Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποιεί για ταχεία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit
  • [02] Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
  • [03] H EKT ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα
  • [04] Η Μέρκελ θεωρεί ότι η ανατολική πτέρυγα του NATO πρέπει να ενισχυθεί
  • [05] Η Κλίντον περιγράφει το όραμά της για την αμερικανική οικονομία και ασκεί κριτική στον Τραμπ
  • [06] Ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ

  • [01] Ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποιεί για ταχεία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Βρετανίας από το επίπεδο ΑΑΑ ταχύτατα μετά από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο επικεφαλής αξιολόγησης κρατών στον οίκο, Μόριτς Κρέιμερ, στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα.

    "Εάν η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει έξοδο της χώρας (Brexit) στο δημοψήφισμα για την ΕΕ την Πέμπτη (σ.σ.: σήμερα), τότε η αξιολόγηση ΑΑΑ θα λήξει και θα υποβαθμιστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο Κρέιμερ, σύμφωνα με την Bild, σε περίληψη του άρθρου το οποίο θα δημοσιευθεί σήμερα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κρέιμερ επανέλαβε ότι στο ενδεχόμενο εξόδου η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη και λογική, εν μέρει διότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο για την επομένη της εξόδου της χώρας.

    Ο ίδιος είχε επισημάνει από τον Απρίλιο ότι μια έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Βρετανίας, δεδομένων των εκτεταμένων πολιτικών, χρηματοοικονομικών και εμπορικών συνδέσμων που διατηρεί η χώρα στην Ευρώπη.

    [02] Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στη διαμόρφωση των τιμών πετρελαίου γύρω από τα 50 δολ. το βαρέλι στις ασιατικές αγορές, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων σε επίπεδο μικρότερο απ' αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές.

    Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς πρoέλευσης στα συμβόλαια Αυγούστου μειώθηκαν κατά 74 σεντς ή 1,5% στα 49,88 δολ. το βαρέλι.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου κατέγραψαν υψηλό τιμής στα 50,22 δολ. το βαρέλι για να μειωθούν αργότερα στα 49,13 δολ. το βαρέλι, με το προηγούμενο κλείσιμο να καταγράφεται στα 48,85 δολ. το βαρέλι.

    Τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα μειώθηκαν κατά 917.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα έναντι πρόβλεψης των αναλυτών, για μείωσή τους κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

    [03] H EKT ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.

    Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την έγκριση της εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ΕΜΣ ) προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM , μετά τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σε συνεργασία με την ΕΚΤ , η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος .

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιπροσθέτως, αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής , που έχει συμφωνηθεί ως εκ τούτου , και αναμένει συνέχιση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πιθανές αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα ( PSPP ) σε μεταγενέστερο στάδιο , λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, μετά από σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα , καθώς και άλλα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων.

    Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

    [04] Η Μέρκελ θεωρεί ότι η ανατολική πτέρυγα του NATO πρέπει να ενισχυθεί

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε χθες ότι η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO, μόλις μερικές ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της τάχθηκε εναντίον «λεονταρισμών» που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία.

    Η Μέρκελ είπε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε πως βλέπει «νέες απειλές» για την Ευρώπη και είναι αποφασισμένο τόσο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες, όσο και να ενισχύσει τη νατοϊκή συμμαχία.

    Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «στο σύνολό της συμφώνησε με την απόφαση του NATO», η οποία προβλέπει ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

    «Θεωρώ ότι αυτό θα υποστηριχθεί από τους πάντες στην κυβέρνηση (...). Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», επέμεινε.

    [05] Η Κλίντον περιγράφει το όραμά της για την αμερικανική οικονομία και ασκεί κριτική στον Τραμπ

    Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον είπε χθες ότι εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν κλείσει τα φορολογικά «παράθυρα» που ωφελούν τους πλούσιους και τις ιδιωτικές εταιρείες, θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει το θέμα εάν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.

    «Ας διασφαλίσουμε ότι η Γουόλ Στριτ, οι επιχειρήσεις και οι υπερ-πλούσιοι θα πληρώσουν δίκαια τους φόρους που τους αναλογούν», είπε η Κλίντον στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, την πρωτεύουσα της πολιτείας.

    Η πρώην υπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της στάσης στην πόλη κατά την καμπάνια της για να περιγράψει το όραμά της για την ενδυνάμωση της οικονομίας, μετά από μια ομιλία επί του θέματος κατά την οποία επιτέθηκε στον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας μια ύφεση εάν κερδίσει την προεδρία αυτός.

    Ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον χθες σε δική του ομιλία, λέγοντας ότι η Κλίντον αποτελεί μέρος ενός πολιτικού κατεστημένου που έχει ζημιώσει Αμερικανούς εργαζόμενους μέσω κακών εμπορικών συμφωνιών.

    Στην ομιλία της χθες, η Κλίντον είπε, «Νομίζω ότι είναι λίγο να πει κανείς ότι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια επιλογή τον Νοέμβριο. Είμαι εδώ σήμερα για να προσφέρω μια εναλλακτική λύση. Όταν λένε ότι το παιχνίδι είναι στημένο, η καλύτερη απόδειξη είναι ο (αμερικανικός) φορολογικός κώδικας. Βρίθει από απάτες, ?παράθυρα? και άλλες ειδικές φοροαπαλλαγές».

    Είπε ότι εάν το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, δεν θεσπίσει μεταρρυθμίσεις για να δώσει τέλος στις φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, θα χρησιμοποιήσει τις προεδρικές της αρμοδιότητες να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να το πράξει.

    [06] Ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ

    Η Μεγάλη Βρετανία πηγαίνει σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσει σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

    Υπολογίζεται ότι πάνω από 46 εκατ. άνθρωποι θα ψηφίσουν, αριθμός - ρεκόρ για δημοψήφισμα στη Βρετανία.

    Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την ΕΕ.

    Προβάδισμα παραμονής δείχνει δημοσκόπηση

    Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

    Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.

    Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 4:32:22 UTC