Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Αλ. Φλαμπουράρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική, ή δε θα υπάρξει
  • [02] «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εκβιάζεται στο ζήτημα του εκλογικού νόμου
  • [04] Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Τα έσοδα του τελευταίου πενταμήνου αυξήθηκαν κατά 4,72%
  • [06] Το Brexit θα πυροδοτήσει έξοδο από το Σίτι του Λονδίνου, προβλέπει ο Ντάισελμπλουμ
  • [07] Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Βασιλειάδης
  • [08] «Αέρας αλλαγών» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
  • [09] Συνάντηση Ολάντ-Ρέντσι στο Παρίσι
  • [10] Die Welt: «Η επόμενη μεγάλη κρίση της ΕΕ στην Ισπανία»
  • [11] Φ.Β. Στάινμαϊερ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν «να μας πάρει την Ευρώπη μας»
  • [12] Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [13] Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit
  • [14] Άκρως ανήσυχοι οι επιστήμονες στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του Brexit

  • [01] Ο Αλ. Φλαμπουράρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική, ή δε θα υπάρξει

    «Η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική, οικονομικά δίκαιη με διευρυμένα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα ή δε θα υπάρξει ποτέ», υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

    Η πλήρης δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ως εξής:

    «Η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική, οικονομικά δίκαιη με διευρυμένα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα ή δε θα υπάρξει ποτέ.

    Αυτό πρέπει να είναι το συμπέρασμα από την ετυμηγορία του λαού της Μ. Βρετανίας, για την οποία , δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς μας να χαίρεται.

    Η λιτότητα που μαστίζει τους λαούς, η φτώχεια που συνεχώς διευρύνεται, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων, των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων των λαών της Ευρώπης, πρέπει να σταματήσει.

    Η ηγεσία της Ευρώπης, πολιτική και οικονομική, θα πρέπει να αλλάξει ρότα ή να απομακρυνθεί από τους ίδιους τους λαούς της.

    Αυτή είναι η λύση για τη σωτηρία της Ευρώπης».

    [02] «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

    Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ζήτησε σήμερα από τη Σύρο όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προφανώς και πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Ταυτόχρονα όμως, είπε, πως υποχρεώνει όλους να κοιταχθούν στον καθρέφτη για να μπορέσουν να διαγνώσουν, γιατί το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν φαίνεται να συγκινεί πια τους ευρωπαίους πολίτες. «Θα πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν την πολύ μεγάλη πρόκληση σε μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, ένα νέο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και των πολιτών που αισθάνονται πια ότι η ευρωπαϊκή ιδέα δεν τους αφορά στο βαθμό που τους αφορούσε στο παρελθόν.

    «Σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία θα συνιστούσα πάνω από όλα ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η Ευρώπη έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Έχει καταφέρει να τις ξεπεράσει. Έτσι θα τις ξεπεράσει και τώρα» κατέληξε στη δήλωσή του.

    Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β?, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη, καθώς και με τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν εκβιάζεται στο ζήτημα του εκλογικού νόμου

    Η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα πιο αναλογικό, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών αλλά με ένα μικρότερο μπόνους που θα δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα, τόνισε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του MEGA ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    Όταν ρωτήθηκε για διαρροές από το Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν βουλευτές του Ποταμιού οι οποίοι θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι εκβιάζονται μόνο όσοι έχουν σκελετούς στη ντουλάπα τους.

    Αναφερόμενος στα όσα συζήτησε χθες με τον κ.Τσίπρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, παρουσίασε την άποψη του Ποταμιού, η οποία αποτελεί απόφαση και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και του Συνεδρίου, για ένα εκλογικό σύστημα με 3% όριο εισόδου στη Βουλή, ψήφο στους ομογενείς, ψήφο στους δεκαεπτάρηδες, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και μπόνους μιας έδρας για κάθε 2% που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ένα κόμμα που θα πάρει 40% θα λάβει ως μπόνους 20 έδρες».

    Για το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων να ψηφίζουν πρόταση του κ.Τσίπρα για απλή αναλογική, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι το Ποτάμι δεν θα συνηγορήσει στη διάλυση της χώρας με τον κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος και δεν αλλάζει άποψη ανεξαρτήτως αν η πρόταση του κ.Τσίπρα του δίνει 2 ή 3 έδρες παραπάνω, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με συνθήματα ενισχυμένης αναλογικής ενώ τώρα η θέση του είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

    [04] Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ

    Αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Αιτία της αργοπορίας, όπως ανακοινώθηκε με την έναρξη των εργασιών, είναι οι έκτακτες εξελίξεις λόγω του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και των επαφών που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα αυτό, ανάμεσα στις οποίες και επικοινωνία που θα γίνει με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Διαβάστε επίσης :

    Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Τα έσοδα του τελευταίου πενταμήνου αυξήθηκαν κατά 4,72%

    Αυξημένα κατά 18,9% ήταν τα έσοδα και κατά 40% οι επιστροφές φόρων τον Μάιο, ενώ συνολικά τα έσοδα του τελευταίου πενταμήνου αυξήθηκαν κατά 4,72% και οι επιστροφές φόρων κατά 11,87%.

    Τα στοιχεία αυτά, όπως προκύπτουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι είναι πάνω από τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση.

    Παράλληλα, αντικρούοντας επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί κινδύνου παραγραφής μεγάλων υποθέσεων, λόγω της μεταφοράς τους από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και μυθεύματα.

    «Πολύ κάρβουνο έχει πέσει. Κάποιοι επαναφέρουν δράκους και μυθεύματα. Αποτελούν παραπληροφόρηση, οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει την παραγραφή 12.000 μεγάλων φορολογικών υποθέσεων. Ενοχλούνται αυτοί που βλέπουν ότι το ΣΔΟΕ έχει επιτυχίες στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, στον τομέα των αυτοκινήτων και από χθες και στο χώρο του ποδοσφαίρου», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένου.

    «Η πραγματικότητα είναι ότι μεταφέρθηκαν περίπου 4.000 φάκελοι, εξ αυτών οι 1.196 ήταν με εισαγγελική παραγγελία και οι 2.751 αφορούν άλλες σοβαρές υποθέσεις. Ακόμη παραμένουν για μεταφορά άλλες 25.000 υποθέσεις», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης και απέδωσε τις αδυναμίες που παρουσιάζονται στο περιορισμένο προσωπικό που υπάρχει.

    [06] Το Brexit θα πυροδοτήσει έξοδο από το Σίτι του Λονδίνου, προβλέπει ο Ντάισελμπλουμ

    Η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, προειδοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίνοντας ότι ορισμένες εταιρείες θα εγκαταλείψουν το Σίτι του Λονδίνου.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκρινε ότι η μείωση της πρόσβασης θα είναι το «τίμημα» της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα επωφεληθούν αντίπαλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως αυτά του Άμστερνταμ και της Φραγκφούρτης.

    «Πριν από λίγα χρόνια, το Λονδίνο καταχώριζε διαφημίσεις στην ασιατική έκδοση των Financial Times που έλεγαν ότι αυτή ήταν η πόλη στην οποία έπρεπε να πάει κανείς εάν ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Τώρα δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια διαφημιστική καταχώριση (...) οι Ασιάτες θα πηγαίνουν στο Άμστερνταμ ή στη Φραγκφούρτη αντ' αυτού», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [07] Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Βασιλειάδης

    Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, και οι υποθέσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

    Είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

    Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι χειροπιαστά, και ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

    Η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχωράει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

    «Στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε: «Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».

    Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Πολεμάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια συμφωνία η οποία γενικά προχωράει καλά κι έχει αποδώσει καρπούς. Θα αποδώσει και φορολογικούς, οικονομικούς καρπούς στη χώρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες, και πιστεύουμε ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη περί τις χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς. Έχουν διαβιβαστεί, και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες λίστες- των ανθρώπων που είναι στη λίστα Μπόργιανς έχουν τη διάθεση συμβιβασμού και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».

    [08] «Αέρας αλλαγών» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

    Τη δυναμική ανανέωση του εκπαιδευτικού ρόλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, επιχειρεί να πετύχει η διοίκηση του ιδρύματος, με την προώθηση αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής, αλλά και στην κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών.

    «Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επιβεβαιώνει τον τίτλο του και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στους Έλληνες πολίτες που θέλουν να σπουδάσουν», τόνισε ο Βασίλης Καρδάσης, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 'Αλλωστε, η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο ΕΑΠ, με την κατάργηση της κλήρωσης, αποτελεί δέσμευση, όχι μόνο της παρούσας διοίκησης, αλλά και της αρμόδιας υπουργού, Σίας Αναγνωστοπούλου. Ο κ. Καρδάσης χαρακτήρισε «αυτονόητο» το να αποτελεί στόχο και γνώμονα η κατάργηση της κλήρωσης. «Είναι πρωτάκουστο να σπουδάζει ο τυχερός», είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, από τον Οκτώβριο του νέου εκπαιδευτικού έτους, στο ΕΑΠ θα λειτουργήσουν έξι νέα μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν στον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών. Πρόκειται τα προγράμματα: 1. Δημιουργική Γραφή, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, 2. Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική αγωγή και Εκπαίδευση Ατόμων με Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 3. Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές, 4. Διαχείριση Γήρανσης και χρόνιων Νοσημάτων, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 5. Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία και 6. Εκμάθηση ξένων γλωσσών για πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους θα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 22 Ιουλίου.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι εκτός από τα παραπάνω μεταπτυχιακά προγράμματα, «εγκαινιάζεται» από την ερχόμενη χρονιά (αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017) και ένα προπτυχιακό πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Τέλος, στις αλλαγές που δρομολογούνται, είναι και η κατάργηση των συγγραμμάτων και η αντικατάστασή τους με ψηφιακό υλικό, ο διαχωρισμός του έτους σε εξάμηνα (αντί δεκάμηνων θεματικών που ίσχυαν μέχρι σήμερα) και η δυνατότητα ψηφιακών συναντήσεων - αντί δια ζώσης - με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

    [09] Συνάντηση Ολάντ-Ρέντσι στο Παρίσι

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναμένεται στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσαν τα Ηλύσια, στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών επαφών μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

    Ο Ολάντ και ο Ρέντσι θα έχουν ένα γεύμα εργασίας στο Παρίσι.

    [10] Die Welt: «Η επόμενη μεγάλη κρίση της ΕΕ στην Ισπανία»

    «H Ισπανία φέρνει την επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. «Η χώρα που ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής προόδου, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει πολιτικά» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

    «Η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα ,οι εκλογές στην Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή της Ευρώπης» σημειώνει η Die Welt.

    Το γεγονός ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και πάλι έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί. Μια κατάσταση που περιπλέκεται από τις τάσεις ανεξαρτησίας στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων αλλά και τις τάσεις προστασίας των ιστορικών ταυτοτήτων στη Γαλικία, τις Κανάριες νήσους ή τις Βαλεαρίδες.

    [11] Φ.Β. Στάινμαϊερ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν «να μας πάρει την Ευρώπη μας»

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ που συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν για το Brexit δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν "να μας πάρει την Ευρώπη μας".

    "Είμαι βέβαιος ότι τα κράτη αυτά θα στείλουν ως μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη μας, το σχέδιο αυτό ειρήνης και σταθερότητας", δήλωσε πριν από την συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

    [12] Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά σήμερα με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

    Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε. είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της Κ.Ε. για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.

    Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει στην «χαρτογράφηση» των θέσεων των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

    Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι αυτό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και αύριο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

    [13] Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit

    H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια «συμφωνία συνδέσεως» με τη Μ. Βρετανία ώστε να αποτρέψει τους μιμητές, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

    Ήδη τις περασμένες μέρες οι σύμβουλοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν συντάξει ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit». Το κείμενο αυτό το οποίο περιήλθε στα χέρια της οικονομικής εφημερίδας Ηandelsblatt και της Welt σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάγκης, το οποίο ανασύρθηκε τώρα από το συρτάρι.

    Κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Μ. Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αν και οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε αναμένουν ότι θα είναι «δύσκολες». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας «συνδεδεμένος εταίρος».

    Δεν υπάρχει πάντως η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πάρα πολύ. Σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει η Μ. Βρετανία «πρόσβαση στην ενιαία / εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε. αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές κατά τους συντάκτες του. Η Ε.Ε. θα πρέπει «να αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις», όπως τονίζεται. «Τάσεις μιμητισμού» φοβάται η γερμανική κυβέρνηση στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Μ. Βρετανία». Με άλλα λόγια ελεύθερες επιλογές σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο.

    Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά». Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, λ.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες.

    Αυτό όμως θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση (των χρεών) θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.

    Σύμφωνα πάντα με το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της ευρωζώνης εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών της. Οι συντάκτες του εγγράφου ζητούν να είναι δυνατόν να απορρίπτονται μελλοντικά προϋπολογισμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με τους κανόνες των ελλειμμάτων. Μετά το Brexit όμως το Βερολίνο δεν αναμένει σε καμιά περίπτωση ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».

    [14] Άκρως ανήσυχοι οι επιστήμονες στη Βρετανία για τις επιπτώσεις του Brexit

    Ένα έντονο κλίμα ανησυχίας έχει εξαπλωθεί στους κόλπους της μεγάλης και ισχυρής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας της Βρετανίας - η οποία περιλαμβάνει πολλούς Έλληνες- λόγω των αναμενόμενων συνεπειών της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να μεταφραστεί επίσης σε έξοδο πολύτιμων ερευνητικών κεφαλαίων και «εγκεφάλων».

    Οι επιστήμονες των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων εξ αρχής είχαν ταχθεί στην μεγάλη πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Τώρα βλέπουν με απογοήτευση να παίρνουν σάρκα και οστά οι χειρότεροι φόβοι τους, με κυριότερο την αποκοπή τους από τα γενναιόδωρα ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα. Η απώλεια μπορεί να φθάσει το ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο από το τρέχον πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της ΕΕ για την έρευνα.

    Εξίσου σοβαρό ζήτημα θεωρείται η διαγραφόμενη «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain), καθώς η Βρετανία θα πάψει να είναι τόσο ελκυστική ως χώρα προσέλκυσης ταλαντούχων επιστημόνων από όλο τον κόσμο -και από την Ελλάδα- και αντίθετα μπορεί τα δικά της «μυαλά» να φεύγουν σε άλλες χώρες.

    Ο Νο1 Βρετανός επιστήμονας, ο νομπελίστας πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών (της αντίστοιχης Ακαδημίας) ινδικής καταγωγής βιολόγος Βένκρι Ραμακρίσναν με ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι «στο παρελθόν η βρετανική επιστήμη υποστηρίχθηκε σημαντικά από την χρηματοδότηση της ΕΕ, που αποτέλεσε ουσιώδες συμπλήρωμα των βρετανικών κονδυλίων για την έρευνα. Στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας βιώσιμης οικονομίας, δεν θα στερηθεί κεφάλαια και η (βρετανική) κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει, ώστε η συνολική χρηματοδότηση της επιστήμης να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα».

    Τόνισε επίσης ότι «ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της βρετανικής έρευνας πάντα ήταν η διεθνοποιημένη φύση της, γι' αυτό είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε ερευνητές και φοιτητές από το εξωτερικό. Τυχόν αποτυχία να διατηρήσουμε την ελεύθερη ανταλλαγή ανθρώπων και ιδεών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς κοινότητας, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη βρετανική επιστήμη».

    Ο νομπελίστας γενετιστής Πολ Νερς, πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών και νυν διευθυντής του νεοσύστατου και υπερφιλόδοξου Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, έκανε λόγο για «μια άσχημη έκβαση για τη βρετανική επιστήμη και για την ίδια τη Βρετανία».

    Ο διάσημος βασιλικός αστρονόμος λόρδος Ρις δήλωσε ότι το Brexit ήταν μια απόφαση «βαθιά θλιβερή», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν». Ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων καθηγητής του King's College του Λονδίνου Σάιμον Γουέσλι δήλωσε, σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ», «αποθαρρυμένος και απογοητευμένος» και -μισοαστεία-μισοσοβαρά- είπε ότι σκοπεύει «να αγοράσει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τη Ζυρίχη».

    Οι Βρετανοί ερευνητές συνολικά είχαν λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2007-2013, ενώ τους αναλογεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σύμφωνα με το BBC. Σε διάσημα πανεπιστήμια όπως το Κέμπριτζ το ένα τέταρτο περίπου (23%) των ερευνητών προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Μετά την έξοδό της από την ΕΕ, η Βρετανία θα διατηρήσει κάποιου είδους συνεργασία, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό που ήδη έχουν χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία. Οι συνεργαζόμενες χώρες καταβάλλουν ένα μέρος του ΑΕΠ τους, ώστε οι επιστήμονές τους να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν προτάσεις προς χρηματοδότηση, όπως και οι Ευρωπαίοι ερευνητές. Η ακριβής σχέση κάθε χώρας μη μέλους με την ΕΕ στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

    Η οργάνωση «Επιστήμονες για τη Βρετανία», που υποστήριξε το Brexit, πηγαίνοντας μάλλον κόντρα στο γενικότερο αίσθημα των επιστημόνων, εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι η χώρα θα ανθήσει επιστημονικά εκτός της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η «πρώτη προτεραιότητα» των βρετανικών πανεπιστημίων, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους (Universities UK), είναι να πείσουν τη νέα βρετανική κυβέρνηση ότι θα διασφαλίσει πως οι πολίτες των χωρών της ΕΕ θα συνεχίσουν να σπουδάζουν και να εργάζονται κανονικά στη χώρα.

    Ανήσυχες όμως είναι και οι ουκ ολίγες βρετανικές εταιρείες του επιστημονικού-τεχνολογικού τομέα, που συμμετέχουν σε προγράμματα διεθνών ερευνητικών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών-CERN, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος-ESA, Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο-ESO κ.α.) και πλέον φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2016 - 8:32:31 UTC