Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση» έκανε λόγο ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [02] Τελετή υποδοχής του Αλ. Τσίπρα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν
  • [03] Μουσείο ελληνικής μυθολογίας στο βυθό του Παγασητικού
  • [04] Σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές στα ελληνικά σουπερ-μάρκετ, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ
  • [05] Η Κομισιόν επιπλήττει την ελληνική αντιπολίτευση για τα media, σύμφωνα με το Euractiv.com
  • [06] Τριήμερο εθνικό πένθος στο Ιράκ
  • [07] Bρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε πως παραιτείται από την ηγεσία του UKIP
  • [08] Μουσικό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα στο Άλσος Περιστερίου για τα Παιδικά Χωριά SOS
  • [09] Πρ. Παυλόπουλος: «Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξάνεται ξανά»
  • [10] Ηράκλειο: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη
  • [11] «Ηρεμότατος χωρίς διάθεση για καυγά ο Π. Φύσσας το βράδυ της δολοφονίας του» σύμφωνα με μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

  • [01] Για «αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση» έκανε λόγο ο Γ. Κουμουτσάκος

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων. Μιλώντας στον Σκάι συμπλήρωσε πως «πρόκειται για αυταρχική απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση».

    Ο κ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, υποστηρίζοντας ότι μέχρι να γίνει γνωστή η επιστολή του Επιτρόπου «διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος Παππά-Σπίρτζη δεν έχει πρόβλημα με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ ο κ. Παππάς γνώριζε τι έλεγε η επιστολή».

    Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι ο νόμος για τις άδειες, θα δώσει συνέχεια στο διασυρμό της χώρας.

    [02] Τελετή υποδοχής του Αλ. Τσίπρα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν

    Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

    Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

    Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

    Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας.«Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στονπολιτισμό και την παιδεία»υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της "μίας ζώνης, ενός δρόμου", η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

    Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

    Συνεργασία χωρίς... γραβάτα

    Σε πολύ φιλικό κλίμα εξελίσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στο Πεκίνο. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Λι να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι'αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες.

    Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, "δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα". Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά "είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά!"

    [03] Μουσείο ελληνικής μυθολογίας στο βυθό του Παγασητικού

    Ένα μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στο βυθό του Παγασητικού κόλπου φιλοδοξεί να «στήσει» η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας, οι Αργοναύτες, οι Κένταυροι, θα εκτίθενται στους επισκέπτες που θα βουτάνε σε 15 με 20 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να θαυμάσουν τα έργα. Πρόκειται για το καινοτόμο ερευνητικό έργο «Ύφαλος Τέχνης» (project Art Reef).

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, Αλέξιος Λόλας, «αυτήν την ιδέα την έχω σκεφτεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν είχα δει ένα υποβρύχιο μουσείο με γλυπτά από έναν καλλιτέχνη που το έχει κάνει στο Μεξικό. Ήταν κάτι συναρπαστικό και τότε σκέφτηκα να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Μαζί με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη, θελήσαμε να προχωρήσουμε στην εκτίμηση περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών επιδράσεων ενός θεματικού τεχνητού υφάλου.

    Στόχος είναι να τοποθετηθεί σε αμμώδη βυθό που είναι έρημος, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ένα υπόστρωμα για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, να εγκατασταθούν σφουγγάρια, φύκια, αστερίες, να μπορούν να ζήσουν και ψάρια και να δημιουργηθεί μια βιοποικιλότητα. Με τον ύφαλο τέχνης, όπως το ονομάσαμε, επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την τέχνη με την επιστήμη» τονίζει ο κ. Λόλας και διευκρινίζει ότι «θέλουμε να μελετήσουμε κατά πόσο θετικά επιδρά στο οικοσύστημα, αλλά και να μπορέσουμε να μελετήσουμε την επίδραση που θα έχει στην τοπική κοινωνία όσον αφορά στην ανάπτυξη, στον τουρισμό και γενικότερα στην τοπική οικονομία και να προωθήσουμε τον καταδυτικό τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

    [04] Σημαντικά χαμηλότερες οι τιμές στα ελληνικά σουπερ-μάρκετ, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ

    Παρά τις σημαντικές διαχρονικά αυξήσεις ΦΠΑ, οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα ελληνικά σουπερμάρκετ παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με την Αγγλία, την Γαλλία και Ισπανία.

    Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2016 με την Αγγλία και τη Γαλλία και την Ισπανία.

    Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 9% η Ισπανία, 35% η Γαλλία και 33% η Αγγλία.

    Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να αντιληφθούμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 20%, η Γαλλία κατά 48% και η Αγγλία κατά 48%. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά).

    Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ τον Ιούνιο 2016 είναι 13% και 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας, όπως είναι τα έλαια, ο καφές, τα γλυκά, τα σνακς και τα αρτοποιήματα. Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%) και την Ισπανία (10% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

    [05] Η Κομισιόν επιπλήττει την ελληνική αντιπολίτευση για τα media, σύμφωνα με το Euractiv.com

    Εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει στο ευρωπαϊκό πρακτορείο Euractiv.com ότι η επιστολή Έτινγκερ και τα ζητήματα που θέτει δεν έχουν καμία σχέση με τον εν εξελίξει διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών.

    Ξεκαθαρίζει δε, ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν απασχολεί την Κομισιόν.

    [06] Τριήμερο εθνικό πένθος στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 213 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, της χθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, της πλέον αιματηρής που πλήττει τη Βαγδάτη εδώ και ένα χρόνο και μιας από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Ιράκ.Τριήμερο εθνικό πένθος τηρείται από σήμερα στη χώρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στην εμπορική συνοικία Καράντα της ιρακινής πρωτεύουσας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι που κήρυξε χθες εθνικό πένθος, μετέβη στο σημείο του δράματος και δεσμεύτηκε να "τιμωρήσει" τους υπεύθυνους.Η επίθεση αυτή δείχνει την ανικανότητα της ιρακινής κυβέρνησης να υιοθετήσει δραστικά μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη. Και αυτό παρά τη βοήθεια του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που εκπαιδεύει τις ιρακινές δυνάμεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών.

    Ο Αμπάντι ανακοίνωσε χθες την αλλαγή των μέτρων ασφαλείας, κυρίως την απόσυρση των μηχανημάτων εντοπισμού εκρηκτικών, των οποίων αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα.Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να επιταχύνει την ανάπτυξη του "σχεδίου Rapiscan για την έρευνα των οχημάτων" σε όλες τις εισόδους της Βαγδάτης και την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στο προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

    [07] Bρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε πως παραιτείται από την ηγεσία του UKIP

    Ο επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε σήμερα οτι παραιτείται αφού πραγματοποίησε τη φιλοδοξία του να κερδίσει το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα με το οποίο αποφασίσθηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

    "Ουδέποτε ήμουν και ουδέποτε θέλησα να είμαι πολιτικός καριέρας. Ο στόχος μου στην πολιτική ήταν να βγάλω τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε.

    "Έτσι αισθάνομαι πως είναι σωστό να παραμερίσω από τη θέση του αρχηγού του UKIP".

    [08] Μουσικό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα στο Άλσος Περιστερίου για τα Παιδικά Χωριά SOS

    Ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στον Μίμη Πλέσσα με τίτλο 3ο Music Dream Festival και στόχο τη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., στο Άλσος Περιστερίου.

    Το 3ο Music Dream Festival διοργανώνεται από το μουσικό εργαστήριο «Οδός Ονείρων» σε συνεργασία με τον διαδικτυακό ιστότοπο «Με άλλα μάτια» του επικεφαλής της νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Βαγγέλη Αυγουλά. Συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα θα παρουσιάσει η «Ορχήστρα των ονείρων» μαζί με την παιδική χορωδία της Ορχήστρας, ενώ θα συμπράξουν και οι ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Άκης Δείξιμος, Μάγδα Βαρούχα, Γιώργος Βαρούχας, Ραφαέλα Πασβούρη, Θοδωρής Κυριακόπουλος και ο 12χρονος Γιάννης Πολονύφης, που, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «διαβάζει τις νότες με τα μάτια της ψυχής». Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Κωνσταντάρας.

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Περιστερίου, ενώ εθελοντικά θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή της γονείς από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα Παιδικά Χωριά SOS.

    [09] Πρ. Παυλόπουλος: «Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξάνεται ξανά»

    «Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξάνεται ξανά» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα "Het Financieele Dagblad" και στην δημοσιογράφο Shereen El Serbini. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες» και προσθέτει ότι «τώρα που η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της πρέπει να ξαναδούμε ορισμένα σημεία του τρέχοντος προγράμματος και να διορθώσουμε τα λάθη».

    Σήμερα, ο Πρόεδρος ξεκινά επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, ύστερα από πρόσκληση του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο εργασίας προς τιμήν του. Ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί επίσης το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    «Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη δεν πρέπει να διακυβεύεται»

    ? Shereen El Serbini

    Ο έγκριτος νομικός Προκόπης Παυλόπουλος γνώρισε αμέσως το βάπτισμα του πυρός, όταν έγινε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2015. Αντιτάχθηκε σθεναρά στην απειλή ενός Grexit. Εν τω μεταξύ, το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά γύρω από το ελληνικό ζήτημα, σημειώνει ο Παυλόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα αρχίζει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία.

    Ο Παυλόπουλος θα γίνει δεκτός από το βασιλικό ζεύγος και θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Mark Rutte. Επιπλέον, θα επισκεφθεί τη Γερουσία και την Κάτω Βουλή, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και το Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο Παυλόπουλος είναι γνωστότερος στην Ελλάδα ως ένας πραγματικός ακαδημαϊκός. Δραστηριοποιήθηκε τα χρόνια μετά τη δικτατορία στο συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και κατείχε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων ως νομικός σύμβουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και ως Υπουργός Εσωτερικών την περίοδο 2004-2009. Το ό,τι ο Παυλόπουλος έχει κερδίσει τον σεβασμό από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα, έγινε εμφανές στις αρχές του 2015, όταν η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας υποστηρίχθηκε τόσο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το δικό του συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο νέος πρόεδρος έπρεπε αμέσως να αντιμετωπίσει μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ, μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια ένταξης. Ο Παυλόπουλος έθεσε αμέσως τη σφραγίδα του στην προεδρία και πήρε σαφή θέση κατά της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ. «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και η Ευρώπη χωρίς την

    Ελλάδα δεν θα είναι η ίδια» ήταν μία από τις αποφασιστικές δηλώσεις του.

    Αντιμετώπισε έντονη κριτική, αλλά δεν έχει μετανιώσει. Ο Παυλόπουλος δηλώνει: «Έπραξα αυτό που μου επέβαλε ο συνταγματικός μου ρόλος, μη επιτρέποντας, πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, την πραγματοποίηση ανεύθυνων σχεδιασμών που θα οδηγούσαν την Ελλάδα σε μιαν άβυσσο οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας και, συνακόλουθα, αβεβαιότητας. Ασκώ τα καθήκοντά μου με γνώμονα την μη διακινδύνευση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».

    Ως εκ τούτου δεν έχετε υπερβεί τα όρια των αρμοδιοτήτων σας ως πρόεδρος;

    «Αντιθέτως, πιστεύω ότι εξετέλεσα το συνταγματικό καθήκον μου, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ΕΕ και του ευρώ. Διότι θα παραβίαζα το χρέος μου αυτό εάν έμενα απαθής, όταν η Ελλάδα κινδύνευε να χάσει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Τούτο ήταν χρέος μου όχι τόσο λόγω του σταθερού ευρωπαϊκού μου προσανατολισμού όσο λόγω της εντολής που προέκυψε από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία μ' εξέλεξε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αλλά ο ελληνικός λαός ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα για την αποδοχή των όρων του δανείου που επιβάλλονται από τους δανειστές. Δεν ήταν ένα «όχι» στην Ευρώπη;

    Από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, κατέστη σαφές τόσο από εμένα όσο και από τον Πρωθυπουργό ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν μία ετυμηγορία για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Η πλειοψηφία αυτή είχε καθαρώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό, όπως άλλωστε επέδειξαν και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες όχι μόνον δεν σχετικοποίησαν αλλά, όλως αντιθέτως, κατέστησαν οιονεί αμετάκλητο τον προσανατολισμό αυτόν.

    Η Ελλάδα τώρα έχει απελευθερωθεί από το φάντασμα του Grexit και οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας τελικά αποδίδουν καρπούς;

    Το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την εμπιστοσύνη. Οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες. Τώρα που η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της, πρέπει να ξαναδούμε ορισμένα σημεία του τρέχοντος Προγράμματος και να διορθώσουμε τα λάθη.

    Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τα «λάθη»;

    Αναφέρομαι ιδίως σε θέματα άμεσης ή έμμεσης φορολογίας, τα οποία έχουν προφανώς υφεσιακές επιπτώσεις.

    Από την έναρξη της κρίσης, η Ολλανδία είχε υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή. Στην πολιτική και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπήρχαν κάποια προσβλητικά σχόλια για τους Έλληνες. Νιώσατε ότι αυτό ήταν άδικο εκ μέρους της χώρας μας;

    Το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί και γι' αυτό δεν θέλω να μείνω σε λίγες μεμονωμένες αρνητικές δηλώσεις.

    Και θέλω να ευχαριστήσω την Ολλανδία για την υποστήριξη που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια, διότι η Ολλανδία αποτελεί έναν από τους βασικούς, ουσιαστικώς δε ιδρυτικούς, πυλώνες του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αγωνιστούμε μαζί με την Ολλανδία για το μέλλον της ΕΕ.

    Τι μπορεί να σημαίνει η Ολλανδία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα σας;

    Η Ολλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια διόρθωσης του τρέχοντος Προγράμματος και να συμβάλει στην επικράτηση της Αλληλεγγύης που απαιτείται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος».

    [10] Ηράκλειο: Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στη νότια Κρήτη

    Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινή και δύσβατη περιοχή κοντά στο Απεσωκάρι της Μεσαράς του Ηρακλείου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν περισσότεροι από 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και πεζοπόρα τμήματα. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου ενημερώνει, σύμφωνα με δελτίου της Ε.Μ.Υ., για κατάσταση υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς από σήμερα Δευτέρα 04/07/2016 έως Τρίτη 05/07/2016.

    Παράλληλα, καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ενημερώνονται οι κάτοικοι προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών σε κάθε περιοχή.

    [11] «Ηρεμότατος χωρίς διάθεση για καυγά ο Π. Φύσσας το βράδυ της δολοφονίας του» σύμφωνα με μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

    «Πράος, ηρεμότατος, με την κοπέλα του ο άνθρωπος. Δεν είχε διάθεση για καυγά». Αυτή την περιγραφή έδωσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τον Παύλο Φύσσα ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Δημήτρης Χατζησταμάτης που καταθέτει για δεύτερη μέρα σχετικά με όσα έγιναν λίγη ώρα πριν πέσει νεκρός ο 34χρονος μουσικός.

    Ο μάρτυρας βρέθηκε στην καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας και μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα επιχείρησε να «διαμεσολαβήσει» ανάμεσα στην ομάδα Χρυσαυγιτών που συγκεντρώθηκε έξω από την καφετέρια και την παρέα του μουσικού, πιστεύοντας πως η ένταση μεταξύ τους ήταν για τον αγώνα.

    Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις, περιέγραψε τον Φύσσα ήρεμο και πράο εκείνο το βράδυ, που η παρέα του μουσικού βρέθηκε ενώπιον συγκεντρωμένων μελών της Χρυσής Αυγής. Ο κ.Χατζησταμάτης κλήθηκε να κοιτάξει τους κατηγορούμενους και να πει αν ανάμεσα τους αναγνωρίζει εκείνον με τον οποίο συζητούσε το επίμαχο βράδυ έξω από το «Κοράλλι». Ο μάρτυρας απάντησε πως χωρίς να είναι βέβαιος αναγνωρίζει τον Ιωάννη Άγγο ή τον Ελπιδοφόρο Καλαρύτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο».

    Απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής ο μάρτυρας είπε πως η Χρυσή Αυγή έχει επιδείξει αντικοινωνική συμπεριφορά κυρίως σε βάρος μεταναστών. Συμπλήρωσε δε πως εκείνη την περίοδο υπήρχε η αίσθηση για τη Χρυσή Αυγή πως «οποίος έχει διάφορες μαζί μας, θα έχει πρόβλημα». Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο κ. Χατζησταμάτης είπε πως λίγες μέρες πριν από το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είχε γίνει η επίθεση στο Πέραμα, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, αλλά και σε αντιπαραθέσεις στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη την περίοδο «οι Χρυσαυγίτες ήταν οι τσαμπουκάδες της πολιτικής ζωής».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2016 - 10:32:39 UTC