Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Δρίτσας για Cosco: Yπάρχουν κάποιες διαφορές, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης
  • [02] Ι. Δραγασάκης: Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί
  • [03] Ν. Βούτσης: Ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου
  • [04] Σήμερα η καταβολή του επιδόματος ενοικίου, στους δικαιούχους
  • [05] Ανδρέας Ξανθός: Μπορούμε να πετύχουμε βελτιώσεις για πολλούς
  • [06] Παρέμβαση της Ρ. Δούρου στη Βουλή για το προσφυγικό
  • [07] Αφιερωμένο στο Brexit το 36ο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [08] «Ενθαρρυμένη» από τις συναντήσεις της στις Βρυξέλλες δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας
  • [09] Η εκλογή του Τραμπ θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, λέει ο Ολάντ
  • [10] O Ροντρίγκο Ντουτέρτε ορκίστηκε Πρόεδρος των Φιλιππίνων
  • [11] Στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας
  • [12] CIA: Η επίθεση στο «Ατατούρκ» έχει τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους
  • [13] Απελευθέρωση δύο γιγαντιαίων πάντα στη φύση, στην Κίνα

  • [01] Θ. Δρίτσας για Cosco: Yπάρχουν κάποιες διαφορές, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της κυβέρνησης

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές και βελτιώσεις του κυρωτικού νομοσχεδίου της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας το βράδυ της Τετάρτης στην τελευταίασυνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, κατά την οποία το νομοσχέδιο ψηφίστηκε.

    Στο πλαίσιο της απάντησής του, προς τους βουλευτές οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την επιστολή της COSCO προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με την οποία ζητεί αλλαγές στον κυρωτικό νόμο, ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι θα την μελετήσει καλύτερα, θα δει τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις, θα προβληματιστεί ενδεχομένως για πιθανές βελτιώσεις, θα αντιμετωπίσει το κάθε τι και «θα δούμε πως θα ρυθμίσουμε το θέμα».

    Πάντως ο υπουργός Ναυτιλίας, αφού σύστησε «καταρχήν ψυχραιμία» δεδομένου ότι και οι βουλευτές αναζήτησαν επισταμένως εξηγήσεις για την σημασία της επιστολής αυτής στην εξέλιξη της νομοθέτησης και υπήρξαν δημοσιεύματα, είπε πως «Δεν μπορεί με μια επιστολή και με την νομοθετική λειτουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθεται σε αμφισβήτηση το ταξίδι του πρωθυπουργού και η κοινοβουλευτική διαδικασία».

    Βεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι «Οι σχέσεις μας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι σχέσεις σταθερές, είναι σχέσεις προοπτικής, στρατηγικού χαρακτήρα και η όλη η κυβέρνηση υπηρετούμε αυτούς τους σχεδιασμούς με συνέπεια και συστηματικότητα» και σημείωσε ότι όλα τα άλλα είναι «παραπολιτικού χαρακτήρα». Μάλιστα προσέθεσε πως δεν είναι δυνατόν «να θέτουμε διακυβεύματα για την κύρωση ενός νόμου, πολύ σοβαρού και με ιδιαίτερη σημασία, αλλά που αλλιώς κάποια θέματα συζητούνται και αλλιώς τίθενται».

    Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι εκπρόσωπος της COSCO δεν προσήλθε στην Επιτροπή, παρότι κλήθηκε, και έστειλε μια επιστολή σημειώνοντας πως θα την μελετήσει, «αλλά το περιεχόμενο πρέπει να αντιστοιχεί στο σεβασμό του Κοινοβουλίου και στην νομιμότητα».

    ΝΔ: Η επιστολή - κόλαφος της Cosco δείχνει την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης

    «Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του «άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε»», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για επιστολή- κόλαφο της Cosco που δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

    «Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας, διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη. Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;

    Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από την σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του κ. Δρίτσα. Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [02] Ι. Δραγασάκης: Η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί

    «Τώρα, όλοι αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι.

    Ταυτόχρονα ο κ. Δραγασάκης ανέπτυξε τις κυβερνητικές θέσεις για την ΕΕ, αλλά και το σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο με την ψήφιση της απλής αναλογικής.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά φέρνει στην επιφάνεια μία πολυδιάστατη κρίση, είπε ο κ. Δραγασάκης και προσέθεσε ότι πρόκειται για μια κρίση προσανατολισμού της ίδιας της Βρετανίας, κρίση πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και κρίση περιεχομένου της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της παγκοσμιοποίησης της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, των εκρηκτικών ανισοτήτων και αποκλεισμών.

    Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να λένε ότι θέλουν να αλλάξει η Ευρώπη και την ίδια στιγμή να προωθούν τη διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις ερήμην των λαών, να ανέχονται φορολογικούς παραδείσους και να υποθάλπουν το κοινωνικό ντάμπινγκ και το φορολογικό ανταγωνισμό. Δεν μπορούν αν λένε ότι θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και την ίδια στιγμή να αρνούνται το μοίρασμα της ευθύνης για το προσφυγικό, την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την από κοινού ώθηση της ανάπτυξης.

    Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την γενικότερη οπτική της Αριστεράς στην κρίση αυτή, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η Αριστερά δε θα κερδίσει αν παρακολουθεί τις εξελίξεις φοβικά και αμυντικά. Πρέπει να βγούμε μπροστά, τόνισε, με τις δυνάμεις και τις ιδέες μας, μπροστά και τολμηρά, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξουν πρώτα οι συσχετισμοί, για να δράσουμε, αφού μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Αυτό είναι το μάθημα από τη δική μας πείρα, αυτό μας έδειξε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Ν. Βούτσης: Ο εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου

    Ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι τα βασικά στοιχεία του νέου εκλογικού νόμου είναι η απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους, η ψήφος στα 17, ενώ το όριο εισαγωγής στη Βουλή θα παραμείνει στο 3%. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται, προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

    Ερωτηθείς για τις αυξήσεις σε φόρους, τόνισε ότι ήταν η μοναδική επιλογή για να μην μειωθούν συντάξεις και μισθοί, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί για το 2018 στο 2%, από 3,5%. Για τα εργασιακά, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων.

    Αναφερόμενος στο Brexit, o πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ανάγκη μετάβασης σε μια «πιο αλληλέγγυα Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι πρέπει να τελειώσει η αυστηρή προτεσταντική προσέγγιση της λιτότητας στην Ευρώπη.

    Ο κ. Βούτσης ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν δυναμικά βήματα δημοκρατικής, κοινωνικής, οικονομικής σύγκλισης, μέσα από μία πολιτική ενοποίησης. Παράλληλα, καταλόγισε σε αρκετές ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι «εθελοτυφλούν», δημιουργώντας προβλήματα, αντί να τα επιλύουν.

    [04] Σήμερα η καταβολή του επιδόματος ενοικίου, στους δικαιούχους

    Σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου θα γίνει η 10η και η 11η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Σημειώνεται ότι, σε λίγες περιπτώσεις, οι δικαιούχοι λαμβάνουν συγκεντρωτικά περισσότερες των μιας δόσεων και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη συνεννόηση ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

    Ειδικότερα:

    Το ποσό των 2.776.207,82 ευρώ πιστώνεται ως δέκατη δόση σε 21.035 δικαιούχους, ενώ 309 λαμβάνουν τέσσερις δόσεις.

    Το ποσό των 2.699.967,82 ευρώ πιστώνεται ως ενδέκατη δόση σε 21.063 δικαιούχους, ενώ από δύο έως έξι δόσεις λαμβάνουν συνολικά 281 δικαιούχοι.

    Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση, με ευθύνη των δικαιούχων, των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

    [05] Ανδρέας Ξανθός: Μπορούμε να πετύχουμε βελτιώσεις για πολλούς

    Η κυβέρνηση δεν ασκεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, «έχει άλλες προτεραιότητες, άλλη ιεράρχηση, άλλο τρόπο» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου.Ως παράδειγμα, ανέφερε την επιλογή των διοικήσεων στα νοσοκομεία, με μια μακρόσυρτη και αξιοκρατική, όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία, την οποία δεν αμφισβήτησαν ούτε η αντιπολίτευση, ούτε τα ΜΜΕ.

    «Δεν έχει τελειώσει το παιχνίδι», τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι στο υφιστάμενο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο «μπορούμε να πετύχουμε βελτιώσεις για πολλούς, να ανακατανέμουμε πόρους εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες».Τόνισε, δε, ότι το μεγάλο στοίχημα είναι «να εμπνεύσουμε τους στεναχωρημένους ανθρώπους ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα και αξιοπιστία».Ο Ανδ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε διάταξη του παράλληλου προγράμματος για αύξηση ύψους 400 ευρώ (ποσοστό 50%) στο μισθό γιατρών που θα στελεχώσουν απομονωμένα, περιφερειακά ιατρεία.

    [06] Παρέμβαση της Ρ. Δούρου στη Βουλή για το προσφυγικό

    «Νέες συνέργειες» είναι η λέξη- "κλειδί" για την κάλυψη των αναγκών και τη συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινόμενου και πλέον «καθοριστικού φαινόμενου του 21ου αιώνα», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη συνάντηση για το μεταναστευτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, με αφορμή την επίσκεψη των Υπο-Επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

    Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συστημικό ζήτημα υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων / μεταναστών. Ζήτημα που, αφενός μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών υποδοχής και ενσωμάτωσης, και αφετέρου που καταδεικνύει την κρίση πολιτικής της ΕΕ».

    Παρουσιάζοντας τις ενέργειες της Περιφέρειας για το προσφυγικό, η κ. Δούρου παρατήρησε ότι η Περιφέρεια Αττικής ανήκει στην κατηγορία των Περιφερειών υποδοχής, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες «δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα». Πρόσθεσε δε, ότι «η περίπτωση της Αττικής δείχνει την ευρύτερη ανάγκη για : 1) σαφές νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να ανταποκριθούν στις ανάγκες, 2) νέα οικονομικά εργαλεία στη βάση της αρχής της αμοιβαιοποίησης της ευθύνης, στα οποία οι Περιφέρειες θα έχουν πρόσβαση καθώς και διασφάλιση πρόσβασης στα ήδη υπάρχοντα και στα Ταμεία.

    Ειδικότερα, η κ. Δούρου εστίασε στις ανεπάρκειες που ανεδείχθησαν από τη μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΕ και την αποτυχία του Κανονισμού του Δουβλίνου και τόνισε ότι δεν υφίσταται ως αντιμετώπιση η απειλή κλεισίματος περασμάτων (όπως στην περίπτωση του Brenner Pass στη Βόρεια Ιταλία), ή η ύψωση φρακτών.

    [07] Αφιερωμένο στο Brexit το 36ο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Το Brexit είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα παραμείνει αύριο το ίδιο αδιάφορη η ΕΕ μετά τη -αν μη τι άλλο -γενική αμφισβήτησή της από τους ευρωπαϊκούς λαούς; Αλήθεια, γιατί οι λαοί, είτε με δημοψηφίσματα είτε με εκλογές, δείχνουν τουλάχιστον τη δυσφορία τους προς την ηγεσία της ΕΕ; Είναι μονόδρομος η αυστηρή λιτότητα και οι κανόνες που έχουν μπει μέσω αδιαφανών διαδικασιών, για την Ένωση; Σε αυτά και άλλα πολλά επιχειρεί να απαντήσει με δύο εξαιρετικές αναλύσεις, του Μιχάλη Ψύλου και του συναδέλφου Μανώλη Κοττάκη, το 36ο τεύχος του Πρακτορείου, που κυκλοφορεί σήμερα, προλαβαίνοντας μέσα σε χρόνο ρεκόρ να αλλάξει την ύλη του, μετά την απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ.

    Brexit: Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν...

    Του Μιχάλη Ψύλου

    Στις 8 Ιανουαρίου, στο 12ο τεύχος του «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ», που ήταν αφιερωμένο στις εξελίξεις για το 2016 σε όλον τον κόσμο, το είχαμε προβλέψει: «Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή ?Ένωση-το περίφημο Brexit- είναι πιθανό να συμβεί. Κάτι που θα δείξει στον κόσμο ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο πυροδοτώντας τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον προστατευτισμό».

    Σήμερα, στο 36ο τεύχος του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ, αναλύουμε πλέον το Brexit ως μια επώδυνη πραγματικότητα, με πολλούς αναλυτές να εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι και συγκλονισμένοι από την δήθεν «απρόσμενη» αυτή εξέλιξη. Που μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν?

    Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το Brexit. Όλοι όμως συμφωνούν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση που έχει βιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της. Τι ήταν αυτό όμως που ώθησε την πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ 43 χρόνια μετά την ένταξη-και πάλι με δημοψήφισμα- του Ηνωμένου Βασιλείου στην τότε ΕΟΚ; Για την ακρίβεια ,τι ήταν αυτό που έκανε το 51,9% των Βρετανών να εξεγερθούν ενάντια στις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ;

    Μα το ίδιο το σημερινό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Λιτότητα, ανεργία, έλλειμμα δημοκρατίας και αλληλεγγύης, ξενοφοβία .Κάτι που εκμεταλλεύεται η άκρα δεξιά, ενισχύοντας δυστυχώς την επιρροή της.

    Το περιέγραψε πολύ χαρακτηριστικά ο Τζιάνι Πιτέλα, ο Ιταλός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Το Brexit είναι μεν λυπηρό, αλλά υπεύθυνη για την κρίση της Ευρώπης είναι η αυστηρή πολιτική λιτότητας. Αν η κυβέρνηση στην Μ. Βρετανία δεν είχε ακολουθήσει τόσο αυστηρή πολιτική λιτότητας δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ που είμαστε».

    Χωρίς αμφιβολία, την καμπάνια αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ κατηύθυνε το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα του κυβερνώντος βρετανικού Συντηρητικού κόμματος. Μια ματιά όμως στη «γεωγραφική» κατανομή της ψήφου των Βρετανών και κυρίως των Άγγλων ,δείχνει ότι το ΟΧΙ στην ΕΕ κυριάρχησε στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές του Λονδίνου και των άλλων μεγάλων πόλεων αλλά και στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές της αγγλικής υπαίθρου.

    Ο Τζιάνι Πιτέλα προειδοποιεί ότι «αν δεν λυθούν τα δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, των κοινωνικών ανισοτήτων των περιφερειών, της ασθενούς ανάπτυξης και της προσφυγική κρίσης οι πολίτες θα συνεχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. Αν δεν συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίλυσή τους τότε πραγματικά θα έρθει το τέλος της Ευρώπης» .

    Άλλωστε, το βρετανικό δημοψήφισμα απειλεί να «μολύνει» όλη την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε το φόβο ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική κάνοντας πολύ θόρυβο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιπροσωπεύει πάντως και μια μεγάλη ήττα για εκείνο το τμήμα της γερμανικής ηγεσίας που επιβάλει την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη, που δυστυχώς βλέπει μόνο αριθμούς και όχι ανθρώπους. Η ευρωπαϊκή ελίτ μπορεί να διατείνεται ότι οι λαοί δεν καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν. Όπως έλεγε ο Μπρεχτ για κάποιες ελίτ ισχύει ότι «αν υπάρχει διάσταση μεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνητών τους, θα πρέπει να αλλάξουν οι άνθρωποι».

    Κι όμως. Καλά θα κάνουν να δουν οι κυβερνώσες ελίτ σε ολόκληρη την ήπειρο, ότι καλώς ή κακώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών ως ένα σύστημα που δεν υπερασπίζεται τους ανθρώπους, αλλά τους οικονομικούς δείκτες.

    Η γαλαρία επαναστατεί, η ιστορία σε αντιστροφή

    Του Μανώλη Κοττάκη

    Είτε ψηφίζεις σε δημοψήφισμα στην Αθήνα, είτε στο Λονδίνο, είτε στο Αιντάχο το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό: Διαμορφώνεται πλέον στον πλανήτη μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που δεν απαντά ακριβώς στο ερώτημα που της τίθεται αλλά επιλέγει να δίνει τις απαντήσεις που προτιμά για όλα όσα θα ήθελε να τη ρωτήσουν. Πολιτικό σύστημα, τράπεζες, κόμματα, παλαιοί πολιτικοί, λομπίστες, μίντια, ακόμη και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συγκροτούν στο μυαλό του παγκόσμιου πολίτη ένα άπληστο κατεστημένο που πρέπει να συντριβεί γιατί δεν τον περιλαμβάνει στα σχέδια του. Γι αυτό και όποτε του δίνεται η ευκαιρία το κάνει : Εξευτελίζει το σύστημα. Οι Έλληνες πέρυσι παραπλανούσαν τους δημοσκόπους γιατί τους θεωρούσαν μακριά χείρα της κομματοκρατίας. Ψήφιζαν για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη των τεχνοκρατών, για να αποδοκιμάσουν τα συστημικά κανάλια που τους έκαναν πλύση εγκεφάλου για το «Ναι», για να ρίξουν τις σκουριασμένες ηγεσίες της αντιπολίτευσης, για να ανακτήσουν εθνική περηφάνεια, για να φωνάξουν στοπ στην μονομερή λιτότητα κατά των πολλών ? οι λίγοι πάντα θα έχουν καταφύγιο έναν Παναμά. Οι Άγγλοι φέτος ψήφιζαν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κυριαρχίας έναντι των Βρυξελλών, control ήταν η λέξη που άκουσα δεκάδες φορές στο ντιμπέιτ του BBC για το Brexit. O πολυεκατομμυριούχος Τραμπ με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και του κατεστημένου των ΗΠΑ κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Αν θέλουμε λοιπόν να μελετήσουμε σοβαρά το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα, πρέπει να υπερβούμε το ερώτημα και να πούμε το εξής: Η γαλαρία της μεσαίας και της εργατικής τάξης επαναστατεί εναντίον όσων έχουν στρογγυλοκαθίσει στην πρώτη θέση και πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τους πολλούς στριμωγμένους είτε στις πίσω θέσεις, είτε τσουβαλιασμένους στο πόρτ παγκάζ. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, υποσύνολο του οποίου είναι στην περίπτωση μας η Ευρώπη με την παρούσα λειτουργία της. Στην Αθήνα η διαμαρτυρία είχε λάβει τη μορφή κρατικοδίαιτου καπιταλισμού της διαπλοκής, επιχειρήσεις που είχαν, με την στήριξη των ΜΜΕ, ένα πελάτη μόνο το κράτος. Στο Λονδίνο κατά της ολιγαρχίας του City. Στις ΗΠΑ κατά του Νεουορκέζικού κατεστημένου της απληστίας. Οι πολίτες παντού με κάθε ευκαιρία δείχνουν σα να επιδιώκουν την αποσυναρμολόγηση του κόσμου. Οι λαοί δείχνουν να έλκονται από την ιδέα του αγνώστου έναντι του γνωστού και του κατεστημένου. Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο: Οι λαοί αντιδρούν στο συναίσθημα του φόβου επενδύοντας στο συναίσθημα της απελευθέρωσης. Αν η Βρετανοί των οποίων η πόλη ( Λονδίνο ) είναι το λίκνο της παγκοσμιοποίησης αισθάνονται ότι η Ευρώπη τους καθηλώνει, τους καταπιέζει, τους δένει τα χέρια, κάνουν δουλειές με το νέο κόσμο, αν οι Βρετανοί αισθάνονται ότι έχουν χάσει την εθνική κυριαρχία τους και ας μην είναι προσδεδεμένοι στο ευρώ, τότε τι να πει η Ελλάδα του κόφτη, της Βελκουλέσκου και των προαπαιτούμενων; Είναι πολιτικά παράδοξο αλλά ισχύει. Η γενιά μου βγήκε στους δρόμους πάνω στο αίτημα για περισσότερη δημοκρατία στις χώρες του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού που ταλαιπωρούνταν από την φτώχεια και την δικτατορία ολοκληρωτικών καθεστώτων. Και τώρα κοντά τριάντα χρόνια μετά «το τέλος της ιστορίας» η Δυτική Δημοκρατία βασίζεται στα ίδια εργαλεία -φόβος- κατάργηση απορρήτου, φακέλωμα πολιτών ? με τα οποία πάσχισε να μείνει στην ζωή ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Ζούμε την αντίστροφη κίνηση.

    [08] «Ενθαρρυμένη» από τις συναντήσεις της στις Βρυξέλλες δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας

    Η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον δήλωσε «ενθαρρυμένη» μετά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία την περίοδο μετά το Brexit. «Είμαι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι διαπίστωσα σήμερα μια βούληση να μας ακούσουν», είπε η Στέρτζον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κλείνοντας την ημέρα των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ωστόσο, παραδέχθηκε η ίδια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει «εύκολος δρόμος» για τη Σκωτία, η οποία αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα.«Εγκαταλείπω τις Βρυξέλλες γεμάτη ελπίδα και αισιόδοξη», είπε η ηγέτιδα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).«Αυτό που επιδιώκω να κάνω, μόλις οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ξεκινήσουν, είναι να ληφθούν υπόψη όλες οι επιλογές και η Σκοτία να τύχει σεβασμού», σημείωσε η Νίκολα Στέρτζον.

    [09] Η εκλογή του Τραμπ θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, λέει ο Ολάντ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες ότι η πιθανή εκλογή του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν μια επικίνδυνη προοπτική που θα μπορούσε να περιπλέξει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον.

    Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos εάν η εκλογή του Τραμπ αποτελούσε κίνδυνο, ο Ολάντ απάντησε, "Ναι, η εκλογή του θα περιέπλεκε τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών".

    [10] O Ροντρίγκο Ντουτέρτε ορκίστηκε Πρόεδρος των Φιλιππίνων

    O Ροντρίγκο Ντουτέρτε ορκίστηκε σήμερα 16ος πρόεδρος των Φιλιππίνων, από τον δικαστή Μπιενβενίντο Ρέγες του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, στο προεδρικό μέγαρο.

    Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντουτέρτε είχε χαρακτηριστεί ως ο ?Ντόναλντ Τραμπ των Φιλιππίνων? εξαιτίας των ακραίων θέσεων που εξέφραζε.

    [11] Στην Αθήνα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας

    Με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα έχει συνάντηση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα, στις 12:00, τον Γερμανό αντικαγκελάριο θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    [12] CIA: Η επίθεση στο «Ατατούρκ» έχει τη σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους

    O επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ φέρει τη σφραγίδα της «αχρειότητας» του Ισλαμικού Κράτους.

    Ο διευθυντής της CIA επισήμανε εξάλλου ότι η απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit ενδέχεται να φέρει την Ευρώπη ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει αντιμετωπίσει έως σήμερα.

    Στους 42ο αριθμός των νεκρών από τη επίθεση στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ"

    Στους 42ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με το CNN Turk. Νωρίτεραανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για 41 νεκρούς.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

    Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ της Τρίτης και αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα ο Μπ. Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

    «Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

    [13] Απελευθέρωση δύο γιγαντιαίων πάντα στη φύση, στην Κίνα

    Η Κίνα θ' απελευθερώσει δύο γιγαντιαία πάντα στην άγρια φύση, στις αρχές Ιουλίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την καλοκαιρινή απελευθέρωση των αναφερόμενων ζώων.Τα δύο πάντα με τα ονόματα Χούα Γιαν και Ζανγκ Μενγκ, είναι θηλυκά. Η Χούα Γιαν γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 2013 στο φυσικό καταφύγιο Γουλόνγκ στην επαρχία Σιχουάν, ενώ η Ζανγκ Μενγκ γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 2014, επίσης στο Σιχουάν.

    Τα πάντα ζουν με τις μητέρες τους σε κέντρο εκπαίδευσης που τα προετοιμάζει για τη ζωή στην άγρια φύση, ενώ βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και υγεία, σύμφωνα με το ειδικό κέντρο προστασίας για τα γιγαντιαία πάντα (CCRCGP).Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, έμαθαν να ψάχνουν για τροφή και νερό, αλλά και ν' αποφεύγουν τους εχθρούς τους, στη φύση, σύμφωνα με τους ειδικούς του παραπάνω κέντρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 June 2016 - 6:32:34 UTC