Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων
  • [02] «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»
  • [03] Νεκρός ο ιδιοκτήτης της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης
  • [04] Λ. Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας
  • [05] Στους 125 οι νεκροί από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη
  • [06] Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση εισηγείται ο Μ. Σουλτς
  • [07] «H Eυρώπη, μετά το Brexit, πρέπει να ξυπνήσει», δηλώνει ο Ματτέο Ρέντσι

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων

    «Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευρύτατη συναίνεση με την πρόταση που παρουσίασε στον δημόσιο διάλογο και καθιστά και ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις, «στους τακτικισμούς του ενός ή του άλλου δεν θα βάλουμε πλάτη. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βάλει τις βάσεις ώστε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας να υλοποιήσει την εθνική γραμμή, την επόμενη μέρα των εκλογών,όποτε κι αν γίνουν».

    Ανέφερε επίσης ότι «όποιος δεν θέλει στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα, με πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνει επιπλέον 50 βουλευτές, δεν έχει παρά να έρθει στα λόγια μας και να συζητήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με μικρότερο και δικαιότερο bonus και επιτέλους το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πράγματι για ένα δικαιότερο σύστημα και για την ευρύτατη συνεννόηση, όπως εμένα μου είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να μπει στον διάλογο».

    Συνεχίζοντας επισήμανε: «Επιθυμούμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για να απαντήσουμε στον διάλογο αυτόν».

    [02] «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»

    "Η συμφωνία με την COSCO --όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του", τόνισε ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί μιλώντας στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο.

    Ο κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε πως "η σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά".

    Ο κ. Ζου χαρακτήρισε "ορόσημο" την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο προσθέτοντας πως οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις "εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας". Πρόσθεσε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα "συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία".

    Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, "υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό , αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό" και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την COSCO, στις 8 Απριλίου, έχει δεχτεί δεκάδες αιτήσεις από άλλες αντιπροσωπείες από την Κίνα οι οποίες θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα.

    [03] Νεκρός ο ιδιοκτήτης της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης

    Προανάκριση από την Ασφάλεια Βορειανατολικής Αττικής, διενεργείται για τον θάνατο του επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη, 84 ετών, ο οποίος αποδίδεται και επίσημα σε αυτοκτονία.

    Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου συνιδρυτή και ιδιοκτήτη της Jet oil, απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

    Ο Κυριάκος Μαμιδάκης αυτοπυροβολήθηκε στον αριστερό κρόταφο με περίστροφο το οποίο κατείχε νόμιμα, στο γραφείο του σπιτιού του, στην οδό Αχιλλέως στον Διόνυσο. Το όπλο βρέθηκε δίπλα του.

    Αρχικά, ο 84χρονος πυροβόλησε μια φορά με το όπλο στον τοίχο του γραφείου και μετά έστρεψε το όπλο στο κεφάλι του.

    Τον επιχειρηματία βρήκε νεκρό ο οικιακός βοηθός, υπήκοος Φιλιππίνων, ο οποίος όπως είπε, άκουσε δύο πυροβολισμούς και όταν έτρεξε στο γραφείο αντίκρισε το τραγικό θέαμα.

    Αμέσως ειδοποίησε τον γαμπρό τού αυτόχειρα, που μένει στο ισόγειο του σπιτιού και ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία.

    Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι δεν βρέθηκε σημείωμα που να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν έχουν αμφιβολία πως σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Jet Oil.

    Μάλιστα,την Παρασκευή η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoi είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 9% στην εσωτερική αγορά, με δίκτυο 600 πρατηρίων και διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

    Στην αίτησή της επικαλούτανπρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ - ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ. Η εταιρεία ζήτησε προστασία από του πιστωτές προκειμένου να εφαρμόσει επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση που περιλαμβάνεται στην αίτηση, προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 17ετίας.

    [04] Λ. Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας

    «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ» και αναφέρει χαρακτηριστικά για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων χθες στις 3 το μεσημέρι: «Κυριακή κοντή γιορτή».

    Απαντώντας σε όσους προσδοκούν ότι το ΣτΕ μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης (την πρώτη μετά από 26 χρόνια!) των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των νυν καναλαρχών, σημειώνει ότι «το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραδεχθεί ότι είχαμε αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και παράνομη ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών, που νέμονται τα οφέλη της παράνομης λειτουργίας τους, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη με την εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού».

    Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του νέου «χρηματιστηρίου διαφημιστικού χρόνου», το οποίο θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που μπορεί να προκύπτει από την αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και διευκρινίζει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια θολής και υπόγειας διαπραγμάτευσης με βάση τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο».

    [05] Στους 125 οι νεκροί από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη

    Ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, στη Βαγδάτη, αυξήθηκε στους 125 μετέδωσετο BBC.

    Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στη Βαγδάτη, με συνέπεια το θάνατο 79 ανθρώπων, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Μπαχράμ Κασεμί εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην κυβέρνηση του Ιράκ, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα σταθεί στο πλευρό του Ιράκ, μέχρι την τελική ήττα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Παράλληλα, καταδίκασε την πρακτική του Ισλαμικού Κράτους να καταφεύγει στην υιοθέτηση πρακτικών δειλίας, με συνέπεια το θάνατο αθώων πολιτών, ενώ έδωσε έμφαση στις ήττες των τζιχαντιστών από τις ιρακινές δυνάμεις στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και στην πρόσφατη απελευθέρωση της πόλης Φαλούτζα.

    [06] Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση εισηγείται ο Μ. Σουλτς

    Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σε πραγματική κυβέρνηση» ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ως απάντηση στην απόφαση των Βρετανών για Brexit.

    Σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς εισηγείται αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών- μελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική λογοδοσία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΕΕ, ένα σημαντικό πρόβλημα της οποίας είναι ότι για τους πολίτες δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι και συχνά η ΕΕ θεωρείται υπεύθυνη για αποφάσεις τις οποίες έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Το θέμα λοιπόν, συνεχίζει, δεν είναι «περισσότερη Ευρώπη», αλλά «να προσδιορίσουμε σαφώς τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την ΕΕ σε διάφορους τομείς». Η ΕΕ δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε υποθέσεις που μπορούν να ρυθμιστούν εθνικά ή περιφερειακά, αλλά να εστιάσει στα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν μόνο από κοινού, καταλήγει.

    [07] «H Eυρώπη, μετά το Brexit, πρέπει να ξυπνήσει», δηλώνει ο Ματτέο Ρέντσι

    Μετά το Brexit, τις ερχόμενες εβδομάδες «θα εργασθούμε με ομάδα ειδικών για την αξιοποίηση του Μιλάνου, για να φέρουμε στην Ιταλία ότι είναι δυνατόν, από χρηματοοικονομικής άποψης αλλά όχι μόνο» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

    «Μεσοπρόθεσμα οι Βρετανοί έκαναν μια επιλογή η οποία είναι καταστρεπτική για τους ίδιους και κινδυνεύει να αποσυνθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αιτία ήταν ο φόβος, η εκμετάλλευση του δημοψηφίσματος και μια εκστρατεία η οποία έτυχε κακής διαχείρισης» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τον Ρέντσι «η Ευρώπη πρέπει να ταρακουνηθεί», διότι «όπως την γνωρίσαμε αποτελούσε ένα θαύμα, με εβδομήντα χρόνια ειρήνης».

    «Το θαύμα αυτό πρέπει να επαναληφθεί, δεν μπορεί να βασίζεται μόνον σε πολιτικές λιτότητας, σε πολιτικές που νοιάζονται για τις τράπεζες και τα χρηματιστικά συμφέροντα, σε πολιτικές που δεν ενδιαφέρονται ι για την ανεργία των νέων. Αυτή είναι, άλλωστε, η πολιτική την οποία η Ιταλία προσπάθησε να προωθήσει τα τελευταία δυο χρόνια, με μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά, ίσως, και κάπως απομονωμένη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας στο Sky Italia.

    Ο Ρέντσι ευχήθηκε, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, «να βοηθήσει την Ευρώπη να καταφέρει να ξυπνήσει». Σε ότι αφορά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπανγκλαντές και τους εννέα Ιταλούς που βρήκαν τραγικό θάνατο υπογράμμισε, τέλος, ότι «σήμερα είναι ημέρα πόνου» και πως «στον διάλογο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προέχει, στην φάση αυτή , το εθνικό συμφέρον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2016 - 22:32:29 UTC