Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [02] Ν.Ηλιόπουλος μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και της απλής αναλογικής
  • [03] Ανεπαρκής η ενημέρωση των καταναλωτών από διαδικτυακά καταστήματα
  • [04] Τζ. Όσμπορν: Μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 6% μέσα στη διετία από ενδεχόμενο Brexit
  • [05] FAΖ: H EE παίρνει πρωτοβουλίες για την ενιαία αγορά εάν δεν φύγουν οι Βρετανοί
  • [06] Αύριο η γενική συνέλευση του ΣΕΒ παρουσία Γιούνκερ
  • [07] Κύπρος: Και δύο αεροπλάνα από την Ελλάδα στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς
  • [08] Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno πλησιάζει στον Δία
  • [09] Σταϊνμάιερ: Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο
  • [10] ΗΠΑ:Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν σε αγρυπνία τα θύματα του Ορλάντο
  • [11] Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί οριακά εκτιμά ο υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας
  • [12] Στο λιμάνι της Κύθνου οδηγείται βάρκα με περίπου 40 μετανάστες
  • [13] Την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες
  • [14] Αυξάνονται οι πιθανότητες του «Bremain»

  • [01] Στην Αθήνα αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Γιούνκερ θα μεταβεί στις 11.00 πμ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τρίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κάνουν κοινές δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, θα επισκεφθεί επίσης την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, όπου και θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους της χώρας.

    [02] Ν.Ηλιόπουλος μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και της απλής αναλογικής

    «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αντίστροφη διαδικασία υπέρ των εργαζομένων, ο στόχος δεν περιορίζεται στην αποφυγή νέων επιθετικών μέτρων αλλά στην ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, δηλώνει, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα εργασιακά, ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρεί δεδομένη θεωρεί την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να θέτει ζήτημα ενότητας ενόψει του συνεδρίου, και θεωρεί κατάκτηση τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και την άσκηση κριτικής, όπως και αυτοκριτικής.

    Για τον εκλογικό νόμο, τάσσεται ρητά υπέρ της απλής αναλογικής, σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η θέση του κόμματος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα, μετά την κατάρρευση του «παλιού καθεστώτος» δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη. Έμμεσα, αλλά με σαφήνεια ο κ. Ηλιόπουλος αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών τονίζοντας ότι το κόμμα του «είναι ιδρυτική δύναμη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκεί ανήκουμε και αυτό δεν θα αλλάξει».

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στον ΣωτήρηΣιδέρη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [03] Ανεπαρκής η ενημέρωση των καταναλωτών από διαδικτυακά καταστήματα

    Περίπου το 20% των ιστοσελίδων στην Ελλάδα, δεν παρέχει σαφή ενημέρωση σχετικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης στην περίπτωση των εξ αποστάσεως συμβάσεων που συνάπτουν με τους καταναλωτές, όπως προκύπτει από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά καταστήματα πέντε διαδικτυακών τομέων (ένδυση, ηλεκτρονικά αγαθά, ψυχαγωγία, καταναλωτική πίστη και ταξιδιωτικά πακέτα) από το Δίκτυο Συνεργασίας όλων των δημόσιων εθνικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή της καταναλωτικής νομοθεσίας.

    Σκοπός του Δικτύου Συνεργασίας είναι να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση διασυνοριακών παραβάσεων, αλλά και η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των δράσεων και των ενεργειών τους. Από πλευράς Ελλάδας συμμετέχει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Το Δίκτυο πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους των ιστοσελίδων των ηλεκτρονικών καταστημάτων, έχοντας ελέγξει πάνω από 4.500 ιστοσελίδες σε όλη την Ευρώπη.

    Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας με αφορμή την πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών αρμόδιων σχετικά με την εφαρμογή της καταναλωτικής νομοθεσίας και προστασία από αθέμιτες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές.

    «Το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έτσι ώστε να δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη είτε συναλλάσσονται εντός είτε εκτός εμπορικού καταστήματος, είτε αγοράζουν στην Ελλάδα είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Με δεδομένο ότι, αφενός, το ποσοστό των ηλεκτρονικών αγορών διπλασιάστηκε από το 2010 και, αφετέρου, ότι το 68% των παραπόνων των καταναλωτών που υποβλήθηκαν στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή αφορούσε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι προφανές ότι η θέση σε ισχύ ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που να έχει λάβει υπόψη του τις νέες ψηφιακές εξελίξεις και να έχει θωρακίσει τον καταναλωτή απέναντι σε αυτές, είναι προαπαιτούμενο. Όπως προαπαιτούμενο είναι, από την πλευρά του καταναλωτή, να γνωρίζει τα δικαιώματά του και πώς να τα διεκδικεί, μέσα από απλές, ταχείες και δωρεάν διαδικασίες, μέσω αμερόληπτων φορέων εξωδικαστικής επίλυσης, όπως είναι τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή», δήλωσε η Αθηνά Κοντογιάννη, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας.

    Όπως ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε Πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού 2006/2004 (για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή), με γνώμονα την πιο ολοκληρωμένη προστασία των καταναλωτών στον τομέα του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει ο νέος Κανονισμός:

    - Ευρωπαϊκός συντονισμός και ενιαία διαδικασία επέμβασης των εθνικών αρχών εφαρμογής

    - Αναβάθμιση του ρόλου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή και των ενώσεων καταναλωτών και προμηθευτών

    - Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών εφαρμογής της καταναλωτικής νομοθεσίας

    Με τους νέους κανόνες εποπτείας, οι αρμόδιες εθνικές αρχές (στην Ελλάδα η γενική γραμματεία Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή) θα είναι έχουν ενιαίες αρμοδιότητες που καλύπτουν με επάρκεια και τον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ιδίως θα μπορούν, μεταξύ άλλων:

  • Να ελέγχουν, εάν οι ιστότοποι εφαρμόζουν γεωγραφικό αποκλεισμό καταναλωτών ή προσφέρουν όρους μετά την πώληση, οι οποίοι δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες της ΕΕ (π.χ. μη διασφάλιση του δικαιώματος της αναιτιολόγητης υπαναχώρησης εντός 14 ημερών).

  • Να ζητούν την άμεση απόσυρση των ιστότοπων που εμπλέκονται σε απάτες και κλείσιμο σχετικών λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα.

  • Να προχωρούν σε άμεση διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ώστε να μην εξαπατηθούν και άλλοι καταναλωτές.

  • Να ζητούν πληροφορίες από υπηρεσίες καταχώρισης ιστοτόπων, παρόχους υπηρεσιών internet και τράπεζες, ώστε, σε περίπτωση απάτης, να μπορούν να εντοπίσουν άμεσα την ταυτότητα του υπεύθυνου επιχειρηματία της ιστοσελίδας.

  • Να επιβάλλουν πρόστιμα και να διασφαλίζουν την καταβολή αποζημίωσης για καταναλωτές των οποίων παραβιάζονται τα δικαιώματα σε διασυνοριακό επίπεδο.

  • Να πραγματοποιούν ελέγχους με τη μορφή των "δοκιμαστικών αγορών", καθώς και να διεξάγουν "μυστικές αγορές" (mystery shopping), προκειμένου να διαπιστώσουν απευθείας τυχόν παραβιάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας.

    Κατευθυντήριες γραμμές για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει, επίσης, κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μεταξύ άλλων, για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτει ο ψηφιακός κόσμος, αποσαφηνίζοντας θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Στο πλαίσιο αυτό ορίζεται ότι:

  • Οποιαδήποτε διαδικτυακή πλατφόρμα που μπορεί να χαρακτηριστεί «εμπορική» και προωθεί ή πωλεί αγαθά, υπηρεσίες ή ψηφιακό περιεχόμενο στους καταναλωτές πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει συμμορφώνονται πλήρως με το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή της ΕΕ.

  • Οι πλατφόρμες πρέπει να αναφέρουν σαφώς ότι οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων δεν ισχύουν για ιδιώτες που πωλούν προϊόντα, ενώ οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ πληρωμένων καταχωρίσεων και πραγματικών αποτελεσμάτων φυσικής αναζήτησης.

  • Ενδιάμεσοι (π.χ. πρακτορεία) που δραστηριοποιούνται ηλεκτρονικά (on line) δεν επιτρέπεται να προβαίνουν σε παραπλανητικές δηλώσεις ή καταχωρήσεις σχετικά με την περιορισμένη διαθεσιμότητα προϊόντος ή υπηρεσίας, π.χ. "ένα τελευταίο δωμάτιο διαθέσιμο", τη στιγμή που αυτό αφορά, π.χ., την κράτηση μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και όχι μέσω του δικτύου κράτησης του ίδιου του ξενοδοχείου όπου υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα δωμάτια.

    Να σημειωθεί τέλος ότι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές είναι σταθερά ένας από τους 5 βασικούς λόγους για τους οποίους προσφεύγουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές στα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτή.

    Περισσότερες πληροφορίες την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας: www.eccgreece.gr

    [04] Τζ. Όσμπορν: Μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 6% μέσα στη διετία από ενδεχόμενο Brexit

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν πιστεύει ότι οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ (Brexit) κατά το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα είναι πιο σοβαρές από το πιο πιθανό σενάριο με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

    "Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ μας θα μειωθεί κατά 5 ή 6 ποσοστιαίες μονάδες. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πιθανό ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές από την πρόβλεψη αυτή,"δήλωσε ο Όσμπορν σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κανάλι ITV.

    Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας εκτίμησε το Μάιο, ότι μια πιθανή έξοδο από την ΕΕ θα επηρέαζε αρνητικά την οικονομία, προκαλώντας μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ, κατά την πρώτη διετία. Παράλληλα, η ίδια εκτίμηση αναμένει επιθετικό πληθωρισμό, αλλά και μείωση των τιμών των κατοικιών σε ποσοστό 18%.

    "Οι άνθρωποι το κάνουν ήδη αυτό. Δεν αγοράζουν σπίτια, δεν αγοράζουν αυτοκίνητα. Καθυστερούν τις επενδύσεις τους και είμαστε πριν από το δημοψήφισμα. Είναι μία πρόγευση γι' αυτά που θα συμβούν,"τόνισε ο Όσμπορν.

    [05] FAΖ: H EE παίρνει πρωτοβουλίες για την ενιαία αγορά εάν δεν φύγουν οι Βρετανοί

    Ταχύτερη κινητή τηλεφωνία, λιγότερα ψηφιακά εμπόδια, είναι στα σχέδια της Κομισιόν για την επέκταση της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgeimeine Zeitung. Το σχέδιο προϋποθέτει εν τούτοις ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν κατά του Βrexit.

    Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς στην επόμενη σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου. Αυτό προβλέπουν τα συμπεράσματα ενός πρώτου σχεδίου για τη σύνοδο το οποίο βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με αυτό οι αποστολές πακέτων μεταξύ των χωρών-μελών θα πρέπει να γίνουν φτηνότερες και θα πρέπει να αρθούν τα «αδικαιολόγητα» εμπόδια για ψηφιακά περιεχόμενα («Geo-Blocking»), δηλαδή ο γεωγραφικός αποκλεισμός ή περιορισμός των καταναλωτών ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές προϊόντων στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς.

    Η ΕΕ θέλει επιπλέον να προωθήσει τη επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G), με το να απελευθερώσει «εγκαίρως» την συχνότητα των 700-MHz, η οποία προσφέρει μεγάλες ταχύτητες και μεγάλη εμβέλεια. Επεξηγηματικά έλεγαν στην Κομισιόν ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται και στις βρετανικές επιθυμίες. Οι αρχηγοί των κρατών θα πρέπει εντούτοις να αποφασίσουν εάν θα το πράξουν και στην περίπτωση του Brexit.

    Στη συνάντησή τους θα αναλύσουν επίσης και τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά δεν διατυπώθηκαν σκέψεις επί του θέματος αυτού.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας της Φρανκφούρτης, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Kλοντ Γιούνκερ προτίθεται να συγκαλέσει την Κυριακή, μετά το δημοψήφισμα, μια ειδική συνεδρίαση των επιτρόπων κατά την οποία η Κομισιόν θα διατυπώσει τη θέση της για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο χρόνια.

    Προϋπόθεση είναι να ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμως την Κομισιόν για την επιθυμία της χώρας του να βγει από την ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου. Την επόμενη, Τετάρτη 29 Ιουνίου, οι αρχηγοί των εναπομεινάντων 27 κρατών- μελών θα συνεδριάσουν για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό, γράφει η FAZ.

    [06] Αύριο η γενική συνέλευση του ΣΕΒ παρουσία Γιούνκερ

    Κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα ζητήσει ο ΣΕΒ από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αύριο, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν.

    Ο ΣΕΒ θα επισημάνει ότι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες ενώ χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Γιούνκερ στη γενική συνέλευση ως ψήφο εμπιστοσύνης, «όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εισέλθει η χώρα μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά, αλλά κυρίως, και, στις πρωτοβουλίες που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που τόσο πολύ έχουν δοκιμασθεί την τελευταία επταετία, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην κανονικότητα της ανάπτυξης και να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στα χρόνια της κρίσης».

    Στην πρωινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στην απογευματινή εκδήλωση, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της συνέλευσης, ο ΣΕΒ θα παρουσιάσει εκτενή μελέτη με 124 «Προτάσεις Πολιτικής για Eπενδύσεις, Aνάπτυξη και Δουλειές»

    Αύριο θα γίνουν επίσης εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του νέου Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

    [07] Κύπρος: Και δύο αεροπλάνα από την Ελλάδα στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

    Μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από χθες νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Ευρύχου, δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, με τη συνδρομή δύο αεροπλάνων «καναντέρ», που έφθασαν το πρωί από την Ελλάδα, και τριών από το Ισραήλ. Στην περιοχή της πυρκαγιάς πήγε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε σύσκεψη για μελέτη της κατάστασης με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

    Επί του εδάφους επιχειρούν σαράντα πυροσβεστικά οχήματα και μεγάλος αριθμός αντρών της πυροσβεστικής, του τμήματος δασών και της πολιτικής άμυνας.

    Η φωτιά έκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και πλησίασε κατοικημένες περιοχές, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά.

    Ένας οδηγός οχήματος του τμήματος δασών τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το όχημα του ανατράπηκε και έπεσε σε σε γκρεμό. Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η κατάστασή του περιγράφεται ως κρίσιμη.

    Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο ποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του.

    [08] Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno πλησιάζει στον Δία

    Μετά από ένα μακρύ ταξίδι σχεδόν πέντε ετών, το σκάφος Juno της NASA πλησιάζει στο τέρμα της αποστολής του, στον μυστηριώδη αέριο γίγαντα Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

    Το «ραντεβού» προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου και ήδη επικρατεί μεγάλη έξαψη μεταξύ των Αμερικανών -και όχι μόνο- επιστημόνων, καθώς ελπίζουν ότι ο Δίας θα αποκαλύψει ορισμένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά του.

    Η φιλόδοξη και πανάκριβη αποστολή, κόστους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μελετήσει εκτενώς τη δομή και σύνθεση του πλανήτη. Αντίθετα με προηγούμενες πυρηνοκίνητες αποστολές, το Juno, το οποίο κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Lockheed Martin Space Systems, κινείται με ηλιακή ενέργεια, καθώς διαθέτει τρία τεράστια ηλιακά πάνελ, πράγμα που του προσδίδει μέγεθος όσο ένα γήπεδο μπάσκετ.

    Το σκάφος, που εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο του 2011, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία την 4η Ιουλίου. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται να κάνει 37 κοντινά «περάσματα» για να μελετήσει την ατμόσφαιρα, την μαγνητόσφαιρα και το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

    [09] Σταϊνμάιερ: Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμποδίσει μια ανατροπή της ολοκλήρωσης εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες.

    "Αν οι Βρετανοί επιλέξουν την αποχώρηση από την ΕΕ, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σαν να μη συνέβη τίποτα, με 28 πλην 1 μέλη την επόμενη ημέρα" είπε ο Σταϊνμάιερ.

    Ένα ενδεχόμενο Brexit θα ζημίωνε σοβαρά το ευρωπαϊκό σχέδιο και τα υπόλοιπα μέλη θα όφειλαν να κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν μια αντιστροφή της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τόνισε. "Εμείς στην Ευρώπη φέρουμε από κοινού την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στον εθνικισμό των μεμονωμένων κρατών", συνέχισε.

    Οι δηλώσεις του Σταϊνμάιερ ακολουθούν την έκκληση που απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισήμανε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    [10] ΗΠΑ:Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν σε αγρυπνία τα θύματα του Ορλάντο

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Ορλάντο, κρατώντας αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν τα θύματα της σφαγής που διαπράχθηκε πριν από μία εβδομάδα, μέσα σε ένα από τα γνωστότερα γκέι μπαρ της πόλης.

    Ο δήμαρχος του Ορλάντο, Μπάντι Ντάιερ, ευχαρίστησε τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και αρωγής και υποσχέθηκε στους επιζώντας και στις οικογένειες των θυμάτων, ότι η τοπική κοινότητα θα τους στηρίξει. Κατήγγειλε ταυτόχρονα "τη γεμάτη μίσος πράξη ενός μανιακού δολοφόνου", σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό News 13.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία τουρισμού του Ορλάντο 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αγρυπνία, στις όχθες της λίμνης Ιόλα, για να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης στο κλαμπ Pulse όπου στις 12 Ιουνίου διαπράχθηκε η πιο αιματηρή επίθεση από ένα μεμονωμένο άτομο στην ιστορία των ΗΠΑ. Πολλοί κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ?το σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΔή λευκά λουλούδια.

    [11] Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί οριακά εκτιμά ο υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας

    Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν "αμετάκλητη", προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα της "μάχης του δημοψηφίσματος" θα κριθεί οριακά.

    "Πρόκειται για μια αμετάκλητη απόφαση. Αν αποφασίσουν την αποχώρηση (από την Ευρωπαϊκή Ένωση) δεν θα υπάρξει επιστροφή. Η Βρετανία δεν θα μπορεί ποτέ ξανά να επανενταχθεί στην ΕΕ αργότερα, παρά μόνο υπό όρους που θα ήταν απαράδεκτοι", όπως είναι για παράδειγμα η υποχρέωσή της να ενταχθεί στην ευρωζώνη και στη Ζώνη Σένγκεν, εξήγησε ο Χάμοντ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Ο Χάμοντ επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. "Είναι πασιφανές ότι το συμφέρον της Βρετανίας είναι να παραμείνει μέλος της ΕΕ", είπε.

    Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι θα υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το Λονδίνο "αναμένει τη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή" των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, εφόσον η Βρετανία παραμείνει μέλος της ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό επισήμανε ότι "όλα τα βλέματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στον βρετανικό λαό" καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Πέμπτης. "Η επιλογή που θα κάνει ο βρετανικός λαός θα είναι σημαντική για τον ίδιο αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ τους Βρετανούς, τη στιγμή που θα επιλέγουν, να έχουν στο μυαλό τους αυτή τη μεγάλη, ιστορική πρόκληση".

    [12] Στο λιμάνι της Κύθνου οδηγείται βάρκα με περίπου 40 μετανάστες

    Ξύλινη βάρκα με περίπου 40 μετανάστες, εντοπίστηκε τις πρωινές ώρες σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέας-Κύθνου-Σερίφου από πλωτά σκάφη του λιμενικού.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό, κάποιος από τους μετανάστες είχε καλέσει νωρίτερα σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112 και υπήρξε άμεση κινητοποίηση από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

    Όπως διαπιστώθηκε τελικά, το σκάφος δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο, ούτε έχει παρουσιάσει εισροή υδάτων και αυτή τη στιγμή μαζί με τους μετανάστες ρυμουλκείται από ιδιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Κύθνου.

    [13] Την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να παραμένει η Βρετανία στην ΕΕ. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία. Πάντως, τις μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν τις φοβίζουν οι συνέπειες του Brexit.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος Μπέρτελσμαν (Bertelsman Stiftung) που έγινε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία) η πνειονότητα των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ (54%). Μόνο το ένα πέμπτο τάσσεται υπέρ της εξόδου της, ενώ το ένα τέταρτο δεν εκφράζει γνώμη επί του θέματος.

    Ειδικότερα στη Γερμανία και την Ιταλία η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπέρ της παραμονής, ενώ σαφώς περισσότεροι είναι οι Πολωνοί και οι Ισπανοί. Αντίθετα μόνο το 41% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εξόδου της.

    Συνολικά μόνο το 21% όλων των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit. Συγκεκριμένα, το 71% των υπέρμαχων της ΕΕ επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας, ενώ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μόνο το 38% όσων είναι κατά της ΕΕ τάσσεται υπέρ του Brexit και σχεδόν το ένα τρίτο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το 25% δεν έχει γνώμη επί του θέματος.

    Θετικό σημάδι για τις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι το 55% των Ευρωπαίων πολιτών είναι υπέρ της εμβάθυνσης. Τα ποσοστά ποικίλουν πολύ από χώρα σε χώρα. Οι Ισπανοί είναι υπέρ σε ποσοστό 78%, οι Ιταλοί σε ποσοστό 71%, ενώ στη Γερμανία 59%. Μόνο στη Βρετανία υπερέχουν οι σκεπτικιστές. Το 15% είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση ως έχει, ενώ το 30% θέλει λιγότερη Ευρώπη. Ειδικά στη Βρετανία το 43% θέλει λιγότερη Ευρώπη, το 31% περισσότερη και το 26% δηλώνει ικανοποιημένο με την κατάσταση ως έχει.

    Το ερώτημα ενός πιθανού δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ στη Γερμανία είναι υποθετικό αλλά ετέθη. Συγκεκριμένα ρωτήθηκε αν θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ και η απάντηση των Γερμανών ήταν σε ποσοστό 62% Ναι. Στο, υποθετικό πάντα, ερώτημα Frexit ναι ή όχι, οι Γάλλοι τάχθηκαν υπέρ του Ναι σε ποσοστό μόνο 48%. Συμπερασματικά και στις 5 από τις έξι μεγάλες χώρες οι πολίτες θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε περίπτωση ανάλογου δημοψηφίσματος.

    Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, επίσης, δεν φοβάται το Brexit, ενώ μόνο το 10% βλέπει βελτίωση μετά το Brexit. Τον μεγαλύτερο φόβο από τις 5 μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ για τις συνέπειες του Brexit τον έχουν οι Πολωνοί και οι Γερμανοί. Οι μισοί απάντησαν πως ανησυχούν ότι η έξοδος της Βρετανίας θα ήταν κάτι κακό για την ΕΕ. Αντίθετα σχεδόν οι μισοί Γάλλοι απάντησαν ότι τα πράγματα θα είναι όπως και πριν στην ΕΕ. Δεν ανησυχούν επίσης ούτε οι Ιταλοί ούτε οι Ισπανοί.

    Ένα μικρό μέρος των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομία της ΕΕ θα αποδυναμωθεί με την έξοδο της Βρετανίας, και το ένα τρίτο φοβάται πως η Ευρώπη θα μειώσει τη δύναμή της σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Και οι Βρετανοί; Μόλις το 55% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα χωρίς την ΕΕ. Το 13% των υπέρμαχων του Brexit πιστεύει μάλιστα ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Αντίθετα, το 59% των υπέρμαχων της παραμονής θεωρεί ότι το Brexit θα χειροτερέψει την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία.

    Διαβάστε επίσης :Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί οριακά εκτιμά ο υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας

    Διαβάστε επίσης:Στο 72% η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

    [14] Αυξάνονται οι πιθανότητες του «Bremain»

    Οι πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν στο 74,6% σήμερα, από 60-67% που ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με το διαδικτυακό γραφείο στοιχημάτων Betfair .

    Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πέμπτη για την παραμονή τους ή όχι στην ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 June 2016 - 10:32:31 UTC