Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μη εύλογο το τίμημα για το Ελληνικό, λέει ο Χρ. Σπίρτζης
  • [02] «Θα πάω στη συγκέντρωση την Τετάρτη. Όχι ως αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά ως Άδωνις Γεωργιάδης»
  • [03] Β. Αποστόλου: Η Κομισιόν δεσμεύεται μέσα σε πέντε χρόνια να αναθεωρηθεί η συμφωνία για τη φέτα
  • [04] Το Ποτάμι για Ελληνικό και δηλώσεις Σπίρτζη
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Αύξηση κατά 250 εκατ. του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2017
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις
  • [07] Δ. Βίτσας για Δίστομο: Η καλύτερη τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης
  • [08] ΗΠΑ: Ενοχλημένος ο Ερντογάν επιστρέφει στην Τουρκία
  • [09] Το 63% των Γερμανών δεν επιθυμούν νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ για την καγκελαρία
  • [10] Επίσκεψη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου
  • [11] Η Αθήνα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων

  • [01] Μη εύλογο το τίμημα για το Ελληνικό, λέει ο Χρ. Σπίρτζης

    Επέμεινε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ότι το τίμημα βάσει του οποίου παραχωρήθηκε το Ελληνικό δεν ήταν το καλύτερο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι λειτουργεί πολλές φορές έξω από τις κυβερνητικές εντολές.

    Ο κ. Σπίρτζης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ είπε ότι αυτό που δήλωσε χθες για το τίμημα του Ελληνικού είναι αυτό που έχει πει και στο παρελθόν ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Η χώρα, προσέθεσε, είχε αναλάβει δεσμεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι ήταν να ολοκληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις. Βεβαίως, προσέθεσε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά οι βασικές δεσμεύσεις δεν μπορούσαν να αλλάξουν. Τόνισε δε ότι το τίμημα για το Ελληνικό δεν θεωρείται εύλογο παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τον εισαγγελέα και τους εκτιμητές που το έβαλαν.

    Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα καταπέσει η συμφωνία από τη δικαιοσύνη αλλά μπορεί να υπάρξουν συγκεκριμένες ευθύνες για όσους εκτίμησαν τη συγκεκριμένη αξία για το Ελληνικό στην αρχική συμφωνία.

    Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι το ΤΑΙΠΕΔ στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Πολλές φορές το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί εκτός των κυβερνητικών εντολών, είπε. Μάλιστα άφησε υπαινιγμούς και για τον πρόεδρό του Στέλιο Πιρτσιόλια λέγοντας πως αυτός ο άνθρωπος ήταν για «μεγαλύτερα πράγματα».

    Απαντώντας δε στην κριτική της ΝΔ που ζήτησε σήμερα την παραίτησή του, είπε ότι τώρα η ΝΔ άλλαξε τακτική και ζητάει καθημερινά την παραίτηση ενός υπουργού και καλό θα είναι να επιστρέψει στην πολιτική. Ο υπουργός είπε επίσης ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του πρωθυπουργού ήταν ότι δημιουργήθηκε το υπερταμείο και όσες επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία πήγαν εκεί δεν θα ξεπουληθούν αλλά θα αξιοποιηθούν.

    [02] «Θα πάω στη συγκέντρωση την Τετάρτη. Όχι ως αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά ως Άδωνις Γεωργιάδης»

    «Θα πάω στη συγκέντρωση την Τετάρτη. Όχι ως αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά ως 'Αδωνις Γεωργιάδης» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

    Ο κ. Γεωργιάδης,μεταξύ άλλων ανέφερε:"είχαμε πει στην αρχή ως ΝΔ, να αποφασίσουμε κεντρικά αν θα πάμε, για να μην φανεί ότι το "καπελώνουμε". Εφόσον, οι διοργανωτές είχαν ζητήσει ότι δεν θέλουν εμπλοκή των κομμάτων, είχαμε πει ας μην φανεί ότι πάει τώρα η ΝΔ να ωφεληθεί από αυτό πολιτικά. Μετά όμως από τη δήλωση του κ. Φίλη, αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί το κόμμα να απαγορεύσει, στα στελέχη του που θέλουν να πάνε, να παρευρεθούν, διότι πλέον τίθενται θέματα δημοκρατίας μετά από αυτή τη δήλωση. Κατά συνέπεια, και μόνο για τη δήλωση του κ. Φίλη, θα πάω...''.

    Συμπλήρωσε ακόμη ότι, "Είναι τελείως βέβαιο ότι οι άνθρωποι που θα βρισκόμαστε στο Σύνταγμα την Τετάρτη δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε να κάψουμε τη Βουλή, ούτε ζητάμε εκτροπές από το δημοκρατικό πολίτευμα, ούτε κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους για προδότες. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στο δικό μας στόμα και προσωπικά δεν θα υποστήριζα τίποτα από αυτά. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τους ΑΝΕΛ να καταστρέφουν το μέλλον μας και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Θα είναι μια ειρηνική συγκέντρωση, ειρηνικών και φιλήσυχων δημοκρατικών ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να ξεσηκώσουν την ελληνική κοινωνία... Δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα. Δεν θα πάω ως αντιπρόεδρος της ΝΔ, αλλά ως 'Αδωνις Γεωργιάδης».

    [03] Β. Αποστόλου: Η Κομισιόν δεσμεύεται μέσα σε πέντε χρόνια να αναθεωρηθεί η συμφωνία για τη φέτα

    «Η ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τις ανησυχίες και την αιτιολογία της Ελλάδας και δεσμεύεται, μέσα στα πέντε χρόνια της μεταβατικής περιόδου, να πάμε από το "φέτα" στο "φέτα Νότιας Αφρικής" ή "φέτα στυλ", η οποία μέχρι το τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου θα καταλήξει στην απόλυτη προστασία της φέτας, όπως έχει συμβεί με όλα τα ΠΟΠ». δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο ραδιοσταθμό "Αθήνα 9.84".

    Συμπλήρωσε πως «δεν την έχουμε "πατήσει". Συνολικά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γλιτώσουμε κάτι. Οι συμφωνίες με τις τρίτες χώρες που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυστυχώς, συνάπτονται ερήμην των κρατών-μελών, διότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη συγκεκριμένη συνθήκη, που είναι μια εμπορική αναπτυξιακή συμφωνία μεταξύ χωρών της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ. Μέσα σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει η απόλυτη προστασία για ορισμένα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα, και κυρίως για τη φέτα, παρότι στην ίδια συμφωνία υπόλοιπα προϊόντα άλλων χωρών, αντίστοιχα γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ προϊόντα προστατεύονται».

    Εξήγησε ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη μας την κατάσταση που διαμορφώνεται στις εσωτερικές αγορές των συγκεκριμένων χωρών. Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ, υπάρχουν 48 επωνυμίες "φέτα", εκ των οποίων οι 47 έχουν ως πρώτη ύλη αγελαδινό γάλα και μόλις μία έχει αιγοπρόβειο. Έχει κυριαρχήσει αυτή η κατάσταση πριν από τη συμφωνία. Έρχεται τώρα η συμφωνία και αντί να προστατέψει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, δίνει τη δυνατότητα στην συγκεκριμένη χώρα, μέσα σε πέντε χρόνια, να αλλάξει τις ονομασίες που χρησιμοποιεί σήμερα σε "φέτα Νότιας Αφρικής", εφόσον έχει ως πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα και "φέτα τύπου" ή "φέτα στυλ", εφόσον προέρχεται από αγελαδινό γάλα. Αυτό μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, διότι δεν κατοχυρώνεται ουσιαστικά η φέτα ως ΠΟΠ γεωγραφική ένδειξη, όπως είναι υποχρέωση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ...».

    [04] Το Ποτάμι για Ελληνικό και δηλώσεις Σπίρτζη

    Σε δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη σχετικά με τη συμφωνία για το Ελληνικό, αναφέρεται το Ποτάμι σε σχόλιό του, που τιτλοφορεί «Όταν ξανάκλαψε ο Σπίρτζης».

    «Tο Ποτάμι συμπαρίσταται στον Χρήστο Σπίρτζη, στο νέο δράμα που περνάει. Πριν προλάβει να συνέλθει από το κλάμα για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ήρθε νέο χτύπημα: η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

    Πόσα χτυπήματα να αντέξει ένας υπουργός; Χρήστο κουράγιο...», γράφει το Ποτάμι.

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Αύξηση κατά 250 εκατ. του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2017

    «Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό καταφέραμε να αυξήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ για το 2017. Το 2016 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξήθηκε, στο μέτρο του δυνατού, στα 750 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. το 2015, ενώ για το 2017-18 το ποσό αυτό θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ και για το 2019-20 στο 1,25 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να υλοποιηθούν περισσότερα έργα σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα».

    Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε σημερινή συνέντευξή του στο NEWSIT αναφερόμενος στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας. Όπως είπε ο υφυπουργός αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε βήματα: Τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, το νέο ΕΣΠΑ με τις στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις του που συνδέονται και με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού νόμου και που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, το αναπτυξιακό ταμείο το οποίο θα συγκεντρώσει όλα τα υφιστάμενα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία, τους ευρωπαϊκούς πιστωτικούς θεσμούς όπως είναι η ΕΤΕΠ και το EFSI και τέλος το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Επίσης, επανέλαβε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις για την ανάπτυξη μηχανισμών δικτύωσης δραστηριοτήτων (clusters, meta-clusters) και άλλων δομών εκκόλαψης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας σε θέματα διανομής και προώθησης προϊόντων.

    [06] Γ. Κατρούγκαλος: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις

    Σε απάντηση ερωτημάτων σχετικών με τις προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, προέβη στην εξής δήλωση: «Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις επί του σχετικού παραπεμπτικού ερωτήματος που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός απέναντι σε κάθε δικαιοδοτική αρχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, η ελληνική, όμως, Πολιτεία θα υπερασπιστεί την υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση, μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας. Επισημαίνεται, πάντως ότι: α) Οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές, αποτελούν εισήγηση προς το δικαστήριο. Β) Οι προτάσεις θεωρούν ότι υφίσταται αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως, ως προς το όργανο που αποφασίζει σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και ως προς ορισμένες άλλες διαδικαστικές παραμέτρους, όχι σε σχέση με τις ουσιαστικές εγγυήσεις προστασίας καθ' εαυτές, οι οποίες ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία.

    Οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν, άλλωστε, και ένα από τα θέματα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που με επίταση επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, θα εξασφαλιστεί και σε αυτό το επίπεδο η ουσιαστική προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί του ζητήματος υπάρχει στην Ελλάδα ομοφωνία όλων των κοινωνικών συνομιλητών, της εργοδοτικής πλευράς συμπεριλαμβανομένης. Όσοι επιμένουν αντιθέτως σε ιδεοληπτικές θέσεις, θα βρεθούν και πάλι απομονωμένοι, όπως συνέβη και κατά τη διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, όχι νέες απολύσεις».

    [07] Δ. Βίτσας για Δίστομο: Η καλύτερη τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης

    «Η καλύτερη τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης και ταυτόχρονα ο συνεχής αγώνας ενάντια στον ναζισμό και τα φαινόμενα που τον αναπαράγουν», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε δήλωσή, του με αφορμή τις εκδηλώσεις μνημης για την 72η επέτειο της εκτέλεσης 218 κατοίκων του Διστόμου από τους ναζί.

    Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι στη Διέυθυνση Ιστορίας Στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αξιολόγησης των κατοχικών αρχείων, τα οποία «τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι αυτό που συντελέστηκε δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

    «Καθήκον μας, απέναντι στη ιστορία του τόπου και στη μνήμη όλων των θυμάτων του ναζισμού, είναι η ιστορική δικαίωση που θα σημάνει η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

    [08] ΗΠΑ: Ενοχλημένος ο Ερντογάν επιστρέφει στην Τουρκία

    Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να παρευρεθεί στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι, αποφάσισε να συντομεύσει την παραμονή του στο Λούιβιλ (Κεντάκι, κεντρικές ΗΠΑ), ενοχλημένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι οργανωτές, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι οργανωτές είχαν ήδη αρνηθεί στον Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του, να πάρει τον λόγο κατά την τελετή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι υπουργός Ενέργειας, συμμετείχε χθες Πέμπτη στην αγρυπνία για τον Μοχάμεντ Άλι και στη συνέχεια αποφάσισε ξαφνικά να συντομεύσει την παραμονή του, που αρχικά επρόκειτο να παραταθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet Daily News, η οποία επικαλείται πηγές στο προεδρικό γραφείο, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.

    [09] Το 63% των Γερμανών δεν επιθυμούν νέα υποψηφιότητα της Μέρκελ για την καγκελαρία

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Cicero ( αντίστοιχο των αμερικανικών The New Yorker και The Atlantic) το 63% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος η Άγγελα Μέρκελ μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

    Τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά κρατίδια, τα δύο τρίτα των γερμανών πολιτών τάσσονται κατά της τέταρτης θητείας την καγκελαρίου. Η απόρριψη της καγκελαρίου έχει εθνικές διαστάσεις, αφού το ποσοστό είναι στα δυτικά 63,8% και στα ανατολικά κρατίδια 64,8%. Μάλιστα στά ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξωνίας το ποσοστό φτάνει το 79% αντίστοιχα, ενώ πιο ενθαρρυντικά είναι για την καγκελάριο τα ποσοστά στα δυτικά κρατίδια της Βρέμης και του Σλέσβιχ Χόλσταϊν όπου κατά τη Μέρκελ τάσσεται μόνο το 55%.

    Προφανώς η καγκελάριος Μέρκελ απώλεσε την εμπιστοσύνη εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης την οποία δεν θα μπορέσει εύκολα να ξανακερδίσει, όπως γράφει το περιοδικό.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι άντρες απορρίπτουν τη νέα υποψηφιότητα Μέρκελ σε ποσοστό 66,1%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 61,9%. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της αρνητικής στάσης των ερωτηθέντων στις ηλικίες 45-54 ετών (70%). Κατά της νέας υποψηφιότητας Μέρκελ τάσσεται το 74,8% όσων δεν έχουν υψηλή μόρφωση, ενώ μόνο το 58,2% όσων έχουν πανεπιστημιακή. Την απορρίπτει επίσης το 74,2% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και κάτω, ενώ μόνο το 56,5% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα 4.000 ευρώ και πάνω.Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «όσο μικρότερο είναι το εισόδημα και χαμηλότερο το μορφωτικό επίπεδο, τόσο μικρότερη αποδοχή έχει η καγκελάριος.

    [10] Επίσκεψη Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 21 Ιουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, κατά την ενημέρωση προς τον Τύπο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα.

    [11] Η Αθήνα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων

    Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    "Η Ελλάδα εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Deutsche Bank. "Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να στηρίζεται και πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

    Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

    "Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", δήλωσε στην εφημερίδα. "Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της".

    Εν τω μεταξύ, το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

    Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, "απέσχε από το να πάρει θέση" αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2016 - 12:32:33 UTC