Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα
  • [02] Τρ. Αλεξιάδης: Ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους πολίτες έχουν μπει σε αυτή
  • [03] Συμμαθητής του 14χρονου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη
  • [04] Συνελήφθη στο Λος Άντζελες άνδρας που σκόπευε να διαπράξει επίθεση στο Gay Pride
  • [05] Διασώθηκαν 2.578 μετανάστες το Σαββατοκύριακο ανοικτά της Σικελίας
  • [06] «Ντι Πρέσε»: Η Ελλάδα, η χώρα διακοπών της ηπείρου
  • [07] Ο Ομπάμα ενημερώνεται σήμερα για την πορεία της έρευνας για το μακελειό στο Ορλάντο
  • [08] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πήραμε την αξιολόγηση κρατώντας την Ελλάδα και την κοινωνία όρθια
  • [09] Ο Πρ. Παυλόπουλος κήρυξε στην Πνύκα την έναρξη της 56ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες
  • [10] Παγκόσμια καταδίκη για το μακελειό στο Ορλάντο

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα

    Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γυρίζουμε σελίδα ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Κυριακήςαπό τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    Παράλληλα επανέλαβε την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μίλησε για άνοιγμα στην κοινωνία ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές εντάσεις, παρατήρησε ότι «αυτό το άνοιγμα στην κοινωνία μικρές ομάδες προσπάθησαν να το ματαιώσουν»

    Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε σε ξενοδοχείο της πόλης με θέμα «τι νομοθετήθηκε σε Φορολογικό - Ασφαλιστικό, τι θέλουμε για τα Εργασιακά δικαιώματα», έπειτα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου.

    Πριν την ομιλία του ο υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις του τόνισε: «Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας που από το 2014 βάραινε στην Ελλάδα γυρίζουμε σελίδα».

    Επίσης σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε πάλι τη πορεία ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας και με τη συνταγματική αναθεώρηση να δώσομε τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα της διαπλοκής».

    [02] Τρ. Αλεξιάδης: Ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους πολίτες έχουν μπει σε αυτή

    «Ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους πολίτες έχουν μπει σε αυτή» δήλωσεστην Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσερχόμενος στον αναπτυξιακό συνέδριο, που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

    Όσον αφορά τους πολίτες που έχουν χάσει αυτή την ρύθμιση, λόγω προβλημάτων, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι μπορούν με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον λογιστή τους, να πάνε και να τακτοποιήσουν το θέμα, ώστε να μην χάσουν την ρύθμιση. Για τους υπόλοιπους πολίτες είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχει η ρύθμιση των 12 και των 24 δόσεων.

    Στην συνέχεια ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να πάνε οι πολίτες και να δηλώσουν τον ένα και ακατάσχετο λογαριασμό, μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα, είτε είναι μόνοι τους είτε είναι συνδικαιούχοι, αφού όπως τόνισε, είναι λάθος να χάνουν χρήματα, επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

    Επίσης, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ώστε όπως είπε, να μην ταλαιπωρηθούν. Όσον αφορά στους ρυθμούς κατάθεσης των δηλώσεων, είπε ότι είναι κανονικοί λέγοντας ότι κατατίθενται κάθε ημέρα περίπου 110.00 δηλώσεις, αλλά πρόσθεσε, ότι αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο, είπε ότι θα κτίζεται με την χρήση πλαστικού χρήματος.

    [03] Συμμαθητής του 14χρονου φέρεται ως δράστης της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη

    Συνομήλικος συμμαθητής του άτυχου 14χρονου φαίνεται πως είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας, που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.

    Πρόκειται για τον ανήλικο που συνόδευε το αδικοχαμένο αγόρι, μετά την αποχώρησή του από το αναψυκτήριο όπου είχε πάειγια διασκέδαση. Ο 14χρονος κατηγορούμενος ως δράστης φέρεται να ομολόγησε την πράξη του, ενώ προς το παρόν παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του εγκλήματος. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεχόταν φραστικές επιθέσεις από το θύμα. Ο 14χρονος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    Το έγκλημα αποκαλύφθηκε το πρωί της Κυριακής, όταν κάτοικος της Γέφυρας εντόπισε το άψυχο κορμί του αγνοούμενου μαθητή κοντά στο ομώνυμο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής. Λίγες ώρες νωρίτερα, οι γονείς του μικρού Τάσου, ανησυχώντας διότι ο γιος τους δεν είχε γυρίσει στο σπίτι ύστερα από βραδινή έξοδο, απευθύνθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Εχεδώρου, όπου δήλωσαν την εξαφάνισή του. Η είδηση της εξαφάνισης σήκωσε στο «πόδι» τον οικισμό της Γέφυρας, που αριθμεί περίπου 3000 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αγοριού, με τη συμμετοχή, πέραν των ανδρών της Αστυνομίας, και πολλών κάτοικων της περιοχής.

    Η ελπίδα όμως να βρεθεί ζωντανό το παιδί έσβησε γύρω στις 10.30. Η σορός του ανήλικου βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος και διαπιστώθηκε ότι έφερε δύο τραύματα από μαχαίρι στην τραχηλική χώρα. Η ιατροδικαστής διαπίστωσε επιπλέον αμυντικά τραύματα στα χέρια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο 14χρονος έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τη ζωή του, ενώ στα νύχια του νεκρού φέρεται ότι εντοπίστηκε ξένο γενετικό υλικό. Κοντά στο σημείο βρέθηκε το μαχαίρι που πιθανόν χρησιμοποίησε ο δράστης ως φονικό όπλο, ενώ πάνω στον αδικοχαμένο μαθητή βρέθηκαν τόσο το (απενεργοποιημένο) κινητό του όσο και μικροποσό, ευρήματα που από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν την εκδοχή το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης να είναι η ληστεία.

    Από την ώρα που βρέθηκε το πτώμα και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για δολοφονία, αστυνομικοί του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με πυρετώδεις ρυθμούς έρευνες για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Στο σημείο μετέβη επίσης συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την εξερεύνηση της περιοχής.

    Αστυνομικοί συνέλεξαν μαρτυρίες από το φιλικό περιβάλλον του 14χρονου θύματος. Οι συγκλίνουσες καταθέσεις ανέφεραν ότι ο μικρός Τάσος αποχώρησε γύρω στις 23.45 από το αναψυκτήριο, όπου προηγουμένως διασκέδαζε με την παρέα του, παρακολουθώντας μουσική εκδήλωση. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι κατά την αποχώρησή του τον συνόδευε ο 14χρονος συμμαθητής του. Σε αντίθεση όμως με τον τελευταίο, ο Τάσος δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του.

    Με την πρόοδο των ερευνών, ο 14χρονος φερόμενος ως δράστης κρίθηκε ως υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία και για αυτό προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο για εξέταση. Εκεί υπό το βάρος των στοιχείων φαίνεται ότι λύγισε, ομολογώντας την ενέργεια του. Η εργαστηριακή εξέταση αποτυπώματος που βρέθηκε στο μαχαίρι, όπως και η εξέταση του γενετικού υλικού, αναμένεται να «δείξουν» και επιστημονικά την ταυτότητα του δράστη. Παράλληλα, ερευνάται εάν τα δύο παιδιά είχαν κατά το παρελθόν κάποια προηγούμενα και εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο εάν αυτό ήταν γνωστό, όπως επίσης εάν απασχόλησε ποτέ την εκπαιδευτική κοινότητα της Γέφυρας.

    [04] Συνελήφθη στο Λος Άντζελες άνδρας που σκόπευε να διαπράξει επίθεση στο Gay Pride

    Ένας άνδρας ο οποίος ήταν εφοδιασμένος με εκρηκτικές ύλες, όπλα και πυρομαχικά και συνελήφθη χθες Κυριακή στη Σάντα Μόνικα, ένα προάστιο του Λος Άντζελες, ήθελε να διαπράξει μια επίθεση κατά τη διάρκεια του Gay Pride την ίδια ημέρα στην καλιφορνέζικη μητρόπολη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο Τζέιμς Χάουελ, ο οποίος κατάγεται από την πολιτεία της Ιντιάνας, στις βόρειες ΗΠΑ, «είπε σε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια της σύλληψής του ότι ήθελε να προκαλέσει ζημιά κατά τη διάρκεια του Gay Pride», έγραψε η επικεφαλής της αστυνομίας στη Σάντα Μόνικα, η Τζάκλιν Σίμπρουκς, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία «γνωστή σύνδεση με τα γεγονότα» στο Ορλάντο, όπου χθες διαπράχθηκε η χειρότερη επίθεση στο έδαφος των ΗΠΑ μετά από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    [05] Διασώθηκαν 2.578 μετανάστες το Σαββατοκύριακο ανοικτά της Σικελίας

    Το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι 1.230 μετανάστες διασώθηκαν χθες Κυριακή σε εννέα επιχειρήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής, ενώ ανασύρθηκε η σορός ενός μετανάστη.Συνολικά το Σάββατο και την Κυριακή διασώθηκαν 2.578 μετανάστες σε είκοσι χωριστές επιχειρήσεις -11 το Σάββατο και 9 χθες-όπως ανέφερε από τη Ρώμη το κέντρο επιχειρήσεων του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, το οποίο τις συντόνισε. Πάνω από 4.000 άνθρωποι διασώθηκαν μέσα στις τέσσερις τελευταίες ημέρες.

    Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν πλοία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, ένα ισπανικό πλοίο της αποστολής του FRONTEX, καθώς επίσης και σκάφη των ΜΚΟ Migrant Offshore Aid Station (MOAS) και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (M?decins sans fronti?res, MSF).Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περισυνέλεξαν ένα πτώμα από το ένα από τα φουσκωτά στα οποία επέβαιναν μετανάστες.Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη, η οποία μπήκε πλέον στην τρίτη της χρονιά.

    [06] «Ντι Πρέσε»: Η Ελλάδα, η χώρα διακοπών της ηπείρου

    Ανάλογα με ποια κριτήρια υπολογίζει κανείς, η Ελλάδα διαθέτει από 1.000 έως 6.000 νησιά, ενώ οι παραλίες της που προσφέρονται ανάμεσα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος έχουν μήκος 13.700 χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περιφέρειας της υδρογείου, αναφέρεται εισαγωγικά σε εκτενές δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», με τίτλο «Ελλάδα-η χώρα διακοπών της ηπείρου» και υπότιτλο «Όμορφες παραλίες, καθαρές θάλασσες: Η χώρα των νησιών αναμένει ένα νέο ρεκόρ το καλοκαίρι».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει ρεκόρ επισκεπτών στη φετινή θερινή σεζόν, καθώς η κατάσταση ασφάλειας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία παραμένει ασταθής, όπως επίσης σε τμήματα της Τουρκίας, ιδιαίτερα μάλιστα που η Μόσχα, έπειτα από τις πολιτικές ρήξεις με την Άγκυρα, έχει διαγράψει τις τουρκικές ακτές από τους καταλόγους.

    Στο δημοσίευμα περιγράφονται οι ομορφιές της παραλίας Ελαφονήσι στην Κρήτη, που, όπως τονίζεται, ψηφίστηκε από ενθουσιασμένους τουρίστες ως η καλύτερη της Ελλάδας, ενώ σημειώνεται πως στην αναζήτηση ομορφιάς κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει το Μύρτο στην Κεφαλονιά, ή το Ναυάγιο στη γειτονική Ζάκυνθο, όπως επίσης τους Λειψούς που προτείνει ο εκδοτικός οίκος Lonely Planet, ή κάθε παραλία της Σκιάθου, όπως επίσης την παραλία Παράδεισος στη Μύκονο.

    Αναφέρει, επίσης, πως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος έδωσε πρόσφατα και πάλι πολύ καλά πιστοποιητικά για τις ελληνικές ακτές, με το 97% των περιοχών που εξετάστηκαν να είναι άψογες, και οι «μπλε σημαίες» να κοσμούν εφέτος 430 ελληνικές ακτές, που σημαίνει την τέταρτη καλύτερη θέση στον κόσμο.

    [07] Ο Ομπάμα ενημερώνεται σήμερα για την πορεία της έρευνας για το μακελειό στο Ορλάντο

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μια συνάντηση σήμερα Δευτέρα με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αρμόδιους αξιωματούχους για να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα για το μακελειό στο Ορλάντο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

    Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον Πρόεδρο για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση στη Ορλάντο της Φλόριντας, όπου χθες ο Αμερικανός υπήκοος Ομάρ Ματίν σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε 53. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το μακελειό «ενέργεια τρόμου, ενέργεια μίσους». Ωστόσο, το FBI σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Όμαρ και ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Την ευθύνη για την επίθεση στο Ορλάντο ανέλαβε χθες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    [08] Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πήραμε την αξιολόγηση κρατώντας την Ελλάδα και την κοινωνία όρθια

    «Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε και άλλα μπροστά μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα στάθηκε όρθια άρα θα προχωρήσει μπροστά» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    Ο Γιάννης Τσιρώνης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες για το μέλλον, ωστόσο όμως είναι αισιόδοξος για την υπέρβασή τους, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι βέβαιο ότι με διαπραγμάτευση θα πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό. Ήδη αποδείξαμε ότι ανταποκριθήκαμε σε δυσκολότερες συνθήκες και πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος πριν από την αξιολόγηση. Να θυμίσω ότι ως χώρα δεν είχαμε πάρει αξιολόγηση από το 2014. Καταφέραμε με σύνεση και ομοψυχία να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Πετύχαμε να κρατήσουμε και την Ελλάδα όρθια και την κοινωνία όρθια ταυτόχρονα να πάρουμε και την αξιολόγηση».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι δέσμευση της κυβέρνησης» και ότι «δεν υπάρχει κάποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου που να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ότι δεν χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα, όπως και η απλή αναλογική».

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σπεύδει να οριοθετήσει, δηλώνοντας πως «ίσως η λέξη απλή αναλογική να μπερδεύει κάποιους. Η απλή αναλογική δεν είναι κάτι εύκολο με την έννοια ότι η πιο απλή αναλογική είναι να πούμε ότι όλη η Ελλάδα είναι μια περιφέρεια. Αυτό βέβαια δεν γίνεται γιατί θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα τεράστια. Από την ώρα που βάζεις αριθμό εδρών σε περιφέρειες, αυτόματα διαχωρίζεις και μια φιλοσοφία. Για παράδειγμα, θέλει συζήτηση αν θα υπάρχουν Επικρατείας. Είναι και άλλα τέτοια θέματα. Επομένως πρέπει να είναι ένας διάλογος σοβαρός. Δεν είναι μια λέξη κενή περιεχομένου η απλή αναλογική».

    Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς διδάσκουμε δημοκρατία. Διδάσκουμε αγάπη εκεί που άλλοι ξέχασαν τις αξίες της Ευρώπης...», ενώ μιλώντας για τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται μεταξύ υπουργών για διάφορα θέματα, τόνισε ότι «προέρχομαι από τους Οικολόγους Πράσινους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η πολυφωνία είναι δύναμη. Και στη φύση είναι αναγκαία η πολυφωνία. Αντίθετα η μονοφωνία είναι εκείνη που τρομάζει...».

    Αναφερόμενος στο «κίνημα παραιτηθείτε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «λένε ότι έχουν στόχο να μαζευτούν στο Σύνταγμα. Φανταστείτε ότι εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι όταν μιλούσαμε για συγκεντρώσεις θεωρούσαμε ότι αν έχουμε 10.000 ανθρώπους δεν είχαμε πετύχει. Θεωρούμε ότι είναι πραγματικά κρίμα για ένα κίνημα να μην έχει 10.000 ανθρώπους...».

    Τέλος, μιλώντας το μεσημέρι, στα εγκαίνιο της 50ης διοργάνωσης της Έκθεσης Λαμίας, έστειλε και ένα μήνυμα στους επαγγελματίες, λέγοντας ότι «η κρίση είναι και ευκαιρία και όποιος καταφέρει και επιβιώσει σε αυτή την κρίση θα βγει μπροστά πιο δυνατός». Αναφερόμενος στη διαχρονική πορεία της οικονομίας, είπε ότι «δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να τιμωρήσουμε ενόχους. Σημασία έχει να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Σημασία έχει να μην κάνουμε τα ίδια σφάλματα. Το σημαντικότερο είναι να δούμε τα πολύτιμα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Εδώ υπάρχει πλούτος που κοιμάται. Η φύση μας, η γεωγραφική μας θέση, τα μοναδικά μας ποιοτικά προϊόντα είναι ο πλούτος μας». Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι ίσως η πιο ασφαλής χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο να επενδύσει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ντόπιος ή ξένος. Το λέω και το υπερηφανεύομαι...».

    [09] Ο Πρ. Παυλόπουλος κήρυξε στην Πνύκα την έναρξη της 56ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε το βράδυ της Κυριακής στονΛόφο της Πνύκας την έναρξη των εργασιών της 56ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, o πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ενώ τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, εκπροσώπησεο και μετέφερε χαιρετισμό του, το επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου. Παρούσα ήταν ακόμη η βουλευτής και συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επίσης έγιναν και τρεις σημαντικές βραβεύσεις από τη ΔΟΑ και συγκεκριμένα του Τσιννγκ-Κούο Βου από την κινεζική Ταϊπέι (βραβείο «Ολυμπία»), μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Γερμανίας (εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρό της Γκούντρουν Ντολ-Τέπερ) με το βραβείο «Αθηνά» και του Πέτρου Συναδινού, μέλους της ΕΟΕ με το βραβείο «Πιέρ ντε Κουμπερτέν».

    «Κυρίες και κύριοι εδώ, στον ιερό χώρο της ιστορικής Πνύκας, κηρύσσω την έναρξη της 56ης Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της ΔΟΑ. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες αυτές θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο των αρχών του γνήσιου Ολυμπιακού Ιδεώδους και του αντίστοιχου γνήσιου Ολυμπιακού Κινήματος. Έτσι ώστε, οι Νέοι Μετέχοντες να γίνουν κήρυκες ανά την οικουμένη των αξιών εκείνων με τις οποίες το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα γαλούχησε το Ολυμπιακό Ιδεώδες και συγκεκριμένα, των αρχών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Καλή επιτυχία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών και κλείνοντας παράλληλα την θαυμάσια εκδήλωση της ΔΟΑ.

    Η Παιδική Ολυμπιακή Χορωδία της ΕΘΝΟΑ ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και τον εθνικό Ύμνο της χώρας μας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή.

    Τα μουσικά κομμάτια της εκδήλωσης ερμήνευσαν η Δώρα Λουίζου και ο Μανώλης Σκουλάς. Τους συνόδευσαν το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Δρόλια. Ακούστηκαν μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Σταύρου Ξαρχάκου.

    Τέλος, τέσσερις φοιτητές από το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών (μάστερ) της ΔΟΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από Ινδία, Ρωσία, Μεξικό και Ζάμπια) απήγγειλαν το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και καταχειροκροτήθηκαν.

    Την 56η Διεθνή Σύνοδο που ξεκινά αύριο στην Αρχαία Ολυμπία και θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουνίου, θα την παρακολουθήσουν 162 νέοι και νέες από 97 χώρες απ' όλο τον κόσμο, ενώ θα υπάρχουν και 22 συντονιστές. Το θέμα της είναι: «O Ολυμπισμός ως αποτελεσματικό μέσο ανάπτυξης και βιωσιμότητας» και ειδικό θέμα: «Η μάθηση που βασίζεται στις Ολυμπιακές αξίες ως αποτελεσματικό μέσο για την περιβαλλοντική προστασία».

    Σκοπός της ΔOA είναι να εκπαιδεύσει, αλλά κυρίως να παροτρύνει τους νέους ανθρώπους, να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από τη Σύνοδο, για να προαγάγουν τα Oλυμπιακά Iδεώδη και να εκπαιδεύσουν και άλλους ανθρώπους, επιστρέφοντας στις χώρες τους.

    [10] Παγκόσμια καταδίκη για το μακελειό στο Ορλάντο

    Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν απερίφραστα την Κυριακή το μακελειό στο κέντρο διασκέδασης, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, στο Ορλάντο της Φλόριντας, όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και 53 τραυματίστηκαν, την ευθύνη για το οποίο, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, διέπραξε «ένας μαχητής» της τζιχαντιστικής οργάνωσης:

    - Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια ανακοίνωση «καταδικάζει με τρόμο το μακελειό (...) και διατυπώνει την απόλυτη συμπαράσταση της Γαλλίας και των Γάλλων πολιτών στις αρχές και τους πολίτες των ΗΠΑ σε αυτή τη δοκιμασία».

    - Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του Κρεμλίνου, κάνει λόγο για ένα «βάρβαρο έγκλημα» και αποστέλλει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

    - Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με μήνυμά του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter δήλωσε «σοκαρισμένος από το μακελειό που διαπράχθηκε στο Ορλάντο. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

    - Ο πάπας Φραγκίσκος, μέσω του εκπρόσωπου του Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι «το συνταρακτικό μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Ορλάντο και που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αθώους ανθρώπους προκάλεσε (...) πολύ βαθιά συναισθήματα αποστροφής και καταδίκης, οδύνης, προβληματισμού ενώπιον αυτής της νέας επίδειξης δολοφονικής παράνοιας και αλόγιστου μίσους».

    - Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια ανακοίνωση, διατυπώνει την αλληλεγγύη του προς την «κοινότητα των ΛΟΑΔ και τον αμερικανικό λαό» και τονίζει ότι «ο τρόμος και το μίσος δεν θα μας αλλάξουν. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένα ενώπιον της τρομοκρατίας».

    - Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εκφράζει την «αλληλεγγύη του και (το) συναίσθημα οδύνης της ιταλικής κυβέρνησης για το φρικτό μακελειό στο Ορλάντο. Η καρδιά μας είναι με τους Αμερικανούς αδελφούς μας».

    - Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, στον λογαριασμό του στο Twitter, «καταδικάζει σθεναρά την ειδεχθή επίθεση στο Ορλάντο. Μαζί, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία, ενάντια στο μίσος και την βαρβαρότητα. Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ».

    - Ο πρωθυποργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, σε ένα μήνυμα του που έγραψε στην αγγλική γλώσσα στο Twitter, δηλώνει ότι «είναι βαθύτατα θλιμμένος από την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο μακελειό του Ορλάντο. Συμμεριζόμαστε την οδύνη των οικογενειών».

    - Ο Άσραφ Γάνι, Πρόεδρος του Αφγανιστάν, της χώρας καταγωγής της οικογένειας του φερόμενου δράστη, Ομάρ Ματίν, στον λογαριασμό του στο Twitter «καταδικάζει αυτή την φρικτή επίθεση στο Ορλάντο, τίποτα δεν δικαιολογεί τη δολοφονία αμάχων. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες, στ θύματα, όπως επίσης στην αμερικανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό λαό».

    - Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα δελτίο τύπου επισημαίνει: «εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Ισραήλ, απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια μετά την φρικτή επίθεση εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΔ του Ορλάντο».

    Ο άνδρας ο οποίος διέπραξε χθες τη χειρότερη επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φέρεται σύμφωνα με το FBI να είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όμως ο πατέρας του αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με τη θρησκεία.

    Ποιος ήταν ο δράστης;

    Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

    Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

    Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

    Συνδέεται με την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος;

    Το FBI διεξάγει έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Οι αρχές υποψιάζονται έντονα ότι ο δράστης «ορκίστηκε πίστη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σε μια κλήση στην τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης 911, σύμφωνα με τον Ρόναλντ Χόπερ, επικεφαλής του γραφείου της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ορλάντο. Το FBI μελετά κάθε πιθανή σύνδεσή του με τη τζιχαντιστική οργάνωση, στις ΗΠΑ ή στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, ήταν πράγματι ένας «μαχητής του ΙΚ» αυτός που διέπραξε την επίθεση στο Pulse, ένα εμβληματικό νυχτερινό κέντρο της κοινότητας των ομοφυλοφίλων της Φλόριντας.

    Πριν διαπράξει την επίθεση της Κυριακής ο Ομάρ Σιντίκι Ματίν είχε ανακριθεί επανειλημμένα από το FBI, αλλά χωρίς να δοθεί συνέχεια.

    Ο φερόμενος ως δράστης είχε υποβληθεί δύο φορές σε ελέγχους από την G4S αλλά δεν βρέθηκε κάτι, κατά την εταιρεία

    Ο ένοπλος ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ σκότωσε 50 ανθρώπους σε ένα κατάμεστο γκέι νάιτκλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντας χθες είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές από την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας για την οποία εργαζόταν, το 2007 και το 2013, αλλά οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S.Χθες η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας του κόσμου ανακοίνωσε ότι ο Όμαρ Ματίν, κάτοικος της Φλόριντας και υπήκοος των ΗΠΑ, γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, εργαζόταν σε αυτήν από το 2007.

    «Ο Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο (...) όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της G4S σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Ο έλεγχός του επαναλήφθηκε το 2013 χωρίς (να προκύψει) κανένα εύρημα», πρόσθεσε.Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

    Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building, η κεραία του One WTC φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου

    Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο -όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες-ενώ η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέζιο ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν προληπτικά, ειδικά σε χώρους που είναι σημαντικοί για την κοινότητα των ΛΟΑΔ, όπως διευκρίνισε.

    Το μακελειό στο Ορλάντο δεν αποτέλεσε «απλώς μια επίθεση εναντίον ανθρώπινων όντων, αλλά μια επίθεση εναντίον των αξιών μας», τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.Αναφερόμενος στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ο ντε Μπλέζιο επέμεινε στο ότι δεν έχει καταγραφεί καμιά «αξιόπιστη απειλή εναντίον της νέας Υόρκης». «Καμιά πόλη του κόσμου δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να σταματήσει την τρομοκρατία, για να σταματήσει το μίσος», πρόσθεσε.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα πάρει μέρος το βράδυ της Δευτέρας σε μια εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της επίθεσης στο Ορλάντο μπροστά στο Stonewall Inn, ένα μπαρ της Νέας Υόρκης που έγινε γνωστό στις κινητοποιήσεις για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

    Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ήδη χθες το απόγευμα μπροστά στο μπαρ αυτό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ σε ένδειξη συμπαράστασης, αποθέτοντας τριαντάφυλλα, κεριά, κάρτες και ανθοδέσμες κάτω από ένα πλακάτ που έγραφε «σταματήστε το μίσος», διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικό Πρακτορείου.

    Χθες πέντε σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου -σύμβολα της κοινότητας των ΛΟΑΔ-εγκαταστάθηκαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του δημαρχείου, το οποίο φωτίστηκε επίσης με τα χρώματα του ουράνιου τόξου όταν έπεσε ο ήλιος. Η τελετή των θεατρικών βραβείων Τόνι στη Νέα Υόρκη αφιερώθηκε στα θύματα του Ορλάντο.

    Διαβάστε επίσης:Ο Ομπάμα ενημερώνεται σήμερα για την πορεία της έρευνας για το μακελειό στο Ορλάντο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 June 2016 - 4:32:28 UTC