Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνηση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος στόχος η προώθηση αριστερών μεταρρυθμίσεων
  • [02] Δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές, αλλά να πιέσουμε πολιτικά την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Καραγκούνης
  • [03] Με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί αύριο ο Προκόπης Παυλόπουλος
  • [04] Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ
  • [05] Τουριστικό σκάφος, με περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες προσάραξε στη Λέσβο
  • [06] Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει μια "ζώνη επιρροής" με στρατιωτικά μέσα
  • [07] Σαρκοζί: Το πρόβλημα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι η πλήρης έλλειψη ηγεσίας
  • [08] «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή», 100 χρόνια από τη γέννησή του
  • [09] Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ από εργαζόμενους
  • [10] Δεν υπάρχει μόνο το διοξείδιο - Τα επίπεδα αιθανίου αυξάνονται ξανά στην ατμόσφαιρα

  • [01] Κίνηση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος στόχος η προώθηση αριστερών μεταρρυθμίσεων

    Υπέρ της απλής αναλογικής, κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό και ενίσχυση του κοινοβουλίου, τάσσεται η κίνηση 53+ του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνοντας στησχετική συζήτηση, με σημείωμά της, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» εκφράζοντας έτσι τον προβληματισμό της για την ένταση της συζήτησης αυτής.

    Ως προς την κυβέρνηση, οι 53+ τονίζουν την ανάγκη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει και να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, αυτή την στιγμή,μας απομακρύνει από αυτόν τον κεντρικό στόχο. Συνολικά οι 53+ κάνουν τις ακόλουθες επισημάνσεις:

    1. Αυτήν την περίοδο, το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι -με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση- η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ' αυτό τον κεντρικό στόχο.

    2. Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί.

    3. Ειδικά για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης.

    4. Για το θέμα του εκλογικού νόμου είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση, διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και -κατά παράδοση- της Αριστεράς είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν - προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ.

    [02] Δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές, αλλά να πιέσουμε πολιτικά την κυβέρνηση, είπε ο Κ. Καραγκούνης

    Η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλει πρόωρες εκλογές, αλλά να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση, γιατί το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται «δεν βγαίνει», είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος προβλέπει ότι κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα χειροτερέψει.

    «Μπορούμε να πιέσουμε πολιτικά, γιατί αυτή η συνταγή δεν βγαίνει και τους επόμενους μήνες θα το δούμε πολύ πιο έντονα να γίνεται αυτό, διότι δεν θα πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσειs του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος -όπως υπενθύμισε ο κ. Καραγκούνης- χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστικό και ανέφικτο τον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%.

    [03] Με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα συναντηθεί αύριο ο Προκόπης Παυλόπουλος

    Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αύριο (Παρασκευή 17 Ιουνίου) και ώρα 20.15, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συνέχεια, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο θα παρακαθήσουν, επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [04] Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ

    Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική cosco, ζητούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, που προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Περίπου 300 άτομα βρίσκονται, από τα ξημερώματα, στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ και δεν επιτρέπουν σε στελέχη της εταιρείας να εισέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε: εδώ και τέσσερις ημέρες αναμένουμε μια συνάντηση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε με βάση την επιστολή που απέστειλε προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας.

    «Θεωρούμε ότι τα πράγματα οδηγούνται σε εμπαιγμό, Δεν ξεκαθαρίζεται η κατάσταση όσο περνάει ο χρόνος και αυτό μας δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες. Εδώ και τώρα αν δεν λυθεί το θέμα περνάμε σε νέες μορφές κινητοποιήσεων που θα είναι πιο δυναμικές και θα επηρεάσουν όλη την τοπική κοινωνία του Πειραιά» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση εντός της ημέρας με εκπροσώπων των εργαζομένων.

    [05] Τουριστικό σκάφος, με περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες προσάραξε στη Λέσβο

    Τουριστικό σκάφος, με περίπου 100 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες, προσάραξε, πριν από λίγη ώρα, στην περιοχή της Τσιχλιώντας στη βορειοδυτική Λέσβο. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος κινούνται προς το χώρο του ναυαγίου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα ή κινδυνεύοντες.

    [06] Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει μια "ζώνη επιρροής" με στρατιωτικά μέσα

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία επιδιώκει "να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής με στρατιωτικά μέσα", σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

    "Η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής με στρατιωτικά μέσα. Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Παρατηρούμε επίσης μαζική στρατιωτικοποίηση στα σύνορα του ΝΑΤΟ --μέσα στην Αρκτική, πάνω στη Βαλτική, μέσα στη Μαύρη θάλασσα και μέχρι στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ.

    "Είμαστε ενήμεροι για μεγάλες, επιθετικές και αιφνιδιαστικές ασκήσεις από ρωσικής πλευράς και πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ η Συμμαχία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει τέσσερα τάγματα στις χώρες της Βαλτικής και Πολωνία.

    "Αυτό που κάνουμε είναι αμυντικό, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγκρουση, προσπαθούμε να την αποφύγουμε", τόνισε ο Στόλτενμπεργκ εκτιμώντας ότι η "στάθμευση των δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα (ήταν) μια απάντηση προσαρμοσμένη στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας".

    Εκφράζοντας ανησυχία για την ουκρανική κρίση και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορά τους, οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ζητούν από τη Συμμαχία να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στο έδαφός τους ώστε να αποθαρρυνθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης.

    [07] Σαρκοζί: Το πρόβλημα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι η πλήρης έλλειψη ηγεσίας

    Τη δημιουργία ενός νέου Eurogroup με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της ευρωζώνης και μόνιμο πρόεδρο για την αντιμετώπιση του θέματος της παράνομης μετανάστευσης, προτείνει ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες της Lena (Leading European Newspaper Alliance) .

    «Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, μια Σένγκεν II, κάτι που ζητώ εδώ και χρόνια. Στο επίκεντρο θα είναι μια ομάδα ευρω-Σένγκεν, η οποία θα απαρτίζεται από τους υπουργούς Εσωτερικών με έναν μόνιμο πρόεδρο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την Frontex. Είναι προφανές ότι ένας και μοναδικός επίτροπος των 28 δεν μπορεί να ελέγξει τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη », εκτιμά ο Σαρκοζί στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες La Repubblica, El Pais, Die Welt, Le Soir, La Tribune de Geneve, Tages-Anzeiger et Le Figaro.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τάσσεται υπέρ της δημιουργίας hotspots στις νότιες ακτές της Μεσογείου, έτσι ώστε οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να υποβάλλονται πριν οι άνθρωποι μπουν στον κίνδυνο να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Θα πρέπει να ελέγχονται από την Ευρώπη, αλλά τα hotspots να είναι εγκατεστημένα στις χώρες που πρέπει να αντιμετωπίσουν την πίεση της μετανάστευσης, στη Λιβύη, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία.

    Ερωτηθείς αν είναι λάθος η δημιουργία περισσότερων κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο Νικολά Σαρκοζί τονίζει ότι «αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είναι παράλογο οι πρόσφυγες να διασχίζουν τη θάλασσα και να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου ενδεχομένως να απελαθούν και πάλι από την Ιταλία ή την Ελλάδα .

    «Το πρόβλημα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου είναι η πλήρης έλλειψη ηγεσίας» υποστηρίζει ο Σαρκοζί .Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι απαραίτητος για την Ευρώπη. Για παράδειγμα,η Αγγελα Μέρκελ δεν πρέπει να διαπραγματεύεται μόνη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γαλλία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Φυσικά ,δεν μπορώ να συμφωνήσω με όλα όσα κάνει η Γερμανία, αλλά ποτέ δεν θα δείτε να επικρίνω τη Γερμανία δημοσίως. Οταν υπάρχουν διαφορές, θα πρέπει να τις γεφυρώσουμε, να μιλάμε μεταξύ μας , να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις και να πορευτούμε μαζί»

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα ενταχτεί στην ΕΕ ο Σαρκοζί τονίζει: «Όχι. Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: η Τουρκία δεν καλείται να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία δεν είναι καν στη λίστα των ασφαλών χωρών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και κάποιοι μιλούν για το ενδεχόμενο 80 εκατομμύρια Τούρκοι να πάρουν βιζα!»

    [08] «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή», 100 χρόνια από τη γέννησή του

    Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή, του ανθρώπου που έχει θεωρηθεί ο γενάρχης του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο Μαρής βάδισε ακριβώς σε παρθενικό πεδίο. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα με τον Αλέξανδρο Ριζο-Ραγκαβή και από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 με τον Παύλο Νιρβάνα και την Ελένη Βλάχου, οι Έλληνες μυθιστοριογράφοι ανακαλύπτουν το αστυνομικό σασπένς και βρίσκουν ένα κοινό πρόθυμο να τους παρακολουθήσει. Με τον Μαρή, όμως, που θα υπηρετήσει το είδος αταλάντευτα, από το 1953, όταν κυκλοφορεί το «Έγκλημα στο Κολωνάκι», έως και τον θάνατό του, το 1979, το νερό θα μπει στο αυλάκι και θα προετοιμάσει τη σημερινή άνθιση της αστυνομικής λογοτεχνίας.

    Ο Μαρής, κατά κόσμον Γιάννης Τσιριμώκος, ήταν δεύτερος ξάδελφος του θυελλώδους πολιτικού Ηλία Τσιριμώκου και μετείχε μαζί με τον τελευταίο και τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ίδρυση της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ), για να ενταχθεί αργότερα, όπως και η ΕΛΔ, στο ΕΑΜ. Μετά τον πόλεμο φυλακίστηκε επειδή η «Μάχη», η εφημερίδα στην οποία εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτη, έκανε συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα έκτροπα των κρατικών αρχών με τους εκτοπισμένους της Μακρονήσου.

    Παρά τον αριστερό του προσανατολισμό, ο Μαρής θα σταθεί στα μυθιστορήματά του μακριά από οιοδήποτε πολιτικό γεγονός είτε της εποχής του είτε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε σήμερα αυτή τη στάση;

    [09] Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ από εργαζόμενους

    Σε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, προχώρησαν από χθες τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι του οργανισμού, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για 22η ημέρα, ζητώντας γραπτές εξασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις.Λόγω της κατάληψης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι κυριότερες υπηρεσίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις συναλλαγές εκπροσώπων εταιρειών με στελέχη της εισηγμένης εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, θα καταπλεύσουν 4 κρουαζιερόπλοια με 5000 επιβάτες. Από την άφιξη των επιβατών δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι από τους ξένους επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν με πούλμαν αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

    [10] Δεν υπάρχει μόνο το διοξείδιο - Τα επίπεδα αιθανίου αυξάνονται ξανά στην ατμόσφαιρα

    Δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή μόνο το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Οι εκπομπές του αερίου αιθανίου εμφανίζουν ξανά ανοδική πορεία παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.Το αιθάνιο αποτελεί «αέριο του θερμοκηπίου», καθώς και ρυπαντή της ατμόσφαιρας. Οι εκπομπές του είχαν κορυφωθεί στη δεκαετία του 1970, είχαν στη συνέχεια μειωθεί, αλλά κάπου μεταξύ 2005-2010 άρχισαν και πάλι να τραβούν την ανηφόρα.

    Μεταξύ 2009-2014, οι εκπομπές αιθανίου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό περίπου 400.000 τόνων. Η κύρια πηγή εκπομπών είναι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική, σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής, καθώς και οι εξατμίσεις των οχημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2016 - 8:32:27 UTC