελλαδικές: Τι «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των μορίων των υποψηφίων

    Πάνω από το 1/4 των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού.

    Ειδικότερα, 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.

    Στον αντίποδα, σε απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

    Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

    Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών των υποψηφίων, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την

    [05] Χειρόφρενο στα μέσα σταθερής τροχιάς - Στάση εργασίας στο τραμ

    Στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 14:00πραγματοποιούν σήμεραΤετάρτηοι εργαζόμενοι στο τραμ.Παράλληλα, ακινητοποιημένα είναι σήμερα τρένα, προαστιακός σιδηρόδρομος, μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένωνέξω από το ΤΑΙΠΕΔ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το ΤΑΙΠΕΔ, πραγματοποιούν από τις 8 το πρωί οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, τρένα, προαστιακός σιδηρόδρομος, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας συντήρησης της σιδηροδρομικής υποδομής ΕΕΣΣΤΥ, καθώς σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί «την κυβέρνηση για διάλυση και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» και δηλώνει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για έναν ενιαίο - σιδηρόδρομο.«Δεν θα συνθηκολογήσουμε και δεν θα συμφωνήσουμε στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του κοινωνικού μέσου που λέγεται σιδηρόδρομος» σημειώνει η ΠΟΣ.

    [06] Κίνα: Αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές που πλήττονται από τις καταρρακτώδεις βροχές

    Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι έδωσε εντολή για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις προκειμένου να συνδράμουν τους κατοίκους.Στο μεταξύ, η καταρρακτώδης βροχή στη διάρκεια της νύχτας είχε ως συνέπεια τη διακοπή της κυκλοφορίας και της παροχής πόσιμου νερού στην πόλη Γουχάν, που αποτελεί μητροπολιτικό κέντρο στις όχθες του ποταμού Γιαντζί, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση ποταμών, λιμνών, αλλά και των υποδομών συγκέντρωσης νερού στην πόλη, ενώ έχουν κλείσει μερικοί σταθμοί του μετρό, αλλά και υπόγειες οδικές διαβάσεις, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της τροχαίας.

    [07] Η εικαστική δημιουργία στο Αιγαίο

    Το καλοκαίρι η καλλιτεχνική δημιουργία μεταφέρεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Πρωταγωνιστές το νησί της 'Ανδρου με τις εκθέσεις του Μουσείου Γουλανδρή και του Ιδρύματος Κυδωνιέως, η Ύδρα και ο Πόρος στον Αργοσαρωνικό, αλλά και οι αίθουσες τέχνης στηΣάμο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Τήνο.

    Η μεγαλύτερη έκθεση του καλοκαιριού διοργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή όπου έχει την τιμητική του ο Γιώργος Ζογγολόπουλος. Πρόκειται για μια αναδρομική του διακεκριμένου γλύπτη, με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης». Περιλαμβάνει δεκάδες έργα από τη σπουδαστική του περίοδο έως το γήρας του καθώς ήταν ένας από τους μακροβιότερους και παραγωγικότερους γλύπτες . Θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης στη Χώρα της 'Ανδρου, από τις 23 Ιουλίου, το Ίδρυμα Κυδωνιέως παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Επικράτειες του Νότου» που εστιάζεται στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτιστικές μας ιδιαιτερότητες με τη συμμετοχή 15 Ελλήνων καλλιτεχνών.

    Στην Ύδρα, έναν ακόμη φημισμένο καλλιτέχνη τον Ιταλό Roberto Cuoghi, έφερε το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, ο οποίος μεταμορφώνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου τα παλαιά Σφαγεία με την εγκατάσταση «Putiferio». Ακόμη στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού προς το Μανδράκι, μπορεί κανείς να δει την εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, που δημιουργήθηκε ειδικά για την Ύδρα, σε παραγωγή του HYam και σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες.

    [08] Δίπλα στο κύμα με 10 + 1 θρίλερ

    To παιχνίδι αναζήτησης του δολοφόνου, το μυστήριο, οι υπόνοιες, οι υποϊστορίες, η έκπληξη, ο αιφνιδιασμός, ο έρωτας και, στο τέλος, η κάθαρση ή το μετέωρο. Όλα δηλαδή τα κλασικά χαρακτηριστικά της αστυνομικής λογοτεχνίας, εμπλουτισμένα τα τελευταία χρόνια με ψυχολογικές καταστάσεις, πολιτικοοικονομικές συνθήκες και social media, περιμένουν τους λάτρεις του είδους, ειδικά το καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα . Από την πρόσφατη παραγωγή παραθέτουμε 10+1 βιβλία θρίλερ, όπως αυτοπαρουσιάζονται από τους εκδοτικούς οίκους. Δέκα ξένους κορυφαίους συγγραφείς και έναν Έλληνα ομότεχνό τους, τον Πέτρο Μάρκαρη, ο οποίος με το μυθιστόρημα «Off shore» προλέγει τα αυριανά οικονομικά εγκλήματα μιας μεταμνημονιακής Ελλάδας.

    Εν αρχή ην ο Φίλιπ Κερ, ο παγκόσμια γνωστός Σκωτσέζος που ξεχώρισε με την θεματογραφία του από τη ναζιστική Γερμανία και που τώρα μπαίνει στο γήπεδο του ποδοσφαίρου (οπαδός της 'Αρσεναλ, παιδιόθεν). Απόψε ώρα 6 μ.μ. ο μετρ της αστυνομικής γραφής θα υπογράψει στο βιβλίο Public του Συντάγματος αντίτυπα του νέου του βιβλίου «Το χέρι του Θεού» που κυκλοφορεί σήμερα στην Ελλάδα.

    - ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

    ΦΙΛΙΠ ΚΕΡ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

    Η Λόντον Σίτι ετοιμάζεται να αγωνιστεί εναντίον του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η θερμοκρασία είναι υψηλή, η ατμόσφαιρα τεταμένη. Καθώς η Ελλάδα φλέγεται, ο προπονητής Σκοτ Μάνσον είναι αναγκασμένος να τραβήξει τα λουριά στους παίχτες της ομάδας του. Οι εντολές του σαφείς: απαγορεύεται το ποτό, το ξενύχτι και η επαφή με γυναίκες. Η ομάδα πρέπει πάση θυσία να μείνει συγκεντρωμένη, να παίξει καλά στο ματς του Πειραιά και να γυρίσει στο Λονδίνο ανανεωμένη προκειμένου να ετοιμαστεί για τον κρίσιμο επόμενο αγώνα στην έδρα της, το Σιλβερτάουν Στοκ. Το πλάνο όμως του Σκοτ Μάνσον δεν θα μπορούσε να προβλέψει ένα μοιραίο γεγονός. Όταν το αστέρι της Σίτι καταρρέει στη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό, οι θεατές κι οι ποδοσφαιριστές των ομάδων παθαίνουν σοκ. 'Αραγε ο παίχτης πέθανε από καρδιακή προσβολή;

    [09] Η Chinatown «πάει» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    Η ...Chinatown πάει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τη "μεταφορά" της θρυλικής ταινίας ανέλαβε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με πρόθεση τη δημιουργία νέων "ανοιχτών" κινηματογραφικών εμπειριών στο κοινό της πόλης.Το αριστουργηματικό φιλμ νουάρ Chinatown του Ρομάν Πολάνσκι, με τους Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ και Τζον Χιούστον, θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, στο πλακόστρωτο του Λιμανιού, με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο.

    Από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το Chinatown μας μεταφέρει στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του '30, όπου ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ προσλαμβάνεται από τη σύζυγο ενός επιχειρηματία για να εξιχνιάσει μία υπόθεση μοιχείας. Στην πορεία, θα βρεθεί μέσα σε μία μυστηριώδη δίνη απληστίας, απάτης, διαφθοράς και δολοφονιών. Με το υποδειγματικό σενάριο του Ρόμπερτ Τάουνι, που θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο στην ιστορία του σινεμά, η ταινία συγκέντρωσε έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.

    Η προβολή, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιουλίου, σε συνεργασία με τον ΟΛΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, του Δήμου Καλαμαριάς και εταιρείας catering, θα αρχίσει στις 21.30.

    [10] Κινεζικό ρομπότ-παρκαδόρος αναλαμβάνει να παρκάρει το αυτοκίνητό σας

    Δεν του δίνεις τα κλειδιά για να σου παρκάρει το αυτοκίνητο, όπως κάνεις με έναν παρκαδόρο, αλλά μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά και μάλιστα χωρίς να φοβάσαι πώς θα σου το τρακάρει. Πρόκειται για ένα κινεζικό ρομπότ-πλατφόρμα, που τρυπώνει κάτω από το όχημα, το ανυψώνει ελαφρά και μετά το μεταφέρει στη θέση παρκαρίσματος. Το ρομπότ "Geta" χρησιμοποιεί λέιζερ για την καθοδήγησή του, πράγμα που του επιτρέπει να «χώνει» το αυτοκίνητο στην μικρότερη δυνατή θέση παρκαρίσματος (αν και καλύτερα ο ιδιοκτήτης, ιδίως αν είναι αγχωτικός τύπος, να μη βλέπει πού το ρομπότ πάει να στριμώξει το αυτοκίνητό του).

    Το ρομπότ, που κάνει κινήσεις 360 μοιρών, χρειάζεται μόνο δύο λεπτά ακόμη και για το πιο δύσκολο παρκάρισμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Yee Fung Automation Technology.Όπως είπε ο 33χρονος εφευρέτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκο Γου, «το ρομπότ σχεδιάσθηκε προκειμένου να αυξήσει τον διαθέσιμο για παρκάρισμα χώρο. Μπορεί να πάει παντού και θα αλλάξει τον τρόπο παρκαρίσματος στο μέλλον».

    [11] Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία κερδίζουν νομικό έδαφος

    Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία σιγά-σιγά νομιμοποιούνται στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά ακόμη παραμένουν σπάνιες, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Πάνω από το 70% των θανάτων με ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία αφορούν καρκινοπαθείς.

    Στην ευθανασία είναι ο γιατρός, ο οποίος ενεργά θέτει τέρμα στη ζωή του ασθενούς με τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου, ενώ στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία τα θανατηφόρα φάρμακα δίνονται ή συνταγογραφούνται από τον γιατρό, αλλά τα παίρνει μόνος του ο ασθενής.

    Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ασκούνται νόμιμα στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά και την Κολομβία. Είναι, επίσης, νόμιμες σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Μοντάνα, Βερμόντ και Καλιφόρνια).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Εζεκιήλ Εμάνουελ, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Ηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA», διαπίστωσαν ότι η κοινή γνώμη στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζει αυξανόμενη υποστήριξη σε αυτές τις πρακτικές, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έχει παρατηρηθεί ότι όπου και όποτε μειώνεται το θρησκευτικό αίσθημα, η υποστήριξη στην ευθανασία αυξάνεται, ενώ ισχύει και το αντίστροφο.

    Σε όσες χώρες ή πολιτείες η ευθανασία ή η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμες, το 0,3% έως 4,6% των θανάτων λαμβάνουν χώρα με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, όπου αυτές οι πρακτικές νομιμοποιούνται, καταγράφεται αμέσως αύξηση των σχετικών θανάτων.

    [12] Ο Άρης κάποτε είχε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα φεγγάρια

    Οι δύο μικροί δορυφόροι του 'Αρη, ο Φόβος και ο Δείμος, είναι οι μόνοι επιζήσαντες από την πρόσκρουση ενός άλλου πρωτοπλανήτη πάνω στον «κόκκινο πλανήτη» πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες Ευρωπαίων επιστημόνων.Η κατακλυσμική πρόσκρουση, παρόμοια με αυτή που συνέβη κάποτε στη Γη και γέννησε τη Σελήνη, εκτιμάται ότι δημιούργησε πολλά άλλα φεγγάρια -τουλάχιστον δέκα- που σήμερα πια δεν υπάρχουν. Ένα από αυτά τα εξαφανισμένα φεγγάρια είχε διάμετρο περίπου 200 χιλιομέτρων, δηλαδή ήταν σχεδόν 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Φόβο. Και οι δύο μελέτες πάντως βασίζονται όχι σε απτά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά σε προσομοιώσεις σε υπολογιστές.

    Η μία μελέτη, από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", αποκλείει το «σενάριο» ότι ο Φόβος και ο Δείμος είναι πρώην αστεροειδείς που εγκλωβίστηκαν από τη βαρύτητα του 'Αρη και έγιναν δορυφόροι του. Οι υπολογισμοί δείχνουν ως μοναδική πιθανή εκδοχή την προέλευση των φεγγαριών από μια σύγκρουση του πλανήτη με κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, το οποίο είχε μέγεθος το ένα τρίτο περίπου του 'Αρη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Βέλγοι και Γάλλοι ερευνητές της δεύτερης μελέτης, με επικεφαλής τον Πασκάλ Ρόζενμπλατ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου στις Βρυξέλες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", προσομοίωσαν μια γιγάντια πρόσκρουση στον 'Αρη και ανέπτυξαν ένα μοντέλο που δείχνει τι πιθανώς συνέβη στη συνέχεια.

    [13] Το σκάφος Juno τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Δία

    Για δεύτερη φορά, μετά το Galileo (Γαλιλαίος) το 1995, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος, το Juno (Ήρα), κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη.Το ρομποτικό σκάφος της NASA, μετά από ένα πενταετές ταξίδι, ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.

    Λίγες ώρες πριν, η ίδια αυτή βαρύτητα είχε επιταχύνει το σκάφος με ταχύτητα 265.000 χιλιομέτρων την ώρα, ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο γήινο αντικείμενο είχε ποτέ ταξιδέψει.Αν η μανούβρα εισόδου στην τροχιά του Δία είχε αποτύχει, δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει δεύτερη προσπάθεια. Γι' αυτό, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, οι επιστήμονες και μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA ξέσπασαν σε ζητωκραυγές, χειροκροτήματα και αγκαλιές, μόλις το Juno πέτυχε τονστόχο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 July 2016 - 8:32:37 UTC