Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research
  • [02] ΝΔ για την δημοσκόπηση της Κάπα Research: Η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου
  • [03] Δήλωση της Μ. Παπαδοπούλου για τη συμπλήρωση ενός έτους από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
  • [04] Αυτοψία ειδικών στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος του Π. Μαυρίκου
  • [05] «Ανησυχητική κινητικότητα» προσφύγων και μεταναστών προς τη Λέσβο
  • [06] Τρομοκρατική ενέργεια για την αστυνομία η επίθεση στο Ορλάντο. Τουλάχιστον 20 νεκροί
  • [07] Τρεις νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μιλάνο
  • [08] Μ. Ρέντσι: Τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε ακόμη ο Τσίπρας, που έφερε αριστερό άνεμο
  • [09] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Θα προβώ σε αποκαλύψεις για τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα», λέει ο Χριστοφίλης Μαγγίδης
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί
  • [11] Ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος

  • [01] Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research

    Την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση, επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούν οι ίδιες πηγές το στοιχείο ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας, κάτι που έχει ανάγκη και η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Παράλληλα θεωρούν ότι συνιστά ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε» ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

    Συνολικά, αναλύοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης , οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι:

    1. Παρά την πίεση της πρώτης αξιολόγησης και της ψήφισης των μέτρων, η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να διατηρεί την συσπείρωσή της, αλλά και να την αυξάνει. Αυτοί που προέβλεπαν, ή απλώς ήλπιζαν σε δημοσκοπική κατάρρευση των κυβερνητικών κομμάτων, και προσπάθησαν μάλιστα να διαμορφώσουν τεχνητά τέτοια εικόνα, έχουν πέσει έξω.

    2. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια, να καταγραφεί νέα δυναμική υπέρ της ΝΔ, μετά την εκλογή νέου προέδρου, καθώς και να καλλιεργηθεί κλίμα πολιτικής υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη, δείχνει να εξαντλείται - και αυτό παρά την συστηματική υποστήριξη από μια μεγάλη μερίδα ΜΜΕ. Έτσι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η απόσταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μειωμένη.

    3. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας.

    4. Εξ ίσου μεγάλη, συνεπώς, είναι και η πλειοψηφία που τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση για να ασκήσει την πολιτική της. Είναι προφανές ότι η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με καμπάνιες τύπου «φύγετε», «παραιτηθείτε» κλπ, έχει αποτύχει ολοκληρωτικά από πολιτικής άποψης και κινούνται στα όρια της γραφικότητας.

    5. Επισημαίνεται επίσης το μεγάλο ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της ανάγκης για συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος

    Σημειώνεται ότι στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

    Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

    [02] ΝΔ για την δημοσκόπηση της Κάπα Research: Η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου

    Σε ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο «η αγωνία θολώνει την κρίση του Μαξίμου» η ΝΔ εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της Κάπα Research.

    «Το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν επιλεκτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων όταν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι σε μία μέτρηση που τους συμφέρει - και μάλιστα σε ΜΜΕ που οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει ως διαπλοκή - επιβεβαιώνει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας πως ακόμη και στην πρόθεση ψήφου της Κάπα Research η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο.

    Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζεται πως «ενδεικτικό στοιχείο της αγωνίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι και ο τρόπος που το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσίασε τη δημοσκόπηση, βλέποντας κλείσιμο (!) της ψαλίδας μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων, συγκρίνοντας όμως μετρήσεις διαφορετικών εταιριών» και επισημαίνεται πως «ακόμη και στην μέτρηση της Κάπα Research ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα και στη δημοφιλία και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός».

    Σύμφωνα με τη ΝΔ «το γεγονός αυτό που κυριαρχεί σε όλες τις μετρήσεις επί πολλούς μήνες και με πολύ μεγαλύτερες διαφορές από αυτές που περιγράφει η συγκεκριμένη εταιρία, είναι πρωτοφανές» καθώς «είναι η πρώτη φορά στα δημοσκοπικά χρονικά που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει τόσο ισχυρό και σταθερό προβάδισμα έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού».

    Η ΝΔ στέκεται στα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου καθώς όπως λέει, είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες μετρήσεις που έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες βδομάδες. «Πάντοτε έδινε πολύ μικρότερες διάφορες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρία επέμενε μέχρι το τέλος να δίνει τρίτο τον κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή της νέας Δημοκρατίας» τονίζει το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι πολίτες κρίνουν θετικά το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ φυσιολογικό. «Σχετίζεται με την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και την ανάγκη σταθερότητας. Σταθερότητα που δεν υπηρετείται από την ανερμάτιστη και ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης» τονίζει η ΝΔ ενώ αναφέρεται και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης υπενθυμίζοντας πως ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

    «Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος σιωπούσε επί μήνες γι' αυτό το θέμα. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [03] Δήλωση της Μ. Παπαδοπούλου για τη συμπλήρωση ενός έτους από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ

    «Συμπληρώθηκε ένα χρόνος από την επαναλειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μετά το φασιστικό κλείσιμό της με προσωπική εντολή Σαμαρά που παρέπεμπε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι και πάλι στις επάλξεις, εδώ και ένα χρόνο για να υπηρετεί την αμερόληπτη και πλουραλιστική ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία. Γιατί αποτελεί ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας» δήλωσε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας ότι«οι ΑΝΕΛ εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας στους εργαζόμενους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους για την κατάκτηση ακόμη υψηλότερων ποιοτικών στόχων».

    [04] Αυτοψία ειδικών στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος του Π. Μαυρίκου

    Αυτοψία στον χώρο που απανθρακώθηκε ο 42χρονος εκδότης της «Ακρόπολης», Παναγιώτης Μαυρίκος, μέσα στο τζιπ Porsche Cayenne της συζύγου του που οδηγούσε, στην Αττική Οδό, πραγματοποίησαν σήμερα οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι που όρισε η οικογένεια, Νίκος Διαμαντής και Γιώργος Ραυτογιάννης.

    Οι δύο εμπειρογνώμονες ερεύνησαν σχολαστικά όλο το κομμάτι της Αττικής Οδού και περισυνέλεξαν διάφορα ευρήματα, τα οποία θα εξεταστούν σε δικά τους εργαστήρια, αλλά και στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ενώ μελέτησαν με πολύ προσοχή το τμήμα της τελευταίας διαδρομής του 42χρονου, προκειμένου να έχουν προσωπική άποψη από τον τόπο και να την συγκρίνουν με τα βίντεο από τις κάμερες.

    Οι τεχνικοί σύμβουλοι, δεν μπορούν να εκφράσουν άποψη αν η ανάφλεξη του αυτοκινήτου οφείλεται σε δολιοφθορά ή κάποια βλάβη, αλλά θα έχουν μια συνολική εικόνα μετά και από την εξέταση του αυτοκινήτου, την οποία θα κάνουν την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα βγάλουν και το πόρισμα τους.

    Σε ότι αφορά την αυτοψία στην Αττική Οδό, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Διαμαντής, απόστρατος υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, με μακρά θητεία στην διερεύνηση πυρκαγιών, μαζί με τον κ. Ραυτογιάννη, ο οποίος επίσης έχει μεγάλη εμπειρία στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, από τα ευρήματα μπορούν να υποθέσουν ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος έκανε προσπάθεια να σταματήσει το αυτοκίνητο, καθώς διαπίστωσε κάποιον σοβαρό κίνδυνο.

    [05] «Ανησυχητική κινητικότητα» προσφύγων και μεταναστών προς τη Λέσβο

    Τρεις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες, χθες Σαββάτο και σήμερα Κυριακή το πρωί, στις ακτές της βόρειας Λέσβου και ανοικτά της Μυτιλήνης προκάλεσαν ανησυχία στις αρχές.

    Κατ'αρχάς γιατί ήρθαν να διακόψουν ένα συνεχές διάστημα 10 ημερών, κατά το οποίο αποβιβάσθηκαν λιγότερα από 50 συνολικά άτομα. Αλλά και γιατί έδειξε ότι στη δύσκολη περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαίας Άσσου) απέναντι από την περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μήθυμνας (Μολύβου), απ'όπου πέρυσι ξεκίνησαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από μια φαινομενικά ήσυχη περίοδο πολλών μηνών άρχισε να υπάρχει κινητικότητα.

    Για «ανησυχητική κινητικότητα», η οποία «δείχνει πως η Τουρκική πλευρά σταμάτησε να ελέγχει διόδους μεταναστών προς τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο» έκανε λόγο σήμερα ανώτερο στέλεχος των Ελληνικών αστυνομικών αρχών.

    Χθες στο λιμάνι της Μήθυμνας, αποβιβάσθηκαν 60 άτομα τα οποία περισυνέλεξε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σήμερα μια βάρκα με 35 άτομα έφτασε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Την ίδια ώρα ανοικτά της Μυτιλήνης σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε βάρκα με 13 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες. Στη βάρκα επέβαινε και Τούρκος διακινητής ο οποίος και συνελήφθη.

    [06] Τρομοκρατική ενέργεια για την αστυνομία η επίθεση στο Ορλάντο. Τουλάχιστον 20 νεκροί

    Ως περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας θεωρεί η αστυνομία του Ορλάντο την επίθεση ενόπλου μέσα σε ένα γκέι μπαρ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της πόλης.

    Οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης της επίθεσης αυτής ήταν ένας "μοναχικός λύκος", αν δηλαδή έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια". Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι.

    Ο δήμαρχος του Ορλάντο λίγα λεπτά νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι "χάθηκαν πολλές ζωές" στην επίθεση στο ναϊτκλάμπ Pulse. Ο αρχηγός της αστυνομίας αρχικά έκανε λόγο για "πολλούς νεκρούς", διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι είναι "περίπου 20". Συνολικά 42 τραυματίες έχουν μεταφερθεί ήδη σε νοσοκομεία.

    Ο ύποπτος, που κρατούσε ομήρους μέσα στο ναϊτκλάμπ, σκοτώθηκε μετά από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. Ένας από τους αστυνομικούς αυτούς τραυματίστηκε ενώ όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν.

    [07] Τρεις νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μιλάνο

    Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, το πρωί, από κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μιλάνο, εξαιτίας έκρηξης, μετά από διαρροή φυσικού αερίου.

    Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή Ναβίλι, γύρω στις 8.30 το πρωί (τοπική ώρα), και πολλοί κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Δυο ανήλικα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο Νιγκουάρντα, αλλά η κατάστασή τους δεν φέρεται να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

    Στην περιοχή της κατάρρευσης του κτηρίου έχουν σπεύσει οχήματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των καραμπινιέρων.

    [08] Μ. Ρέντσι: Τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Δεν υπήρχε ακόμη ο Τσίπρας, που έφερε αριστερό άνεμο

    «Την πρώτη φορά που έθεσα το θέμα της ευελιξίας σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2014, ήμουν εντελώς μόνος. Και η προσπάθεια καταβλήθηκε μόνον για να πετύχω να ενταχθεί η λέξη ευελιξία στο τελικό κείμενο», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε ανοικτή συζήτηση που οργάνωσε στην Ρώμη η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    «Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως τότε δεν υπήρχε ακόμη ο (πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης) Τσίπρας -ο οποίος στην συνέχεια έφερε έναν αριστερό άνεμο στη συζήτηση-και ούτε στην Ισπανία είχαμε τα σημερινά δεδομένα», συνέχισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    «Τώρα, μετά από δυο χρόνια, μοιάζει να υπάρχει μια εναλλακτική, την οποία, ως χώρα, υποστηρίζουμε» συνέχισε ο Ρέντσι, τονίζοντας πως έχει πει επανειλημμένα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ότι θα ήθελε να έδειχνε κι η Γαλλία λίγο περισσότερο θάρρος.

    «Θεωρώ ότι η Γερμανία χρειάζεται και η ίδια να μην παραμείνει σε ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, διότι διαφορετικά θα κάνει κακό στην Ευρώπη αλλά και στον ίδιο της τον εαυτό» συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ή «η Ευρώπη πρέπει να αναμορφωθεί εκ των έσω, με συγκεκριμένες προτάσεις».

    [09] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Θα προβώ σε αποκαλύψεις για τον «Θρόνο του Αγαμέμνονα», λέει ο Χριστοφίλης Μαγγίδης

    Στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Τρίτη, 14 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ καθώς και στη διάλεξή του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. παραπέμπει ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Ντίκινσον και ανασκαφέας στην Κάτω Πόλη των Μυκηνών, κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης, όσον αφορά στην ανακάλυψη του «Θρόνου του Αγαμέμνονα».

    Ο καθηγητής κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά του και υπόσχεται να δώσει όλα τα στοιχεία και όλα τα επιχειρήματα την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και αναμένεται να δοθούν όλες οι επιστημονικές απαντήσεις.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγγίδης συνοψίζει τα έως τώρα γνωστά στοιχεία γύρω από την Κάτω Πόλη των Μυκηνών και την ανακάλυψη του «Θρόνου του Αγαμέμνονα», μιλά για τις συνήθεις αντιθέσεις που έχει συναντήσει κάθε παρόμοια προσπάθεια και προαναγγέλλει ότι θα προβεί σε σειρά επιστημονικών αποκαλύψεων.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί

    «Η αριστεία όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική ισότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τις ομάδες μαθητών και των καθηγητών τους που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα το 2015 στις διεθνείς μαθητικές ολυμπιάδες.

    Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, «ισότητα κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Γιατί η ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσον τρόπο τα άνισα.

    Όταν δηλαδή ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Γιατί αυτό σημαίνει ίση μεταχείριση των ανίσων. Σε αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα. Και βεβαίως τους έχοντες και κατέχοντες. Για να αποκτήσει όμως η ισότητα και η αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η κοινωνία και η ίδια η πολιτεία οφείλει σε εσάς, ιδίως τους μαθητές, που αρχίζουν την σταδιοδρομία τους να τους εξασφαλίζει πραγματική ισότητα ως προς τις ευκαιρίες.

    Και, ορθότερα, ισότητα στην αφετηρία. Για να μπορέσετε να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας να αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση».

    Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης και τιμής της αριστείας, η έννοια της οποίας - όπως είπε - αναδείχτηκε για πρώτη φορά ο Όμηρος. «Το «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» είναι κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη», συμπλήρωσε.

    Στη συνέχεια ο καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης έκανε μία σύντομη παρουσίαση - επίδειξη πάνω σε ομοίωμα, της λειτουργίας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

    [11] Ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος

    Το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο:

    «114»

    Μισόν αιώνα μετά το κίνημα του 114 , όπου οι φοιτητές και οι νέοι διεκδικούσαν την προστασία της συνταγματικής νομιμότητας όπως επέτασσε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, έτσι και σήμερα οι διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μας οδηγούν στην ανάγκη για μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του.

    Παραδοχή πρώτη. Η αλλαγή του Συντάγματος προϋποθέτει τη συλλογική απόφαση όλων μας να τηρούμε το Σύνταγμα με δογματική ευλάβεια. Η παραβίαση του Συντάγματος απ' όλες τις κυβερνήσεις κατά καιρούς και διαστήματα αποτελούσε σχεδόν -θα τολμούσε να πει κανείς- τον κανόνα. Ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης είναι το πώς θεσμικά θα κατοχυρώσουμε τη σωστή ερμηνεία, άρα συνταγματικό δικαστήριο.

    Παραδοχή δεύτερη. Η αναθεώρηση του συντάγματος μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι πρέπει να είναι απόφαση των συνταγματολόγων και των πολιτικών; Πριν από έξι μήνες απέστειλα μια επιστολή στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας την άποψη ότι είναι μια ευκαιρία η νέα αναθεώρηση να ξεκινήσει με διαβούλευση από την ίδια την κοινωνία. Τα κόμματα, οι επιστημονικοί φορείς πρέπει να ανοίξουν έναν απροκατάληπτο διάλογο μέσα στην κοινωνία ώστε να ενεργοποιηθούν τα συμμετοχικά αποθέματα των ανθρώπων για να μην είναι θεατές στις διεργασίες μιας κρίσιμης υπόθεσης που τους αφορά.

    Μια τέτοια συμμετοχική διαβούλευση θα έχει ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο σε ό,τι αφορά προτάσεις και ιδέες για ένα νέο ευρηματικό λειτουργικό καταστατικό χάρτη, αλλά θα αναβαθμίσει στη συνείδηση του λαού την αρχή ότι δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει για εμένα χωρίς εμένα.

    Ίσως μια τέτοια αναβάθμιση θα περιορίσει το θράσος κάποιων να ενοχοποιούν τη συμμετοχή του λαού σε τέτοιου είδους διεργασίες.

    Παραδοχή τρίτη. Σε μια εποχή που το μεγαλύτερο πολιτικό διακύβευμα είναι οι εκρηκτικές διευρύνσεις των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που εύκολα υπερσυσσωρεύουν την κατανομή του πλούτου στους λίγους, το νέο σύνταγμα πρέπει να χειραφετεί με αποφασιστικό τρόπο και να επιτάσσει νέους δημοκρατικούς θεσμούς που θα στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου το εγώ θα συνυπάρχει με το εμείς με μέτρο συλλειτουργίας.

    Η συγκυρία της αρχής της αναθεώρησης να συνδυαστεί με έναν νέο εκλογικό νόμο που θα ανοίξει τους αγωγούς παροχής οξυγόνου και θα απελευθερώσει τις πολιτικές θρομβώσεις. Αμφισβητεί κανείς γιατί διατηρούνται μέχρι σήμερα και ποιούς εξυπηρετούσαν οι μεγάλες περιφέρειες, π.χ. Β'Αθηνών; Το εκκολαπτήριο της διαπλοκής και το βασίλειο των βαρόνων και των βαρονιών.

    Και μόνο το σπάσιμο των Περιφερειών αυτών θα αποκαταστήσει το πελώριο έλλειμμα της πολιτικής ζωής του τόπου, την ισοδυναμία και την ισότητα της ψήφου.

    Αμφισβητεί κανείς ότι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα έχει μεγάλη συμμετοχή στη συντήρηση της παθογένειας του δημόσιου βίου; Πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι όλων των ιδεολογιών και των αποχρώσεων αποτρέπονται να εκθέσουν τον εαυτό τους σε διαδικασία εκλογής, φοβούμενοι τον πολιτικό τους στραγγαλισμό;

    Ένα νέο Σύνταγμα και ένας νέος εκλογικός νόμος μπορούν -αν η θέσμιση τους αντλήσει τους πολιτικούς χυμούς από τις φλέβες μιας κοινωνίας που αρνείται την παραίτηση και αποδεικνύει ότι έχει αποθέματα να τραβήξει μπροστά- να την τροχοδρομήσουν σε ράγες σταθερής διεξόδου από την ομίχλη της κρίσης.

    Ένα νέο υγιές διαφανές ελεγχόμενο και αυτοεελεγχόμενο πολιτικό σύστημα μπορεί να οικοδομήσει την ελλειπούσα και αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μπορεί να κεντρίσει αλλά και να κεντρώσει χτίζοντας το όραμα μιας νέας κοινωνίας που ο αυτοέλεγχος, η αυτοπειθαρχία, ο αυτοσεβασμός θα είναι τα βάθρα πάνω στα οποία θα οικοδομηθεί το νέο αξιακό φορτίο που θα εμπνέει θα κινητροδοτεί τα θερμογόνα ιαματικά παραγωγικά αποθέματα της ψυχής του λαού μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 June 2016 - 12:32:30 UTC