Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιώργος Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού συμβολαίου
  • [02] Παρατάθηκε η Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως τις 15 Σεπτεμβρίου
  • [03] Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά τριών βέλγων πολιτών για τρομοκρατική δράση
  • [04] Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες

  • [01] Γιώργος Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική η ανάγκη ενός εθνικού συμβολαίου

    «Εθνική συνεννόηση για επαναστατικές αλλαγές», είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάνει λόγο για ένα «εθνικό moratorium σοβαρότητας» και για την «ανάγκη ενός Εθνικού Συμβολαίου με δικές μας, συμφωνημένες μεταξύ μας αλλαγές».

    «Χρειάζονται εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις», «οι αλλαγές για να ριζώσουν πρέπει να υπερβαίνουν τον εκλογικό κύκλο», υποστηρίζει και σημειώνει σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες πως το μείζον είναι «συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο αλλαγών, ένα Εθνικό Συμβόλαιο» και όχι σε τι κυβερνητικό σχήμα θα μεταφραστεί αυτό. «Εμείς αυτό εκφράζουμε: ναι στη συναίνεση, αλλά για αποφασιστικές τομές. Όχι για μοίρασμα της εξουσίας».

    Αυτή είναι η θέση που διατυπώνει και στο ερώτημα εάν αποκλείει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήμουν, είμαι και θα είμαι ανοικτός να βοηθήσω οποιονδήποτε δεσμευτεί σε πολιτικό πλαίσιο προοδευτικών αλλαγών -δεν με νοιάζει πώς λέγεται. Καθέναν που να είναι έτοιμος να βάλει το κοινό καλό πάνω από την πελατειακή αντίληψη νομής της εξουσίας. Να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες αλλαγές που ξεριζώνουν το πελατειακό κράτος». «Δυστυχώς, αυτή η πρόθεση φαίνεται να σπανίζει. Μακάρι να διαψευστώ», προσθέτει.

    Ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δεν "βλέπει" εκλογές και αναφέρει σχετικά με την έντονη επαναδραστηριοποίηση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ότι «οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να ακουστούν πλέον αλήθειες». Αναφορικά με τα περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι: «Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν τον γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας και δημιουργούν τις συνθήκες και το πλαίσιο για μια Ελλάδα της παραγωγής. Και μετά, όλοι και όλα από τη βάση». Επισημαίνει δε ότι οι διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ ήταν ουσιαστικά πολιτικές. «Σε κάθε περίπτωση, το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν θα παραμείνει ή όχι, αν θα αλλάξει όνομα ή όχι, αν θα γίνει Ελιά, Ροδακινιά ή όποιο άλλο δέντρο, πρέπει να το αποφασίσει η βάση του, οι οπαδοί και φίλοι του. Όχι κάποιο τραπεζάκι στο Κολωνάκι», λέει.

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, αναφέρει ότι η ουσία είναι «αν θα τελειώνουμε με το μαύρο πολιτικό χρήμα, σπάζοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες» και πως «ένα αναλογικότερο σύστημα με διευκόλυνση συνασπισμών κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν θα έχει καμία σημασία αν δεν γίνει το πρώτο».

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου μιλά για τους κινδύνους από ένα ενδεχόμενο Βrexit, για τη δολοφονία της Τζο Κοξ, και για εθνικά θέματα.

    Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο Νίκο Λιονάκη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [02] Παρατάθηκε η Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως τις 15 Σεπτεμβρίου

    Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία συνήλθε χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καθόρισε το νέο στοχευμένο πλαίσιο της πανελλαδικής απόχης των δικηγόρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2016.Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή, καθόρισε και ειδίκευσε την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως 15 Σεπτεμβρίου 2016, (μια ημέρα πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δηλαδή, την 16η Σεπτεμβρίου 2016) ως εξής:

    1) Διοικητικές δίκες: φορολογικές (συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας), τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής). Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, (ομοίως, στις φορολογικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας, τελωνειακές και τις υποθέσεις με αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα), αποχή από δίκες όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) έχει ασκήσει το ένδικο μέσο.

    2) Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής), καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ, όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων (στον πρώτο βαθμό), ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν ο δημόσιος φορέας έχει ασκήσει ένδικο μέσο.

    3) Ποινικές δίκες: αποχή μόνο από φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών). Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα. Από τις ως άνω περιπτώσεις η αποχή δεν εκτείνεται: α) στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α' βαθμό και επταετία σε β' βαθμό, και β) σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κρατούμενοι.

    4) Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στον πρώτο βαθμό στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους Τραπεζών ή Εταιριών Διαχείρισης ή Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή ή αναστολή) ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν η Τράπεζα ή η Εταιρία Διαχείρισης ή Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχει ασκήσει ένδικο μέσο. Η αποχή δεν εκτείνεται : α) στην ανακοπή κατά πίνακα κατάταξης, β) στην ανακοπή κατά κατακυρωτικής έκθεσης , γ) στην ανακοπή τρίτου, οι οποίες συζητούνται κανονικά.

    5) Δίκες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και του ΕΟΠΥΥ, στον πρώτο βαθμό, όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ είναι ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει ασκήσει το ένδικο μέσο και στον πρώτο βαθμό ήταν (ο ίδιος) ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Κατ' εξαίρεση των παραπάνω, η αποχή δεν εκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις που ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει επιτύχει υπέρ αυτού προσωρινή δικαστική προστασία ή υπάρχει υπέρ αυτού αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα (οπότε το ένδικο βοήθημα ή μέσο εκδικάζεται κανονικά).

    6) Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποχή από όλες τις διαδικασίες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΥΥ έχει ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.

    Η συντονιστική επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου έως την 15.9.2016 για να εξετάσει την πορεία της κατάστασης.

    [03] Κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά τριών βέλγων πολιτών για τρομοκρατική δράση

    Τρεις βέλγοι πολίτες οι οποίοι συνελήφθησαν τη νύκτα κατηγορούνται για απόπειρα τρομοκρατικών ανθρωποκτονιών και για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης.ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Βελγίου.

    Εννέα ακόμη ύποπτοι οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των νυκτερινών εφόδων αφέθηκαν ελεύθεροι, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Η αστυνομική επιχείρηση αφορούσε πληροφορίες για συγκεκριμένες απειλές με επίκεντρο τον αγώνα Βέλγιο-Ιρλανδία στου Euro 2016.

    Οι Σαμίρ Κ., Μουσταφά Μπ. και Τζαουάντ Μπ. περιλαμβάνονταν στους 40 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της βελγικής αστυνομίας. Σύμφωνα με «τα στοιχεία που περιήλθαν στη γνώσης μας, απαιτείτο άμεση ανάληψη δράσης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το ιδιωτικό φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η απειλή αφορούσε κυρίως «fan zones» που είχαν οργανωθεί στο Βέλγιο εν όψει του αγώνα Βέλγιο-Ιρλανδία στο Μπορντό χθες το απόγευμα.

    Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους το Μόλενμπεκ, το Σαρμπέκ και το Φορέ, τρεις περιοχές των Βρυξελλών όπου οι δράστες των επιθέσεων του Παρισιού και των Βρυξελλών διέθεταν διαμερίσματα για την προετοιμασία τους και για να χρησιμεύσουν στη συνέχεια ως κρησφύγετα.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας , ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχον. «Θέλουμε να συνεχίσουμ να ζούμε κανονικά», είπε. Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση αποφάσισε τη «διατήρηση» των δημοσίων εκδηλώσεων, ανάμεσά τους και αυτών που αφορούν το Euro-2016, λαμβάνοντας ωστόσο επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

    [04] Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν οι αστικές συγκοινωνίες

    Την ανάγκη να υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός και μια ιεράρχηση των μεγάλων έργων προκειμένου «να έχουμε τα οφέλη που πρέπει να έχει η χώρα και οι παραγωγικές δυνάμεις από αυτά τα έργα», τονίζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Να υπάρχουν δομές που δεν θα επιτρέπουν από εδώ και στο εξής να επιλέγει μόνος του ο κάθε υπουργός, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια ή τις πολιτικές του προτεραιότητες, ποια έργα υποδομών είναι αυτά που πρέπει να γίνουν», προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι «έχει γίνει η ιεράρχηση των έργων που έχει ανάγκη η χώρα, σε μια άλλη λογική και κατεύθυνση από αυτή που έχουμε μέχρι τώρα».

    Αναφέρει ακόμα, ότι στο υπουργείο αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα τρία νομοσχέδια, που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτά αφορούν τα δημόσια έργα, τις μελέτες των δημόσιων έργων και τις δημόσιες συμβάσεις γενικότερα, καθώς και τα συστήματα και τις δομές που θα δώσουν την ευκαιρία να παρακολουθούνται συνολικά και τα δημόσια και τα ιδιωτικά έργα. Το τρίτο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις παραχωρήσεις, ενώ έτοιμο είναι και το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια.

    Δηλώνει κατηγορηματικά «όχι» στα περί ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών. «Δεν θα γίνει», τονίζει και προσθέτει: «Το μοντέλο των ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών στη χώρα μας που εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη έχει αποτύχει πλήρως. Κοστίζει πέντε φορές περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Να σταματήσουμε το πλιάτσικο που γίνεται τόσα χρόνια σε αυτούς τους φορείς, τις σπατάλες και την κακή διαχείριση».

    Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λέει ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, και σημειώνει ότι το υπουργείο του ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών. «Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Με έναν σχεδιασμό που είναι καθαρά εθνικός σχεδιασμός και θα αναβαθμίσει τη χώρα μας», προσθέτει.

    Για το μέτρο της αναλογικής χρέωσης στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων εκτιμά ότι μέσα στο 2017 «θα έχουμε τις μελέτες», «για να υλοποιήσουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των έργων το αναλογικό σύστημα χρέωσης».

    Σημειώνει, ακόμη, ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο προαστιακός στο Λαύριο. «Πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που πρέπει να γίνουν μιας και συνδέει το αεροδρόμιο και το κέντρο της Αθήνας, με δύο βασικά λιμάνια που είναι οι κύριες υποδομές. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστούν και οι ακτοπλοϊκές μεταφορές και η κρουαζιέρα, αλλά κυρίως θα εξυπηρετηθεί ο πολίτης».

    Ο κ. Σπίρτζης απαντά, ακόμη, στις επικρίσεις της ΝΔ ότι «κλαίει», λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο όταν λόγων της συμφωνίας, «και σε αυτή θα είμαστε συνεπέστατοι», επιβάλλονται στη χώρα, πολιτικές και μέτρα «τα οποία και ως πολιτική σύλληψη και υλοποίηση έχουν όνομα». «Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στη ΝΔ, αλλά και οι πολιτικοί του συνεργάτες στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν εφάρμοζαν αυτές τις πολιτικές γελούσαν. Εμείς, δεν μπορούμε να γελάμε με κάποιο από αυτά τα μέτρα και τις πολιτικές». ... «Στεναχωριόμαστε. Αυτό δεν είναι κακό. Δείχνει και άλλα πράγματα», τονίζει.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζηστο Γιώργο Ψύλλια στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 June 2016 - 6:32:21 UTC