Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι δανειστές δεν ζητούν κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Εμείς αμυνόμαστε στις ομαδικές απολύσεις»
  • [02] Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Ι. Τσιρώνης: Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ δεν αίρεται
  • [04] Ανοιχτός στη συζήτηση για άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, δήλωσε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο Κ. Χρυσόγονος
  • [05] Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου
  • [06] Το ευρώ ενισχύεται οριακά κατά 0,09% στα 1,1260 δολάρια
  • [07] Στο 7% μειώθηκαν οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016
  • [08] Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό στο Πολύκαστρο
  • [09] Επιχείρηση νότια της Κρήτης, μετά από σήμα κινδύνου από σκάφος με 200 μετανάστες
  • [10] Ορλάντο: Αναπάντητα ερωτήματα για τη σφαγή και τον δράστη

  • [01] «Οι δανειστές δεν ζητούν κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Εμείς αμυνόμαστε στις ομαδικές απολύσεις»

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει πέσει ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ1, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός μνημονίου.

    Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    «Αμυνόμαστε στις ομαδικές απολύσεις» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να κρατήσουμε την κατάσταση, όπως είναι σήμερα, γιατί είναι απαράδεκτη, είναι εργασιακή ζούγκλα. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνική Ευρώπη».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις αφορά, κυρίως, διαδικαστικά ζητήματα και το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τις εγγυήσεις κατά των ομαδικών απολύσεων. «Στην Ελλάδα έχουμε τον υπουργό Εργασίας. Εάν κρατήσουμε τις εγγυήσεις, εγώ δεν θα θεωρούσα σημαντικό πρόβλημα να μην είναι ο υπουργός Εργασίας, αλλά κάποιο άλλο όργανο, το οποίο να έχει βέβαια κατοχύρωση αντικειμενικότητας, δημόσιο χαρακτήρα και να μπορεί να εκπληρώνει με ανάλογο τρόπο αυτό που εκπληρώνει, αυτή τη στιγμή, ο υπουργός».

    [02] Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

    Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με ερώτησή τους, καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί έτσι ώστε να αρχίσει ένας διάλογος σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο για το ζήτημα αυτό.

    Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, ζητούν επίσης να πληροφορηθούν ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

    Όπως επισημαίνουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή Κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa» και έτσι άρχισαν οι πρώτες καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης και το Φθινόπωρο θα υπάρξει η πρώτη συγκομιδή.

    Τέλος, στο κείμενο της ερώτησής τους παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το Ισραήλ από το 2007 έχει νομιμοποιήσει την ιατρική εφαρμογή της κάνναβης και πολλές εταιρείες με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν ετησίως τόνους για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε πολλά κράτη, όπως στις ΗΠΑ και στην Ιταλία, για να μειωθούν τα έξοδα εισαγωγών φαρμάκων από κάνναβη, το κράτος αποφάσισε το 2015 την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης από τον στρατό για εγγεγραμμένους ασθενείς.

    «Τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια εντός της χώρας μας της κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά» τονίζουν οι βουλευτές και εξειδικεύουν ότι θα επιτευχθεί αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης, ύστερα από πολλές δεκαετίες παύσης, ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που θα γλυτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας.

    [03] Ι. Τσιρώνης: Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΑΘ δεν αίρεται

    «Είναι καθαρό ότι στην ΕΥΑΘ ο δημόσιος χαρακτήρας δεν αίρεται» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

    «Το να έχουμε κάποια συνέργεια από τον ιδιωτικό τομέα με μειοψηφικά πακέτα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας, που να έχει αντίρρηση. Το θέμα είναι να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Η τιμολόγηση και η κοστολόγηση παραμένει στην ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου, δώσαμε σκληρή μάχη με τους θεσμούς για να έχουμε αυτό το προνόμιο. Οι δικές μας υπηρεσίες, η ειδική γραμματεία υδάτων κάνει την τιμολόγηση και την κοστολόγηση» είπε ο κ. Τσιρώνης.

    Εξάλλου, σχετικά με την επένδυση χρυσού στις Σκουριές, ο αν. υπουργός διατύπωσε τη θέση ότι η εταιρεία που δραστηριοποιείται εκεί, οφείλει να παρουσιάσει τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία (flash smelting).

    «Τα έχουμε ξαναπεί. Η εταιρεία οφείλει, είναι στη σύμβασή της, είναι ο κορμός της σύμβασής της, να παρουσιάσει τη μέθοδο flash smelting, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης για τη μεταλλουργία. Όσο δεν την παρουσιάζει, είναι προφανές ότι, όχι από δική μας ευθύνη, αλλά από δική τους ευθύνη, η επένδυση είναι σε εκκρεμότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Καθώς το κυάνιο, η κυάνωση απαγορεύονται στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν δεν εφαρμοστεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης, «αυτό, προφανώς, θα σημαίνει ότι το μετάλλευμα θα φεύγει στο εξωτερικό για μεταλλουργία που είναι ουσιαστικά πλήρης ανατροπή όλου του οικοbusiness plan. Είναι τόσο απλό. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Η εταιρεία, αν τηρεί τον νόμο και προστατεύει το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας να την κουνήσει. Από εκεί και πέρα αν δεν τηρεί αυτά που έχει υποσχεθεί, προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Τόσο απλά τα λέμε».

    [04] Ανοιχτός στη συζήτηση για άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, δήλωσε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο Κ. Χρυσόγονος

    Σε ορισμένα πράγματα, ίσως θα ήταν χρήσιμος ένας μεγαλύτερος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», ενώ τόνισε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση και για την άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, χωρίς, όμως, να αλλάζει το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

    «Υπάρχουν αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ενώ ισχύει το κοινοβουλευτικό σύστημα, δηλαδή η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής, εν τούτοις υπάρχει παράλληλα Πρόεδρος άμεσα εκλεγμένος από τον λαό. Από την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία μέχρι και τη γειτονική μας Βουλγαρία» είπε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε: «Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Δηλαδή, θα ήταν μια περαιτέρω δυνατότητα του λαού να συμμετέχει, με την ευρεία έννοια, στην άσκηση της εξουσίας. Αντί να εκλέγει μόνο Βουλή να εκλέγει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ορισμένα πράγματα ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ένας μεγαλύτερος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράδειγμα, είχαμε πριν μερικούς μήνες την εμπλοκή ως προς τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπου προβλέπεται ευρεία διακομματική συναίνεση. Δεν μπορούσε να επιτευχθεί αυτή στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, δεν μπορούσε να αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που λένε ότι δεν είναι δυνατό επ΄ αόριστον να συνεχίζουν να υπηρετούν τα παλιά μέλη κι ένας κυκεώνας.

    Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να προσφύγει κανείς στη "διαιτησία" του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προβλέψει το Σύνταγμα, ότι αν δεν μπορεί να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται για την ανάδειξη των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών, να τα διορίζει ο Πρόεδρος. Τι να κάνουμε; Άμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα, ας βάλουμε έναν επιδιαιτητή από πάνω. Σε τέτοια θέματα, όμως. Δηλαδή, σε θέματα ανάδειξης προσώπων, τα οποία έχουν οιονεί και έναν υπερκομματικό ρόλο, όπως υπερκομματικό ρόλο έχει και ο Πρόεδρος. Αν είναι τώρα ο Πρόεδρος να καθορίζει ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αυτό όχι. Αυτό πρέπει να το καθορίσει η βούληση του ελληνικού λαού».

    [05] Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου

    Οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου κατέγραψαν σήμερα άνοδο μετά τη δημοσκόπηση αργά την Παρασκευή που αποτύπωσε σημαντικό προβάδισμα 10 μονάδων για το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το δημοψήφισμα που θα γίνει σε 10 ημέρες αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η στήριξη για την οικονομική και πολιτική ένωση φθίνει λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας.

    Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα στρατόπεδα υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης βρίσκονται στήθος με στήθος ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Παρασκευής, που διενήργησε η ORB για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, έδωσε το μεγαλύτερο προβάδισμα για το στρατόπεδο του Brexit εδώ και ένα χρόνο που η εταιρία ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα.

    Οι ανησυχίες για το Brexit οδήγησαν τη μεταβλητότητα της στερλίνας σε ιστορικό υψηλό σήμερα καθώς η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε χαμηλό τριετίας έναντι του γεν.

    «Σε περίπτωση ενός Brexit ... θα λέγαμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ΕΕ και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη θα αυξηθεί», σχολίασε ο Πέτερ Σάφρικ, επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκής ανάλυσης της RBC.

    [06] Το ευρώ ενισχύεται οριακά κατά 0,09% στα 1,1260 δολάρια

    Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,09% και διαμορφώνεται στα 1,1260 δολάρια.

    Το ευρώ βρίσκεται στα 119,513 γεν, στο 0,7939 με τη στερλίνα και στο 1,0857 με το ελβετικό φράγκο.

    Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,62% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 106,135 γεν.

    Το δολάριο βρίσκεται στο 1,4186 με τη στερλίνα και στο 0,9641 με το ελβετικό φράγκο.

    [07] Στο 7% μειώθηκαν οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2016

    Οι επενδύσεις στον τομέα της αγοράς ακινήτων στην Κίνα μειώθηκαν στο 7% το πρώτο πεντάμηνο του 2016, έναντι της καταγραφής τους στο 7,2% το πρώτο τετράμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Πεκίνο.

    Η πορεία των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά και την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

    [08] Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό στο Πολύκαστρο

    Αναχώρησαν περί τις 11:30 άλλα έξι λεωφορεία με 257 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ (οι 58 εξ αυτών Ιρακινοί) από τον άτυπο καταυλισμό στο γνωστό βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου. Όπως και τα προηγούμενα τέσσερα, που έφυγαν λίγο νωρίτερα, κατευθύνονται προς το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά.

    Εξάλλου, σε 30 προσαγωγές ξένων αλληλέγγυων προχώρησε η αστυνομία, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

    Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ξεκίνησε λίγο πριν από τις 07:30. Έως στιγμής, οι πρόσφυγες αποχωρούν οικειοθελώς από τον καταυλισμό και επιβιβάζονται στα λεωφορεία.

    Η ΠΑΘΕ Αθηνών-Ευζώνων είναι κλειστή από το 530ο χλμ ως το ύψος του Πολυκάστρου και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική.

    Αναχώρησαν τα πρώτα λεωφορεία

    Αναχώρησαν τα πρώτα τέσσερα λεωφορεία με 166 Σύρους πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό στο γνωστό βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα λεωφορεία κατευθύνονται προς το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά.

    Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ξεκίνησε λίγο πριν τις 07:30. Έως στιγμής, οι πρόσφυγες αποχωρούν οικειοθελώς από τον καταυλισμό και επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ από την αστυνομία έγινε σαφές ότι δεν προβλέπεται χρήση βίας.

    «Ελπίζω ότι στο κέντρο φιλοξενίας, που θα μας πάνε, οι συνθήκες θα είναι καλές και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς την Ευρώπη. Μείναμε εδώ, επειδή θεωρούσαμε πως αν ήμασταν κοντά στα σύνορα υπήρχε ελπίδα να ανοίξουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 18χρονη Ραφάχ από τη Ράκα της Συρίας.

    Ο πατέρας της είναι στην Ολλανδία, όπου θέλει να πάει κι αυτή μαζί με τη μητέρα της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της. «Φύγαμε γιατί η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη. Δεν ξέραμε πώς να προστατευτούμε» ανέφερε η νεαρή.

    Σημειώνεται ότι η ΠΑΘΕ Αθηνών-Ευζώνων είναι κλειστή από το 530ο χλμ ως το ύψος του Πολυκάστρου και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική.

    [09] Επιχείρηση νότια της Κρήτης, μετά από σήμα κινδύνου από σκάφος με 200 μετανάστες

    Σε εξέλιξη βρίσκεται, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, 15 ναυτικά μίλια στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, η επιχείρηση για τον εντοπισμό σκάφους, που μέσω του «Ολυμπία Ράδιο» δήλωσε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι σε αυτό επιβαίνουν περίπου 200 άτομα παράτυποι μετανάστες.

    Οι αρχές της Λιβύης ζήτησαν αρχικά τη συνδρομή του λιμενικού σώματος, καθώς είναι πιο κοντά στο σημείο του συμβάντος και αυτή τη στιγμή κατευθύνονται στο στίγμα του κινδυνεύοντος σκάφους, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας, ένα ελληνικό δεξαμενόπλοιο και ένα φορτηγό πλοίο με ξένη σημαία.

    [10] Ορλάντο: Αναπάντητα ερωτήματα για τη σφαγή και τον δράστη

    Πώς ένας άνθρωπος γνωστός στο FBI για την υιοθέτηση εξτρεμιστικών θέσεων κατόρθωσε να αγοράσει όπλα και να περάσει στην πράξη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους στο κλαμπ του Ορλάντο; Το ερώτημα επανέρχεται μετ΄επιτάσεως την επομένη της επίθεσης.

    Η έρευνα του FBI επέτρεψε τον εντοπισμό ήδη χθες του Ομάρ Σεντίκ Μάτιν, 29 ετών, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ως δράστη της επίθεσης κατά του νάιτ κλαμπ Pulse. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεση, την αιματηρότερη του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο νούμερο 911 και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , σύμφωνα με τον αξιωματικό του FBI στο Ορλάντο Ρόναλντ Χόπερ.

    Ενας από τους τραυματίες, ο Έιντζελ Κόλον Τζούνιορ, περιέγραψε στον πατέρα του έναν οπλισμένο άνθρωπο, κύριο του εαυτού του, που έδρασε μεθοδικά.

    «Περνούσε μπροστά από κάθε έναν που βρισκόταν στο έδαφος και τον πυροβολούσε για να είναι σίγουρος ότι πέθανε» , δήλωσε βγαίνοντας από το νοσοκομείο ο πατέρας του.

    Οι σκηνές που διηγούνται οι μάρτυρες για την επίθεση του Ορλάντο θυμίζουν πολύ τη σφαγή στο παρισινό Bataclan, στις 13 Νοεμβρίου 2015.

    Τη χθεσινή νύκτα οι αρχές δημοσίευσαν κατάλογο με 10 ονόματα αναγνωρισμένων νεκρών, από τους 50 συνολικά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο κλαμπ Pulse.

    Στο Ορλάντο, καθώς αρχίζουν να οργανώνονται οι πρώτες εκδηλώσεις μνήμης, τα βλέμματα στρέφονται προς την έρευνα, η οποία καλείται να δείξει εάν ο Ομάρ Σεντίκ Μάτιν έδρασε μόνο ή κατόπιν εντολής και να διευκρινιστεί η διαδρομή του μέχρι την επίθεση.

    Χθες, ο Ρόναλντ Χόπερ δήλωσε ότι ο δράστης είχε ανακριθεί από το FBI τρεις φορές στο πλαίσιο δύο αστυνομικών ερευνών.

    Η πρώτη, το 2013, είχε σχέση με εξτρεμιστικές δηλώσεις στον χώρο της εργασίας του. Εργαζόταν από το 2007 και μέχρι την επίθεση στη βρετανική G4S, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο.

    Επειτα από έρευνα και αφού συνομίλησε με τους συναδέλφους του, το FBI δεν κατόρθωσε να διαπιστώσει εάν πράγματι ο Ομάρ Μάτιν είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές και η ομοσπονδιακή αστυνομία έκλεισε την έρευνα.

    Εναν χρόνο αργότερα, νέα ανάκριση, αυτή τη φορά με θέμα τις σχέσεις του με τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσάλα, έναν Αμερικανό της Φλόριντα που εντάχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν σκοτωθεί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό τον Μάιο 2014.

    Τότε, το FBI είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι η επαφή μεταξύ των δύο ανδρών ήταν «αμελητέα» και «δεν συνιστά σημαντική σχέση ή απειλή».

    Ελεύθερος και με λευκό ποινικό μητρώο, ο Ομάρ Μάτιν είχε στην κατοχή δύο άδειες οπλοκατοχής και έτσι μπόρεσε να αγοράσει, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο όπλο.

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση του Ορλάντο νομιμοποιεί την πρότασή του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στο έδαφος των ΗΠΑ.

    «Από την 11 Σεπτεμβρίου πλήθος μετανάστες και τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ», είπε.

    Η συζήτηση αρχίζει πλέον να επικεντρώνεται στο γνωστό θέμα της οπλοκατοχής και του ελέγχου της στις ΗΠΑ.

    Για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η χθεσινή επίθεση αποτελεί «νέα υπόμνηση της ευκολίας με την οποία κάποιος μπορεί να προμηθευτεί ένα όπλο που θα του επιτρέψει να πυροβολήσει ανθρώπους στο σχολείο, σε τόπο λατρείας, σε κινηματογραφική αίθουσα ή σε κλαμπ», εννοώντας τις επιθέσεις του Νιούτον (26 νεκροί, 2012), του Τσάρλεστον (9 νεκροί, 2015), της Ορόρα (12 νεκροί, 2012).

    Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει, για δεύτερη φορά (...) την ευθύνη για την επίθεση

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε, για δεύτερη φορά, την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο, με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό του δίκτυο Albayan σήμερα, σχεδόν ένα 24ωρο μετά τα γεγονότα και μετά τις αμφιβολίες που εκφράσθηκαν για την αξιοπιστία της χθεσινής ανάληψης ευθύνης μέσω του πρακτορείου Amaq.

    «Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε το χθεσινό αργοπορημένο μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε σχόλια όπως «το ΙΚ προσπαθεί να πιστωθεί την επίθεση του Ορλάντο» ή «ορφανή επίθεση υιοθετείται από το ΙΚ» στο Twitter.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 10:32:26 UTC