Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λευκωσία στις 11 Ιουλίου ο Προκόπης Παυλόπουλος
  • [02] Τάσος Πετρόπουλος: Η διαπλοκή είναι αντιπαραγωγική
  • [03] Δεκτές από το Πολυμελές Πρωτοδικείο οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ»
  • [04] Απεβίωσε ο Ιβ Μπονφουά, φυσιογνωμία της σύγχρονης ποίησης και μεταφραστής του Σεφέρη
  • [05] «Η ζωή είναι τώρα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μιχάλης Δέλτα
  • [06] «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»- Μια σειρά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν
  • [07] Άνοιξε η αυλαία του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Αθήνα
  • [08] Το υπό ανάπτυξη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων στον κόσμο θα περιλαμβάνει και την Πύλο

  • [01] Στη Λευκωσία στις 11 Ιουλίου ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Την Λευκωσία θα επισκεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ- την Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της κατεχόμενης Μόρφου και θα παραστεί στην εκδήλωση αδελφοποίησης των συλλόγων «Ελπίδα» Κύπρου-Ελλάδος, που βοηθούν τα παιδιά με καρκίνο.

    [02] Τάσος Πετρόπουλος: Η διαπλοκή είναι αντιπαραγωγική

    «Η διαπλοκή είναι αντιπαραγωγική, οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονταν στην Ελλάδα γιατί πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι άνοιγαν την πόρτα με το αζημίωτο. Οι επενδύσεις δεν έφθαναν στην Ελλάδα, γιατί κόστιζαν πριν ακόμη ξεκινήσουν». Αυτό τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε ανοικτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

    Ανέφερε ότι «αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί να την αγγίξει η διαπλοκή και ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εξυγίανση με αφορμή την αδειοδότηση των τηλεοπτικών επιχειρήσεων».

    Μίλησε για τις απειλές που δέχεται η κυβέρνηση από μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου, για την υπονόμευση του έργου της και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πτώχευσης της μεγάλης εμπορικής αλυσίδας «Μαρινόπουλος» γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις στην αγορά. «Έρχεται ένα πρόβλημα εκεί που δεν το περιμένεις και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου έχει τελειώσει η αξιολόγηση και αναμένεται να ξεκινήσει η ομαλή χρηματοδοτική ροή της Οικονομίας. Αυτό λοιπόν -σημείωσε- είναι απειλή».

    [03] Δεκτές από το Πολυμελές Πρωτοδικείο οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ»

    Απόφαση υπέρ του ομίλου Μαρινόπουλος, αλλά και των εργαζομένων του, έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για καθεστώς προστασίας της επιχείρησης ενόψει της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 99.

    Το δικαστήριο παρέχει με την απόφαση του προστασία της «Μαρινόπουλος» έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές του ομίλου για υπαγωγή του στο άρθρο 99.

    Με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται οι διαδικασίες κατασχέσεων από τους πιστωτές του ομίλου. Το δικαστήριο διατάσσει τη μη μεταβολή κάθε οικονομικού στοιχείου των επιχειρήσεων του ομίλου, παγώνοντας παράλληλα και κάθε διάθεση ακινήτου του αλλά και εξοπλισμού.

    Με την απόφαση επίσης γίνεται δεκτή η πρόσθετη παρέμβαση των εργαζομένων του ομίλου, οι οποίοι ζήτησαν να εξαιρεθούν από την προστασία υπέρ της «Μαρινόπουλος», ώστε να μπορούν αν δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους να κινήσουν διαδικασίες για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

    Εξαιρούνται επίσης και οι καταβολές των μισθωμάτων για τα ακίνητα του ομίλου.

    [04] Απεβίωσε ο Ιβ Μπονφουά, φυσιογνωμία της σύγχρονης ποίησης και μεταφραστής του Σεφέρη

    Ο Ιβ Μπονφουά, ένα από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ποίησης, κριτικός τέχνης και μεταφραστής, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από το College de France όπου ήταν επίτιμος καθηγητής.

    Ο ποιητής, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε πολλές φορές για το βραβείο Νόμπελ, απεβίωσε χθες Παρασκευή, διευκρίνισε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.

    Στο Twitter, πολλοί θαυμαστές του απ' όλον τον κόσμο χαιρέτισαν τη μνήμη του παραθέτοντας στίχους του.

    Συγγραφέας άνω των 100 βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε μια τριανταριά γλώσσες, είχε τιμηθεί στη Γαλλία το 1981 με το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας, το 1987 με το βραβείο Γκονκούρ για την ποίηση, ενώ το 1995 είχε κερδίσει το παγκόσμιο βραβείο Cino del Duca.

    Έχει επίσης μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, καθώς επίσης ποιήματα του Γέητς, του Πετράρχη και του Γιώργου Σεφέρη, που υπήρξε φίλος του.

    Ο Ιβ Μπονφουά γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1923 στην Τουρ, στην κεντροδυτική Γαλλία. Ο πατέρας του ήταν εργάτης στα εργαστήρια των σιδηροδρόμων και η μητέρα του ήταν δασκάλα.

    Από το 1943, έπειτα από σπουδές μαθηματικών, σπούδασε στο Παρίσι ιστορία της Φιλοσοφίας και των επιστημών με δασκάλους τους Γκαστόν Μπασλάρ και Ζαν Ιπολίτ.

    [05] «Η ζωή είναι τώρα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μιχάλης Δέλτα

    Με έναν από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, τον Μιχάλη Δέλτα, συνεχίζονται απόψε 2 Ιουλίου οι βραδιές μουσικής στον Κήπο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Τι προσδιορίζει τη συναυλία του « Life is Now» που προέρχεται από την ομότιτλη τελευταία δισκογραφική του δουλειά; « Ενα πεδίο εσωτερικής εγρήγορσης επειδή για εμένα αυτό είναι το αποτέλεσμα που προκαλεί ουσιαστικά η μουσική: Η αφύπνιση».

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι το «Life Is Now» είναι αποτέλεσμα δουλειάς των τριών τελευταίων χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μιχάλης Δέλτα ταξίδευε συχνά από την Αθήνα στο Βερολίνο, εύκολα διερωτάται κάποιος από πού προκύπτει αυτή η αίσθηση, σαν έκρηξη φωτός, που το χαρακτηρίζει: «Το φως βγαίνει μέσα από τη σύγκρουση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει μέσα από τη σύγκρουση δύο πόλεων. Και είναι για μένα το φως αυτό, η γέφυρα που ενώνει αυτές τις δύο πόλεις μέσα μου» λέει ο Μιχάλης Δέλτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Τον βοήθησαν τα ταξίδια του και η απόσταση από την Ελλάδα; «Αυτό το πηγαινέλα Αθήνα-Βερολίνο μου επέτρεψε να πάρω μια απόσταση από ό,τι συνέβαινε εδώ και να αντιληφθώ ότι ουσιαστικά ο εχθρός μας είναι η έλλειψη της συνείδησής μας και κανείς άλλος. Αυτή η αποστασιοποίηση και η καθαρή ματιά πάνω στα πράγματα λειτούργησε για μένα ως πνευματικό καταφύγιο. Εννοείται ότι κι εγώ μπήκα στη δίνη αυτού του μαύρου που φαίνεται νάχει πέσει πάνω μας τα τελευταία χρόνια, αλλά το αντιλήφθηκα νωρίς και ενεργοποίησα όλες τις εσωτερικές μου δυνάμεις ώστε να μπορέσω να προστατευθώ. Και είναι η ίδια η θέλησή για ζωή που μόνο φως μπορεί να φέρει στα πράγματα και να επηρεάσει εκτός από μένα κι άλλους».

    [06] «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»- Μια σειρά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν

    Το ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», με θέμα τη ζωή, τη διδαχή και την ιστορική μορφή του Αποστόλου Παύλου παρουσιάσθηκε στις 30 Ιουνίου σε ειδική προβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη.

    Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, έξι επεισοδίων, γυρίστηκε στην Ιερουσαλήμ, στην Ελλάδα, στον Λίβανο, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Συρία και στην Κύπρο. Κύριος στόχος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη ήταν να ενώσει το παρελθόν με το παρόν, σε ένα ταξίδι που συμπεριλαμβάνει μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ναούς.

    Η σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ, Αναστασία Μάνου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι το «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κατά την παρουσίασή του στις Κάννες, την περασμένη άνοιξη, ενώ πρόκειται να παιχτεί σύντομα στη Γερμανία και στην Πολωνία.

    Η παραγωγή είναι της White Fox, με συμπαραγωγό το κανάλι ΟΤΕ History Channel. Τα γυρίσματα έγιναν και σε χώρες στις οποίες επικρατούν εντάσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις, με ουσιαστικούς κινδύνους που θέλησε να αψηφήσει το σύνολο των μελών της παραγωγής.

    «Επιλέξαμε για τη σειρά αυτή όχι ένα τουριστικό οδοιπορικό, αλλά μια σύνθεση γεωγραφικών σημείων με έντονη ιστορική αναφορά, τόσο για τον Απόστολο Παύλο όσο και για την πορεία του Χριστιανισμού», τόνισε η σεναριογράφος, κατά την εκδήλωση που οργανώθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην "Αιώνια Πόλη", προσθέτοντας ότι η σειρά είναι μεταγλωττισμένη τόσο στα ιταλικά όσο και σε πολλές άλλες γλώσσες.

    «Ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος κήρυξε τον λόγο του Θεού στα ελληνικά και ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του στη Ρώμη, είναι ένας σημαντικότατος κρίκος που συνδέει τις δυο αυτές μεσογειακές χώρες», τόνισε, από την μεριά του, ο Έλληνας πρέσβης στην ιταλική πρωτεύουσα, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

    «Πρόκειται σίγουρα για μια ιδιαίτερα πολυσύνθετη προσωπικότητα, η οποία και αλλάζει στην πορεία της ζωής της. Μετεξελίσσεται σε κάτι το πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό που είναι στην αρχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Καραντινάκης.

    Όπως τόνισε ο Έλληνας δημιουργός, «σε μια εποχή στην οποία ζούμε εξάρσεις φανατισμού, είναι σαφώς σημαντικό να προσεγγίζουμε μια προσωπικότητα που μπορεί πράγματι να χαρακτηρισθεί σπάνια πνευματική».

    «Ο Απόστολος Παύλος σήκωσε στην πλάτη του και μας έφερε, μας παρουσίασε μια καινούρια θέαση σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Και με κέντρο τον άνθρωπο, έδωσε μιαν άλλη διάσταση στον Χριστιανισμό, εκείνη που γνωρίζουμε σήμερα. Είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που προσπαθούμε να αναδείξουμε στο ντοκιμαντέρ αυτό που του αφιερώσαμε», υπογράμμισε, τέλος, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μας.

    [07] Άνοιξε η αυλαία του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Αθήνα

    Με τη συμμετοχή 203 οργανώσεων άνοιξε σήμερα η αυλαία του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στην Αθήνα.

    Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι» - και καθώς αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι ραγδαίες, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του φεστιβάλ αποτελούν οι προσφυγικές ροές που κορυφώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η διαχείριση του προσφυγικού φαινομένου στην Ελλάδα.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νασίμ Λομάνι από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, «φέτος υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από συλλογικότητες που ασχολήθηκαν με το προσφυγικό τον τελευταίο χρόνο, όπως καταλήψεις και σχολεία προσφύγων. Επίσης, πρόσφυγες συμμετέχουν στα περίπτερα των κοινοτήτων και στις μεταναστευτικές κουζίνες».

    Στο φεστιβάλ, που επανέρχεται φέτος έπειτα από «απουσία» ενός έτους (πέρυσι είχε ακυρωθεί λόγω του δημοψηφίσματος), παίρνουν μέρος αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων, αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια, κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά κινήματα. Ωστόσο, οι διοργανωτές απέκλεισαν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο φεστιβάλ.

    Το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, που φιλοξενείται στην Πανεπιστημιούπολη, θα διαρκέσει ως την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, παιδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας για το προσφυγικό των Βασίλη Μαθιουδάκη, Μάριου Λώλου, Στέλιου Μισίνα, Κώστα Νταντάμη, Γιάννη Λιάκου, Νίκου Παλαιολόγου και Ελεάνας Κωνσταντέλλος. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου συγκεντρώνουν και φέτος οι μεταναστευτικές κουζίνες, με χαρακτηριστικές γεύσεις από πολλές χώρες.

    [08] Το υπό ανάπτυξη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων στον κόσμο θα περιλαμβάνει και την Πύλο

    Προχωρά η υλοποίηση στο βυθό της Μεσογείου του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου νετρίνων στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξή του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ξεχωριστά αλλά διασυνδεδεμένα μεταξύ τους τηλεσκόπια σε... συσκευασία ενός.

    Το τηλεσκόπιο, γνωστό εν συντομία ως KM3Net (Τηλεσκόπιο Νετρίνων Κυβικού Χιλομέτρου) θα αναπτυχθεί σε βάθη τριών έως τεσσάρων χιλιομέτρων σε τρεις πολύ βαθιές περιοχές της Μεσογείου, στα ανοιχτά της Τουλόν (νότια Γαλλία, κοντά στη Μασσαλία), της νοτιοανατολικής Σικελίας (Ιταλία) και της Πύλου (Ελλάδα).

    Οι ερευνητές δημοσίευσαν προ ημερών τη σχετική «επιστολή προθέσεων», με το χρονοδιάγραμμα του όλου σχεδίου, στο περιοδικό πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής «Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics». Από ελληνικής πλευράς την πρωτοβουλία συνυπογράφουν περίπου 20 επιστήμονες από τον «Δημόκριτο», τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Το KM3NeT θα είναι μια τεράστια διάταξη δικτυωμένων ανιχνευτών, με «ομοσπονδιακή» δομή, κεντρικό μάνατζμεντ (με έδρα το 'Αμσντερνταμ) και με κοινή ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων.

    Το τηλεσκόπιο θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τα φευγαλέα υποατομικά σωματίδια νετρίνα, που έχουν αστροφυσική προέλευση (μαύρες τρύπες και άστρα που συγκρούονται, εκρήξεις σούπερ-νόβα και ακτίνων-γάμα, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες-κβάζαρ κ.α.). Στόχος είναι αφενός να δώσει σάρκα και οστά σε μια νέου τύπου «αστρονομία νετρίνων» που θα μελετήσει το σύμπαν με νέους τρόπους και αφετέρου να ρίξει φως στα ίδια τα νετρίνα, τα οποία αλληλεπιδρούν μόνο ασθενώς με την ύλη, γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.

    Ένα τέτοιο υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο ενεργού όγκου τουλάχιστον ενός κυβικού χιλιομέτρου είχε προταθεί, αρχικά το 2004, να δημιουργηθεί σε μια μόνο τοποθεσία. Είχαν προηγηθεί μεμονωμένες παρεμφερείς προσπάθειες, αρχικά για το τηλεσκόπιο «Νέστωρ» στη Πύλο, και στη συνέχεια για το NEMO στην Ιταλία και το ANTARES στη Γαλλία. Τελικά, στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τηλεσκόπιο, όχι μόνο για επιστημονικούς λόγους, αλλά επειδή έτσι ήταν δυνατό να διασφαλισθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Τώρα πλέον προωθείται συντονισμένα η δημιουργία ενός ενιαίου τηλεσκοπίου σε όλο το εύρος της Μεσογείου, εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα κονδύλια, κάτι που ισχύει ιδίως για το ελληνικό σκέλος, που θα είναι και το τελευταίο που θα υλοποιηθεί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το KM3net θα είναι λειτουργικό από το 2020 σε Γαλλία και Ιταλία, στο μέτρο που έως τότε έχουν γίνει οι αναγκαίες επενδύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2016 - 8:32:30 UTC