Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του Β. Κικίλια στη Γερμανία για το προσφυγικό
  • [02] Υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με δυνατότητα bonus στο πρώτο κόμμα, τάσσεται ο Π. Κουρουμπλής
  • [03] Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας εμπορίας ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ
  • [04] Αλ. Χαρίτσης: Ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου
  • [05] Στο "μικροσκόπιο" του Π. Σκουρλέτη η ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών συνεργασιών
  • [06] Ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποιεί για ταχεία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit
  • [07] Β. Αποστόλου: Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά
  • [08] ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη ψηφοφορία με θέμα την οπλοκατοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • [09] Για τις 14 Νοεμβρίου ορίστηκε η δίκη του φερόμενου ως δολοφόνου της Τζο Κοξ
  • [10] Η Μέρκελ θεωρεί ότι η ανατολική πτέρυγα του NATO πρέπει να ενισχυθεί
  • [11] Δύο νέες δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη του «Bremain»
  • [12] Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας φωτοειδηεογράφος Δ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
  • [13] Αλ. Τσίπρας: Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις
  • [14] Νίκη του «Bremain» δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

  • [01] Συναντήσεις του Β. Κικίλια στη Γερμανία για το προσφυγικό

    Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, τις επιπτώσεις τους ειδικά για την Ελλάδα, αλλά και τις προοπτικές διευθέτησής τους από κοινού με τους ευρωπαίους εταίρους, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας προσκεκλημένης του Ιδρύματος «Konrad Adenauer», ολοκλήρωσε σήμερα σειρά επαφών με κυβερνητικούς, κοινοβουλευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Νυρεμβέργη και στο Βερολίνο.

    Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό και η στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα. «Πιστεύουμε στην συμφωνία -για αυτό και την ψηφίσαμε- και τη στηρίζουμε με όλους τους τρόπους, όχι μόνο θεωρητικά. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο και τις αδυναμίες της, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με την ελληνική κυβέρνηση και τις καθυστερήσεις στη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου, αλλά και με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδεικνύεται αξιόπιστος συνομιλητής», δήλωσε ο κ. Κικίλιας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρθηκε ειδικά στους χειρισμούς του ζητήματος της απελευθέρωσης της βίζας, εκφράζοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα είχε πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, ενδεχόμενη υπαναχώρηση της Άγκυρας από την συμφωνία.

    Στο πλαίσιο των επαφών της, η αντιπροσωπεία της ΝΔ ανέδειξε ακόμη την ανάγκη απεμπλοκής της Ελλάδας από την συνεχιζόμενη πίεση που υφίσταται από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να οικοδομήσει διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία, αλλά και να αποκατασταθεί ο μηχανισμός ενημέρωσης σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας, τα θέματα επαναπροωθήσεων και μετεγκατάστασης.

    [02] Υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με δυνατότητα bonus στο πρώτο κόμμα, τάσσεται ο Π. Κουρουμπλής

    Yπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με δυνατότητα bonus στο πρώτο κόμμα ή σε συμμαχία κομμάτων που θα συγκεντρώσει ποσοστό από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω τάχθηκε, εκ νέου, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Κουρουμπλής προσδιόρισε το bonus στο 10% του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή περί τις 30 έδρες, ενώ για το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει η συμμαχία κομμάτων για να λάβει το bonus είπε ότι προτείνει να κινείται γύρω στο 40%, αλλά σημείωσε για το όριο του ποσοστού πως το αναφέρει «υποθετικά και χωρίς εμμονή».

    «Eάν κάτι τέτοιο προκύψει, φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα, ή σε αυτόν τον σχηματισμόν τη διακυβέρνηση της χώρας», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Τόνισε, δε, ότι προσωπικά διαφωνεί σε σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, ενώ δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

    Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε θετικός στην κατάτμηση των περιφερειών και την καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη. Όπως υπογράμμισε, «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε ένα νέο παιδί 17 ετών, που σήμερα έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πληροφόρησης και ωριμότητας, να έχει λόγο» και υποστήριξε ότι έχει την πληροφορία πως με την ψήφο στα 17 συμφωνεί και η ΝΔ.

    [03] Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας εμπορίας ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

    Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα «προσφερθούν» περί τους 400.000 πελάτες της ΔΕΗ και θα διατεθεί προς πώληση σε ιδιώτες ανταγωνιστές προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

    Στόχος όπως είπε είναι να γίνει με ομαλό τρόπο η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ το οποίο σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να περιοριστεί σε 50% ως το 2020 (σήμερα υπερβαίνει το 90%) και να ακυρωθεί κάθε προοπτική αποσταθεροποίησης της επιχείρησης και συνολικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη εταιρεία που θα δημιουργηθεί με 400.000 πελάτες (αντιστοιχούν στο 6-7% της αγοράς) προβλέπεται να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι πελάτες θα επιλεγούν με αντιπροσωπευτικό τρόπο, δηλαδή θα περιλαμβάνονται και οι λιγότερο κερδοφόρες κατηγορίες ,καθώς και οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

    Στα κίνητρα που θα προσφέρει η ΔΕΗ προκειμένου να είναι ελκυστικό το «πακέτο» περιλαμβάνεται και η παροχή σταθερής χονδρικής τιμής αγοράς της ενέργειας προς την εταιρεία, για εύλογο χρονικό διάστημα. Η πρόταση, όπως επισήμανε ο ίδιος, απευθύνεται σε όσους συμμετέχουν στην αγορά μακροπρόθεσμα και με στρατηγική στόχευση ενώ θα δώσει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο να αναπτυχθεί σε νέες αγορές προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ηλεκτρική ενέργεια. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πελάτες που είναι προσδεδεμένοι στη ΔΕΗ (Δημόσιο, υψηλή τάση, αγρότες, καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις) αντιπροσωπεύουν σήμερα το 55% της αγοράς. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ να οδηγήσει σε απώλεια του συνόλου των κερδοφόρων πελατών. Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε επίσης «απελευθέρωση» της ΔΕΗ από τα δεσμά του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι μέσω της εταιρείας το κράτος έκανε κοινωνική, νησιωτική, αγροτική και φορολογική πολιτική.

    [04] Αλ. Χαρίτσης: Ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου

    Την ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ ως το 2019, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Όπως είπε ο υφυπουργός ήδη έχουν ενεργοποιηθεί το 25% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ποσοστό που θα διπλασιαστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς επιδιώκεται η αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αναφορικά με το ΠΔΕ, ήδη ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει μια μικρή αύξηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει μια τριετία με ετήσιες αυξήσεις κατά 250 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διευθέτηση του χρέους, όπως και η αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ μετά την απόφαση για επαναφορά του waiver θα προχωρήσει και στην ποσοτική χαλάρωση. Στα εργαλεία για την ανάπτυξη εκτός από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ ο υφυπουργός περιέλαβε τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το «σχέδιο Γιούνκερ», την εφαρμογή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων υπό την «ομπρέλα» του ΕΤΕΑΝ.

    Ανέφερε τέλος ότι μόλις η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να καταργηθούν ορισμένα από τα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν, όπως είπε, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

    [05] Στο "μικροσκόπιο" του Π. Σκουρλέτη η ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών συνεργασιών

    Τις προοπτικές ανάπτυξης διεθνών ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον επιζητεί ενεργειακή ασφάλεια, να παρέμβει ουσιαστικά στις αιτίες της αστάθειας στην περιοχή με παροχή συγκεκριμένης, πολύπλευρης βοήθειας προς τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

    Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται στη χώρα μας όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση του αντίστοιχου σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς αυτή την περίοδο το υπουργείο εξετάζει τις προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

    Επιπλέον στάθηκε στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ως ενεργειακός κόμβος να βοηθήσει στην κατεύθυνση της σύνδεσης της πηγής με την κατανάλωση.

    "Ένας κόμβος δομημένος σε ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Ένα σημείο διαμετακόμισης που διακρίνεται για την σταθερότητά του μέσα σε έναν ασταθή κόσμο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Τα σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα είναι ο αγωγός East Med, με εναλλακτική λύση τη δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα.

    [06] Ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποιεί για ταχεία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

    "Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την ΕΕ την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο Κρέιμερ, σύμφωνα με την Bild, σε περίληψη του άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρέιμερ επανέλαβε ότι στο ενδεχόμενο εξόδου η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη και λογική, εν μέρει διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου της χώρας.

    Ο ίδιος είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ότι μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, δεδομένων των εκτεταμένων πολιτικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών συνδέσμων που διατηρεί η χώρα στην Ευρώπη.

    [07] Β. Αποστόλου: Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά

    «Δεν χάσαμε το όνομα της φέτας. Δεν χάσαμε τίποτα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και πρόσθεσε, «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ο κ. Αποστόλου έκανε επίσης λόγο για μικροπολιτικές αγυρτείες και σκοπιμότητες, που παρασύρουν και παρασύρονται σε μηδενιστικές καταγγελίες.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Θέλουμε, είπε, το ελληνικό αγροτικό προϊόν να αποκτήσει την υπεραξία που του ταιριάζει και να πουληθεί με την τιμή που του αξίζει. Η Πελοπόννησος, είπε χαρακτηριστικά, "είναι ευλογημένος τόπος κι έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ενώ προσφέρεται ως άκρως κατάλληλη για εκτροφή αιγοπροβάτων.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι, «επιδιώκουμε την αναθεώρηση της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και τη καλύτερη στόχευση στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις σε προϊόντα στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πέραν τούτων έχουμε ένα νέο ισχυρό εργαλείο που είναι ο πρόσφατα ψηφισθείς αναπτυξιακός νόμος».

    [08] ΗΠΑ: Δεν διεξήχθη ψηφοφορία με θέμα την οπλοκατοχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος απέτυχαν σήμερα να θέσουν σε ψηφοφορία ένα νομοσχέδιο που περιορίζει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα, δέκα ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, παρά την ασυνήθιστη καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

    Με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, δημοκρατικοί βουλευτές άρχισαν χθες, Τετάρτη, αυτή την καθιστική διαμαρτυρία, μοναδική στην πρόσφατη ιστορία του Κογκρέσου, ωθώντας τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν να χρησιμοποιήσει το σφυρί του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση αργά μέσα στη νύκτα.

    Ο Ράιαν, ο οποίος χαρακτήρισε την καθιστική διαμαρτυρία "διαφημιστικό τέχνασμα", αρνήθηκε ωστόσο να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για δύο νομοσχέδια που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί: το ένα επεκτείνει τον έλεγχο του ιστορικού των υποφήφιων αγοραστών πριν από οποιαδήποτε αγορά όπλου σε εμπορικές εκθέσεις ή στο Ίντερνετ και το άλλο εμποδίζει να αποκτούν όπλα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες αυτών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση για τρομοκρατία.

    Η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε αμφισβήτηση του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα.

    [09] Για τις 14 Νοεμβρίου ορίστηκε η δίκη του φερόμενου ως δολοφόνου της Τζο Κοξ

    Η δίκη του Τόμας Μέιρ, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ την περασμένη εβδομάδα στην εκλογική περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία ορίστηκε για τις 14 Νοεμβρίου.

    Ο 52χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Κοξ μέσα στη μέση του δρόμου, ενώ κατευθυνόταν σε μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει με κατοίκους της πόλης Μπίρστολ. Ένας άνδρας 77 ετών που έσπευσε να βοηθήσει το θύμα δέχτηκε επίσης την επίθεση του Μέιρ και τραυματίστηκε ελαφρά.

    Ο Μέιρ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς και εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι το πρωί. Πήρε τον λόγο μόνο για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

    Το δικαστήριο όρισε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η δίκη του ο Μέιρ θα εμφανιστεί άλλες δύο φορές ενώπιον της δικαιοσύνης, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, για να επιλέξει αν θα δηλώσει ένοχος ή όχι. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, το περασμένο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε πώς ονομάζεται απάντησε "Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία".

    Ο δικαστής Τζον Σόντερς είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου υπό την προεδρία ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως "τρομοκρατική ενέργεια". Ο Μέιρ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης και της οπλοκατοχής.

    [10] Η Μέρκελ θεωρεί ότι η ανατολική πτέρυγα του NATO πρέπει να ενισχυθεί

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε χθες ότι η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO, μόλις μερικές ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της τάχθηκε εναντίον «λεονταρισμών» που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία.

    Η Μέρκελ είπε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε πως βλέπει «νέες απειλές» για την Ευρώπη και είναι αποφασισμένο τόσο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες, όσο και να ενισχύσει τη νατοϊκή συμμαχία.

    Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «στο σύνολό της συμφώνησε με την απόφαση του NATO», η οποία προβλέπει ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

    «Θεωρώ ότι αυτό θα υποστηριχθεί από τους πάντες στην κυβέρνηση (...). Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», επέμεινε.

    [11] Δύο νέες δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη του «Bremain»

    Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έδειξε ότι 52% των βρετανών ψηφοφόρων θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ενώ 48% θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της αποχώρησης.

    Η δημοσίευση της δημοσκόπησης αυτής που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard, ενίσχυσε την άνοδο της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ένδειξη πως οι αγορές προβλέπουν νίκη των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.592 προσώπων την Τρίτη και την Τετάρτη, μέχρι τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

    Εξάλλου σύμφωνα με ονλάιν δημοσκόπηση της εταιρείας Populus, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω του Twitter, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα ταχθεί στο δημοψήφισμα το 55% των Βρετανών, ενώ το 45% θα υποστηρίξει το Brexit.

    Η Populus ανακοίνωσε πως η δημοσκόπηση σε δείγμα 4.700 προσώπων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.

    Επίσης το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ αυξήθηκαν σήμερα στο 86%.

    Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου σημειώνει μεγάλη αύξηση

    Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα έναντι του δολαρίου, ενώ αυξήθηκε επίσης σημαντικά έναντι του ευρώ, καθώς οι χρηματιστές στοιχηματίζουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες.

    Γύρω στις 13:35 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα έφθασε το 1,4947 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ανταλλασσόταν έναντι 1,4737 δολαρίου.

    Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η στερλίνα έφθασε γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) τις 76,23 πένες για ένα ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ενώ χθες χρειάζονταν 76,77 πένες για ένα ευρώ.

    "Μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ επέφερε ένα νέο υψηλό έξι μηνών για τη λίρα (σ.σ.: έναντι του δολαρίου) και ένα άλμα στις αγορές αξιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη", σχολίασε ο Τζάσπερ Λόουλερ, αναλυτής του χρηματιστικού γραφείου CMC Markets.

    Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία, αλλά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξή της, η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της ΕΕ έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 52%, έναντι 48% για το Brexit.

    [12] Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας φωτοειδηεογράφος Δ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

    O Ευγένιος Ντελακρουά "απεικόνισε" με το πινέλο του τη σφαγή της Χίου (1822), που δεν "είδε" ποτέ, ο επίσης Γάλλος Ενρί Φιλιποτό και ο γιος του Πωλ ζωγράφισαν σε ...πανόραμα την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy κατά την πολιορκία του Παρισιού (1871) και ο ...Έλληνας φωτοειδησεογράφος Δημήτρης Μεσσήνης διαλέγει μόνο "πρόσΣΩΠΑ" από τα χιλιάδες κλικ της 40ετούς καριέρας του κι επιβάλλει με την ένταση των μορφών τους το... "Σώπα" στον θεατή...

    Τα έργα των τριών ιδιότυπων καταγραφέων της έντασης, των εξεγέρσεων ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες θα βρίσκονται το Φθινόπωρο στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το πρώτο ίδρυμα πολιτισμού - μουσείο, που ανακοίνωσε μόλις σήμερα- έγκαιρα τον προγραμματισμό της ερχόμενης περιόδου.

    Περί τα συνολικά 200 έργα φιλοτεχνημένα με "πινέλα" σε καμβάδες, αλλά και με ...έντεχνες- έμπειρες ματιές, καταγραμμένες σε ευαίσθητα φωτογραφικά φιλμ, ετοιμάζονται ήδη να καλύψουν τους εκθεσιακούς χώρους του Τελλογλείου σε τρεις - αλλά ουσιαστικά μία έκθεση και σειρά "ιστοριών" πίσω τους, για τη "ματιά" και τον τρόπο καταγραφής και απαθανάτισής της ανά τους αιώνες.

    Ειδικότερα, οι εκθέσεις "Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21" και "Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού", που θα εγκαινιαστούν παράλληλα τον Οκτώβριο, πέρα από το εικαστικό τους ενδιαφέρον, προσεγγίζουν το ζήτημα των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 19ο αιώνα μέσα από μεγάλα κεφάλαια και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

    Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, το Τελλόγλειο ανοίγει τη σεζόν, παρουσιάζοντας την έκθεση "ΠρόΣΩΠΑ" του Έλληνα φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.

    [13] Αλ. Τσίπρας: Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις

    «Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», είναι το μήνυμα και η θέση του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

    Υποδεχόμενος τον κ. Κουτσούμπα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 το μεσημέρι, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο». «Τα προβλήματα είναι μεγάλα», συνέχισε και προσέθεσε ότι «γι' αυτά θα πρεπε να συζητάμε».

    «Και γι' αυτά θα συζητήσουμε, ό,τι θέλεις θα συζητήσουμε», του είπε ο κ. Τσίπρας. «Και ειδικά γι' αυτά και δευτερευόντως για τους εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Εντάξει, αλλά υπάρχει μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ώριμες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στο Σύνταγμα. Αλλά όλα αυτά απαιτούν και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά και συναινέσεις, όπου μπορούν να υπάρξουν, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό». «Αλλά η κουβέντα μας θα είναι για όλα, και για τα άλλα και γι' αυτό», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

    «Πρέπει να υπάρχει βάση για συναίνεση και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα», είπε ο κ. Κουτσούμπας, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει: «Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε».

    Μετά την έναρξη της συνάντησης με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

    Οι συναντήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 6 το απόγευμα.

    Για αύριο (Παρασκευή) έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει σε απόσταση από τις επόμενες εθνικές εκλογές και ακόμη ότι θα επιδιώξει ο εκλογικός νόμος να «περάσει» με πλειοψηφία δύο τρίτων.

    Την περασμένη Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να εισηγηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφρασητης λαϊκής βούλησης και το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

    [14] Νίκη του «Bremain» δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

    Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, έδειξε ότι 52% των βρετανών ψηφοφόρων θα επιλέξουν να παραμείνουν στην ΕΕ, ενώ 48% θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της αποχώρησης.

    Η δημοσίευση της δημοσκόπησης αυτής που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Evening Standard, ενίσχυσε την άνοδο της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ένδειξη πως οι αγορές προβλέπουν νίκη των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.592 προσώπων την Τρίτη και την Τετάρτη, μέχρι τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης.

    Εξάλλου σύμφωνα με ονλάιν δημοσκόπηση της εταιρείας Populus, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω του Twitter, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα ταχθεί στο δημοψήφισμα το 55% των Βρετανών, ενώ το 45% θα υποστηρίξει το Brexit.

    Η Populus ανακοίνωσε πως η δημοσκόπηση σε δείγμα 4.700 προσώπων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυκτα της Τετάρτης.

    Επίσης το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ αυξήθηκαν σήμερα στο 86%.

    Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου σημειώνει μεγάλη αύξηση

    Η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα έναντι του δολαρίου, ενώ αυξήθηκε επίσης σημαντικά έναντι του ευρώ, καθώς οι χρηματιστές στοιχηματίζουν σε νίκη των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ την ώρα που οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες.

    Γύρω στις 13:35 (ώρα Ελλάδας) η στερλίνα έφθασε το 1,4947 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ χθες γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) ανταλλασσόταν έναντι 1,4737 δολαρίου.

    Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η στερλίνα έφθασε γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) τις 76,23 πένες για ένα ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ενώ χθες χρειάζονταν 76,77 πένες για ένα ευρώ.

    "Μια νέα δημοσκόπηση που δείχνει πως η χώρα θα παραμείνει στην ΕΕ επέφερε ένα νέο υψηλό έξι μηνών για τη λίρα (σ.σ.: έναντι του δολαρίου) και ένα άλμα στις αγορές αξιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη", σχολίασε ο Τζάσπερ Λόουλερ, αναλυτής του χρηματιστικού γραφείου CMC Markets.

    Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία, αλλά είχε πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξή της, η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στους κόλπους της ΕΕ έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με 52%, έναντι 48% για το Brexit.

    Σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στη νοτιοανατολική Αγγλία

    Σφοδρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Αγγλία προκάλεσαν σήμερα πλημμύρες στους δρόμους και αναστάτωση στις μετακινήσεις, καθώς και το κλείσιμο δύο εκλογικών τμημάτων την ημέρα που οι Βρετανοί ψηφίζουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην ΕΕ.

    Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα και το βράδυ αναμένονται και άλλες καταιγίδες στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενώ η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες.

    Αστραπές φώτισαν χθες το βράδυ τον ουρανό του Λονδίνου, συνοδευόμενες από σφοδρές βροχοπτώσεις. Αεροφωτογραφίες δείχνουν αυτοκίνητα μέσα σε νερά από πλημμύρες στην πόλη Χόρσαμ, νότια του Λονδίνου.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δέχθηκε περισσότερες από 550 επείγουσες κλήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

    Στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, δύο εκλογικά τμήματα στον δήμο του Κίνγκστον επί του Τάμεση μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες αφού πλημμύρισε η περιοχή, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

    Αναστάτωση εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης σημειώθηκε επίσης στα δρομολόγια του μετρό του Λονδίνου και των γύρω σιδηροδρομικών δικτύων.

    Συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία

    Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

    Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

    Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

    Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

    Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

    Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave".

    Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του "Remain".

    Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 14:32:24 UTC