Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ρήγας: «Να διαμορφώσουμε το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο»
  • [02] Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής
  • [03] Ν.Φίλης:«Δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων»
  • [04] Ισπανία: Ηρεμία πριν τη διεξαγωγή των αυριανών εκλογών
  • [05] Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ θέλουν το Λονδίνο να αρχίσει το συντομότερο τη διαδικασία εξόδου
  • [06] Σκωτία: Αρχίζει η προετοιμασία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία
  • [07] Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική
  • [08] Ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζητούν να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ΕΕ

  • [01] Π. Ρήγας: «Να διαμορφώσουμε το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο»

    «Η προσυνεδριακή διαδικασία μας βρίσκει σε μια περίοδο που ο πυκνός πολιτικός χρόνος και τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει δημιουργούν το πολιτικό υπόβαθρο να γίνει μια συζήτηση και με τα μέλη του κόμματος και με την κοινωνία ώστε να διαμορφώσουμε το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά και τα αρνητικά που προηγήθηκαν», δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Ο κ. Ρήγας απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕ είπε ότι οφείλουμε όλοι, όχι μόνο στην αριστερά της Ελλάδας αλλά και στην αριστερά της Ευρώπης, να προτείνουμε το μοντέλο του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα υπηρετήσει όλες τις ανάγκες που υπάρχουν την επόμενη περίοδο.

    Ο Γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε σε όλη την προηγούμενη περίοδο σημειώνοντας ότι έγιναν δύσκολες επιλογές. Υπογράμμισε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια και κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε να δίνει μάχες, και συνεχίζει και σήμερα, έχοντας απέναντί του ολόκληρο το μιντιακό και πελατειακό πολιτικό σύστημα διαπλοκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, υπογράμμισε επίσης ο Παναγιώτης Ρήγας.

    Η διεξαγωγή του 2ου συνεδρίου αποτελεί μεγάλο σταθμό, δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΕ, γιατί οι αποφάσεις του πρέπει να διαμορφώσουν τους όρους ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί το Συνέδριο όχι ως διαδικασία διευθέτησης εσωτερικών εκκρεμοτήτων αλλά ως ανοιχτή διαδικασία με ριζοσπαστικό αριστερό προσανατολισμό. «Είναι ανάγκη να μεταβούμε από την πολιτική εξαγγελία σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη πολιτικών πρωτοβουλιών», είπε ο κ. Ρήγας.

    Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα από την πρώτη αξιολόγηση, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι είναι σίγουρο πως οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν και ότι η κυβέρνηση έχει να δώσει μια ακόμη μεγάλη μάχη για τα εργασιακά και την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, γιατί η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή των δυνάμεων εργασίας.

    Ο Γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε και στις σχέσεις κόμματος κυβέρνησης και αλλά και τις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Όπου υπήρξε συλλογική λειτουργία, το αποτέλεσμα είχε πάντα θετικό πρόσημο», είπε ο κ. Ρήγας, σημείωσε όμως: «κανείς δεν θέλει να γίνει ελεγκτής ή να επιβάλλει τις απόψεις του. Όμως φαινόμενα επιβολής απόψεως εκτός της συλλογικής σκέψης, δεν βοηθούν». Είπε επίσης πως όπου οι βουλευτές έχουν συλλογική σχέση και συνδιαμόρφωση προτάσεων με τις νομαρχιακές επιτροπές, οι παρεμβάσεις στην κοινωνία είχαν αποτελέσματα. Όπου όμως δεν υπάρχει αυτή η συλλογική λειτουργία τα αποτελέσματα δεν είχαν θετικό πρόσημο. Γι? αυτό μετά τις αποφάσεις του Συνεδρίου θα πρέπει-τόνισε-να δημιουργηθεί πλαίσιο που όλοι θα καταφέρουν να το στηρίξουν.

    O Γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση για να τονίσει ότι οι προοδευτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν όχι μόνο στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στην παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και στη δημόσια διοίκηση και στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος για τη λαϊκή κυριαρχία.

    Αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των επιθέσεων σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και τόνισε ότι αυτό θα λυθεί με τον όγκο των συγκεντρώσεων, γι? αυτό ζήτησε όλες οι εκδηλώσεις να έχουν καλή και συγκροτημένη παρουσία.

    [02] Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής

    Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη την περιοχή του Ν. Μαρμαρά, στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.10 στη θέση Χοντρή Ράχη, που βρίσκεται ανάμεσα στον Μαρμαρά και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο οι άνεμοι που φυσούν αυτή την ώρα στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 13 πεζοπόρα. Από αέρος επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

    [03] Ν.Φίλης:«Δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων»

    Αντίθετος στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει ότι με την Συνταγματική Αναθεώρηση δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    «Οφείλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο πολιτειακού δυϊσμού», τονίζει για τα περί αύξησης αρμοδιοτήτων του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και εκλογής του από τον λαό και προσθέτει: «Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε συνθήκες ανάδυσης του αντιπολιτευτικού φαινομένου και της ακροδεξιάς, χρειάζονται ισχυρά αντίβαρα δημοκρατίας, που παραπέμπουν σε συλλογικές μορφές εξουσίας και όχι σε ανεξέλεγκτη εξουσία ενός ανδρός».

    Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι «οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν μπορούν να εκβιαστούν από τις οικονομικές πιέσεις και από τις επιδιώξεις κυρίαρχων κύκλων για τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού». Σημειώνει μάλιστα ότι αντιθέτως στις προθέσεις του υπουργείου είναι η ενίσχυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νέο σύστημα εισαγωγής «που θα αποδεσμεύει τις οικογένειες από το οικογενειακό βάρος των φροντιστηρίων».

    Για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, ο κ. Φίλης προαναγγέλλει τη συγκρότηση επιτροπής «που θα εξορθολογήσει τις σχέσεις των δύο θεσμών προς αμοιβαίο όφελος».

    Τέλος σχετικά με τον εκλογικό νόμο, δηλώνει υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών και με διατήρηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή «ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα από εσκεμμένες προσπάθειες αποσταθεροποίησης».

    [04] Ισπανία: Ηρεμία πριν τη διεξαγωγή των αυριανών εκλογών

    Ημέρα περισυλλογής και χαλάρωσης, όπως παραδοσιακά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι και το σημερινό Σάββατο πριν την ψηφοφορία της Κυριακής 26 Ιουνίου στην Ισπανία. Έπειτα από μία κοπιώδη προεκλογική εκστρατεία, οι υποψήφιοι των κομμάτων, αντί για δηλώσεις αυτή την ημέρα, παραδοσιακά, δείχνουν στα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες την ανθρώπινη και πιο προσιτή πλευρά τους.

    Άλλωστε, ο ευρύτερος πολιτικός κι οικονομικός σεισμός που έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, έχει μεταστρέψει το ενδιαφέρον από το εσωτερικό στο παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, οι συνέπειες του Brexit δίνουν τροφή σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος, δεδομένου ότι ικανό κομμάτι από εμπορικά, τουριστικά, και άλλα συμφέροντα της Ισπανίας συνδέονται άμεσα με τη Βρετανία, και μία πιθανή έξοδος της τελευταίας από την ΕΕ θα προκαλούσε ένα σημαντικό πλήγμα στο ισοζύγιό της.

    Ένα άλλο στοιχείο, που τις τελευταίες ημέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, είναι οι αποκαλύψεις της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, για τη χειραγώγηση στοιχείων από την επιτροπή κατά της διαφθοράς της Καταλωνίας κι υπό την άμεση εποπτεία και προτροπή του υπουργού Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, με στόχο να απαξιώσει ηθικά και πολιτικά τοπικές παρατάξεις που προωθούν την ανεξαρτησία της μεγάλης και ευημερούσας Αυτονομίας. Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η εισβολή?χωρίς εισαγγελική παραγγελία?της αστυνομίας στα γραφεία της El Publico, με τη διαταγή να της παραδώσουν τις εγγραφές με τις συνομιλίες: πράγμα που, καθώς ήταν έωλο νομικά, δεν έγινε.

    Χθες, όλα τα κόμματα έκλεισαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους, με τις οποίες πάντοτε θέλουν να επιδείξουν ότι έχουν ρεύμα, παλμό κι αποφασιστικότητα. Ό,τι χαρακτήρισε την τωρινή προεκλογική εκστρατεία, φάνηκε επίσης και την ύστατη στιγμή στις εκδηλώσεις αυτές. Όλα τα κόμματα επιζητούν να αποσπάσουν ψήφους από τις «συγγενείς» παρατάξεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους.

    Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στη δική του εκδήλωση, κάτω από τη σκιά της μεγαλύτερης σημαίας στην Ισπανία (294 μέτρα και βάρους 35 κιλών) και μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος από μπλε και κιτρινοκόκκινες σημαίες?του κόμματός του και της χώρας?προσπάθησε να μεταδώσει το μήνυμα ότι ψηφίζοντας Ciudadanos είναι το ίδιο με το να ψηφίσεις το ΡΡ, με τη διαφορά ότι του αποστερείς τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έκλεισε την εκστρατεία του με μία μεγάλη συγκέντρωση στην Ανδαλουσία?παραδοσιακό φέουδο του Psoe?όπου όμως πρωταγωνιστής ήταν η εσωκομματική αντίζηλός του Σουσάνα Ντίαθ, που ήταν εκείνη που έκανε τις επιθέσεις στους αντιπάλους. Η Ντίαθ, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση στοιχείων από τον υπουργό Εσωτερικών και τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Καταλωνία για να απαξιωθούν τα εκεί αποσχιστικά κόμματα, κατηγόρησε τον Ραχόι για άμεση και ακόμη πιο εκτεταμένη εμπλοκή του σε τέτοιες υποθέσεις και σ? άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παράλληλα, ξιφούλκησε κατά της συμμαχίας των Unidos Podemos (των «επιγόνων του {Χούλιο} Ανκγίτα», παραδοσιακού ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως τους απεκάλεσε), που κατ? αυτήν «καλλιεργούν την ψήφο του μίσους» κατά των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ από την πλευρά του, που βλέπει τη δεύτερη θέση, αλλά και την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, να γλιστρούν ακατάσχετα, κατηγόρησε τους Unidos Podemos για λαϊκισμό, τον Ραχόι για ?ακινησία? και διατράνωσε πως οι ψήφοι των Σοσιαλιστών έναν μόνο σκοπό έχουν: να τον φέρουν στο Μέγαρο Μονκλόα, έδρα της κυβέρνησης.

    Οι Σοσιαλιστές ελπίζουν πως την ύστατη στιγμή θα κατορθώσουν να πείσουν το μεγαλύτερο τμήμα από τους αναποφάσιστους, «άλλωστε το ποσοστό τους είναι πολύ υψηλό (μεταξύ 12-15% ανεβάζουν τα ποσοστά τους οι διάφορες σφυγμομετρήσεις) και μπορεί να κάνει τη διαφορά υπέρ των Σοσιαλιστών, που είναι δυνατόν να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση και να καταστούν οι μόνοι εγγυητές για τον σχηματισμό κυβέρνησης», όπως εμπιστεύθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον απεσταλμένο του, ο Έδου Μαδίνα?προβεβλημένο στέλεχός του και διεκδικητής της προεδρίας του Psoe στις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν τον Σάντσεθ.

    Μπροστά σε δέκα χιλιάδες ανθρώπους και σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερο παλμό, ο επικεφαλής των Unidos Podemos, έχοντας στο πλάι του όλα τα σημαίνοντα στελέχη του κινήματος και τον, επίσης νέο και χαρισματικό, ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν, εκστόμισε έναν λόγο που στόχο είχε να πείσει αναποφάσιστους, μετανοημένους Σοσιαλιστές, διστακτικούς Αριστερούς, κι αγανακτισμένους από τη διαφθορά και τη λιτότητα πολίτες. Ο λόγος του τα είχε όλα, από τα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου, τους αγώνες των κινημάτων, τον υγιή Σοσιαλισμό (που θα πρέπει να επιλέξουν οι αγνοί πρώην ψηφοφόροι του Psoe), το κίνημα των Αγανακτισμένων («η 15η Μαΐου θα έπρεπε να κηρυχθεί εθνική εορτή», πρότεινε ο Ιγκλέσιας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό). Η μόνη ευκαιρία για να πέσει η κυβέρνηση του Ραχόι και να τερματιστεί η διαφθορά 40 χρόνων, είναι η ψήφος στους Unidos Podemos, τόνισε.

    Την τεχνητή πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στο PP και τους Unidos Podemos, προσπάθησε να διατρήσει στην συγκέντρωσή του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, καταγγέλλοντας αφ? ενός το κράτος διαφθοράς που συντηρεί ο Ραχόι κι αφ? ετέρου τον λαϊκισμό του Ιγκλέσιας, ενώ προέβαλε διάτορα τη δική του ανδραγαθία, την πρόσφατη μετάβασή του στη Βενεζουέλα για να στηρίξει την εκεί αντιπολίτευση που στενάζει κάτω από τον ζυγό της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που στηρίζουν ασμένως οι Podemos, όπως κατήγγειλε.

    [05] Οι έξι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ θέλουν το Λονδίνο να αρχίσει το συντομότερο τη διαδικασία εξόδου

    Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του.

    "Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

    [06] Σκωτία: Αρχίζει η προετοιμασία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία

    Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα τις συνομιλίες για τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

    "Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (της Σκωτίας) αποτελεί σαφώς μια επιλογή που χρειάζεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και βρίσκεται πράγματι πάνω στο τραπέζι", είπε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν ζωντανά.

    "Για να εξασφαλιστεί ότι η επιλογή αυτή θα ισχύει μέσα στο απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τώρα βήματα για να εξασφαλιστεί ότι θα υφίσταται η απαραίτητη νομοθεσία", πρόσθεσε.

    Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 52% έναντι 48%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

    Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

    [07] Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική

    «Η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική», δήλωσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

    «Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίας που δημιούργησαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.

    O Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    «Θα δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη».

    «Έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μάχη για μια άλλη Ευρώπη και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος και κυρίως υπάρχει ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν μεγάλη ευθύνη να αλλάξουν ρότα.

    «Πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και υπογράμμισε ότι πληθαίνουν οι φωνές που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής αριστεράς για να αλλάξουν τα πράγματα.

    «Δεν θα είμαστε μόνοι και για έναν ακόμη λόγο.Διότι οι σύντροφοί μας στην Ισπανία δίνουν αύριο μια σπουδαία εκλογική μάχη που μπορεί να είναι ο πυροκροτητής για σπουδαίες εξελίξεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «Πρώτη φορά αριστερά-πρώτη φορά απλή αναλογική »

    «Η ΝΔ δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτίζεται με τις πλέον αντεργατικές πολιτικές. Το δικό μας μοντέλο βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών και συνεχίζουμε μια ανάπτυξη που δεν βασίζεται στην άρση κάθε προστατευτικού σχεδίου για την εργασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την ανάπτυξη με στόχο να πέφτει σταδιακά η κοινωνία και τα οφέλη να κατανεμηθούν δίκαια. Είπε ακόμη ότι επιδίωξη είναι επίσης να υπάρξουν πόροι που θα στηρίξουν το κοινωνικό κράτος.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων διότι οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώθουν ασφαλείς διότι και η παραγωγικότητα τους θα βελτιωθεί τότε. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.

    «Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται και ένα νέο σχέδιο στρατηγικό σχέδιο για την αριστερά του 21ου αιώνα που επέλεξε να αναλάβει ευθύνες. «Θα επιδιώξουμε τομές και μεταρρυθμίσεις που θα εγγράφονται στις αξίες μας, είπε, ήρθε η ώρα να αποκτήσει η χώρα δίκαιο αναλογικό σύστημα. Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική με ισοτιμία της ψήφου των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι ήρθε η ώρα να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς για δίκαιο εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική. «Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είπε ο κ.Τσίπρας.

    Θέλουμε μια ανάπτυξη που να είναιπρος όφελος των πολιτώνκαι όχι για τους οικονομικούς δείκτες, είπε ο κ.Τσίπρας

    Για το συνέδριο

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αυτό το Συνέδριο θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα Συνέδρια αριστερού κόμματος στην Ελλάδα.

    Διότι, πρόσθεσε, τα ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ανάγνωση του Σχεδίου των Θέσεων όσο όμως και από την ευρύτερη κατάσταση των πραγμάτων, έχουν χαρακτήρα ξεκάθαρα στρατηγικό. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο προσυνεδριακός διάλογος να είναι πλούσιος και οι διαδικασίες πραγματικά ανοιχτές προς την κοινωνία και τις ιδέες της.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει την ευθύνη και τη δυνατότητα να παράξει σχέδιο και στρατηγική που θα καταστήσουν την αριστερά ηγεμονική δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και πρωτοπόρο δύναμη στην Ευρώπη. Και για να συμβεί αυτό το κόμμα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις. Δηλαδή:

    Να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό, καινοτόμο και δημιουργικό.

    Να γίνει ένα κόμμα μαζικό και μαχητικό στους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές.

    Να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πολύτιμή κριτική εκεί που κρίνει.

    Να γίνει ένα κόμμα της νέας γενιάς.

    Διαβάστε επίσης :

    Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ

    [08] Ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζητούν να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ΕΕ

    Μια ηλεκτρονική αίτηση που απευθύνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μετά την ψηφοφορία που έβγαλε τη Βρετανία από την ΕΕ, ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο υπογραφές στο Ίντερνετ.

    Με την αίτηση ζητείται να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα, αφού στο πρώτο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη κέρδισε το Brexit με 51,9% των ψήφων, μια απόφαση που αφήνει τη χώρα βαθιά διχασμένη.

    Το κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει μια αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Η αίτηση αντανακλά τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας που εμφανίσθηκαν με την ευκαιρία του δημοψηφίσματος, κυρίως αυτές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, καθώς και της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Λονδίνου, από τη μια, και των περιφερειών των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου από την άλλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2016 - 12:32:22 UTC