Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιώργος Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού συμβολαίου
  • [02] Α-Μ Ασημακοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ανίερη κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει
  • [03] Κυβερνητικές πηγές : Θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές
  • [04] Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ
  • [05] Στη Ρόδο την Τρίτη ο Β. Αποστόλου προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές από την πυρκαγιά
  • [06] Στο Λουξεμβούργο αύριο ο Ν. Κοτζιάς για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • [07] Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει η συνεργασία Unidos- Podemos με Σοσιαλιστές
  • [08] Τουλάχιστον 10 παιδιά πνίγηκαν κι άλλα 3 αγνοούνται από τη βύθιση πλοίου στη Δημοκρατία της Καρελίας
  • [09] Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετίζει την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου
  • [10] Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο
  • [11] «Γκάζι, ακούς;» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
  • [12] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [13] Γ. Αμανατίδης: «Η Αριστερά και η Ορθοδοξία συναντώνται στην αγάπη, στην αλληλεγγύη και στην προσφορά στον άνθρωπο»
  • [14] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο

  • [01] Γιώργος Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού συμβολαίου

    «Εθνική συνεννόηση για επαναστατικές αλλαγές», είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει λόγο για ένα «εθνικό moratorium σοβαρότητας» και για την «ανάγκη ενός Εθνικού Συμβολαίου με δικές μας, συμφωνημένες μεταξύ μας αλλαγές».

    «Χρειάζονται εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις», «οι αλλαγές για να ριζώσουν πρέπει να υπερβαίνουν τον εκλογικό κύκλο», υποστηρίζει και σημειώνει σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες πως το μείζον είναι «συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο αλλαγών, ένα Εθνικό Συμβόλαιο» και όχι σε τι κυβερνητικό σχήμα θα μεταφραστεί αυτό. «Εμείς αυτό εκφράζουμε: ναι στη συναίνεση, αλλά για αποφασιστικές τομές. Όχι για μοίρασμα της εξουσίας».

    Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει και στο ερώτημα εάν αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ανοικτός να βοηθήσω οποιονδήποτε δεσμευτεί σε πολιτικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών -δεν με νοιάζει πώς λέγεται. Καθέναν που να είναι έτοιμος να βάλει το κοινό καλό πάνω από την πελατειακή αντίληψη νομής της εξουσίας. Να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος». «Δυστυχώς, αυτή η πρόθεση φαίνεται να σπανίζει. Μακάρι να διαψευστώ», προσθέτει.

    Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δεν "βλέπει" εκλογές και αναφέρει σχετικά με την έντονη επαναδραστηριοποίηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ότι «οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να ακουστούν πλέον αλήθειες». Αναφορικά με τα περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι: «Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας και δημιουργούν τις συνθήκες και το πλαίσιο για μια Ελλάδα της παραγωγής. Και μετά, όλοι και όλα από τη βάση». Επισημαίνει δε ότι οι διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά πολιτικές. «Σε κάθε περίπτωση, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν θα παραμείνει ή όχι, αν θα αλλάξει όνομα ή όχι, αν θα γίνει Ελιά, Ροδακινιά ή όποιο άλλο δέντρο, πρέπει να το αποφασίσει η βάση του, οι οπαδοί και φίλοι του. Όχι κάποιο τραπεζάκι στο Κολωνάκι», λέει.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αναφέρει ότι η ουσία είναι «αν θα τελειώνουμε με το μαύρο πολιτικό χρήμα, σπάζοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες» και πως «ένα αναλογικότερο σύστημα με διευκόλυνση συνασπισμών κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν γίνει το πρώτο».

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου μιλά για τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Βrexit, για τη δολοφονία της Τζο Κοξ, και για εθνικά θέματα.

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο Νίκο Λιονάκη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [02] Α-Μ Ασημακοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ανίερη κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπολύει η βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Η ανίερη κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει», λέει και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί «το κοινό συμφέρον των δικών της υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών» και όχι το εθνικό συμφέρον.

    Επίσης προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός «θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη λαϊκή κατακραυγή για τα ψέματα που είπε» και επικρίνει όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο μουσείο της Ακρόπολης για την ανάπτυξη.

    «Για τον κ. Τσίπρα η ανάπτυξη είναι μια λέξη στον τίτλο του τρίτου τόμου της συλλογής παραμυθιών «πρώτη φορά αριστερά», μετά το «η ελπίδα έρχεται - πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και το «Παράλληλο πρόγραμμα», λέει συγκεκριμένα η κ. Ασημακοπούλου.

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Α.Μ Ασημακοπούλου στο Νίκο Αρμένη, στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [03] Κυβερνητικές πηγές : Θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές

    Πίεση, αδιέξοδο, απώλεια ψυχραιμίας και φόβο αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στους "κύκλους" της ΝΔ, με αφορμή τη διοχέτευση, από την πλευρά της, παραπολιτικών αλλά και του ύφους τους, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Σχολιάζοντας τη "διαρροή" των "κύκλων" της ΝΔ ότι "ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές", οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για "ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι" και υπογραμμίζουν: "Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

    Ειδικότερα, αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ("και για κάποιους που χάνουν την ψυχραιμία τους"), οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν:

    Πρώτον, ότι "ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση".

    Δεύτερον, ότι "οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές -ασχέτως αν κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα". "Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ", σχολιάζουν.

    Τρίτον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι "οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;".

    Διαβάστε επίσης:

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Την ερχόμενη Πέμπτη ησυνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [04] Νέα στάση εργασίας την Τρίτη σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

    Νέα στάση εργασίας εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς που διαμαρτύρονται για την επικείμενη ένταξη των μέσων μεταφοράςστο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

    Έτσι, από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας ακινητοποιημένα θα είναι μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ.

    "Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας που σκοπό έχουν να εισακουστεί το αίτημά μας που δεν είναι άλλο από τη μη μετατροπή του αγαθού της μετακίνησης σε αγοραίο προϊόν προς όφελος των συμφερόντων και εις βάρος του επιβατικού κοινού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους.

    [05] Στη Ρόδο την Τρίτη ο Β. Αποστόλου προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές από την πυρκαγιά

    Στη Ρόδο πρόκεται να μεταβεί την Τρίτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που έπληξε περιοχές στα νότια του νησιού και να αποφασίσουν τι μέτρα πρέπει να παρθούν.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις σε δηλώσεις του το πρωί στο Mega, ο κ. Αποστόλου είχε αναφέρει ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε, ότι αυτές που αφορούν τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, ζημίες που θα καλυφθούν με άλλους τρόπους όπως ο κρατικός προϋπολογισμός θέλουν χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο

    [06] Στο Λουξεμβούργο αύριο ο Ν. Κοτζιάς για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί αύριο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνεται το Κοινό Ανακοινωθέν της ΕΥΕΔ/Επιτροπής για την Αρκτική, η συνολική πολιτική της Ένωσης για το Σαχέλ της Αφρικής, της περιοχής δηλαδή κατά μήκος και νότια της Σαχάρας, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Γεωργία, καθώς και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συζητηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τα αποτελέσματα της πρόσφατης Διάσκεψης των Παρισίων.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    [07] Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει η συνεργασία Unidos- Podemos με Σοσιαλιστές

    Η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γράφει η εφημερίδα El Pais, αναλύοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

    Αντίθετα, η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι το κυβερνών μέχρι σήμερα Λαϊκό Κόμμα δεν έχει δυναμική ανόδου, ενώ στασιμότητα διαφαίνεται και στο κόμμα των Πολιτών.

    «Η Συμμαχία Podemos-Ενωμένης Αριστεράς βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως δεν ανεβαίνει», σημειώνει η El Pais και προσθέτει: «Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από την αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Η κρίσιμη μάζα των ψήφων της συμμαχίας είναι γύρω στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της. Όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου».

    Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να αποσπάσει το 29% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia, και 114 έδρες, εννέα λιγότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

    Η συμμαχία Podemos- Ενωμένης Αριστεράς αναμένεται να αποσπάσει 93 έδρες, δηλαδή 22 περισσότερες από όσες πήραν τα δύο κόμματα μαζί στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 82 έδρες (8 λιγότερες από τον Δεκέμβριο), γεγονός που σημαίνει ότι αν συνεργαστούν με τους Podemos θα υπάρχει μια πλειοψηφία τουλάχιστον 175 βουλευτών σε σύνολο 350 στη νέα Βουλή, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

    [08] Τουλάχιστον 10 παιδιά πνίγηκαν κι άλλα 3 αγνοούνται από τη βύθιση πλοίου στη Δημοκρατία της Καρελίας

    Τουλάχιστον 10 παιδιά πνίγηκαν κι άλλα 3 αγνοούνται από τη βύθιση πλοίου στη ρωσική Δημοκρατία της Καρελίας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    [09] Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετίζει την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου

    Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλησε να χαιρετίσει, μέσω Τwitter, την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου.

    Συγκεκριμενα, ο Πάπας έγραψε στο διαδίκτυο:

    «Ας ενωθούμε στην προσευχή με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία αρχίζει σήμερα στην Κρήτη».

    [10] Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο

    Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

    H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

    Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας. Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

    Επίσης τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα υποδεχθούν το κοινό και -καιρού επιτρέποντος- θα παρουσιάζουν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.

    [11] «Γκάζι, ακούς;» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

    Στην ιδιαίτερη μαγεία του κόσμου της προφορικής ιστορίας θα μεταφερθούν όσοι επισκεπτούν από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου, την διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;», που διοργανώνουν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να καταγράψει, αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες, ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004.

    Μνήμες και συναισθήματα ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία της γειτονιάς βιωματικά, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό την μορφή προφορικών μαρτυριών, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση οπτικοακουστικών μέσων.

    Μια δυναμική ομάδα φοιτητριών και φοιτητών συνομιλεί με κατοίκους της γειτονιάς, παλιούς εργαζόμενους του εργοστασίου, εργαζόμενους στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή, ανθρώπους που γνωρίζουν και νιώθουν την γειτονιά του Γκαζιού σπίτι τους, και καταγράφει τη «φωνή» τους. Η καινοτόμος αυτή έκθεση θέτει τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών στο προσκήνιο οπτικά και ηχητικά.

    [12] Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

    - Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

    - Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    - Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

    Διαβάστε επίσης:Την ερχόμενη Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [13] Γ. Αμανατίδης: «Η Αριστερά και η Ορθοδοξία συναντώνται στην αγάπη, στην αλληλεγγύη και στην προσφορά στον άνθρωπο»

    «Η Αριστερά και η Ορθοδοξία συναντώνται στην αγάπη, στην αλληλεγγύη και στην προσφορά στον άνθρωπο» ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του μετά το τέλος του ιστορικού Πατριαρχικού Συλλείτουργου στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά, ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:

    «Εδώ και τέσσερις μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά, έτσι ώστε να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την επιτυχία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Άλλωστε, η Αριστερά και η Ορθοδοξία συναντώνται στην αγάπη, στην αλληλεγγύη και στην προσφορά στον άνθρωπο. Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για όλους».

    Για «μοναδικό γεγονός που υπερβαίνει τα όρια μίας θρησκείας, μίας εκκλησίας», έκανε λόγο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά το γεύμα προς τιμήν των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Παραβρισκόμαστε σε ένα μοναδικό γεγονός που υπερβαίνει τα όρια μίας θρησκείας, μίας εκκλησίας. Και η υπέρβαση αυτή οφείλεται στο οικουμενικό μήνυμα ενότητας, καταλαγής, διαλόγου και συνύπαρξης που εκπέμπεται σήμερα από την Κρήτη, προς την υφήλιο» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Δούρου και προσέθεσε:

    «Μήνυμα εξωστρέφειας, μακριά από αποκλεισμούς και απολυτότητες, το οποίο ανταποκρίνεται στα διακυβεύματα του 21ού αιώνα.

    Και ταυτόχρονα μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς το οποίο ακριβώς στη σημερινή συγκυρία είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επίκαιρο και απαραίτητο για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

    [14] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ρόδο

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται από χθες το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, και σύμφωνα με εκτιμήσεις έκαψε αρκετές χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

    Οι προσπάθειες, ωστόσο, για την κατάσβεση της συνεχίζονται από νωρίς το πρωί, κυρίως για να αντιμετωπιστούν αναζωπυρώσεις στα διάφορα μέτωπα. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ πραγματοποιούνται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν τα αίτια της φωτιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 June 2016 - 14:32:24 UTC