Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Θα παραδώσουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Το κόστος της παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές
  • [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα
  • [04] Ι. Στουρνάρας: Θετικές προοπτικές για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο
  • [05] Β. Αποστόλου: Ο νέος νόμος θα ενισχύσει τις εξαγωγές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
  • [06] Σήμερα η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου
  • [07] Με αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί το «Πρακτορείο»
  • [08] Το NATO μπορεί να αντιδρά σε κυβερνοεπιθέσεις με συμβατικά όπλα, διαμηνύει ο Στόλτενμπεργκ
  • [09] ΗΠΑ: Ανασύρθηκε η σορός του 2χρονου παιδιού το οποίο είχε αρπάξει αλιγάτορας
  • [10] Εντοπίστηκαν συντρίμμια του μοιραίου Airbus της EgyptAir
  • [11] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα -Ερντογάν για Ορλάντο και «εξτρεμισμό»

  • [01] Ν. Παππάς: Θα παραδώσουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε

    "Οι αριστεροί να αντεπιτεθούν πολιτικά και ταυτόχρονα να είναι αυστηροί με την κυβέρνηση που στηρίζουν" είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτηςσε εκδήλωση μελών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, του Γ Διαμερίσματος, στο Κέντρο Πολιτισμού "Μελίνα Μερκούρη" στο Θησείο. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο διευθυντής του ρ/σ "Κόκκινο", Κώστας Αρβανίτης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

    Ανέφερε ότι η οικονομία σταθεροποιείται, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει η οικονομία σε τροχιά δίκαιης ανάπτυξης με αναδιανομή, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση της απασχόλησης.

    Σημείωσε ότι το έτος 2015, "την χρονιά της μεγάλης κρίσης", η χώρα ήταν πρώτη σε απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Ο κ. Παππάς τόνισε ότι "η πορεία της χώρας και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση, θα μείνει ορφανή αν δεν υπάρξει αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη" και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι "όταν ο Τσίπρας ζητούσε χαμηλότερα πλεονάσματα, ο δεξιός Πορτογάλος λοιδωρούσε. Η διαφορά είναι ότι εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ αυτό, θα λέγαμε ότι καμία άλλη χώρα δεν πρέπει να περάσει αυτό που πέρασε η δική μας".

    "Αυτό που καταφέραμε με το χρέος μας, πρέπει να το καταφέρουν και οι άλλες χώρες, αλίμονο αν μια μεγάλη χώρα πέσει στην περιδίνηση της κρίσης χρέους, η λύση για το χρέος πρέπει να είναι ευρωπαϊκή" τόνισε ο κ. Παππάς.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι λόγω των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στην διαχείριση της κρίσης και του Προσφυγικού, η Ελλάδα έχει κερδίσει το κύρος και τον σεβασμό φίλων και αντιπάλων της.

    "Για τους αντιπάλους μας, η ΕΕ είναι 'ο καθένας την αυλή του, κι αν η αυλή του γείτονα είναι λίγο βρώμικη, φωνάζουμε κάποιον απέξω να την τακτοποιήσει, το ΔΝΤ δηλαδή" είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι "η τακτική της Γερμανίας ήταν 'συζητείστε με τους θεσμούς'".

    "Στον αντίποδα εμείς, επιλέξαμε το άνοιγμα της συζήτησης και την ανοιχτή διαπραγμάτευση, προτείναμε την συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγινε δεκτή, και διαρκούσης της εαρινής σύνοδος του Washington Group, ο πρωθυπουργός ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου κέρδισε την υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, ενώ την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί είχαν σαστίσει, γιατί δεν περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν εκεί συμμαχίες και οι σύμμαχοι της ΝΔ γιουχάριζαν" είπε.

    Σε ότι αφορά το Brexit, ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, επισημαίνοντας πως "το απαισιόδοξο είναι ότι η ΕΕ δεν έχει κερδίσει κανένα δημοψήφισμα".

    "Δεν θέλουμε να φύγει καμία χώρα, γιατί μετά τίθεται το ερώτημα 'ποιός θα είναι ο επόμενος', το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό, μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι η ΕΕ δεν είναι σταθερή" υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

    Ερωτηθείς για τα εργασιακά, είπε ότι "πρόκειται για κορυφαία πολιτική μάχη. Το ΔΝΤ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντίληψης ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σημαίνει και ανάπτυξη, ωστόσο το κλίμα αρχίζει και αλλάζει καθώς υπάρχει μελέτη εντός του ΔΝΤ που θέτει υπό αμφισβήτηση την αντίληψη αυτή. Θα αναζητήσουμε συμμαχίες, καθώς η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι βασικό συστατικό για την δίκαιη ανάπτυξη".

    Μεγάλο μέρος της ομιλία του κ. Παππά κατέλαβε το θέμα "Διαπλοκή και ΜΜΕ" με τον υπουργό Επικρατείας να τονίζει ότι η διαπλοκή ήταν "ο τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας τις τελευταίες τρείς δεκαετίες."

    "Ο καθένας από αυτούς επικάθεται σε ένα κλάδο της οικονομίας, το θεωρούν αδιανόητο να μπουν καινούργιοι παίκτες", ανέφερε, θέτοντας στην συνέχεια το ρητορικό ερώτημα "θα μπορούσαν να περάσουν τα δύο πρώτα μνημόνια χωρίς τα 'νταούλια' των ΜΜΕ;"

    "Εμείς απλώς 'ανοίγουμε την αγορά', μπορεί αυτό να μην είναι πολύ εύηχο για αριστερούς, αλλά κάνουμε κάτι απλό: Δημοπρασία" είπε αναφερόμενος στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

    Τόνισε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια πρέπει να είναι βιώσιμα, σημείωσε ότι το ύψος της διαφήμισης έχει πέσει από τα 600 εκ. ευρώ στα 200 εκ. ευρώ και συνυπολογίζοντας ότι ένα κανάλι για να είναι βιώσιμο απαιτεί περίπου 50 εκ. Ευρώ, συνεπάγεται ότι "δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πως η αγορά 'σηκώνει' πάνω από τέσσερα κανάλια".

    Ανέφερε ακόμα ότι "το κανάλι των καναλιών 'σέρνεται' επί μήνες, καθώς οι μέτοχοί του αρνούνται να βάλουν χρήματα μη πιστεύοντας ότι μπορεί να επιστρέψουν στην κερδοφορία", ενώ σχετικά με τον πλουραλισμό έθεσε το ερώτημα "είδατε πλουραλισμό στο δημοψήφισμα;"

    "Τον πλουραλισμό τον διασφαλίζει η ΕΡΤ και το θέμα του πλουραλισμού συνιστά πρόκληση και για τους ιδιώτες" πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι από το 2011 και μετά δεν γινόταν είσπραξη του τέλους χρήσης συχνοτήτων, που ανέρχεται σε 2% επί του τζίρου, "παρότι τα έντυπα ήταν έτοιμα με τυπωμένο το όνομα Σ. Βούλτεψη χωρίς υπογραφή", ενώ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου "δεν είχε καταλογιστεί φόρος 20% επί των διαφημίσεων".

    "Οι φόροι έχουν καταλογιστεί και εισπράττονται" πρόσθεσε.

    Ο κ. Παππάς είπε ότι "βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την αδειοδότηση, έχουν συγκεντρωθεί ταυτόχρονα 'καμιά 60αριά' δικόγραφα, ενστάσεις κλπ, μήπως και ακυρωθεί ο διαγωνισμός, φυσικά ο καθένας έχει το δικαίωμα να προβάλλει τις ενστάσεις του".

    "Ο διαγωνισμός θα γίνει χωρίς μοριοδότηση των υπαρχόντων σταθμών, θα δοθούν οι πανελλαδικές άδειες και μετά οι περιφερειακές" πρόσθεσε, ενώ σε ότι αφορά "κανάλια στην Κύπρο" είπε ότι "δεν αφορά καθόλου τη διαδικασία της αδειοδότησης στην Ελλαδα. Ούτε με κόλπα ούτε με κολπάκια δεν θα παρακαμφθεί αυτή η ιστορία του διαγωνισμού".

    Επίσης σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι μέσω αυτού "ήδη χτυπιέται η δευτερεύουσα διαπλοκή". Σημείωσε ότι με το Μητρώο "δεν λύνονται όλα τα ζητήματα όπως τα εργασιακά των δημοσιογράφων", προσθέτοντας ότι "γι' αυτά πέραν των νομοθετικών πρωτοβουλιών άλλου υπουργείου, υπάρχουν και τα δημοσιογραφικά σωματεία, τα οποία να αποδεχθούν να εγγράφονται σε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν στα Online Media".

    Ακόμα ο κ. Παππάς είπε ότι στην ΕΡΤ καταβάλλεται προσπάθεια "να σταθεί στα πόδια της", καθώς το κλείσιμό της, το 2013, είχε και συνέπειες που αφορούσαν το δίκτυο μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος.

    "Για παράδειγμα στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι εταίροι επέμεναν να είναι διαφορετικός ο πάροχος του δικτύου από τον πάροχο του περιεχομένου, στα κανάλια δεν υπήρχε αυτή η εμμονή, οι κεραίες της χώρας ανήκουν στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που απαρτίζουν την Digea, η αποθέωση της στρέβλωσης", τόνισε, ο κ. Παππάς, προσθέτοντας "τα μνημόνια απαιτούσαν να κλείσει η ΕΡΤ".

    Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το βασικό αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι πως "το 'όχι' του δημοψηφίσματος, το μετατρέψαμε σε 'ναι'" προσθέτοντας "αυτό είναι θεμελιώδες ψέμμα. Όποιος παρακολουθήσει τις ομιλίες του Α. Τσίπρα εκείνη την περίοδο και στην τελευταία μεγάλη στην Αθήνα, είπε ότι 'θέλω τό 'όχι' για να φέρω μια άλλη συμφωνία".

    Είπε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να σβήσει από την συλλογική μνήμη τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, "τις πρώτες μετά την συμφωνία" θέτοντας εν συνεχεία τα ερωτήματα, "4,5% πλεόνασμα γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει; που θα εύρισκαν τα λεφτά; Όταν παλεύαμε για χαμηλότερα πλεονάσματα που ήταν; Είπαν τίποτα για την στάση των Ευρωπαίων να κλείσουν τις τράπεζες, οταν η κυβέρνηση ζητούσε ολιγοήμερη παράταση;"

    "Εκβιάστηκε ο λαός και "δεν μάσησε", και εγκαλείται η κυβέρνηση που ρώτησε τον λαό μετά την συμφωνία;" είπε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι "δεν τα καταφέραμε όλα, αυτό που κατάφερε ο Τσίπρας το έφερε ενώπιον του λαού".

    "Πολλοί ήταν εκείνοι που (μετά την συμφωνία) έλεγαν στον Τσίπρα να παραμείνει πρωθυπουργός, γιατί δεν είχε χάσει την δεδηλωμένη, εμείς επιλέξαμε την λαϊκή εντολή" ανέφερε.

    "Όποιος πιστεύει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να βγεί και να το πεί" είπε ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας "θα παραδώσουμε μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε".

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Το κόστος της παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές

    «Το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από τις εκλογές. Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και ζητούμε τη λύση να τη δώσει ο λαός. Από τον Σεπτέμβριο αυτό το μήνυμα θα γίνει απόλυτα πλειοψηφικό στην κοινωνία γιατί τα υφεσιακά μέτρα θα φανούν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εκλογές και εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στην εκπομπή «42 λεπτά» ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί εθνικά συμφέροντα και γι' αυτό πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές.

    «Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα και πιεστικά προβλήματα. Ήδη, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές τις υποχρεώσεις. Σε όλα τα μέτωπα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, όπως π.χ. στην παιδεία και υγεία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκτιμώντας πως η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα με τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συζήτηση για τον συνδικαλιστικό νόμο θα δυσκολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είπε πως δεν είναι καθόλου επιβεβλημένη μια συζήτηση για περικοπή 13ου και 14ου μισθό. Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει την συγκέντρωση στο Σύνταγμα τόνισε πως ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση, επεσήμανε όμως πως «μόνο και μόνο η εξαγγελία της συγκέντρωσης παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα και έδειξε το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ήταν ακομμάτιστη συγκέντρωση καθώς η ΝΔ, όπως είπε, δεν είχε καμία διάθεση να την «καπελώσει».

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «είναι βαθιά αντιδημοκρατικό να καταφέρεσαι με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για πολίτες που ασκούν το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται», επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν θα υποστηρίξει ποτέ τη βία και τους προπηλακισμούς. «Εμείς θέλουμε να εκτονώνεται η κοινωνική οργή, θέλουμε να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε. Θα καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που θα στρέφεται κατά κυβερνητικών στελεχών» τόνισε χαρακτηριστικά κατηγορώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ πως κρατούσε διαφορετική στάση όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όταν παρέλαβε τη ΝΔ το κόμμα είχε χάσει τις εθνικές εκλογές με 7 μονάδες. «Σήμερα η ΝΔ είναι μπροστά 7 με 8 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη δημοσκοπική ανατροπή που έχουμε δει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται του Πρωθυπουργού για πρώτη φορά. Η φθορά της κυβέρνησης έχει να κάνει και με την στάση της αντιπολίτευσης» τόνισε επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι μια οικονομία που θα είναι σε ύφεση και το 2016. «Χάσαμε τρία χρόνια. Το πακέτο Τσίπρα θα έχει πολύ δυσάρεστο αποτύπωμα. Αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν ενεργοποιείται ο κόφτης» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του προς τους δανειστές προτάσσοντας το γεγονός ότι , όπως είπε, ο ίδιος είναι αξιόπιστος.

    «Είμαι αξιόπιστος κι αυτό το δείχνει όλη η πολιτική μου διαδρομή. Γι' αυτό θα πείσω τους δανειστές. Μπορώ να υλοποιήσω μεταρρυθμίσεις, ξέρω πώς να το κάνω. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τη χώρα και δεν χρειάζεται να μας τις επιβάλουν οι δανειστές».

    »Δεν διαμορφώνουμε θετικό κλίμα για τις επενδύσεις εάν απλώς αναγκαζόμαστε να το κάνουμε χωρίς να το πιστεύουμε. Οι συνθήκες για να έρθουν κεφάλαια στη χώρα δεν είναι ευνοϊκές. Οι επενδυτές δεν ξέρουν τι τους περιμένει με αυτήν την κυβέρνηση».

    »Μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως είπε αυτό θα τροφοδοτήσει τον αναπτυξιακό κύκλο.

    «Θα προτείνουμε συμπληρωματικό πακέτο περικοπής δαπανών» τόνισε διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει η δυνατότητα αύξησης συντάξεων το επόμενο διάστημα. «Δεν θα πω αυτά που έλεγαν οι προηγούμενοι» είπε τονίζοντας πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι η αρχή.

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι η απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω για να διασώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ό,τι του έχει απομείνει από τους υποστηρικτές του» ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού.

    «Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: ένας αυταπατώμενος Πρωθυπουργός ή ένας Πρωθυπουργός που λέει συνειδητά ψέματα. Από την κυβέρνηση ειπώθηκαν τερατώδη ψέματα, συνειδητά» είπε επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για εξεταστική επιτροπή.

    «Έχουμε ζητήσει εξεταστική για την ολέθρια περίοδο Τσίπρα ? Βαρουφάκη. Είναι ανήκουστο η δική μας πρόταση που κατατέθηκε πρώτη να μην συζητείται και να συζητιέται η πρόταση του ΣΥΡΙΑ που κατατέθηκε μετά απο τη δική μας.

    »Αυτός δεν είναι τροπος να λειτουργεί μια Βουλή».

    »Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει υιοθετήσει όλα τα χειρότερα της μεταπολίτευσης χωρίς κανένα απο τα θετικά της. Περιμένω απο τον κ. Βούτση να απαντήσει στην επιστολή μου και να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο λειτουργεί δημοκρατικά» συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως τις αλλαγές ο κ. Τσίπρας τις προωθεί επειδή βλέπει πως χάνει.

    «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο που τις κέρδισε. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ουδέτερο χρόνο (...). Έχω ζητήσει εκλογές. Το μόνο που συζητάμε για αλλαγή εκλογικού νόμου είναι κατάτμηση εκλογικών περιφερειών. Δεν νομίζω ότι τα μικρότερα κόμματα θα εξαγοραστούν με μικρότερο τυράκι».

    »Πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν οι 200 για να αλλάξει και να εφαρμοστεί τώρα ο εκλογικός νόμος . Εάν ο κ. Τσίπρας επιμείνει με αυτό θα αναδειχθεί η ΧΑ» είπε χαρακτηριστικά.

    Για τα εσωκομματικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν τον απασχολεί η προσχώρηση άλλων κομμάτων στη Νέα Δημοκρατία. «Τα στελέχη ενδεχομένως να ακολουθήσουν. Δεν είμαι ενθουσιώδης με τις μεταγραφές πολιτικών. Με ενδιαφέρει η πολιτική διεύρυνση, να κυριαρχήσουν οι θέσεις και οι ιδέες μας».

    »Δεν με ενδιαφέρουν οι μεταγραφές στελεχών αλλά θέλω να αναδείξω νέα πρόσωπα. Θα πρέπει και τα ΜΜΕ να ενδιαφερθούν για τα νέα στελέχη ώστε να τους γνωρίσει ο κόσμος».

    »Η ανανέωση θα είναι αποτέλεσμα διαδικασίας αξιολόγησης. Έχει γίνει ήδη πολλή μεγάλη ανανέωση στελεχών της τάξης του 65%» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι υπέρ ενώ για το ενδεχόμενο Βrexit, εκτίμησε ότι θα πρόκειται για μεγάλο τραύμα για την Ευρώπη.

    [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα

    Για μια σημαντική συμφωνία ως προς την ελάφρυνση του χρέους μίλησε στο Euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι η πρώτη φορά που διευκρινίζεται η ρήτρα του «αν χρειαστεί».Μέχρι τώρα, είχαμε αποφάσεις βάσει των οποίων το eurogroup ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση, εφόσον ήταν απαραίτητο. Τώρα, η φράση «αν είναι απαραίτητο» ορίζεται με σαφήνεια τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

    Πλέον, είναι σαφές ότι μετά το 2018 και για πολλά χρόνια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15% είπε ο κ.Τσακαλώτος .

    Οι Έλληνες τώρα περιμένουν να γυρίσουμε σελίδα. Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Όμως τελειώνουμε με τα φορολογικά και πλέον ξεδιπλώνουμε την αναπτυξιακή μας ατζέντα σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

    Η προσπάθεια μας θα ενισχυθεί από την ένταξη μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδυτών. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Έχουμε δρόμο μπροστά μας σημείωσε επίσης.

    Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου

    [04] Ι. Στουρνάρας: Θετικές προοπτικές για ανάκαμψη το β΄ εξάμηνο

    Tην ανάγκη να εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους αλλά και να μειωθεί στο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 στο 2%, επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή.

    Όπως αναφέρει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016.

    Παράλληλα η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για ανάληψη δράσεων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ένα θετικό βήμα. Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά και με εμπροσθοβαρή τρόπο στο πλαίσιο της ιδιαίτερα ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των πολύ χαμηλών επιτοκίων, αλλά μετατίθεται για επανεξέταση στο μέλλον.

    Συνεπώς, όπως υποστηρίζει ο διοικητής της ΤτΕ κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς αυτή θα είχε ως συνέπεια, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την περαιτέρω μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποδοχής των ακολουθούμενων πολιτικών, που θα συντελούσαν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης και να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

    Επιπροσθέτως η ΤτΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται:

    - η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα,

    - η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,

    - η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών,

    - η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

    Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο α' τρίμηνο του έτους

    Την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στο 45,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 από 44,2% που ήταν στο τέλος του 2015, καταγράφει η Έκθεση.

    Όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Παράλληλα όμως απαιτούνται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η επίτευξη των στόχων της ταχείας μείωσης του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, οι οποίοι θα συμφωνηθούν από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ στο αμέσως προσεχές διάστημα.

    Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, με την οποία αναγνωρίζεται η επίτευξη συ?φωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και τίθενται στέρεες βάσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος. Η απόφαση αυτή έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη, όπως:

    - Την τμηματική εκταμίευση δόσεων ύψους 10,3 δισ. ευρώ έως το φθινόπωρο του 2016, εκ των οποίων 6,8 δισ. ευρώ αφορούν κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ενώ ποσό 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εκκαθάριση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα το β'εξάμηνο του 2016.

    - Την αναμενόμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), γεγονός που θα επιτρέψει την πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    - Τη δυνατότητα συμμετοχής και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και η συνεπαγόμενη πιο φθηνή αναχρηματοδότηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις παρεμβάσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα έμμεσα οφέλη όμως, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα.

    -Τη βάσιμη προοπτική ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των ομολογιακών τίτλων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά θα αποκλιμακωθούν με γοργό ρυθμό, όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει.

    Τέλος, όπως σημειώνεται στην ίδια Έκθεση, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της ρευστότητας και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο του 2016 προβλέπεται οριακά αρνητικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ -0,3%, καθώς αναμένονται, στο γ΄ και το δ΄ τρίμηνο, θετικοί ρυθμοί μεταβολής που θα αντισταθμίσουν εν μέρει το αρνητικό αποτέλεσμα του α'εξαμήνου του έτους.

    Ωστόσο οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνδέεται με την υπερβολική, κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος, έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-2018. Μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα.

    Επιπλέον, τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση. Επίσης, τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι και αβεβαιότητες όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    [05] Β. Αποστόλου: Ο νέος νόμος θα ενισχύσει τις εξαγωγές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

    "Εφαλτήριο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση" χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

    Ο νέος νόμος, υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και είναι προσανατολισμένος στο να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα οφέλη της ανάκαμψης θα κατανέμονται δίκαια και το κοινωνικό κράτος θα ενισχυθεί. "Η σφραγίδα της δίκαιης ανάπτυξης χαρακτηρίζει αυτό το νόμο", είπε χαρακτηριστικά.

    Σημαντική ρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι ότι η ενίσχυση θα δίνεται επί του αποτελέσματος και όχι επί των προθέσεων και με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος.

    Ο νέος νόμος, συνέχισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις Συνεταιριστικές Εταιρείες και σε κλάδους Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, και Αγροδιατροφής.

    Με τον τρόπο αυτό, υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, ενισχύεται η διατροφική επάρκεια της χώρας με ποιοτικά προϊόντα στην ενίσχυση του ισοζυγίου το έλλειμμα του οποίου έχει μειωθεί κατά 48% το 2015, με την ενίσχυση των εξαγωγών ποιοτικών προϊόντων.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε λέγοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται, να δημιουργηθεί ένα κλίμα αγανάκτησης κατά της κυβέρνησης δεν βρίσκει έδαφος στην κοινωνία.

    "Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει και σεις θα πηγαίνετε από αναμονή σε αναμονή" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [06] Σήμερα η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου

    Σήμερα το πρωί καιμε ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

    Στην «επαναλαμβανόμενη επιχειρηματολογία», η οποία υποστηρίζει ότι «όπου κυβερνά η Αριστερά η ανάπτυξη αναστέλλεται και όπου κυβερνά η Δεξιά η ανάπτυξη επιταχύνεται», αναφέρθηκε στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, και υποστήριξε ότι η επιχειρηματολογία αυτή δεν στηρίζεται σε κανένα δεδομένο.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «η Δεξιά προβάλλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας που οδηγεί σε μείωση του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σημαίνει μείωση των συντάξεων, και τη μείωση του κράτους που σημαίνει περισσότερες αγορές σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία οι κατασκευές».

    «Οι διαφορές μας», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «είναι δεδομένες και αυτονόητες και εξαιτίας αυτού είναι διαφορετικός και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την κρίση και διαμορφώνουμε την πολιτική μας. Εμείς επιλέξαμε την ισορροπημένη αύξηση εισφορών-φορολογικών εσόδων, περικόψαμε δαπάνες με δίκαιο τρόπο, και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το ηπιότερο δυνατό στις παρούσες συνθήκες. Αυτή η οικονομική πολιτική και το dna της Αριστεράς, σταθεροποιούν την οικονομία και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την έξοδο από την κρίση», είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο νέο νόμο, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι «επιλέξαμε να μη δώσουμε πολλά σε λίγες κατηγορίες επενδύσεων όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Κάναμε μια διαφορετική επιλογή και προσανατολίζουμε τους πόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πρωτογενή παραγωγή, την καινοτομία, τις περιφερειακές ανισότητες, με εγγυημένους πόρους που έχουν εγκριθεί προκαταβολικά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, όπου το κράτος έδινε υποσχέσεις που δε μπορούσε να εκπληρώσει».

    Αντιπαράθεση Σταθάκη - Χατζηδάκη

    «Λυπούμαστε που δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα Χατζηδάκη, γιατί στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και μία καινούργια κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τη δική της πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη. «Δεν βγάλατε τις υπουργικές αποφάσεις για την απλοποίηση των αδειών αδειδότησης», πρόσθεσε, ενώ για τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπει ο νέος νόμος είπε ότι οι χροηγήσεις μαζί με τις φοροαπαλλαγές είναι 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τα επενδυτικά προγράμματα των παλαιότερων νόμων.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι ο αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει χορηγήσεις 480 εκατ.ευρώ, όταν η χώρα για να εισέλθει στην ανάπτυξη χρειάζεται από 100 έως 120 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αντιθέτως ορθώνονται εμπόδια, όπως οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, η υπερφορολόγηση, το πάγωμα με νόμο των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, και το πάγωμα των ΣΔΙΤ, ενώ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έχει περιοριστεί στο 2%.

    Μειώνεται σε πέντε ή έξι χρόνια - από επτά χρόνια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο - το διάστημα αποπληρωμής των έργων που εντάσσονται στο νέο αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    Επίσης, με άλλη νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται ότι οι εταιρίες με επενδυτικά έργα μέχρι 300.000 ευρώ μπορούν να διατηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, ενώ στις 50.000 ευρώ (από 75.000 που προβλεπόταν αρχικά) μειώνεται για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις το απαιτούμενο ελάχιστο κεφάλαιο για την ένταξη στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.

    Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, όσες επιχειρήσεις υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ύψους έως 300.000 ευρώ και διαθέτουν βιβλία Β? κατηγορίας, δεν θα πρέπει να αλλάξουν κατηγορία και να μεταφερθούν στη Γ' (κατηγορία), ενώ άνω του συγκεκριμένου ποσού υποχρεούνται να αποκτήσουν βιβλία Γ' κατηγορίας.

    Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 21 του αρχικού σχεδίου νόμου, όριζε ότι οι φορείς, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υπάγονται στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, οφείλουν, να τηρούν από το χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, βιβλία Γ` κατηγορίας του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, καθώς και διακριτή λογιστική παρακολούθηση των μεγεθών, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου και τους όρους της απόφασης υπαγωγής.

    Σε ό,τι αφορά τους παλαιότερους επενδυτικούς νόμους και συγκεκριμένα τον 3299/2004, προβλέπεται τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων των οποίων η ενίσχυση θα προέλθει από φορολογικές απαλλαγές. Ειδικότερα, με νομοτεχνική βελτίωση προβλέπεται ότι «η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3299/2004 και η οποία λήγει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017. Αν μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί αποδεδειγμένα το 50% του εγκεκριμένου κόστους, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

    Σε ό,τι αφορά την τμηματική καταβολή επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων υπαχθέντων στο ν. 3299/2004 (Α' 261) και στο ν. 3908/2011 καταργείται η πρόβλεψη αποπληρωμής σε επτά ετήσιες δόσεις. Με τη νέα διάταξη, η αποπληρωμή της επιχορήγησης μπορεί να ολοκληρωθεί σε πέντε ή έξι έτη. Ο ακριβής χρόνος, θα καθορίζεται από την πορεία ολοκλήρωσης και ελέγχου του επενδυτικού σχεδίου.

    Με τη νομοτεχνική βελτίωση, παραμένει η πρόβλεψη ότι η πρώτη δόση, ισούται με το 1/7 της προβλεπόμενης επιχορήγησης και καταβάλλεται με την υποβολή του αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου. Η δεύτερη δόση, ισόποση με την πρώτη, καταβάλλεται με την υποβολή αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Η τρίτη δόση, ισόποση με τις δύο προηγούμενες, καταβάλλεται με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης. Οι παραπάνω διαδικασίες, μπορεί να διαρκέσουν το πολύ δύο έτη, αφού τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια. Το υπολειπόμενο ποσό της επιχορήγησης, καταβάλλεται σε 4 ισόποσες ετήσιες δόσεις από το επόμενο έτος, μετά τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης.

    Ωστόσο, για επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει καταβληθεί ποσό επιχορήγησης ή προκαταβολής πριν από την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας τους, ισχύουν τα εξής:

    α) αν το ποσό αυτό υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό των 2/7 του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε πέντε ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας.

    β) αν το ποσό είναι μικρότερο του ποσού που αντιστοιχεί στο ποσοστό των 2/7 του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε πέντε ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης. Η πρώτη δόση προσαυαξάνεται κατά το υπολειπόμενο ποσό μέχρι ποσοστού 2/7.

    γ) Αν στην απόφαση ολοκλήρωσης, ορίζεται ποσό ενίσχυσης μικρότερο των 20.000 ευρώ, ή στην καταβολή της τελευταίας δόσης υπολείπεται το παραπάνω ποσό, καταβάλλεται άπαξ ή προστίθεται στην προηγούμενη δόση.

    δ) Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μπορεί να συγχωνεύονται η 5η,6η και 7η δόση για επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων εφόσον το υπολειπόμενο ποσό της ενίσχυσης, δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

    [07] Με αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί το «Πρακτορείο»

    Με ένα αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί σήμερα το Πρακτορείο, με αφορμή την παρουσίαση της νέας ενημερωτικής ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη Βόρεια Ελλάδα. Ένα τεύχος γλυκό σαν μια μπουγάτσα με κρέμα και μπόλικη ανατολίτικη κανέλα. Αλμυρό σαν μια ψαριά του Θερμαϊκού, πικρό σαν την ιστορία της, την ιστορία μας, σύγχρονο και δροσερό σαν φραπέ και νοσταλγικό σαν το «Όμορφη Θεσσαλονίκη», του Βασίλη Τσιτσάνη. Ανάμεσα στα θέματα του περιοδικού, η σημερινή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην πόλη, μετά και την υπερβολική καθυστέρηση έργων υποδομής, μία αναδρομή τόσο σε ένα από τα καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Αριστοτέλειο, όσο και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που γιορτάζουν τα 90 χρόνια τους. Τα 90 χρόνια του γιορτάζει όμως και ο ΠΑΟΚ, που δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα. Ακόμη οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν μία συνέντευξη του αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την ανακάλυψη του τάφου-ηρώου του Αριστοτέλη, αλλά και για το ΚΘΒΕ, τη Νέα Παραλία, αλλά και τον Άρη και τον Ηρακλή.

    Του Μπάμπη Γιαννακίδη

    Την έχρισαν «συμβασιλεύουσα» αλλά και «συμπρωτεύουσα», τη χαρακτήρισαν «πόλη ερωτική», «πόλη πολυπολιτισμική» αλλά και «προσφυγομάνα». Την αναγνώρισαν ως «πρωτεύουσα και μητρόπολη της Μακεδονίας» και για λίγο κάποιοι πίστεψαν πως μπορεί να γίνει και «Μητρόπολη των Βαλκανίων». Κάποιοι άλλοι την είπαν «πόλη του φραπέ» (δικαίως, αφού εδώ ανακαλύφθηκε) αλλά και του... «χαλαρά» (υπερβολές ζηλόφθονων).

    Τίποτα όμως δεν κυριάρχησε στο πέρασμα των χρόνων. Όχι τουλάχιστον τόσο ώστε να γίνει το ισχυρό επίθετο δίπλα στο ισχυρό όνομα Θεσσαλονίκη. Εκείνο που θα αναδεικνύει κάποιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της ώριμης κυρίας που αισίως διανύει τον 24ο αιώνα της ζωής της...

    Τελευταία, κάποιοι την αποκαλούν και «Πόλη Μαρτυρική», συνδέοντας τον χαρακτηρισμό αυτό με τον αφανισμό του εβραϊκού στοιχείου από τις δυνάμεις του Χίτλερ και των συνεργατών του.

    Μπορεί ο ποιητής να έγραψε πως «της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι», όμως αυτή η πόλη ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη σχέση που θέλει να έχει με το λιμάνι της. Είναι βέβαιο ότι εξακολουθεί να έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο λιμάνι με ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο, εντός και εκτός Ελλάδος όπως και από ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, και βεβαίως θέλει, επιτέλους, το... μετρό της.

    Υ.Γ. Να ξέρεις πάντως ότι αυτή η πόλη , μπορεί να σε μαγέψει, κι ας τη λένε κάποιοι, μίζερη. Μια βόλτα στην παραλία της είναι αρκετή για να την δεις αλλιώς, όπως κι αν περπατήσεις στις καστρογειτονιές της. Αν μάλιστα είναι βράδυ Τρίτης και σου τύχει να περάσεις έξω από τη «Δόμνα» μη βιαστείς να φύγεις. Περίμενε μέχρι να σβήσουν τα φώτα και οι θαμώνες, σαν ένα σώμα, μια φωνή, να «πιάσουν» την «Όμορφη Πόλη».

    Τότε θα έχεις μάθεις πολλά και τότε θα με θυμηθείς!

    Θεσσαλονίκη με πουκάμισα αδειανά

    της Αλεξάνδρας Γούτα

    «Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τι ακριβώς είναι η Θεσσαλονίκη. Την αγαπάω, λέω ότι είμαι δοσμένος σ? αυτή. Αυτή μπορεί να μη μ' αγαπάει και να μου κάνει πολύ κακό. Αν έφευγα εγώ, και κατέβαινα στην Αθήνα, θα είχα κάνει την αγία χαρά μου. Εδώ τίποτα [...] Την αγαπώ χωρίς να την αποδέχομαι πλήρως [...] Και εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να το εξηγήσω [...]. Γι? αυτό, λοιπόν, να το πεις ότι είναι μια ανεξήγητη πόλη».

    Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος την περιέγραψε έτσι (Lifo, 2007). Ο Χέρμαν Μέλβιλ πάλι, συγγραφέας του «Μόμπι Ντικ», επισκέπτης της πόλης το 1856, είχε γράψει ότι «η όψη των δρόμων μοιάζει με εκείνη των χαλασμένων σπιτιών του Five Points, της φτωχογειτονιάς της Νέας Υόρκης».

    Βυζαντινή συμβασιλεύουσα, δεύτερη Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους, γενέτειρα του Κεμάλ, η μοναδική συμπρωτεύουσα στον κόσμο (γιατί ποια άλλη χώρα έχει συμπρωτεύουσα;)

    Διφορούμενη και μυστηριώδης, πληθωρικά χαρισματική και πλήρης γοητείας -κι όμως συχνά μίζερη, με απωθημένα απέναντι στην ευνοημένη Αθήνα και τα εκεί κέντρα λήψης αποφάσεων, που προικοδοτούν -άκου τη συζήτηση στον δρόμο!- «ό,τι βρίσκεται εντός περιμέτρου του λεκανοπεδίου είτε είναι επέκταση Μετρό είτε ποδοσφαιρική ομάδα».

    Μπορείς εσύ να την περιγράψεις μήπως; Και αν ναι, πού θα έδινες βαρύτητα; Πόλη τόσο μοναδική που δεν θα την μπέρδευες με καμιά. Γεμάτη ιστορία. Και ιστορίες. Πες μου όμως: τι γράφει η ταυτότητά της; Διαχρονικά βομβαρδισμένη από υποσχέσεις. Και από μεγαλόστομους τίτλους, που συνήθως αποδεικνύονται πουκάμισα αδειανά: μητρόπολη των Βαλκανίων, πύλη και σταυροδρόμι. Η προσδοκία σας προωθείται, παρακαλώ περιμένετε. Πολλά διεκδίκησε, λίγα πήρε. Και γι' αυτά ακόμη, ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται.

    Πάρε για παράδειγμα το Μετρό. Η Λισαβόνα με τους 540.000 και κάτι κατοίκους έχει μετρό με 46 σταθμούς από το 1959. Η Θεσσαλονίκη παραμένει το μοναδικό αστικό κέντρο στην ΕΕ με πληθυσμό άνω του 1 εκατ, που πηγαίνει είτε με το ...λεωφορείο είτε με το ΙΧ. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 1992, η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη το 1999 και προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το ?2003. Νέο προβλεπόμενο έτος ολοκλήρωσης: 2020.

    Λιμάνι πολυκύμαντο. Το απολύτως απαραίτητο έργο της 6ης προβλήτας παραμένει στα χαρτιά, παρά τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει από την ΕΤΕπ. Τώρα νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι φοβούνται: ξεπούλημα και μελανό εργασιακό μέλλον. Κι οι παραγωγικοί φορείς φοβούνται: την «ανεπανόρθωτη βλάβη στην ήδη χειμαζόμενη επιχειρηματική κοινότητα» εξαιτίας της δυσλειτουργίας στο λιμάνι. Και οι ναυτιλιακές φοβούνται: έτσι τα φορτία λοξοδρομούν προς άλλα λιμάνια της Βαλκανικής. Κι οι υποψήφιοι επενδυτές πηγαινοέρχονται στα virtual data rooms παζαρεύοντας. Νέος προβλεπόμενος χρόνος κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών: έως αρχές φθινοπώρου.

    Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Η επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων-απογειώσεων 10/28, που επανειλημμένα έχει εκτροχιαστεί ως προς το χρονοδιάγραμμα (επρόκειτο να παραδοθεί το 2011) θα επιτρέψει τη διενέργεια υπερατλαντικών πτήσεων. Μόνο που δεν υπάρχει επιβατικός σταθμός ικανός να διαχειριστεί τα επιπλέον εκατομμύρια επιβατών. Τι να σκέφτεται γι' αυτά η Fraport; Νέος προβλεπόμενος χρόνος περάτωσης της επέκτασης του 10/28: 2017.

    Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Έχει αποκληθεί ελληνική «Κοιλάδα του Πυριτίου» -από τη Silicon Valley ντε! Διαδοχικές κυβερνήσεις την εξήγγειλαν με την υπόσχεση ότι οι hi-tech εταιρείες θα συρρέουν στη φοιτητούπολη και εκθεσιούπολη Θεσσαλονίκη. Το στρατηγικό σχέδιο για τη Ζώνη παραδόθηκε το 2008. Η ΑΖΚ δεν βρίσκεται ευτυχώς στο μηδέν, αλλά πόρρω απέχει από το να γίνει αυτό που ευαγγελίστηκαν πρωθυπουργοί και υπουργοί. Κινείται. Αλλά (πολύ) αργά.

    Πολλά μέτωπα για την πόλη παραμένουν ανοιχτά. Προστασία Θερμαϊκού Κόλπου και Κορώνειας, θαλάσσια συγκοινωνία, απόδοση μη ενεργών στρατοπέδων στους δήμους κτλ. 'Αλλα έκλεισαν οριστικά -βλέπε το πολυδάπανο ναυάγιο της υποθαλάσσιας.

    Η Θεσσαλονίκη, αυτή η κοσμοπολίτισσα από κούνια, δεν είναι τα έργα της. Τα έργα της όμως, θα τη βοηθήσουν να θυμηθεί ποια μπορεί να είναι. Να ξαναβρεί την ταυτότητά της. Επείγουν...

    90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ

    Της Σμαρώς Αβραμίδου

    Όταν το 1926 οι πρώτοι 65 φοιτητές πάτησαν το πόδι τους στη βίλα Αλλατίνι, που στέγαζε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ήταν βέβαιο ότι κανένας από αυτούς δεν είχε γεννηθεί στην «απελευθερωμένη» Θεσσαλονίκη. Ήταν περίπου 20 ετών και θυμούνταν την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη το 1912, είτε κρατούσαν σημαιάκια, είτε όχι...

    Η Ελλάδα διπλασιάστηκε, ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε, νέες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες δημιουργήθηκαν και η ενίσχυση του εθνικού φρονήματος στη Βόρεια Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον συντηρητισμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, οδήγησαν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με πρόταση της κυβέρνησης του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. «Του Πανεπιστημίου τούτου η καλή οργάνωσις και τας Νέας Χώρας θα ωφελήση και την επιστημονικήν παρ? ημίν δράσιν θα προαγάγη, συντελούσα εμμέσως εις την βελτίωσιν και του εν Αθήναις Πανεπιστημίου», είχε πει ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή (Συνεδρίαση 37, 24-3-1924).

    Η Φιλοσοφική Σχολή- Το πρώτο κτίριο

    Την 4η Οκτωβρίου 1927 το Πανεπιστήμιο, δηλαδή η Φιλοσοφική Σχολή, μετακόμισε στο μέγαρο της οδού Εθνικής Aμύνης, όπου προηγουμένως στεγαζόταν το B΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πιο πριν το οθωμανικό Γυμνάσιο (Idadye), που προετοίμαζε διοικητικά στελέχη και νομικούς. Η «Παλιά Φιλοσοφική», έργο του Σικελού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli, στεγάζει σήμερα μέρος της Φιλοσοφικής Σχολής. Το προπολεμικά χαραγμένο επίγραμμα στο υπέρθυρο του κτιρίου «Μούσαις Χάρισι Θύε» έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση ολόκληρης της πόλης, προτρέποντας σε θυσία στις μούσες και στις χάριτες.

    Το 1927 λειτούργησε και η Φυσικομαθηματική Σχολή με πρώτο της τμήμα το Τμήμα Δασολογίας. Το 1929 άρχισε να λειτουργεί η Σχολή Nομικών και Oικονομικών Eπιστημών. H Iατρική και η Θεολογική Σχολή, που προβλέπονταν από τον ιδρυτικό νόμο, λειτούργησαν πολύ αργότερα, το 1942. Mετά τον πόλεμο, το 1950 - '51, ιδρύθηκε η Kτηνιατρική Σχολή και στη συνέχεια με χρονολογική σειρά τα Iνστιτούτα Ξένων Γλωσσών (1951), η Πολυτεχνική (1955) και η Oδοντιατρική (1959).

    Το εβραϊκό νεκροταφείο

    Καθώς το Πανεπιστήμιο επεκτάθηκε βρήκε ακάλυπτο χώρο και εκεί που το 1943 είχαν συληθεί και διαλυθεί οι τάφοι 400 χρόνων της εβραϊκής κοινότητας. Χρειάστηκε να περάσουν 70 χρόνια, για να μπει μία πλάκα στο campus, που να θυμίζει τι ήταν εκεί πριν γίνει ο ναός της γνώσης. «Νιώθω μεγάλη τιμή που ως Πρύτανης του ΑΠΘ σας υποδέχομαι και μοιράζομαι μαζί σας μια τέτοια ιστορική στιγμή, τόσο για την Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, όσο και για το πανεπιστήμιό μας. Κανένας λαός δε θα έπρεπε να στερείται τις αποδείξεις του παρελθόντος του. Ιδιαίτερα όταν αυτή η απώλεια συντελείται από τον εχθρό με τη μορφή λεηλασίας και καταστροφής, ανέρχεται σε επίπεδο εθνικής καταστροφής», είπε στις 9 Νοεμβρίου 2014 ο πρύτανης καθηγητής Περικλής Μήτκας, στα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο πάρκο του Αστεροσκοπείου.

    Ο πανεπιστήμονας Αριστοτέλης

    Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δεν είχε όνομα. Ήταν το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. «Η μετονομασία του, το 1954, σε Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με πρόταση του τότε Πρύτανη Μαρίνου Σιγάλα και απόφαση της Συγκλήτου, οφειλόταν κυρίως σε λόγους εθνικούς (αντιμετώπιση της προπαγάνδας των Σλαβομακεδόνων)», είχε πει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, η μετονομασία πρόσθεσε αίγλη στο Πανεπιστήμιο, το οποίο συνδέθηκε έτσι με τον πανεπιστήμονα Αριστοτέλη και προκάλεσε την προσοχή πολλών ξένων ιδρυμάτων που ασχολούνταν συστηματικά με τις αριστοτελικές σπουδές.

    Στην κορυφή

    Με 12 Σχολές, 42 Τμήματα, 289 Εργαστήρια και 6 ερευνητικά κέντρα στην πρόσφατη εξωτερική του αξιολόγηση το ΑΠΘ έλαβε την υψηλότερη βαθμίδα «Worthy of merit» . Η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ είναι ίσως ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμός της χώρας με κύκλο εργασιών 40-50 εκατ. ευρώ και περισσότερες από 3.000 συμβάσεις έργων. Με στρατηγική εξωστρέφειας και στόχο τη μετουσίωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες, με παγκόσμιες διακρίσεις σε κάθε επιστημονικό πεδίο, το Αριστοτέλειο έχει εδραιωθεί στα καλά διεθνή Πανεπιστήμια, ενώ καθημερινά βλέπει αποφοίτους του να διαπρέπουν και κάνουν την Ελλάδα και τα Πανεπιστήμιά της φτωχότερα και συνάμα λαμπρότερα. Από τον Ανδρόνικο και τον Κριαρά, ως τον Ευρυγένη και τον Βαλτή χιλιάδες καθηγητές όλων των βαθμίδων και εκατοντάδες διαπρεπείς ερευνητές μένουν ως παράδειγμα στην κοινωνία στο πέρασμα του χρόνου.

    Τα 90α γενέθλια- Πρύτανης ΑΠΘ

    «Σήμερα παρά τη δεινή οικονομική συγκυρία εξακολουθούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αντλώντας δύναμη από την ενέργεια των χιλιάδων νέων ανθρώπων. Γιορτάζουμε, γιατί θεωρούμε ότι το πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο, το οποίο παράγει το ΑΠΘ, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί του δάσκαλοι και ερευνητές, η συμβολή τους στην κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, αλλά και πολιτική ζωή της πόλης και της χώρας το έχουν αναδείξει σε κεντρικό άξονα ανάπτυξης και δημιουργίας», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, στην παρουσίαση των επετειακών εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο "90+ ΑΠΘ", που διοργανώνονται τους επόμενους μήνες.

    Επίλογος

    Το μοναχικό κτίριο, που κάποτε ήταν ένα απλό Γυμνάσιο, έγινε από μία Σχολή Πανεπιστήμιο και σήμερα είναι η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Εκεί που χτυπά η καρδιά των νέων και των ιδεών.

    ΔΕΘ: Ενενήντα χρόνια χωρίς ρυτίδες !

    Του Κώστα Δ. Μπλιάτκα

    Ενενήντα χρόνια. Από τα πρώτα χρόνια μετά την έλευση των προσφύγων , στην οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου, στα ζοφερά χρόνια του 40, στην ανάπτυξη της δεκαετίας του 1950, στην πολιτιστική άνθιση με θεσμούς, που κέρδισαν την Ελλάδα, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τραγουδιού τη δεκαετία του 1960, στις μεγάλες καινοτομίες των επόμενων δεκαετιών.

    Η Έκθεση! Η ΔΕΘ! Χώρος αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη και για όλη την Ελλάδα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς...

    Για τους παλιούς τα βήματα πάνε μόνα τους προς την Έκθεση. Είτε φτάνουν εκεί από τη ΧΑΝΘ είτε από το Συντριβάνι. Αυτόν τον κόσμο τον καλό, άλλοι τον είχαν πρώτα και «σ? εμάς τον παραδώσανε», που λέει ο ποιητής. Τρεις γενιές έζησαν στη ΔΕΘ πραγματικά ιστορικές στιγμές. Νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας, συσκευές που απελευθέρωσαν κυρίως τις νοικοκυρές (ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνες) αλλά και τους επιχειρηματίες (αυτόματο τηλέφωνο , νέα αυτοκίνητα και άλλα εμπορικά οχήματα), παγκόσμιας συγκίνησης εκθέματα όπως οι «πέτρες από φεγγάρ»...πρωτοπαρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ, όπως και ο καφές «φραπέ»!

    Στην Έκθεση εύρισκε διέξοδο και η ευρηματικότητα και το πολυμήχανον του Ελληνικού επιχειρείν.

    Για παράδειγμα , στις πρώτες προπολεμικές Εκθέσεις κυριάρχησαν επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, υφαντουργίας, ένδυσης υπόδησης, χειροτεχνήματα, είδη αργυροχρυσοχοίας, χαλιά και έπιπλα. Ακολουθούσαν τα οικιακά σκεύη, τα αρώματα, τα παιχνίδια, τα κρύσταλλα.

    Σταδιακά η ΔΕΘ φιλοξενούσε πρωτοποριακά καλλιτεχνικά και κοινωνικά γεγονότα όπως και επιστημονικές καινοτομίες.

    [08] Το NATO μπορεί να αντιδρά σε κυβερνοεπιθέσεις με συμβατικά όπλα, διαμηνύει ο Στόλτενμπεργκ

    Το NATO ενδέχεται να αντιδρά σε κυβερνοεπιθέσεις στο μέλλον αναπτύσσοντας συμβατικά όπλα, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της ευρείας κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας Bild.«Μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση μπορεί να θεωρηθεί κάτι που απαιτεί την επέμβαση του Συμφώνου. Τότε, το NATO μπορεί και πρέπει να αντιδράσει», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με την Μπιλτ. «Το πώς θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή θα είναι η επίθεση».

    Ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είπε στην εφημερίδα πως η στρατιωτική συμμαχία οφείλει να προσαρμοστεί στις όλο και πιο περίπλοκες απειλές που αντιμετωπίζει, και γι' αυτό τα κράτη μέλη του NATO έχουν συμφωνήσει να αμύνονται έναντι επιθέσεων στον κυβερνοχώρο με τον ίδιο τρόπο που το πράττουν προκειμένου για επιθέσεις από τη γη, τη θάλασσα ή από αέρος.

    Τα κράτη μέλη του Συμφώνου αναμένεται να συμφωνήσουν στην προσεχή Σύνοδό του στη Βαρσοβία να κατατάξουν τον κυβερνοχώρο ως επίσημο πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Κατ' ιδίαν ήδη ορισμένα κράτη-μέλη του NATO έχουν προβεί σε αντίστοιχες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που είχαν καταστήσει σαφές ήδη από το 2011 ότι θα αντιδρούν σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζουν κάθε άλλη απειλή.

    [09] ΗΠΑ: Ανασύρθηκε η σορός του 2χρονου παιδιού το οποίο είχε αρπάξει αλιγάτορας

    Η αστυνομία, χρησιμοποιώντας βάρκες, δύτες και ένα ελικόπτερο ανέσυρε την Τετάρτη το πτώμα του 2χρονου παιδιού που δέχτηκε προχθες το βράδυ επίθεση, μπροστά στην οικογένειάτου, από αλιγάτορα σε μια λίμνη στο πάρκο Disney World στο Ορλάντο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και αξιωματούχοι.Το ερπετό άρπαξε το αγόρι καθώς έπαιζε με το νερό στις όχθες μιας τεχνητής λίμνης του πάρκου και το τράβηξε προς το βυθό, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του πατέρα του να σώσει το παιδί του.

    Οι υπεύθυνοι άγριας ζωής του πάρκου νωρίτερα έπιασαν και σκότωσαν πέντε αλιγάτορες από την λίμνη για να τους εξετάσουν για πιθανά ίχνη του αγοριού, χωρίς όμως να βρουν στοιχεία, ανέφερε ο Νικ Γουάιλι, επικεφαλής της επιτροπής διατήρησης άγριας ζωής.

    [10] Εντοπίστηκαν συντρίμμια του μοιραίου Airbus της EgyptAir

    Συντρίμμια της ατράκτου του αεροσκάφους της εταιρείας EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο την 19η Μαΐου εντοπίστηκαν σε «διάφορες τοποθεσίες», ανακοίνωσε χθες η επιτροπή έρευνας υπό αιγυπτιακή ηγεσία, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον εντοπισμό και την ανέλκυση των μαύρων κουτιών, που θα πάψουν να εκπέμπουν το ειδικό ηχητικό σήμα εντοπισμού τους την 24η Ιουνίου.

    Μόνο οι αναλύσεις των δύο καταγραφέων των δεδομένων της πτήσης θα επιτρέψουν να εξιχνιαστούν τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο κατέπεσε σε μια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και τις βόρειες ακτές της Αιγύπτου με 66 επιβαίνοντες δευτερόλεπτα αφότου χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

    Το πλοίο John Lethbridge της γαλλικής εταιρείας Deep Ocean Search (DOS), το οποίο συμμετέχει στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους, «εντόπισε πολλές τοποθεσίες όπου βρίσκονται συντρίμμια της ατράκτου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή έρευνας υπό την ηγεσία της Αιγύπτου.«Η ομάδα έρευνας και οι ερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων που επιβαίνουν στο πλοίο θα φτιάξουν έναν χάρτη της διασποράς των συντριμμιών της ατράκτου», κατά την ανακοίνωση.Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς τμήματα του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MS804 εντοπίστηκαν, ούτε το εάν τα μαύρα κουτιά βρίσκονται στις τοποθεσίες που υποδείχθηκαν. Στα A320, ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης και ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου βρίσκονται κοντά στην ουρά.

    [11] Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα -Ερντογάν για Ορλάντο και «εξτρεμισμό»

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το μακελειό της 12ης Ιουνίου στο Ορλάντο της Φλόριντας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές του βίαιου εξτρεμισμού», προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2016 - 4:32:29 UTC