Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο
  • [03] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά
  • [04] Πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε επίπεδα 1985
  • [05] Στο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου
  • [06] Βουτιά του χρηματιστηρίου του Τόκιο
  • [07] Συνεχίζεται η πτώση της στερλίνας
  • [08] Ζ. Ομπερέιτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι πολιτικές της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες
  • [09] Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ζητούν να παραμείνει ο Κάμερον στην πρωθυπουργία
  • [10] Στο 72,1% η συμμετοχή στην ψηφοφορία του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [11] The Guardian: Ο σεισμός του Brexit έγινε...
  • [12] Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου,γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Συνέντευξη του Γ. Βακαρέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [13] Την παραίτηση του Κάμερον ζητά ο Φάρατζ
  • [14] «Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα», λένε στις τάξεις του «Remain»

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης

    Τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι «ως Ευρώπη, μπαίνουμε σε μια περίοδο αναστοχασμού, εσωστρέφειας και βαθέως προβληματισμού γύρω από το μέλλον και την πορεία της Ένωσης».

    Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα αν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι να φορτωθούν τις ευθύνες, είπε ο πρωθυπουργός . Σημείωσε ότι η γήρανση του πληθυσμού, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, ο δημόσιος και ιδιωτικός υπερδανεισμός, η έλλειψη επενδύσεων και η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών της παγκόσμιας οικονομίας, δικαιώνουν στην πράξη τις προοδευτικές φωνές, όσων ζητούσαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης.

    «Αυτές οι σκέψεις και η αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης είναι ο πραγματικός ευρωπαϊσμός και όχι η παθητική προσκόλληση στο ηγεμονικό στάτους κβο, που την χωρίζει σε πλούσιο κέντρο και φτωχούς περιφερειακούς εταίρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός . Πρόσθεσε ότι , είναι αυτή η παγίωση της άνισης οικονομικής ισχύος και της εισοδηματικής απόκλισης που αμφισβητεί τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υπονομεύει την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων της συμφωνίας για το χρέος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    Διότι, είπε ο κ. Τσίπρας, όλοι αναγνωρίζουν είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5 με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ας μη κάνουμε ότι ξαφνιαζόμαστε ή ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν μιλάμε για αυτό».

    Στο σημείο αυτό άσκησε έντονη κριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία του 2012 προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% από το 2016 μέχρι το 2031 και πρόσθεσε ότι παρά λοιπόν το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και οικονομικά και κοινωνικά, προσποιούνταν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αυτή την πρακτική της μετάθεσης του προβλήματος και της προσποίησης, οφείλουμε όλοι να την σταματήσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Το τραπεζικό σύστημα

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή επαναφορά του waiver και την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό δανεισμό των τυπικών μηχανισμών της ΕΚΤ και μειώνουν την εξάρτηση από τον ακριβότερο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

    Αυτό, σημείωσε, συνεπάγεται περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και μείωση του χάσματος στο κόστος δανεισμού μεταξύ των επιχειρήσεων Βορρά-Νότου.

    Σταδιακά ανακτούμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, είπε ο κ. Τσίπρας , ενώ δήλωσε ότι ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, εκτοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και συμβάλλει στην κατανεμητική αποτελεσματικότητα των πόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι άφθονοι.

    Εργασιακά

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων , ενώ επισήμανε ότι «επιμένουμε στην εκτίμηση ότι η επίθεση στο βασικό μισθό και τα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ' έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με χαμηλότερες αμοιβές και συνεχή παραγωγική υποβάθμιση».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς την εξωστρέφεια, απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επενδύσεις και δεν επιτυγχάνεται με έτοιμες, ξενόφερτες συνταγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης όπως η εσωτερική υποτίμηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Και επίσης, πρόσθεσε, δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας. Και αυτό το «δεν μπορεί» έχει δύο έννοιες: Δεν μπορεί σημαίνει και δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. «Δεν μπορεί»: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δε θα το επιτρέψουμε.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης. Για την στάση της κυβέρνησης , διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2η αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων διευκρινίζοντας ότι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να συμπαρασύρουν μόνο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένης ανάκαμψης.

    Αναμένουμε τώρα και οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις να αντιστρέψουν την υποχώρηση των προηγούμενων ετών, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

    Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, τόνισε πως διαφωνεί με τη χρονική συγκυρία, εκτιμώντας πως δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα προκειμένου να συζητηθεί ένα τέτοιο θέμα.

    «Για εμάς, πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και επισημαίνοντας πως «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της κυβέρνησης».

    Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ μπορεί να συζητήσει μόνο τα θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. «Θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος νόμος υπηρετεί την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δεν άκουσε συγκεκριμένες προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμα μια φορά τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

    Πηγές ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας με τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να αποπροσανατολίσει

    Πηγές από τη ΝΔ, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρουν τα εξής:

    1. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση. Η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση.

    2. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν' αποπροσανατολίσει και ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό, για ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

    3. Δυο σημεία που συζητάμε για τον εκλογικό νόμο είναι:

    Α. Η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου

    Β. Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

    [03] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά

    Περισσότερο διερευνητική παρά συγκεκριμένη ήταν η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα.

    «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

    Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

    Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.

    Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

    Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.

    [04] Πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε επίπεδα 1985

    Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της απέναντι στο δολάριο από το 1985 (Bloomberg).

    Η στερλίνα πέφτει στο 1,33 δολάριο τη στιγμή που η επιλογή του Brexit προηγείται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Διαβάστε επίσης:Συνεχίζεται η πτώση της στερλίνας

    [05] Στο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

    Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

    Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

    [06] Βουτιά του χρηματιστηρίου του Τόκιο

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο πέφτει κατά 5% , εξαιτίας του φόβου του Brexit.

    [07] Συνεχίζεται η πτώση της στερλίνας

    Η στερλίνα συνεχίζει την πτώση της και βρίσκεται στο -8% έναντι του δολαρίου στο 1.3690 δολάριο (στο χαμηλοτερό επίπεδό της από το 2009) και στο -12% έναντι του γεν στα 138.08 γεν

    [08] Ζ. Ομπερέιτ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι πολιτικές της ΕΕ έρχονται σε αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες

    Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» να σταματήσουν να δέχονται χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, ο διεθνής γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ζερόμ Ομπερέιτ μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφαση αυτή και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη λειτουργία της οργάνωσης και ζητά από την Ευρώπη να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, που δεν θα ισοδυναμεί με την απόρριψη.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για τη γενική συνέλευση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο διεθνής γενικός γραμματέας της οργάνωσης εξηγεί γιατί η οργάνωση στρέφει την πλάτη της στη χρηματοδότηση της ΕΕ, της οποίας οι πολιτικές «έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις ανθρωπιστικές αξίες». Αν και εκτιμά ότι η απόφαση αυτή θα «κοστίσει» στην οργάνωση 60 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα, ωστόσο δηλώνει απερίφραστα ότι αυτή δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». «Ένας από τους στόχους της οικονομικής ανεξαρτησίας μας είναι να μπορούμε να παίρνουμε σαφή θέση όταν βλέπουμε ότι οι πολιτικές έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητά μας να παρέχουμε βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ. Ομπερέιτ εκφράζει την ανησυχία του ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί «να πυροδοτήσει ένα επικίνδυνο φαινόμενο ντόμινο», στέλνοντας ένα μήνυμα και σε άλλες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες παγκοσμίως «ότι η φροντίδα των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι προαιρετική και ότι μπορούν να εξαγοράσουν τη μη παροχή ασύλου».

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης ζητά τη δημιουργία μιας πολιτικής ευρωπαϊκού ασύλου, την υιοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά και την εξεύρεση έκτακτων λύσεων για την ταχύτερη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται. Σπεύδει να διευκρινίσει παράλληλα ότι το πρόβλημα και οι λύσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και ζητά από την Ευρώπη να δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους «να ζητήσουν άσυλο σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα».

    [09] Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ζητούν να παραμείνει ο Κάμερον στην πρωθυπουργία

    Ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    "Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος" γράφουν οι βουλευτές.

    Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 22.00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

    Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον.

    Ο Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.

    [10] Στο 72,1% η συμμετοχή στην ψηφοφορία του βρετανικού δημοψηφίσματος

    Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του βρετανικού δημοψηφίσματος ανέρχεται σε 72,1% με βάση τα στοιχεία και από τις 382 περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Press Association.

    [11] The Guardian: Ο σεισμός του Brexit έγινε...

    «Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.

    Brexit «βλέπουν» τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα

    Τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News εκτίμησαν πριν από λίγο ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κέρδισε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες.

    Νωρίτερα, το δίκτυο ITV μετέδωσε πως οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης είναι 13,007 εκατομμύρια και αυτές υπέρ της παραμονής 12,167 εκατομμύρια, με πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί.

    Το γραφείο στοιχημάτων Betfait προέβλεπε εξάλλου πριν από λίγο ότι οι πιθανότητες της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ ανέρχονται στο 94%.

    Διαβάστε επίσης: Προβάδισμα του Brexit δείχνουν τα αποτελέσματα

    [12] Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου,γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Συνέντευξη του Γ. Βακαρέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι μικρές πόλεις όπως το Ναύπλιο, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικά δρώμενα, και το κοινό να έχει την ίδια δυναμική με εκείνο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Ναυπλίου, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια κι έχει επετειακό χαρακτήρα.

    Επιπλέον, ο κ. Βακαρέλης τονίζει πως φεστιβάλ όπως αυτό στο Ναύπλιο, συμβάλλουν ώστε οι πόλεις που τα διοργανώνουν, να γίνονται γνωστές και να ελκύουν τουρισμό υψηλού επιπέδου - ενώ δηλώνει και ο ίδιος έκπληκτος από τη μακροζωία του θεσμού.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο είναι χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

    [13] Την παραίτηση του Κάμερον ζητά ο Φάρατζ

    Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής τουακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως» (Press Association).

    Ο κ. Φάρατζ δήλωσε ότι «αρχίζει να ονειρεύεται ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο», τη στιγμή που η επιλογή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο 51,7% των ψήφων μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 200 από τις 382 περιφέρειες της χώρας.

    «Πλέον, τολμώ να ονειρευθώ ότι ο ήλιος θα ανατείλει σε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Φάρατζ.

    «Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη νίκη των αληθινών ανθρώπων, των καθημερινών ανθρώπων».

    «Το καταφέραμε για ολόκληρη την Ευρώπη. Ελπίζω ότι αυτή η νίκη θα διαλύσει αυτό το αποτυχημένο σχέδιο και θα μας οδηγήσει προς μία Ευρώπη κυρίαρχων κρατών».

    «Ας ξεφορτωθούμε την ευρωπαϊκή σημαία, των Βρυξελλών και όλου αυτού του πράγματος που έχει αποτύχει. Ας ανακηρύξουμε την 23η Ιουνίου ημέρα της ανερξαρτησίας μας», δήλωσε ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους υποστηρικτών του Brexit.

    [14] «Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα», λένε στις τάξεις του «Remain»

    Πηγή του στρατοπέδου του «Remain» δήλωσε στον πολιτικό συντάκτη του BBC ότι «όπως τα βλέπουμε από εδώ, φαίνεται πολύ δύσκολο» Twitter
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2016 - 4:32:24 UTC