Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Λονδίνο-Φραγκφούρτη ο Κ. Μητσοτάκης για σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών και διαχειριστές κεφαλαίων
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βασικός πυλώνας απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης
  • [03] Β. Λεβέντης: Τεράστιο βήμα προς τα εμπρός η απλή αναλογική
  • [04] Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, βάση της συζήτησης Ελλάδας και Κίνας. Ιδιαίτερα θετική η κινεζική πλευρά
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία
  • [06] Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος της εταιρείας «Μαρινόπουλος»
  • [07] Η δημοτική αρχή τίμησε για την προσφορά του τον "ιστορικό" δήμαρχο Μήθυμνας, Κ. Δούκα
  • [08] Ρένα Δούρου: "Η συνεργασία με τον Δήμο Πεκίνου αποτελεί για την Αττική πρόκληση και ευκαιρία"
  • [09] Σε ανοδική πορεία η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος
  • [10] Μ. Ρέντσι: H EE μπορεί να γράψει μια νέα σελίδα
  • [11] Έκτακτες επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ
  • [12] Φώφη Γεννηματά: "Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο με αποσπασματικές διατάξεις".
  • [13] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα
  • [14] Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Εγκρίθηκαν 6.029 αιτήσεις ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών
  • [15] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία
  • [16] Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος της εταιρείας «Μαρινόπουλος»
  • [17] Γκ. Έτινγκερ: Να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

  • [01] Σε Λονδίνο-Φραγκφούρτη ο Κ. Μητσοτάκης για σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών και διαχειριστές κεφαλαίων

    Τριήμερη περιοδεία σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σειρά συναντήσεων με οικονομικούς παράγοντες και διαχειριστές κεφαλαίων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

    Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι.

    Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία και δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να αποδειχθεί εφικτός. Μιλά δε για «έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση όχι όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία παρά τις διακηρύξεις της είναι εχθρική στην επιχειρηματικότητα».

    Στο Λονδίνο σήμερα και αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων Funds και επενδυτικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η PIMCO, η Blackrock, KKR, Blackstone, Paulson & Co, Soros, Capital κ.α.

    Πηγές της λεωφόρου Συγγρού λένε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση καθώς « κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

    Στην συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την πρότασή του για μία διαφορετική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους που να βασίζεται στα μειωμένα πλεονάσματα στο 2% με παράλληλη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στόχο την σταθερή ανάπτυξη στο 4% του ΑΕΠ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με το επιτελείο των Financial Times την Δευτέρα και της Deutsche Welle την Τετάρτη.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βασικός πυλώνας απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης

    «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το forum conveniens, το οποίο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως κορυφαίος κυρωτικός μηχανισμός, ώστε το διεθνές δίκαιο ν' αποκτήσει την κανονιστική ισχύ που του αναλογεί, προκειμένου να εμπεδωθεί η ως σήμερα ελλειμματική, σε πολλούς τομείς, διεθνής νομιμότητα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία.

    Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος «Η επίσκεψή μου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συνιστά ένα, οφειλόμενο υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θεσμικό και πολιτικό «προσκύνημα» στον βασικό πυλώνα απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης».

    Μάλιστα, επισήμανε ότι «o ρόλος αυτός του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αποκτά, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία, πολύ μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς, αφενός ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακούς, κυριολεκτικώς, κινδύνους ως προς την θωράκιση της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Και αφετέρου, ότι το διεθνές δίκαιο και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του, είναι το καταλληλότερο μέσο, προκειμένου οι κίνδυνοι αυτοί ν' αποσοβηθούν».

    [03] Β. Λεβέντης: Τεράστιο βήμα προς τα εμπρός η απλή αναλογική

    Τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

    «Για την Ελλάδα είναι ένα τεράστιο βήμα που αν δεν το κάνουμε θα είναι έγκλημα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα»: «Μπορεί ο Τσίπρας πράγματι να παίρνει το μέτρο για να κλείσει το δρόμο του Μητσοτάκη. Αν ο Τσίπρας μαζί με τον Καμμένο είχαν μόνο 120, δεν θα απευθυνόντουσαν και σ' εμένα; Δεν θα απευθυνόντουσαν και στην Γεννηματά;».

    Ερωτηθείς εάν του ζητήθηκε να μπει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είπε: «Ακούστε κάτι, δεν ήθελα να γίνω τσογλάνι του κάθε Τσίπρα, αλλά να καταστρωθεί ένα κοινό σχέδιο. Αν απλά πήγαινα χωρίς κατάστρωση σχεδίου, χωρίς να συμμετέχω στο σχεδιασμό, απλά για να πάρω υπουργεία, τι θα ήμουν; Εγώ δεν ονειρευόμουν αυτό. Εγώ ονειρεύομαι μία Ελλάδα, στην οποία τρία, τέσσερα κόμματα, θα κάτσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας, και το σχέδιο θα το θέσουμε υπόψη του λαού και υπόψη της Βουλής, υπόψη των φορέων όλων, και μετά θα φτιαχτεί η κυβέρνηση, δεν είναι ανάγκη την Κυριακή να γίνονται εκλογές και τη Δευτέρα να γίνεται κυβέρνηση».

    Για το πλαφόν εισόδου σημείωσε πως δεν του αρέσει αλλά «για εθνικούς λόγους το κάνουμε. Και αυτό παρακάλεσα και τον Κουτσούμπα να το αντιληφθεί και για το ΠΑΣΟΚ και για το ΚΚΕ. Ιστορικής σημασίας είναι η απλή αναλογική. Αν τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία, δεν τη ψηφίσουν, θα τιμωρηθούν από τον ελληνικό λαό».

    [04] Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, βάση της συζήτησης Ελλάδας και Κίνας. Ιδιαίτερα θετική η κινεζική πλευρά

    Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, με την κινεζική πλευρά να δείχνει ιδιαίτερα θετική, αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στην κατ' ιδίαν, τη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στο γεύμα, των δυο πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας, Αλέξη Τσίπρα και Λι Κετσιάνγκ.

    Συγκεκριμένα οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

    1) Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

    2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

    3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

    4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

    5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ' ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

    6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

    Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

    [05] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία

    «Ποτέ δεν έχει μπει στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, ούτε απ'έξω ούτε από τους ελληνικούς φορείς» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

    «Ο ίδιος ο ΣΕΒ που παλαιότερα μιλούσε για ενδεχόμενη ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στους 12, είπε ότι ούτε γι'αυτόν δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επομένως, μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για το δημόσιο τομέα, ισχύει και για τον ιδιωτικό» συμπλήρωσε.

    Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη, είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Γιατί, πράγματι, η πλήρης αδυναμία να έχουμε κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνιστούσε ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας μας από την Ευρώπη. Και εμείς θέλουμε να γυρίσουμε τη χώρα μας στην κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ως προς τις βέλτιστες πρακτικές, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, «πράγματι, σ'αυτές θα στηριχτούμε και εννοούμε, προφανώς, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο να ρυθμίζεται η αγορά από τα κοινωνικά δικαιώματα».

    [06] Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος της εταιρείας «Μαρινόπουλος»

    Συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διεξάγει η διοίκηση της εταιρείας «Μαρινόπουλος», σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2016, η οποία επιτρέπει την ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία επισημαίνει ότι πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη μίας θετικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν. «Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές», τονίζει.

    Σημειώνεται, ότι τα καταστήματα «Μαρινόπουλος» συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

    Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία ευχαριστεί τους εργαζομένους και τους προμηθευτές για τη στήριξή τους.

    [07] Η δημοτική αρχή τίμησε για την προσφορά του τον "ιστορικό" δήμαρχο Μήθυμνας, Κ. Δούκα

    «Η αυτοδιοίκηση καθυστέρησε να πράξει αυτό που η ιστορία πρόλαβε να κάνει. Να υποκλιθεί στην αξία και την προσφορά στον τόπο του ιστορικού δημάρχου της Μήθυμνας, του σύγχρονου Μόλυβου, του Κώστα Δούκα». Έτσι ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στην εκδήλωση τιμής που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μόλυβο. Παρών ο υπερήλικας πρώην δήμαρχος, εκλεγμένος τέσσερις φορές, από το 1974 και μετά, ο άνθρωπος που επί χρόνια υπήρξε στέλεχος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και εκπρόσωπός της στο νομαρχιακό συμβούλιο. Ο «κυρ Κώστας» του Μολύβου που από χθες το όνομά του το φέρει ένας από τους κεντρικότερους δρόμους του ιστορικού οικισμού, αυτός από την είσοδο του χωριού μέχρι πάνω στην αγορά. Δεν ήταν όμως η ονοματοθεσία η μόνη τιμή στο πρόσωπο του ανθρώπου «που σέβονταν και συνεργάζονταν μαζί του υπουργοί σαν τη Μελίνα, το Γιώργο Γεννηματά ή τον Αντώνη Τρίτση» είπε ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας αλλά και αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού Κώστας Αστυρακάκης. Ήταν και η κοινή στάση του δήμου με την έννοια που έδινε στη λέξη, η από τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, δημοκρατική Μήθυμνα, θύμισε στους συγκεντρωμένους ο ίδιος ο Κώστας Δούκας. Γιατί χθες στο Μόλυβο παρόντες ήταν όλοι. «Αντίπαλοι» πολιτικά και φίλοι. Πρώτοι οι πρώην δήμαρχοι Δημήτρης Βατής και Στέλιος Καραντώνης, που μίλησαν για το «βάρος» της διαδοχής ενός ανθρώπου με το πολιτικό ανάστημα και την προσφορά του Κώστα Δούκα. Ο ίδιος ο Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος του ευρύτερου πλέον δήμου όλου του νησιού σημείωσε την μεγαλοσύνη του έργου του Κώστα Δούκα που «αμέσως μετά τη δικτατορία παρατώντας μια πετυχημένη επαγγελματική ενασχόληση ρίχτηκε στη δουλειά να γίνει ο Μόλυβος, το διαμάντι της μεσογείου, τουριστικός προορισμός μέσα από τη διατήρηση της πολιτιστικής του και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας».

    Ο αρμόδιος για τον πάλαι ποτέ δήμο Μήθυμνας (Μολύβου) αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης, μίλησε για την αποτελεσματικότητα και την αγωνιστικότητα του Κώστα Δούκα και τον καθοριστικό αγώνα που διεξήγαγε τα χρόνια της δημαρχίας του και αργότερα, κόντρα σε ιδιωτικά συμφέροντα, μερικές φορές κόντρα και σε συμφέροντα δικών του ανθρώπων, να σωθεί η ταυτότητα όλης της περιοχής. «Ένας αγώνας που όπως είπε χαρακτηριστικά, καθόρισε όλο το νησί και το σφράγισε σαν νησί του πολιτισμού και της διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς και του δομημένου περιβάλλοντος του».

    «Μιλάμε και τιμούμε απόψε, κατέληξε ο Κώστας Αστυρακάκης, για έναν άνθρωπο αριστερό στις ιδέες αλλά προπάντων στη στάση ζωής. Που όμως δεν είχε ποτέ του κομματική ταυτότητα επιλέγοντας να ενώνει όλους τους συγχωριανούς του. Αυτόν τον Πολίτη τιμάμε σήμερα κατέληξε ο κ. Αστυρακάκης, που ακόμα και σήμερα υπερήλικας αλλά γερός, διαυγής και νηφάλιος στη σκέψη συνεχίζει να διδάσκει συμβουλεύοντας εμάς τους νεότερους».

    Στο έργο του Κώστα Δούκα αναφέρθηκε και ο παλιός δήμαρχος της ΤΕΔΚ Λέσβου - Λήμνου, Δημήτρης Μπουρνούς. Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στο πείσμα, στο πάθος και στη συνέπεια με την οποία ο Κώστας Δούκας στάθηκε στο πλάϊ των μη εχόντων και μη κατεχόντων, στους αγώνες και στις κινητοποιήσεις τους. Στους συγχωριανούς του αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφους, στους ακτήμονες και τους σωστούς επαγγελματίες. Γιατί σε όλους αυτούς στηρίχτηκε, είπε, το θαύμα του Μολύβου. Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε ακόμα και στα μεγάλα έργα στην τουριστική πρωτεύουσα της Λέσβου που σχεδιάστηκαν, δρομολογήθηκαν και εκτελέστηκαν από τον Κώστα Δούκα που υπερασπίσθηκε και προστάτευσε, ως "κόρη οφθαλμού", την παραδοσιακή μορφή του Μολύβου και τη διατήρησή του, αγωνιώντας για το μέλλον του χωριού του αρνούμενος όμως να το υποθηκεύσει στο παρόν. Αυτόν τον άνθρωπο τιμάμε σήμερα, κατέληξε ο Δημήτρης Μπουρνούς «το δάσκαλο, το συνεργάτη, το συναγωνιστή, το σύντροφο, το λαϊκό αγωνιστή των έργων και όχι των λόγων, που η συμπόρευσή μας μαζί του δεν φεύγουν από το νου μας».

    Ο ίδιος ο Κώστας Δούκας φανερά συγκινημένος μίλησε για το Μόλυβο που αγάπησε μαζεύοντας ως παιδί αρχαία νομίσματα από τα χωράφια της αρχαίας Μήθυμνας και που δεν ξέχασε ποτέ ότι του τα πήραν οι Γερμανοί ναζί κατακτητές. Μίλησε για το ΕΑΜ που μίλησε στη καρδιά του, για τον ΕΛΑΣ και για τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου και στη συνέχεια για τα μετεμφυλιακά χρόνια που εργάστηκε σαν οικοδόμος σε όλη τη Ελλάδα. Για την επιστροφή του τέλος στο Μόλυβο, για να φτιάξει μια βιοτεχνία ξύλου που έκλεισε, γιατί για αυτόν αξία είχε μόνο η προσφορά στον διπλανό του, στο συγχωριανό του, στον άνθρωπο. Ο Κώστας Δούκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλους πρωταγωνιστές, στη δημιουργία του σύγχρονου θαύματος του Μολύβου. Στον πρωτοπόρο εμπνευστή Μιχάλη Γούτο, στον προκάτοχό του Ανδρέα Κυριακού, στο λογοτέχνη Γιώργο Βαλέτα αλλά και στο δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τέλος ο Κώστας Δούκας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό μια και το χρόνο που πέρασε, ο Μόλυβος κι οι Μολυβιάτες δοκιμάστηκαν από το πέρασμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. «Κανείς δεν φεύγει από τον τόπο του επειδή θέλει να φύγει» είπε προς τους συγχωριανούς του. Και τους κάλεσε «να σκεφτούν ποιοι έδιωξαν όλους αυτούς τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, το συνεχιζόμενο εκεί, χρόνια τώρα, πόλεμο αλλά και το ποιος προκάλεσε αυτούς τους πολέμους. Και να μην ξεχάσετε να τιμήσετε τις δημοκρατικές παραδόσεις του χωριού αλλά και τις προσφυγικές ρίζες πολλών από όλους εμάς» κατέληξε.

    [08] Ρένα Δούρου: "Η συνεργασία με τον Δήμο Πεκίνου αποτελεί για την Αττική πρόκληση και ευκαιρία"

    Σειρά υλοποιήσιμων προτάσεων που αφορούν στον τουρισμό, τις εμπορικές σχέσεις αλλά και τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με τον Δήμαρχο του Πεκίνου, Wang Anshum, στο δημαρχιακό μέγαρο της κινεζικής πρωτεύουσας. Η περιφερειάρχης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Αττική δύναται να αποτελέσει δυναμικό παράγοντα συμβολής στην υλοποίηση των στόχων της ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας σύμφωνα με τη στρατηγική One Belt One Road.

    «Η συνεργασία με τον Δήμο του Πεκίνου», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Δούρου, «αποτελεί για την Αττική πρόκληση και ευκαιρία. Και τούτο γιατί στη βάση της στρατηγικής των διεθνών διαδρόμων που ενώνουν πόλεις και αγορές, καλούμαστε να πετύχουμε νέους στόχους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε όλα τα επίπεδα. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα βήμα που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα, οι διεθνείς συνέργειες σε επίπεδο τοπικών και περιφερειακών αρχών αποτελούν τον κρίσιμο εκείνο παράγοντα που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων της εθνικής οικονομίας μας».

    Σημείωσε, επίσης, ότι η σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κίνας δεν είναι σημερινή, ούτε συγκυριακή, καθώς όπως είπε «έχουμε ξεκινήσει με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Περιφέρεια Χουμπέι, τον Νοέμβριο του 2015, έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με σημαντικά κινεζικά ΜΜΕ».

    Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πεκίνου είναι ένας από τους τέσσερις αυτόνομους δήμους της χώρας, που δεν υπάγεται σε καμία Περιφέρεια.

    [09] Σε ανοδική πορεία η επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και τον μήνα Ιούνιο, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και μεταφέροντας σχεδόν 2 εκατ. επιβάτες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΔΑΑ διακινήθηκαν 1.956.610 επιβάτες έναντι 1.882.093 το 2015.

    Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα ανόδου κατά 3,9% και 4% αντίστοιχα. Επίσης, οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν άνοδο κατά 21%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες σημείωσαν μικρή πτώση σε σχέση με αντίστοιχα επίπεδα του 2015, της τάξης του -3%, λόγω της μείωσης των ταξιδιών των ξένων επισκεπτών σε προορισμούς του εσωτερικού. Ειδικότερα, οι επιβάτες εσωτερικού έφτασαν τους 687.027 έναντι 661.003 τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 1.269.583 έναντι 1.221.090 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

    Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 έφτασε τις 85.242 (από 79.957 το ίδιο περσινό διάστημα), καταγράφοντας σημαντική άνοδο 6,6%. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού, όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρουσίασαν άνοδο σε παρόμοια επίπεδα κατά 7,1% και 6,2% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα στο εσωτερικό υλοποιήθηκαν 36.787 έναντι 34.338, ενώ στο εξωτερικό δίκτυο 48.455 έναντι 45.619 πτήσεων το ίδιο διάστημα πέρσι.

    [10] Μ. Ρέντσι: H EE μπορεί να γράψει μια νέα σελίδα

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γράψει μια νέα σελίδα, διότι η παρούσα μορφή της δεν είναι ικανοποιητική», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά την συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    «Το να ζητά, κανείς, μόνον μεγαλύτερη ευελιξία δεν είναι αρκετό, πρέπει να παρουσιάσουμε ένα πλήρες και σαφές σχέδιο», τόνισε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο «η Ιταλία πρέπει να καταθέσει μια ατζέντα ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί».

    «Δεν ανήκουμε, πλέον, στις χώρες που επικρίνονται όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής και πρόσθεσε ότι «είναι βασικής σημασίας να υψώσει την φωνή της, η Ιταλία, κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης».

    Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες ο Ματέο Ρέντσι θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η κυβέρνησή του δεν έσωσε τους τραπεζίτες αλλά τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών».

    Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς συμπλήρωσε ότι «η πρώτη μορφή καταπολέμησης της φτώχειας είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας». Τόνισε πως πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς της εργασίας η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνησή του, «πρέπει να θεωρηθεί αριστερή πράξη», από την στιγμή που αύξησε την μόνιμη απασχόληση.

    [11] Έκτακτες επιχορηγήσεις σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ

    Το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα λάβουν έκτακτες επιχορηγήσεις, όπως αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πληροφορεί με σημερινή του ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ.

    Συγκεκριμένα, το Εθνικό Θέατρο ενισχύεται για εφέτος με έκτακτη επιχορήγηση ύψους έως 1 εκατ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί σταδιακά, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος έως το τέλους του έτους.

    Επιπλέον, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που υπεγράφη και από τον υπουργό Πολιτισμού και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα, οι εργαζόμενοι - καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), θα αποζημιώνονται με τα ποσά των 45 ευρώ για έξοδα διανυκτέρευσης και 50 ευρώ για ημερήσια αποζημίωση, για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, άνω των 50 χιλιομέτρων, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στο Θέατρο των Φιλίππων.

    Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, δεδομένου ότι εκκρεμεί αξιολόγηση φακέλων παραγωγής και σεναρίων, από το Νοέμβριο του 2014.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, έχει ήδη ενσωματωθεί ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ στην τακτική επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση του ΕΚΚ, που προκλήθηκε από την κατάργηση του ειδικού τέλους στα εισιτήρια του κινηματογράφου. Επομένως, η τακτική επιχορήγηση του ΕΚΚ για το έτος 2016 ανέρχεται στα 3,6 εκατ., στα οποία προστίθεται η έκτακτη επιχορήγηση των 2 εκατ. ευρώ.

    [12] Φώφη Γεννηματά: "Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο με αποσπασματικές διατάξεις".

    Με τη φράση «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck», η Φώφη Γεννηματα εισηγήθηκε στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τη καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και έτσι τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

    Η κ. Γεννηματά, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, μίλησε για τη σκοπιμότητες και των δύο.«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

    Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

    Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας ως βάση την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:

    1) Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

    2) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

    3) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

    4) Ψήφο στα 17

    5) Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχο την αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας που υπέγραψε από θέση ηττημένου, όπως υπογράμμισε, ο κ. Τσίπρας πέρσι, προτείνοντας τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής», βασισμένης στο δίπτυχο «ανάπτυξη - κοινωνική συνοχή». Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να υπάρξει μια εθνική κοινωνική συμφωνία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος, αλλά και την εγγύηση της αξιοπρέπειας και της ανασφάλειας του εργαζόμενου με βάση τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Ξεκαθάρισε ότι «θα πούμε όχι σε νέα μείωση μισθών, σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και lockout, σε λογικές επιβολής «εργασιακής ζούγκλας».

    Όσον αφορά τη συνεργασία και τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης, δήλωσε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της και επανέλαβε ότι «η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση».

    «Προϋπόθεση γι? αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».

    [13] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

    «Η Ελλάδα σήμερα, έχοντας κλείσει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας, γυρίζει σελίδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Πεκίνο.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην «νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» και παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας. Αναφέρθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.

    Η νέα περίοδος της ελληνικής οικονομίας

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους «που βοηθά τη χώρα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της, αλλά χωρίς να συντρίβεται η κοινωνία μας», τόνισε ότι «το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης πρόσφατα, στο πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας, επικυρώνει την επιτυχία της προσπάθειας μας». Σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει την υποστηρικτική εγγύηση των ευρωπαίων εταίρων μας όποτε κι αν αυτό κριθεί σκόπιμο» και ότι «ταυτόχρονα, υπάρχει η σαφής ρήτρα ότι το κόστος εξυπηρέτησης δε θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι οι προεκτάσεις των παραπάνω αποφάσεων και οι αναμενόμενες εξειδικεύσεις το επόμενο διάστημα, «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση». «Μπαίνουμε δυναμικά», τόνισε, «σε μια νέα περίοδο ανάκαμψης και ανακτούμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας, την αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων σε σειρά τομέων που υποστηρίζονται από τον προσφάτως ψηφισμένο αναπυξιακό νόμο (αγροδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά, κατασκευές, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμό και τουρισμό). «Εκεί, δίνουμε έμφαση σε γενναίες φοροαπαλλαγές ανάλογα με την απόδοση κι όχι στις απευθείας επιχορηγήσεις σε δαπάνες αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Συνδέουμε τα κοινοτικά κονδύλια της ΕΕ με τις παραπάνω αναπτυξιακές κατευθύνσεις», είπε.

    Αναφέρθηκε στην αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον επιμερισμό και τη διαχείριση του ρίσκου και την προώθηση συνεργατικών επενδύσεων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Προσέθεσε ότι σε συνδυασμό με το πακέτο Γιούνκερ δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου και πως εκκινούν μεγάλα επενδυτικά εγχειρήματα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων διεθνών αναπτυξιακών φορέων.

    Αναφέρθηκε στις πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, τη συμμετοχή τους στα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ και την προώθηση ξανά πολύτιμης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, ένα περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε, μπορούν ξεκινήσουν τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις σε υποδομές που υποχώρησαν δραματικά στα χρόνια της ύφεσης. Επισήμανε επίσης την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και τόνισε την κυβερνητική επιδίωξη ενός «επενδυτικού σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να μειώσουμε την ανεργία».

    Ελληνο-κινεζική συνεργασία

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν παρουσίασε «τη νέα ελπιδοφόρα περίοδο για την ελληνική οικονομία» σε μια προσπάθεια να "πουλήσει" στους Κινέζους επιχειρηματίες μια "ρόδινη" κατάσταση, «αλλά για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που δείξατε στην ελληνική οικονομία, όχι στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα χρόνια της βαθιάς ύφεσης».

    Είπε ότι αναφέρεται κυρίως στη σύμβαση με την COSCO για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, που επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή πριν 4 ημέρες. «Όπως αποδείχτηκε πρόκειται για συμφωνία αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «η συνεργασία μας δεν σταματά εκεί».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η παρέμβασή του αποτελεί κάλεσμα για εμβάθυνση της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας και φιλίας και σημείωσε ότι «η σημαντική στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, οι αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι εξαγωγές των ευγενών αγροτικών μας προϊόντων στην Κίνα, η ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία και η μεταφορά των κινέζων πολιτών στην Κρήτη κατά την κρίση της Λιβύης, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι κι όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι».

    "Η Κίνα μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα"

    «Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά πρόσθετοι σταθμοί στην μακραίωνη ιστορική σχέση των χωρών μας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι δύο πολιτισμοί, ο καθένας στα γεωγραφικά και ιστορικά του όρια, συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς. «Εμείς στη Δύση και εσείς στην Ανατολή».

    Αναφέρθηκε στις διαδρομές των δύο χωρών που άλλοτε υπήρξαν παράλληλες και άλλοτε συναντήθηκε καθοριστικά, παραπέμποντας στην ανάπτυξη της φιλοσοφική σκέψης στην Ελλάδα και την Κίνα, αλλά και τους εμπορικούς δεσμούς και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού που άνοιξε το 127 π.X. ο αυτοκράτορας Γου Ντι της δυναστείας των Χαν για να έρχονται στην Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας τα εξαιρετικά κινεζικά προϊόντα.

    «Η Δύση ανέκαθεν είχε αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στην Κίνα. Αντιμετωπίζει με θαυμασμό, αλλά και δέος τη δύναμη, την οργάνωση, τον εξωτισμό και τις δυνατότητες σας», είπε, και τόνισε ότι «η Ελλάδα από την άλλη, στο πλαίσιο αναφοράς της ιστορικής και της γεωγραφικής της θέσης, κατάφερνε πάντα να αφομοιώνει και να ανασυνθέτει μέσω της "ελληνικής ματιάς" τις φαινομενικά πιο ανόμοιες παραδόσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης». «Έτσι θα λειτουργήσει και τώρα», προσέθεσε, για να υπογραμμίσει ότι «η Κίνα, το Μέσο Βασίλειο όπως λεγόταν, μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα» και ότι «ο νέος δρόμος του μεταξιού, το σημερινό one belt one road, μας ξαναφέρνει κοντά».

    Η Ευρώπη στο τέλος βρίσκει τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η αρνητική έκβαση του οποίου «οδηγούν στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τα δύο μέρη και το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα».

    Ο κ. Τσίπρας αποτύπωσε μια ψύχραιμη και πιο αισιόδοξη προσέγγιση, αναφέροντας ότι «εύλογα ο αντίκτυπος του δημιουργεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο", ότι "οι αναταράξεις των αγορών είναι δικαιολογημένες ως ένα βαθμό εξαιτίας του αρχικού σοκ» και πως όμως θεωρεί ότι θα είναι παροδικές. Είπε ειδικότερα ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα εισέλθουν σε μια γόνιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την όσο γίνεται πιο ομαλή έξοδο, καθώς και για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις των δύο μερών και πως άλλωστε στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας θα διατηρηθεί μια καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε διαφορετική θεσμική βάση.

    «Το μήνυμα όμως που σαν Ευρώπη δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ότι η Ένωση δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αίσθημα επείγοντος και αμοιβαίας υποστήριξης». «Οι προκλήσεις», συνέχισε, «είναι μπροστά μας και το ζήτημα της συνοχής θα παραμένει πάντα επιτακτικό, αλλά στο τέλος η Ευρώπη βρίσκει, μέσα από τον εξαντλητικό πολλές φορές διάλογο, τις κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η στρατηγική "one belt, one road" στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει» και πως «αντιθέτως πιστεύουμε ότι θα επιτύχει και εμείς -ως Ελλάδα- είμαστε εδώ, διατεθειμένοι και ικανοί, να συνεισφέρουμε προς την στρατηγική αυτή κατεύθυνση».

    [14] Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Εγκρίθηκαν 6.029 αιτήσεις ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών

    Περισσότερες από 6.000 αιτήσεις απόδοσης ιθαγένειας, στη δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα, έχουν εγκριθεί ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4332/2015, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, ήδη έχουν υποβληθεί 27.720 αιτήσεις για απονομή ιθαγένειας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 6.029 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

    Το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζουν ότι η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα «προχωρά με γοργά βήματα», παρά τις μικρές καθυστερήσεις που υπήρξαν «λόγω προβλημάτων στη μηχανογραφική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών».

    Επίσης, σημειώνεται ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απονομή ιθαγένειας στις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου 3838/2010, οι οποίες διεκπεραιώθηκαν κατά προτεραιότητα.

    Για καθυστερήσεις κάνει λόγο το «Ποτάμι»

    Σχετική ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια εξέδωσε σήμερα και το «Ποτάμι», στην οποία καταγγέλλει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις από το 2010 «βρίσκονται ακόμη στα συρτάρια Δήμων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», ότι οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων «δεν έχουν επίσης ακόμη διεκπεραιωθεί, με τις σχετικές προθεσμίες να ορίζονται από έξι μήνες ως ένα έτος» και ότι δικαιούχοι περιμένουν μέχρι και επτά μήνες «για να λάβουν βεβαίωση φοίτησης από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, ώστε να έχουν στη συνέχεια δικαίωμα να υποβάλουν την αίτησή τους».

    [15] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία

    «Ποτέ δεν έχει μπει στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, ούτε απ'έξω ούτε από τους ελληνικούς φορείς» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

    «Ο ίδιος ο ΣΕΒ που παλαιότερα μιλούσε για ενδεχόμενη ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στους 12, είπε ότι ούτε γι'αυτόν δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επομένως, μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για το δημόσιο τομέα, ισχύει και για τον ιδιωτικό» συμπλήρωσε.

    Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη, είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Γιατί, πράγματι, η πλήρης αδυναμία να έχουμε κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνιστούσε ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας μας από την Ευρώπη. Και εμείς θέλουμε να γυρίσουμε τη χώρα μας στην κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ως προς τις βέλτιστες πρακτικές, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, «πράγματι, σ'αυτές θα στηριχτούμε και εννοούμε, προφανώς, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο να ρυθμίζεται η αγορά από τα κοινωνικά δικαιώματα».

    [16] Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος της εταιρείας «Μαρινόπουλος»

    Συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διεξάγει η διοίκηση της εταιρείας «Μαρινόπουλος», σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2016, η οποία επιτρέπει την ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία επισημαίνει ότι πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη μίας θετικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν. «Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές», τονίζει.

    Σημειώνεται, ότι τα καταστήματα «Μαρινόπουλος» συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

    Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία ευχαριστεί τους εργαζομένους και τους προμηθευτές για τη στήριξή τους.

    [17] Γκ. Έτινγκερ: Να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

    "Πρέπει να αποφασίσουμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας", δηλώνει σε συνέντευξή του στην Bild ο επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Ετινγκερ. Και οι δύο χώρες δεν εκπλήρωσαν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους το 2015. Εάν η Κομισιόν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων του προϋπολογισμού, θα πρέπει να αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις.

    Είχε προηγηθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel είχε δηλώσει ότι το θέμα των κυρώσεων θα τεθεί σύντομα στην ημερήσια διάταξη στην Κομισιόν για να αποφασίσει.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Κομισιόν είχε εμποδίσει την επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία λόγω των εκλογών. Η απόφαση αυτή του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ είχε επικριθεί σφοδρά, αλλά και ο ίδιος ο Ετινγκερ είχε υπερασπιστεί τις εξαιρέσεις για τα ελλείμματα.

    Την Τρίτη πάντως η Κομισιόν θα συνεδριάσει στο Στρασβούργο για το θέμα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2016 - 16:32:40 UTC