Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του ελληνικού λαού, μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας στους αεροπυροσβέστες
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι το μεγάλο όραμα που ενώνει λαούς, ιδέες, πολιτικές και οικονομίες
  • [03] «Άμεσες και μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit», λέει η Όλ. Γεροβασίλη
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης
  • [05] Απ. Κατσιφάρας: «Νέες θέσεις απασχόλησης και στήριξη επιχειρηματικότητας»
  • [06] Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στέλνει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ
  • [07] Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [08] Έκκληση Κάμερον στους Βρετανούς να αποβάλουν το μίσος από τη ζωή τους
  • [09] Συνάντηση Πούτιν - Ρέντσι στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
  • [10] Άκαρπη η κρίσιμη συνάντηση γαλλικής κυβέρνησης - απεργών
  • [11] Άλλους εννέα πρόσφυγες από την Λέσβο αποφάσισε να φιλοξενήσει ο πάπας Φραγκίσκος
  • [12] «Γκάζι, ακούς;» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
  • [13] «Πουκάμισο αδειανό» χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας για το Μετρό ο βουλευτής της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης
  • [14] Π. Πολάκης: Μίλησα για καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά στην Υγεία
  • [15] Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων - Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών
  • [16] Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης ναρκωτικών

  • [01] Την ευγνωμοσύνη της πολιτείας και του ελληνικού λαού, μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας στους αεροπυροσβέστες

    Την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ελληνικού λαού μετέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, που σταθμεύει στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

    «Στα πρόσωπά σας βλέπω τους ανώνυμους ήρωες, που καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό που κάνετε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, της ελληνικής Πολιτείας, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Επίσης, εξέφρασε την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τον θαυμασμό του ελληνικού λαού στις δυνάμεις ενάεριας πυρόσβεσης, που με κίνδυνο της ζωής τους αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τη λαίλαπα των πυρκαγιών. «Η ετοιμότητά σας στην κατάσβεση των πυρκαγιών είναι το κρίσιμο σημείο στον ακήρυχτο πόλεμο με τα στοιχεία της φύσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των 30 πυροσβεστικών αεροσκαφών, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά μέσαμ καθώς η κριση έχει πλήξει όλους τους τομείς και τόνισε ότι θα καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη είναι το μεγάλο όραμα που ενώνει λαούς, ιδέες, πολιτικές και οικονομίες

    «Οι Έλληνες έχουμε υποφέρει πολύ από τον φανατισμό και τη βία. Γι' αυτό μας συγκλονίζει η δολοφονία της Τζο Κοξ, που έγινε, ήδη, μάρτυρας-σύμβολο για μία δημοκρατική Ευρώπη», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στη διαφορετικότητα, περισσότερη ενότητα και αλληλεγγύη, τη δύναμη μίας μεγάλης κοινότητας δημοκρατιών, την πρόσθεση και όχι αφαίρεση δυνάμεων.

    «Γι' αυτό όλοι αγωνιούμε για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Προσβλέπουμε στο θετικό αποτέλεσμά του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα προβλήματά της, έχει αναντικατάστατη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Είναι το μεγάλο όραμα που ενώνει λαούς, ιδέες, πολιτικές και οικονομίες. Αυτό το όραμα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ και δεν πρέπει να χαθεί», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] «Άμεσες και μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Brexit», λέει η Όλ. Γεροβασίλη

    «Απευχόμαστε ένα ενδεχόμενο Brexit, την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα», είναι το σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα «Επένδυση» για το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία.

    «Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα που θα είχαν η έκπτωση των δημοκρατικών αξιών και η δογματική επικράτηση των πολιτικών λιτότητας στο εσωτερικό της Ένωσης», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας πως αντί για επέκταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη βάση ενός κοινού οράματος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις και η αναβίωση του εθνικισμού σε μία πολύπαθη από τις εθνικές εχθρότητες ήπειρο.

    «Πέρα από τα άμεσα φαινόμενα οικονομικής αστάθειας, ένα ενδεχόμενο ?διαζύγιο? με τη Μεγάλη Βρετανία, θα μπορούσε να ανοίξει παρόμοιες συζητήσεις σε άλλα κράτη-μέλη. Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης στα όργανα της Ένωσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης

    Την ανάγκη να στηριχτεί από όλους μαζί η εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς (Esteban Gonzalez Pons).

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται σήμερα το προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με ιδιαίτερη ευαισθησία και με βάση τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι πρέπει και οι εταίροι μας στην ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, καθώς και η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις.

    «Ορισμένοι εταίροι μας δείχνουν φοβικά σύνδρομα που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης», τόνισε ο Πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης σημείωσε ότι διογκώνεται, κυρίως από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε συνολικά.

    Συνεχίζοντας, υπογράμμισε και την άμεση ανάγκη για μετεξέλιξη του FRONTEX σε πραγματική ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, σημειώνοντας, ότι η μετεξέλιξη αυτή επιβάλλεται και από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που είναι η βάση της Μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη.

    Μάλιστα, παρατήρησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος από την πλευρά των κρατών-μελών ότι υφίσταται ζήτημα κυριαρχίας, διότι είναι γνωστό ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά. «Άρα, κάθε κράτος-μέλος καθορίζει τα σύνορά του κυριάρχως, τα φυλάσσει κυριάρχως, και αυτά είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα, ο FRONTEX θα λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας του κάθε κράτους-μέλους. Όμως, η παρουσία του ως πραγματικής Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, θα λύσει πολλά προβλήματα, ώστε ο καθένας να έχει τεθεί προ των ευθυνών του σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων μας».

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς, τόνισε ότι η χώρα μας έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες και είναι πολύ περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, απ΄ ό,τι πέρυσι, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

    [05] Απ. Κατσιφάρας: «Νέες θέσεις απασχόλησης και στήριξη επιχειρηματικότητας»

    «Και πλούτος θα παραχθεί και η επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί»,δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στον απόηχο της βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την άρτια και ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ.

    «Για πρώτη φορά ελληνική Περιφέρεια βραβεύεται από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κατσιφάρας, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέσπασε το ένα από τα τρία βραβεία «Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας» για το 2017. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικεντρώθηκε στους βασικούς άξονες της πρότασης στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία με την υλοποίηση της θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης έχοντας ως προτεραιότητα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

    -Να καλλιεργηθεί η επιχειρηματική νοοτροπία

    «Πάνω σε τι αξιολογηθήκαμε; Παρουσιάσαμε μια αξιόπιστη και ρεαλιστική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης με τη συμμετοχή διαφορετικών φορέων και με έμφαση στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η Περιφέρεια φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την επιχειρηματική νοοτροπία, τη συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών,τη μάθηση και την καθοδήγηση»

    -Δημιουργία θέσεων απασχόλησης

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κύρια μηχανή δημιουργίας βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά είναι και εκεί που θα δημιουργηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Αυτό που κάνουμε ως Περιφέρεια είναι να έχουμε ένα ολοκληρωμένο, στρατηγικό μεν, αλλά ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο στρατηγικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας. Αυτήν την ιδέα αξιολόγησε και αυτή τη στρατηγική επιβράβευσε η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    -Υλοποίηση δεσμεύσεων

    «Αυτό που ενδιαφέρει πάρα πολύ και τον κόσμο είναι αυτό που θα κάνουμε το 2017. Ουσιαστικά πρέπει να υλοποιήσουμε, όλα για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και που βραβεύθηκαν. Θα παρακολουθείτε, από κοντά, η Περιφέρεια μας όλο το 2017 από την Κριτική Επιτροπή, απ' όπου πήραμε και το βραβείο. Μετά το πέρας του 2017, η Κριτική Επιτροπή θα επισκέπτεται τις Περιφέρειες, που βραβεύθηκαν, για να διαπιστώσει την πρόοδο, που συντελέστηκε και να μας παράσχει μια αντικειμενική γνώση».

    -Παραγωγική ανασυγκρότηση

    «Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, η παραγωγική ανασυγκρότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τα δυνατά μας σημεία. Αυτό χρειάζεται περιφερειακή διάσταση και τοπική διάσταση. Η Περιφέρεια εδώ ακριβώς απάντησε. Έδωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης επιχειρηματικότητας με βάση την περιφερειακή μας διάσταση της ανάπτυξης που θέλουμε να έχουμε».

    -Καινοτομία και κανόνες διαφάνειας

    «Αυτό που θέλουμε να δώσουμε είναι η δυναμική που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Είναι ένα σχέδιο υποβοήθησης, ένα σχέδιο που ενώνει δυνάμεις, ένα σχέδιο που χωράει την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και πάνω από όλα είναι πώς οι θεσμοί και οι υπηρεσίες, στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, μέσα από κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας».

    -Θα παραχθεί πλούτος

    «Και όταν αυτά ολοκληρωθούν, με βάση τις δεσμεύσεις θα έχουμε πολύ σημαντικές θέσεις απασχόλησης και στην περιφέρεια μας και στην χώρα μας. Αν γίνουμε καλύτεροι και πλούτος θα παραχθεί και η επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί»

    [06] Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στέλνει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

    «Ένας άνθρωπος χάνει την οικογένειά του και το σπίτι του. Ένα παιδί στη θάλασσα προσπαθεί να αναπνεύσει. Μια μητέρα περπατάει χιλιάδες χιλιόμετρα με το μωρό της στην αγκαλιά. Δεν είναι ζήτημα χρώματος, γλώσσας, φυλής ή θρησκείας το να τους βοηθήσουμε. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς».

    Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν τη βοήθειά τους στέλνει η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

    Η πολυβραβευμένη ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτικό σποτ αφιερωμένο στους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα". Το σποτ είναι πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ανθρωπιστική οργάνωση.

    Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές τους προηγούμενους μήνες και είχε την ευκαιρία να συναντήσει πρόσφυγες και να δει από κοντά τις δράσεις των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα".

    Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψής της στην Ελλάδα, η ηθοποιός και ακτιβίστρια εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Ευρώπη που «ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές» και προσέθετε: «Όταν βλέπω τα μωρά και τις γυναίκες και τους άνδρες που προσπαθούν να τα προστατεύσουν, σκέφτομαι μακάρι να μπορούσα να σας προστατέψω, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω τα σύνορα. Όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και αναρωτιέμαι γιατί επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους».

    Και περιέγραφε χαρακτηριστικά: «έχω περάσει πολύ χρόνο στη ζωή μου με τους πρόσφυγες. Όμως ποτέ δεν ονειρεύτηκα όταν ήμουν νέα ότι θα βλέπω ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πολεμικές δυνάμεις ή κυβερνήσεις που ρίχνουν βόμβες, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν».

    Στη συνέντευξή της είχε αισθανθεί και την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες της στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι «βοηθούν τους πρόσφυγες με την καρδιά τους και με ό,τι μπορούσαν να δώσουν. Με άλλα λόγια αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες ως ανθρώπινα όντα».

    Το τηλεοπτικό σποτ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://www.youtube.com/watch?v=yufV2vjUxRM

    Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" μας καλούν να στηρίξουμε την οργάνωση μέσα από την ιστοσελίδα www.msf.gr/refugees και το τηλ. 2105200500.

    Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" έχουν περιθάλψει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα περισσότερους από 55.000 πρόσφυγες και έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 88.000 ανθρώπους. Επίσης, μέσα σε τέσσερις μήνες συνέβαλαν στη διάσωση περισσότερων από 18.000 ανθρώπων στο Αιγαίο.

    [07] Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τέλος μπήκε σήμερα στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων για τους βαθμούς τους, ενώ τώρα ξεκινά η προσπάθεια υπολογισμού των βάσεων για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα γίνουν γνωστές μετά τις 20 Αυγούστου.

    Το μεσημέρι, αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες για τα Γενικά Λύκεια (νέο και παλαιό σύστημα) και για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ομάδα Β'), χωρίς τις επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων 2016, στην ηλεκτρονική διέυθυνση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων http://results.it.minedu.gov.gr/. Οι βαθμολογίες έχουν αναρτηθεί από το πρωί στα σχολεία όλης της χώρας, όπου πολλοί υποψήφιοι έσπευσαν για να πληροφορηθούν τους βαθμούς τους.

    «Οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων με το νέο σύστημα εξετάσεων δεν έχουν ορατά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τις επιδόσεις των υποψηφίων με το προηγούμενο σύστημα εξετάσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας. Όπως ανέφερεμ «το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι φέτος θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση, συνολικά, αναμένεται να είναι λίγο μικρότερο από το περυσινό». Ο κ. Κάτσικας υπογράμμισε ότι αν και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα δεδομένα της διαμόρφωσης των περυσινών βάσεων εισαγωγής, οι φετινές βάσεις των σχολών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στην πλειονότητά τους, αναμένεται να σημειώσουν πτώση, η οποία θα έχει άνιση ένταση στα διάφορα επιστημονικά πεδία.

    Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, «αναμένεται μικρή άνοδος στις Νομικές Σχολές και μικρή πτώση στα χαμηλόβαθμα τμήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση με τα Πολυτεχνεία και τις Φυσικομαθηματικές Σχολές αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής. Αντίθετα στις Ιατρικές Σχολές της Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται μικρή άνοδος. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα αναμένεται μεγαλύτερη πτώση των βάσεων εισαγωγής, όχι λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων, αλλά, κυρίως, λόγω της θετικής (για τους υποψήφιους) αντιστοιχίας θέσεων εισακτέων και υποψηφίων. Πτώση αναμένεται και στην πλειονότητα των τμημάτων των Οικονομικών Σχολών».

    Σύμφωνα με τον κ Κάτσικα, «η έρευνα δείχνει ότι φέτος οι υποψήφιοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, θα στοχεύσουν, στις πρώτες τους προτιμήσεις, σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν. Οι Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές, μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα (το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας), τα Τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας, θα τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες και ως εκ τούτου μεγάλος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές».

    [08] Έκκληση Κάμερον στους Βρετανούς να αποβάλουν το μίσος από τη ζωή τους

    Έκκληση στους Βρετανούς να επιδείξουν "ανεκτικότητα" και να παραμένουν ενωμένοι απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στη βουλευτίνα Τζο Κοξ που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ την Πέμπτη.

    Ο Κάμερον συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για την ερχόμενη Δευτέρα.

    "Εκεί οπου βλέπουμε μίσος, εκεί όπου βλέπουμε διχασμό, θα πρέπει να τα αποβάλουμε από την πολιτική ζωή, από τη δημόσια ζωή, από τις κοινότητές μας", υπογράμμισε ο Κάμερον που επισκέφθηκε σήμερα το χωριουδάκι της βόρειας Αγγλίας όπου σκοτώθηκε η Κοξ, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου.

    Ο Κόρμπιν επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως την Δευτέρα ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να τιμήσουν την Κοξ. Μια εκπρόσωπος των Εργατικών είπε ότι, λόγω της δολοφονίας της Κοξ, το κόμμα διακόπτει μέχρι την Δευτέρα όλες τις εκδηλώσεις του που ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

    Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε διακόψει τις συνεδριάσεις της από την Τρίτη ώστε οι βουλευτές να συμμετάσχουν στις εκστρατείες ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ «βλέπουν» τα γραφεία στοιχημάτων

    [09] Συνάντηση Πούτιν - Ρέντσι στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα συναντηθούν σήμερα στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.Σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Ρώσου προέδρου, τον Γιούρι Ουσάκοφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), καθώς και για τις προσπάθειες να επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση των κρίσεων στη Συρία και στη Λιβύη.

    Εξάλλου η Ρωσία και η Ιταλία θα υπογράψουν μια σειρά συμφωνιών μετά τις διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο του Φόρουμ, διευκρίνισε ο Ουσάκοφ.

    [10] Άκαρπη η κρίσιμη συνάντηση γαλλικής κυβέρνησης - απεργών

    Η γαλλίδα υπουργός Εργασίας και ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT επιβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησαν σχετικά με τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, η οποία έχει προκαλέσει τρεις μήνες απεργιών και διαδηλώσεων.

    Νέες εργατικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 23 και τις 28 Ιουνίου από μια ομάδα συνδικάτων, μεταξύ των οποίων η CGT που βρίσκεται στην αιχμή του κοινωνικού κινήματος κατά της μεταρρύθμισης η οποία συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο.

    Η κυβέρνηση και η CGT "δεν επέτυχαν κάποια συναίνεση" δήλωσε η υπουργός Μιριάμ Ελ Χομρί στο τέλος αυτής της συνάντησης που διήρκεσε μιάμιση ώρα και ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο πλευρών από τον Μάρτιο.

    "Υπάρχουν σημεία διαφωνίας ανάμεσα στη CGT και την κυβέρνηση για πράγματα ουσίας, οι διαφωνίες αυτές επιβεβαιώθηκαν σήμερα", είχε υπογραμμίσει προηγουμένως κατά την έξοδό του από το υπουργείο ο Φιλίπ Μαρτινέ, γενικός γραμματέας της CGT, που είναι η μεγαλύτερη γαλλική συνδικαλιστική συνομοσπονδία.

    [11] Άλλους εννέα πρόσφυγες από την Λέσβο αποφάσισε να φιλοξενήσει ο πάπας Φραγκίσκος

    Άλλους εννέα πρόσφυγες από την Λέσβο αποφάσισε να φιλοξενήσει ο πάπας Φραγκίσκος, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο το γραφείο Τύπου του Βατικανού.

    Πρόκειται για έξι ενήλικες και τρία παιδιά από τη Συρία. Δύο εκ των προσφύγων είναι χριστιανοί. Στη Λέσβο φιλοξενούνταν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Όπως έγινε γνωστό από το Βατικανό, έφτασαν χθες στην Ρώμη και η όλη πρωτοβουλία κατέστη δυνατή χάρη στην συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών, την Ελληνική Υπηρεσία Aσύλου και την καθολική εθελοντική κοινότητα Sant' Egidio της ιταλικής πρωτεύουσας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Φραγκίσκος είχε επιστρέψει από την Λέσβο στις 16 Απριλίου με τρεις οικογένειες προσφύγων, οι οποίες φιλοξενούνται και μαθαίνουν ιταλικά στην Αιώνια Πόλη, με έξοδα του Βατικανού.

    [12] «Γκάζι, ακούς;» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

    Στην ιδιαίτερη μαγεία του κόσμου της προφορικής ιστορίας θα μεταφερθούν όσοι επισκεπτούν από τις 28 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου, την διαδραστική έκθεση «Γκάζι, ακούς;», που διοργανώνουν η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να καταγράψει, αλλά και να παρουσιάσει στους επισκέπτες, ζωντανές μνήμες της γειτονιάς γύρω από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού, με έμφαση στην περίοδο 1980-2004.

    Μνήμες και συναισθήματα ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία της γειτονιάς βιωματικά, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό την μορφή προφορικών μαρτυριών, μέσα από μια πρωτότυπη έκθεση οπτικοακουστικών μέσων.

    Μια δυναμική ομάδα φοιτητριών και φοιτητών συνομιλεί με κατοίκους της γειτονιάς, παλιούς εργαζόμενους του εργοστασίου, εργαζόμενους στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή, ανθρώπους που γνωρίζουν και νιώθουν την γειτονιά του Γκαζιού σπίτι τους, και καταγράφει τη «φωνή» τους. Η καινοτόμος αυτή έκθεση θέτει τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών στο προσκήνιο οπτικά και ηχητικά.

    [13] «Πουκάμισο αδειανό» χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας για το Μετρό ο βουλευτής της ΝΔ, Στ. Καλαφάτης

    «Πουκάμισο αδειανό» χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του σταθμού «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης που υπογράφτηκε στην Αθήνα, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

    Ο ίδιος θέτει τα ερωτήματα πότε θα είναι έτοιμη η μελέτη για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, ποιος θα αναλάβει τη μελέτη αυτή, από πού θα χρηματοδοτηθεί και ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης, για ποιον λόγο δεν είναι, ήδη, έτοιμη η μελέτη και τι προβλέπεται αν βρεθούν και άλλες αρχαιότητες.

    Παράλληλα κάνει λόγο για "επικοινωνιακό ντελίριο" που αποδεικνύεται "μια τρύπα στο νερό ? μετρό" και υπογραμμίζει: «καιρός είναι να αντιληφθεί ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. πως οι Θεσσαλονικείς ελάχιστα ενδιαφέρονται για το αν για τις καθυστερήσεις φταίνε οι νυν, ή οι προηγούμενοι. Αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να ολοκληρωθεί το έργο. Και, κυρίως, να είναι ένα έργο ολοκληρωμένο ? κι όχι κολοβό, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.. Κι αν, ο κ. πρόεδρος, σώνει και καλά, θέλει να επιμερίσει ευθύνες, ας αποδώσει και τις ευθύνες που αναλογούν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που ήταν αυτός ο οποίος δίχασε τους Θεσσαλονικείς, θέτοντας το δίλημμα "ή αρχαία ή μετρό", αντί να αφήσει τους ειδικούς να αναζητήσουν λύσεις για τη συνύπαρξη και των δύο».

    [14] Π. Πολάκης: Μίλησα για καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά στην Υγεία

    «Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του για λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων, «οι οποίες ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της ολομέτωπης επίθεσης ΜΜΕ και αντιπολίτευσης, προς την κυβέρνηση» και διευκρινίζει ότι αυτές «αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο».

    Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε:

    «Τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του.

    Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα.

    Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο.

    Άλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Επίσης είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.

    Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για ότι χρειαστεί».

    [15] Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων - Ξεκινά η υποβολή μηχανογραφικών

    Τέλος μπήκε σήμερα στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων για τους βαθμούς τους, ενώ τώρα ξεκινά η προσπάθεια υπολογισμού των βάσεων για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα γίνουν γνωστές μετά τις 20 Αυγούστου.

    Το μεσημέρι, αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες για τα Γενικά Λύκεια (νέο και παλαιό σύστημα) και για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ομάδα Β'), χωρίς τις επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων 2016, στην ηλεκτρονική διέυθυνση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων http://results.it.minedu.gov.gr/. Οι βαθμολογίες έχουν αναρτηθεί από το πρωί στα σχολεία όλης της χώρας, όπου πολλοί υποψήφιοι έσπευσαν για να πληροφορηθούν τους βαθμούς τους.

    «Οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων με το νέο σύστημα εξετάσεων δεν έχουν ορατά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τις επιδόσεις των υποψηφίων με το προηγούμενο σύστημα εξετάσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας. Όπως ανέφερεμ «το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι φέτος θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση, συνολικά, αναμένεται να είναι λίγο μικρότερο από το περυσινό». Ο κ. Κάτσικας υπογράμμισε ότι αν και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα δεδομένα της διαμόρφωσης των περυσινών βάσεων εισαγωγής, οι φετινές βάσεις των σχολών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στην πλειονότητά τους, αναμένεται να σημειώσουν πτώση, η οποία θα έχει άνιση ένταση στα διάφορα επιστημονικά πεδία.

    Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, «αναμένεται μικρή άνοδος στις Νομικές Σχολές και μικρή πτώση στα χαμηλόβαθμα τμήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση με τα Πολυτεχνεία και τις Φυσικομαθηματικές Σχολές αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής. Αντίθετα στις Ιατρικές Σχολές της Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται μικρή άνοδος. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα αναμένεται μεγαλύτερη πτώση των βάσεων εισαγωγής, όχι λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων, αλλά, κυρίως, λόγω της θετικής (για τους υποψήφιους) αντιστοιχίας θέσεων εισακτέων και υποψηφίων. Πτώση αναμένεται και στην πλειονότητα των τμημάτων των Οικονομικών Σχολών».

    Οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων έξουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο λύκειό τους, προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και με αυτόν τον προσωπικό κωδικό μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

    [16] Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης ναρκωτικών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, από χθες το βράδυ, ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών.

    Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επανατυποποίησης και νόθευσης ναρκωτικών, ενώ έχουν συλληφθεί 14 άτομα. Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί ποσότητα ηρωίνης άνω των 7 κιλών, όπλα, χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

    Μετά την ολοκλήρωση της ευρείας επιχείρησης αναμένεται αναλυτική ενημέρωση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 June 2016 - 14:32:36 UTC